Sparen voor later:
5 vragen die je jezelf moet stellen

Home › Sparen › Sparen voor later

Sparen voor later is voor veel Nederlanders essentieel. In de praktijk is het echter niet altijd makkelijk om te sparen. Uit onderzoek blijkt dat 17% van de Nederlandse huishoudens geen spaarrekening heeft en 20% minder dan € 1.000 spaargeld heeft. Ongeveer een derde van onze landgenoten spaart dus niet genoeg. Om te kunnen sparen, dien je het overzicht over je financiële situatie te behouden. Stel jezelf de volgende vragen en dan lukt geld sparen voor later vast beter!

1. Kan je de verleiding weerstaan?

Nu online shoppen zo alomtegenwoordig is, is het moeilijker geworden om te weerstaan aan impulsaankopen. Op social media wordt je vaak geconfronteerd met op maat gemaakte reclames die de verleiding vergroten. Voor veel mensen is shoppen een uitlaatklep. Maar bouw de automatische reflex in om je af te vragen of je iets werkelijk nodig hebt vooraleer je het koopt. Bovendien wil je vast wel eens een avondje uit, naar de cinema of naar een concert. Hoewel je het natuurlijk verdient om nu en dan de teugels te laten vieren, limiteer je deze kosten best. Spreek bijvoorbeeld één vaste avond per maand af om op restaurant te gaan met je partner en hou voor de rest deze soort uitgaven beperkt.

2. Heb je een spaardoel dat geld sparen voor later makkelijker maakt?

De verleiding weerstaan kan stoïcijns lijken en daarom moeilijk zijn. Maar wanneer je voor jezelf een spaardoel bepaalt, dan zal geld sparen voor later automatisch een stuk vlotter gaan. Dit doel hangt helemaal van jou af! Misschien wil je wel een sabbatjaar nemen en de wereld rond reizen, een nieuwe auto kopen, een eigen zaak openen of heb je plannen om een eigen huis te kopen. Eens je een duidelijk doel voor ogen hebt, wordt sparen leuker en zal je een stuk makkelijker de verleiding om geld uit te geven kunnen weerstaan.

3. Hoe structureer je je spaardoelen? Open een rekening bij Raisin!

Hou het niet bij één spaardoel. Als je wilt sparen voor later, is het aan te raden om met doelen op verschillende termijnen te werken. Kijk waar je in je leven wilt staan en bepaal een doelstelling voor binnen bijvoorbeeld 1 jaar, 5 jaar of 10 jaar. Zo heb je een overzicht en kun je steeds zien of je de juiste richting uitgaat. Hier kun je aparte spaarrekeningen voor aanleggen. Als je al een zeker bedrag hebt, bijvoorbeeld door een bonus of vakantiegeld, is het interessanter om dit op een termijndeposito te zetten waarvan het einde van de looptijd overeenkomt met het moment waarop je spaardoel wilt bereiken. Met een deposito kun je plannen omdat je een vaste rentevoet krijgt en zo exact weet hoeveel de rekening voor je zal opbrengen. Via het Europese spaarplatform van Raisin heb je toegang tot hoge rentes die je zullen helpen om je spaardoel te bereiken!

Start met sparen

4. Wat zijn je inkomsten en uitgaven per maand?

Natuurlijk is het hebben van een spaardoel op zich niet genoeg om te sparen. Sparen moet een automatische reflex worden. Daarom dient het deel uit te maken van je financiële maandplanning. Maak een lijst met je inkomsten en je uitgaven. Bij de uitgaven zet je de grote vaste uitgaven bovenaan. Dit kan bijvoorbeeld je hypotheek zijn, verzekeringen, kosten voor je auto of energievoorziening. Zo zie je meteen waar het grootste deel van je inkomsten naartoe gaat. Reserveer maandelijks een vast bedrag om te sparen voor later. Wanneer je een toekomstplanning maakt, schat je kosten dan altijd iets hoger in en je inkomsten wat lager. Zo ben je zeker dat je een buffer kunt opbouwen en tegelijk kunt sparen.

Het is belangrijk om ook over je eigen familiale situatie een overzicht te bewaren. Veel mensen sparen apart voor hun kind. Dit kun je doen door maandelijks een bedrag opzij te zetten. Kinderen hebben kan ook een grote hap uit je budget nemen. Het is zeker een groot deel van je maandelijkse kosten. Maar daar staan ook extra inkomsten, zoals de kinderbijslag, tegenover. Ook sparen voor je pensioen is een vaste kost waar je rekening mee moet houden. In sommige gevallen kan sparen voor later belastingvrij zijn. Wanneer je een pensioentekort hebt, dat wilt zeggen dat je te weinig opbouwt om een goed pensioen te hebben, krijg je een belastingvoordeel. Dit kan enkel via banksparen, waarbij je geld op de bank vastzet om je pensioentekort aan te vullen.

5. Waar kun je makkelijk op besparen?

Eens je een duidelijk kostenoverzicht, is het eenvoudiger om te zien welke kunnen worden gereduceerd. Natuurlijk valt op je grootste vaste kosten vaak meer te besparen dan op de kleinere. Je kunt veranderen van energieprovider, kijken welke verzekeringen je eigenlijk niet nodig hebt of je hypotheek laten herzien. Vaak zijn er echter kleinere kosten waar je niet over nadenkt. Ook met deze kun je per jaar al vlug enkele honderden euro’s besparen. Misschien ga je nooit naar de sportschool, maar heb je toch een abonnement van meer dan 20 euro per maand. Veel mensen hebben ook verschillende streamingdiensten die ze nooit gebruiken. Bovendien kun je je accounts samenvoegen met die van je partner, vrienden, of je gezin. Veel diensten bieden een goedkopere familie-optie. Zo spaar je extra, zonder al te veel moeite te doen!

Wil je zonder zorgen sparen voor later? Zet dan je spaargeld vast op een deposito bij Raisin. Via ons kun je kiezen tussen lucratieve rentes uit heel Europa. Open vandaag nog een rekening!