De Sparen Kennisbank van Raisin

De spaarrente staat historisch laag in Nederland en zal in sommige gevallen onder de nul zakken, met andere woorden negatief worden. Geld sparen brengt bij ons dus erg weinig op.

Waarom sparen we in Nederland dan nog steeds massaal? De eenvoudige uitleg hiervoor is de zekerheid die spaargeld je biedt. Deze factor mag je nooit uit het oog verliezen wanneer je een afweging maakt over wat je met je geld wilt doen.

Sparen voor huis
Sparen voor huis

Als je een eigen huis wilt kopen, kun je de hypotheek niet gebruiken voor de extra kosten. Daarom moet je hiervoor in ieder geval alvast gaan sparen. Welke kosten komen hierbij kijken en hoe spaar je slim voor de grootste aankoop uit je leven? Raisin legt uit.

Lees meer
Sparen voor uitzet
Sparen voor uitzet

Ben je van plan om de sprong te wagen en op je eigen benen te gaan staan? Door slim te sparen maak je het een beetje makkelijker voor jezelf. Hoe kun je sparen voor je uitzet en welke rekeningen via Raisin komen hiervoor in aanmerking? Lees meer over je opties.

Lees meer
Sparen of beleggen
Sparen of beleggen

Twijfel je nog tussen beleggen en sparen? Beleggen is een aantrekkelijke mogelijkheid om veel rendement te behalen. Dit is niet zonder risico. Wanneer kun je beter beleggen, en welk bedrag is verstandig? Wij hebben de voor- en nadelen voor jouw situatie op een rijtje gezet.

Lees meer
Studenten spaarrekening
Studenten spaarrekening

Zoals alle andere volwassenen hebben studenten een betaalrekening nodig. Daarnaast bieden verschillende banken ook een studenten spaarrekening aan. Raisin heeft uitgezocht of deze echt aantrekkelijker zijn dan andere spaaropties.

Lees meer
Sparen voor baby
Sparen voor baby

Ouder worden is al spannend genoeg zonder allerlei financiële zorgen. Daarom was een spaarrekening voor baby’s altijd een goed idee. Het rentebedrag loopt flink op over een lange periode, tot je kind het nodig heeft. Is een spaarrekening voor een baby met de huidige lage rente nog de moeite waard, en wat zijn de beste opties?

Lees meer
Sparen voor kind
Sparen voor kind

Kinderen zijn duur. Daarnaast wil je als ouder ook een steuntje in de rug bieden als je kinderen later volwassen zijn. Begin zo vroeg mogelijk met sparen om financiële kopzorgen later te vermijden. Maar hoe spaar je nu slim voor je kind en hoe zit het met de belastingen? Raisin legt uit.

Lees meer
Sparen voor later
Sparen voor later

Het is niet altijd makkelijk om geld opzij te zetten. Het helpt om concrete doelen voor ogen te hebben. En je situatie goed in beeld te hebben. Met deze vijf vragen helpt Raisin je op weg bij het sparen voor de toekomst.

Lees meer
Pensioen sparen
Pensioen sparen

Handel nu slim om later kopzorgen te voorkomen Een pensioengat overkomt veel mensen. Op jongere leeftijd denk je niet graag over je pensioen na. Toch is het niet altijd makkelijk om een gezond pensioen op te bouwen tijdens je werkende leven. Is het handig om zelf pensioen op te bouwen en geld opzij te zetten?

Lees meer
Sparen of aflossen
Sparen of aflossen

Zodra de rente die je ontvangt op spaargeld lager is dan je hypotheekrente, moet je aflossen. Toch? Aflossen is vaak, maar zeker niet altijd de beste optie. Raisin legt uit wanneer je beter af kunt lossen en waarom je toch altijd spaargeld moet blijven houden.

Lees meer
Sparen voor kleinkind
Sparen voor kleinkind

Een spaarrekening voor een kleinzoon of kleindochter is een prachtig geschenk. Zodra je kleinkind gaat studeren of een huis wil kopen komt het geld goed van pas. Open je het beste een rekening op eigen naam of op naam van je kleinkind? Raisin laat zien hoe je veilig en slim spaart.

Lees meer
Internetsparen
Internetsparen

We kunnen je natuurlijk niet verklappen welk spaarbedrag precies juist is voor jouw situatie. Wel helpt Raisin je met een handig overzicht verder bij het berekenen van je spaarbedrag. En we leggen uit hoe je met Raisin tot honderden euro meer spaart per jaar.

Lees meer
Spaarcalculator
Spaarcalculator

Met de handige spaarcalculators van Raisin zie je direct hoeveel je spaargeld oplevert aan het einde van de termijn. Je hoeft alleen het product, de looptijd en het inlegbedrag in te vullen. Ontdek ook hoeveel je geld oplevert bij Raisin vergeleken met andere aanbieders!

Lees meer
Groen sparen
Groen sparen

Met een groene spaarrekening hoef je niet op de hoogste rente te rekenen. Daarvoor krijg je vaak aantrekkelijke belastingvoordelen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. En hoe spaar je nu eigenlijk echt groen? Raisin heeft het voor je uitgezocht.

Lees meer
Hoeveel sparen
Hoeveel sparen

We kunnen je natuurlijk niet verklappen welk spaarbedrag precies juist is voor jouw situatie. Wel helpt Raisin je met een handig overzicht verder bij het berekenen van je spaarbedrag. En we leggen uit hoe je met Raisin tot honderden euro meer spaart per jaar.

Lees meer
Sparen tips
Sparen tips

Om spaarders op weg te helpen heeft Raisin 7 spaartips samengesteld. Ontdek meer over het belang van spaardoelen en waarom besparen de makkelijkste vorm van sparen. En bij welke spaarrekeningen je spaargeld het meest oplevert.

Lees meer
Sparen voor studie kind
Sparen voor studie kind

Wist je dat een uitwonende student tot wel € 50.000 aan kosten kan maken in 4 jaar? Raisin legt uit waarom studeren zo duur is. Daarnaast geven we je tips over hoe jij als ouder slim kunt sparen. Om je kind te helpen een financieel gezonde en succesvolle studententijd te hebben.

Lees meer

Het is natuurlijk logisch dat je op zoek gaat naar het beste rendement over je spaargeld. Daarom volgen veel mensen het nieuws over sparen en over de rente. Wanneer je overladen wordt met informatie over sparen in de actualiteit, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Veel vragen kunnen bij je opkomen. Kies je voor een deposito of spaarrekening en wat is het verschil tussen beide? Waar vind je nog een goede rente? Kun je makkelijk sparen in het buitenland? Raisin verschaft je antwoorden, bij sparen is de juiste informatie immers doorslaggevend.

Waarom we een kennisbank over sparen opbouwen

Een kennisbank is een online content hub waar specifieke informatie op één handige plaats wordt verzameld. In het algemeen gaat een kennisbank diep in op één onderwerp en behandelt het zo veel mogelijk aspecten van dit onderwerp. De Raisin kennisbank biedt je artikels omtrent alles wat met geld sparen te maken heeft.

Waarom biedt Raisin spaarinformatie?

In deze woelige tijden vragen veel consumenten zich af of sparen in 2020 nog nut heeft. Bij Raisin geloven we in transparantie en in het verlenen van niet enkel de beste online diensten voor sparen binnen Europa, maar ook het verschaffen van de juiste informatie over sparen. Een geïnformeerde consument maakt de juiste keuze en zal zien dat dat het spaarplatform van Raisin is. Via ons heb je toegang tot de beste spaarrentes uit heel Europa.

Sparen in 2020, hoe weet ik het rendement?

Als je spaart moet je rekening houden met de rente om te weten hoeveel je spaargeld opbrengt. De spaarrente is het bedrag dat je jaarlijks over je spaargeld krijgt. In principe is dit de beloning omdat je je geld beschikbaar stelt aan de bank. Banken moet nu echter zelf steeds meer rente betalen op hun ‘overnacht’ tegoeden bij de ECB en verlagen daardoor de spaarrente steeds verder. Voorlopig zijn de rentevoeten nog niet negatief voor de gewone Nederlandse spaarder. Echter wanneer de inflatie hoger is dan de rente die je ontvangt,  brengt je spaargeld je niets op en heb je al een nulrendement of een verlies. In Nederland schommelt de inflatie doorgaans tussen de 1 en de 3 procent, wat een stuk boven de huidige Nederlandse spaarrentes ligt.

Kies ik voor een deposito of een spaarrekening?

Een deposito biedt je doorgaans een hogere rente, aan een niet variabele rentevoet. Je weet dus van bij het begin hoeveel je spaargeld op termijn zal opbrengen en dat de rente niet tussentijds zal dalen (of stijgen). Dit staat je toe financieel te plannen. Daar staat tegenover dat je bij een termijndeposito je geld voor een bepaalde periode afstaat aan de bank. Het vroeger opnemen wordt dan financieel bestraft. Bij een normale spaarrekening met een variabele rentevoet is dit niet het geval. Deze flexibiliteit betekent dat de spaarrente ook een stuk lager ligt. De spaarrente kan dan wel stijgen, maar dit ligt momenteel niet in de lijn der verwachtingen.

Is er nog zekerheid voor mijn spaargeld?

Ja, de gewone spaarder zal zijn spaargeld niet verliezen. Deze zekerheid is natuurlijk een groot voordeel. In de Europese Unie (EU) worden deposito’s gegarandeerd door nationale wettelijke depositogarantiestelsels tot een bedrag van € 100.000 per klant per bank. Alle spaarproducten op Raisin worden dan ook gedekt in overeenstemming met de geharmoniseerde EU-richtlijnen. Dit geldt dus voor al onze Europese partnerbanken.