Zilvervloot sparen

voor- en nadelen van zilvervloot spaarrekeningen

HomeSparen › Zilvervloot sparen

Zilvervloot sparen was tot begin jaren ’90 van de vorige eeuw populair in Nederland. De oerhollandse spaarvorm is vernoemd naar de bekende verovering van Piet Hein. Liggen voor jonge spaarders ook schatten in het verschiet?

In het kort
  • Bij zilvervloot sparen ontving je (klein)kind een bonus van 1% per jaar; vanaf 1 november 2021 is de bonus verlaagd naar slechts 1% in totaal
  • Daarnaast ontvangt de rekeninghouder nog een variabele rente
  • Een zilvervloot rekening was een interessant extraatje. Tegenwoordig is het voor de rente nauwelijks meer de moeite waard
  • Het inlegbedrag per jaar is bij zilvervloot spaarrekeningen beperkt

Het principe achter zilvervloot sparen werkt als volgt. Bij deze speciale spaarrekening voor kinderen en jongeren wordt een bonus uitgekeerd voor ieder volledig spaarjaar. Deze bonus ontvangt de rekeninghouder zodra hij of zij 18 wordt. Wat zijn de voordelen en nadelen van zilvervloot sparen?

Zilvervloot sparen vergelijken – de situatie anno 2022

In Nederland kun je tegenwoordig (april 2022) enkel bij de SNS Bank en RegioBank (beide onderdeel van de Volksbank) nog een zilvervloot rekening openen. Andere alternatieve kinder- en jeugdspaarrekeningen bieden niet de aantrekkelijke bonus. De voorwaarden kun je op de websites van de banken nalezen.

Zilvervloot sparen – wat houdt dat precies in?

De geschiedenis van zilvervloot sparen gaat terug tot het jaar 1958. Om kinderen en jongeren te motiveren om meer te sparen, werd de Jeugdspaarwet in leven geroepen. 

Op het geld in een zilvervloot spaarrekening ontvingen jongeren op hun 21e een bonus van 10%. Van de staat. Kinderen en jongeren (of hun ouders) konden slechts een beperkt bedrag per jaar op hun zilvervloot rekening boeken. Dit bedrag werd stapsgewijs verhoogd in de volgende decennia. 

De Jeugdspaarwet werd opgeheven in 1992. Daarmee kwam ook een eind aan de bonus van de staat. De huidige aanbieders van zilvervloot sparen hanteerden eenzelfde bonusprincipe. Met ieder volledig spaarjaar ontving de rekeninghouder een bonus van 1%. Deze werd uitgekeerd zodra de rekeninghouder 18 jaar oud wordt.

Helaas is de bonus vanaf 1 november 2021 verlaagd naar slechts 0,1% per jaar. De totale bonus is begrensd tot 1%. Ook met de variabele rente van thans 0,10% op jaarbasis levert een zilvervloot spaarrekening dus niet veel meer op.

Wat zijn dan wel nog de voordelen van zilvervloot sparen? En welke nadelen zijn aan deze rekeningen verbonden? Hoe aantrekkelijk is een zilvervloot rekening vergeleken met andere spaarrekeningen en termijndeposito’s?

1,70%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
0,65%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
2,40%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Zilvervloot sparen – de voordelen

In tijden waarin de rente bijzonder laag is, was de bonus op zilvervloot sparen aantrekkelijk. De effectieve jaarlijkse bonus bedraagt tegenwoordig bij een looptijd van 10 jaar 1%, wat neerkomt op een extra rente van 0,1% bovenop de variabele rente. Daarmee is de rente op een zilvervloot rekening nog steeds hoger dan het gemiddelde dat je ontvangt bij spaarrekeningen, maar lager dan, bijvoorbeeld, de rente die je via Raisin ontvangt op een dagelijks opvraagbare spaarrekening.

Een zilvervloot spaarrekening is wel nog steeds leuk. Voor kinderen, maar ook voor ouders. Het idee van een spaarschip vol geld dat de haven binnenvaart zodra je 18 wordt stimuleert kinderen om later ook te sparen.

Zilvervloot sparen – de nadelen

Het grootste nadeel van zilvervloot sparen is, naast de lage rente, het beperkte inlegbedrag. Bij de huidige aanbieders van zilvervloot sparen (anno 2022) – SNS en RegioBank – is de maximale jaarlijkse inleg € 600. Dit is onafhankelijk van afboekingen. Daarom is zilvervloot sparen nauwelijks geschikt voor het eenmalig opzijzetten van een groot bedrag.

Als je een enigszins leuke bonusrente bereiken wilt met zilvervloot sparen, moet je vroeg beginnen. En ieder jaar opnieuw het maximale bedrag opzij zetten. Het maximale bonusbedrag is daarnaast vastgelegd op 1%. Dit bereik je dus als je begint met zilvervloot sparen voor je (klein)kind vanaf het 7e levensjaar, of vroeger.

De bonus wordt ook alleen uitgekeerd over het geld dat op het einde nog op de rekening staat. Om te profiteren van de bonus, moet je het geld dus laten staan.

Een ander nadeel aan zilvervloot sparen, is dat de bonus pas op het einde uitgekeerd wordt. Zo ontvang je dus tussendoor geen rente op de bonus. 

Sparen voor een kind
Sparen voor een kind

Kinderen zijn duur. Daarnaast wil je als ouder ook een steuntje in de rug bieden als je kinderen later volwassen zijn. Begin zo vroeg mogelijk met sparen om financiële kopzorgen later te vermijden. Maar hoe spaar je nu slim voor je kind en hoe zit het met de belastingen? Raisin legt uit.

Lees meer
De depositoladder
De depositoladder

Heb je geen zin om al je spaargeld langdurig vast te zetten nu de rente zo laag staat? Dat begrijpen wij maar al te goed. Met een slimme depositoladder splits je het spaarbedrag op, en komt je geld op verschillende momenten vrij. Zo kun jij inspelen op renteveranderingen. Lees alles over de depositoladder en waarom dit zo gemakkelijk is met Raisin.

Lees meer
Pensioenen
Pensioenen

Pensioenen zijn een ver-van-je-bed-show? Er zijn leukere dingen om je mee bezig te houden. Maar door vroeg te beginnen en zelf controle te blijven houden over je pensioen, voorkom je later onaangename verrassingen. Op deze overzichtspagina kun je beginnen met je inlezen over pensioenen. Van lijfrenten tot belastingen en nog veel meer.

Lees meer

Conclusie – zilvervloot sparen, een leuk extraatje

Vanwege de lage jaarlijkse inlegbedrag is zilvervloot sparen vaak geen serieus alternatief voor een depositorekening. Alleen als je de rekening lang aanhoudt, profiteer je van een noemenswaardige bonus.

Sparen met een zilvervloot rekening kan een leuk extraatje zijn, ook om kinderen vertrouwd te maken met sparen. Echter, als je op de lange termijn spaart en het geld zeker niet nodig hebt, levert een depositorekening via Raisin uiteindelijk veel meer op (2,70% per jaar tegenover max. 0,20% per jaar).

Open je een deposito voor je kind (op eigen naam)? Dan kun je direct een hoger bedrag inleggen dan bij zilvervloot sparen. En ook direct profiteren van een hoge jaarlijkse rente.

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer

Sparen bij Raisin