De actuele spaarrente

rentestanden in september 2022

Home › Sparen › Huidige spaarrente

Huidige spaarrente (20 september 2022)
gemiddelde & hoogste rente

Gemiddelde in Nederland (grootbanken + 3 beste aanbiedingen)* Hoogste aanbieding Nederland Gemiddelde Raisin (beste vijf aanbiedingen) Hoogste aanbieding Raisin
Vrij opneembaar sparen 0,07% 0,25% 0,40% 0,65%
Termijndeposito van 1 jaar 0,75% 1,00% 1,47% 2,20%
Termijndeposito van 2 jaar 0,90% 1,35% 2,17% 2,40%
Termijndeposito van 3 jaar 1,30% 1,50% 2,28% 2,70%
Termijndeposito van 4 jaar 1,36% 1,55% 2,25% 2,50%
Termijndeposito van 5 jaar 1,49% 1,70% 2,19% 2,60%

* niet alle grootbanken bieden alle rekeningvormen aan. In dit geval wordt de bank niet meegenomen in de berekening.

De beste rentes van Raisin

1,75%
p.j.
Coop Pank
Estland
0,65%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
2,40%
p.j.
Banca Progetto
Italië

De spaarrente stijgt – waarom?

Na meer dan tien jaar van superlage rentes, zitten de spaarrentes eindelijk weer in de lift. Geweldig nieuws voor spaarders, zou je denken, maar dat kun je zo niet helemaal stellen. 

De rentes stijgen voornamelijk ten gevolge van de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om de depositorente omhoog te gooien. En dat doet de ECB niet graag, omdat dit ten koste kan gaan van onder andere de werkgelegenheid.

Hoe zit dat? Bij een lage rente zijn particulieren zoals jijzelf en bedrijven sneller geneigd om kredieten op te nemen – dit kost immer minder geld aan rente. Deze activiteit stimuleert de economie en voorkomt zo dat bedrijven moeten sluiten, krimpen of groeiplannen op de lange baan schuiven, wat ten koste zou gaan van de werkgelegenheid. Het probleem van al dat goedkope geld? Geld wordt minder waard, en deze ontwaarding is wat we inflatie noemen.

Het (drastisch) verhogen van de rentes is een paardenmiddel dat de ECB nu in moet zetten om de gierende inflatie te lijf te gaan. Waarom zijn de stijgende rentes dus eigenlijk helemaal niet zo’n goed nieuws? Omdat ze op het moment vooral stijgen omdat de inflatie zo hoog is, en de reële rente dus nog altijd flink negatief uitvalt.

Waarom stijgt de hypotheekrente eerder en harder dan de spaarrente?

Eigenlijk hangen alle rentes met elkaar samen. Rentes zijn een expressie van de waarde van geld, en als geld in overvloede beschikbaar is kun jij goedkoop lenen van de bank en de bank goedkoop van jou (in de vorm van jouw spaargeld).

De hoogte van de hypotheekrente en de spaarrentes die jij ontvangt gaan weliswaar niet gelijk op, maar een hoge spaarrente kan om deze reden niet gepaard gaan met een lage hypotheekrente, en vice versa.

De hypotheekrente is in de afgelopen tijd sterker gestegen dan de spaarrente. Een van de redenen hiervoor ligt in het bedrijfsmodel van banken. Een andere reden is macro-economisch van aard.

Banken maken kosten voor het aanbieden van spaarrekeningen, en zijn nog niet heel sterk aangewezen op spaargeld. Daardoor hoeven ze voorlopig nog geen rentes te gaan bieden, ook omdat de concurrentie op de spaarmarkt nog niet hoog genoeg is om massale verschuivingen van spaargeld teweeg te brengen.

Het financieren van hypotheken is aan de andere kant risicovol voor een bank. Dit risico wil de bank afdekken in de vorm van rente, waardoor de hypotheekrente ook altijd een stukje hoger ligt dan de spaarrente.

Zodra marktomstandigheden verschuiven, kunnen banken weer geld gaan vragen voor hypotheken, maar hoeven ze het nog niet te bieden op spaargeld. Dit is een van vele redenen waarom de hypotheekrente doorgaans als eerste weer stijgt na een periode waarin geld overvloedig beschikbaar was.

Nog een reden waarom de hypotheekrente stijgt: vaak wordt voor een bepaalde periode een vaste rente aangeboden. Bijvoorbeeld tien jaar. Als de bank verwacht dat de rentes gaan stijgen binnen deze tien jaar, wordt geld gedurende deze rentevaste periode duurder. De bank moet hogere rentes gaan bieden om spaargeld aan te trekken of duurder zelf geld lenen, van de ECB of andere banken.

Hier sorteert de markt alvast op voor door de rentes omhoog te trekken zodra de verwachting is dat de rentes kunnen gaan stijgen. Dit allemaal aan de hand van ingewikkelde modellen, berekeningen hoeveel rentestijging ze op kunnen vangen, hoe waarschijnlijk welke stijgingen zijn, enzovoort.

Actuele spaarrente – trend

Op het moment (eind september 2022) blijven veel banken rentes verhogen. De trend in spaarrentes verloopt nog altijd duidelijk naar boven. Onze verwachting is dat deze trend van stijgende spaarrentes voorlopig aan blijft houden vanwege de aanhoudend hoge inflatie.

Welke bank geeft de hoogste rente? In Nederland meestal de Yapi Kredi Bank; op spaarrekeningen vind je via Raisin de hoogste rentes bij de Franse Renault Bank.

Vergelijk alle spaarrentes op spaarrekeningen en op spaardeposito’s. En lees ook onze volledig voorspelling van de spaarrentes.

Overzicht spaarrentes – grootbanken

Vrij opneembaar Termijndeposito 1 jaar Termijndeposito 2 jaar Termijndeposito 3 jaar
ING 0,00% Wordt niet aangeboden Wordt niet aangeboden Wordt niet aangeboden
ABN AMRO 0,00% Wordt niet aangeboden Wordt niet aangeboden 0,30%
Rabobank 0,01% Wordt niet aangeboden Wordt niet aangeboden Wordt niet aangeboden
Volksbank (SNS/ASN/RegioBank) 0,01% Wordt niet aangeboden Wordt niet aangeboden Wordt niet aangeboden

Alle aanbiedingen van Raisin