De actuele spaarrente

rentestanden in september 2023

Home › Sparen › Huidige spaarrente

Huidige spaarrente (18 september 2023)
gemiddelde & hoogste rente

Gemiddelde in Nederland (grootbanken + 3 beste aanbiedingen)* Hoogste aanbieding Nederland Gemiddelde Raisin (beste vijf aanbiedingen) Hoogste aanbieding Raisin
Vrij opneembaar sparen 1,92% 2,50% 2,68% 3,00%
Termijndeposito van 1 jaar 2,90% 3,35% 4,20% 4,40%
Termijndeposito van 2 jaar 2,90% 3,45% 4,20% 4,30%
Termijndeposito van 3 jaar 2,77% 3,30% 4,07% 4,35%
Termijndeposito van 4 jaar 2,99% 3,30% 3,98% 4,20%
Termijndeposito van 5 jaar 2,77% 3,30% 3,84% 4,10%

* ABN AMRO biedt termijndeposito’s aan met looptijden van 1, 2, 3, 5 en 10 jaar;  ING biedt termijndeposito’s aan van 3 en 5 jaar, en de Rabobank heeft een aanbod van deposito’s met looptijden van 1 tot en met 20 jaar. Als een grootbank een product niet aanbiedt, wordt de bank niet meegenomen in de berekening.

De beste rentes van Raisin

2,76%
p.j.
Nordax Bank
Zweden
4,25%
p.j.
Rietumu Bank
Letland
4,30%
p.j.
A&G Banco
Spanje

De spaarrente stijgt – waarom?

Na meer dan tien jaar van superlage rentes, zitten de spaarrentes eindelijk weer in de lift. Geweldig nieuws voor spaarders zou je denken, maar dat kun je zo niet helemaal stellen. 

De rentes stijgen voornamelijk ten gevolge van de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om de depositorente te verhogen. Dit doet de ECB niet graag, omdat dit ten koste kan gaan van onder andere de werkgelegenheid.

Hoe zit dat? Bij een lage rente zijn particulieren zoals jijzelf en bedrijven sneller geneigd om kredieten op te nemen – dit kost immers minder geld aan rente. Deze activiteit stimuleert de economie en kan voorkomen dat bedrijven moeten sluiten, krimpen of groeiplannen op de lange baan schuiven, wat ten koste kan gaan van de werkgelegenheid. Het probleem van al dat goedkope geld is dat geld minder waard wordt en deze ontwaarding is wat we inflatie noemen.

Het (drastisch) verhogen van de rentes is een paardenmiddel dat de ECB heeft moeten inzetten om de gierende inflatie van 2022 en het eerste kwartaal van 2023 te lijf te gaan. Op het moment is de inflatie een stuk lager dan een aantal maanden geleden maar nog steeds hoger dan gemiddelde spaarrentes. De reële rente is dus nog altijd negatief is.

Waarom stijgt de hypotheekrente eerder en sneller dan de spaarrente?

Eigenlijk hangen alle rentes met elkaar samen. Rentes zijn een expressie van de waarde van geld en als geld in overvloed beschikbaar is, kun jij goedkoop lenen van de bank en de bank goedkoop van jou (in de vorm van jouw spaargeld).

De hoogte van de hypotheekrente en de spaarrentes gaan weliswaar niet gelijk op, maar een hoge spaarrente kan niet gepaard gaan met een lage hypotheekrente en vice versa.

De hypotheekrente is in de afgelopen tijd sterker gestegen dan de spaarrente. Een van de redenen hiervoor ligt in het bedrijfsmodel van banken. Een andere reden is macro-economisch van aard.

Banken maken kosten voor het aanbieden van spaarrekeningen en zijn op het moment niet heel sterk aangewezen op spaargeld. Daardoor hoeven ze (voorlopig) geen hoge rentes te bieden, ook omdat de concurrentie op de spaarmarkt nog niet groot genoeg is om massale verschuivingen van spaargeld teweeg te brengen.

Het financieren van hypotheken is aan de andere kant risicovol voor een bank. Dit risico wil de bank opvangen in de vorm van rente, waardoor de hypotheekrente ook altijd een stukje hoger ligt dan de spaarrente.

Bij veranderende marktomstandigheden, kunnen banken weer (meer) geld gaan vragen voor hypotheken, maar hoeven ze dat nog niet op spaargeld te bieden . Dit is een van vele redenen waarom de hypotheekrente doorgaans als eerste weer stijgt na een periode waarin geld overvloedig beschikbaar was.

Nog een reden waarom de hypotheekrente stijgt: vaak wordt voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld tien jaar, een vaste rente aangeboden. Als de bank verwacht dat de rentes in deze periode zullen stijgen, dan wordt geld gedurende deze rentevaste periode duurder. De bank moet hogere rentes gaan bieden om spaargeld aan te trekken of tegen hogere kosten zelf geld lenen van de ECB of andere banken.

De banken willen op veranderende omstandigheden, zoals verwachte rentestijgingen, anticiperen door zelf rentes te verhogen. Dit gebeurt allemaal aan de hand van modellen en berekeningen.

Actuele spaarrente – trend

Op het moment (september 2023) blijft de kans op verdere rentestijgingen reëel. De huidige trend in spaarrentes verloopt duidelijk naar boven en onze verwachting is dat deze trend van stijgende spaarrentes voorlopig aan blijft houden om de nog steeds hoge inflatie af te remmen.

Welke bank biedt de hoogste rente? In Nederland is dit tegenwoordig MeDirect. Via Raisin vind je de hoogste rentes op spaarrekeningen bij de Zweedse Nordax Bank.

Vergelijk alle spaarrentes op spaarrekeningen en -deposito’s en lees onze volledig voorspelling van de spaarrentes.

Overzicht spaarrentes – grootbanken (september 2023)

Vrij opneembaar Termijndeposito 1 jaar Termijndeposito 2 jaar Termijndeposito 3 jaar
ING 1,25%* Wordt niet aangeboden Wordt niet aangeboden 2,35%
ABN AMRO 1,25% 2,25% 2,30% 2,35%
Rabobank 1,70%** 2,25% 2,30% 2,50%

* tot € 10.000; 1,15% voor bedragen tussen €10.000 en € 1.000.000

** tot € 20.000; 1,60% voor bedragen tussen €20.000 en € 100.000

Alle aanbiedingen van Raisin