Gezamenlijke spaarrekening

– voordelen, nadelen en spaarrente

HomeSparen › Gezamenlijk sparen

Gezamenlijke spaarrekeningen zijn spaarrekeningen die op naam staan van twee rekeninghouders. Deze spaarrekeningen worden ook wel ‘en/of-rekening’ genoemd. Dit betekent dat beide rekeninghouders transacties door kunnen voeren zonder de toestemming van de ander.

In het kort
 • Verschillende Nederlandse banken bieden een gezamenlijke spaarrekening aan
 • Een gezamenlijke spaarrekening kan belastingvoordelen hebben, maar ook kopzorgen opleveren bij de aangifte
 • Geld op een gezamenlijke spaarrekening zetten levert ook een gedeelde betalingsverplichting op in verschillende situaties
 • Raisin biedt geen gezamenlijke spaarrekeningen aan, maar je kunt wel een en/of-tegenrekening opgeven – om toch echt samen te sparen

Gezamenlijke spaarrekeningen zijn handig. Als koppel regel je vaak veel financiële zaken toch al samen. Daarnaast hoef je niet meer bij te houden wie wat gestort heeft en hebben beide eigenaren van de rekening dezelfde rechten. Ook kan het mooi zijn om samen naar een spaardoel toe te werken en hier beide concreet aan bij te dragen. 

Veel banken bieden de mogelijkheid van een gezamenlijke spaarrekening aan. Ook bij Raisin kun je ervoor kiezen om een gezamenlijke betaalrekening of spaarrekening als tegenrekening op te geven.

1,40%
p.j.
Haitong Bank
Portugal
0,65%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
2,40%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Gezamenlijke spaarrekening

Veel Nederlandse koppels en families kiezen ervoor om een gezamenlijke betaalrekening te openen. Vooral het hebben van twee bankkaarten heeft praktische voordelen. Alle huishouduitgaven worden automatisch verrekend vanaf de gezamenlijke rekening.

Bij een spaarrekening ontvang je meestal geen betaalkaart. Het idee van een spaarrekening is dan ook dat het geld minder flexibel is dan het geld op de betaalrekening. Niet alle banken in Nederland bieden dan ook een gezamenlijke spaarrekening aan. 

Gezamenlijke spaarrekeningen hebben de volgende voor- en nadelen:

Voordelen van gezamenlijke spaarrekeningen

 • Een gezamenlijke spaarrekening beheer je samen, waardoor je ook samen recht op het spaargeld hebt.
 • Psychologisch gezien is het voor veel koppels gezond om samen naar een doel te werken. Dit werkt ook zo bij sparen. Vaak draagt iedere partner bij wat hij of zij bij kan dragen.
 • Er kunnen voordelen zijn bij het kosteloos opneembaar bedrag. Bij sommige banken kun je in bepaalde situaties een bepaald bedrag opnemen zonder een boete te betalen. Bijvoorbeeld in geval van schuldsanering of een echtscheiding. Bij de bank kun je dan mogelijk op deze manier ‘het risico spreiden’.

Nadelen van gezamenlijke spaarrekeningen

 • De tegenrekening van een gezamenlijke spaarrekening moet ook een gezamenlijke rekening zijn. Dit betekent in de praktijk dat je voor een gezamenlijke spaarrekening met een vaste tegenrekening ook al een gezamenlijke bankrekening nodig hebt.
 • Voor koppels die geen fiscale partners zijn, kan de belastingopgave ingewikkelder worden. In dit geval moet het bedrag dat iedere partij ingelegd heeft meegenomen worden in Box 3 van de belastingopgave.
 • Het vermogen op de gezamenlijke rekening kan gebruikt worden om schulden van beide partijen te vereffenen. Je bent in dit geval dus ook beide verantwoordelijk voor elkaar.
 • Bij overlijden van één van de partners kan het bedrag niet zomaar opgenomen worden zonder dat hierover erfbelasting betaald moet worden.

Gezamenlijke depositorekening

Verschillende aanbieders bieden ook de mogelijkheid om een gezamenlijke spaardeposito te openen. Belangrijk om te weten is dat het depositogarantiestelsel in dit geval voor beide rekeninghouders geldt

In Nederland is een deposito in dit geval tot € 200.000 gedekt, mits beide rekeninghouders geen andere rekeningen bij de bank hebben. Bij Raisin is dit niet het geval, daar dekt het overeenkomstige stelsel van het EU-land tot € 100.000 (of het equivalent in de lokale valuta) per rekeninghouder en bank.

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer

Rentevergelijking: Raisin en gezamenlijke depositorekeningen

Je wilt natuurlijk de hoogste rente ontvangen op je spaargeld. Op het moment zijn de rentepercentages in Nederland helaas bijzonder laag. Dit geldt ook voor gezamenlijke spaarrekeningen. Bij veel banken kun je momenteel überhaupt geen deposito’s meer openen.

Hieronder vind je een vergelijking van de rentepercentages die je bij grote Nederlandse banken ontvangt en de hoogste rente van Raisin. Daaronder lees je meer over hoe je samen kunt sparen bij Raisin

Let op: Bij sommige banken kun je mogelijk alleen een gezamenlijke depositorekening openen als de tegenrekening ook een gezamenlijke rekening is. Soms moet deze ook van dezelfde bank zijn. Loop dus bij je eigen bank de voorwaarden goed na.

Beste depositorente van de bank (op 22 augustus 2022)
Looptijd van 1 jaar Looptijd van 3 jaar Looptijd van 10 jaar
KNAB 0,02% 0,06% Maximale looptijd van 6 jaar
ABN Amro Alleen looptijd van 3, 5 of 10 jaar mogelijk 0,30% 0,75%
ING Biedt momenteel geen spaardeposito’s meer aan Biedt momenteel geen spaardeposito’s meer aan Biedt momenteel geen spaardeposito’s meer aan
Rabobank 0,01% 0,80% 1,35%
Beste Raisin-aanbod 2,20% 2,70% 1,85%

Gezamenlijke rekening bij Raisin

Bij Raisin is het niet mogelijk om een gezamenlijke deposito te openen bij een buitenlandse bank. Wel kun je een gezamenlijke rekening als tegenrekening opgeven.

Dit betekent iedere rekening die via Raisin geopend wordt:

 • Dat de rekening op naam van slechts één rekeninghouder staat. Dit is vooral van belang voor het depositogarantiestelsel. Ook als je een gezamenlijke tegenrekening opgeeft of als er een stilzwijgend akkoord bestaat, dat het spaargeld van beide (fiscale) partners is, wordt er slechts een maximumbedrag van € 100.000 gedekt.
 • Als je een gezamenlijke tegenrekening opgeeft, kan het geld ook enkel op de gezamenlijke rekening gestort worden. Op deze manier hebben uiteindelijk ook beide rekeninghouders dezelfde rechten op het geld zodra het opgenomen wordt.
 • De rekening wordt door één persoon beheerd. Deze persoon is de wettelijke eigenaar van de rekening. En dus ook de enige persoon die alle rechten en plichten van de rekening op zijn of haar naam heeft staan.
Sparen voor huis
Sparen voor huis

Als je een eigen huis wilt kopen, kun je de hypotheek niet gebruiken voor de extra kosten. Daarom moet je hiervoor in ieder geval alvast gaan sparen. Welke kosten komen erbij kijken en hoe spaar je slim voor de grootste aankoop uit je leven? Raisin legt uit.

Lees meer
Sparen voor later
Sparen voor later

Het is niet altijd makkelijk om geld opzij te zetten. Het helpt om concrete doelen voor ogen te hebben en je situatie goed in beeld te hebben. Met deze vijf vragen helpt Raisin je op weg bij het sparen voor de toekomst.

Lees meer
Sparen voor kind
Sparen voor kind

Kinderen zijn duur. Daarnaast wil je als ouder ook een steuntje in de rug bieden als je kinderen later volwassen zijn. Begin zo vroeg mogelijk met sparen om financiële kopzorgen later te vermijden. Maar hoe spaar je nu slim voor je kind en hoe zit het met de belastingen? Raisin legt uit.

Lees meer

Open samen een deposito bij Raisin

Wil je samen met je partner een depositorekening openen via Raisin? Dan maakt een van jullie een Raisin-account aan en doorloopt het identificatieproces. Vervolgens kunnen jullie vanaf jullie gedeelde rekening geld overmaken naar jullie Raisin-account en samen een spaarproduct uitkiezen.

Als tegenrekening kan vervolgens de gedeelde (betaal)rekening gekozen worden. Zo spaar je ook via Raisin samen. En dat heeft de volgende voordelen voor jullie beiden:

 • De hoogste spaarrentes uit de hele EU
 • Spaargeld gegarandeerd tot € 100.000 onder het nationale depositogarantiestelsel van de bank die jullie uitkiezen
 • Gemakkelijk en online spaarplatform
 • Geen kosten voor de spaarder, Raisin ontvangt van de partnerbank een vergoeding