Geld sparen: de zeven tips van Raisin

Eenvoudig sparen met 7 tips

Home › Sparen › Sparen tips

Het opbouwen van een financiële buffer is altijd belangrijk. Nu de inflatie flink is gedaald en banken weer aantrekkelijkere rentes bieden, is nu het moment om deze buffer op te bouwen of aan te sterken. Spaar eenvoudig aan de hand van 7 tips.

3,25%
p.j.
Nordax Bank
Zweden
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Hoeveel sparen Nederlanders?

De gemiddelde Nederlandse volwassene had eind 2021 zo’n € 35.000 op spaarrekeningen en depositorekeningen staan. Dit is gebaseerd op de officiële cijfers van De Nederlandsche Bank.

Een flink bedrag, maar de helft van de Nederlanders heeft minder dan € 13.000 op een spaarrekening staan. En dat kan een probleem zijn; vooral het aanhouden van een gezonde buffer is onontbeerlijk. Voor een gemiddeld gezien is een buffer van € 13.000 eigenlijk wel het minimum.

Het NIBUD raadt aan om iedere maand tien procent van je nettoloon opzij te zetten. Ook geldt als vuistregel dat ieder huishouden een buffer op dient te bouwen van ten minste drie maanden loon. Bij een netto gezinsloon van € 4330 komt dit dus neer op € 13.000, bijvoorbeeld.

Zeven tips om geld te sparen

Hoe kun je het beste geld sparen? Wat zijn de beste manieren om zonder omkijken je spaarwensen te bereiken?

Hieronder hebben we zeven spaartips voor je op een rijtje gezet om slim te sparen. Van het stellen van een spaardoel tot het vinden van de hoogste rente.

1. – stel een spaardoel

Waarom wil je sparen? Als je een duidelijk doel voor ogen hebt is het makkelijker om een keertje minder uit eten te gaan. Het is immers voor een goed doel. Zo houd je het sparen sneller vol en leer je makkelijk sparen. Je kunt verschillende doelen nastreven.

Financiële zekerheid

Voor de meeste mensen is het belangrijk om financiële zekerheid te hebben. Je weet nooit hoe het leven loopt en bij ontslag of het wegvallen van inkomsten kun je zo rustig wennen aan de nieuwe situatie voordat je bedenkt wat de volgende stappen zijn.

Een derde van de Nederlanders heeft financiële zorgen. En dit leidt tot ziekte, stress en is een van de belangrijkste redenen waarom we ons niet gelukkig voelen.

Iets bijzonders voor jezelf

Wil je op wereldreis? Een nieuwe auto zonder al te hoge vaste maandelijkse lasten? Of zelfs sparen voor een eigen huis? Dan heb je een heel positief doel voor ogen om te sparen. Je kunt het benodigde bedrag vastleggen en er rustig naartoe sparen.

Iedere maand komt je droom dichterbij. Daarnaast is het slim om je alvast voor te bereiden op dit doel. Zoek online naar bestemmingen of vergelijk verschillende automodellen met elkaar. Zo houd je het doel levendig voor ogen.

2. – houd het sparen leuk

Het is moeilijk om iets vol te houden als je het echt niet leuk vindt. Dit geldt voor werk, studie en ook sparen. Zorg ervoor dat je gemotiveerd bent om het langer vol te houden. En je kunt je droombedrag nu eenmaal niet in een paar maanden bij elkaar sparen. Om ervoor te zorgen dat je na een jaar ook nog aan het sparen bent, is het dus beter om niet elk dubbeltje om te draaien en elke vrijdagavond thuis te blijven zitten.

En dat is ook meteen waar tip 3 je bij helpt.

3. – stel prioriteiten

Wat is nu eigenlijk echt belangrijk voor je? Als je niks leuker vindt dan een paar rondjes te gaan rennen in het park is het geen verstandig idee om te besparen op goede loopschoenen. Onze hobby’s zijn belangrijk en zorgen ervoor dat we het leven luchtig houden. Bespaar dus niet op dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Ook allerlei afspraken met vrienden afzeggen omdat je geen geld uit wilt geven is op de lange termijn moeilijk vol te houden. Wel kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om eens thuis te koken in plaats van naar het restaurant te gaan. Zo blijf je je vrienden zien, maar bespaar je al snel een paar honderd euro per jaar. Probeer dezelfde dingen te blijven doen, maar dan slimmer.

4. – loop al je vaste uitgaven na; waarop kun je besparen?

Elke euro die je bespaart is een euro die je spaart. Loop dus al je vaste uitgaven eens goed na – alle abonnementen, vaste lasten en kleine kostenposten. Kun je misschien van stroomaanbieder wisselen? Heb je al tijden hetzelfde telefooncontract? Dan is er vrijwel zeker een aanbieder die dezelfde diensten aanbiedt voor een lagere prijs.

Lees je de krant nog wel en hoe vaak ga je naar de sportschool? Veel kleine maandelijkse bedragen zijn op jaarbasis een flinke kostenpost. Bijna iedereen kan op deze manier een paar tientjes besparen en dat is na drie jaren toch al snel duizend euro. Zonder er veel voor te hoeven doen –of laten.

5. – rekening houden met kleine uitgaven

Haal je iedere ochtend een koffie op weg naar werk? Dat is op maandbasis ook al snel vijftig euro. Koop een thermosfles en neem koffie van thuis mee. Elke dag een broodje halen tijdens de lunch? Waarom niet alvast thuis je boterhammen smeren? Dan kun je zelfs af en toe luxe beleg kopen en spaar je alsnog een slok op een borrel.

Veel mensen denken bij iedere uitgave van slechts een paar euro dat het bedrag verwaarloosbaar is. Maar alle kleine beetjes helpen – en vooral veel kleine beetjes.

6. – open een spaarrekening

Er zijn meerdere redenen waarom het slim is om een spaarrekening te openen. Ten eerste is het handig om een rekening te hebben waar je andere uitgaven en boekingen niet op staan. Alles wat op je spaarrekening staat, is ook echt spaargeld. Dit heeft een psychologisch voordeel: je ziet met eigen ogen waar je het allemaal voor doet, en hoe snel je spaart. Daarnaast zorg je er zo voor dat je niet aan dit bedrag komt.

7. – ga voor een spaarrekening met rente

Een van de problemen met sparen op het moment is dat je nauwelijks rente ontvangt bij banken in Nederland. Vooral niet op een flexibele spaarrekening. Als je merkt dat je geld niet voor jou aan de slag gaat, helpt dat je niet bij het realiseren van je spaardoelen. Daarom raden wij aan om altijd een spaarrekening met rente te openen. Zodra je besloten hebt om een spaarrekening te openen om slimmer te sparen, moet je nog kiezen tussen depositosparen en een vrij opneembare spaarrekening.

Je kunt bij Raisin een termijndeposito openen met een vaste looptijd of een (dagelijks opvraagbare) spaarrekening met variabele rente. Welke spaarrekening voor jou het meest zinvol is, hangt af van je persoonlijke situatie:

Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer