• Raisin biedt nog geen rekeningen aan in Frankrijk, wel in andere landen

  • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

  • Altijd met de veiligheid van een depositogarantiestelsel, ook in Frankrijk

Home › Spaarrente › Frankrijk

Frankrijk is het favoriete vakantieland van Nederlanders. De hoofdstad Parijs is slechts een treinrit van 3 uur verwijderd. Toch is sparen in Frankrijk nog lastig. Zo gemakkelijk als wij ons over de grens bewegen, zo moeizaam gaat het met ons spaargeld.

In het kort
  • In Frankrijk ontvangen ook Nederlandse spaarders nog een hoge rente
  • Vaak is het ingewikkeld om in Frankrijk een bankrekening te openen

In dit artikel lees je meer over sparen in Frankrijk en de spaarrente in Frankrijk.

Sparen in Frankrijk – veilig alternatief?

Frankrijk is een van de economische grootmachten van de EU. Daarnaast is het land een van de tien meest belangrijke economieën ter wereld. Dit biedt een stabiel fundament en schept vertrouwen.

Kunnen Nederlandse spaarders met een gerust hart hun geld in Frankrijk opzijzetten?

Het Fonds de Garantie des Dépôts et de Résolution (FDGR)

Frankrijk heeft een depositogarantiestelsel om het geld van spaarders te garanderen. Hiermee voldoet het aan de eisen die door de EU gesteld zijn. Het dekkingsniveau ligt bij € 100.000 per klant per bank. Nederlandse spaarders genieten op dezelfde manier bescherming als Franse spaarders.

Als je als Nederlander geld op een Franse bankrekening hebt staan, is dit voor de wet hetzelfde als wanneer een Franse spaarder dit heeft.

Het Franse FDGR

  • Garantie van tegoeden tot €100.000 per klant en bank
  • De uitbetalingstermijn bedraagt slechts 7 werkdagen. Daarmee voldoet de Franse toezichthouder nu al aan de eisen die in 2024 ingaan
  • De garanties van het fonds bedroegen eind 2019 iets minder dan 4,5 miljard euro

Betrouwbare economie

Frankrijk geniet een sterke reputatie bij de kredietbeoordelaars. Bij Standard & Poor’s ontvangt de Franse economie een AA-rating. Dit is de op een na hoogste rating, en toont aan dat er een sterk vertrouwen bestaat dat de Franse staat zijn financiële verplichtingen na kan komen. 

Ook DRBS (AA hoog) en Moody’s (Aa2) bevestigen de financiële stabiliteit van het land.

Frankrijk is een grootmacht in de financiële sector en heeft een traditie van sterke regulatie. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de Franse staat en centrale bank niet in staat zouden zijn om de stabiliteit van het systeem overeind te houden, mocht er een bank omvallen.

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen Duitsland
Spaarrekening openen Duitsland

In ons buurland krijg je nog aantrekkelijke rentes. Zet je spaargeld opzij bij een bank in een van de financieel sterkste landen ter wereld. Lees meer over de voorwaarden en belastingvragen.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer

Sparen in Frankrijk – spaarrente

Spaarders die het geluk hebben dat hun woning in l’Hexagone staat, ontvangen gemiddeld een veel hogere rente dan Nederlandse spaarders. In Frankrijk is nog meer vraag naar spaargeld. Rentes op depositorekening lopen zelfs op tot 2% of meer. Zelfs aanbiedingen die tot 3% rente bieden zijn niet ongebruikelijk.

Ook normale, vrij opneembare spaarrekeningen leven in Frankrijk nog een stuk meer op dan bij ons. Het nadeel is, dat Nederlanders deze rekeningen niet zonder meer kunnen openen. Waarom niet? Daarover lees je hieronder meer.

Sparen in Frankrijk – een spaarrekening openen

Wil je een spaarrekening of depositorekening (CAT, compte à terme) in Frankrijk openen? De Franse regering hanteert hiervoor geen specifieke regels. Maar de meeste banken hebben als eis dat je ook fiscaal geregistreerd moet zijn in Frankrijk, of een woonadres op moet geven.

Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer

Hoe vind je de hoogste spaarrente in Frankrijk?

Verschillende banken bieden ook de mogelijkheid om online een (deposito)rekening te openen. Vanwege antiwitwaswetgeving vereisen veel banken alsnog een woonadres in Frankrijk.

Een spaarrekening in Frankrijk – belastingen

De zogenaamde bronbelasting kan een nadeel zijn als je gaat sparen in het buitenland. Nederland heeft geen bronbelasting, daarom is het begrip bij veel Nederlandse spaarders onbekend.

Bronbelasting houdt in dat het land waarin een financieel instituut gevestigd is, direct belasting inhoudt op rendement. Dit kan op rendement van een beleggingsproduct zijn, of ook rente op een spaarrekening. 

Belasting spaargeld in Frankrijk

Frankrijk heeft een bronbelasting (prélèvement à la source), maar deze is niet van toepassing op spaarders. Je hoeft als Nederlandse spaarder dus geen belasting te betalen en er wordt ook geen belasting ingehouden. Hier hoef je verder niets voor te doen.

Voor de Nederlandse Belastingdienst maakt het niet uit waar je spaart. Al je banktegoeden worden gezien als vermogen. Je vermeldt je vermogen in Box 3 van de belastingopgave. Als je gaat sparen in Frankrijk, reken je dus de totaalbedragen van al je Nederlandse en Franse spaarrekeningen bij elkaar.

Hoe zit het dan met het rendement? Moet je meer belasting betalen (in het buitenland) zodra je een hogere rente ontvangt? Ook dit levert geen problemen op. De Nederlandse Belastingdienst hanteert een eenvoudig systeem met fictief rendement. Een vaste belasting over je vermogen, onafhankelijk van wat je met je geld doet.

Soort belastingopgave Spaargeld in Frankrijk Overig vermogen in Nederland Vrijstelling (2021) Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 40.000 € 5000 € 50.000 € 0
Fiscale partners € 50.000 € 25.000 € 100.000 € 0
Alleenstaand € 75.000 € 5000 € 50.000 € 30.000
Fiscale partners € 95.000 € 25.000 € 100.000 € 20.000
Belastingen
Belastingen

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer
Sparen Buitenland
Sparen Buitenland

In veel landen ontvang je een betere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer