Een studenten spaarrekening – hoe en wat?

Home › Sparen › Studenten Spaarrekening

Als student begin je vaak met het regelen van je eigen bankzaken en banken spelen hierop in door het aanbieden van speciale studentenrekening. Dit soort rekeningen zijn meestal aantrekkelijker dan een standaard rekening voor volwassenen omdat de jaarlijkse kosten laag of vaak nul zijn. Echter, aan een studenten spaarrekening zijn vaak andere voorwaarden verbonden. Wat zijn deze voorwaarden en hoe profiteer je ook als student van aantrekkelijke rentes? Raisin legt uit. 

In het kort
  • Voor een spaarrekening gelden andere voorwaarden dan voor een betaalrekening
  • Bij Raisin ontvang je ook als student een (veel) hogere rente dan bij Nederlandse banken
  • Bij spaarrekeningen kun je tussentijds bij je geld, bij depositosparen niet of alleen tegen bepaalde voorwaarden
  • Je kunt bij Raisin volledig online een spaarrekening openen – met een rente van 3,50% per jaar
3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,35%
p.j.
Rietumu Bank
Letland
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Wanneer is het slim voor studenten om een spaarrekening te openen? Hoe zit het met de voorwaarden en ontvang je nog wel rente? Welk geld kun je beter op een spaarrekening zetten? Raisin biedt spaarrekeningen met aantrekkelijke rentes die ook beschikbaar zijn voor studenten.

Spaarrekeningen voor studenten – voorwaarden

Een betaalrekening is bedoeld voor de dagelijkse en maandelijkse uitgaven. Een spaarrekening is een rekening waarop geld opzijgezet wordt. Het oorspronkelijke idee was dat je op dit geld rente ontvangt. Dit is tegenwoordig niet of nauwelijks meer het geval.

Banken hanteren andere voorwaarden voor spaarrekeningen. Deze zijn bedoeld om fluctuaties op de rekening te beperken. Zo kan de bank met meer zekerheid jouw geld gebruiken voor zijn eigen doeleinden. Jij wordt (of werd) hiervoor dan gecompenseerd met een hogere rente.

Je kunt met een spaarrekening niet met hetzelfde gemak betalingen doen. Ook zijn er weinig spaarrekeningen waarbij je een pinpas ontvangt. Een spaarrekening is dus altijd een tweede rekening, die je naast je betaalrekening beheert. Banken bieden alleen een speciale spaarrekening voor studenten aan als een student al een speciale betaalrekening heeft.

Spaarrekeningen voor studenten – twee voordelen

De meeste studenten zijn geen ijverige spaarders. Daarom kiezen veel studenten ervoor om al hun geld op hun betaalrekening te laten staan. De gemiddelde spaarrekening van studenten is dus niet zo goed gevuld. Toch zijn er goede redenen om een spaarrekening te openen.

  • Rente

Met de historisch lage rente op spaarrekeningen is dit vaak geen overtuigend argument meer. Toch is het originele idee achter spaarrekeningen dat ze rendement opleveren. Houd de rente nog even in je achterhoofd. Later leggen we uit hoe je met Raisin nog een aantrekkelijke rente krijgt.

  • Overzicht houden

Vooral in het begin van je leven als volwassene is het lastig om een overzicht van je geldzaken bij te houden. Een spaarrekening is handig omdat het geld vaststaat en niet iedere dag of maand verandert. Zo weet je precies hoeveel je gespaard hebt.

Sparen voor je uitzet
Sparen voor je uitzet

Ben je van plan om de sprong te wagen en op je eigen benen te gaan staan? Door slim te sparen maak je het een beetje makkelijker voor jezelf. Hoe kun je sparen voor je uitzet en welke rekeningen via Raisin komen hiervoor in aanmerking? Lees meer over je opties.

Lees meer
Sparen voor een huis
Sparen voor een huis

Als je een eigen huis wilt kopen, kun je de hypotheek niet gebruiken voor de extra kosten. Daarom moet je hiervoor in ieder geval alvast gaan sparen. Welke kosten komen erbij kijken en hoe spaar je slim voor de grootste aankoop uit je leven? Raisin legt uit.

Lees meer

Een spaarrekening bij Raisin – voordelen voor studenten

Raisin biedt geen speciale spaarrekeningen voor studenten aan. Studenten kunnen net zoals alle andere volwassenen wel een rekening openen tegen dezelfde voorwaarden. Hiervoor hoef je je slechts éénmalig aan te melden en te identificeren.

Als student heb je de keuze tussen een normale (dagelijks opvraagbare) spaarrekening en een depositorekening. Voor studenten is vooral een dagelijks opvraagbare spaarrekening interessant.

Je kunt altijd bij je geld en ontvangt bij Raisin een rente tot 3,50% per jaar. Hieronder vind je een vergelijking van de rentes die je ook als student op een spaarrekening ontvangt.

Vergelijking hoogste spaarrentes studentenrekening

Beste basisrente spaarrekening per bank Rente per jaar (op 02/01/2024)
Trade Republic 4,00%
Openbank 3,65%
Distingo (via Raisin) 3,31%
Nordax (via Raisin) 3,29%
Collector 3,32%
Alisa Bank (via Raisin) 3,31%
Klarna Bank (via Raisin) 3,25%
Me Direct 3,17%
CKV (via Raisin) 3,00%
Bigbank 3,10%
Yapi Kredi 2,75%
Rabobank 1,70%*
ABN AMRO 1,50%
ING 1,50%**

*bedragen tot € 20.000

** bedragen tot € 10.000

Depositorekeningen voor studenten

Weet je zeker dat je een bepaald bedrag voor een bepaalde periode kunt missen? Dan zijn vooral onze depositorekeningen interessant. Je kunt de inleg en vaste looptijd bij een depositorekening zelf bepalen. Ook staat de rente voor de gehele looptijd vast. Tussentijds kun je het geld doorgaans niet opnemen.

Waarom zou je dan alsnog kiezen voor een depositorekening? Omdat je via Raisin een nóg hogere rente ontvangt. Ook kun je voor een korte looptijd van 1 jaar of zelfs slechts een paar maanden kiezen. Dan komt je geld na één jaar alweer vrij, en heb je alsnog een jaar lang rente opgebouwd.

Je DUO-lening op een spaarrekening zetten?

De huidige terugbetalingseisen zorgen ervoor dat sommige studenten hun studielening op een spaarrekening zetten.  Per 1 januari 2023 betalen studenten die onder het oude stelsel vallen 1,78% en studenten die onder het leenstelsel vallen 0,46%. Je kunt het geld van je studielening bijvoorbeeld op een kortere termijn deposito zetten. Je kunt dan een hogere rente ontvangen dan de rente die je op je studieschuld dient te betalen.

Is dit een slim idee? Alleen als je genoeg discipline op kunt brengen om ook echt van het geld af te blijven. Tegenover het spaargeld staat natuurlijk nog steeds een schuld. Dit kan later ook invloed hebben op bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag. Als je over dit geld een rente ontvangt die net boven nul ligt, is dit het misschien niet waard.

Op een depositorekening staat je geld vast voor een bepaalde looptijd tegen een hogere rente. Je kunt ervoor kiezen om te lenen en geld op een rekening opzij te zetten. Maar of het een verstandig idee is om met een schuld aan een volgende levensfase te beginnen, moet iedere student voor zichzelf beslissen.

Hoeveel sparen studenten gemiddeld?

De helft van de studenten heeft in totaal minder dan € 2300 op hun rekeningen

Ben je benieuwd hoeveel de gemiddelde student spaart? Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben kostwinners onder de leeftijd van 25 gemiddeld € 6900 op hun bank- en spaarrekeningen staan. Het mediaan – de helft heeft meer dan dit bedrag, de helft minder – ligt bij slechts € 2300.

Als student ben je met een bescheiden bedrag op je spaarrekening dus zeker geen uitzondering.

Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer