De actuele spaarrente

rentestanden in februari 2024

Home › Sparen › Huidige spaarrente

Huidige spaarrente (14 februari 2024)
gemiddelde & hoogste rentes

Gemiddelde in Nederland (grootbanken + 3 beste aanbiedingen)* Hoogste aanbieding Nederland Gemiddelde Raisin (beste vijf aanbiedingen) Hoogste aanbieding Raisin
Vrij opneembaar sparen 2,42% 3,60% 3,29% 3,50%
Termijndeposito van 1 jaar 3,08% 3,30% 3,77% 3,78%
Termijndeposito van 2 jaar 3,11% 3,30% 3,66% 3,71%
Termijndeposito van 3 jaar 2,99% 3,15% 3,53% 3,61%
Termijndeposito van 4 jaar 2,53% 3,00% 3,42% 3,60%
Termijndeposito van 5 jaar 2,97% 3,00% 3,32% 3,65%

* ABN AMRO biedt termijndeposito’s aan met looptijden van 1, 2, 3, 5 en 10 jaar;  ING biedt termijndeposito’s aan van 3 en 5 jaar, en de Rabobank heeft een aanbod van deposito’s met looptijden van 1 tot en met 20 jaar. Als een grootbank een product niet aanbiedt, wordt de bank niet meegenomen in de berekening.

De beste rentes van Raisin

3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,25%
p.j.
BluOr Bank AS
Letland
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

De spaarrente blijft stabiel – waarom?

Na meer dan tien jaar van zeer lage rentes, zatten de spaarrentes voor enige tijd flink in de lift. Deze stijgende rentes waren voornamelijk het gevolg van de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om de depositorente te verhogen. Bij een lage rente zijn particulieren en bedrijven sneller geneigd om kredieten op te nemen; dit kost immers minder geld aan rente. Deze activiteit stimuleert de economie en kan voorkomen dat bedrijven moeten sluiten, krimpen of groeiplannen op de lange baan schuiven, wat ten koste kan gaan van de werkgelegenheid. Het probleem van al dat goedkope geld is dat geld minder waard wordt en deze ontwaarding is wat we inflatie noemen.

Het (drastisch) verhogen van de rentes is een paardenmiddel dat de ECB heeft moeten inzetten om de gierende inflatie van 2022 en de eerste helft van 2023 te lijf te gaan. Op het moment is de inflatie een stuk lager dan in 2022, maar voor heel 2024 zal deze hoogstwaarschijnlijk nog steeds hoger zijn dan de gemiddelde spaarrentes. De reële rente is dus nog steeds amper positief.

Waarom stijgt de hypotheekrente eerder en sneller dan de spaarrente?

Eigenlijk hangen alle rentes met elkaar samen. Rentes zijn een expressie van de waarde van geld en als geld in overvloed beschikbaar is, kun jij goedkoop lenen van de bank en de bank goedkoop van jou (in de vorm van jouw spaargeld).

De hoogte van de hypotheekrente en de spaarrentes gaan weliswaar niet gelijk op, maar een hoge spaarrente kan niet gepaard gaan met een lage hypotheekrente en vice versa.

De hypotheekrente is in de afgelopen tijd sterker gestegen dan de spaarrente. Een van de redenen hiervoor ligt in het bedrijfsmodel van banken. Een andere reden is macro-economisch van aard.

Banken maken kosten voor het aanbieden van spaarrekeningen en zijn op het moment niet heel sterk aangewezen op spaargeld. Daardoor hoeven ze (voorlopig) geen hoge rentes te bieden, ook omdat de concurrentie op de spaarmarkt nog niet groot genoeg is om massale verschuivingen van spaargeld teweeg te brengen.

Het financieren van hypotheken is aan de andere kant risicovol voor een bank. Dit risico wil de bank opvangen in de vorm van rente, waardoor de hypotheekrente ook altijd een stukje hoger ligt dan de spaarrente.

Bij veranderende marktomstandigheden, kunnen banken weer (meer) geld gaan vragen voor hypotheken, maar hoeven ze dat nog niet op spaargeld te bieden . Dit is een van vele redenen waarom de hypotheekrente doorgaans als eerste weer stijgt na een periode waarin geld overvloedig beschikbaar was.

Nog een reden waarom de hypotheekrente stijgt: vaak wordt voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld tien jaar, een vaste rente aangeboden. Als de bank verwacht dat de rentes in deze periode zullen stijgen, dan wordt geld gedurende deze rentevaste periode duurder. De bank moet hogere rentes gaan bieden om spaargeld aan te trekken of tegen hogere kosten zelf geld lenen van de ECB of andere banken.

De banken willen op veranderende omstandigheden, zoals verwachte rentestijgingen, anticiperen door zelf rentes te verhogen. Dit gebeurt allemaal aan de hand van modellen en berekeningen.

Actuele spaarrente – trend

Op het moment (februari 2024) is de kans op verdere rentestijgingen minder reëel. De ECB rente staat op de hoogste stand ooit en de inflatie is sterk afgezwakt. Spaarrentes kunnen echter nog steeds stijgen door de toenemende concurrentie op de spaarmarkt.

Welke bank biedt de hoogste rente? In Nederland is dit in nu Garanti Bank. Via Raisin vind je de hoogste rentes op spaarrekeningen bij de Franse Distingo Bank.

Vergelijk alle spaarrentes op spaarrekeningen en -deposito’s en lees onze volledig voorspelling van de spaarrentes.

Overzicht spaarrentes – grootbanken (februari 2024)

Vrij opneembaar Termijndeposito 1 jaar Termijndeposito 2 jaar Termijndeposito 3 jaar
Rabobank 1,70%* 2,35% 2,35% 2,40%
ING 1,50%** Wordt niet aangeboden Wordt niet aangeboden 2,35%
ABN AMRO 1,50% 2,35% 2,35% 2,35%

* tot € 20.000; 1,60% voor bedragen tussen €20.000 en € 100.000

** tot € 10.000; 1,25% voor bedragen tussen €10.000 en € 1.000.000

 

Alle aanbiedingen van Raisin