Sparen in Zweden

 • Via Raisin rentes in Zweden tot 1,90% p.j.

 • Raisin werkt in Zweden samen met Klarna én Nordax Bank

 • Zweden ontvangt de allerhoogste kredietrating (AAA) van S&P

 • Open zowel spaarrekeningen zonder voorwaarden als depositorekeningen

Home › Spaarrente › Zweden

Zweden is een stabiel en vooruitstrevend land. Het Koninkrijk ligt weliswaar te ver van Nederland vandaan om het een buurland te noemen, maar in veel opzichten lijken Zweden en Nederland op elkaar. Beide landen hebben een sterk sociaal vangnet, hoge levenskwaliteit en een moderne beroepsbevolking en economie.

In het kort
 • Verschillende Zweedse banken bieden nog rentes aan tot een procent voor internetspaarrekeningen, en zelfs meer dan een procent op depositorekeningen
 • Om bij Zweedse banken een rekening te kunnen openen, heb je doorgaans een verblijfsvergunning of Zweeds paspoort en een arbeidsovereenkomst nodig
 • Zweden heft geen bronbelasting voor spaarders. Als je een spaarrekening in Zweden hebt, wordt deze dus precies hetzelfde belast als je spaarrekening in Nederland
 • Via Raisin kun je spaarrekeningen zonder voorwaarden en depositorekeningen openen bij Klarna en Nordax

Een andere overeenkomst tussen Zweden en Nederland? Behoudend financieel beleid, gericht op stabiliteit. De Zweedse centrale bank (Riksnbank) besloot zelfs als een van de eerste landen om te experimenteren met negatieve depositorentes voor banken.

Dat klinkt als slecht nieuws voor spaarders. Toch is het de moeite waard om eens te kijken wat voor mogelijkheden Nederlandse spaarders hebben in Zweden. Want Zweedse spaarders ontvangen namelijk wel nog aantrekkelijke rentes op hun spaarrekeningen en termijndeposito’s.

Ons aanbod uit Zweden

Sparen in Zweden – net zo veilig als bij ons

Zweden zijn trots op hun gediversifieerde economie met een gezonde balans tussen een hoogontwikkelde exportsector en een sterke verzorgingsstaat. Ondanks een hoge belastingdruk, neemt het gemiddelde BNP van het land zelfs binnen Europa een hoge positie in.

Zweden heeft daarnaast een van de meest stabiele democratieën ter wereld. In de jaarlijkse Democratie-index van The Economist uit 2020, stond het land wereldwijd opnieuw op de derde plaats.

Het Zweedse depositogarantiestelsel (insättningsgarantin)

Zweden is geen euroland, maar wel lid van de EU. Net zoals alle andere lidstaten, betekent dit dat Zweden een depositogarantiestelsel heeft. Het systeem dekt alle spaartegoeden en deposito’s tot 1.050.000 Zweedse kroon (SEK). Dit is ongeveer gelijk aan € 100.000.

De nationaliteit van de spaarder maakt voor het depositogarantiestelsel niets uit. Iedere rekeninghouder bij een Zweedse bank geniet van de bescherming onder het Zweedse depositogarantiestelsel.

Het Zweedse insättningsgarantin

 • Het depositogarantiestelsel wordt beheerd door het Zweedse Nationale Schuldinstituut (Riksgälden)
 • Alle tegoeden bij banken in deze lijst worden vergoed
 • De uitbetalingstermijn bedraagt slechts 7 werkdagen. Daarmee voldoen de Zweden in 2022 al aan de eisen die in de gehele EU pas in 2024 ingaan
 • Het fonds beheerde eind 2019 omgerekend meer dan 4 miljard euro (maar liefst 2,55% van de gedekte tegoeden)

Zweden – ijzersterke economie

De verschillende kredietbureaus leveren een betrouwbare graadmeter van de kracht van nationale economieën. Soms bestaan er discussies over welk bureau nu de meest betrouwbare ratings geeft. In Zweden maakt het niet uit in welk bureau jij je vertrouwen plaatst.

Alle gerenommeerde credit agencies (DBRS, Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s) beoordelen Zweden namelijk met de hoogst mogelijke AAA-rating. Dit betekent dat beleggers (en dus ook spaarders) het volste vertrouwen kunnen hebben dat de Zweedse staat en economische instellingen hun verplichtingen na kunnen komen. Ook als bijvoorbeeld een bank om zou vallen.

Sparen in Zweden – spaarrentes

Spaarders in Zweden zijn een stuk beter af dan wij. Als het om rente gaat, in ieder geval. Gemiddeld schommelen de depositorentes bij Zweedse banken rond de één procent, bij een korte looptijd van slechts 12 maanden. Dit loopt op tot wel 1,5% bij langere looptijden (stand: januari 2022).

Zelfs op spaarrekeningen zonder voorwaarden (‘internetsparen’) ontvang je in Zweden nog rentes tot bijna één procent. Een flink verschil met de rentetarieven in Nederland.

 

Sparen in Zweden – een spaarrekening openen

Overtuigd van de hoge rentes en de stabiele financiële situatie in Zweden? Helaas is het nog niet zo gemakkelijk om een rekening te openen bij een Scandinavische bank. Niet alleen heb je een Zweeds paspoort of een Zweedse verblijfsvergunning nodig. Veel banken vereisen ook een arbeidsovereenkomst. En daarnaast ook nog een inschrijf-/postadres in Zweden.

De enige realistische optie voor Nederlandse spaarders, is het openen van een Zweedse rekening via een online spaarbemiddelaar. Zoals Raisin. Raisin werkt in Zweden samen met de Nordax Bank en Klarna Bank.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer

Spaarrekening in Zweden – onze partnerbanken

Klarna is een Zweedse betaaldienstverlener, een van de toonaangevende bedrijven op dit gebied in de wereld, met een bankvergunning. Het bedrijf werd in 2005 in Stockholm opgericht met één doel: betalen gemakkelijker te maken. In 2014 sloten Klarna en SOFORT zich samen om zo de Klarna Group te worden; de marktleider op het gebied van online betalen in Europa. In 2017 volgde een bankvergunning van de Finansinspektionen (Zweedse financiële toezichthoudende autoriteit).

De Klarna Group werkt samen met 250.000 webwinkels en online bedrijven, waaronder een paar van de grootste ter wereld zoals Spotify en Nike.

De Nordax Bank is gevestigd in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het bedrijf heeft ongeveer 255.000 particuliere klanten in de Scandinavische landen, Duitsland en ook Nederland. De bank is gespecialiseerd in een aantal financiële producten, zoals hypotheken en persoonlijke leningen.

Per 31 december 2020 had Nordax SEK 27,7 miljard (ruim 2,7 miljard euro) aan kredieten uitstaan bij klanten, met SEK 24,2 miljard (circa 2,4 miljard euro) aan aangetrokken spaarkapitaal.

Een spaarrekening in Zweden – belastingen

Als Nederlander ben je misschien niet bekend met het concept van bronbelasting. Dit is een belasting die geheven wordt over rendementen die particulieren of rechtspersonen behalen in een land. De belasting wordt dus afgedragen aan de ‘bron’ van de inkomsten, en bijvoorbeeld niet in het land waarin een particulier belastingplichtig is. Heft Zweden ook bronbelasting?

Sparen in Zweden – belasting in Zweden

Zweden heft bronbelasting. Maar deze bronbelasting is alleen van toepassing op dividend. Dividend is winstuitkering van een bedrijf over de aandeelhouders. Ook op spaargeld kun je rendement behalen, maar dit rendement (de rente) wordt niet belast. Als Nederlandse spaarder krijg je dus niet te maken met bronbelasting in Zweden.

Sparen in Zweden – belasting in Nederland

Een andere vraag die je misschien hebt, is hoe het nu zit met belasting in Nederland. Heeft de Belastingdienst inzicht in je buitenlandse tegoeden? Moet je buitenlandse tegoeden als vermogen opgeven in Box 3 bij je belastingopgave?

Je bent verplicht om je tegoeden op een Zweedse spaarrekening op te geven. Als je dit niet doet, verduister je vermogen. Bij je belastingaangifte reken je dus al je vermogen in Nederland en Zweden bij elkaar. De kans is groot, dat de autoriteiten ook gegevens met elkaar uitwisselen.

Dankzij het fictieve rendement dat de Belastingdienst hanteert, hoef je de rente-inkomsten niet op te geven. Je vermogen op Zweedse spaarrekeningen wordt dus precies hetzelfde belast als je vermogen op Nederlandse spaarrekeningen.

Soort belastingopgave Spaargeld in Zweden Overig vermogen in Nederland Vrijstelling (2022) Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 30.000 € 15.000 € 50.650 € 0
Fiscale partners € 75.000 € 25.000 € 101.300 € 0
Alleenstaand € 60.000 € 0 € 50.650 € 9350
Fiscale partners € 125.000 € 25.000 € 101.300 € 48.700
Sparen in het buitenland
Sparen in het buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin wel eenvoudig en veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Belastingen – sparen in het buitenland
Belastingen – sparen in het buitenland

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer

Bekijk ook in welke andere landen je met Raisin kunt sparen

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen in Duitsland
Spaarrekening openen in Duitsland

De Duitse economie is de motor van de EU. Daarnaast kun je op een Duitse spaarrekening nog een aantrekkelijke rente krijgen. In Duitsland spaar je tegen dezelfde belastingvoorwaarden als in Nederland. Ontdek hoe je met Raisin veilig een spaarrekening kunt openen in Duitsland.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer