Zilvervloot sparen

voor- en nadelen van zilvervloot spaarrekeningen

HomeSparen › Zilvervloot sparen

Zilvervloot sparen was tot begin jaren ’90 van de vorige eeuw populair in Nederland. De oerhollandse spaarvorm is vernoemd naar de bekende verovering van Piet Hein. Liggen voor jonge spaarders ook schatten in het verschiet?

In het kort
  • Bij zilvervloot sparen ontvangt je (klein)kind een bonus van 1% per jaar
  • Daarnaast ontvangt de rekeninghouder nog een variabele rente
  • Een zilvervloot rekening kan een interessant extraatje zijn
  • Het inlegbedrag per jaar is bij zilvervloot spaarrekeningen beperkt

Het principe achter zilvervloot sparen werkt als volgt. Bij deze speciale spaarrekening voor kinderen en jongeren wordt een bonus uitgekeerd voor ieder volledig spaarjaar. Deze bonus ontvangt de rekeninghouder zodra hij of zij 18 wordt. Wat zijn de voordelen en nadelen van zilvervloot sparen?

Zilvervloot sparen – wat houdt dat precies in?

De geschiedenis van zilvervloot sparen gaat terug tot het jaar 1958. Om kinderen en jongeren te motiveren om meer te sparen, werd de Jeugdspaarwet in leven geroepen. 

Op het geld in een zilvervloot spaarrekening ontvingen jongeren op hun 21e een bonus van 10%. Van de staat. Kinderen en jongeren (of hun ouders) konden slechts een beperkt bedrag per jaar op hun zilvervloot rekening boeken. Dit bedrag werd stapsgewijs verhoogd in de volgende decennia. 

De Jeugdspaarwet werd opgeheven in 1992. Daarmee kwam ook een eind aan de bonus van de staat. De huidige aanbieders van zilvervloot sparen hanteren eenzelfde bonusprincipe. Met ieder volledig spaarjaar ontvangt de rekeninghouder een bonus van 1%. Deze wordt uitgekeerd zodra de rekeninghouder 18 jaar oud wordt.

Daarnaast ontvangen spaarders op hun rekening nog een variabele rente. Met een jaarlijkse bonus van 1%, is de rente op de rekening dus een stuk hoger dan op veel andere jongerenrekeningen.

Wat zijn de overige voordelen van zilvervloot sparen? En welke nadelen zijn aan deze rekeningen verbonden? Hoe aantrekkelijk is een zilvervloot rekening vergeleken met andere spaarrekeningen en termijndeposito’s?

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer

Zilvervloot sparen – de voordelen

In tijden waarin de rente bijzonder laag is, is de bonus op zilvervloot sparen aantrekkelijk. De effectieve jaarlijkse bonus bedraagt bij een looptijd tot 10 jaar 1%, wat dus ook neerkomt op een extra rente van 1% bovenop de variabele rente. Daarmee ontvang je bij een zilvervloot rekening een rente die je nergens anders in Nederland vindt op flexibele spaarrekeningen.

Daarnaast is een zilvervloot spaarrekening leuk. Voor kinderen, maar ook voor ouders. Het idee van een spaarschip vol geld dat de haven binnenvaart zodra je 18 wordt stimuleert kinderen om later ook te sparen.

Zilvervloot sparen – de nadelen

Het grootste nadeel van zilvervloot sparen is het beperkte inlegbedrag. Bij de huidige aanbieders van zilvervloot sparen (anno 2021) – SNS en RegioBank – is de maximale jaarlijkse inleg € 600. Dit is onafhankelijk van afboekingen. Daarom is zilvervloot sparen nauwelijks geschikt voor het eenmalig opzijzetten van een groot bedrag.

Als je een hoog rendement wil bereiken met zilvervloot sparen, moet je vroeg beginnen. En ieder jaar opnieuw het maximale bedrag opzij zetten. Het maximale bonusbedrag is daarnaast vastgelegd op 10%. Dit bereik je dus als je begint met zilvervloot sparen voor je (klein)kind vanaf het 7e levensjaar, of vroeger.

Daarnaast wordt de bonus alleen uitgekeerd over het geld dat op het einde nog op de rekening staat. Om te profiteren van de bonus, moet je het geld dus laten staan.

Een ander nadeel aan zilvervloot sparen, is dat de bonus pas op het einde uitgekeerd wordt. Zo ontvang je dus tussendoor geen rente op de bonus. 

Sparen voor kind
Sparen voor kind

Kinderen zijn duur. Daarnaast wil je als ouder ook een steuntje in de rug bieden als je kinderen later volwassen zijn. Begin zo vroeg mogelijk met sparen om financiële kopzorgen later te vermijden. Maar hoe spaar je nu slim voor je kind en hoe zit het met de belastingen? Raisin legt uit.

Lees meer
Sparen voor kleinkind
Sparen voor kleinkind

Een spaarrekening voor een kleinzoon of kleindochter is een prachtig geschenk. Zodra je kleinkind gaat studeren of een huis wil kopen komt het geld goed van pas. Open je het beste een rekening op eigen naam of op naam van je kleinkind? Raisin laat zien hoe je veilig en slim spaart.

Lees meer

Zilvervloot sparen vergelijken – de situatie in Nederland

In Nederland kun je tegenwoordig (peildatum 2021) enkel bij de SNS Bank en RegioBank (beide onderdeel van de Volksbank) nog een zilvervloot rekening openen. Andere alternatieve kinder- en jeugdspaarrekeningen bieden niet de aantrekkelijke bonus. De voorwaarden kun je op de websites van de banken nalezen.

Conclusie – zilvervloot sparen, een leuk extraatje

Vanwege de lage jaarlijkse inlegbedrag is zilvervloot sparen vaak geen serieus alternatief voor een depositorekening. Alleen als je de rekening lang aanhoudt, profiteer je van een hoge bonus.

Sparen met een zilvervloot rekening kan een leuk extraatje zijn, ook om kinderen vertrouwd te maken met sparen. Echter, als je op de lange termijn spaart en het geld zeker niet nodig hebt, levert een depositorekening via Raisin uiteindelijk meer op (1,50% per jaar tegenover max. 1,20% per jaar).

Open je een deposito voor je kind (op eigen naam)? Dan kun je direct een hoger bedrag inleggen dan bij zilvervloot sparen. En ook direct profiteren van een hoge jaarlijkse rente.