Welke spaarrekening kiezen

overzicht en keuzehulp

Home › Sparen › Keuzehulp

Bijna alle Nederlanders hebben een spaarrekening. Toch is het kiezen van de juiste spaarrekening niet altijd eenvoudig. Vooral nu de rente laag staat, kiezen veel Nederlanders uit gemak voor een spaarrekening bij hun huisbank. Is dit altijd de beste optie?

In het kort
 • Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen drie spaarrekeningvormen: dagelijks opvraagbare spaarrekeningen, spaarrekeningen met voorwaarden en depositorekeningen
 • Over het algemeen geldt: hoe meer vrijheid, hoe minder rendement
 • Bij het kiezen van een spaarrekening kun je jezelf drie vragen stellen: ‘Hoeveel geld wil je inleggen?’, ‘Heb je het geld (misschien) nodig?’ en ‘Spaar je voor een spaardoel op de lange termijn?’
 • De rentes die je via Raisin ontvangt zijn vele malen hoger (op spaarrekeningen tot 0,65% per jaar; op depositorekeningen tot 2,70% per jaar) dan bij de grote Nederlandse banken

Er zijn verschillende soorten spaarrekeningen. Bij het uitkiezen van een rekening maak je een afweging tussen vrijheid en rente. Hoe meer vrijheid je wilt hebben met je spaargeld, hoe lager de rente doorgaans is. Raisin legt uit welke soorten spaarrekeningen er zijn en welke het beste bij jou past.

0,65%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
2,20%
p.j.
J&T Banka
Tsjechië

Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een betaalrekening?

Spaarrekeningen zijn minder flexibel dan betaalrekeningen. Het nadeel van spaarrekeningen is dan ook dat je minder makkelijk bij het geld kan. Vaak moet je geld eerst terugboeken naar een vaste tegenrekening. Ook ontvang je geen betaalpas voor je spaarrekening. Je kunt je spaarrekening dus niet als je hoofdrekening gebruiken.

Een spaarrekening is bedoeld voor geld dat je niet iedere dag nodig hebt. Er worden over het algemeen minder transacties mee gedaan. Daarom leggen veel banken beperkende voorwaarden op.

Het idee achter een spaarrekening is dat banken beter met het geld kunnen plannen. Omdat de tegoeden stabieler zijn, kan de bank slimmer investeringen doen en hypotheken verstrekken. Het geld is voor de bank meer waard. Hiervoor worden klanten beloond met een (hogere) rente.

Een betaalrekening is daarentegen bedoeld voor dagelijkse uitgaven. Ze zijn ingericht voor een hoge fluctuatie van geld en veel vrijheid.

Zo ontvang je bij een betaalrekening vrijwel altijd een pinpas voor dagelijkse uitgaven. Ook wordt een betaalrekening vaak gebruikt voor lopende kosten, loonstortingen, huurafschrijvingen enzovoort. Een betaalrekening is een rekening die je dagelijkse financiën mogelijk maakt.

Verschillende soorten spaarrekeningen

Grofweg kan bij spaarrekeningen een onderscheid gemaakt worden tussen drie verschillende vormen

Er zijn spaarrekeningen waarbij het geld vrij opneembaar is. Andere spaarrekeningen hebben beperkende voorwaarden. En depositorekeningen zijn spaarrekeningen met de meest beperkende voorwaarden, maar vaak de hoogste rente.

Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer

Vrij opneembaar

Vooral internetsparen is in de laatste jaren populair geworden. Dit zijn vrij opneembare rekeningen. Er zijn geen voorwaarden verbonden aan het opnemen van spaargeld. Je hoeft daarnaast bijvoorbeeld ook geen minimumbedrag op de rekening te hebben staan. Vaak kan geld wel alleen overgeschreven worden naar een vaste tegenrekening. 

De rente is bij deze spaarrekeningen variabel. Op het moment ontvang je bij veel aanbieders zelfs helemaal geen rente. 

Internetsparen
Internetsparen

Meer en meer Nederlanders kiezen voor een internetspaarrekening. Online al je bankzaken kunnen regelen is handig. Je ontvangt echter niet altijd een goede rente. Wat zijn de voor- en nadelen van internetsparen en waar ontvang je wel nog een aantrekkelijke rente? Raisin geeft tekst en uitleg.

Lees meer
Tegenrekening van je spaarrekening
Tegenrekening van je spaarrekening

Een tegenrekening is een ‘partnerrekening’ van een andere rekening. Vaak van een spaarrekening. Zo kun je alleen geld afschrijven op een vaste tegenrekening. Dit is veilig, maar kan ook lastig zijn. Bij sommige banken moet de rekening van dezelfde bank zijn. Hoe zit dit precies? En hoe werkt dit bij Raisin?

Lees meer

Spaarrekening met voorwaarden

Bij deze spaarrekeningen hebben de beperkende voorwaarden vaak betrekking op het afboeken en bijschrijven van geld. Zo kan er bijvoorbeeld een minimuminleg zijn. Veel rekeningen hebben een wachtperiode voordat je het geld op kunt nemen.

Ook is bijvoorbeeld iedere maand geld bijboeken niet in alle gevallen mogelijk. De rente is variabel en kan afhankelijk zijn van hoe lang het geld al op de rekening staat. De precieze voorwaarden verschillen per bank en rekening. Al deze voorwaarden zorgen ervoor dat het geld minder beweeglijk is, waardoor de bank er dus meer aan heeft.

Depositorekening

Een termijndeposito of depositorekening is een speciale spaarvorm. Vanaf het begin staan de rente en de looptijd vast. Vaak gelden er minimum- en maximuminlegbedragen. Het geld kan tijdens de vaste looptijd niet opgenomen worden. Als dit al kan, kan het alleen met verval van opgebouwde rente of tegen een boete.

Depositorekeningen hebben de strengste beperkingen. In ruil hiervoor ontvang je dan ook doorgaans de hoogste rente.

Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijking spaarvormen Vrij opneembaar sparen Beperkende voorwaarden Deposito
Rentevoet Variabel Variabel Vast
Looptijd Vrij Vrij Vast
Rentepercentage (gemiddeld) Laag (bij Raisin tot: 0,65% per jaar) Laag Hoger (bij Raisin tot 2,70% per jaar)
Bijstorten/afschrijven Zonder beperkingen Verschilt per aanbieder Niet mogelijk, of alleen het hele bedrag tegen voorwaarden

Speciale spaarvormen

Naast de bovenstaande spaarvormen zijn er nog speciale spaarrekeningen die je kunt openen:

 • Kinderspaarrekeningen staan op naam van je kind. Soms kan het kind zelf en de ouders en/of voogden niet bij het spaargeld, of alleen voor speciale uitgaven zoals een studie. Het geld op de rekening komt dan vrij zodra het kind 18 wordt.
 • Zakelijke spaarrekeningen zijn bedoeld voor bedrijven. Zulke spaarrekeningen zijn vooral bedoeld voor het mkb en zzp’ers.
 • Klimspaarrekeningen hebben een rentevoet die ieder jaar stijgt. Je kunt het geld vrij opnemen, maar je profiteert pas na een langere looptijd van een hogere rente.
 • Zilvervloot spaarrekeningen zijn wederom een speciale spaarvorm voor kinderen. Zilvervloot sparen lijkt op klimsparen. Een bonus (1% per jaar, tot 10%) wordt alleen uitgekeerd zodra het kind 18 wordt.

Welke spaarrekening kiezen?

Bij het kiezen van een spaarrekening kun je jezelf de volgende drie vragen stellen.

Vraag 1: Hoeveel geld wil ik inleggen?

Heb je al redelijk wat spaargeld opgebouwd? Dan kun je hiermee een depositorekening openen of een spaarrekening. Bij een relatief laag inlegbedrag (tot ongeveer € 5000) is een depositorekening bij de meeste banken niet mogelijk. In dit geval is een vrij opneembare spaarrekening de beste optie.

Vraag 2: Heb ik het geld (misschien) nodig?

Gebruik je jouw spaargeld als buffer? Als je van je spaargeld plotselinge uitgaven of een spontane vakantie wilt kunnen betalen, is het verstandig om voor een rekening met relatief veel vrijheid te kiezen

Als je zeker weet dat je het bedrag voor een bepaalde periode kunt missen, kun je het beste kiezen voor een depositorekening.

Vraag 3: Spaardoel voor de lange termijn?

Wil je sparen voor een vast doel dat nog jaren weg is? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de studie van je (klein)kind. Dan weet je zeker dat je het geld ook echt een tijd kunt missen. Een depositorekening is dan de beste keuze. Zo ontvang je een hogere rente die flink oploopt gedurende een langere periode.

Tip: Meerdere spaarrekeningen

Voor de meeste huishoudens is het verstandig om meerdere spaarrekeningen te hebben. Een financiële buffer kun je onderbrengen bij een vrij opneembare spaarrekening met meer vrijheid. De rest van je spaargeld zet je op een depositorekening, met een looptijd van één of enkele jaren. Of je gebruikt de depositoladder. Zo profiteer je optimaal van vrijheid en een hoge rente!

Spaardoelen – welke spaarrekening past het beste bij jou?

Verschillende spaardoelen vereisen verschillende spaarvormen. Over het algemeen geldt dat je voor doelen die nog jaren weg zijn, het beste een depositorekening kunt openen. Mits je al een bepaald bedrag gespaard hebt, natuurlijk. Je kunt ook eerst een bedrag bij elkaar sparen, en het geld later opzij zetten op een depositorekening.

Als je een kleiner bedrag spaart, bijvoorbeeld voor een vakantie over een aantal maanden, kun je beter voor meer vrijheid kiezen. Dit is ook het geval als je eerst iedere maand iets opzij wilt zetten om een spaarbedrag op te bouwen.

Klik op de infocards hieronder om meer te weten te komen over hoe je het slimste spaart voor verschillende spaardoelen.

Sparen voor huis
Sparen voor huis

Als je een eigen huis wilt kopen, kun je de hypotheek niet gebruiken voor de extra kosten. Daarom moet je hiervoor in ieder geval alvast gaan sparen. Welke kosten komen erbij kijken en hoe spaar je slim voor de grootste aankoop uit je leven? Raisin legt uit.

Lees meer
Sparen voor uitzet
Sparen voor uitzet

Ben je van plan om de sprong te wagen en op je eigen benen te gaan staan? Door slim te sparen maak je het een beetje makkelijker voor jezelf. Hoe kun je sparen voor je uitzet en welke rekeningen via Raisin komen hiervoor in aanmerking? Lees meer over je opties.

Lees meer
Sparen voor later
Sparen voor later

Het is niet altijd makkelijk om geld opzij te zetten. Het helpt om concrete doelen voor ogen te hebben en je situatie goed in beeld te hebben. Met deze vijf vragen helpt Raisin je op weg bij het sparen voor de toekomst.

Lees meer
Sparen voor kind
Sparen voor kind

Kinderen zijn duur. Daarnaast wil je als ouder ook een steuntje in de rug bieden als je kinderen later volwassen zijn. Begin zo vroeg mogelijk met sparen om financiële kopzorgen later te vermijden. Maar hoe spaar je nu slim voor je kind en hoe zit het met de belastingen? Raisin legt uit.

Lees meer
Pensioen sparen
Pensioen sparen

Een pensioengat overkomt veel mensen. Op jongere leeftijd denk je niet graag over je pensioen na. Toch is het niet altijd makkelijk om een gezond pensioen op te bouwen tijdens je werkende leven. Is het handig om zelf pensioen op te bouwen en geld opzij te zetten?

Lees meer

De beste rekening? Die vind je bij Raisin

Zelfs als je een spaarrekening kiest met strengere voorwaarden, ontvang je in Nederland weinig rente. Bij veel banken kun je op het moment zelfs geen depositorekening meer openen. Op flexibele spaarrekeningen ontvang je zo goed als geen rente.

Raisin werkt samen met partnerbanken uit de EU. In sommige andere EU-landen ontvangen spaarders een veel hogere rente dan in Nederland. Omdat alle banken in de EU gevestigd zijn, valt het spaargeld onder een depositogarantiestelsel van het desbetreffende land. Dit geldt voor onze spaarrekeningen en onze depositorekeningen.

Wil je ook een spaarrekening waarbij sparen nog de moeite waard is? Spaar dan veilig en slim met Raisin.

 

De voordelen van Raisin

 • Open depositorekeningen en spaarrekeningen vanuit één centraal account
 • Volledig online proces, eenmalig identificeren
 • Ook meerdere spaarrekeningen probleemloos mogelijk
 • Geen kosten voor spaarders, Raisin ontvangt een vergoeding van de partnerbank