• Spaarrentes tot 1,20% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 5.000

 • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

De spaarrente in Nederland staat lager dan ooit. Veel spaarders gaan op zoek naar een alternatief. In Italië ontvang je vaak een hogere spaarrente op je geld. Bij onze partnerbanken is de depositorente hoger dan bij de banken in ons land. Wij leggen uit waarom je in Italië uitstekend je spaargeld onder kunt brengen!

In het kort
 • Het is voor Nederlanders bij de meeste banken niet mogelijk om een spaarrekening te openen in Italië. Als het al mogelijk is, is het zeer ingewikkeld.
 • Verschillende Italiaanse banken bieden een (veel) hogere rente op (deposito)spaarrekeningen dan Nederlandse banken
 • Via Raisin kun je op een veilige en gemakkelijke manier spaargeld in Italië opzijzetten

Ons aanbod uit Italië

Sparen in Italië – een veilig alternatief

Bij het uitkiezen van een spaarrekening is de veiligheid van je spaargeld het allerbelangrijkst. Daarom is het altijd een goed idee om je spaargeld bij een stabiele economie onder te brengen. Italië is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Het land heeft op het moment (augustus 2020) een BBB rating bij de meeste kredietbeoordelaars.

Daarnaast wordt de veiligheid van je spaargeld in Italië gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Italië (“Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi”). Italië voldoet hiermee volledig aan de geharmoniseerde richtlijnen die de EU opgesteld heeft om spaargeld te garanderen.

Het Italiaanse depositogarantiestelsel

 • Spaargeld gegarandeerd tot €100,000 per klant per bank
 • Uitbetalingstermijn tot eind 2020: 15 werkdagen; vanaf 1 januari 2021 t/m 31 december: 10 werkdagen; vanaf 1 januari 2024: 7 werkdagen
 • Meerdere malen succesvol ingegrepen bij het omvallen van kleinere, voornamelijk regionale banken
 • Geen enkele spaarder met een rekening boven de €100.000 per bank heeft geld verloren sinds de invoering van het stelsel

Sparen in Italië – hoe open ik een rekening?

Het is voor Nederlanders bijzonder ingewikkeld om een Italiaanse bank te vinden. Bij de meeste banken kun je als buitenlander niet terecht. Als het al mogelijk is om een rekening te openen, heb je vaak een inschrijfadres in Italië en een belastingnummer nodig (codice fiscale).

Nederlanders zijn dus vaak aangewezen op een online spaarbemiddelaar om te kunnen profiteren van Italiaanse spaarrentes.

Hoge spaarrente in Italië

In Italië ontvang je bij onze partnerbanken op een betaalrekening (conto corrente) nog spaarrente. Vaak is deze rente lager dan de spaarrente op een depositorekening (conto deposito). Waarom is de rente in Italië op dit moment hoger dan bij ons?

Gezondere verhouding tussen vraag en aanbod

In Italië is er op het moment nog meer vraag naar spaargeld dan in Nederland. Ook is er minder aanbod vanuit de samenleving. Voor sommige banken is het spaargeld hierdoor meer waard. Daarom ontvang jij een hogere rente.

Andere financieringsmodellen

Sommige banken in Italië hanteren een ander financieringsmodel dan Nederlandse banken. Verschillende banken zijn op kortere termijn op zoek naar spaargeld. Het spaargeld op een depositorekening staat vast. Banken kunnen op deze manier relatief eenvoudig hun projecten financieren.

Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Spaarrekening openen in Duitsland

De Duitse economie is de motor van de EU. Daarnaast kun je op een Duitse spaarrekening nog een aantrekkelijke rente krijgen. In Duitsland spaar je tegen dezelfde belastingvoorwaarden als in Nederland. Ontdek hoe met Raisin veilig een spaarrekening kunt openen in Duitsland.

Lees meer

Belastingen − hoe zit het met Italiaans spaargeld?

Geld dat je in Italië opzijzet moet je ook in je Nederlandse belastingopgaaf meenemen. Dit geldt overigens voor alle buitenlandse spaartegoeden. Hoe gaat dit te werk? En betaal je ook belasting in Italië?

Belastingen in Nederland

Over spaargeld in Italië betaal je exact dezelfde manier belasting als over spaargeld in Nederland. Je geeft het gespaarde bedrag op in Box 3 van de belastingopgav. Hierbij geldt een vrijstelling voor het totale gespaarde bedrag.

Rekenvoorbeeld

Soort belastingopgaaf Spaargeld in Italië Overig vermogen in Nederland Vrijstelling Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand €30.000 €0 €30.845 €0
Fiscale partners €40.000 €15.000 €61.692 €0
Alleenstaand €30.000 €15.000 €30.845 €14.155
Fiscale partners €60.000 €20.000 €61.692 €18.308

De rente die je ontvangt is niet van invloed op de uiteindelijke berekening. In Nederland wordt een fictief rendement gehanteerd. Hierbij gaat de overheid uit van een bepaalde opbrengst over spaargeld.

Belasting op spaargeld in Italië

In Italië betaal je als Nederlandse spaarder geen bronbelasting. Dit is de belasting die in sommige landen geheven wordt op spaartegoeden. Hier hoef je verder ook niets voor te regelen. Belastingtechnisch is er dus geen verschil tussen sparen in Italië en in Nederland.

De enige uitzondering is de BFF Bank. Deze Italiaanse bank biedt deposito’s aan via een Spaanse zusterbank. In dit geval is de Spaanse regelgeving van toepassing. Je hoeft alleen het formulier dat we via Raisin klaarzetten in je online-bankingomgeving in te vullen om de bronbelasting naar 0% te reduceren.

Sparen Buitenland

In veel landen ontvang je een betere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Belastingen

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer

Onze partnerbanken in Italië

Raisin werkt in Italië samen met verschillende partnerbanken. Bij deze banken ontvang je uiteenlopende spaarrentes, ook afhankelijk van de looptijd. Ook verschillen de voorwaarden van bank tot bank.

Spaarrente bij Italiaanse partnerbanken

We hebben de verschillende rentepercentages hieronder voor je op een rijtje gezet.

Rentevergelijking bij depositosparen (rente per jaar)

Looptijd Banca Progetto Civibank Banca Promos BFF Banking Group
1 jaar 0,90% 0,82% 0,65% 0,06%
2 jaar 1,10% 0,70% Max. looptijd 1 jaar 0,06%
3 jaar 1,20% 0,80% Max. looptijd 1 jaar 0,06%
4 jaar Max. looptijd 3 jaar Max. looptijd 3 jaar Max. looptijd 1 jaar 0,06%
5 jaar Max. looptijd 3 jaar Max. looptijd 3 jaar Max. looptijd 1 jaar 0,06%

Rentevergelijking bij flexibel sparen (rente per jaar)

Looptijd Civibank Banca Progetto
Flexibel 0,35% 0,05%

Voorwaarden om te sparen bij onze Italiaanse partnerbanken

De Italiaanse partnerbanken van Raisin hanteren uiteenlopende voorwaarden. Hieronder vind je een vergelijking van de belangrijkste voorwaarden zodra je een deposito opent bij onze partners.

Voorwaarde Banca Progetto Civibank Banca Promos BFF Banking Group
Minimum inleg €10.000 €20.000 €10.000 €5000
Maximum inleg €100.000 €100.000 €100.000 €100.000
Beschikbaarheid Einde looptijd Vroegtijdige beëindiging altijd mogelijk Einde looptijd Einde looptijd
Rente-uitkering Einde looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode Einde looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode. De rente wordt bij automatische verlenging van het deposito mee ingelegd op het nieuwe deposito Einde looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode Einde looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode
Kosten Geen kosten Geen kosten Geen kosten Geen kosten
Verlenging Verlenging is alleen mogelijk 28 tot 5 dagen voor de vervaldatum Rekening wordt verlengt als je de automatisch verlengen optie niet uitschakelt. Niet mogelijk Verlenging is alleen mogelijk 28 tot 5 dagen voor de vervaldatum
Depositogarantie Italiaanse depositogarantie, tot €100.000 per klant per bank Italiaanse depositogarantie, tot €100.000 per klant per bank Italiaanse depositogarantie, tot €100.000 per klant per bank Italiaanse depositogarantie, tot €100.000 per klant per bank

Onze partnerbanken in Italië

In Italië werkt Raisin samen met Banca Progetto, CiviBank, Banca Promos en de BFF Banking Group. Ervaar meer over de verschillende partnerbanken van Raisin in Italië. Gedetailleerde informatie vind je op de bankpagina’s.

CiviBank
De CiviBank werd opgericht in 1886. De bank is gezeteld in het Noord-Italiaanse Cividale del Friuli. In het noordoosten van Italië bedient de bank 100.000 klanten met een totaal van 67 kantoren. Het regionale karakter van de bank wordt verder benadrukt door het financiële beleid van de bank.

 

Spaargeld wordt voornamelijk gebruikt voor leningen aan particulieren en bedrijven. Daarnaast investeert de bank in lokale milieuprojecten en duurzame ontwikkeling.


Banca Progetto

Banca Progetto is gevestigd in Milaan en Rome. Na de oprichting in 1994 werd de bank in december 2015 overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Oaktree Capital Management. Spaargeld wordt voornamelijk gebruikt voor beleggingen en het verstrekken van leningen.


Banca Promos

De onafhankelijke Banca Promos is een zeer betrouwbare partner in de financiële sector. Onder de activiteiten valt het handelen in effecten en het aanbieden van op maat gemaakte oplossingen voor particulieren. 

 

De stabiliteit van de bank wordt bevestigt door een CET1-ratio van 30,86%. De CET1-ratio is een graadmeter van de financiële gezondheid van banken. Deze score ligt een stuk hoger dan het wettelijk voorgeschreven minimum.


BFF Banking Group

De BFF Banking Group (Banca Farmafactoring S.p.A.) is een bank met verschillende activiteiten, voornamelijk in de publieke sector. Sinds 10 jaar is de bank sterk aan het investeren in Europese groei

 

Bij Raisin spaar je via het Spaanse kantoor van de bank in Madrid. Dankzij de Italiaanse bankvergunning valt je geld onder het Italiaanse depositogarantiestelsel. Spaanse belastingwetgeving is op je geld van toepassing.

Een Italiaanse spaarrekening openen met Raisin

Om een spaarrekening te openen bij een van onze Italiaanse partnerbanken, maar je eerst een Raisin-account aan. Het eenmalige registratie- en identificatieproces loop je in een paar minuten door. Daarna kun je vanuit je Raisin-account al je spaarproducten vergelijken, afsluiten en beheren.

De voordelen van Raisin:

 • Je spaargeld wordt gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Italië 
 • Tot €100.000 per klant per bank gegarandeerd
 • Gratis Raisin-account, geen verborgen kosten
 • Een centraal account voor al je spaarproducten en (Italiaanse) spaarrekeningen