Spaarrentes in Zweden vergelijken

 • Spaarrentes tot 3,18% p.j.

 • Spaar bij partnerbanken Klarna en Nordax Bank

 • Allerhoogste kredietrating (AAA) van S&P

 • Open zowel spaarrekeningen zonder voorwaarden als depositorekeningen

Home › Spaarrente › Zweden

Ons aanbod uit Zweden

Zweden is een stabiel en vooruitstrevend land. Het Koninkrijk ligt weliswaar te ver van Nederland vandaan om het een buurland te noemen, maar in veel opzichten lijken Zweden en Nederland op elkaar. Beide landen hebben een sterk sociaal vangnet, hoge levenskwaliteit en een moderne beroepsbevolking en economie.

In het kort
 • Verschillende Zweedse banken bieden nog rentes aan tot een procent voor internetspaarrekeningen, en zelfs meer dan een procent op depositorekeningen
 • Om bij Zweedse banken een rekening te kunnen openen, heb je doorgaans een verblijfsvergunning of Zweeds paspoort en een arbeidsovereenkomst nodig
 • Zweden heft geen bronbelasting voor spaarders. Als je een spaarrekening in Zweden hebt, wordt deze dus precies hetzelfde belast als je spaarrekening in Nederland
 • Via Raisin kun je spaarrekeningen zonder voorwaarden en depositorekeningen openen bij Klarna en Nordax

Een andere overeenkomst tussen Zweden en Nederland? Behoudend financieel beleid, gericht op stabiliteit. De Zweedse centrale bank (Riksnbank) besloot zelfs als een van de eerste landen om te experimenteren met negatieve depositorentes voor banken.

Dat klinkt als slecht nieuws voor spaarders. Toch is het de moeite waard om eens te kijken wat voor mogelijkheden Nederlandse spaarders hebben in Zweden. Want Zweedse spaarders ontvangen namelijk wel nog aantrekkelijke rentes op hun spaarrekeningen en termijndeposito’s.

Begin met sparen in Zweden in drie eenvoudige stappen

1. Open je gratis Raisin-rekening

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten – je gratis Raisin-rekening wordt geopend bij Raisin Bank (Duitsland). Meer details >

2. Kies een spaarproduct

Log in op je account en kies een (of meer) spaarproducten van Nordax en/of Klarna. Je kunt je gewenste deposito of spaarrekening al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

3. Begin met sparen in Zweden

Maak je spaargeld over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de opening van je spaarproduct. Bij opening van verdere producten hoef je je niet nogmaals te registreren of identificeren!

Onze partnerbanken in Zweden
Nordax Bank en Klarna Bank

Klarna Bank

Klarna (Bank) is een Zweedse betaaldienstverlener, een van de toonaangevende bedrijven op dit gebied in de wereld, met een bankvergunning. Het bedrijf werd in 2005 in Stockholm opgericht met één doel: betalen gemakkelijker te maken. In 2014 sloten Klarna en SOFORT zich samen om zo de Klarna Group te worden; de marktleider op het gebied van online betalen in Europa. In 2017 volgde een bankvergunning van de Finansinspektionen (Zweedse financiële toezichthoudende autoriteit).

De Klarna Group werkt samen met 250.000 webwinkels en online bedrijven, waaronder een paar van de grootste ter wereld zoals Spotify en Nike.

Nordax Bank

De Nordax Bank is gevestigd in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het bedrijf heeft ongeveer 255.000 particuliere klanten in de Scandinavische landen, Duitsland en ook Nederland. De bank is gespecialiseerd in een aantal financiële producten, zoals hypotheken en persoonlijke leningen.

Per 31 december 2020 had Nordax SEK 27,7 miljard (ruim 2,7 miljard euro) aan kredieten uitstaan bij klanten, met SEK 24,2 miljard (circa 2,4 miljard euro) aan aangetrokken spaarkapitaal.

Nordax Bank en Klarna Bank
de voorwaarden

Klarna Bank

 • Je spaargeld valt onder het Zweedse depositogarantiestelsel, tot het equivalente bedrag van € 100.000 per rekeninghouder in Zweedse kroon
 • De minimuminleg voor een vrij opneembare spaarrekening is € 1
 • De minimuminleg voor een depositorekening is € 500
 • Zweden heft geen bronbelasting over spaargeld
 • Als je dagelijks opvraagbare spaarrekening opent kun je direct en zonder beperkingen geld naar je spaarrekening bij Klarna Bank overboeken en weer terug laten boeken naar je Raisin-rekening
 • Bij een spaardeposito bij Klarna is vroegtijdige beëindiging niet mogelijk

Nordax Bank

 • Je spaargeld valt onder het Zweedse depositogarantiestelsel, tot het equivalente bedrag van € 100.000 per rekeninghouder in Zweedse kroon
 • De minimuminleg voor een vrij opneembare spaarrekening is € 1
 • De minimuminleg voor een depositorekening is € 500
 • Zweden heft geen bronbelasting over spaargeld
 • Als je dagelijks opvraagbare spaarrekening opent kun je direct en zonder beperkingen geld naar je spaarrekening bij Nordax Bank overboeken en weer terug laten boeken naar je Raisin-rekening
 • Bij een spaardeposito bij Nordax is vroegtijdige beëindiging niet mogelijk

Sparen in Zweden – hoe veilig is sparen in het AAA-land?

S&P: ‘AAA’ / Moody’s: ‘Aaa’ / DRBS: ‘AAA’ (maart 2023)

Zweden zijn trots op hun gediversifieerde economie met een gezonde balans tussen een hoogontwikkelde exportsector en een sterke verzorgingsstaat. Ondanks een hoge belastingdruk, neemt het gemiddelde BNP van het land zelfs binnen Europa een hoge positie in.

Zweden heeft daarnaast een van de meest stabiele democratieën ter wereld. In de jaarlijkse Democratie-index van The Economist uit 2020, stond het land wereldwijd opnieuw op de derde plaats.

De verschillende kredietbureaus leveren een betrouwbare graadmeter van de kracht van nationale economieën. Soms bestaan er discussies over welk bureau nu de meest betrouwbare ratings geeft. In Zweden maakt het niet uit in welk bureau jij je vertrouwen plaatst.

Alle gerenommeerde credit agencies (DBRS, Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s) beoordelen Zweden namelijk met de hoogst mogelijke AAA-rating. Dit betekent dat beleggers (en dus ook spaarders) het volste vertrouwen kunnen hebben dat de Zweedse staat en economische instellingen hun verplichtingen na kunnen komen. Ook als bijvoorbeeld een bank om zou vallen.

Zweden is geen euroland, maar wel lid van de EU. Net zoals alle andere lidstaten, betekent dit dat Zweden een depositogarantiestelsel heeft. Het systeem dekt alle spaartegoeden en deposito’s tot 1.050.000 Zweedse kroon (SEK). Dit is ongeveer gelijk aan € 100.000.

De nationaliteit van de spaarder maakt voor het depositogarantiestelsel niets uit. Iedere rekeninghouder bij een Zweedse bank geniet van de bescherming onder het Zweedse depositogarantiestelsel.

Het Zweedse depositogarantiestelsel (Insättningsgarantin)

Met het stelsel voldoet Zweden aan de eisen die door de EU gesteld zijn. Het dekkingsniveau van het stelsel ligt bij het equivalent van € 100.000 per rekeninghouder per bank in Zweedse kronen. Het kan dus zijn dat dit dekkingsniveau (marginaal) afwijkt van € 100.000, afhankelijk van de wisselkoers van de kroon tegenover de euro. Mocht het stelsel in moeten grijpen, dan worden spaarders gecompenseerd in Zweedse kroon. Er zijn bij uitkering dus verliezen (en winsten) mogelijk door valutaschommelingen.

 • Het depositogarantiestelsel wordt beheerd door het Zweedse Nationale Schuldinstituut (Riksgälden)
 • Alle tegoeden bij banken in deze lijst worden vergoed
 • De uitbetalingstermijn bedraagt slechts 7 werkdagen. Daarmee voldoen de Zweden in 2022 al aan de eisen die in de gehele EU pas in 2024 ingaan
 • Het fonds beheerde eind 2019 omgerekend meer dan 4 miljard euro (maar liefst 2,55% van de gedekte tegoeden)

Sparen in Zweden – rente en rekening openen

Als het om rente gaat, zijn spaarders in Zweden een stukje beter af dan in Nederland. De depositorentes bij Zweedse banken lopen op tot 2,60%, bij een korte looptijd van slechts 12 maanden. Bij langere looptijden kun je tot wel 2,84% rente op jaarbasis ontvangen (stand: maart 2023).

Zelfs op spaarrekeningen zonder voorwaarden (‘internetsparen’) ontvang je in Zweden nog rentes van boven de één procent. Een flink verschil met de rentetarieven in Nederland.

Overtuigd van de hoge rentes en de stabiele financiële situatie in Zweden? Helaas is het nog niet zo gemakkelijk om een rekening te openen bij een Scandinavische bank. Niet alleen heb je een Zweeds paspoort of een Zweedse verblijfsvergunning nodig. Veel banken vereisen ook een arbeidsovereenkomst. En daarnaast ook nog een inschrijf-/postadres in Zweden.

De enige realistische optie voor Nederlandse spaarders, is het openen van een Zweedse rekening via een online spaarbemiddelaar. Zoals Raisin. Raisin werkt in Zweden samen met de Nordax Bank en Klarna Bank.

Een spaarrekening in Zweden – belastingen

Zweden heft bronbelasting. Maar deze bronbelasting is alleen van toepassing op dividend. Dividend is winstuitkering van een bedrijf over de aandeelhouders. Ook op spaargeld kun je rendement behalen, maar dit rendement (de rente) wordt niet belast. Als Nederlandse spaarder krijg je dus niet te maken met bronbelasting in Zweden.

Een andere vraag die je misschien hebt is hoe het nu zit met belasting in Nederland. Heeft de Belastingdienst inzicht in je buitenlandse tegoeden? Moet je buitenlandse tegoeden als vermogen opgeven in Box 3 bij je belastingopgave?

Het antwoord is aanvoudig: Je bent verplicht om je tegoeden op een Zweedse spaarrekening op te geven. Als je dit niet doet, verduister je vermogen. Bij je belastingaangifte reken je dus al je vermogen in Nederland en Zweden bij elkaar.

Dankzij het fictieve rendement dat de Belastingdienst hanteert, hoef je de rente-inkomsten in ieder geval tot 2026 niet op te geven. Je vermogen op Zweedse spaarrekeningen wordt dus precies hetzelfde belast als je vermogen op Nederlandse spaarrekeningen.

Soort belastingopgave Spaargeld in Zweden Overig vermogen in Nederland Vrijstelling (fiscaal jaar 2022) Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 30.000 € 15.000 € 50.650 € 0
Fiscale partners € 75.000 € 25.000 € 101.300 € 0
Alleenstaand € 60.000 € 0 € 50.650 € 9350
Fiscale partners € 125.000 € 25.000 € 101.300 € 48.700

Toch in een ander land sparen?

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen in Duitsland
Spaarrekening openen in Duitsland

De Duitse economie is de motor van de EU. Daarnaast kun je op een Duitse spaarrekening nog een aantrekkelijke rente krijgen. In Duitsland spaar je tegen dezelfde belastingvoorwaarden als in Nederland. Ontdek hoe je met Raisin veilig een spaarrekening kunt openen in Duitsland.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Sparen in Tsjechië
Sparen in Tsjechië

Tsjechië staat bekend om zijn mooie natuur en pittoreske Boheemse steden. Daarnaast wordt Tsjechië – terecht – gezien als een relatief modern en vooruitstrevend land en een bruggenbouwer tussen het voormalig oosten en westen van ons continent. Niet alleen perfect voor je volgende vakantie, maar ook voor je spaargeld.

Lees meer