Een studenten spaarrekening – hoe en wat?

Zodra je gaat studeren heb je een eigen bankrekening nodig. Een betaalrekening kun je gebruiken voor je afboekingen, om geld over te schrijven en om te pinnen. Een spaarrekening is een extra rekening die je (vrijwel) uitsluitend gebruikt voor je spaargeld.

In het kort
  • Voor een spaarrekening gelden andere voorwaarden dan voor een betaalrekening
  • Bij Raisin ontvang je ook als student een (veel) hogere rente dan bij Nederlandse banken
  • Bij flexibel sparen kun je tussentijds bij je geld, bij depositosparen niet of alleen tegen bepaalde voorwaarden
  • Je kunt bij Raisin volledig online een rekening openen

Wanneer is het slim voor studenten om een spaarrekening te openen? Hoe zit het met de voorwaarden en ontvang je nog wel rente? Welk geld kun je beter op een spaarrekening zetten? Raisin biedt spaarrekeningen die ook studenten kunnen openen en waarop je nog een aantrekkelijke rente ontvangt.

Spaarrekeningen voor studenten – voorwaarden en voordelen

Voordat we verder ingaan op de voordelen van een spaarrekening is het handig om de verschillen tussen een spaar- en betaalrekening op een rijtje te zetten. Een betaalrekening is bedoeld voor de dagelijkse en maandelijkse uitgaven. Een spaarrekening is een rekening waarop geld opzijgezet wordt. Het originele idee was dat je op dit geld rente ontvangt.

Banken hanteren andere voorwaarden voor spaarrekeningen. Deze zijn bedoeld om fluctuaties op de rekening te beperken. Zo kan de bank met meer zekerheid jouw geld gebruiken voor zijn eigen doeleinden. Jij wordt (of werd) hiervoor dan gecompenseerd met een hogere rente.

Je kunt met een spaarrekening niet met hetzelfde gemak betalingen doen. Ook zijn er weinig spaarrekeningen waarbij je een pinpas ontvangt. Een spaarrekening is dus altijd een tweede rekening, die je naast je betaalrekening beheert. Banken bieden alleen een speciale spaarrekening voor studenten aan als een student al een speciale betaalrekening heeft.

 Voordelen van een spaarrekening voor studenten

De meeste studenten zijn geen ijverige spaarders. Daarom kiezen veel studenten ervoor om al hun geld op hun betaalrekening te laten staan. De gemiddelde spaarrekening van studenten is dus niet zo goed gevuld. Toch zijn er goede redenen om een spaarrekening te openen.

  • Rente

Met de historisch lage rente op spaarrekeningen is dit vaak geen overtuigend argument meer. Toch is het originele idee achter spaarrekeningen dat ze rendement opleveren. Houd de rente nog even in je achterhoofd. Later leggen we uit hoe je met Raisin nog een aantrekkelijke rente krijgt.

  • Overzicht houden

Vooral in het begin van je leven als volwassene is het lastig om een overzicht van je geldzaken bij te houden. Een spaarrekening is handig omdat het geld vaststaat en niet iedere dag of maand verandert. Zo weet je precies hoeveel je gespaard hebt.

Een spaarrekening bij Raisin – de voordelen voor studenten

Raisin biedt geen speciale spaarrekeningen voor studenten aan. Studenten kunnen net zoals alle andere volwassenen wel een rekening openen tegen dezelfde voorwaarden. Hiervoor hoef je je slechts éénmalig aan te melden en te identificeren. Voor studenten komen twee verschillende spaarrekeningen in aanmerking.

Sparen voor je eigen huis

Als je een eigen huis wilt kopen, kun je de hypotheek niet gebruiken voor de extra kosten. Daarom moet je hiervoor in ieder geval alvast gaan sparen. Welke kosten komen hierbij kijken en hoe spaar je slim voor de grootste aankoop uit je leven? Raisin legt uit.

Lees meer
Sparen om uit huis te gaan

Ben je van plan om de sprong te wagen en op je eigen benen te gaan staan? Door slim te sparen maak je het een beetje makkelijker voor jezelf. Hoe kun je sparen voor je uitzet en welke rekeningen via Raisin komen hiervoor in aanmerking? Lees meer over je opties.

Lees meer

Flexibele spaarrekening voor studenten

Bij een flexibele spaarrekening via Raisin kun je het (gehele) gespaarde bedrag altijd opnemen. Zo kun je dus altijd bij je geld. Je ontvangt een lagere rente dan wanneer je het geld vastzet voor een bepaalde looptijd. Ook is de rente variabel, maar nog altijd een stuk hoger dan in Nederland standaard is.

Een flexibele spaarrekening via Raisin heeft andere voorwaarden dan een klassieke spaarrekening. Zo kun je bij die partnerbanken met wie we op het moment samenwerken alleen het gehele bedrag opnemen. Ook is het niet mogelijk om tussentijds geld bij te storten.

Dit klinkt misschien helemaal niet zo vrij, maar hier word je wel voor beloond. Vergelijk maar eens de rentes hieronder voor verschillende spaarrekeningen. Als het geld dus waarschijnlijk voor een tijdje kunt missen, ontvang je vanaf een kleinere inleg al een flink bedrag meer per jaar.

Beste basisrente spaarrekening per bank Rente per jaar (op 31/07/2020)
ING 0,01%
ABN AMRO 0,00%
Rabobank 0,01%
KNAB 0,04%
CiviBank (via Raisin) 0,25%

Daarnaast ontvang je bij Raisin vanaf een inlegbedrag van €5000 ook nog eens een welkomstbonus.

Bovenop een aantrekkelijke rente ook nog eens een welkomstbonus

Om nieuwe klanten te belonen voor hun vertrouwen biedt Raisin een welkomstbonus voor iedere rekening. Vanaf een minimuminleg van €5000 en bij een looptijd van minstens 6 maanden. Hoe ontvang je onze aantrekkelijke bonus?

Lees meer
Flexibel sparen met Raisin

Als je flexibel spaart heb je de vrijheid om je geld op te nemen wanneer je wilt. Daarnaast ontvang je bij Raisin ook nog eens een hogere rente dan bij Nederlandse aanbieders. Hoe werkt dit precies en wat zijn de voorwaarden?

Lees meer

Depositorekening voor studenten

Weet je zeker dat je een bepaald bedrag voor een bepaalde periode kunt missen? Dan zijn vooral onze depositorekeningen interessant. Je kunt de inleg en vaste looptijd bij een depositorekening zelf bepalen. Ook staat de rente voor de gehele looptijd vast. Tussentijds kun je het geld niet opnemen, of je moet hiervoor een boete betalen.

Waarom zou je dan alsnog kiezen voor een depositorekening? Omdat je via Raisin een nóg hogere rente ontvangt. Ook kun je voor een korte looptijd van 1 jaar kiezen. Dan komt je geld na één jaar alweer vrij, en heb je alsnog een jaar lang rente opgebouwd.

Zo zorgen de huidige terugbetalingseisen ervoor dat sommige studenten hun studielening op een spaarrekening zetten. De rente die ze bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) over de studieschuld betalen, staat anno 2020 op 0%. Studenten zetten het geld bijvoorbeeld op een deposito met een wat kortere termijn. Dan is de rente die ze ontvangen hoger dan de rente die ze op de schuld betalen.

Een deposito met een korte looptijd van 1 jaar

Zelfs als je geld voor slechts één jaar vastzet, ontvang je bij Raisin een hoge rente. Verschillende partnerbanken bieden een deposito met een korte looptijd aan. Vergelijk nu de meest aantrekkelijke aanbiedingen.

Lees meer
Depositorekening – hogere rente en andere voorwaarden

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer depositosparen slim is voor jou.

Lees meer

Een Raisin-spaarrekening openen

Om een spaarrekening bij Raisin te openen maak je een account aan. Hiervoor doorloop je eenmalig het identificatie- en aanmeldproces. Nadat je het spaarbedrag overgemaakt hebt, kun je vanuit een centraal account spaarrekeningen openen en al je rekeningen beheren.

Onze moderne manier van sparen past goed bij studenten. Je kiest zelf in welk land je wilt sparen, bij welke bank en met welke rente. De voorwaarden zijn helder, zonder addertjes onder het gras.

Al het geld dat je spaart via Raisin wordt daarnaast gegarandeerd door een depositogarantiestelsel. Ieder EU-land moet een dergelijk stelsel aanbieden om te voldoen aan EU-wetgeving. Spaartegoeden tot €100.000 per bank per klant worden zo gegarandeerd.

Raisin is:

  • Slim en modern
  • Volledig online
  • Veilig
  • Helder

Start met sparen