Spaarrentes in Letland vergelijken

Hoge spaarrentes, voorwaarden en meer

 • Spaarrentes tot 3,78% p.j.

   

 • Spaar al vanaf een inleg van € 10.000

   

 • Regel alles eenvoudig online

   

 • Geheel gratis – geen verborgen kosten

   

Home › Spaarrente › Letland

Letland is waarschijnlijk niet het eerste land waar Nederlanders aan denken voor hun spaargeld. Maar dankzij de hoge spaarrentes in Letland is de Baltische republiek voor Nederlandse spaarders bijzonder interessant. Ontdek hoe ook jij van hoge spaarrentes in Letland kunt profiteren.

In het kort
 • Letland is sinds 2004 lid van de EU en heeft sinds 2014 ook de euro
 • De Baltische staat heeft een van de snelstgroeiende economieën van de EU
 • Raisin werkt in Letland samen met de Rietumu Bank en de BlueOrange Bank, die zeer aantrekkelijke rentes bieden op Nederlands spaargeld
 • In Letland betaal je als Nederlandse spaarder bronbelasting. Via Raisin kun je deze bronbelasting verlagen tot 10%

Ons aanbod uit Letland

Sparen in Letland – een goed idee?

Veiligheid is het allerbelangrijkste als het om je spaargeld gaat. Als spaarder wil je zeker weten dat je geld veilig is en je met een serieuze partij te doen hebt. Letland is voor veel Nederlanders nog een vrij onbekend land, maar de Baltische staat timmert hard aan de weg en is een van de sterkhouders in de regio.

Een van de indicatoren voor een veilige economie is de nationale schuld. De nationale schuld van Letland schommelde eind 2021 slechts rond de 50%. Ter vergelijking: de gemiddelde schuld van de EU lag in dezelfde periode boven de 90%. Zelfs Nederland en Duitsland hebben in relatieve en absolute getalen hogere schulden dan het kleine land aan de Oostzee.

Letland is daarnaast lid van de EU. Dit brengt niet alleen fiscale stabiliteit, maar betekent ook dat Letland verplicht is om te voldoen aan geharmoniseerde regels binnen de EU met betrekking tot het beschermen van spaargeld.

Je spaargeld wordt in in Letland gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Letland (‘Noguldījumu garantiju fonds’).

 • Uitbetalingstermijn: binnen 7 werkdagen (vanaf 1 januari 2024)
 • Garandeert tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank
 • Succesvol ingegrepen bij het omvallen van de PNB Banka, geen enkele spaarder met tegoeden tot de dekkingslimiet van € 100.000 heeft in Letland geld verloren

De stabiele situatie van de Letse economie wordt ook erkend door kredietbeoordelaars. Standard and Poor’s geven Letland een sterke rating van A+ (stabiel). Ook Moody’s (A2) en Fitch (A) onderstrepen de solide economische situatie in het land (stand van december 2023).

Sparen in Letland – een rekening openen met hoge rente

Wil je een spaarrekening openen in Letland? Dan moet je persoonlijk langsgaan bij de bank. Daarnaast moet je bij veel banken een woonadres in Letland aangeven. Dit is natuurlijk voor de meeste Nederlandse spaarders niet realistisch. Dat verklaart ook direct waarom slechts weinig Nederlanders in aanmerking komen.

Bij de Letse Rietumu Bank en de BlueOrange Bank kun je een spaarrekening openen zonder in het land zelf ingeschreven te staan. Het identificatieproces kun je daarnaast online doorlopen. Raisin maakt van deze mogelijkheid gebruik om spaarders toegang te geven tot de aantrekkelijke rentes die onze partnerbanken te bieden hebben.

In Letland ontvangen Nederlandse spaarders bij onze partnerbanken rentes die vele malen hoger liggen dan de rentes die Nederlandse (groot)banken bieden. Dit heeft voornamelijk te maken met een hogere vraag naar spaargeld. Ook is er minder aanbod aan spaargeld vanuit de Letse markt.

Onze partnerbanken – Rietumu Bank en BlueOrange Bank

Rietumu Bank

Rietumu Bank is de grootste bank in particulier bezit van Letland en een van de meest succesvolle financiële instellingen in het Baltische land. Het hoofdkantoor van de bank staat in de hoofdstad Riga. De bank kan al een aantal jaar uitstekende resultaten presenteren en is de op twee na meest winstgevende bank in Letland.

Naast financieel succes geniet de Rietumu Bank ook een uitstekende reputatie op de financiële markt. Zo mocht ze al verschillende onderscheidingen in ontvangst nemen, waaronder die van ‘beste private bank’ in de regio. In samenwerking met Raisin biedt Rietumu Nederlandse spaarders onverslaanbare rentes op spaardeposito’s.

De Rietumu Bank slaagde er in het derde kwartaal van 2023 daarnaast in om een totale kapitaalratio van maar liefst 24,66% aan te houden. Dat is bijna drie keer zo hoog als wettelijk verplicht.

BlueOrange Bank

De bank heeft zijn hoofdkantoor in de Letse hoofdstad Riga. Gemeten naar de balansgrootte is het de vijfde bank van Letland. De bank werkt veel samen met internationaal opererende bedrijven en richt zich op modern en gebruiksvriendelijk bankieren.

De BlueOrange Bank heeft een solide financiële positie, met een totale kapitaalratio van 19,28% (per 31 december 2022). Hiermee voldoet de bank ruimschoots aan de verzwaarde eisen waaraan Europese banken moeten voldoen van 8%.

Via Raisin kun je een depositorekening openen bij de BlueOrange Bank. De rente die je per jaar ontvangt is afhankelijk van de looptijd. Langere looptijden worden door de BlueOrange Bank beloond met hogere rentepercentages. Je kunt zelfs al een deposito openen met een looptijd van slechts 6 maanden.

De rentes bij de Letse partnerbanken van Raisin

Looptijd Blue Orange Bank Rietumu Bank
6 maanden 2,70% 2,90%
1 jaar 2,50% 3,35%
2 jaar 2,30% 3,10%
3 jaar 2,00% 3,10%
4 jaar Max. looptijd 3 jaar 3,01%
5 jaar Max. looptijd 3 jaar 2,91%

De voorwaarden van de Letse partnerbanken van Raisin

Rietumu Bank

 • Minimum looptijd 6 maanden, maximum looptijd 5 jaar
 • Minimum inleg € 20.000, maximum inleg € 100.000
 • Spaargeld gegarandeerd onder het Letse depositogarantiestelsel
 • Rente wordt aan het einde van de looptijd uitgekeerd
 • Je kunt de looptijd onder bepaalde voorwaarden wijzigen

BlueOrange Bank

 • Minimum looptijd 6 maanden, maximum looptijd 3 jaar
 • Minimum inleg € 10.000, maximum inleg € 100.000
 • Spaargeld gegarandeerd onder het Letse depositogarantiestelsel
 • Rente kan uitgekeerd worden
 • Je kunt de looptijd onder bepaalde voorwaarden wijzigen

Spaardeposito in Letland via Raisin

Wil je via Raisin een spaarrekening openen bij de Rietumu Bank of BlueOrange Bank? Dan maak je een account aan en doorloop je eenmalig ons identificatieproces. Hierna kun je geld op je account overmaken en direct spaarrekeningen openen.

Alle documenten die je voor de Belastingdienst nodig hebt, zetten wij voor je klaar. Vanuit één centraal account kun je dus je Letse spaarrekening beheren en alle bankzaken regelen.

Daarnaast valt je spaargeld in Letland onder het nationale depositogarantiestelsel. Het stelsel dekt tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank.

De voordelen van Raisin:

 • Raisin is voor spaarders volledig gratis. We hebben geen verborgen kosten
 • Volledig online, één centraal account

Een Letse spaarrekening − belastingen

De Nederlandse Belastingdienst beschouwt alle banktegoeden als vermogen, onafhankelijk van waar je spaart.  Je dient je vermogen in Box 3 van de belastingopgave in te vullen. Als je een spaarrekening bij een Letse bank hebt, dan betaal je in Nederland belasting over de totaalbedragen van al je Nederlandse en buitenlandse spaarrekeningen bij elkaar.

Bronbelasting in Letland

In Letland is een standaard bronbelasting op spaartegoeden van toepassing. Als belastingplichtige in Nederland kun je deze belasting eenvoudig verminderen. Hoe je dat doet lees je op onze belasting-pagina.

Resterende bronbelasting kun je in beginsel verrekenen met je in Nederland verschuldigde belasting, waardoor je per saldo geen (dubbele) belasting betaalt over de spaarrente. N.B.: om de buitenlandse bronbelasting te kunnen verrekenen, dien je in eerste instantie voldoende belasting te betalen in box 3. Lees meer op onze belasting-pagina.

Soort belastingopgave Spaargeld in Letland Overig vermogen in Nederland Vrijstelling fiscaal jaar 2023 Belastbaar bedrag (Box 3) (zonder aftrek van bronbelasting)
Alleenstaand € 48.000 € 1000 € 57.000 € 0
Fiscale partners € 90.000 € 10.000 € 114.000 € 0
Alleenstaand € 60.000 € 15.000 € 57.000 € 18.000
Fiscale partners € 90.000 € 30.000 € 114.000 € 6000

Sparen in andere EU landen

Open met Raisin een spaarrekening in het buitenland
Open met Raisin een spaarrekening in het buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin wel eenvoudig en veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Spaar voor meer in Portugal
Spaar voor meer in Portugal

Portugal is niet alleen een geliefd vakantie- en emigratieland; het is ook een uitstekende bestemming voor je spaargeld. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig spaart in Portugal en van hoge rentes profiteer. Tevens betaal je nauwelijks tot geen bronbelasting.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer
Spaar in Duitsland
Spaar in Duitsland

Duitsland heeft een sterke economie en een topwaardering van AAA van alle grote kredietbeoordelaars. Als Nederlandse spaarder kun je bij de oosterburen profiteren van aantrekkelijke spaarrentes. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig meer ontvangt voor je spaargeld in Duitsland.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Sparen in Tsjechië
Sparen in Tsjechië

Tsjechië is een van de economische motors van Centraal-Europa. Het land kan interessant zijn voor Nederlandse spaarders door de combinatie van aantrekkelijke spaarrentes en een stabiele economie. Ontdek hoe je veilig spaart tegen hogere rentes bij onze Tsjechische partnerbanken.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer