Gezamenlijke spaarrekening

– voordelen, nadelen en spaarrente

HomeSparen › Gezamenlijk sparen

Gezamenlijke spaarrekeningen zijn spaarrekeningen die op naam staan van twee rekeninghouders. Deze spaarrekeningen worden ook wel ‘en/of-rekening’ genoemd. Dit betekent dat beide rekeninghouders transacties kunnen uitvoeren zonder de toestemming van de ander.

In het kort
 • Naast een gezamenlijke betaalrekening, kiezen veel koppels en families ook voor een gezamenlijke spaarrekening
 • Een gezamenlijke spaarrekening kan (belasting)voordelen hebben, maar kent ook bepaalde nadelen
 •  Bij het openen van een Raisin rekening kun je een gezamenlijke rekening als tegenrekening opgeven om op deze manier samen te sparen

Gezamenlijke bankrekening

Veel Nederlandse koppels en families kiezen ervoor om een gezamenlijke betaalrekening te openen. Alle huishouduitgaven worden automatisch verrekend vanaf de gezamenlijke rekening en het hebben van twee bankkaarten heeft praktische voordelen.

Veel banken bieden ook de mogelijkheid om gezamenlijk te sparen. Ook bij Raisin kun je ervoor kiezen om een gezamenlijke betaalrekening of spaarrekening als tegenrekening op te geven.

3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Gezamenlijke spaarrekening

Als je als (echt)paar je financiële zaken samen regelt, dan kan een gezamenlijke spaarrekening uitkomst bieden. Met een gezamenlijke spaarrekening kun je samen naar een spaardoel toe te werken en hier beiden concreet aan bij te dragen.

Gezamenlijke spaarrekeningen hebben de volgende voor- en nadelen:

Voordelen van gezamenlijke spaarrekeningen

 • Een gezamenlijke spaarrekening beheer je samen, waardoor je ook samen recht op het spaargeld hebt.
 • Psychologisch gezien is het voor veel koppels gezond om samen naar een doel te werken. Dit werkt ook zo bij sparen. Vaak draagt iedere partner bij wat hij of zij bij kan dragen.
 • Afhankelijk van de soort spaarrekening, kun je bij sommige banken in bepaalde situaties een bepaald bedrag opnemen zonder een boete te betalen. Dit kan in geval van schuldsanering of een echtscheiding uitkomst bieden om op deze manier enig risico te spreiden.

Nadelen van gezamenlijke spaarrekeningen

 • De tegenrekening van een gezamenlijke spaarrekening dient ook een gezamenlijke rekening te zijn. Dit betekent in de praktijk dat je voor een gezamenlijke spaarrekening met een vaste tegenrekening ook een gezamenlijke bankrekening nodig hebt.
 • Voor koppels die geen fiscale partners zijn, kan de belastingopgave ingewikkelder zijn. In dit geval moet het bedrag dat iedere partij ingelegd heeft, worden opgegeven in Box 3 van de belastingaangifte.
 • Het vermogen op de gezamenlijke rekening kan gebruikt worden om schulden van beide partijen te vereffenen. Je bent in dit geval dus ook beide verantwoordelijk voor elkaar.
 • Bij overlijden van één van de partners kan het bedrag niet zomaar opgenomen worden zonder dat hierover erfbelasting wordt betaald.

Gezamenlijke depositorekening

Verschillende aanbieders geven je de mogelijkheid om een gezamenlijke spaardeposito te openen. Het is belangrijk om te weten dat het depositogarantiestelsel in dit geval voor beide rekeninghouders geldt

In Nederland is een deposito in het geval van een gezamenlijke rekening tot € 200.000 gedekt, mits beide rekeninghouders geen andere rekeningen met tegoed bij dezelfde bank hebben. Bij Raisin is dit niet het geval: hier dekt het depositogarantiestelsel van het  desbetreffende EU-land tot € 100.000 (of het equivalent in de lokale valuta) per rekeninghouder en bank.

Rentes vergelijken: Raisin en de grootbanken

Je spaargeld verdient de hoogste rente. Ondanks stijgende spaarrentes in Nederland, blijven de tarieven achter vergeleken met  sommige andere EU-landen.

Hieronder vind je een vergelijking van de rentepercentages die je bij de drie Nederlandse grootbanken ontvangt en de hoogste rentes via Raisin. Daaronder lees je meer over hoe je samen kunt sparen bij Raisin

Beste depositorente van de bank (op 3 januari 2024) Looptijd van 1 jaar Looptijd van 3 jaar Looptijd van 5 jaar
ABN Amro 2,50% 2,50% 2,50%
ING Wordt niet aangeboden 2,50% 2,50%
Rabobank 2,35% 2,65% 2,80%
Beste Raisin-aanbod 3,70% 3,60% 3,50%

Let op: Het kan zijn dat je bij sommige banken alleen een gezamenlijke depositorekening kan openen als de tegenrekening ook een gezamenlijke rekening is. Soms moet deze ook van dezelfde bank zijn. Loop dus de voorwaarden bij je eigen bank goed na.

Gezamenlijke rekening bij Raisin

Bij Raisin is het niet mogelijk om een gezamenlijke deposito te openen bij een buitenlandse bank. Wel kun je een gezamenlijke rekening als tegenrekening opgeven.

Het volgende is van toepassing op iedere rekening die via Raisin geopend wordt:

 • De rekening staat op naam van slechts één rekeninghouder. Dit is vooral van belang voor het depositogarantiestelsel. Ook als je een gezamenlijke tegenrekening opgeeft of als er een stilzwijgend akkoord bestaat, dat het spaargeld van beide (fiscale) partners is, wordt er slechts een maximumbedrag van € 100.000 gedekt.
 • Als je een gezamenlijke tegenrekening opgeeft, kan het geld alleen op de gezamenlijke rekening gestort worden. Op deze manier hebben beide rekeninghouders dezelfde rechten op het geld zodra het is overgemaakt naar de tegenrekening
 • De rekening wordt door één persoon beheerd. Deze persoon is de wettelijke eigenaar van de rekening en dus ook de enige persoon die alle rechten en plichten van de rekening op zijn of haar naam heeft staan.

Open samen een deposito bij Raisin

Wil je samen met je partner een depositorekening openen via Raisin? Dan maakt een van jullie een Raisin-account aan en doorloopt het identificatieproces. Vervolgens kunnen jullie beiden vanaf de gezamelijke rekening geld overmaken naar jullie Raisin-rekening en samen een spaarproduct uitkiezen.

Als tegenrekening kan vervolgens de gedeelde (betaal)rekening gekozen worden. Zo spaar je ook via Raisin samen en dat heeft de volgende voordelen voor jullie beiden:

 • De hoogste spaarrentes uit de hele EU
 • Gebruiksvriendelijk online spaarplatform
 • Geen kosten voor de spaarder, Raisin ontvangt een vergoeding van de partnerbank 
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer
Sparen voor huis
Sparen voor huis

Als je een eigen huis wilt kopen, kun je de hypotheek niet gebruiken voor de extra kosten. Voor deze kosten dien je (extra) tegoed te hebben. Het kan daarom verstanding zijn om hiervoor (alvast) te sparen. Hoe spaar je slim voor de grootste aankoop uit je leven? Raisin legt uit.

Lees meer
Sparen voor later
Sparen voor later

Het is niet altijd makkelijk om geld opzij te zetten. Het helpt om concrete doelen voor ogen te hebben en je bewust te zijn van je situatie goed. Met deze vijf vragen helpt Raisin je op weg bij het sparen voor de toekomst.

Lees meer
Sparen voor kind
Sparen voor kind

Kinderen zijn duur. Daarnaast wil je als ouder ook je kinderen kunnen ondersteunen als deze volwassen zijn. Begin zo vroeg mogelijk met sparen om financiële kopzorgen later te vermijden. Hoe spaar je slim voor je kind en hoe zit het met de belastingen? Raisin legt uit.

Lees meer