Spaartaks in 2023 en 2024

Het overbruggingsstelsel

HomeBox 3 belasting › Spaartaks

Vanaf fiscaal jaar 2023 tot minstens 2027 hanteert de Belastingdienst een overbruggingsstelsel voor de spaartaks. De spaartaks is een ander woord voor de vermogensrendementsheffing. Dit is de belasting die je betaalt over je vermogen in box 3. De nieuwe variant is vooral een stuk eerlijker voor (meer vermogende) spaarders die niet beleggen.

In het kort
  • De spaartaks is een synoniem voor de ‘vermogensrendementsheffing‘ die je betaalt in Box 3
  • In fiscaal jaar 2023 hanteert de Belastingdienst voor het eerst uitsluitend het overbruggingsstelsel
  • De fictieve rendementen op beleggen en spaargeld zijn in fiscaal jaar 2023 omhooggegaan
  • Een Spaar BV is alleen de moeite waard voor vermogende Nederlanders

Op deze pagina vind je een beknopt overzicht van de wijzigingen in de spaartaks voor fiscaal jaar 2023. Ook gaan we in op de spaar BV en het vooruitzicht voor spaarders in de komende jaren. Lees op onze pagina over de wijzigingen in Box 3 voor fiscaal jaar 2023 echt alles wat je moet weten over de veranderingen die de Belastingdienst doorgevoerd heeft.

3,25%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
3,35%
p.j.
Rietumu Bank
Letland
3,10%
p.j.
Rietumu Bank
Letland

Wat is de spaartaks?

De spaartaks heet officieel de vermogensrendementsheffing. Dit is de heffing van de Belastingdienst op vermogen dat in box 3 van de belastingopgave valt. Denk aan geld op bankrekeningen, maar ook bijvoorbeeld aan de waarde van een tweede huis.

Van de bezittingen in box 3 mag je schulden aftrekken. Dit verlaagt ook je gemiddelde rendement. Sommige leningen of een hypotheek over een tweede huis, bijvoorbeeld. Hierna trek je de vrijstelling af van dit bedrag. Dan blijf je over met de grondslag sparen en beleggen.

De Belastingdienst neemt vervolgens aan dat je een bepaald fictief rendement behaalt over deze grondslag. Na het berekenen van het rendement, betaal je hierover een vast belastingtarief. Dit is de uiteindelijke vermogensrendementsheffing, of spaarbelasting die je dient te betalen.

In de onderstaande artikelen leggen we overigens alle bovenstaande begrippen uitgebreid uit!

De grondslag in box 3
De grondslag in box 3

Bij het berekenen van de vermogensheffing hanteert de Belastingdienst een grondslag. Dit is het bedrag dat boven de vrijstellingsgrens valt. Over de grondslag betaal je belasting in drie schijven. Klinkt eenvoudig – en is het eigenlijk ook. Vooral met het overzicht van Raisin voor 2024.

Lees meer
Fictief rendement in box 3
Fictief rendement in box 3

Inkomstenbelasting betaal je over je inkomen. Je vermogensheffing in box 3 staat los van het rendement dat je behaalt. Een eenvoudige regeling, die vooral voordelig is voor slimme spaarders en beleggers. Lees alles over het fictieve (forfaitaire) rendement bij het berekenen van de vermogensheffing.

Lees meer
Schulden in box 3
Schulden in box 3

Box 3 is de belastingbox voor je vermogen. Je mag schulden van je bezittingen aftrekken. Niet alleen negatieve saldo’s op een bankrekening, maar vaak bijvoorbeeld ook je studieschuld of een hypotheek op een tweede huis. Lees alles over schulden en de schuldendrempel in box 3.

Lees meer

De ‘spaarvariant’, het stelsel vanaf 2023 tot minstens 2027

De spaartaks met fictieve rendementen is binnenkort verleden tijd. Althans, op z’n vroegst vanaf 2027. Het kabinet wil af van de forfaitaire heffingen en het daadwerkelijk behaalde rendement gaan belasten. Dit kost tijd, en tot er een plan klaarligt en alle partijen klaar zijn voor de switch, zitten we in een overbruggingsfase.

Veranderingen spaartaks 2023 en 2024 –
vrijstellingen en belasting

Veranderingen spaartaks 2023

Voor 2023 wordt de vrijstelling voor de ‘spaartaks’ aangepast aan de inflatie. Bij de nieuwe spaartaks is de grens voor het heffingsvrij vermogen verhoogd van € 50.650 (of € 101.300 voor fiscale partners) naar € 57.000 (of € 114.000 voor fiscale partners). Tot dit bedrag is vermogen vrijgesteld van de spaartaks. Als je vermogen hierboven valt, mag je de vrijstelling er volledig vanaf trekken. Naar verwachting wordt de vrijstelling box 3 in fiscaal jaar 2024 niet aangepast.

Naast het hogere heffingsvrije vermogen, wat spaarders en beleggers ten goede komt, voert de Belastingdienst ook een wijziging door aan de belastingvoet die geheven wordt over het aangenomen totale rendement. Was dit in 2022 nog 31%, stijgt dit voor fiscaal jaar 2023 naar 32%.

Veranderingen spaartaks 2024

In 2024 blijft de algemene vrijstelling hetzelfde. Over de fictieve rendementen is alvast bekend dat het aangenomen rendement op beleggingen omlaaggaat. Van 6,17% naar 6,04%. Ook is het waarschijnlijk dat het aangenomen rendement op spaargeld omhooggaat: immers zijn de spaarrentes ook flink gestegen in de afgelopen periode.

De grootste wijziging die reeds bekend is: de belastingvoet gaat flink omhoog. Van 32% in 2023 naar 36% in 2024.

Is een Spaar BV in 2023 of 2024 de moeite waard?

Wat is een spaar BV? Een Spaar BV is een besloten vennootschap opgericht om ‘overtollig vermogen’ te stallen. Zo voorkom je dat het spaargeld belast wordt in box 3. Na het oprichten van de BV (met behulp van een notaris), kun je spaargeld inruilen voor aandelen in de BV. Dit geef je op in box 2, maar is vrijgesteld van belasting.

Het voeren van een BV brengt kosten met zich mee. Ook komt administratieve rompslomp kijken bij het oprichten van een BV. Deze optie is dus over het algemeen alleen aantrekkelijk voor zeer vermogende Nederlanders

Vooruitzicht spaartaks

Vanaf 2027 zal er naar verwachting een nieuw systeem ingaan. Hoe de belasting op daadwerkelijk behaald rendement eruit moet gaan zien, blijft nog onduidelijk. Ook vereist dit vergaande samenwerking tussen de Belastingdienst en verschillende andere partijen, zoals banken en brokers. Vooralsnog weten spaarders in ieder geval beter waar ze de komende jaren aan toe zijn: een fairdere belasting, ook als je niet belegt.

Depositorekeningen vergelijken
Depositorekeningen vergelijken

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekeningen vergelijken
Spaarrekeningen vergelijken

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer