Sparen in het buitenland – Vergelijk buitenlandse rentes

 • Profiteer van hoge spaarrentes in het buitenland

 • Vrij opneembaar sparen tot 3,50%% p.j.

 • Deposito sparen tot wel 3,70% p.j.

 • Regel alles veilig, eenvoudig en gratis online

Steeds meer Nederlandse spaarders gaan op zoek naar alternatieven om de nog steeds relatief lage spaarrentes in Nederland te ontvluchten. Sparen in andere EU-landen is een goed alternatief voor beleggen. Hoe kan ook jij profiteren van hogere rentes en waar dien je rekening mee te houden als je gaat sparen in het buitenland? Raisin legt uit.

 

In het kort
 • Direct een rekening openen bij een buitenlandse bank is vaak niet mogelijk of ingewikkeld
 • Alle banken in de EU nemen deel aan een wettelijk verplicht depositogarantiestelsel dat banktegoeden garandeert tot € 100.000 per rekeninghouder per bank
 • Met Raisin spaar je eenvoudig online bij EU-banken tegen toprentes tot 3,70% p.j.
3,00%
p.j.
CKV Spaarbank
België
2,70%
p.j.
BluOr Bank AS
Letland
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,50%
p.j.
Haitong Bank
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Raisin spaarrekeningen in het buitenland

Sparen in het buitenland – welke mogelijkheden heb ik?

Sparen is een nationale aangelegenheid. Alhoewel het beleggingsverkeer is in de afgelopen decennia steeds internationaler is geworden, sparen veel mensen voornamelijk nog bij banken uit hun thuisland.

De spaarrente in het buitenland is vaak hoger dan in Nederland. EU-regelgeving biedt vele mogelijkheden, maar er zijn obstakels waar mensen tegenaan lopen als ze een spaarrekening in het buitenland willen openen. Ook maken sommige Nederlanders zich zorgen over de veiligheid.

Obstakels bij internationaal sparen

Als je wilt sparen bij een buitenlandse bank, moet je eerst een buitenlandse bankrekening openen en dit is niet altijd even eenvoudig. Bij veel banken kun je als buitenlander geen spaarrekening openen. Als dit wel mogelijk is, kan het moeilijk zijn om de wetgeving van het land volledig te doorgronden. Tevens kunnen taalbarrières een grote rol spelen.

Veiligheid van internationaal sparen

Daarnaast hebben veel mensen hun twijfels bij het sparen in het buitenland. Is het geld wel veilig? Het Icesave-debacle staat veel Nederlanders nog vers in het geheugen. IJsland was en is geen lid van de EU. Sinds 2008 zijn nieuwe EU-Richtlijnen geïntroduceerd, die ervoor zorgen dat spaargeld op een rekening binnen de EU altijd gegarandeerd is door middel van de geharmoniseerde depositogarantiestelsels.

Iedere EU-lidstaat is verplicht om een nationaal stelsel te hebben dat spaargeld dekt:

De depositogarantiestelsels

 • Banktegoeden (zoals spaargeld) worden tot € 100.000 (of het equivalent in de lokale valuta) per rekeninghouder per bank gegarandeerd
 • Het bedrag moet in maximaal 7 werkdagen uitgekeerd worden
 • Sinds de invoering van de nieuwe richtlijnen heeft geen enkele spaarder binnen de EU geld verloren tot de dekkingslimiet van € 100.000

Spaargeld in het buitenland − belastingen

Belastingen zijn al ingewikkeld genoeg zonder buitenlandse beleggingen en rekeningen. Dit schrikt veel mensen af. Toch hoef je slechts met een paar dingen rekening te houden. Hoe zit het precies met belasting over spaargeld in het buitenland? Wordt dit in Nederland belast, of ook in het land waarin de bank gevestigd is?

Belastingen in Nederland

Al het spaargeld in de EU moet in Nederland gemeld worden. Je moet het bedrag op een buitenlandse spaarrekening opgeven bij je Nederlandse belastingopgaaf (in Box 3), anders maak je je schuldig aan zwartsparen (verhuld vermogen).

“U geeft de totale waarde aan van uw bank- en spaartegoeden en aandelen buiten Nederland op 1 januari van het jaar van aangifte.”

Bron: Belastingdienst

In Nederland zijn alle bedragen in Box 3 tot € 57.000 ( € 114.000 voor fiscale partners) vrijgesteld in 20223. Dit is na aftrek van schulden. Hierboven wordt belasting ingehouden op basis van een fictief rendement. Dit betekent dat het echte rendement op je spaargeld niet meegerekend wordt bij het vaststellen van de belasting. Zo levert een hogere spaarrente in het buitenland dus ook echt meer op.

Belasting op rendement in het buitenland

In het buitenland kun je te maken krijgen met bronbelasting. Bronbelasting houdt in dat het land waarin de bank gevestigd is belasting inhoudt over jouw gespaarde rente. Zo betaal je soms over je spaargeld in het buitenland belasting.

Nederland heeft echter met vele landen verdragen afgesloten. Je hoeft enkel een formulier aan te vragen en/of in te vullen en af te geven om de bronbelasting te verminderen, meestal naar 0%. Een aantal EU-landen – Duitsland, Estland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Malta en Zweden – heft helemaal geen bronbelasting.

Bij spaarrekeningen in deze landen hoef je dus niets te doen om bronbelasting te voorkomen. Tot het vrijstellingsbedrag kun je dus vaak belastingvrij sparen in het buitenland, ook zonder bronbelasting.

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Spaar voor meer in Portugal
Spaar voor meer in Portugal

Portugal is niet alleen een geliefd vakantie- en emigratieland; het is ook een uitstekende bestemming voor je spaargeld. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig spaart in Portugal en van hoge rentes profiteer. Tevens betaal je nauwelijks tot geen bronbelasting.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer
Spaar in Tsjechië
Spaar in Tsjechië

Tsjechië is een van de economische motors van Centraal-Europa. Het land kan interessant zijn voor Nederlandse spaarders door de combinatie van aantrekkelijke spaarrentes en een stabiele economie. Ontdek hoe je veilig spaart tegen hogere rentes bij onze Tsjechische partnerbanken.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer

Spaargeld buiten de EU

Als je overweegt om te sparen buiten de EU moet je risico’s voor lief nemen. Aan de ene kant loop je valutarisico’s. Als je bijvoorbeeld een spaarrekening in Turkije opent, wordt het spaargeld meestal vastgezet in Turkse lira. Bij koersschommelingen is je geld in euro’s niet hetzelfde waard.

Daarnaast bestaat bij sparen in een land buiten de EU altijd het risico dat de bank failliet gaat en het garantiestelsel niet toereikend is. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Icesave. Slechts na moeizaam onderhandelen van de Nederlandse overheid kregen spaarders hun geld terug. Dat spaarders überhaupt hun geld terugkregen is uitzonderlijk, normaal gesproken is een spaarder het geld kwijt.

Bekijk hieronder in welke landen je kunt sparen met Raisin.

Sparen in het buitenland − hogere rentes

De meest voor de hand liggende reden om te sparen in het buitenland is de hoge rente. Maar waarom is deze rente in Nederland nu zo laag? En waarom is de rente in het buitenland vaak hoger?

Lage rente in Nederland

Er zijn verschillende redenen waarom de spaarrente in Nederland jarenlang enorm laag is. geweest. Enkelen van de belangrijkste:

Tot september 2022 was de ECB rente voor maar liefst 10 jaar nul of zelfs negatief. De reden hiervoor was om de Europese economie te stimuleren. Wanneer de ECB rente nul of negatieve is, verdienen banken geen geld als ze jouw spaargeld bij de ECB parkeren om te overnachten. Ze moeten hiervoor zelfs betalen en dat betekent dat ze jou als spaarder geen rente uitkeren.

 • Overschot aan spaargeld

Nederland is een echt spaarland. Sparen zit in ons bloed en daarom is er altijd relatief veel spaargeld beschikbaar. Demografische ontwikkelingen zoals de vergrijzing werken dit nog verder in de hand.

 • Andere bedrijfs- en financieringsmodellen

In Europa zijn er duizenden banken met verschillende bedrijfsmodellen en manieren van financieren. Deze wijken vaak af van hoe Nederlandse banken functioneren. Nederlandse banken leunen bijvoorbeeld meer op kapitaalmarkten voor hun financiering dan banken uit andere landen. Omdat Nederlandse banken minder afhankelijk zijn van spaargeld is er minder vraag en worden er lagere rentes geboden.

 • Overschot op de geldmarkt

Tot maart 2022 was het ECB beleid gericht op het opkopen van bedrijfs- en staatsleningen. Het effect van dit beleid was het meest merkbaar in Noordwest Europa, waar er naast veel spaargeld over het algemeen heel veel geld beschikbaar was. Dit grote aanbod drukte de spaarrente nog verder omlaag. Inmiddels is het ECB beleid veranderd en heeft het instituut de rente verhoogd, maar ondanks dat ontvang je als Nederlandse spaarder nog steeds magere rentes op je spaargeld.

Hoge rente op een spaarrekening in het buitenland

Op het moment is de Nederlandse spaarmarkt verzadigd en is er in andere landen meer vraag naar (Nederlands) spaargeld. Omdat spaargeld voor buitenlandse banken meer waard is, zijn deze banken bereid om meer rente te bieden.

Als spaarder ontvang je nu vooral aantrekkelijke rentes op buitenlandse depositorekeningen. Hierbij staat het geld voor een bepaalde periode vast waarvoor je een vaste rente voor de gehele looptijd ontvangt

Buitenlandse spaarrekening via Raisin

Waarom sparen in het buitenland zich loont is duidelijk. Een veilig alternatief met een hogere rente. Nu blijft de vraag hoe je een rekening kunt openen? Direct een spaarrekening openen bij een buitenlandse bank is vaak niet mogelijk. Als het al mogelijk is, is het ingewikkeld. Via het platform van Raisin kun je snel en gratis een account openen om geld te sparen bij aangesloten partnerbanken.

Een rekening openen bij Raisin

Om een rekening te openen bij Raisin maak je een account aan. Het proces voor registratie en identificatie duurt slechts een paar minuten. Zodra je de rekening geopend hebt, kun je verschillende spaarrentes vergelijken en een spaarproduct selecteren dat bij je past. Vanaf één centraal account kun je al je spaarrekeningen en -producten beheren.

Sparen bij Raisin is veilig en slim. Dankzij onze samenwerkingen met verschillende partnerbanken in de EU kun je altijd kiezen uit de hoogste rentes, tot wel 3,70% per jaar.

De voordelen van Raisin:

 • Gratis account, geen (verborgen) kosten
 • Handig en gemakkelijk: één centraal account voor alle (buitenlandse) deposito’s en spaarrekeningen
 • Hogere rentes dan bij de Nederlandse (groot)banken
 • Uitsluitend sparen bij de beste partnerbanken uit de EU met rekeningen in euro
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer