De Sparen Kennisbank van Raisin

De spaarrente staat historisch laag in Nederland en zal in sommige gevallen onder de nul zakken, met andere woorden negatief worden. Geld sparen brengt bij ons dus erg weinig op. Waarom sparen we in Nederland dan nog steeds massaal? De eenvoudige uitleg hiervoor is de zekerheid die spaargeld je biedt. Deze factor mag je nooit uit het oog verliezen wanneer je een afweging maakt over wat je met je geld wilt doen.

0,60%
p.j.
J&T Banka
Tsjechië
0,85%
p.j.
Inbank
Estland
1,30%
p.j.
Inbank
Estland

Het is natuurlijk logisch dat je op zoek gaat naar het beste rendement over je spaargeld. Daarom volgen veel mensen het nieuws over sparen en over de rente. Wanneer je overladen wordt met informatie over sparen in de actualiteit, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Veel vragen kunnen bij je opkomen. Kies je voor een deposito of spaarrekening en wat is het verschil tussen beide? Waar vind je nog een goede rente? Kun je makkelijk sparen in het buitenland? Raisin verschaft je antwoorden, bij sparen is de juiste informatie immers doorslaggevend.

Waarom we een kennisbank over sparen opbouwen

Een kennisbank is een online content hub waar specifieke informatie op één handige plaats wordt verzameld. In het algemeen gaat een kennisbank diep in op één onderwerp en behandelt het zo veel mogelijk aspecten van dit onderwerp. De Raisin kennisbank biedt je artikels omtrent alles wat met geld sparen te maken heeft.

Waarom biedt Raisin spaarinformatie?

In deze woelige tijden vragen veel consumenten zich af of sparen in 2020 nog nut heeft. Bij Raisin geloven we in transparantie en in het verlenen van niet enkel de beste online diensten voor sparen binnen Europa, maar ook het verschaffen van de juiste informatie over sparen. Een geïnformeerde consument maakt de juiste keuze en zal zien dat dat het spaarplatform van Raisin is. Via ons heb je toegang tot de beste spaarrentes uit heel Europa.

FAQ

Sparen in 2020, hoe weet ik het rendement?

Als je spaart moet je rekening houden met de rente om te weten hoeveel je spaargeld opbrengt. De spaarrente is het bedrag dat je jaarlijks over je spaargeld krijgt. In principe is dit de beloning omdat je je geld beschikbaar stelt aan de bank. Banken moet nu echter zelf steeds meer rente betalen op hun ‘overnacht’ tegoeden bij de ECB en verlagen daardoor de spaarrente steeds verder. Voorlopig zijn de rentevoeten nog niet negatief voor de gewone Nederlandse spaarder. Echter wanneer de inflatie hoger is dan de rente die je ontvangt,  brengt je spaargeld je niets op en heb je al een nulrendement of een verlies. In Nederland schommelt de inflatie doorgaans tussen de 1 en de 3 procent, wat een stuk boven de huidige Nederlandse spaarrentes ligt.

Kies ik voor een deposito of een spaarrekening?

Een deposito biedt je doorgaans een hogere rente, aan een niet variabele rentevoet. Je weet dus van bij het begin hoeveel je spaargeld op termijn zal opbrengen en dat de rente niet tussentijds zal dalen (of stijgen). Dit staat je toe financieel te plannen. Daar staat tegenover dat je bij een termijndeposito je geld voor een bepaalde periode afstaat aan de bank. Het vroeger opnemen wordt dan financieel bestraft. Bij een normale spaarrekening met een variabele rentevoet is dit niet het geval. Deze flexibiliteit betekent dat de spaarrente ook een stuk lager ligt. De spaarrente kan dan wel stijgen, maar dit ligt momenteel niet in de lijn der verwachtingen.

Is er nog zekerheid voor mijn spaargeld?

Ja, de gewone spaarder zal zijn spaargeld niet verliezen. Deze zekerheid is natuurlijk een groot voordeel. In de Europese Unie (EU) worden deposito’s gegarandeerd door nationale wettelijke depositogarantiestelsels tot een bedrag van € 100.000 per klant per bank. Alle spaarproducten op Raisin worden dan ook gedekt in overeenstemming met de geharmoniseerde EU-richtlijnen. Dit geldt dus voor al onze Europese partnerbanken.