Sparen bij hoge inflatie

HomeSparen › Sparen bij hoge inflatie

Is het een goed idee om te sparen bij een hoge inflatie? Als het om financiële gezondheid gaat, raden experts altijd aan om een spreekwoordelijk appeltje voor de dorst achter de hand te houden. Nederlanders geven hier massaal gehoor aan door flink te sparen. Maar als je door een hoge inflatie geld moet inleveren op je spaargeld, is sparen dan wel verstandig? Raisin geeft uitleg.

In het kort
  • Inflatie is geldontwaarding met stijgende prijzen als gevolg
  • Bij hoge inflatie kan je spaargeld aan waarde verliezen
  • In tijden van lage spaarrentes en hoge inflatie kunnen beleggingen uitkomst bieden
  • Hoge spaarrentes kunnen geldontwaarding door inflatie (deels) teniet doen

Wat is inflatie?

Inflatie is geldontwaarding doordat er meer geld in omloop is. Een herkenbaar kenmerk van inflatie is stijgende prijzen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt op maandelijkse en jaarlijkse basis aan de hand van allerlei berekeningen de hoogte van de inflatie vast.

Er is (bijna) altijd sprake van inflatie en de doelstelling van centrale banken is een stabiele economie met een inflatie van rond de 2%. Bij een bescheiden inflatie stijgen lonen vaak mee met min of meer hetzelfde percentage. Als de inflatie hoger is dan loonstijgingen, spaarrentes en/of de winsten van middenstanders, dan gaan consumenten erop achteruit omdat het geld op hun bank- of spaarrekening relatief minder waard is geworden.

Sparen en inflatie: wat doet inflatie met spaargeld?

Bij een lage inflatie en aantrekkelijke spaarrentes kan je spaargeld nog altijd wat opleveren. Echter, afhankelijk van hoe hoog de inflatie is, kan je spaargeld aan waarde verliezen, vooral bij lage rentes. Als je 1% rente per jaar op je spaargeld ontvangt, dan staat er bij een inleg van € 100 na een jaar € 101 op je rekening. Maar als de inflatie 5% bedraagt, dan heb je € 105 nodig om dezelfde koopkracht te behouden als de € 100 die je hebt ingelegd. Ondanks de rente van 1% heeft je spaargeld dus in dit geval aan waarde verloren.

Wat te doen met spaargeld bij hoge inflatie? 4 tips

We hebben nu (begin 2024) al een aantal maanden niet meer te maken met de gevolgen van de hoge inflatie van 2022 en de eerste helft van 2023. In 2022 bedroeg de inflatie op haar hoogste punt maar liefst 17,6%. Om de waarde van je spaargeld te waarborgen, dien je te sparen tegen een rente die hoger is dan de inflatie. Naast dat een hoge inflatie een hap uit de waarde van je spaargeld kan nemen, dien je ook belasting over spaargeld van meer dan €57.000  (€114.000 voor fiscale partners) te betalen. Dit kan extra druk leggen op het rendement van je spaargeld. Om je spaargeld te beschermen tegen hoge inflatie kun je het volgende in acht nemen:

1. Ga actief op zoek naar hogere rentes

Neem bij het kiezen van een spaarrekening niet automatisch genoegen met een spaarrekening bij je thuisbank. Nederlandse grootbanken bieden na jaren van negatieve en nulrentes weer positieve rentes, maar deze zijn nog steeds relatief mager vergeleken met de ECB rente en vooral met de rentes die banken in het buitenland bieden. Zorg er dus voor dat je ook over de grens kijkt, waar doorgaans veel hogere rentes wordt geboden. Via Raisin kun je sparen bij banken in verschillende EU landen voor rentes tot wel 3,60%

2. Zet je geld voor langere tijd vast

Als het geld wat je opzij wilt zetten voor een langere tijd kunt missen en er is sprake van een aantrekkelijke rente, dan kun je ervoor kiezen om je geld vast te zetten op een lange termijn deposito. Dat kan al vanaf drie maanden, maar je kunt je geld ook vastzetten op een deposito met een looptijd van vijf jaar. Je kunt er zelfs voor kiezen om je geld voor tien jaar vast te zetten. Zo ben je gedurende de looptijd gegarandeerd van een vaste rente. Dit is vooral aantrekkelijk als de verwachting is dat de spaarrente op de middellange termijn zal dalen.

3. Spaar met een depositoladder

Misschien wil je je geld niet voor een langere tijd vastzetten. De reden hiervoor kan zijn omdat je het geld niet te lang wilt missen of omdat je niet het risico wilt lopen om een hogere rente mis te lopen. Als dat het geval is, kun je ervoor kiezen om te sparen met de depositoladder. De depositoladder is eens spaarstrategie die ook wel de dakpanmethode wordt genoemd. Ontdek wat de depositoladder precies is en wat het je kan opleveren.

4. Kies voor beleggingen

Als je bereid bent om meer risico te lopen, dan kun je er ook voor kiezen om te beleggen naast dat je spaart. Beleggen brengt een hoger risico met zich mee dan sparen, maar daar staat tegenover dat je meer rendement kunt behalen, zeker als je voor activaklassen kiest die het goed doen bij een hoge inflatie. Winst uit beleggingen kan positief opwegen tegen enige geldontwaarding van spaargeld door inflatie, maar nogmaals, beleggen is niet zonder risico.

 

 

Vergelijk onze spaarrekeningen en deposito’s

Lees meer over onze producten

Spaarrekeningen vergelijken
Spaarrekeningen vergelijken

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekeningen vergelijken
Depositorekeningen vergelijken

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantie
Depositogarantie

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer