Sparen voor je uitzet

– hoeveel en hoe?

Home › Sparen › Sparen voor uitzet

Als je jong bent lijkt later ver weg. Dit is ook precies wat er zo fantastisch aan is. Zodra je uit huis gaat, komen er nieuwe verantwoordelijkheden. Begin tijdens de eerste fase van je volwassene leven alvast na te denken over je financiële zekerheid later. Zo heb je ook meer vrijheid om te (blijven) doen waar je echt zin in hebt.

In het kort
 • De uitzet kost voor een studentenkamer tussen de 500 en € 1000
 • Bij een eigen huis loopt dit op tot 7000 à € 12.000
 • Ook voor de periode na de uitzet is het goed om geld apart te hebben staan
 • Om je spaardoelen te verwerkelijken moet je modern en slim sparen

Een van de eerste grote spaardoelen in het leven is de uitzet. Dit omvat alle uitgaven die samenhangen met het inrichten van je eigen woning nadat je voor het eerst uit huis gaat. Voor velen van ons is dit een studentenkamer of -huis. Anderen moeten direct een hele woning inrichten.

Lees ons overzicht van de kosten waarmee je moet rekenen voor de uitzet. Daarna kun je na gaan denken over de volgende stappen. Na de uitzet komen er nieuwe doelen. Raisin biedt aantrekkelijke en moderne spaarrekeningen waarop je nog een goede rente krijgt.

Uitzet – de kosten

Zelfs als je jouw nieuwe stekje zeer spartaans inricht, gaat je uitzet geld kosten. Bij het inrichten van een studentenkamer komt een stuk minder kijken dan bij het sparen voor een volledig huis. Wat zijn de gebruikelijke kosten waar je mee kunt rekenen?

(Studenten)-kamer

Het voordeel van een studentenhuis is dat de meeste meubels, keukeninrichting en andere onmisbare dingen al aanwezig zijn. Soms moet je hiervoor een bijdrage betalen om het te kunnen gebruiken. De grootste kostenposten zijn een bed en meubilair voor je eigen kamer. Als je slim tweedehands koopt, kom je met 500 euro al een heel eind. Een overzichtelijk bedrag.

Eigen huis

Voordat een huis een thuis is ben je een stuk verder. Het Nibud berekent zelfs dat je een bedrag tussen de 7000 en 12.000 euro opzij moet zetten. Ook hier kun je proberen de kosten te drukken door op zoek te gaan naar tweedehands meubels. Ook kun je bij familie en vrienden navragen of ze nog spullen over hebben.

Verborgen kosten van je uitzet hogere vaste lasten

Het dagelijks leven is duur. Vooral zodra je alles zelf moet betalen. Dit kun je zien als de verborgen kosten van je uitzet. Gemeentebelasting, verzekeringen, boodschappen, misschien een auto. Je vaste lasten stijgen al gemakkelijk met een paar honderd euro per maand, of duizenden euro’s per jaar. Hier moet je natuurlijk ook van tevoren rekening mee houden.

Om met een gerust hart uit huis te gaan, is het een goed idee om een buffer van tenminste drie maanden aan vaste lasten op te bouwen. Spaar dus voor je uitzet het volgende bedrag:

Sparen voor je uitzet Eenmalige kosten 3x vaste maandlasten Totaal uitzetbedrag
Eigen kamer: spaarzaam € 500 € 1500 € 2000
Eigen kamer: kwistiger € 1000 € 2500 € 3500
Eigen huis: spaarzaam € 7000 € 1500 € 8500
Eigen huis: kwistiger € 12.000 € 2500 € 14.500

Zo kom je uiteindelijk op een flink bedrag uit. Het is dus slim om op tijd te beginnen met sparen, met een spaarrekening waar je een goede rente op krijgt.

Start met sparen

Wat heb je allemaal nodig voor je uitzet?

Hieronder hebben we een kort lijstje samengesteld met spullen die je nodig gaat hebben als je uit huis gaat:

Op kamers gaan:

 • Beddenframe
 • Lattenbodem
 • Matras
 • Kussens
 • Slopen
 • Nachtkastje & -lampje
 • Wekker
 • TV of beeldscherm voor je laptop/pc
 • Bureau & bureaustoel
 • Kledingkast

Kosten: tussen de € 500 en € 1000

Voor een eigen appartement of woning

 • Al het bovenstaande
 • Inrichting gang (spiegel, kapstok, deurmat)
 • Inrichting keuken (waterkoker, oven/magnetron, koffiezetapparaat, bestek en servies)
 • Inrichting badkamer (handdoeken, spiegel, föhn, kastjes)
 • Wasmachine (en droger), stofzuiger, strijkijzer, koelkast, enz.
 • Eettafel & -stoelen, bank, lampen, gordijnen, enz.
 • Overige inrichting (planten, kunst, enz.)

Kosten: tussen de € 7000 en € 12.000

Hoe spaar ik voor de uitzet?

Sparen is gemakkelijker dan het lijkt. Zelfs als je iedere dag slechts drie euro minder uitgeeft, heb je na een jaar meer dan duizend euro bij elkaar gespaard. Met onze spaartips heb je in korte tijd het volledige bedrag bij elkaar gespaard.

Natuurlijk wil je daarnaast ook dat je nog een aantrekkelijke rente op je spaargeld ontvangt. Zo gaat je geld voor jou aan de slag. Ben je van plan om op een bepaald moment uit het ouderlijk huis te vertrekken? Dan kun je kiezen voor een depositorekening. Hierbij staat het geld dat je inlegt en de rente voor een bepaalde looptijd vast.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer

Sparen na de uitzet

Zodra je op je eigen benen staat, wordt het leven niet goedkoper. Al tijdens je studententijd of tijdens de eerste jaren van je carrière kun je na gaan denken over de volgende stappen. Zo kun je sparen voor een eigen huis, kind of ander doel.

Sparen voor een eigen huis

Bijna 70% van alle Nederlanders hebben een koopwoning. Natuurlijk financiert de bank het grootste gedeelte van de aanschafprijs in de vorm van een hypotheek. Dit betekent niet dat je zonder spaargeld zomaar een woning aan kunt schaffen.

Aan het kopen van een huis zijn bijkomende kosten verbonden, zoals belastingen. Daarnaast komen ook nog makelaarskosten en het uurtarief van de notaris. Deze kosten mag je niet financieren met de hypotheek. Volgens het Nibud kun je rekenen met een kostenpost tussen de €10.000 en €50.000.

Sparen voor een kind

Ook dit lijkt voor de meesten nog ver weg. Zodra je echter de beslissing genomen hebt om kinderen te krijgen, is het prettig om je geen zorgen over de kosten te moeten maken. Een kind kost je volgens het Nibud tussen de €300 en €400 per maand.

Sparen voor een andere droom

Een wereldreis na je studie? Een semester in het buitenland? Ook hiervoor moet je op tijd beginnen met geld opzijzetten. Als je al precies weet wanneer je het geld beschikbaar wilt hebben, kun je een depositorekening openen. Met een vaste looptijd en een hogere rente.

Slim sparen voor je uitzet en daarna – Raisin

Sparen is niet het spannendste onderwerp. Vooral nu de rente historisch laag staat. Toch kun je met Raisin op een moderne manier je geld opzijzetten. Wij werken samen met partnerbanken uit heel Europa en via ons moderne platform kun je al je spaarrekeningen openen en beheren.

Dankzij deze samenwerkingen krijg je bij Raisin hogere rentes dan bij Nederlandse banken.

Voordelen van Raisin

 • Eenmalig aanmelden en identificeren
 • Hoge rente, ook bij korte looptijden
 • Altijd online het overzicht bewaren
 • Gratis account, geen verborgen kosten