Gemiddeld spaargeld

Hoeveel spaargeld dien je te hebben op jouw leeftijd?

Home > sparen > Gemiddeld spaargeld per leeftijd

In het kort
  • Het gemiddelde spaargeld per huishouden in Nederland is € 46.300. Dit is een stuk hoger dan het mediaan spaartegoed van € 18.200
  • Over het algemeen stijgt zowel het gemiddelde als het mediane spaartegoed met de leeftijd
  • Zelfstandig ondernemers hebben gemiddeld meer spaargeld dan werknemers, maar minder dan gepensioneerden

Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander?

Nederlanders zijn fervente spaarders. Alhoewel sommigen beweren dat je beter kunt beleggen en het nog volatielere investeren in cryptomunten (nog steeds) aan populariteit wint, zijn we in de afgelopen jaren, ondanks lage of zelfs negatieve rentes, alleen maar meer gaan sparen.

Vooral in de coronajaren 2020 en 2021 steeg het totaal aan spaartegoeden maar liefst respectievelijk 5% en 10%. Dit bracht het totale spaarbedrag op € 402 miljard in 2020 (van € 384 miljard in 2019) en op € 427 miljard in 2021. Maar hoeveel heeft de gemiddelde Nederlander nu aan spaargeld?

Volgens de meest recente CBS data (tot en met 2021) is het gemiddelde totaal aan bank- en spaartegoeden per huishouden € 46.300. Dit lijkt misschien veel. Meer welvarende huishoudens trekken het gemiddelde flink omhoog en het mediane spaarbedrag – het bedrag dat precies in het midden ligt- is een stuk lager; namelijk € 18.200.

Gemiddeld spaargeld per leeftijd

In de onderstaande tabel vind je het gemiddelde en mediaan spaartegoed per huishouden per leeftijd van de hoofdkostwinner in 2021.

Leeftijd hoofdkostwinner Gemiddeld spaartegoed Mediaan spaartegoed
18 tot 25 jaar € 9600 € 3600
25 tot 35 jaar € 19.500 € 9000
35 tot 45 jaar € 30.200 € 13.700
45 tot 55 jaar € 47.200 € 20.300
55 tot 65 jaar € 60.400 € 25.200
65 tot 75 jaar € 64.600 € 28.200
75 tot 85 jaar € 64.000 € 28.000
Ouder dan 85 jaar € 64.800 € 27.800

Tot 75 jaar loopt het gemiddeld spaargeld op naarmate men ouder wordt. Het idee is dat men tijdens het werkende leven geleidelijk meer verdient en dus ook meer kan sparen. Na het 75ste levensjaar daalt het gemiddelde en mediane spaargeld. Er wordt vanuit gegaan dat boven deze leeftijd er minder tot geen inkomen uit arbeid wordt gewonnen en spaargeld wordt aangewend ter aanvulling van het pensioen.

 

Gemiddeld spaargeld 18- tot 25-jarigen

Uit de bovenstaande cijfers kan men afleiden dat in 2021 het gemiddelde spaargeld voor 18 – tot 25-jarigen € 9.600 was. Het mediane spaarbedrag voor deze leeftijdsgroep is € 9600. In deze leeftijdsgroep sta je aan het begin van je werkende leven en is de kans groot dat je nog studeert.

Gemiddeld spaargeld 50-jarigen

Het gemiddelde spaargeld voor een 50-jarige is ongeveer € 47.200. Op deze leeftijd hebben de meeste mensen meer spaartegoed weten op te bouwen door meer inkomsten uit loondienst, als zelfstandige en/of door behaald rendement op beleggingen.

 

Gemiddeld spaargeld per inkomstenbron

Naast dat leeftijd een verschil uitmaakt, verschilt het gemiddeld spaartegoed ook per inkomstenbron. In de onderstaande tabel vind je het gemiddelde en mediaan spaartegoed voor werknemers in loondienst, zelfstandig ondernemers, die geen directeur of grootaandeelhouder zijn (MKB en ZZP), en gepensioneerden in 2021*.

Hoofdinkomsten bron Gemiddeld spaartegoed Mediaan spaartegoed
Loondienst € 40.100 € 17.700
Zelfstandig ondernemer € 46.600 € 19.200
Pensioen € 65.700 € 28.200

*Door de inflatie en hogere spaarrentes kunnen deze bedragen voor 2023 iets hoger liggen.

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Er is geen vast bedrag aan spaargeld dat voor iedereen geldt, want wat jij nodig hebt, hangt af van onder andere je leeftijd en individuele omstandigheden. Het is echter voor iedereen belangrijk om een financiële buffer te hebben voor onvoorziene uitgaven. Een algemene vuistregel is om minimaal 10% van je maandelijkse inkomen te sparen, maar de exacte hoeveelheid hangt af van je inkomsten en gezinssituatie.

Volgens het Nibud dien je afhankelijk van je gezinssituatie ten minste het volgende aan spaargeld te hebben:

Gezinssituatie Minimaal spaargeld advies**
Alleenstaande € 5.600
(Echt)paar € 8.500
Alleenstaande ouder met 1 kind € 5.950
Alleenstaande ouder met 2 kinderen € 6.300
Alleenstaande ouder met 3 kinderen € 6.850
Alleenstaande ouder met 4 kinderen € 7.500
(Echt)paar met 1 kind € 8.850
(Echt)paar met 2 kinderen € 9.200
(Echt)paar met 3 kinderen € 9.550
(Echt)paar met 4 kinderen € 9.900

** Als je in een huurhuis woont en als alleenstaande een inkomen van € 2.500 en als (echt)paar een inkomen van € 4.000 hebt.

Spaartips van Raisin

Indien je (nog) niet het geadviseerde minimumbedrag aan spaargeld hebt, kun je aan de hand van de volgende spaartips je financiële buffer opbouwen en je spaartegoed doen groeien.

 

1. – Loop je vaste uitgaven na

Je kunt ten eerste al je vaste uitgaven nalopen om te zien of je ergens op kunt besparen. Heb je een abonnement lopen waarvan je weinig of geen gebruik van maakt en dat je kunt annuleren of voor minder geld elders kunt afsluiten? Besparen op deze kostenposten kan op de lange termijn aardig wat schelen zonder dat je hier veel van merkt.

2. – Stel prioriteiten

Om op de lange termijn te sparen is een bepaalde motivatie van belang. Daarom is het niet verstandig om te besparen op zaken die je belangrijk vindt, zoals bepaalde hobbies, vooral als deze bijdragen aan een goede gezondheid en/of een algemeen welzijn. Je zou kunnen kijken hoe je je bijvoorbeeld je hobbies kunt blijven uitvoeren met minder geld. Wellicht kun je buiten hardlopen of fietsen en besparen op een lidmaatschap voor de sportschool. Of in plaats van uit eten, nodig je vrienden thuis uit en kook je (meer) zelf.

3. – Wees je bewuster van kleine uitgaven

Zijn er naast je vaste uitgaven andere kostenposten waarop je zou kunnen besparen of waarvoor je bewuster je geld aan uit zou kunnen geven? Haal je bijvoorbeeld elke dag koffie to go? In dat geval zou je (een aantal dagen) zelf koffie kunnen meenemen in een thermoskan of ergens anders voor een lagere prijs koffie kunnen halen.

4. – Open een spaarrekening met hoge rente

Zet je spaargeld niet automatisch op de spaarrekening van je thuisbank maar op een spaarrekening met een hoge(re) rente. Bij banken in andere EU landen spaar je voor (veel) hogere rentes dan bij de Nederlandse grootbanken. Via Raisin open je eenvoudig en gratis een account en met dit ene account kun je zoveel spaarproducten met aantrekkelijke rentes openen als je wilt.

5. – Spaar automatisch

Als je eenmaal een spaarrekening met een aantrekkelijke rente hebt geopend, zorg er dan voor dat je automatisch spaart als je maandelijks inkomen ontvangt. Zo hoef je niet over sparen na te denken en groei je automatisch je tegoed.

6. – Zet eventuele extra inkomsten direct op een spaarrekening of deposito

Als je extra inkomsten ontvangt, zoals vakantiegeld of een bonus, of als je als zelfstandige in een bepaalde periode goede zaken hebt gedaan, dan kun je ervoor kiezen om dit bedrag opzij te zetten. Je kunt het bedrag op een vrij opneembare spaarrekening storten of, als je het bedrag voor een langere tijd kunt missen, vastzetten op een deposito. Ontdek hier of deze vorm van sparen geschikt voor jou is.

Ontvang meer voor je spaargeld

De depositoladder
De depositoladder

Heb je geen zin om al je spaargeld langdurig vast te zetten nu de rente zo laag staat? Dat begrijpen wij maar al te goed. Met een slimme depositoladder splits je het spaarbedrag op, en komt je geld op verschillende momenten vrij. Zo kun jij inspelen op renteveranderingen. Lees alles over de depositoladder en waarom dit zo gemakkelijk is met Raisin.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer
Depositogarantie in de EU
Depositogarantie in de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom de bescherming van banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer