Profiteer van hoge spaarrentes in Tsjechië

 • Spaar tot 2,90% p.j.

   

 • Regel alles eenvoudig online

   

 • Geheel gratis – geen verborgen kosten

   

Home › Spaarrente › Tsjechië

Tsjechië is een van de economische motors van Centraal-Europa. Het land is nog relatief onbekend bij Nederlandse spaarders, maar overtuigt met een aantrekkelijke combinatie van aantrekkelijke spaarrentes en een stabiele economie. Ontdek hoe je van hogere rentes kunt profiteren bij onze Tsjechische partnerbanken.

In het kort
 • Tsjechië heeft een ijzersterke economie; dit wordt door verschillende kredietbureaus bevestigd
 • Om bij banken in Tsjechië een rekening te openen, moet je doorgaans persoonlijk langsgaan bij een bankkantoor
 • Via Raisin kun je geheel online een rekening in Tsjechië openen – zonder een kantoor te bezoeken
 • In Tsjechië werkt Raisin samen met de J&T Banka, met rentes tot 2,00%

Ons aanbod uit Tsjechië

Sparen in Tsjechië – economie en stabiliteit

Veel Nederlanders deinzen terug voor sparen in het buitenland. Vooral omdat we ons zorgen maken over de veiligheid van ons spaargeld. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat de eventuele risico’s zijn en wanneer je met een gerust hart geld bij een buitenlandse bank onder kunt brengen.

Banken kunnen altijd omvallen. Ook in Nederland. Het voordeel van sparen in Nederland is, dat je ervan uit kunt gaan, dat de Nederlandse staat spaarders beschermt. Een sterke en stabiele staat is dus belangrijk voor de veiligheid van je spaargeld in het geval een bank onverhoopt niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Tsjechië ontvangt van alle grote kredietbureaus een uitstekende rating. S&P geeft, net zoals Fitch, een rating van AA-. Moody’s kredietscore voor Tsjechië is voor het laatst op Aa3 gezet, met een stabiel vooruitzicht. Dit zijn ongeveer dezelfde ratings als België ontvangt. Deze scores laten zien dat de markt een sterk vertrouwen heeft in Tsjechië en dat het zeer waarschijnlijk is dat de Tsjechische staat zijn verplichtingen na kan komen.

Het Tsjechische depositogarantiestelsel

In de gehele EU gelden geharmoniseerde regels voor depositogarantiestelsels. Dus ook in Tsjechië. Deze stelsels garanderen spaartegoeden tot € 100.000 per klant en bank. Het land van herkomst van de spaarder maakt niet uit. Dus ook Nederlandse spaarders profiteren van deze bescherming.

Het Tsjechische depositogarantiestelsel (Garanční systém finančního trhu)

 • Uitbetalingstermijn binnen 7 werkdagen
 • Tegoeden tot € 100.000 per klant en bank gegarandeerd
 • In het verleden meermaals succesvol ingegrepen en de tegoeden van meer dan 350.000 klanten opgevangen

Spaarrekening openen in Tsjechië

Ben je overtuigd geraakt van de stabiele Tsjechische economie? Dan vraag je je waarschijnlijk af, hoe je een termijndeposito of spaarrekening in Tsjechië kunt openen. Dit is helaas nog niet zo gemakkelijk voor Nederlanders.

In principe vereisen de meeste banken alleen maar een paspoort en ander identiteitsbewijs, en een minimale storting. Bij veel banken kun je dit proces zelfs volledig online doorlopen. Afsluitend, moet je je echter identificeren bij de bank en het geld inleggen. En hier wringt natuurlijk de schoen.

Als je niet toevallig in de buurt van de Tsjechische grens woont, kun je altijd nog een spaarrekening in Tsjechië openen via Raisin. Raisin werkt in Tsjechië samen met één partnerbank. Maar wel direct met rentes tot 2,00% per jaar

Onze partnerbank in Tsjechië: J&T Banka

In Tsjechië werkt Raisin samen met J&T Banka. De particuliere bank is onderdeel van de Tsjechisch-Slowaakse J&T Finance Group. J&T Banka is voornamelijk actief in private banking, en de portefeuille van de bank omvat ook de grote Praagse voetbalclub Sparta Praag.

J&T Banka biedt termijndeposito’s aan met zeer aantrekkelijke rentes. Via Raisin kun je eenvoudig, snel en volledig online een rekening bij J&T Banka openen en profiteren van de volgende rentes:

Spaarrentes bij J&T Banka

Looptijd Rente per jaar (op 18/4/2024)
1 jaar 2,00%
2 jaar 2,00%
3 jaar 2,00%
5 jaar 2,00%
10 jaar 0,00%

Sparen bij J&T Banka – voorwaarden

Wil je een rekening bij J&T Banka openen en je voordeel doen met de hoge rente? Houd dan rekening met de volgende voorwaarden:

 • Minimuminleg van € 10.000
 • Rente wordt uitgekeerd aan het einde van de looptijd
 • In je online-banking-omgeving zetten we alle documenten voor je klaar om de bronbelasting te verlagen naar 0%.
 • Het Tsjechische depositogarantiestelsel dekt spaartegoeden tot € 100.000 per klant en bank

Belasting op spaargeld in Tsjechië

Tsjechië is een van de EU-landen dat bronbelasting heft. Deze bronbelasting is direct van toepassing op behaald rendement. Bijvoorbeeld op dividend uit beleggingen, of op spaarrente.

De standaard bronbelasting over spaarrente bedraagt in Tsjechië 15%. Om dubbele belasting te voorkomen – je betaalt immers ook al spaartaks in Nederland – heeft Nederland met de Tsjechische autoriteiten afspraken gemaakt. Dankzij deze afspraken, kun je de bronbelasting verlagen tot 0%.

Hiervoor hoef je enkel een woonplaatsverklaring te overleggen. Als je met Raisin spaart, bereiden wij deze documenten voor jou voor. Deze verklaring hoef je slechts één keer te doen. Hierna behoud je 100% van de rente.

Als Nederlander betaal je vermogensbelasting over al je vermogen boven het heffingsvrije vermogen. Daarbij wordt ook gekeken naar je spaargeld dat je in het buitenland hebt gestald, bijvoorbeeld in Tsjechië. In de onderstaande tabel laten we zien hoe je jouw spaartegoeden bij elkaar optelt en hoeveel box 3 belasting je mogelijk betaalt.

Soort belastingopgave Spaargeld in Tsjechië Overig vermogen in Nederland Vrijstelling (fiscaal jaar 2024) Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 45.000 € 5000 € 57.000 € 0
Fiscale partners € 80.000 € 15.000 € 114.000 € 0
Alleenstaand € 50.000 € 12.000 € 57.000 € 5000
Fiscale partners € 85.000 € 85.000 € 114.000 € 56.000

Sparen tegen hoge rentes in andere EU landen

Sparen in het buitenland
Sparen in het buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin wel eenvoudig en veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Sparen in Estland
Sparen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Sparen in Frankrijk
Sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Sparen in Italië
Sparen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen in Portugal
Sparen in Portugal

Portugal is niet alleen een geliefd vakantie- en emigratieland; het is ook een uitstekende bestemming voor je spaargeld. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig spaart in Portugal en van hoge rentes profiteer. Tevens betaal je nauwelijks tot geen bronbelasting.

Lees meer
Sparen in Zweden
Sparen in Zweden

Zweden is een aantrekkelijke spaarland voor Nederlandse spaarders. Naast een stabiele economie en een hoge S&P rating, bieden onze Zweedse partnerbanken zeer aantrekkelijke rentes op zowel vrij opneembare spaarrekeningen als deposito's. Ontdek hoe ook jij eenvoudig en veilig van hogere rentes in Zweden kunt profiteren

Lees meer
Sparen in Duitsland
Sparen in Duitsland

Duitsland heeft een sterke economie en een topwaardering van AAA van alle grote kredietbeoordelaars. Als Nederlandse spaarder kun je bij de oosterburen profiteren van aantrekkelijke spaarrentes. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig meer ontvangt voor je spaargeld in Duitsland.

Lees meer
Sparen in Letland
Sparen in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Polen
Sparen in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer

Lees meer over spaar- en depositorekeningen via Raisin

Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantie
Depositogarantie

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer