Spaartaks in 2023

Oude stelsel en nieuwe spaarvariant

HomeBox 3 belasting › Spaartaks

Vanaf fiscaal jaar 2023 voert de Belastingdienst ingrijpende wijzigingen door aan het hele spaartaks-stelsel. De spaartaks is een ander woord voor de vermogensrendementsheffing. Dit is de belasting die je betaalt over je vermogen in Box 3. De nieuwe spaarvariant is een stuk eerlijker voor spaarders.

In het kort
  • De spaartaks is een synoniem voor de ‘vermogensrendementsheffing‘ die je betaalt in Box 3
  • Voor fiscaal jaar 2023 hanteert de Belastingdienst zowel het oude stelsel en de nieuwe spaarvariant
  • Oud stelsel: De totale belasting is in fiscaal jaar 2022 in alle schijven omlaaggegaan
  • Een Spaar BV is alleen de moeite waard voor vermogende Nederlanders

Op deze pagina vind je een beknopt overzicht van de wijzigingen in de spaartaks voor fiscaal jaar 2023. Ook gaan we in op de spaar BV en het vooruitzicht voor spaarders in de komende jaren. Lees meer over de wijzigingen in Box 3 voor fiscaal jaar 2023 om nog meer te weten te komen over de wijzigingen die de Belastingdienst doorgevoerd heeft.

2,76%
p.j.
Nordax Bank
Zweden
4,25%
p.j.
Rietumu Bank
Letland
4,25%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Wat is de spaartaks?

De spaartaks heet officieel de vermogensrendementsheffing. Dit is de heffing van de Belastingdienst op vermogen dat in Box 3 van de belastingopgave valt. Denk aan geld op bankrekeningen, maar ook bijvoorbeeld aan de waarde van een tweede huis.

Van de bezittingen in Box 3 mag je schulden aftrekken. Dit verlaagt ook je gemiddelde rendement. Sommige leningen of een hypotheek over een tweede huis, bijvoorbeeld. Hierna trek je de vrijstelling af van dit bedrag. Dan blijf je over met de grondslag sparen en beleggen.

De Belastingdienst neemt vervolgens aan dat je een bepaald fictief rendement behaalt over deze grondslag. Na het berekenen van het rendement, betaal je hierover een vast belastingtarief. Dit is de uiteindelijke vermogensrendementsheffing, of spaarbelasting die je dient te betalen.

Dit is al ingewikkeld genoeg, maar voor fiscaal jaar 2022 hanteert de Belastingdienst ook nog eens twee verschillende stelsels. Jij profiteert vervolgens van het voordeligste stelsel. In dit artikel alles over de spaartaks in 2022 & 2023.

In de onderstaande artikelen leggen we overigens alle bovenstaande begrippen uitgebreid uit!

De grondslag in Box 3
De grondslag in Box 3

Bij het berekenen van de vermogensheffing hanteert de Belastingdienst een grondslag. Dit is het bedrag dat boven de vrijstellingsgrens valt. Over de grondslag betaal je belasting in drie schijven. Klinkt eenvoudig – en is het eigenlijk ook. Vooral met het overzicht van Raisin voor 2022.

Lees meer
Fictief rendement in Box 3
Fictief rendement in Box 3

Inkomstenbelasting betaal je over je inkomen. Je vermogensheffing in Box 3 staat los van het rendement dat je behaalt. Een eenvoudige regeling, die vooral voordelig is voor slimme spaarders en beleggers. Lees alles over het fictieve (forfaitaire) rendement bij het berekenen van de vermogensheffing.

Lees meer
Schulden in Box 3
Schulden in Box 3

Box 3 is de belastingbox voor je vermogen. Je mag schulden van je bezittingen aftrekken. Niet alleen negatieve saldo’s op een bankrekening, maar vaak bijvoorbeeld ook je studieschuld of een hypotheek op een tweede huis. Lees alles over schulden en de schuldendrempel in Box 3.

Lees meer

De spaarvariant, het stelsel vanaf 2023 t/m 2025

De spaartaks is in zijn huidige vorm verleden tijd. Althans, op z’n vroegst vanaf 2026. Het kabinet wil af van forfaitaire heffingen en het daadwerkelijk behaalde rendement gaan belasten. Dit kost tijd, en tot en met 2025 zitten we in een overbruggingsfase.

Voor fiscaal jaar 2023 worden zowel het oude systeem als de nieuwe spaarvariant toegepast op de aangifte. De voor de belastingplichtige meest voordelige variant wordt gebruikt om de uiteindelijke belastingdruk op de grondslag sparen en vermogen vast te stellen.

Spaartaks – oude stelsel vs. spaarvariant

Oude stelsel Spaarvariant
Fictief rendement? Ja Ja
Fictieve verdeling Ja Nee
Minimale belastingdruk boven heffingsvrij vermogen (2022) 0,5636% 0%
Maximale belastingdruk 1,7143% 1,7143%
Voordelig voor: Mensen die (vrijwel) uitsluitend beleggen Mensen die (voornamelijk) sparen
Geldig: Samen met de spaarvariant nog in 2021 en 2022, daarna niet meer van toepassing Tot en met fiscaal jaar 2022 samen met het oude stelsel; daarna uitsluitend geldig tot (voorlopig) 2026

Blijf op de hoogte!

We sturen je (maximaal) eens per week een nieuwsbrief over de volgende thema's:

    Interessante aanbiedingen en promoties

    Exclusieve spaarproducten en (top)rentes op ons spaarplatform

    Het laatste nieuws en relevante artikelen

Veranderingen spaartaks 2022 en 2023 – vrijstelling omhoog

In 2022 is de vrijstelling voor de ‘spaartaks’ aangepast aan de inflatie. Bij de nieuwe spaartaks voor 2022 is de grens voor het heffingsvrij vermogen verhoogd van € 50.000 (of € 100.000 voor fiscale partners) naar € 50.650 (of € 101.300 voor fiscale partners). Tot dit bedrag is vermogen vrijgesteld van de spaartaks. Als je vermogen hierboven valt, mag je de vrijstelling er volledig vanaf trekken.

In fiscaal jaar 2023 stijgt de vrijstelling dan naar ongeveer € 57.000 / € 114.000.

Veranderingen spaartaks fiscaal jaar 2022 – lager aangenomen rendement in de schijven

De berekening van het rendement is voor 2022 ook gewijzigd. In iedere opeenvolgende schijf behaal je een hoger fictief rendement, maar de rendementen zijn lager dan in 2021. Het forfaitaire rendement op spaargeld is zelfs negatief. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de veranderingen.

Rendement schijven oud stelsel in 2022

Percentage rendement per schijf van Box 3 2020 2021 2022
Schijf 1 1,79% 1,90% 1,82%
Schijf 2 4,19% 4,50% 4,37%
Schijf 3 5,28% 5,69% 5.53%

Veranderingen spaartaks fiscaal jaar 2022 – gevolgen belastingdruk

In fiscaal jaar 2022 gaat de belastingdruk in alle schijven omlaag. De iets hogere vrijstelling is slechts een aanpassing aan de inflatie. Spaarders zullen vooral veel profijt hebben van de nieuwe spaarvariant. De wijzigingen aan het oude stelsel zijn dan niet meer relevant, omdat de spaarvariant van toepassing wordt zodra deze voordeliger uitpakt voor spaarders.

In dit artikel lees je overigens hoe deze spaarvariant uitpakt, met rekenvoorbeelden.

Tarieven schijven oud stelsel in 2022

Totale belasting per schijf van Box 3 2020 2021 2022
Schijf 1 0,537% 0,588% 0,564%
Schijf 2 1,257% 1,395% 1,354%
Schijf 3 1,584% 1,764% 1,714%

Is een Spaar BV in 2023 de moeite waard?

Wat is een spaar BV? Een Spaar BV is een besloten vennootschap opgericht om ‘overtollig vermogen’ te stallen. Zo voorkom je dat het spaargeld belast wordt in Box 3. Na het oprichten van de BV (met behulp van een notaris), kun je spaargeld inruilen voor aandelen in de BV. Dit geef je op in Box 2, maar is vrijgesteld van belasting.

Het voeren van een BV brengt kosten met zich mee. Ook komt administratieve rompslomp kijken bij het oprichten van een BV. Deze optie is dus alleen aantrekkelijk voor zeer vermogende Nederlanders

Een gemakkelijkere en winstgevendere optie is sparen via Raisin. Je kun een maximale rente behalen die hoger ligt (tot 4,40% per jaar) dan de belasting die je tot een vermogen van € 1.012.351 (per fiscale partner) in Box 3 betaalt. 

Vooruitzicht spaartaks

De meest roerige tijden hebben we ondertussen achter ons. De spaarvariant zal voor de volgende belastingaangifte (over fiscaal jaar 2023) nog samen met het oude stelsel gebruikt worden om de vermogensrendementsheffing te berekenen; In 2024 vervangt de spaarvariant het oude stelsel.

De daadwerkelijke belasting op het behaalde rendement zal stapsgewijs stijgen, van 31% in 2022 naar 34% in 2025. De belasting in Box 1 wordt lichtjes verlaagd. Zo wil de Belastingdienst ervoor zorgen dat werken weer meer de moeite waard is en vermogen zwaarder belast wordt.

De spaarvariant is een overbruggingsstelsel. In 2026 (of later) zal dan eindelijk de stap gezet worden naar het belasten van reëel rendement. Hoe dat eruit gaat zien weet voorlopig nog niemand. 

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer