Sparen: Alle spaarinformatie voor 2021

Bij sparen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Raisin heeft alle spaarinformatie samengevat in verschillende artikelen. Vind een antwoord op je vragen over geld sparen, belastingen, de zekerheid van spaargeld, sparen in het buitenland, rente en meer.

Wat voor soort spaarrekening past bij mij?

Als spaarder kun je kiezen tussen verschillende soorten spaarrekeningen. Iedere spaarrekening heeft haar eigen voorwaarden. Dit heeft betrekking op de looptijd, rente en voorwaarden voor het overschrijven en afboeken van geld. Over het algemeen geldt: hoe meer vrijheid je krijgt, hoe lager de rente.

Bij Raisin heb je de keuze tussen depositorekeningen en spaarrekeningen met of zonder voorwaarden. Bij een depositorekening ontvang je een vaste rente voor een bepaalde looptijd. Daarnaast bepaal je aan het begin de looptijd en je inleg. Een spaarrekening biedt meer vrijheid, maar een lagere en variabele rente.

Ontdek wat voor soort rekening bij jou past.

Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Internetsparen
Internetsparen

Modern en volledig online sparen met een mooie rente Meer en meer Nederlanders kiezen voor een internetspaarrekening. Online al je bankzaken kunnen regelen is handig. Je ontvangt echter niet altijd een goede rente. Wat zijn de voor- en nadelen van internetsparen en waar ontvang je wel nog een aantrekkelijke rente? Raisin geeft tekst en uitleg.

Lees meer
Groen sparen
Groen sparen

Groen sparen – goed voor jezelf en de samenleving Met een groene spaarrekening hoef je niet op de hoogste rente te rekenen. Daarvoor krijg je vaak aantrekkelijke belastingvoordelen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. En hoe spaar je nu eigenlijk echt groen? Raisin heeft het voor je uitgezocht.

Lees meer
Klimspaarrekening
Klimspaarrekening

Een klimspaarrekening spreekt tot de verbeelding. Met ieder jaar dat je trouw je geld laat staan, loopt de rente op. In het laatste jaar ontvang je vaak een rente die veel hoger is dan je bij andere aanbieders vindt. Laat je niet te snel verleiden. Raisin legt uit waarom.

Lees meer
Zilvervloot sparen
Zilvervloot sparen

Zilvervloot sparen was de interessante spaaroptie voor kinderen uit de tweede helft van de vorige eeuw. Een vaste rentebonus van 1% per jaar boven een variabele rente. Klinkt haast te goed om waar te zijn? Lees meer over zilvervloot sparen en wanneer het een leuk extraatje voor je (klein)kind kan zijn.

Lees meer
Gezamenlijk sparen
Gezamenlijk sparen

Er zijn vaak veel goede redenen om te trouwen. Los van de romantiek, levert een fiscaal partnerschap ook belastingvoordelen op. Een gezamenlijke spaarrekening brengt voor- en nadelen met zich mee. Raisin legt de mogelijkheden en aandachtspunten uit aan jou (en je partner).

Lees meer

Spaardoelen – waarvoor wil je sparen?

Hoe je het beste kunt sparen hangt af van je spaardoel. Bij ieder doel past een andere strategie. Met welke kosten kun je rekenen en welk spaarproduct past het beste bij jouw persoonlijke situatie?

Lees meer over de verschillende spaardoelen.

Spaardoelen
Spaardoelen

Voor later, voor een kind, voor een huis – of voor een nieuwe auto. Mensen sparen allemaal voor iets anders. Hoe kun je jouw dromen waarmaken door te sparen. En hoe spaar je slim en met een goed systeem voor een bepaald doel. Raisin zet alles voor je op een rijtje.

Lees meer
Sparen voor huis
Sparen voor huis

Als je een eigen huis wilt kopen, kun je de hypotheek niet gebruiken voor de extra kosten. Daarom moet je hiervoor in ieder geval alvast gaan sparen. Welke kosten komen hierbij kijken en hoe spaar je slim voor de grootste aankoop uit je leven? Raisin legt uit.

Lees meer
Sparen voor uitzet
Sparen voor uitzet

Ben je van plan om de sprong te wagen en op je eigen benen te gaan staan? Door slim te sparen maak je het een beetje makkelijker voor jezelf. Hoe kun je sparen voor je uitzet en welke rekeningen via Raisin komen hiervoor in aanmerking? Lees meer over je opties.

Lees meer
Studenten spaarrekening
Studenten spaarrekening

Zoals alle andere volwassenen hebben studenten een betaalrekening nodig. Daarnaast bieden verschillende banken ook een studenten spaarrekening aan. Raisin heeft uitgezocht of deze echt aantrekkelijker zijn dan andere spaaropties.

Lees meer
Sparen voor kind
Sparen voor kind

Kinderen zijn duur. Daarnaast wil je als ouder ook een steuntje in de rug bieden als je kinderen later volwassen zijn. Begin zo vroeg mogelijk met sparen om financiële kopzorgen later te vermijden. Maar hoe spaar je nu slim voor je kind en hoe zit het met de belastingen? Raisin legt uit.

Lees meer
Sparen voor later
Sparen voor later

Het is niet altijd makkelijk om geld opzij te zetten. Het helpt om concrete doelen voor ogen te hebben. En je situatie goed in beeld te hebben. Met deze vijf vragen helpt Raisin je op weg bij het sparen voor de toekomst.

Lees meer
Pensioen sparen
Pensioen sparen

Handel nu slim om later kopzorgen te voorkomen Een pensioengat overkomt veel mensen. Op jongere leeftijd denk je niet graag over je pensioen na. Toch is het niet altijd makkelijk om een gezond pensioen op te bouwen tijdens je werkende leven. Is het handig om zelf pensioen op te bouwen en geld opzij te zetten?

Lees meer
Sparen voor kleinkind
Sparen voor kleinkind

Een spaarrekening voor een kleinzoon of kleindochter is een prachtig geschenk. Zodra je kleinkind gaat studeren of een huis wil kopen komt het geld goed van pas. Open je het beste een rekening op eigen naam of op naam van je kleinkind? Raisin laat zien hoe je veilig en slim spaart.

Lees meer
Sparen voor studie kind
Sparen voor studie kind

Wist je dat een uitwonende student tot wel € 50.000 aan kosten kan maken in 4 jaar? Raisin legt uit waarom studeren zo duur is. Daarnaast geven we je tips over hoe jij als ouder slim kunt sparen. Om je kind te helpen een financieel gezonde en succesvolle studententijd te hebben.

Lees meer

Spaarrente in 2021

In 2021 is de rente in Nederland historisch laag. Hier zijn verschillende redenen voor. De vraag van banken is op het moment relatief laag en er is veel aanbod vanuit de Nederlandse markt. Daarom is spaargeld voor banken minder waard. Ze moeten zelfs betalen om ongebruikt geld bij de Europese Centrale Bank onder te brengen. Dit drukt voor jou als spaarder ook de rente.

Kom meer te weten over de spaarrente.

Negatieve rente
Negatieve rente

Geld maakt meer geld. Door je geld opzij te zetten ontvang je later meer. Dit principe gaat bij de meeste Nederlandse banken ondertussen nauwelijks of niet meer op. Over grote vermogens heffen sommige banken ondertussen zelfs negatieve rente. Raisin legt uit hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Lees meer
Spaarrente
Spaarrente

Sparen is nauwelijks nog de moeite waard. Ondertussen lijkt het wel de normaalste zaak van de wereld dat je geld niets meer oplevert. Toch moet dit niet zo zijn. Ontdek waar je nog een aantrekkelijke rente krijgt en hoe je hier als Nederlandse spaarder gebruik van kunt maken.

Lees meer

Belasting op je spaargeld

Hoe zit het als spaarder met de belastingen? Wat is nu eigenlijk bronbelasting? Wat houdt Box 3 in?

In het onderstaande artikel beantwoorden we alle vragen die je als spaarder hebt over de blauwe envelop.

Belastingen
Belastingen

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer
Belastingvrij sparen
Belastingvrij sparen

Zodra je meer geld op je spaarrekening hebt staan, komt de Belastingdienst om de hoek kijken. Er zijn verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken. Ook kan het helpen om slim met spaargeld te schuiven. Ben je benieuwd hoe je hier (natuurlijk volledig legaal) slim gebruik van kunt maken?

Lees meer

Samen sparen & tegenrekening

Wil je samen met je partner sparen? Dan kun je een gezamenlijke rekening openen. Hoe zit het eigenlijk met de tegenrekening die je opgeeft bij je spaarrekening. Moet die van dezelfde bank zijn? En op dezelfde naam staan? 

Hieronder vind je meer informatie over gezamenlijke rekeningen en tegenrekeningen.

Tegenrekening van je spaarrekening
Tegenrekening van je spaarrekening

Een tegenrekening is een ‘partnerrekening’ van een andere rekening. Vaak van een spaarrekening. Zo kun je alleen geld afschrijven op een vaste tegenrekening. Dit is veilig, maar kan ook lastig zijn. Bij sommige banken moet de rekening van dezelfde bank zijn. Hoe zit dit precies? En hoe werkt dit bij Raisin?

Lees meer
Gezamenlijk sparen
Gezamenlijk sparen

Er zijn vaak veel goede redenen om te trouwen. Los van de romantiek, levert een fiscaal partnerschap ook belastingvoordelen op. Een gezamenlijke spaarrekening brengt voor- en nadelen met zich mee. Raisin legt de mogelijkheden en aandachtspunten uit aan jou (en je partner).

Lees meer

Slim sparen – hoe spaar je snel en hoeveel kun je sparen?

Een groot deel van de bevolking heeft een te kleine spaarbuffer. Het Nibud raadt aan dat je iedere maand minstens 10 procent van je netto inkomsten op een spaarrekening zet. Maar is dat ook altijd genoeg? En hoeveel moet je sparen per maand om later een bepaald bedrag te bereiken?

Ervaar in onze artikelen meer over verstandig sparen.

Sparen tips
Sparen tips

Om spaarders op weg te helpen heeft Raisin 7 spaartips samengesteld. Ontdek meer over het belang van spaardoelen en waarom besparen de makkelijkste vorm van sparen. En bij welke spaarrekeningen je spaargeld het meest oplevert.

Lees meer
Hoeveel sparen
Hoeveel sparen

We kunnen je natuurlijk niet verklappen welk spaarbedrag precies juist is voor jouw situatie. Wel helpt Raisin je met een handig overzicht verder bij het berekenen van je spaarbedrag. En we leggen uit hoe je met Raisin tot honderden euro meer spaart per jaar.

Lees meer
Spaarcalculator
Spaarcalculator

Met de handige spaarcalculators van Raisin zie je direct hoeveel je spaargeld oplevert aan het einde van de termijn. Je hoeft alleen het product, de looptijd en het inlegbedrag in te vullen. Ontdek ook hoeveel je geld oplevert bij Raisin vergeleken met andere aanbieders!

Lees meer

Slim sparen – sparen, beleggen of aflossen?

Zodra je hypotheekrente hoger is dan de spaarrente kun je beter aflossen? En beleggen levert altijd meer op dan sparen? Aflossen en beleggen zijn aantrekkelijke alternatieven voor sparen. Toch is spaargeld altijd een belangrijk onderdeel van een gezond financieel plan.

Vind een antwoord op je vragen over beleggen en aflossen.

Sparen of aflossen
Sparen of aflossen

Zodra de rente die je ontvangt op spaargeld lager is dan je hypotheekrente, moet je aflossen. Toch? Aflossen is vaak, maar zeker niet altijd de beste optie. Raisin legt uit wanneer je beter af kunt lossen en waarom je toch altijd spaargeld moet blijven houden.

Lees meer
Sparen of beleggen
Sparen of beleggen

Twijfel je nog tussen beleggen en sparen? Beleggen is een aantrekkelijke mogelijkheid om veel rendement te behalen. Dit is niet zonder risico. Wanneer kun je beter beleggen, en welk bedrag is verstandig? Wij hebben de voor- en nadelen voor jouw situatie op een rijtje gezet.

Lees meer
Alternatief sparen
Alternatief sparen

De rente is historisch laag. Spaarders gaan op zoek naar alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek aflossen, of gaan beleggen. Raisin heeft 7 populaire alternatieven voor sparen op een rijtje gezet. Van trading met veel risico tot veilig sparen in het buitenland.

Lees meer

Sparen in het buitenland

Veel Nederlandse spaarders hebben zo hun bedenkingen bij sparen in het buitenland. Spaarders maken zich vooral zorgen over de risico’s die je hierbij loopt. Toch is sparen in de EU voor spaarders veilig. De zekerheid van spaargeld wordt gegarandeerd door de op EU-niveau geharmoniseerde depositogarantiestels van de lidstaten.

Lees meer over sparen in het buitenland.

Sparen buitenland
Sparen buitenland

In veel landen ontvang je een betere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer

Wat is het beste spaarland voor mij?

Raisin werkt samen met banken uit verschillende landen. Het is belangrijk om goed te weten wat de voorwaarden zijn als je spaart in de verschillende landen. Alle EU-landen hanteren een wettelijk verplicht depositogarantiestelsel, om de zekerheid van jouw spaargeld te waarborgen. Maar de voorwaarden en ook belastingregels verschillen van land tot land.

Leer de verschillende landen beter kennen.

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen Duitsland
Spaarrekening openen Duitsland

In ons buurland krijg je nog aantrekkelijke rentes. Zet je spaargeld opzij bij een bank in een van de financieel sterkste landen ter wereld. Lees meer over de voorwaarden en belastingvragen.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer

Zoveel geld laten Nederlanders iedere dag liggen

Nederlanders zijn fervente spaarders en houden van veilige investeringen. Recente cijfers van het CBS en DNB bevestigen dit. Per het eerste kwartaal van vorig jaar hadden Nederlandse huishoudens 2.445 miljard euro aan financieel vermogen, of ongeveer 23.700 euro per persoon. Bijna 17 procent van dit vermogen wordt aangehouden op vrij opneembare spaarrekeningen en betaalrekeningen. Daarop verdienen Nederlanders (bijna) geen rente, of hun spaargeld smelt zelfs langzaam weg vanwege een negatieve spaarrente.

Het is natuurlijk begrijpelijk dat spaarders het belangrijk vinden om gemakkelijk toegang te hebben tot hun geld – vooral in deze onzekere tijden. Met dit in het achterhoofd zijn bijvoorbeeld ETFs/indexfondsen, obligaties of vastgoedinvesteringen op dit moment niet de meest logische alternatieven voor sparen. Raisin heeft geanalyseerd hoeveel geld Nederlanders “laten liggen” door hun spaargeld opzij te zetten op rekeningen zonder rente. Daarnaast werd het Nederlandse spaargedrag vergeleken met een aantal Europese buurlanden. Wie laat de grootste som liggen?

Hoeveel geld laten Nederlanders iedere dag liggen?

Van al het financieel vermogen bewaren Nederlanders bijna 403 miljard euro – of maar liefst 16,5 procent van het totale vermogen – op vrij opneembare spaarrekeningen en betaalrekeningen. 403 Miljard euro op rekeningen die geen of nauwelijks rente opleveren – in sommige gevallen is de rente zelfs negatief – ondanks het feit dat er verschillende spaarproducten op de markt zijn, die niet alleen meer rendement opleveren, maar ook veilig en gemakkelijk te openen zijn. Als Nederlanders deze 403 miljard euro opzij zouden hebben gezet op bijvoorbeeld deposito’s met een vaste looptijd en een vaste rente van 1 procent, dan zou dit in het afgelopen jaar 4 miljard euro opgeleverd hebben. Nederlanders laten dus ongeveer 335 miljoen euro liggen aan rente – iedere maand weer. Dit komt neer op meer dan 11 miljoen euro per dag.

Nederland totaal Per persoon
Vermogen op vrij opneembare spaarrekeningen en betaalrekeningen € 402.857.000.000 € 23.697,5
Misgelopen rente per jaar € 4.028.570.000 € 237,0
Misgelopen rente per maand € 335.714.167 € 19,7
Misgelopen rente per dag € 11.190.472 € 0,7

Dit komt dus ieder jaar neer op 237 euro aan misgelopen rente per Nederlander. Dit kan gebruikt worden om anderhalf jaar lang Netflix te kijken, 15 boeken te kopen of een mooie donatie aan een goed doel over te maken.

Wat je met dit geld zou kunnen doen Verwachte prijs
79 koffie-to-go € 3 per kopje
23 maanden Spotify Premium € 10 per maand
20 maanden Netflix € 11,70 per maand
15 boeken € 15,00 per boek
3 massages van 60 minuten € 60 à 70 per massage

Europese vergelijking: Wie loopt het meeste geld mis?

Nederland Duitsland Ierland Frankrijk
Bevolking 17.000.000 83.000.000 4.900.000 67.000.000
Percentage van financieel vermogen op vrij opneembare spaarrekeningen en betaalrekeningen 16,5% 28,3% 23,9% 12,2%
Vermogen op vrij opneembare spaarrekeningen en betaalrekeningen per persoon € 23.697,5 € 21.775,9 € 19.250,0 € 9432,8
Misgelopen rente per jaar € 237,0 € 217,8 € 192,5 € 94,3
Misgelopen rente per maand € 19,7 € 18,1 € 16,0 € 7,9
Misgelopen rente per dag € 0,7 € 0,6 € 0,5 € 0,3

Nederlanders hebben dus het meeste geld, ongeveer 23.700 euro per inwoner, op rekeningen staan die geen of negatieve rente opleveren. Ondanks dat dit slechts 16,5 procent van het financieel vermogen betreft, laten Nederlanders dus relatief het meeste geld liggen. Als Nederlandse spaarders het geld op een termijndeposito zouden plaatsen, kon men gemiddeld 237 euro op jaarbasis verdienen.

Na ons laten onze Oosterburen het meeste geld liggen met 218 euro, gevolgd door de Ieren met 193 euro aan misgelopen rente. De Fransen verliezen het minste geld: slechts 94 euro per jaar.

Methodologie:

De berekeningen zijn gebaseerd op de gegevens gepubliceerd door de nationale bank en/of het nationale statistiekbureau van het desbetreffende land per het einde van het eerste kwartaal van 2020. Voor sommige landen waren cijfers over kwartaal twee reeds beschikbaar, maar voor vergelijkingsdoeleinden zijn de cijfers van kwartaal een voor alle landen gebruikt. Vanwege Covid-19 zijn spaartegoeden in kwartaal twee in Nederland en andere landen meer dan gebruikelijk toegenomen, waardoor de berekende misgelopen rente groter zou zijn dan reeds berekend voor het eerste kwartaal. De berekeningen zijn gebaseerd op gemiddelden, niet medianen. Voor het berekenen van de misgelopen rente werden alle huidige aanbiedingen op Raisin geanalyseerd en het beste rentetarief voor een deposito met een vaste looptijd van 12 maanden gebruikt, voor iedere markt en geldig op oktober 2020: een procent rente voor Nederland, Duitsland, Frankrijk en Ierland. Gegevens verzameld op 16/10/2020.

Hoe werkt sparen via Raisin?

Raisin biedt een unieke manier van sparen aan. Via het platform van Raisin kun je geld sparen bij diverse partnerbanken. Met Raisin spaar je veilig en tegen een rente die een stuk hoger ligt dan bij Nederlandse aanbieders. Daarnaast ontvangen nieuwe klanten een welkomstbonus die oploopt met het ingelegde bedrag.

Welkomstbonus
Welkomstbonus

Om nieuwe klanten te belonen voor hun vertrouwen biedt Raisin een welkomstbonus bij opening van hun eerste deposito- of spaarrekening. Vanaf een minimuminleg van € 5000 en bij een looptijd van minstens 6 maanden. Hoe ontvang je onze aantrekkelijke bonus?

Lees meer

Heb je nog vragen over Raisin?

Raisin’s doel is om spaarders de beste rente te bieden! We geven je toegang tot exclusieve spaarproducten van banken uit heel Europa – en dat alles via één platform en volledig online! Onze diensten zijn geheel kosteloos voor jou: Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken.

Er sparen in Europa al meer dan 385.000 klanten voor meer dan € 38,5 miljard bij onze 113 partnerbanken.

Raisin is Europa’s leidende online bemiddelaar in spaarproducten van banken uit de Europese Unie. Raisin heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (vergunningnummer: 12045380) en biedt zijn website, klantenservice en documentatie in het Nederlands aan, zodat je met maximale eenvoud en gemak kan sparen in het buitenland tegen een (veel) hogere rente dan bij je huisbank. Omdat we alleen banken uit de EU aanbieden kun je er zeker van zijn dat je spaargeld gedekt wordt door een depositogarantiestelsel tot € 100.000 per bank.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

De klantenservice van Raisin reageert graag op al je vragen en opmerkingen en is bereikbaar via e-mail op klantenservice@raisin.nl of telefonisch op 020 715 9296 op werkdagen 8.30 – 16.30. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier dat beschikbaar is in het Online Banking systeem. Verdere informatie van vind je op onze Contact-pagina.

Wij beantwoorden graag alle vragen over ons bedrijf en kunnen je informatie geven over de spaarproducten van onze partnerbanken. Wij wijzen je erop dat we geen financieel, fiscaal of andere vorm van advies geven.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Ja. Houd er rekening mee dat wij geen informatie/documenten per post versturen. Alle informatie is beschikbaar op www.raisin.nl. Je productselecties moeten online gemaakt worden. Je ontvangt dan – indien nodig – de contractuele documenten om af te drukken en te ondertekenen.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Bij Raisin kun je kiezen uit aantrekkelijke spaarproducten van banken uit de EU – online en comfortabel vanuit huis. Zo werkt het:

  1. Open een Raisin-rekening bij Raisin Bank via www.raisin.nl. Om de rekening te openen, vul je de online registratie in. Daarna vragen wij je jezelf per online video-identificatie te identificeren bij een expert van onze partner IDnow en een adresbewijs te uploaden/e-mailen naar Raisin.
  2. Zodra je Raisin-rekening geopend is, kun je in je persoonlijke Raisin Online Banking omgeving een spaarproduct kiezen bij een van onze partnerbanken en eventueel aanvullende documenten aanleveren. Maak ten slotte het gewenste inlegbedrag over.
  3. Het openen van het spaarproduct en het doorsturen van het inlegbedrag naar de gewenste partnerbank gebeurt vervolgens volledig automatisch. Alle relevante documenten betreffende je spaarproduct worden in je elektronische postvak in je Online Banking omgeving geplaatst. N.B.: het duurt circa 3 werkdagen om het spaarproduct te openen nadat we aanvraag + de inleg hebben ontvangen.

Aan het einde van de overeengekomen looptijd (in geval van een deposito) of bij beëindiging/sluiting (in geval van een spaarrekening) zal de partnerbank het geld, incl. opgebouwde rente (na inhouding van eventuele bronbelasting), terugstorten op je Raisin-rekening. In geval van een deposito kun je er ook voor kiezen het product te laten verlengen, wat tevens eenvoudig te regelen is in je Online Banking omgeving.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Nee. We benadrukken dat Raisin op geen enkel moment adviezen zal geven met betrekking tot specifieke producten of partnerbanken. Wij kennen jouw persoonlijke vermogenspositie en individuele beleggingsdoelstellingen die je nastreeft niet en zijn daarom niet in staat om dergelijk advies te geven.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken. Een deel van deze commissie wordt betaald aan Raisin Bank. Deze inkomsten stellen Raisin en Raisin Bank in staat hun diensten gratis aan jou aan te bieden en tegelijkertijd de kwaliteit van de aangeboden diensten voortdurend te verbeteren. Wij kunnen helaas geen verdere details over deze commissies openbaar te maken.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

De tegenrekening is een betaalrekening op jouw naam bij een Nederlandse/EU bank. Deze tegenrekening is de enige rekening die je kunt gebruiken in combinatie met je Raisin-rekening voor uitgaande betalingen (d.w.z. als je je geld vanuit je Raisin-rekening wilt opnemen).

De Raisin-rekening is een betaalrekening bij Raisin Bank die geen rente opbrengt en die dient als je centrale transactierekening tussen je tegenrekening en spaarproducten bij Raisin’s partnerbanken. Wanneer je een spaarproduct selecteert, zullen wij je Raisin-rekening debiteren en het betreffende bedrag op het gekozen spaarproduct bijschrijven.

De spaarproducten, deposito’s en spaarrekeningen, zijn rekeningen die rente opbouwen bij een (of meer) van onze partnerbanken. Voor elk gekozen spaarproduct wordt een nieuwe rekening geopend bij de betreffende partnerbank in jouw naam. Na het openen van het spaarproduct wordt het bedrag dat je wilt storten automatisch overgeboekt vanaf je Raisin-rekening. Op de vervaldag wordt de inleg vermeerderd met rente (eventueel na aftrek van bronbelasting) automatisch teruggeboekt naar je Raisin-rekening, waar je dan weer vrij over de gelden kunt beschikken en bijvoorbeeld een nieuw spaarproduct kunt selecteren. Bij deposito’s heb je tevens de optie het product te verlengen. Onder speciale omstandigheden is automatische verlenging mogelijk van toepassing, bv. bij een deposito dat te allen tijde beëindigd kan worden zonder een straf te betalen op de originele inleg, of als een deposito een looptijd van 3 maanden of korter heeft.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Open een account bij Raisin

1. Open je Raisin-rekening

Registreer en identificeer je eenmalig binnen enkele minuten – je Raisin-rekening wordt geopend. Heb je dit al gedaan, ga dan direct naar stap 2.

2. Kies een spaarproduct

Log in op je account en kies een spaarproduct. Je kunt dit al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

3. Begin met sparen!

Maak de spaarinleg over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de rest. Het mooiste is: je hoeft je maar één keer te identificeren!

Registreer eenmalig en spaar in heel de EU

Registreer eenmalig en spaar in heel de EU

Met ons Online Banking systeem heb je één overzicht van je verschillende deposito’s en ontvang je regelmatig updates over nieuwe spaarproducten, zodat je snel en eenvoudig nieuwe deposito’s kunt openen of bestaande deposito’s kunt verlengen.

Tot wel 1,50% p.j. - Behaal nu meer rente!