Kan ik ook zakelijk sparen bij Raisin?

HomeSparen › Raisin Zakelijk Sparen

Ben je ondernemer? Heb je gehoord van de hoge spaarrentes die je krijgt bij partnerbanken van Raisin en vraag je je af of je misschien ook wel een zakelijke spaarrekening met diezelfde, aantrekkelijke rentes kan openen? Raisin geeft antwoord. 

In het kort
  • Je kunt bij Raisin alleen persoonlijke rekeningen openen en helaas geen zakelijke rekening.

  • Over je zakelijke spaargeld betaal je met een eenmanszaak geen vermogensbelasting. Maar dat betekent niet dat je onbeperkt zakelijk kunt sparen. 

  • Wat je wél kunt doen: een privéspaarrekening openen met een zo hoog mogelijke spaarrente. Bij Raisin ontvang je spaarrentes tot wel 3,66% per jaar over je privéspaargeld.

Een zakelijke spaarrekening openen bij Raisin: kan dat?

Nee, het is helaas niet mogelijk om zakelijk te sparen bij Raisin. Je Raisin-account en de deposito- en spaarrekeningen die je opent bij de partnerbanken van Raisin, moeten namelijk op je persoonlijke naam staan. Een zakelijke rekening heeft als voorwaarde dat deze op de naam van het bedrijf moet staan.

Toch zijn er wel mogelijkheden om als ondernemer met een eenmanszaak te profiteren van de hoge spaarrentes die de partnerbanken van Raisin bieden.

Spaargeld zakelijk of privé aanhouden met een eenmanszaak

Als je een eenmanszaak hebt, ben je in principe vrij om te bepalen of je je spaargeld op een privéspaarrekening of een zakelijke spaarrekening zet (of allebei). Wel zijn er richtlijnen waar je je aan moet houden en betaal je mogelijk extra inkomstenbelasting en/of vermogensbelasting.

Spaargeld op een privéspaarrekening

Het spaargeld dat op een privéspaarrekening staat, wordt belast in box 3. Dat betekent dat je boven het heffingsvrije vermogen vermogensbelasting moet betalen.  

In 2024 mag je € 57.000 zonder fiscale partner of € 114.000 met een fiscale partner belastingvrij sparen. Heb je meer spaargeld en/of beleggingen? Dan betaal je vermogensbelasting over het fictieve rendement.

Fictief rendement
Vermogensbelasting

Privé bank- en spaartegoeden boven € 57.000

1,03%

36%

Privé beleggingen boven € 57.000

6,04%

36%

Spaargeld op een zakelijke spaarrekening

Het spaargeld dat je als eenmanszaak op een zakelijke spaarrekening hebt staan, wordt niet belast in box 3. Over dit geld hoef je dus geen vermogensbelasting te betalen.

Helemaal vrij van belasting ben je niet. Je betaalt namelijk wel inkomstenbelasting (box 1) over de spaarrente die je ontvangt op je zakelijke spaarrekening. De uitgekeerde spaarrente wordt door de Belastingdienst namelijk ook als inkomen gezien.

De spaarrente wordt opgeteld bij je inkomsten en vervolgens betaal je hier (na aftrekposten) inkomstenbelasting over.

Hoeveel belasting je betaalt, is afhankelijk van in welke schijf je inkomsten vallen:

Schijf

Belastbaar inkomen

Inkomstenbelasting

1

Tot € 75.518

36,97%

2

Vanaf € 75.518

49,50%

Hoeveel mag ik zakelijk sparen met een eenmanszaak?

Omdat je over je zakelijke spaargeld geen vermogensbelasting hoeft te betalen, kan dat een flink financieel voordeel opleveren. Toch kun je niet zomaar al je spaargeld op een zakelijke spaarrekening zetten. Dit wordt namelijk als belastingontduiking gezien.

Maar hoeveel geld mag je dan met een eenmanszaak op een zakelijke spaarrekening zetten? Helaas werkt de Belastingdienst niet met heel duidelijke richtlijnen of bedragen. Wel zegt de Belastingdienst het volgende:

  • Een zakelijke rekening moet op naam van het bedrijf staan.

  • Je zakelijke spaargeld moet een zakelijke functie hebben. Oftewel: het bedrag dat op je zakelijke spaarrekening staat, moet te verklaren zijn. 

Voorbeeld: Heb je een eenmanszaak en € 20.000 op je zakelijke spaarrekening staan omdat je binnenkort van plan bent om een auto op de zaak te kopen? Dan is dit bedrag prima te verklaren. Maar staat er € 100.000 op je zakelijke rekening, terwijl je privé maar € 10.000 spaargeld hebt en je voorlopig geen grote zakelijke uitgaven gaat doen? Dan is de verhouding scheef en heeft je spaargeld geen aantoonbare, zakelijke functie. Dit zou dus eigenlijk privéspaargeld moeten zijn waarover je box 3 belasting moet betalen. 

  • Je mag aan het einde van het jaar niet zomaar grote bedragen van je privérekening overmaken naar je zakelijke rekening om privé maar niet boven de box 3 vrijstelling uit te komen. Dit wordt gezien als belastingontduiking en levert zelfs een dubbele heffing op: je betaalt dan belasting in box 1 én in box 3. 

  • Je mag wel altijd geld van je zakelijke (spaar)rekening naar je privé(spaar)rekening overmaken.

Verschillen tussen zakelijk spaargeld en privé spaargeld

De verschillen zitten dus vooral in welke belasting je betaalt en hoeveel belasting je betaalt. Ook zijn er vaak verschillen in spaarrente. De belangrijkste verschillen op een rijtje:

Zakelijke spaarrekening
Privé spaarrekening

Inkomstenbelasting

Je betaalt inkomstenbelasting over de zakelijke spaarrente die je ontvangt.

Je betaalt geen inkomstenbelasting over je privé spaargeld of de spaarrente die je ontvangt.

Vermogensbelasting

Je betaalt geen vermogensbelasting over het spaargeld dat op een zakelijke spaarrekening staat.

Je betaalt vermogensbelasting over het bedrag aan spaargeld dat boven het heffingsvrije vermogen van € 57.000 per persoon uitkomt.

Spaarrente

De spaarrente is vaak lager dan op een ‘normale’ spaarrekening.

De spaarrente is vaak hoger dan op een zakelijke spaarrekening.

Spaarrekening openen bij Raisin

Met een eenmanszaak kun je dus niet onbeperkt spaargeld op je zakelijke rekening laten staan om maar geen vermogensbelasting te hoeven betalen.Wat je wél kunt doen: ervoor zorgen dat het spaargeld dat je privé aanhoudt een zo hoog mogelijke spaarrente oplevert. 

Via één Raisin-account kun je sparen bij banken in de EU, waar je rentes tot wel 3,66% per jaar krijgt. Dat is veel hoger dan bij de meeste Nederlandse grootbanken en zeker hoger dan de spaarrente die je krijgt op de meeste zakelijke spaarrekeningen in Nederland.

Je kunt je spaargeld via Raisin op een ‘normale’ spaarrekening zetten met een variabele rente, waar je je spaargeld op elk gewenst moment af kunt halen. Ook kun je kiezen voor een deposito spaarrekening. Je zet je geld dan voor langere tijd vast tegen een aantrekkelijke, jaarlijkse rente die gedurende de looptijd van je deposito vaststaat.