Welke spaarrekening kiezen

overzicht en keuzehulp

Home › Sparen › Keuzehulp

Bijna alle Nederlanders hebben een spaarrekening, maar het kiezen van de juiste spaarrekening is niet altijd eenvoudig. Na jaren van lage en zelfs negatieve rentes, kiezen veel Nederlanders uit gemak voor een spaarrekening bij hun huisbank, maar is dit altijd de beste optie?

In het kort
 • Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen drie type spaarrekeningen: dagelijks opvraagbare spaarrekeningen, spaarrekeningen met voorwaarden en depositorekeningen
 • Over het algemeen geldt: hoe meer flexibiliteit, hoe minder rendement
 • Bij het kiezen van een spaarrekening kun je jezelf drie vragen stellen: ‘Hoeveel geld wil ik inleggen?’ ‘Heb ik het geld (misschien) op de korte termijn nodig?’ en ‘Heb ik een lange-termijn spaardoel?’
 • De rentes die je via Raisin ontvangt zijn veel hoger dan bij de grote Nederlandse banken: op spaarrekeningen ontvang je tot 3,50% per jaar en op depositorekeningen tot 3,60% per jaar
3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,00%
p.j.
Privatbanka
Slowakije
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Verschillende soorten spaarrekeningen

Er zijn verschillende soorten spaarrekeningen. Bij het kiezen van een rekening maak je een afweging tussen flexibiliteit en rente. Hoe meer flexibiliteit je wilt hebben met je spaargeld, hoe lager de rente in principe is. 

Bij spaarrekeningen kun je een onderscheid maken tussen drie verschillende vormen:

 • Vrij opneembare spaarrekeningen
 • Spaarrekeningen met bepaalde voorwaarden
 • Depositorekeningen

Depositorekeningen zijn spaarrekeningen met de meest beperkende voorwaarden. Daar staat tegenover dat ze doorgaans een hogere rente bieden. Zeker als je in plaats van in Nederland in het buitenland gaat sparen, waar de rentes vaak hoger liggen.

Vrij opneembaar sparen

Bij vrij opneembare spaarrekeningen zijn er geen of nauwelijks voorwaarden verbonden aan het opnemen of bijstorten van spaargeld. Daarnaast is er vaak ook geen minimumspaarbedrag vereist. Wel is het zo dat je spaargeld alleen kan worden overgeschreven naar een vaste tegenrekening. 

De rente is bij deze soort spaarrekeningen variabel. Voor een lange tijd boden de grootbanken geen of zelfs een negatieve rente op spaargeld. Na recente ECB rentestijgingen bieden de grote banken weer mondjesmaat rente.  

Spaarrekening met voorwaarden

Bij deze spaarrekeningen hebben de beperkende voorwaarden vaak betrekking op het afboeken en bijschrijven van geld. Zo kan er bijvoorbeeld een minimuminleg zijn. Veel rekeningen hebben een wachtperiode voordat je het geld op kunt nemen.

Ook is bijvoorbeeld iedere maand geld bijboeken niet in alle gevallen mogelijk. De rente is variabel en kan afhankelijk zijn van hoe lang het geld al op de rekening staat. De precieze voorwaarden verschillen per bank en per rekening. Al deze voorwaarden zorgen ervoor dat het geld minder beweeglijk is, waardoor de bank er beter mee kan boekhouden.

Deposito rekening

Een termijn deposito of deposito rekening is een speciale spaarvorm. Vanaf het begin staan de rente en de looptijd vast. Vaak gelden er minimum- en maximuminlegbedragen en kan het geld tijdens de vaste looptijd niet opgenomen worden. Als dit wel mogelijk is, dien je een boete te betalen en/of de opgebouwde rente komt te vervallen.

Deposito sparen heeft de meest beperkende voorwaarden. In ruil hiervoor ontvang je doorgaans de hoogste rente.

Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen te bereiken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Internetsparen
Internetsparen

Meer en meer Nederlanders kiezen voor een internetspaarrekening want het is handig om al je bankzaken online te regelen. Je ontvangt echter niet altijd een goede rente. Wat zijn de voor- en nadelen van internetsparen en waar ontvang je wel een aantrekkelijke rente? Raisin geeft tekst en uitleg.

Lees meer
Tegenrekening van je spaarrekening
Tegenrekening van je spaarrekening

Een tegenrekening is een ‘partnerrekening’ van een andere rekening, meestal een spaarrekening. Zo kun je alleen geld overmaken op een vaste tegenrekening. Dit is veilig, maar kan ook lastig zijn. Bij sommige banken moet de rekening van dezelfde bank zijn. Hoe zit dit precies en hoe werkt dit bij Raisin? Ontdek het hier.

Lees meer

Hoe kies ik een spaarrekening?

Bij het kiezen van een spaarrekening kun je jezelf de volgende drie vragen stellen.

Vraag 1: Hoeveel geld wil ik inleggen?

Heb je al redelijk wat spaargeld opgebouwd? Dan kun je hiermee een depositorekening openen of een spaarrekening. Bij een relatief laag inlegbedrag (tot ongeveer € 5000) is een depositorekening bij de meeste banken niet mogelijk. In dit geval is een vrij opneembare spaarrekening de beste optie.

 

Vraag 2: Heb ik het geld (misschien) nodig op de korte termijn?

Gebruik je jouw spaargeld als buffer? Als je van je spaargeld onvoorziene uitgaven of een spontane vakantie wilt kunnen betalen, is het verstandig om voor een rekening met relatief veel flexibiliteit te kiezen

Als je zeker weet dat je het bedrag voor een bepaalde periode kunt missen, kun je het beste kiezen voor een depositorekening.

 

Vraag 3: Spaardoel voor de lange termijn?

Wil je sparen voor een lange-termijn doel, zoals bijvoorbeeld de studie van je (klein)kind, en je weet dat je het geld een tijd kunt missen? Dan is een depositorekening de beste keuze. Op deze manier ontvang je een hogere rente die flink oploopt gedurende een langere periode.

 

Tip: Meerdere spaarrekeningen

Voor de meeste huishoudens is het verstandig om meerdere spaarrekeningen te hebben. Een financiële buffer kun je onderbrengen bij een vrij opneembare spaarrekening met meer flexibiliteit. De rest van je spaargeld zet je op een depositorekening, met een looptijd van één of enkele jaren.Ook kun je gebruikt maken van de depositoladder. Op deze manier profiteer je optimaal van flexibiliteit en een hoge rente.

Vergelijkingsoverzicht spaarvormen

Vergelijking spaarvormen Vrij opneembaar sparen Spaarrekening met voorwaarden Deposito
Rentevoet Variabel Variabel Vast
Looptijd Vrij Vrij Vast
Rentepercentage (gemiddeld) Laag (bij Raisin tot 3,30% per jaar) Laag (bij Raisin tot 3,50% per jaar) Hoger (bij Raisin tot 3,60% per jaar)
Bijstorten/afschrijven Geen/ weining beperkingen Verschilt per aanbieder Niet mogelijk, of alleen met boete

Speciale spaarrekeningen

Naast de bovenstaande spaarvormen zijn er nog speciale spaarrekeningen die je kunt openen. Nota Bene dat het onderstaande alleen ter informatie dient; Raisin biedt de onderstaande speciale spaarrekeningen niet aan.

 • Kinderspaarrekeningen staan op naam van je kind. Soms kan het kind zelf en de ouders en/of voogden niet bij het spaargeld, of alleen voor speciale uitgaven zoals een studie. Het geld op de rekening komt dan vrij zodra het kind 18 wordt.
 • Zakelijke spaarrekeningen zijn bedoeld voor bedrijven. Zulke spaarrekeningen zijn vooral bedoeld voor het mkb en zzp’ers.
 • Klimspaarrekeningen hebben een rentevoet die ieder jaar stijgt. Je kunt het geld vrij opnemen, maar je profiteert pas na een langere looptijd van een hogere rente.
 • Zilvervloot spaarrekeningen zijn wederom een speciale spaarvorm voor kinderen. Zilvervloot sparen lijkt op klimsparen. Een bonus (1% per jaar, tot 10%) wordt alleen uitgekeerd zodra het kind 18 wordt.

Spaardoelen – welke spaarrekening past het beste bij jou?

Verschillende spaarvormen kunnen van toepassing zijn op verschillende spaardoelen. Over het algemeen geldt dat je voor lange-termijn doelen het beste een depositorekening kunt openen, ervan uitgaande dat je al een bepaald bedrag gespaard hebt. Je kunt ook eerst een bedrag bij elkaar sparen via een vrij opneembare spaarrekening en het geld later opzij zetten op een depositorekening.

Als je een kleiner bedrag spaart voor een korte-termijn doel, zoals bijvoorbeeld een vakantie over een aantal maanden, kun je beter voor meer flexibiliteit kiezen

Klik op de infocards hieronder om meer te weten te komen over hoe je het slimste spaart voor verschillende spaardoelen.

Kies de beste spaarrekening bij Raisin

Ook op een deposito of spaarrekening met voorwaarden, ontvang je in Nederland, ondanks stijgende rentes, nog steeds relatief weinig interest. 

In veel andere EU-landen ontvangen spaarders een veel hogere rente dan in Nederland. Raisin werkt samen met partnerbanken uit de EU en al het spaargeld bij deze EU banken valt onder het nationale depositogarantiestelsel van het desbetreffende land. Dit geldt voor onze spaarrekeningen en onze depositorekeningen.

Wil je ook een spaarrekening met aantrekkelijke rentes? Spaar dan veilig en slim met Raisin.

De voordelen van Raisin

 • Open verschillende deposito’s en spaarrekeningen met één account
 • Volledig online proces, eenmalige identificatie
 • Geen kosten voor spaarders, Raisin ontvangt een vergoeding van de partnerbank
 • Alle spaartegoeden beschermd door het EU garantiestelsel