Raisin Financieel Jaaroverzicht 2023

HomeSparen › Raisin Financieel Jaaroverzicht 2023

Elk jaar is het vanaf 1 maart het mogelijk om aangifte inkomstenbelasting te doen. Daarvoor heb je onder andere een overzicht nodig van al je beleggingen en spaartegoeden van het jaar waarover je aangifte doet. Had je in 2023 een account bij Raisin? Dan ontvang je in 2024 het Raisin Financieel Jaaroverzicht.

In het kort
  • Raisin streeft ernaar om je Financieel Jaaroverzicht op tijd klaar te zetten, zodat je op 1 maart belastingaangifte kunt doen.

  • Zodra je Financieel Jaaroverzicht klaarstaat, ontvang je een bericht in je Raisin Online Banking omgeving.

  • Raisin’s partnerbanken zijn verplicht om gegevens over rekeningen te delen met de Nederlandse Belastingdienst. Je gegevens over je Raisin-account en spaarproduct(en) zijn dus al grotendeels ingevuld op je aangifte.

Wanneer ontvang je je financieel jaaroverzicht?

Raisin streeft ernaar om je Financieel Jaaroverzicht op tijd klaar te zetten, zodat je vanaf 1 maart belastingaangifte kunt doen. Zodra je jaaroverzicht gereed is, ontvang je hier een bericht over in je Raisin Online Banking omgeving. De naam van het bericht is “Uw Financieel Jaaroverzicht staat klaar” en het jaaroverzicht is als PDF in de bijlage van het bericht toegevoegd. Deze kun je downloaden om te gebruiken in je aangifte.

Raisin Financieel Jaaroverzicht gebruiken in je Belastingaangifte

De informatie uit het Financieel Jaaroverzicht gebruik je om aangifte van inkomstenbelasting te doen. De partnerbanken van Raisin zijn in principe verplicht om de informatie van klanten door te geven aan de Belastingdienst. De gegevens over je spaarrekening(en) bij Raisin zijn dus al grotendeels vooringevuld op je aangifte.

Bronbelasting

Mogelijk heb je bronbelasting betaald, omdat je via Raisin spaart bij een bank in een land waar je bronbelasting moet betalen. Dit staat altijd vermeld bij de bank zodra je hier een spaarrekening opent.

Omdat Nederland afspraken heeft gemaakt met andere EU-landen, kun je een gedeeltelijke of zelfs een gehele vrijstelling krijgen van de betaalde bronbelasting. Dit wordt verrekend in je aangifte van inkomstenbelasting.

Box 3 belasting

Tot een grens van € 57.000 kun je belastingvrij sparen en beleggen in Nederland. Als je vermogen bovendien groter is dan € 57.000 (spaartegoeden, banktegoeden en beleggingen), moet je vermogensrendementsheffing (box 3 belasting) betalen over het bedrag boven de heffingsvrije grens. Ook het spaartegoed dat je via Raisin op een buitenlandse spaarrekening hebt staan, valt hieronder. 

Deze bedragen worden ook verrekend in de aangifte van inkomstenbelasting. Bekijk hier meer informatie over de belastingen waar je mee te maken kunt krijgen als je spaart via Raisin.