Sparen voor je uitzet

Hoeveel heb je nodig en hoe spaar je slim?

Home › Sparen › Sparen voor uitzet

Als je jong bent lijkt later ver weg. Dit is ook precies wat er zo fantastisch aan is. Het is echter verstanding om tijdens de eerste fase van je volwassene leven alvast na te denken over je financiële zekerheid later. Zo heb je meer vrijheid om te (blijven) doen waar je echt zin in hebt.

In het kort
 • De uitzet kost voor een studentenkamer tussen de € 600 en € 1100
 • Bij een eigen huis loopt dit op tot € 8000 à € 13.000
 • Ook voor de periode na de uitzet is het goed om geld apart te hebben staan
 • Om je spaardoelen te verwerkelijken helpt het om  slim te sparen

Een van de eerste grote spaardoelen in het leven is de uitzet. Dit omvat alle uitgaven die samenhangen met het inrichten van je eigen woning nadat je voor het eerst uit huis gaat. Voor velen van ons is dit een studentenkamer of -huis. Anderen moeten direct een hele woning inrichten.

3,25%
p.j.
Nordax Bank
Zweden
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Hoeveel kost je uitzet?

Zelfs als je jouw nieuwe stekje zeer spartaans inricht, gaat je uitzet geld kosten. Bij het inrichten van een studentenkamer komt een stuk minder kijken dan bij het sparen voor een volledig huis. Wat zijn de gebruikelijke kosten waar je mee kunt rekenen?

(Studenten)-kamer

Het voordeel van een studentenhuis is dat de meeste meubels, keukeninrichting en andere onmisbare dingen al aanwezig zijn. Soms moet je hiervoor een bijdrage betalen om het te kunnen gebruiken. De grootste kostenposten zijn een bed en meubilair voor je eigen kamer. Als je slim tweedehands koopt, kom je met € 600 al een heel eind. Een overzichtelijk bedrag.

Eigen huis

Voordat een huis een thuis is ben je een stuk verder. Het Nibud berekent zelfs dat je een bedrag tussen de € 8000 en 13.000 euro opzij moet zetten. Ook hier kun je proberen de kosten te drukken door op zoek te gaan naar tweedehands meubels. Ook kun je bij familie en vrienden navragen of ze nog spullen over hebben.

Verborgen kosten van je uitzet – hogere vaste lasten

Het dagelijks leven is duur. Vooral zodra je alles zelf moet betalen. Dit kun je zien als de verborgen kosten van je uitzet. Gemeentebelasting, verzekeringen, boodschappen, misschien een auto. Je vaste lasten stijgen al gemakkelijk met een paar honderd euro per maand, of duizenden euro’s per jaar. Hier moet je natuurlijk ook van tevoren rekening mee houden.

Om met een gerust hart uit huis te gaan, is het een goed idee om een buffer van tenminste drie maanden aan vaste lasten op te bouwen. Spaar dus voor je uitzet het volgende bedrag:

Sparen voor je uitzet Eenmalige kosten 3x vaste maandlasten Totaal uitzetbedrag
Eigen kamer: spaarzaam € 600 € 1500 € 2100
Eigen kamer: kwistiger € 1100 € 2500 € 3600
Eigen huis: spaarzaam € 8000 € 1500 € 9500
Eigen huis: kwistiger € 13.000 € 2500 € 15.500

Zo kom je uiteindelijk op een flink bedrag uit. Het is dus slim om op tijd te beginnen met sparen, met een spaarrekening waar je een aantrekkelijke rente op ontvangt.

Wat heb je allemaal nodig voor je uitzet?

Hieronder hebben we een korte uitzetlijst samengesteld met spullen die je nodig gaat hebben als je uit huis gaat:

Op kamers gaan:

 • Beddenframe
 • Lattenbodem
 • Matras
 • Kussens
 • Slopen
 • Nachtkastje & -lampje
 • Wekker
 • TV of beeldscherm voor je laptop/pc
 • Bureau & bureaustoel
 • Kledingkast

Gemiddelde kosten: tussen de € 600 en € 1100

Voor een eigen appartement of woning

 • Al het bovenstaande
 • Inrichting gang (spiegel, kapstok, deurmat)
 • Inrichting keuken (waterkoker, oven/magnetron, koffiezetapparaat, bestek en servies)
 • Inrichting badkamer (handdoeken, spiegel, föhn, kastjes)
 • Wasmachine (en droger), stofzuiger, strijkijzer, koelkast, enz.
 • Eettafel & -stoelen, bank, lampen, gordijnen, enz.
 • Overige inrichting (planten, kunst, enz.)

Gemiddelde kosten: tussen de € 8000 en € 13.000

Hoe spaar ik voor mijn uitzet?

Sparen is gemakkelijker dan het lijkt. Zelfs als je iedere dag slechts € 3 minder uitgeeft, heb je na een jaar meer dan duizend euro bij elkaar gespaard. Met onze spaartips heb je in korte tijd het volledige bedrag bij elkaar gespaard.

Natuurlijk wil je daarnaast ook dat je nog een aantrekkelijke rente op je spaargeld ontvangt. Zo gaat je geld voor jou aan de slag. Ben je van plan om op een bepaald moment uit het ouderlijk huis te vertrekken? Dan kun je kiezen voor een depositorekening. Hierbij staat het geld dat je inlegt en de rente voor een bepaalde looptijd vast.

Sparen voor een kind
Sparen voor een kind

Kinderen zijn duur. Daarnaast wil je als ouder ook een steuntje in de rug bieden als je kinderen later volwassen zijn. Begin zo vroeg mogelijk met sparen om financiële kopzorgen later te vermijden. Maar hoe spaar je nu slim voor je kind en hoe zit het met de belastingen?

Lees meer
Sparen voor een huis
Sparen voor een huis

Als je een eigen huis wilt kopen, kun je de hypotheek niet gebruiken voor de extra kosten. Daarom moet je hiervoor in ieder geval alvast gaan sparen. Welke kosten komen erbij kijken en hoe spaar je slim voor de grootste aankoop uit je leven? Raisin legt uit.

Lees meer
Spaardoelen
Spaardoelen

Voor later, voor een kind, voor een huis – of voor een nieuwe auto. Mensen sparen allemaal voor iets anders. Hoe kun je jouw dromen waarmaken door te sparen. En hoe spaar je slim en met een goed systeem voor een bepaald doel. Raisin zet alles voor je op een rijtje.

Lees meer

Spullen verzamelen – drie tips voor een slimme uitzet

Iedere euro die je niet uit hoeft te geven aan inboedel helpt! Hieronder vind je <…> handige tips als je op jezelf wilt gaan wonen, maar alsnog wat over wilt houden om van het studentenleven te genieten.

Tip 1: Geef een housewarming en vraag om spullen

Housewarmings zijn niet alleen leuk; je kunt ook strategisch gebruikmaken van de mogelijkheid en je gasten vragen om spullen op je uitzetlijst mee te nemen. Maak er vooral ook een bring-your-own-drinks-feestje van. Helemaal handig: geef op dezelfde dag twee housewarmings, een voor de familie en een voor je vrienden.

Tip 2: Vraag eens in je netwerk of mensen spullen kunnen missen

Waarom niet? De meeste mensen hebben dingen staan waar ze eigenlijk best van af willen. Mensen die je kent vinden het waarschijnlijk een stuk leuker om te schenken dan om te verkopen op Marktplaats.

Tip 3: Vraag rond op Facebookgroepen

Vrijwel alle grote steden hebben wel een Facebookgroep waar mensen spullen delen en weggeven. In Amsterdam is dit bijvoorbeeld Amsterdam deelt/geeft en in Utrecht heb je Gratis ophalen in Utrecht en omgeving. Deze groepen hebben duizenden leden. Maak vooral een leuk, creatief berichtje – deze werken altijd het beste.

Sparen na de uitzet

Zodra je op je eigen benen staat, wordt het leven niet goedkoper. Al tijdens je studententijd of tijdens de eerste jaren van je carrière kun je na gaan denken over de volgende stappen. Zo kun je sparen voor een eigen huis, kind of ander doel.

Sparen voor een eigen huis

Bijna 70% van alle Nederlanders hebben een koopwoning. Natuurlijk financiert de bank het grootste gedeelte van de aanschafprijs in de vorm van een hypotheek. Dit betekent niet dat je zonder spaargeld zomaar een woning aan kunt schaffen.

Aan het kopen van een huis zijn bijkomende kosten verbonden, zoals belastingen. Daarnaast komen ook nog makelaarskosten en het uurtarief van de notaris. Deze kosten mag je niet financieren met de hypotheek. Volgens Nibud kun je rekenen met een kostenpost tussen de € 10.000 en € 50.000.

Sparen voor een kind

Ook dit lijkt voor de meesten nog ver weg. Zodra je echter de beslissing genomen hebt om kinderen te krijgen, is het prettig om je geen zorgen over de kosten te moeten maken. Onlangs hebben we gekeken naar de kosten van een kind. En wat blijkt? Je eerste kind kan als tweeoudergezin bijna vier ton kosten! 

Sparen voor een andere droom

Een wereldreis na je studie? Een semester in het buitenland? Ook hiervoor moet je op tijd beginnen met geld opzijzetten. Als je al precies weet wanneer je het geld beschikbaar wilt hebben, kun je een depositorekening openen. Met een vaste looptijd en een hogere rente.

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer