Spaarrentes in Zweden vergelijken

 • Spaarrentes tot 3,40% p.j.

 • Spaar bij partnerbanken Klarna, Nordax Bank, Collector en TF Bank

 • Allerhoogste kredietrating (AAA) van S&P

 • Open zowel spaarrekeningen zonder voorwaarden als depositorekeningen

Home › Spaarrente › Zweden

Ons aanbod uit Zweden

Zweden is een stabiel en vooruitstrevend land. Het koninkrijk ligt weliswaar te ver van Nederland vandaan om het een buurland te noemen, maar in veel opzichten lijken Zweden en Nederland op elkaar. Beide landen hebben een sterk sociaal vangnet, hoge levenskwaliteit, een hoogopgeleide beroepsbevolking en een stabiele economie.

In het kort
 • Raisins Zweedse partnerbanken bieden aantrekkelijke rentes op zowel vrij opneembare internetspaarrekeningen als op depositorekeningen
 • Zweden heft geen bronbelasting op tegoeden van buitenlandse spaarders. Als je een spaarrekening in Zweden hebt, wordt deze dus precies hetzelfde belast als je spaarrekening in Nederland
 • Om zelf bij een Zweedse bank een rekening te kunnen openen, heb je doorgaans een Zweeds paspoort of verblijfsvergunning en een arbeidsovereenkomst nodig
 • Via Raisin kun je spaarrekeningen zonder voorwaarden en depositorekeningen openen bij Collector, Klarna, Nordax en TF Bank

Onze partnerbanken in Zweden
Nordax Bank, Klarna Bank en Collector

Klarna Bank

Klarna (Bank) is een Zweedse betaaldienstverlener, een van de toonaangevende bedrijven op dit gebied in de wereld, met een bankvergunning. Het bedrijf werd in 2005 in Stockholm opgericht met één doel: betalen gemakkelijker te maken. In 2014 sloten Klarna en SOFORT zich samen om zo de Klarna Group te worden; de marktleider op het gebied van online betalen in Europa. In 2017 volgde een bankvergunning van de Finansinspektionen (Zweedse financiële toezichthoudende autoriteit).

Nordax Bank

Nordax Bank is gevestigd in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het bedrijf heeft ongeveer 255.000 particuliere klanten in de Scandinavische landen, Duitsland en ook Nederland. De bank is gespecialiseerd in een aantal financiële producten, zoals hypotheken en persoonlijke leningen.

Per 31 december 2020 had Nordax SEK 27,7 miljard (ruim 2,7 miljard euro) aan kredieten uitstaan bij klanten, met SEK 24,2 miljard (circa 2,4 miljard euro) aan aangetrokken spaarkapitaal.

Collector

Collector is onderdeel van Norion Bank AB, dat in 1999 werd opgericht als een beheerbedrijf voor non-performing loans (NPL). In 2015 kreeg het bedrijf een bankvergunning. Collector richt zich op particulieren in tegenstelling tot andere bedrijfsonderdelen van Norion Bank AB, zoals Walley, dat zich richt op handelaren en private (banking) klanten. Norion Bank AB heeft kantoren in Göteborg, Stockholm en Helsingborg in Zweden, en Oslo, Noorwegen en Helsinki, Finland.

TF Bank

TF Bank is een digitale bank die een grote focus heeft op automatisering en door middel van een zelfontwikkeld platform bankdiensten waaronder spaarrekeningen en deposito’s aanbiedt. De bank heeft een vergunning in Zweden en is sinds 2016 genoteerd aan de Nasdag Stockholm. Naast Zweden is TF Bank ook in andere Europese landen actief waarounder Noorwegen, Denenmarken, Duitsland en Nederland

Nordax Bank, Klarna Bank, Collector en TF Bank
de voorwaarden

De onderstaande voorwaarden zijn van toepassing op al onze Zweedse partnerbanken

 • Je spaargeld valt onder het Zweedse depositogarantiestelsel, tot het equivalente bedrag van € 85.000 per rekeninghouder in Zweedse kroon
 • De minimuminleg voor een vrij opneembare spaarrekening is € 1
 • De minimuminleg voor een depositorekening is € 500
 • Zweden heft geen bronbelasting over spaargeld
 • Als je dagelijks opvraagbare spaarrekening opent, kun je direct en zonder beperkingen geld naar je spaarrekening bij de Zweedse bank overboeken en weer terug laten boeken naar je Raisin-rekening
 • Bij een spaardeposito is vroegtijdige beëindiging niet mogelijk

Begin met sparen in Zweden in drie eenvoudige stappen

1. Open je gratis Raisin-rekening

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten – je gratis Raisin-rekening wordt geopend bij Raisin Bank (Duitsland). Meer details >

2. Kies een spaarproduct

Log in op je account en kies een (of meer) spaarproducten van Nordax, Klarna en/of Collector. Je kunt je gewenste deposito of spaarrekening al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

3. Begin met sparen in Zweden

Maak je spaargeld over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de opening van je spaarproduct. Bij opening van verdere producten hoef je je niet nogmaals te registreren of identificeren.

Sparen in Zweden – hoe veilig is sparen in het AAA-land?

S&P: ‘AAA’ / Moody’s: ‘Aaa’ / DRBS: ‘AAA’ (december 2023)

Zweden zijn trots op hun gediversifieerde economie met een gezonde balans tussen een hoogontwikkelde exportsector en een sterke verzorgingsstaat. Ondanks een hoge belastingdruk, neemt het gemiddelde BNP van het land zelfs binnen Europa een hoge positie in.

Zweden heeft daarnaast een van de meest stabiele democratieën ter wereld. In de jaarlijkse Democratie-index van The Economist uit 2022, stond het land wereldwijd opnieuw op de derde plaats.

De verschillende kredietbureaus leveren een betrouwbare graadmeter van de kracht van nationale economieën. Soms bestaan er discussies over welk bureau nu de meest betrouwbare ratings geeft. In Zweden maakt het niet uit in welk bureau jij je vertrouwen plaatst.

Alle gerenommeerde credit agencies (DBRS, Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s) beoordelen Zweden namelijk met de hoogst mogelijke AAA-rating. Dit betekent dat beleggers (en dus ook spaarders) het volste vertrouwen kunnen hebben dat de Zweedse staat en economische instellingen hun verplichtingen na kunnen komen, ook als bijvoorbeeld een bank om zou vallen.

Zweden is geen euroland, maar wel lid van de EU. Net zoals alle andere lidstaten, betekent dit dat Zweden een depositogarantiestelsel heeft. Het systeem dekt alle spaartegoeden en deposito’s tot 1.000.000 Zweedse kroon (SEK). Dit is ongeveer gelijk aan € 85.000.

De nationaliteit van de spaarder maakt voor het depositogarantiestelsel niets uit. Iedere rekeninghouder bij een Zweedse bank geniet van de bescherming onder het Zweedse depositogarantiestelsel.

Het Zweedse depositogarantiestelsel (Insättningsgarantin)

Met het stelsel voldoet Zweden aan de eisen die door de EU gesteld zijn. Het dekkingsniveau van het stelsel ligt bij het equivalent van € 85.000 per rekeninghouder per bank in Zweedse kronen. Het kan dus zijn dat door het verschil in valuta de dekkingsniveau afwijkt van € 100.000, afhankelijk van de wisselkoers van de kroon tegenover de euro. Mocht het stelsel in moeten grijpen, dan worden spaarders gecompenseerd in Zweedse kroon. Er zijn bij uitkering dus verliezen (en winsten) mogelijk door valutaschommelingen.

 • Het depositogarantiestelsel wordt beheerd door het Zweedse Nationale Schuldinstituut (Riksgälden)
 • Alle tegoeden bij banken op deze lijst worden vergoed
 • De uitbetalingstermijn bedraagt slechts 7 werkdagen. Daarmee voldoet Zweden sinds 2022 al aan de eisen die in de gehele EU pas in 2024 ingaan
 • Het fonds beheerde eind 2019 omgerekend meer dan 4 miljard euro (maar liefst 2,55% van de gedekte tegoeden)

Sparen in Zweden – rente en rekening openen

Als het om rente gaat, zijn spaarders in Zweden een stuk beter af dan in Nederland. De depositorentes bij Zweedse banken lopen op tot 4,17% per jaar (december 2023).

Ook op vrij opneembare spaarrekeningen ontvang je in Zweden aantrekkelijke rentes tot 3,25% per jaar (december 2023) wat veel meer is dan wat je bij de Nederlandse grootbanken ontvangt.

Overtuigd van de hoge rentes en de stabiele financiële situatie in Zweden? Helaas is het nog niet zo gemakkelijk om een rekening te openen bij een Zweedse bank. Niet alleen heb je een Zweeds paspoort of een Zweedse verblijfsvergunning nodig, veel banken vereisen ook een arbeidsovereenkomst en een inschrijf-/postadres in Zweden.

Via spaarbemiddelaar Raisin is het mogelijk om als Nederlandse spaarder eenvoudig, gratis en volledig online een rekening te openen bij een Zweedse bank. Raisin werkt in Zweden samen met Nordax Bank, Klarna Bank en Collector.

Een Zweedse spaarrekening – belastingen

De Nederlandse Belastingdienst beschouwt alle banktegoeden als vermogen, onafhankelijk van waar je spaart. Je dient je vermogen in Box 3 van de belastingopgave in te vullen. Als je een spaarrekening bij een Zweedse bank hebt, dan betaal je in Nederland belasting over de totaalbedragen van al je Nederlandse en buitenlandse spaarrekeningen bij elkaar.

Zweden heft geen bronbelasting over spaartegoeden van buitenlandse spaarders. Dit betekent dat je spaargeld als Nederlandse spaarder niet door de Zweedse belastingdienst belast wordt. Hier hoef je verder niets voor te doen.

Soort belastingopgave Spaargeld in Zweden Overig vermogen in Nederland Vrijstelling (in 2023) Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 30.000 € 15.000 € 57.000 € 0
Fiscale partners € 75.000 € 25.000 € 114.000 € 0
Alleenstaand € 60.000 € 0 € 57.000 € 3000
Fiscale partners € 125.000 € 25.000 € 114.000 € 36.000

Sparen in andere EU landen

Spaar in België
Spaar in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Onze zuiderburen hanteren zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren. Stuur je spaargeld de grens over en profiteer van meer bij de Belgische CKV Spaarbank. Ontdek hoe dit in zijn werk gaat.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan in eigen land. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk tegen aantrekkelijke rentes.

Lees meer
Spaar in Italië
Spaar in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisins partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee bieden je een hoge rentes voor je spaargeld. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig spaart in Italië tegen zeer aantrekkelijke rentes.

Lees meer
Spaar voor meer in Portugal
Spaar voor meer in Portugal

Portugal is niet alleen een geliefd vakantie- en emigratieland; het is ook een uitstekende bestemming voor je spaargeld. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig spaart in Portugal en van hoge rentes profiteer. Tevens betaal je nauwelijks tot geen bronbelasting.

Lees meer
Spaar tegen hoge rentes in Letland
Spaar tegen hoge rentes in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in de EU.

Lees meer
Spaar in Estland
Spaar in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en kun je profiteren van hoge rentes. Ontdek hoe je meer uit je spaargeld haalt in Estland.

Lees meer
Spaar in Duitsland
Spaar in Duitsland

Duitsland heeft een sterke economie en een topwaardering van AAA van alle grote kredietbeoordelaars. Als Nederlandse spaarder kun je bij de oosterburen profiteren van aantrekkelijke spaarrentes. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig meer ontvangt voor je spaargeld in Duitsland.

Lees meer
Spaar in Tsjechië
Spaar in Tsjechië

Tsjechië is een van de economische motors van Centraal-Europa. Het land kan interessant zijn voor Nederlandse spaarders door de combinatie van aantrekkelijke spaarrentes en een stabiele economie. Ontdek hoe je veilig spaart tegen hogere rentes bij onze Tsjechische partnerbanken.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Spaar in Oostenrijk
Spaar in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer