Sparen: Alle spaarinformatie voor 2024

Home › Sparen

Bij sparen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Raisin geeft antwoord op al je vragen over geld sparen, belastingen, de zekerheid van spaargeld, sparen in het buitenland, de spaarrente en meer.

3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Wat voor soort spaarrekening past bij mij?

Als spaarder kun je kiezen tussen verschillende soorten spaarrekeningen. Iedere spaarrekening heeft haar eigen voorwaarden. Dit heeft betrekking op de looptijd, spaarrente en (beperkende) voorwaarden voor het overschrijven en afboeken van geld.

Voor een lange tijd hadden spaarders te maken met nul- of zelfs negatieve rentes. Sinds oktober 2022 bieden de Nederlandse grootbanken weer rente op spaartegoeden, maar ondanks recordwinsten in 2023 lopen de spaarrentes in Nederland nog steeds achter bij rentetarieven in andere landen.

Banken gebruiken jouw spaargeld om investeringen te doen, leningen te verstrekken en hun financiële zekerheid te garanderen. Hoe vaster jouw spaargeld staat, hoe beter de bank met het geld kan plannen. Bij spaarrekeningen geldt daarom over het algemeen: hoe meer flexibiliteit, hoe lager de rente.

Bij Raisin heb je de keuze tussen depositorekeningen en spaarrekeningen met hoge rentes. Bij een depositorekening ontvang je een vaste rente voor een bepaalde looptijd. Daarnaast bepaal je aan het begin de looptijd en je inleg. Een spaarrekening biedt meer vrijheid, maar een lagere en variabele rente.

Ontdek wat voor soort rekening bij jou past.

Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Soort spaarrekening kiezen
Soort spaarrekening kiezen

Er zijn verschillende soorten spaarrekeningen maar vaak kiezen mensen uit gemak voor een spaarrekening bij de thuisbank. Bij het kiezen van een rekening dien je een afweging te maken tussen flexibiliteit en rente. Lees hier hoe je het beste je keuze kunt maken.

Lees meer
Internetsparen
Internetsparen

Modern en volledig online sparen met een mooie rente Meer en meer Nederlanders kiezen voor een internetspaarrekening. Online al je bankzaken kunnen regelen is handig. Je ontvangt echter niet altijd een goede rente. Wat zijn de voor- en nadelen van internetsparen en waar ontvang je wel nog een aantrekkelijke rente? Raisin geeft tekst en uitleg.

Lees meer
Groen sparen
Groen sparen

Groen sparen – goed voor jezelf en de samenleving Met een groene spaarrekening hoef je niet op de hoogste rente te rekenen. Daarvoor krijg je vaak aantrekkelijke belastingvoordelen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. En hoe spaar je nu eigenlijk echt groen? Raisin heeft het voor je uitgezocht.

Lees meer
Klimspaarrekening
Klimspaarrekening

Een klimspaarrekening spreekt tot de verbeelding. Met ieder jaar dat je trouw je geld laat staan, loopt de rente op. In het laatste jaar ontvang je vaak een rente die veel hoger is dan je bij andere aanbieders vindt. Laat je niet te snel verleiden. Raisin legt uit waarom.

Lees meer
Zilvervloot sparen
Zilvervloot sparen

Zilvervloot sparen was de interessante spaaroptie voor kinderen uit de tweede helft van de vorige eeuw. Een vaste rentebonus van 1% per jaar boven een variabele rente. Klinkt haast te goed om waar te zijn? Lees meer over zilvervloot sparen en wanneer het een leuk extraatje voor je (klein)kind kan zijn.

Lees meer
Gezamenlijk sparen
Gezamenlijk sparen

Er zijn vaak veel goede redenen om te trouwen. Los van de romantiek, levert een fiscaal partnerschap ook belastingvoordelen op. Een gezamenlijke spaarrekening brengt voor- en nadelen met zich mee. Raisin legt de mogelijkheden en aandachtspunten uit aan jou (en je partner).

Lees meer
Overstappen van bank
Overstappen van bank

Wil je overstappen naar een andere bank? Bijvoorbeeld omdat je minder wil betalen voor een betaalrekening of wil profiteren van hogere spaarrentes? Raisin legt uit hoe dit werkt.

Lees meer

Spaardoelen – waarvoor wil je sparen?

Hoe je het beste kunt sparen hangt af van je spaardoel. Bij ieder doel past een andere strategie. Met welke kosten kun je rekenen en welk spaarproduct past het beste bij jouw persoonlijke situatie?

Lees meer over de verschillende spaardoelen.

Spaardoelen
Spaardoelen

Voor later, voor een kind, voor een huis – of voor een nieuwe auto. Mensen sparen allemaal voor iets anders. Hoe kun je jouw dromen waarmaken door te sparen. En hoe spaar je slim en met een goed systeem voor een bepaald doel. Raisin zet alles voor je op een rijtje.

Lees meer
Sparen voor huis
Sparen voor huis

Als je een eigen huis wilt kopen, kun je de hypotheek niet gebruiken voor de extra kosten. Daarom moet je hiervoor in ieder geval alvast gaan sparen. Welke kosten komen hierbij kijken en hoe spaar je slim voor de grootste aankoop uit je leven? Raisin legt uit.

Lees meer
Sparen voor uitzet
Sparen voor uitzet

Ben je van plan om de sprong te wagen en op je eigen benen te gaan staan? Door slim te sparen maak je het een beetje makkelijker voor jezelf. Hoe kun je sparen voor je uitzet en welke rekeningen via Raisin komen hiervoor in aanmerking? Lees meer over je opties.

Lees meer
Vakantiegeld sparen
Vakantiegeld sparen

In Nederland heeft bijna iedereen die in loondienst werkt of een uitkering ontvangt recht op vakantiegeld. Hoeveel vakantiegeld kun je verwachten? Wanneer wordt je vakantiegeld 2024 uitbetaald en hoe kan je vakantiegeld deel uitmaken van je spaarplannen? Raisin legt uit.

Lees meer
AOW vakantiegeld sparen
AOW vakantiegeld sparen

Ontvang je AOW? Dan heb je ook recht op vakantiegeld. Raisin legt uit hoeveel vakantiegeld je krijgt en wanneer je het geld op je rekening kunt verwachten.

Lees meer
Studenten spaarrekening
Studenten spaarrekening

Zoals alle andere volwassenen hebben studenten een betaalrekening nodig. Daarnaast bieden verschillende banken ook een studenten spaarrekening aan. Raisin heeft uitgezocht of deze echt aantrekkelijker zijn dan andere spaaropties.

Lees meer
Sparen voor kind
Sparen voor kind

Kinderen zijn duur. Daarnaast wil je als ouder ook een steuntje in de rug bieden als je kinderen later volwassen zijn. Begin zo vroeg mogelijk met sparen om financiële kopzorgen later te vermijden. Maar hoe spaar je nu slim voor je kind en hoe zit het met de belastingen? Raisin legt uit.

Lees meer
Sparen voor later
Sparen voor later

Het is niet altijd makkelijk om geld opzij te zetten. Het helpt om concrete doelen voor ogen te hebben. En je situatie goed in beeld te hebben. Met deze vijf vragen helpt Raisin je op weg bij het sparen voor de toekomst.

Lees meer
Pensioen sparen
Pensioen sparen

Handel nu slim om later kopzorgen te voorkomen Een pensioengat overkomt veel mensen. Op jongere leeftijd denk je niet graag over je pensioen na. Toch is het niet altijd makkelijk om een gezond pensioen op te bouwen tijdens je werkende leven. Is het handig om zelf pensioen op te bouwen en geld opzij te zetten?

Lees meer
Sparen voor studie kind
Sparen voor studie kind

Wist je dat een uitwonende student tot wel € 50.000 aan kosten kan maken in 4 jaar? Raisin legt uit waarom studeren zo duur is. Daarnaast geven we je tips over hoe jij als ouder slim kunt sparen. Om je kind te helpen een financieel gezonde en succesvolle studententijd te hebben.

Lees meer

Spaarrente in 2024

Ondanks dat de ECB depositorente in iets meer dan een jaar tijd stapsgewijs is gestegen tot een recordhoogte, staat de spaarrente in Nederland nog steeds teleurstellend laag. Hier zijn verschillende redenen voor. De vraag van banken is op het moment relatief laag en er is veel aanbod vanuit de Nederlandse markt. Daarom is spaargeld voor banken (nog steeds) minder aantrekkelijk. Buitenlandse banken, inclusief onze partnerbanken, bieden veel aantrekkelijkere rentes voor spaarders.

Kom meer te weten over de spaarrente.

Actuele spaarrentes
Actuele spaarrentes

Wat zijn de actuele spaarrentes bij de grootbanken? Zitten de spaarrentes nog steeds in de lift? En waar kun je profiteren van de hoogste spaarrentes in de EU? Lees het hier.

Lees meer
Spaarrente
Spaarrente

Lees alles over verschillende soorten rentes, renteontwikkelingen en waar je kunt profiteren van de hoogste spaarrentes in de EU op vrij opneembare spaarrekeningen en deposito's.

Lees meer

Sparen in het buitenland

Veel Nederlandse spaarders hebben zo hun bedenkingen bij sparen in het buitenland. Spaarders maken zich vooral zorgen over de risico’s die je hierbij loopt. Toch is sparen in de EU voor spaarders veilig. De zekerheid van spaargeld wordt gegarandeerd door de op EU-niveau geharmoniseerde depositogarantiestels van de lidstaten.

Lees meer over sparen in het buitenland.

Sparen buitenland
Sparen buitenland

In veel landen ontvang je een betere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer

Belasting op je spaargeld

Hoe zit het als spaarder met de belastingen? Wat is nu eigenlijk bronbelasting? Wat houdt Box 3 in?

In het onderstaande artikel beantwoorden we alle vragen die je als spaarder hebt over de blauwe envelop.

Belastingen
Belastingen

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer
Belastingvrij sparen
Belastingvrij sparen

Zodra je meer geld op je spaarrekening hebt staan, komt de Belastingdienst om de hoek kijken. Er zijn verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken. Ook kan het helpen om slim met spaargeld te schuiven. Ben je benieuwd hoe je hier (natuurlijk volledig legaal) slim gebruik van kunt maken?

Lees meer
Box 3 – vermogensbelasting/spaartaks
Box 3 – vermogensbelasting/spaartaks

Vind je de spaartaks verwarrend? Vraag je je af welk vermogen je mee moet nemen en welke schulden je af kunt trekken? Wil je weten hoe het zit met belasting op beleggingsrendement. Vind een antwoord op al je vragen op onze Box 3-overzichtspagina, met links naar alle artikelen.

Lees meer
Belastingteruggave 2024
Belastingteruggave 2024

Je belastingaangifte voor 2023 dient vóór 1 mei 2024 te zijn ingediend. Niemand doet graag belastingaangifte, maar een aangifte kan zich lonen als je geld terug krijgt. Als je in aanmerking komt voor teruggave, wanneer kun je dit geld op je rekening verwachten en hoe kun je deze financiële meevaller het beste besteden? Raisin legt uit

Lees meer

Samen sparen, tegenrekening & spaarrekening bij overlijden

Wil je samen met je partner sparen? Dan kun je een gezamenlijke rekening openen. Hoe zit het eigenlijk met de tegenrekening die je opgeeft bij je spaarrekening. Moet die van dezelfde bank zijn? En op dezelfde naam staan? En wat gebeurt er met een spaarrekening wanneer de rekeninghouder komt te overlijden?

Hieronder vind je meer informatie over gezamenlijke rekeningen, tegenrekeningen, en spaarrekening bij overlijden.

Tegenrekening van je spaarrekening
Tegenrekening van je spaarrekening

Een tegenrekening is een ‘partnerrekening’ van een andere rekening. Vaak van een spaarrekening. Zo kun je alleen geld afschrijven op een vaste tegenrekening. Dit is veilig, maar kan ook lastig zijn. Bij sommige banken moet de rekening van dezelfde bank zijn. Hoe zit dit precies? En hoe werkt dit bij Raisin?

Lees meer
Gezamenlijk sparen
Gezamenlijk sparen

Er zijn vaak veel goede redenen om te trouwen. Los van de romantiek, levert een fiscaal partnerschap ook belastingvoordelen op. Een gezamenlijke spaarrekening brengt voor- en nadelen met zich mee. Raisin legt de mogelijkheden en aandachtspunten uit aan jou (en je partner).

Lees meer
Spaarrekening bij overlijden
Spaarrekening bij overlijden

Een overlijden brengt naast verlies een behoorlijke administratieve en financiële rompslomp met zich mee. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met spaargeld als de rekeninghouder komt te overlijden? Hoe gaan banken om met deze tegoeden en dienen de nabestaanden belasting te betalen over het spaargeld? Lees het hier

Lees meer

Slim sparen – hoe spaar je snel en hoeveel kun je sparen?

Een groot deel van de bevolking heeft een te kleine spaarbuffer. Het Nibud raadt aan dat je iedere maand minstens 10 procent van je netto inkomsten op een spaarrekening zet. Maar is dat ook altijd genoeg? En hoeveel moet je sparen per maand om later een bepaald bedrag te bereiken?

Lees hieronder meer over verstandig sparen.

Gemiddeld spaargeld per leeftijd
Gemiddeld spaargeld per leeftijd

Nederlanders zijn fervente spaarders. In de afgelopen jaren zijn we alleen maar meer gaan sparen, zelfs in tijden van lage en zelfs negatieve rentes. Maar hoeveel spaargeld is nu gemiddeld en hoeveel spaargeld dien je te hebben op een bepaalde leeftijd? Raisin legt uit.

Lees meer
Sparen tips
Sparen tips

Om spaarders op weg te helpen heeft Raisin 7 spaartips samengesteld. Ontdek meer over het belang van spaardoelen en waarom besparen de makkelijkste vorm van sparen. En bij welke spaarrekeningen je spaargeld het meest oplevert.

Lees meer
Hoeveel sparen
Hoeveel sparen

We kunnen je natuurlijk niet verklappen welk spaarbedrag precies juist is voor jouw situatie. Wel helpt Raisin je met een handig overzicht verder bij het berekenen van je spaarbedrag. En we leggen uit hoe je met Raisin tot honderden euro meer spaart per jaar.

Lees meer
Spaarcalculator
Spaarcalculator

Met de handige spaarcalculators van Raisin zie je direct hoeveel je spaargeld oplevert aan het einde van de termijn. Je hoeft alleen het product, de looptijd en het inlegbedrag in te vullen. Ontdek ook hoeveel je geld oplevert bij Raisin vergeleken met andere aanbieders!

Lees meer
Sparen bij hoge inflatie
Sparen bij hoge inflatie

In tijden van hoge inflatie verliest je spaargeld in een rap tempo aan waarde, vooral als er ook sprake is van lage rentes. Hoewel altijd wordt aangeraden om een financiële buffer te hebben, is sparen in tijden van hoge inflatie wel verstandig? Lees het antwoord hier.

Lees meer

Slim sparen – sparen, beleggen of aflossen?

Zodra je hypotheekrente hoger is dan de spaarrente kun je beter aflossen? En beleggen levert altijd meer op dan sparen? Aflossen en beleggen zijn aantrekkelijke alternatieven voor sparen. Toch is spaargeld altijd een belangrijk onderdeel van een gezond financieel plan.

Vind een antwoord op je vragen over beleggen en aflossen.

Sparen of aflossen
Sparen of aflossen

Zodra de rente die je ontvangt op spaargeld lager is dan je hypotheekrente, moet je aflossen. Toch? Aflossen is vaak, maar zeker niet altijd de beste optie. Raisin legt uit wanneer je beter af kunt lossen en waarom je toch altijd spaargeld moet blijven houden.

Lees meer
Sparen of beleggen
Sparen of beleggen

Twijfel je nog tussen beleggen en sparen? Beleggen is een aantrekkelijke mogelijkheid om veel rendement te behalen. Dit is niet zonder risico. Wanneer kun je beter beleggen, en welk bedrag is verstandig? Wij hebben de voor- en nadelen voor jouw situatie op een rijtje gezet.

Lees meer
Alternatief sparen
Alternatief sparen

De rente is historisch laag. Spaarders gaan op zoek naar alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek aflossen, of gaan beleggen. Raisin heeft 7 populaire alternatieven voor sparen op een rijtje gezet. Van trading met veel risico tot veilig sparen in het buitenland.

Lees meer

Wat is het beste spaarland voor mij?

Raisin werkt samen met banken uit verschillende landen. Het is belangrijk om goed te weten wat de voorwaarden zijn als je spaart in de verschillende landen. Alle EU-landen hanteren een wettelijk verplicht depositogarantiestelsel, om de zekerheid van jouw spaargeld te waarborgen. Maar de voorwaarden en ook belastingregels verschillen van land tot land.

Leer de verschillende landen beter kennen.

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen in Portugal
Sparen in Portugal

Portugal is al sinds jaren populair als vakantie- en emigratieland. Ook loont het zich je spaargeld naar het uiterste Zuidwesten van continentaal Europa te sturen. Bij Raisins Portugese partnerbanken kun je profiteren van hoge rentes op spaardeposito’s met verschillende looptijden.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer
Spaar voor meer in Tsjechië
Spaar voor meer in Tsjechië

Tsjechië is een van de economische motors van Centraal-Europa. Het land kan interessant zijn voor Nederlandse spaarders door de combinatie van aantrekkelijke spaarrentes en een stabiele economie. Ontdek hoe je veilig spaart tegen hogere rentes bij onze Tsjechische partnerbanken.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer

Hoe werkt sparen via Raisin?

Raisin biedt een unieke manier van sparen aan. Via het platform van Raisin kun je geld sparen bij diverse partnerbanken. Met Raisin spaar je veilig en tegen een rente die een stuk hoger ligt dan bij Nederlandse aanbieders.

Open een account bij Raisin

1. Open je Raisin-rekening

Registreer en identificeer je eenmalig binnen enkele minuten – je Raisin-rekening wordt geopend. Heb je dit al gedaan, ga dan direct naar stap 2.

2. Kies een spaarproduct

Log in op je account en kies een spaarproduct. Je kunt dit al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

3. Begin met sparen

Maak de spaarinleg over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de rest. Het mooiste is: je hoeft je maar één keer te identificeren!

Registreer je eenmalig en spaar in de hele EU

Registreer je eenmalig en spaar in de hele EU

Met ons Online Banking systeem heb je één overzicht van je verschillende deposito’s en ontvang je regelmatig updates over nieuwe spaarproducten, zodat je snel en eenvoudig nieuwe deposito’s kunt openen of bestaande deposito’s kunt verlengen.

Ontvang tot wel 3,60% p.j. aan rente