Een studenten spaarrekening – hoe en wat?

Home › Sparen 

Als student begin je vaak met het regelen van je eigen bankzaken. Je ontvangt studiefinanciering en hebt misschien wel een bijbaan, maar je kosten kunnen ook flink oplopen. Kamerhuur, boodschappen, studiegeld... Banken spelen hierop in door een speciale studentenrekening aan te bieden. Dit soort rekeningen zijn aantrekkelijk omdat ze meestal gratis zijn. Maar: profiteer je hier ook van de hoogste spaarrentes? Of zijn er nog aantrekkelijkere opties dan een studentenrekening? Raisin legt uit.



In het kort
  • Bij de partnerbanken van Raisin ontvang je ook als student een (veel) hogere rente dan bij Nederlandse banken. Tot wel 3,75% per jaar.

  • Je hebt de keuze uit spaarrekeningen met een variabele rente (waar je elk moment bij kan) of depositorekeningen met een rente die vaststaat voor een bepaalde looptijd, bijvoorbeeld 6 maanden of een jaar.

  • Alle spaarrekeningen en depositorekeningen bij Raisin zijn volledig gratis, net als de meeste studentenrekeningen.

De hoogste spaarrentes bij Raisin:

Wanneer is het slim voor studenten om een spaarrekening te openen? Hoe zit het met de voorwaarden en ontvang je nog wel rente? Welk geld kun je beter op een spaarrekening zetten? Raisin biedt spaarrekeningen met aantrekkelijke rentes die ook beschikbaar zijn voor studenten.

Spaarrekeningen voor studenten – twee voordelen

De meeste studenten zijn geen ijverige spaarders. Daarom kiezen veel studenten ervoor om al hun geld op hun betaalrekening te laten staan. De gemiddelde spaarrekening van studenten is dus niet zo goed gevuld, maar dat is zonde, want:

  • Je ontvangt spaarrente op je spaarrekening en niet op je betaalrekening

En die rentes zijn de afgelopen jaren weer flink de moeite waard geworden! Zeker als je een spaarrekening in het buitenland opent via Raisin, waar de rentes op dit moment oplopen tot wel 3,75% per jaar.

  • Je hebt meer overzicht met een spaarrekening

Vooral in het begin van je leven als student, kan het lastig zijn om een overzicht van je geldzaken bij te houden. Een spaarrekening is handig, omdat je hier met spaarpotjes kunt werken. Voor elk spaardoel (bijvoorbeeld je studiegeld of kamerhuur) kun je een spaarpotje aanmaken waar je niet aankomt, tot het spaardoel bereikt is. Je weet zo altijd hoeveel geld je nodig hebt en welk geld er dus nog overblijft.

Een spaarrekening bij Raisin: voordelen voor studenten

Raisin biedt geen speciale spaarrekeningen voor studenten aan. Maar, niet getreurd: want ook als student kun je gewoon een gratis spaarrekening openen bij Raisin. Studenten kunnen net zoals alle andere volwassenen een rekening openen tegen dezelfde voorwaarden. Hiervoor hoef je je slechts eenmalig aan te melden en te identificeren en vervolgens open je zoveel (gratis!) spaarrekeningen als je wil.

Je hebt de keuze tussen een normale (dagelijks opvraagbare) spaarrekening en een depositorekening waar je geld voor een langere periode vaststaat, tegen een hogere rente. Voor studenten is vooral een dagelijks opvraagbare spaarrekening interessant, omdat je je spaargeld op korte termijn waarschijnlijk gewoonweg hard nodig hebt voor je uitgaven.

Depositorekeningen voor studenten

Weet je zeker dat je een bepaald bedrag voor een bepaalde periode kunt missen? Dan zijn depositorekeningen interessant. Je kunt de inleg en vaste looptijd bij een depositorekening zelf bepalen. Ook staat de rente voor de gehele looptijd vast. Tussentijds kun je het geld doorgaans niet opnemen.

Waarom zou je dan alsnog kiezen voor een depositorekening? Omdat je via Raisin een nóg hogere rente ontvangt. Ook kun je voor een korte looptijd van 1 jaar of zelfs slechts een paar maanden kiezen. Dan komt je geld na één jaar alweer vrij, en heb je een jaar lang een hogere rente opgebouwd, dan op een vrij opneembare spaarrekening.

Hoeveel sparen studenten gemiddeld?

Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (2022) hebben kostwinners onder de leeftijd van 25 gemiddeld € 10.200 op hun bank- en spaarrekeningen staan. Het mediaan – de helft heeft meer dan dit bedrag, de helft minder – ligt op € 3500.

Als student ben je met een bescheiden bedrag op je spaarrekening dus zeker geen uitzondering.