Spaarrentes in Italië vergelijken

 • Spaarrentes tot 3,60% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 5000

 • Open gratis en geheel online je rekening

Home › Spaarrente › Italië

Ons aanbod uit Italië

Ondanks meerdere renteverhogingen de laatste jaren staat de spaarrente in Nederland nog steeds teleurstellend laag. Veel spaarders gaan dan ook op zoek naar een alternatief buiten de landsgrenzen. Bij onze Italiaanse partnerbanken is de spaarrente veel hoger dan bij de meeste banken in Nederland. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig je spaargeld in Italië kunt onderbrengen tegen veel hogere rentes. 

In het kort
 • Het is voor Nederlanders bij de meeste banken niet mogelijk om een spaarrekening te openen in Italië. Als het al mogelijk is, is het zeer ingewikkeld
 • Verschillende Italiaanse banken bieden een (veel) hogere rente op (deposito)spaarrekeningen dan Nederlandse banken
 • Via Raisin kun je op een veilige en gemakkelijke manier je spaargeld bij een bank in Italië stallen
3,50%
p.j.
Banca Progetto
Italië
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië
3,55%
p.j.
CA Auto Bank
Italië

N.B: de spaarrekening bij Banca Progetto is niet volledig vrij opneembaar en heeft voorwaarden met betrekking tot opnames en stortingen.

Begin met sparen in Italië in drie eenvoudige stappen

1. Open je gratis Raisin-rekening

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten – je gratis Raisin-rekening wordt geopend bij Raisin Bank (Duitsland). Meer details >

2. Kies een spaarproduct

Log in op je account en kies een (of meer) Italiaanse spaarproducten bij onze partnerbanken. Je kunt je gewenste depositorekening al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

3. Begin met sparen in Italië

Maak je spaargeld over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de opening van je spaarproduct. Bij opening van verdere producten hoef je je niet nogmaals te registreren of identificeren!

Onze partnerbanken in Italië

Banca Progetto is gevestigd in Milaan en Rome. Na de oprichting in 1994 werd de bank in december 2015 overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Oaktree Capital Management. Spaargeld wordt voornamelijk gebruikt voor beleggingen en het verstrekken van leningen.

Crédit Agricole Auto Bank is als internationale bankengroep actief in 18 Europese landen. De bank is een dochteronderneming van de Crédit Agricole Group, de tiende grootste bank ter wereld en, gemeten naar particuliere klanten, de grootste bank in Europa. CA Auto Bank is toonaangevend in de sectoren voertuigfinanciering, leasing en mobiliteit, met een volledig assortiment aan financiële, verzekerings- en huuroplossingen en meer dan 50 prestigieuze partnermerken.

De CiviBank werd opgericht in 1886. De bank is gezeteld in het Noord-Italiaanse Cividale del Friuli. In het noordoosten van Italië bedient de bank 100.000 klanten met een totaal van 64 kantoren. Het regionale karakter van de bank wordt verder benadrukt door het financiële beleid van de bank.

Spaargeld wordt voornamelijk gebruikt voor leningen aan particulieren en bedrijven. Daarnaast investeert de bank in lokale milieuprojecten en duurzame ontwikkeling.

De onafhankelijke Banca Promos is een zeer betrouwbare partner in de financiële sector. Onder de activiteiten valt het handelen in effecten en het aanbieden van op maat gemaakte oplossingen voor particulieren. 

De stabiliteit van de bank wordt bevestigt door een CET1-ratio van 28,62% per 31 december 2022. De CET1-ratio is een graadmeter van de financiële gezondheid van banken. Deze score ligt een stuk hoger dan het wettelijk voorgeschreven minimum.

De BFF Banking Group (Banca Farmafactoring S.p.A.) is een bank met verschillende activiteiten, voornamelijk in de publieke sector. Sinds ruim 10 jaar is de bank sterk aan het investeren in Europese groei. Bij Raisin spaar je via het Spaanse kantoor van de bank in Madrid. Dankzij de Italiaanse bankvergunning valt je geld onder het Italiaanse depositogarantiestelsel. Spaanse belastingwetgeving is op je geld van toepassing.

Imprebanca levert als multichannel-bank diensten aan particulieren en zakelijke klanten. De kernkapitaalratio (CET1), een belangrijke graadmeter van de financiële situatie van banken, bedroeg 38,19% per 31 december 2022. Dit is ruim boven het vereiste van de toezichthouder.

Banca Privata Leasing, ook wel bekend als BPL, werd oorspronkelijk opgericht als leasemaatschappij in de financieel sterke regio Emilia-Romagna. In september 2011 ontving BPL een bankvergunning. Per 30 september 2022 bedraagt de geconsolideerde CET1-ratio van BPL 15,4%, vergelijkbaar met veel andere grote Italiaanse banken.

Italiaanse partnerbanken – voorwaarden

Schuif de tabel naar rechts voor een compleet overzicht van de voorwaarden van alle Italiaanse partnerbanken van Raisin.

Voorwaarde Banca Progetto Civibank Imprebanca Banca Privata Leasing Banca Promos BFF Banking Group CA Autobank
Minimum inleg € 10.000 € 20.000 € 10.000 € 5000 € 10.000 € 20.000 € 20.000
Maximum inleg € 100.000 € 100.000 € 100.000 € 100.000 € 100.000 € 100.000 € 100.000
Beschikbaarheid Einde looptijd Vroegtijdige beëindiging altijd mogelijk Einde looptijd Einde looptijd Einde looptijd Einde looptijd Einde looptijd
Rente-uitkering Einde looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode Einde looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode. De rente wordt bij automatische verlenging van het deposito mee ingelegd op het nieuwe deposito Einde looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode Einde looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode Einde looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode Einde looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode Einde looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode
Verlenging Verlenging is alleen mogelijk 28 tot 5 dagen voor de vervaldatum Rekening wordt verlengt als je de automatisch verlengen optie niet uitschakelt. Tenzij je deze functie uiterlijk 5 dagen voor de vervaldatum uitschakelt. Niet mogelijk Verlenging is alleen mogelijk 28 tot 5 dagen voor de vervaldatum Niet mogelijk Verlenging is alleen mogelijk 28 tot 5 dagen voor de vervaldatum Verlenging is alleen mogelijk 28 tot 5 dagen voor de vervaldatum

Italiaanse partnerbanken – rentevergelijking depositosparen

Looptijd Banca Progetto Civibank Imprebanca Banca Privata Leasing Banca Promos BFF Banking Group CA Auto Bank
1 jaar 3,60% 3,21% 3,40% 3,10% 2,80% 3,00% 3,55%
2 jaar 3,60% 2,80% 3,30% 3,10% Max. looptijd 18 maanden 2,25% 2,00%
3 jaar 3,60% 2,60% 0,50% Max. looptijd 2 jaar Max. looptijd 18 maanden 2,00% 3,40%
4 jaar Max. looptijd 3 jaar 2,50% 0,50% Max. looptijd 2 jaar Max. looptijd 18 maanden 2,00% 3,15%
5 jaar Max. looptijd 3 jaar 2,45% 0,50% Max. looptijd 2 jaar Max. looptijd 18 maanden 2,00% 3,00%
10 jaar Max. looptijd 3 jaar 2,50% Max. looptijd 5 jaar Max. looptijd 2 jaar Max. looptijd 18 maanden Max. looptijd 5 jaar Max. looptijd 5 jaar

Italiaanse partnerbanken –
rentevergelijking spaarrekeningen met voorwaarden

Spaarrekeningen met voorwaarden CiviBank Banca Progetto
Flexibel 1,50% 3,50%
Opzegtermijn 31 dagen 4 dagen

Sparen in Italië – een slim alternatief voor hoge rentes?

S&P: ‘BBB’ / Moody’s: ‘Baa3’ / DRBS: ‘BBB hoog’ (mei 2024)

Bij het uitkiezen van een spaarrekening is de veiligheid van je spaargeld het allerbelangrijkst. Daarom is het altijd een goed idee om je spaargeld bij een stabiele economie onder te brengen. Italië is één van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Het land heeft op het moment (mei 2024) een BBB-rating bij de meeste ratingbureaus, wat overeenkomt met een redelijk sterk vertrouwen van de kredietbeoordelaars.

Daarnaast wordt de veiligheid van je spaargeld in Italië gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Italië (“Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi”). Italië voldoet hiermee volledig aan de geharmoniseerde richtlijnen die de EU opgesteld heeft om spaargeld te garanderen

Het Italiaanse depositogarantiestelsel (Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi)

Met het FITD voldoet Italië aan de eisen die door de EU gesteld zijn. Het dekkingsniveau van het stelsel ligt bij € 100.000 per klant per bank. Het maakt voor het garantiestelsel niet uit waar de spaarder vandaan komt. Nederlandse spaarders zijn voor de wet hetzelfde als Italiaanse spaarders.

 • Garantie van tegoeden tot €100.000 per rekeninghouder per bank
 • De uitbetalingstermijn bedraagt slechts 7 werkdagen.
 • De garanties van het fonds bedroegen eind 2021 rond de 1,85 miljard euro

Sparen in Italië – rente en rekening openen

In Italië ontvang je bij onze partnerbanken hoge spaarrentes. Maar ook Italianen zelf ontvangen veel hogere rentes dan wij. Waarom is de rente in Italië op dit moment hoger dan in Nederland?

 • Gezondere verhouding tussen vraag en aanbod

In Italië is er op het moment nog meer vraag naar spaargeld dan in Nederland. Ook is er minder aanbod vanuit de samenleving. Voor sommige banken is het spaargeld hierdoor meer waard. Daarom ontvang jij een hogere rente.

 • Andere financieringsmodellen

Sommige banken in Italië hanteren een ander financieringsmodel dan Nederlandse banken. Verschillende banken zijn op kortere termijn op zoek naar spaargeld. Het spaargeld op een depositorekening staat vast. Banken kunnen op deze manier relatief eenvoudig hun projecten financieren.

Toch is het voor Nederlanders ingewikkeld om een Italiaanse bank te vinden. Bij de meeste banken kun je als buitenlander niet terecht. Als het al mogelijk is om een rekening te openen, heb je vaak een inschrijfadres in Italië en een belastingnummer nodig (codice fiscale).

De gemiddelde Nederlandse spaarder is dus aangewezen op een online spaarbemiddelaar zoals Raisin om te kunnen profiteren van Italiaanse spaarrentes

Een Italiaanse spaarrekening – belastingen

De Nederlandse Belastingdienst beschouwt alle banktegoeden als vermogen, onafhankelijk van waar je spaart. Je dient je vermogen in Box 3 van de belastingopgave in te vullen. Als je een spaarrekening bij een Italiaanse bank hebt, dan betaal je in Nederland belasting over de totaalbedragen van al je Nederlandse en buitenlandse spaarrekeningen bij elkaar.

Italië heft over spaartegoeden van buitenlandse spaarders geen bronbelasting. Dit betekent dat je spaargeld niet door de Italiaanse belastingdienst belast wordt. Je hoeft als Nederlandse spaarder dus geen bronbelasting te betalen en er wordt ook geen belasting ingehouden. Hier hoef je verder niets voor te doen.

Bronbelasting via buitenlands bijkantoor van een Italiaanse bank

BFF Bank heeft een bankvergunning in Italië, maar biedt deposito’s op Raisin aan via haar Spaanse bijkantoor. Dit houdt in dat spaartegoeden bij de bank onder het Italiaanse depositogarantiestelsel vallen (tot € 100.000 per rekeninghouder per bank), maar dat Spaanse bronbelasting van toepassing is. Als belastingplichtige in Nederland kun je eenvoudig vrijstelling krijgen van deze belasting. Hoe je dat doet lees je op onze belasting-pagina.

Soort belastingaangfite Spaargeld in Italië Overig vermogen in Nederland Vrijstelling fiscaal jaar 2023 Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 30.000 € 10.000 € 57.000 €0
Fiscale partners € 40.000 € 45.000 € 114.000 €0
Alleenstaand € 45.000 € 15.000 € 57.000 € 3000
Fiscale partners € 70.000 € 50.000 € 114.000 € 6000

Sparen in andere EU landen

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Sparen in Frankrijk
Sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Sparen in Portugal
Sparen in Portugal

Portugal is niet alleen een geliefd vakantie- en emigratieland; het is ook een uitstekende bestemming voor je spaargeld. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig spaart in Portugal en van hoge rentes profiteer. Tevens betaal je nauwelijks tot geen bronbelasting.

Lees meer
Sparen in Zweden
Sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer
Spaar in Duitsland
Spaar in Duitsland

Duitsland heeft een sterke economie en een topwaardering van AAA van alle grote kredietbeoordelaars. Als Nederlandse spaarder kun je bij de oosterburen profiteren van aantrekkelijke spaarrentes. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig meer ontvangt voor je spaargeld in Duitsland.

Lees meer
Sparen in Estland
Sparen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Sparen in Tsjechië
Sparen in Tsjechië

Tsjechië is een van de economische motors van Centraal-Europa. Het land kan interessant zijn voor Nederlandse spaarders door de combinatie van aantrekkelijke spaarrentes en een stabiele economie. Ontdek hoe je veilig spaart tegen hogere rentes bij onze Tsjechische partnerbanken.

Lees meer
Sparen in Letland
Sparen in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Polen
Sparen in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer