Spaarrentes in Tsjechië vergelijken

– de hoogste spaarrente via Raisin

Home › Spaarrente › Tsjechië

Tsjechië is een van de motors van Centraal-Europa. Het land is nog relatief onbekend bij Nederlandse spaarders, maar overtuigt met een aantrekkelijke combinatie van gezonde spaarrentes en een stabiele economie.

In het kort
 • Tsjechië heeft een ijzersterke economie, dit wordt door verschillende kredietbureaus bevestigd
 • Om bij banken in Tsjechië een rekening te openen, moet je doorgaans persoonlijk langsgaan bij een bankkantoor
 • In Tsjechië werkt Raisin samen met de J&T Banka, met rentes tot 2,90%
 • Je kunt met Raisin geheel online een rekening in Tsjechië openen – vanuit Nederland, zonder een kantoor te bezoeken

Ons aanbod uit Tsjechië

Voor Nederlandse spaarders is het niet zo eenvoudig om een spaarrekening of termijndeposito in Tsjechië te openen. Met Raisin gaat dit net zo gemakkelijk als bij Nederlandse banken. 

Voordat we dieper ingaan op hoe dat werkt en wat voor spaarrente je kunt verwachten, leggen we eerst kort uit waarom Tsjechië zo’n goed alternatief is voor Nederlandse spaarders.

Sparen in Tsjechië – economie en stabiliteit

Veel Nederlanders deinzen terug voor sparen in het buitenland. Vooral omdat we ons zorgen maken over de veiligheid van ons spaargeld. Dit is soms zeker terecht. Het is belangrijk om te begrijpen wat de verschillende risico’s zijn en wanneer je met een gerust hart geld bij een bank onder kunt brengen.

Banken kunnen altijd omvallen. Ook in Nederland. Het voordeel van sparen in Nederland is, dat je ervan uit kunt gaan, dat de Nederlandse staat spaarders beschermt. Een sterke en stabiele staat is dus belangrijk voor de veiligheid van je spaargeld, mocht een bank onverhoopt niet meer aan zijn verplichtingen kunnen voldoen.

Tsjechië ontvangt van alle grote kredietbureaus een uitstekende rating. S&P geeft, net zoals Fitch, een rating van AA- (in maart 2023). Dit zijn ongeveer dezelfde ratings als België ontvangt. Deze scores laten zien dat de markt een sterk vertrouwen heeft in Tsjechië en dat het zeer waarschijnlijk is dat de Tsjechische staat zijn verplichtingen na kan komen.

Sparen Buitenland
Sparen Buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin wel eenvoudig en veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer

Het Tsjechische depositogarantiestelsel

In de gehele EU gelden geharmoniseerde regels voor depositogarantiestelsels. Dus ook in Tsjechië. Deze stelsels garanderen spaartegoeden tot € 100.000 per klant en bank. Het land van herkomst van de spaarder maakt niet uit. Dus ook Nederlandse spaarders genieten deze bescherming.

Het Tsjechische depositogarantiestelsel (Garanční systém finančního trhu)

 • Uitbetalingstermijn: binnen 7 werkdagen
 • Tegoeden tot € 100.000 per klant en bank gegarandeerd
 • In het verleden meermaals succesvol ingegrepen en de tegoeden van meer dan 350.000 klanten opgevangen

Spaarrekening openen in Tsjechië

Ben je overtuigd geraakt van de stabiele Tsjechische economie? Dan vraag je je waarschijnlijk af, hoe je een termijndeposito of spaarrekening in Tsjechië kunt openen. Dit is helaas nog niet zo gemakkelijk voor Nederlanders.

In principe vereisen de meeste banken alleen maar een paspoort en ander identiteitsbewijs, en een minimale storting. Bij veel banken kun je dit proces zelfs volledig online doorlopen. Afsluitend, moet je je echter identificeren bij de bank en het geld inleggen. En hier wringt natuurlijk de schoen.

Als je niet toevallig in de buurt van de Tsjechische grens woont, kun je altijd nog een spaarrekening in Tsjechië openen via Raisin. Raisin werkt in Tsjechië samen met één partnerbank. Maar wel direct met rentes tot 2,90% per jaar. Zo’n hoge spaarrente vind je nergens anders op de Nederlandse markt.

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer

Belasting op spaargeld in Tsjechië

Je belastingaangifte is waarschijnlijk al ingewikkeld genoeg zonder buitenlandse spaarrekeningen. Gelukkig is sparen in het buitenland fiscaal helemaal niet ingewikkeld. Hieronder leggen we uit hoe het zit met de belasting op je Tsjechische spaargeld in Nederland en Tsjechië.

Belasting in Nederland

De Belastingdienst werkt met een heel eenvoudige vorm van vermogensrendementsheffing. Hierbij geldt het zogenaamde fictieve rendement. Uiteindelijk maakt het niet uit wat je met je geld doet. De Belastingdienst gaat er altijd van uit dat je een bepaald, vooraf vastgesteld rendement haalt.

Het aangenomen rendement op spaargeld is bijzonder laag. Omdat de rentes in Nederland historisch laag zijn. Zodra je gaat sparen in Tsjechië, blijf je dezelfde lage belasting over je vermogen betalen.

Spaartaks
Spaartaks

Wat verandert er voor spaarders in 2021? Kun je nog steeds een Spaar BV oprichten om belasting te vermijden? Wat zijn de vooruitzichten voor de komende jaren? De spaartaks (‘vermogensrendementsheffing’) roept ieder jaar veel vragen op. Vind hier de antwoorden voor 2021.

Lees meer
Fictief rendement
Fictief rendement

Inkomstenbelasting betaal je over je inkomen. Je vermogensheffing in Box 3 staat los van het rendement dat je behaalt. Een eenvoudige regeling, die vooral voordelig is voor slimme spaarders en beleggers. Lees alles over het fictieve (forfaitaire) rendement bij het berekenen van de vermogensheffing.

Lees meer

Belasting in Tsjechië

Tsjechië is een van de EU-landen dat bronbelasting heft. Deze bronbelasting is direct van toepassing op behaald rendement. Bijvoorbeeld op dividend uit beleggingen, of op spaarrente.

De standaard bronbelasting over spaarrente bedraagt in Tsjechië 15%. Om dubbele belasting te voorkomen – je betaalt immers ook al spaartaks in Nederland – heeft Nederland met de Tsjechische autoriteiten afspraken gemaakt. Dankzij deze afspraken, kun je de bronbelasting verlagen tot 0%.

Hiervoor hoef je enkel een woonplaatsverklaring te overleggen. Als je met Raisin spaart, zetten we deze documenten alvast voor je klaar. Dit hoef je overigens slechts één keer te doen. Hierna behoud je 100% van de rente.

In de onderstaande tabel laten we zien hoe je jouw spaartegoeden bij elkaar optelt.

Soort belastingopgave Spaargeld in Tsjechië Overig vermogen in Nederland Vrijstelling (fiscaal jaar 2022) Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 45.000 € 5000 € 50.000 € 0
Fiscale partners € 80.000 € 15.000 € 100.000 € 0
Alleenstaand € 85.000 € 12.000 € 50.000 € 47.000
Fiscale partners € 85.000 € 85.000 € 100.000 € 70.000

Onze partnerbank – J&T Banka

In Tsjechië werkt Raisin samen met J&T Banka. De particuliere bank is onderdeel van de Tsjechisch-Slowaakse J&T Finance Group. J&T Banka is voornamelijk actief in private banking, en de portefeuille van de bank omvat ook de grote Praagse voetbalclub Sparta Praag.

J&T Banka biedt termijndeposito’s aan met zeer aantrekkelijke rentes. Via Raisin kun je snel en volledig online een rekening bij J&T Banka openen. En profiteren van de volgende rentes:

Looptijd Rente per jaar (op 16/03/2023)
1 jaar 2,40%
2 jaar 2,60%
3 jaar 2,70%
5 jaar 2,90%
10 jaar 0,00%

Sparen bij J&T Banka – voorwaarden

Wil je een rekening bij J&T Banka openen en je voordeel doen met de hoge rente? Houd dan rekening met de volgende voorwaarden:

 • Minimuminleg van € 10.000
 • Rente wordt uitgekeerd aan het einde van de looptijd
 • In je online-banking-omgeving zetten we alle documenten voor je klaar om de bronbelasting naar 0% te verlagen
 • Het Tsjechische depositogarantiestelsel dekt spaartegoeden tot € 100.000 per klant en bank
 • Groot aanbod aan looptijden, je kunt ook meerdere rekeningen met elkaar combineren

 

Sparen in Tsjechië – met Raisin

Raisin is een online spaarplatform en geheel gratis voor spaarders. Wij werken met partnerbanken uit de hele EU om jou de beste spaarrentes te kunnen bieden. Ook in Tsjechië.

Om spaarrekeningen te openen, doorloop je eenmalig het identificatieproces. Daarna kun je aanbiedingen vergelijken en een of meerdere rekeningen openen. Altijd met de veiligheid van een depositogarantiestelsel.

Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantie
Depositogarantie

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer