Spaarrentes in Frankrijk vergelijken

 • Depositorentes tot 4,25% p.j.

   

 • Toprente van 3,10% p.j. op vrij opneembaar spaargeld

   

 • Open gratis en geheel online je rekening

   

Home › Spaarrente › Frankrijk

Ons aanbod uit Frankrijk

Frankrijk is het favoriete vakantieland van Nederlanders. De hoofdstad Parijs is slechts een treinrit van 3 uur verwijderd. Toch is sparen in Frankrijk nog lastig. Zo gemakkelijk als wij ons over de grens bewegen, zo moeizaam gaat het met ons spaargeld. Daar brengt Raisin samen met Renault Bank, Younited, Orange Bank en Distingo nu verandering in!

In het kort
 • In Frankrijk ontvangen ook Nederlandse spaarders nog een hoge rente
 • Vaak is het ingewikkeld om in Frankrijk een bankrekening te openen
 • Met Raisin spaar je volledig online in Frankrijk, bij RCI Banque S.A. (Renault Bank), Younited, Orange Bank en Distingo

Begin met sparen in Frankrijk in drie eenvoudige stappen

1. Open je gratis Raisin-rekening

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten – je gratis Raisin-rekening wordt geopend bij Raisin Bank (Duitsland). Meer details >

2. Kies een spaarproduct

Log in op je account en kies een (of meer) spaarproducten van Renault Bank en/of Orange Bank. Je kunt je gewenste deposito of spaarrekening al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

3. Begin met sparen in Frankrijk

Maak je spaargeld over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de opening van je spaarproduct. Bij opening van verdere producten hoef je je niet nogmaals te registreren of identificeren!

Onze partnerbanken in Frankrijk
RCI Banque S.A. (Renault Bank), Orange Bank, Younited en Distingo

RCI Banque S.A. (Renault Bank)

Raisin werkt in Frankrijk samen met RCI Banque S.A., een dochteronderneming van de Renault Group. De financiële tak van de bekende autobouwer gebruikt als handelsnaam Renault Bank.

Renault Bank wil Nederlands spaargeld inzetten om onder andere hun leaseactiviteiten te financieren. En dat is goed nieuws voor Nederlandse spaarders. Deze interesse zorgt er namelijk voor dat de Renault Bank bereid is om een van de hoogste rentes op een spaarrekening te bieden; namelijk: 4,00% per jaar.

Via Raisin biedt de autobouwer vrij opneembare spaarrekeningen.

Orange Bank

Orange Bank werd opgericht in 2017 en is een volledige dochteronderneming van telecombedrijf Orange Group. De bank biedt financiële diensten en producten ontwikkeld voor mobiel gebruik door klanten, met geavanceerde innovaties en in sterk samenspel met de telecomactiviteiten van Orange.

Klanten kunnen gebruik maken van een volledig spectrum aan producten voor alle dagelijkse bankzaken, in het bijzonder spaarrekeningen, consumentenkredieten en verzekeringen, met feilloze integratie van de nieuwste technologische oplossingen.

Bij Raisin ontvang je op de spaardeposito’s van Orange Bank rentes tot 4,25% per jaar.

Younited

Younited S.A. is een online bankplatform voor leningen. Het bedrijf werd opgericht in 2009 door een team van ervaren bankiers uit Parijs. Ondertussen is Younited uitgegroeid tot een belangrijke speler in de Europese markt voor consumentenkredieten.

Younited bedient meer dan een miljoen klanten met een gemiddelde leningwaarde per klant van € 1500. Aan het einde van 2021 had het bedrijf € 3,3 miljard aan leningen verstrekt.

Het bedrijf is niet alleen in Frankrijk actief maar verstrekt ook leningen in Spanje, Italië, Portugal en Duitsland.

Ook biedt Younited termijndeposito’s aan met aantrekkelijke spaarrentes, in Nederland tot 3,70% per jaar.

Distingo

Distingo Bank is onderdeel van CREDIPAR S.A., wat de Franse spaartak van de in Hoofddorp gevestigde autobouwer Stellantis is, die de onder andere de merken Peugeot, Citroën, FIAT en Opel produceert

De bank werd in 2013 opgericht om spaarproducten te ontwikkelen voor autofinancieringen, -verzekeringen en andere diensten om zo te voldoen aan de behoeften van Stellantis’ klanten

Distingo Bank biedt een aantrekkelijke vrij opneembare spaarrekening met een scherpe rente van 3,16% per jaar.

Renault, Orange, Younited en Distingo
de voorwaarden

RCI Banque S.A. (Renault Bank)

 • Renault Bank biedt alleen dagelijks opvraagbare spaarrekeningen aan via Raisin
 • Je spaargeld valt onder het Franse depositogarantiestelsel, tot een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder bij RCI Banque S.A.
 • De minimuminleg is slechts € 1, je kunt sparen tot de dekkingslimiet van het garantiestelsel van € 100.000
 • Je krijgt niet te maken met bronbelasting; de volledige opgebouwde rente wordt dus bijgeschreven
 • Zoals bij alle dagelijks opvraagbare spaarrekeningen, kun je direct en zonder beperkingen geld naar je spaarrekening bij Renault Bank overboeken en weer terug laten boeken naar je Raisin-rekening

Orange Bank

 • Orange Bank biedt alleen spaardeposito’s aan via Raisin
 • Je spaargeld valt onder het Franse depositogarantiestelsel, tot een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder bij Orange Bank
 • De minimuminleg is € 5000, je kunt sparen tot de dekkingslimiet van het garantiestelsel van € 100.000
 • Spaanse bronbelasting van toepassing. Als belastingplichtige in Nederland kun je vrijstelling krijgen van deze belasting (lees hier meer)
 • Je profiteert van rente-op-rente bij meerjarige deposito’s

Younited

 • Younited biedt alleen spaardeposito’s aan via Raisin
 • Je spaargeld valt onder het Franse depositogarantiestelsel, tot een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder bij Younited
 • De minimuminleg is € 500, je kunt sparen tot de dekkingslimiet van het garantiestelsel van € 100.000
 • Je krijgt niet te maken met bronbelasting; de volledige opgebouwde rente wordt dus bijgeschreven
 • Rente wordt aan het einde van de looptijd uitgekeerd

Distingo

 • Via Raisin biedt Distingo alleen dagelijks opvraagbare spaarrekeningen.
 • Je spaargeld bij Distingo valt onder het Franse depositogarantiestelsel, tot een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder
 • De minimuminleg is slechts € 1 en je kunt sparen tot de dekkingslimiet van het garantiestelsel van € 100.000
 • Je spaargeld bij Distingo is niet onderhevig aan bronbelasting
 • Zoals bij alle dagelijks opvraagbare spaarrekeningen, kun je direct en zonder beperkingen geld naar je Distingo-spaarrekening overboeken en weer terug boeken naar je Raisin-account

Sparen in Frankrijk – een veilig alternatief?

S&P: ‘AA’ / Moody’s: ‘Aa2’ / DRBS: ‘AA hoog’ (maart 2023)

Frankrijk is een van de economische grootmachten van de EU. Daarnaast is het land een van de tien meest belangrijke economieën ter wereld. Dit biedt een stabiel fundament en schept vertrouwen. Ook heeft Frankrijk – net zoals alle andere EU-landen – een depositogarantiestelsel, het Fonds de Garantie des Dépôts et de Résolution (FDGR).

Frankrijk geniet een sterke reputatie bij de kredietbeoordelaars. Bij Standard & Poor’s ontvangt de Franse economie een AA-rating. Dit is de op een na hoogste rating, en toont aan dat er een sterk vertrouwen bestaat dat de Franse staat zijn financiële verplichtingen na kan komen.  Ook DRBS (AA hoog) en Moody’s (Aa2) bevestigen de financiële stabiliteit van het land.

Frankrijk is een grootmacht in de financiële sector en heeft een traditie van sterke regulatie. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de Franse staat en centrale bank niet in staat zouden zijn om de stabiliteit van het systeem overeind te houden, mocht er een bank omvallen.

Het Franse depositogarantiestelsel (Fonds de Garantie des Dépôts et de Résolution)

Met het FDGR voldoet Frankrijk aan de eisen die door de EU gesteld zijn. Het dekkingsniveau van het stelsel ligt bij € 100.000 per klant per bank. Onder het stelsel genieten Nederlandse spaarders precies dezelfde bescherming als Franse spaarders. Met andere woorden: als je als Nederlander geld op een Franse bankrekening hebt staan, is dit voor de wet hetzelfde als wanneer een Franse spaarder dit heeft.

 • Garantie van tegoeden tot €100.000 per rekeninghouder per bank
 • De uitbetalingstermijn bedraagt slechts 7 werkdagen. Daarmee voldoet de Franse toezichthouder nu al aan de eisen die in 2024 ingaan
 • Garantie dekt alle spaarders, ook buitenlandse
 • De reserves van het fonds bedroegen eind 2021 rond de 5,84 miljard euro

Sparen in Frankrijk – rente en rekening openen

De rentes in Frankrijk liggen op ongeveer hetzelfde niveau als de rentes in Nederland. Als je het geluk hebt dat je in l’Hexagone woont, kun je wel profiteren van speciale spaarprogramma’s van de Franse staat. Zo heeft iedereen de mogelijkheid om tot ongeveer 25.000 euro belastingvrij onder te brengen op een Livret A, een speciaal spaarboekje met een rente van 3% per jaar (stand maart 2023).

Wil je een spaarrekening of depositorekening (CAT, compte à terme) in Frankrijk openen? De Franse regering hanteert hiervoor geen specifieke regels. Maar de meeste banken hebben als eis dat je ook fiscaal geregistreerd moet zijn in Frankrijk, of een woonadres opgeeft.

Verschillende banken bieden ook de mogelijkheid om online een (deposito)rekening te openen. Vanwege antiwitwaswetgeving vereisen veel banken alsnog een woonadres in Frankrijk.

Een Franse spaarrekening – belastingen

De Nederlandse Belastingdienst beschouwt alle banktegoeden als vermogen, onafhankelijk van waar je spaart. Je dient je vermogen in Box 3 van de belastingopgave in te vullen. Als je een spaarrekening bij een Franse bank hebt, dan betaal je in Nederland belasting over de totaalbedragen van al je Nederlandse en buitenlandse spaarrekeningen bij elkaar.

Frankrijk heft over spaartegoeden van buitenlandse spaarders geen bronbelasting. Dit betekent dat je spaargeld niet door de Franse belastingdienst belast wordt. Je hoeft als Nederlandse spaarder dus geen bronbelasting te betalen en er wordt ook geen belasting ingehouden. Hier hoef je verder niets voor te doen.

Bronbelasting via buitenlands bijkantoor van een Franse bank

Orange Bank heeft een bankvergunning in Frankrijk, maar biedt deposito’s op Raisin aan via haar Spaanse bijkantoor. Dit houdt in dat spaartegoeden bij de bank onder het Franse depositogarantiestelsel vallen (tot € 100.000 per rekeninghouder per bank), maar dat Spaanse bronbelasting van toepassing is. Als belastingplichtige in Nederland kun je eenvoudig vrijstelling krijgen van deze belasting. Hoe je dat doet lees je op onze belasting-pagina.

Soort belastingopgave Spaargeld in Frankrijk Overig vermogen in Nederland Vrijstelling (fiscaal jaar 2022) Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 40.000 € 5000 € 50.650 € 0
Fiscale partners € 50.000 € 25.000 € 101.300 € 0
Alleenstaand € 75.000 € 5000 € 50.650 € 29.350
Fiscale partners € 95.000 € 25.000 € 101.300 € 18.700

Toch in een ander land sparen?

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen Duitsland
Spaarrekening openen Duitsland

In ons buurland krijg je nog aantrekkelijke rentes. Zet je spaargeld opzij bij een bank in een van de financieel sterkste landen ter wereld. Lees meer over de voorwaarden en belastingvragen.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Sparen in Tsjechië
Sparen in Tsjechië

Tsjechië staat bekend om zijn mooie natuur en pittoreske Boheemse steden. Daarnaast wordt Tsjechië – terecht – gezien als een relatief modern en vooruitstrevend land en een bruggenbouwer tussen het voormalig oosten en westen van ons continent. Niet alleen perfect voor je volgende vakantie, maar ook voor je spaargeld.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer