Geld sparen: de zeven tips

van Raisin

Home › Sparen › Sparen tips

De financiële crisis van 2008 ligt nog vers in ons geheugen, de economie begon sinds een paar jaar weer aan te trekken, en toen diende de volgende crisis zich alweer aan. Om te voorkomen dat je ‘s nachts wakker ligt met zorgen of je dromen later kunt verwerkelijken, is spaargeld plotseling weer belangrijker dan ooit.

Het gemiddelde spaargeld van Nederlanders ligt bij 40.000 euro. Een flink bedrag, maar de helft van de Nederlanders heeft minder dan 13.000 euro op een spaarrekening staan. Het NIBUD raadt aan om iedere maand tien procent van je nettoloon opzij te zetten. Ook geldt als vuistregel dat ieder huishouden een buffer op dient te bouwen van ten minste drie maanden loon. Bij een netto gezinsloon van 4.000 euro komt dit dus neer op 12.000 euro.

Maar hoe kun je slim sparen? Raisin helpt je door deze (en de volgende) crisis met onze spaartips om snel en slim te sparen – het liefst natuurlijk op een spaarrekening waar je ook nog een goede rente krijgt en je geld voor jou aan de slag gaat.

Zeven tips om geld te sparen

Hieronder hebben we zeven tips voor je op een rijtje gezet om slim te sparen. Van het stellen van een spaardoel tot het vinden van de hoogste rente.

Tip 1 - Stel een spaardoel

Waarom wil je sparen? Er zijn verschillende redenen, en als je een duidelijk doel voor ogen hebt, is het makkelijker om een keertje minder uit eten te gaan.  Het is immers voor een goed doel. Zo houd je het sparen sneller vol en leer je makkelijk sparen. Je kunt verschillende doelen nastreven.

Financiële zekerheid

Voor de meeste mensen is het belangrijk om financiële zekerheid te hebben. Je weet nooit hoe het leven loopt en bij ontslag of het wegvallen van inkomsten kun je zo rustig wennen aan de nieuwe situatie voordat je bedenkt wat de volgende stappen zijn. Een derde van de Nederlanders heeft financiële zorgen. En dit leidt tot ziekte, stress en is een van de belangrijkste redenen waarom we ons niet gelukkig voelen.

Iets bijzonders voor jezelf

Wil je op wereldreis? Een nieuwe auto zonder al te hoge vaste maandelijkse lasten? Of zelfs een eigen huis? Dan heb je een heel positief doel voor ogen om te sparen. Je kunt het benodigde bedrag vastleggen en er rustig naartoe sparen. Iedere maand komt je droom dichterbij en dat is een prettig gevoel. Daarnaast is het slim om je alvast voor te bereiden op dit doel. Kijk alvast online naar bestemmingen of vergelijk verschillende automodellen met elkaar. Zo houd je het doel levendig.

Tip 2 - Houd het sparen leuk

Het is moeilijk om iets vol te houden als je het echt niet leuk vindt. Dit geldt voor werk, studie en ook sparen. Zorg ervoor dat je gemotiveerd bent om het langer vol te houden. En je kunt je droombedrag nu eenmaal niet in een paar maanden bij elkaar sparen. Om ervoor te zorgen dat je na een jaar ook nog aan het sparen bent, is het dus beter om niet elk dubbeltje om te draaien en elke vrijdagavond thuis te blijven zitten. En dat is ook meteen waar tip 3 je bij helpt.

Tip 3 - Stel prioriteiten

Wat is nu eigenlijk echt belangrijk voor je? Als je niks leuker vindt dan een paar rondjes te gaan rennen in het park is het geen verstandig idee om te besparen op goede loopschoenen. Onze hobby’s zijn belangrijk en zorgen ervoor dat we het leven luchtig houden. Bespaar dus niet op dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Ook allerlei afspraken met vrienden afzeggen omdat je geen geld uit wilt geven is op de lange termijn moeilijk vol te houden. Wel kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om eens thuis te koken in plaats van naar het restaurant te gaan. Zo blijf je je vrienden zien, maar bespaar je al snel een paar honderd euro per jaar. Probeer dezelfde dingen te blijven doen, maar dan slimmer.

Tip 4 - Al je vaste uitgaven nalopen - waarop kun je besparen?

Elke euro die je bespaart is een euro die je spaart. Loop dus al je vaste uitgaven eens goed na – alle abonnementen, vaste lasten en kleine kostenposten. Kun je misschien van stroomaanbieder wisselen? Heb je al tijden hetzelfde telefooncontract? Dan is er vrijwel zeker een aanbieder die dezelfde diensten aanbiedt voor een lagere prijs. Lees je de krant nog wel en hoe vaak ga je naar de sportschool? Veel kleine maandelijkse bedragen zijn op jaarbasis een flinke kostenpost. Bijna iedereen kan op deze manier een paar tientjes besparen en dat is na drie jaren toch al snel duizend euro. Zonder er veel voor te hoeven doen of laten.

Haal je iedere ochtend een koffie op weg naar werk? Dat is op maandbasis ook al snel vijftig euro. Koop een thermosfles en neem koffie van thuis mee. Elke dag een broodje halen tijdens de lunch? Waarom niet alvast thuis je boterhammen smeren? Dan kun je zelfs af en toe luxe beleg kopen en spaar je alsnog een slok op een borrel. Veel mensen denken bij iedere kleine uitgaven dat het toch maar een klein bedrag is, maar alle kleine beetjes helpen – en vooral veel kleine beetjes.

Start met sparen

Slim sparen doe je met een spaarrekening

Tip 6 - Open een spaarrekening

Er zijn meerdere redenen waarom het slim is om een spaarrekening te openen. Ten eerste is het handig om een rekening te hebben waar je andere uitgaven en boekingen niet op staan. Alles wat op je spaarrekening staat, is ook echt spaargeld. Dit heeft een psychologisch voordeel: je ziet met eigen ogen waar je het allemaal voor doet, en hoe snel je spaart. Daarnaast zorg je er zo voor dat je niet aan dit bedrag komt. Het geld blijft op je rekening staan en ga je uiteindelijk uitgeven waar je het voor nodig hebt.

Tip 7 - Ga voor een spaarrekening met rente

Een van de problemen met sparen op het moment is dat je nauwelijks rente ontvangt bij banken in Nederland. Vooral niet op een flexibele spaarrekening. Als je merkt dat je geld niet voor jou aan de slag gaat, helpt dat je niet bij het realiseren van je spaardoelen. Daarom raden wij aan om altijd een spaarrekening met rente te openen. Zodra je besloten hebt om een spaarrekening te openen om slimmer te sparen, moet je nog kiezen tussen depositosparen en een spaarrekening met of zonder voorwaarden.

Je kunt bij Raisin een spaarrekening openen met een vaste looptijd of een spaarrekening met variabele rente. Welke spaarrekening voor jou het meest zinvol is, hangt af van je persoonlijke situatie:

Spaarrekeningen met of zonder voorwaarden 

Bij Raisin heb je de keuze tussen twee soorten spaarrekening. Een klassieke, vrij opneembare spaarrekening, met precies dezelfde voorwaarden als een internetspaarrekening. Of een spaarrekening met een opzegtermijn van bijvoorbeeld 21 of 31 dagen en een minimuminleg. Spaarrekeningen zijn vooral handig als je nog niet precies weet wanneer je het spaargeld wilt gaan gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld nu je spaargeld opzijzetten en iedere maand rente opbouwen, totdat je het geld weer nodig hebt. Op je spaarrekening krijg je echter een lagere rente dan bij depositosparen, dat is de prijs die je betaalt voor de flexibiliteit. Bij onze spaarrekeningen, ontvang je wél nog een faire rente.

Depositorekening

Een depositorekening is een rekening met een vaste looptijd, die je op het begin vastlegt. Een depositorekening met een korte looptijd van bijvoorbeeld één of twee jaar is ideaal als je een vakantie gepland hebt voor de volgende zomer of het jaar daarna. Je weet zeker dat je het geld dan wilt gebruiken en je krijgt bij Raisin een aantrekkelijke rente.

Een langere looptijd is daarentegen slim als je bijvoorbeeld spaart voor je kind. Je kunt alvast geld opzijzetten voor het rijbewijs of de studie van je kind dat naar de middelbare school gaat met een looptijd van vijf jaar. Zo krijg je een nog hogere rente. Hieronder hebben we het nog even voor je op een rijtje gezet:

Looptijd Beste Raisin-rente
1 jaar 0,60% p.j.
2 jaar 1,00% p.j.
3 jaar 1,10% p.j.
5 jaar 1,20% p.j.
10 jaar 1,50% p.j.

De belangrijkste tips om leuk, makkelijk en snel te sparen samengevat:

Niets motiveert je meer bij het sparen dan een duidelijk spaardoel. Sparen is leuk zolang je het leuk houdt: geef geen dingen op die voor jou echt belangrijk zijn. Daarom moet je prioriteiten stellen. Besparen is de makkelijkste manier van sparen, loop dus al je vaste en je variabele kosten na, en vermijd veel kleine, onnodige uitgaven.

Daarnaast is het altijd een goed idee om een spaarrekening te openen. Het liefste natuurlijk een rekening waarop je nog een goede rente krijgt. Zodra je de keuze gemaakt hebt voor een flexibele of depositorekening, kun je met Raisin veilig en slim je geld opzijzetten. Omdat het bedrag vaststaat kun je er tussentijds ook niet bij.