Een studenten spaarrekening – hoe en wat?

Home › Sparen › Studenten Spaarrekening

Zodra je gaat studeren heb je een eigen bankrekening nodig. Een betaalrekening kun je gebruiken voor je afboekingen, om geld over te schrijven en om te pinnen. Een spaarrekening is een extra rekening die je (vrijwel) uitsluitend gebruikt voor je spaargeld.

In het kort
  • Voor een spaarrekening gelden andere voorwaarden dan voor een betaalrekening
  • Bij Raisin ontvang je ook als student een (veel) hogere rente dan bij Nederlandse banken
  • Bij spaarrekeningen kun je tussentijds bij je geld, bij depositosparen niet of alleen tegen bepaalde voorwaarden
  • Je kunt bij Raisin volledig online een spaarrekening openen – met een rente van 0,65% per jaar

Wanneer is het slim voor studenten om een spaarrekening te openen? Hoe zit het met de voorwaarden en ontvang je nog wel rente? Welk geld kun je beter op een spaarrekening zetten? Raisin biedt spaarrekeningen die ook studenten kunnen openen en waarop je nog een aantrekkelijke rente ontvangt.

0,31%
p.j.
Nordax Bank
Zweden
0,65%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
0,30%
p.j.
Klarna Bank
Zweden

Spaarrekeningen voor studenten – voorwaarden en voordelen

Een betaalrekening is bedoeld voor de dagelijkse en maandelijkse uitgaven. Een spaarrekening is een rekening waarop geld opzijgezet wordt. Het oorspronkelijke idee was dat je op dit geld rente ontvangt. Dit is tegenwoordig niet of nauwelijks meer het geval.

Banken hanteren andere voorwaarden voor spaarrekeningen. Deze zijn bedoeld om fluctuaties op de rekening te beperken. Zo kan de bank met meer zekerheid jouw geld gebruiken voor zijn eigen doeleinden. Jij wordt (of werd) hiervoor dan gecompenseerd met een hogere rente.

Je kunt met een spaarrekening niet met hetzelfde gemak betalingen doen. Ook zijn er weinig spaarrekeningen waarbij je een pinpas ontvangt. Een spaarrekening is dus altijd een tweede rekening, die je naast je betaalrekening beheert. Banken bieden alleen een speciale spaarrekening voor studenten aan als een student al een speciale betaalrekening heeft.

 Voordelen van een spaarrekening voor studenten

De meeste studenten zijn geen ijverige spaarders. Daarom kiezen veel studenten ervoor om al hun geld op hun betaalrekening te laten staan. De gemiddelde spaarrekening van studenten is dus niet zo goed gevuld. Toch zijn er goede redenen om een spaarrekening te openen.

  • Rente

Met de historisch lage rente op spaarrekeningen is dit vaak geen overtuigend argument meer. Toch is het originele idee achter spaarrekeningen dat ze rendement opleveren. Houd de rente nog even in je achterhoofd. Later leggen we uit hoe je met Raisin nog een aantrekkelijke rente krijgt.

  • Overzicht houden

Vooral in het begin van je leven als volwassene is het lastig om een overzicht van je geldzaken bij te houden. Een spaarrekening is handig omdat het geld vaststaat en niet iedere dag of maand verandert. Zo weet je precies hoeveel je gespaard hebt.

Een spaarrekening bij Raisin – voordelen voor studenten

Raisin biedt geen speciale spaarrekeningen voor studenten aan. Studenten kunnen net zoals alle andere volwassenen wel een rekening openen tegen dezelfde voorwaarden. Hiervoor hoef je je slechts éénmalig aan te melden en te identificeren. Voor studenten komen twee verschillende spaarrekeningen in aanmerking.

Sparen voor je uitzet
Sparen voor je uitzet

Ben je van plan om de sprong te wagen en op je eigen benen te gaan staan? Door slim te sparen maak je het een beetje makkelijker voor jezelf. Hoe kun je sparen voor je uitzet en welke rekeningen via Raisin komen hiervoor in aanmerking? Lees meer over je opties.

Lees meer
Sparen voor een huis
Sparen voor een huis

Als je een eigen huis wilt kopen, kun je de hypotheek niet gebruiken voor de extra kosten. Daarom moet je hiervoor in ieder geval alvast gaan sparen. Welke kosten komen erbij kijken en hoe spaar je slim voor de grootste aankoop uit je leven? Raisin legt uit.

Lees meer

Spaarrekening voor studenten

Raisin biedt drie verschillende spaarproducten aan. Voor studenten, is vooral een dagelijks opvraagbare spaarrekening interessant. Je kunt altijd bij je geld en ontvangt een rente tot 0,65% per jaar. Hieronder vind je een vergelijking van de beste banken voor studenten.

Vergelijking hoogste spaarrentes studentenrekening

Beste basisrente spaarrekening per bank Rente per jaar (op 21/07/2022)
Renault Bank (via Raisin) 0,65%
Rabobank 0,01%
ING 0,00%
ABN AMRO 0,00%
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer

Depositorekening voor studenten

Weet je zeker dat je een bepaald bedrag voor een bepaalde periode kunt missen? Dan zijn vooral onze depositorekeningen interessant. Je kunt de inleg en vaste looptijd bij een depositorekening zelf bepalen. Ook staat de rente voor de gehele looptijd vast. Tussentijds kun je het geld niet opnemen, of je moet hiervoor een boete betalen.

Waarom zou je dan alsnog kiezen voor een depositorekening? Omdat je via Raisin een nóg hogere rente ontvangt. Ook kun je voor een korte looptijd van 1 jaar kiezen. Dan komt je geld na één jaar alweer vrij, en heb je alsnog een jaar lang rente opgebouwd.

Je DUO-lening op een spaarrekening zetten?

De huidige terugbetalingseisen zorgen ervoor dat sommige studenten hun studielening op een spaarrekening zetten. De rente die studenten bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) over de studieschuld betalen, staat anno 2022 op 0%. Studenten zetten het geld bijvoorbeeld op een deposito met een wat kortere termijn. Dan is de rente die ze ontvangen hoger dan de rente die ze op de schuld betalen.

Is dit een slim idee? Alleen als je genoeg discipline op kunt brengen om ook echt van het geld af te blijven. Tegenover het spaargeld staat natuurlijk nog steeds een schuld. Dit kan laten ook invloed hebben op bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag. Als je over dit geld een rente ontvangt die slechts net boven het nulpunt ligt, is het eerder niet het risico waard.

Op een depositorekening staat je geld vast voor een bepaalde looptijd. Ook is de rente hoger. Je kunt ervoor kiezen om te lenen en geld op een rekening opzij te zetten. Maar of het een verstandig idee is om met een schuld aan een volgende levensfase te beginnen, moet iedere student voor zichzelf beslissen.

Hoeveel sparen studenten gemiddeld?

Ben je benieuwd hoeveel de gemiddelde student spaart? Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben kostwinners onder de leeftijd van 25 gemiddeld € 6900 op hun bank- en spaarrekeningen staan. Het mediaan – de helft heeft meer dan dit bedrag, de helft minder – ligt bij slechts € 2300. Als student ben je met een bescheiden bedrag op je spaarrekening dus zeker geen uitzondering.

Start met sparen