Sparen voor je kind:

5 belangrijke vragen

Home › Sparen › Sparen voor kind

Je kunt als ouder niet vroeg genoeg beginnen met sparen voor je kind. Je wilt natuurlijk de beste toekomst voor je kroost. Een kind hebben is bovendien helemaal niet goedkoop. Een aparte spaarrekening voor je kind openen is dus een goed idee voor je financiële gezinsplanning.

In het kort
  • Er zijn verschillende spaarproducten die speciaal voor kinderen bedoeld zijn
  • Je kunt ook bijvoorbeeld een depositorekening op naam van je kind openen
  • Er zijn verschillende manieren om je kind te leren sparen
  • Depositorekeningen leveren bij Raisin een stuk meer op dan bij de Nederlandse (groot)banken

Maar wat moet je weten over geld opzij zetten voor je kind? Het NIBUD stelt dat een kind tot 12 jaar € 50.000, of € 4320 per jaar, kost. Adolescenten zijn nog een stuk duurder, tussen 12 en 18 jaar kost een jongere gemiddeld € 30.000 of € 4766 per jaar. Dat een kind een groot deel van het gezinsbudget inneemt, daar twijfelt niemand aan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat één kind gelijk aan 17% van het inkomen dat een gezin besteed, een tweede kind is iets goedkoper. Samen zijn ze dan goed voor 26%.

 

Dus hoe spaar je nu slim voor je kind? Ontdek het hier.

Hoeveel sparen voor een kind?

De eerste vraag die de meeste mensen zich stellen is natuurlijk hoeveel ze moeten sparen voor hun kind. Daar is eigenlijk geen eenduidig antwoord op. Spaar je iedere maand eenzelfde vast bedrag of stort je nu en dan grotere bedragen op de kinderspaarrekening? Dat hangt van je financiële situatie af. Misschien verdien je in sommige periodes meer dan in andere. Zeker het inkomen van jonge ouders, die er bijvoorbeeld voor kiezen om ouderschapsverlof te nemen, kan wisselvallig zijn. Zo is het moeilijk om op voorhand een vast bedrag te bepalen. Daarom zijn er ouders die er voor kiezen om (een deel van) de kinderbijslag op een aparte spaarrekening te zetten. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kun je checken hoeveel kinderbijslag je zult krijgen per kwartaal.

Het bedrag dat je spaart hangt ook van de leeftijd van het kind waarvoor je spaart af. Als je voor een baby spaart is dat anders dan voor een adolescent. Bovendien kunnen er eenmalige financiële meevallers zijn, zoals verjaardagen, feestdagen of het moment waarop een kind afstudeert. Veel spaarrekeningen voor jongeren worden met een specifiek doel geopend, zoals rijles volgen of de studies betalen. Hiervoor kun je op voorhand ongeveer berekenen wat de kosten zijn en kun je bepalen wat je zelf wilt bijdragen.

Is het slim om een groter bedrag aan mijn kind te schenken?

Heb je een bedrag dat je zelf kunt missen en integraal aan je kind of kleinkind wilt geven? Dan kan het interessant zijn om een deposito voor je kind te openen. Als deze spaarrekening op de naam van je kind of kleinkind staat, moet je wel opletten dat het bedrag de bovengrens voor onbelast schenken niet overschrijdt. Ouders kunnen in 2021 € 6604 onbelast schenken aan hun kinderen. Voor grootouders bedraagt de bovengrens € 3204. Als je meer dan dit bedrag, moet je kind schenkingsbelasting betalen. Het is dus beter om hogere bedragen in verschillende schijven te schenken.

Hoe zit het met de spaarrekening van een kind met gescheiden ouders?

Bij een echtscheiding kan het beheer van de kinderspaarrekeningen moeilijker worden. Horen deze bij de huwelijksgoederengemeenschap? Wordt het bedrag dus verdeeld onder beide ouders? Dat hangt af van het doel waarmee de rekening geopend is. Als het een spaarrekening is die geopend werd voor de studies van je kind, dan valt deze buiten de huwelijksgoederengemeenschap. Als de rekening op naam van het kind staat, dan is het vermogen op deze rekening van het kind. Dat is ook het geval als de ouders de gezagvoering over de rekening hebben. Het spaarsaldo kan dus niet zomaar door één ouder opgenomen worden.

Wanneer het van de rekening wordt gehaald, moet het duidelijk zijn dat het spaargeld zal worden gebruikt voor het kind. Je moet bij de scheiding dus duidelijk bespreken met welk doel de spaarrekeningen voor je kind geopend zijn. Naast het doel van de rekening is het ook belangrijk om te weten wie de rekening in de toekomst zal beheren en vanaf welke leeftijd je kind de rekening zelf kan beheren. Zo vermijd je moeilijke situaties.

Hoe leer ik mijn kind sparen?

Een kinder– of jeugdspaarrekening kan een goede manier zijn om je kind de waarde van geld aan te leren. Bij iedere gelegenheid die je krijgt, kun je uitleggen hoeveel geld naar de spaarrekening moet en waarom dit het geval is. Zo leert een kind dat sparen best wel tijd kost. Sparen kun je ook makkelijk stimuleren door je kind kleine bedragen te geven voor klusjes en deze op hun spaarrekening te zetten. Het is voor een kind makkelijker om te sparen als ze een leuk doel voor ogen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een fiets of een spelconsole. Maak van het uitgeven van het bedrag een gebeurtenis die je kind zich zal herinneren. Zo zullen ze beseffen dat sparen goed is.

Spaarrekening voor je kind openen? Overweeg een deposito via Raisin!

Je kunt Nederlandse spaarrekeningen voor kinderen vergelijken om de beste optie te vinden. Wanneer je dit doet, zal het je echter opvallen dat de rente in Nederland erg laag is en deze rekeningen niet veel zullen opbrengen. Zoals je hierboven al kon lezen, kan het interessant zijn om een deposito voor je kind te openen. Bij een deposito staat het geld dat je voor je kind opzij zet, vast gedurende een looptijd van enkele maanden tot 20 jaar. Als compensatie hiervoor krijg je een betere rente. Een deposito openen via Raisin is een goede keuze. Wij bieden je immers lucratieve rentes uit andere EU-lidstaten. Zo verkrijg je een rendement dat je in Nederland waarschijnlijk niet zult vinden. Wil je meer weten over hoe Raisin je kan helpen sparen voor je kind? Bekijk dan onze aanbiedingen en profiteer van rentes tot wel 1,4% per jaar.

Start met sparen