Sparen in België

spaarrente, voordelen en voorwaarden

Tot wel € 100 cadeau (nieuwe klanten)
 • Spaarrentes tot 0,80% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 5000

 • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Home › Spaarrente › België

“Ik heb getwijfeld over België”. De bekende tekst van Henk Westbroek vat precies het gevoel van veel Nederlandse spaarders samen. In België zijn hogere spaarrentes te vinden en de nabijheid van ons buurland maakt het een aantrekkelijk alternatief.

In het kort
 • Je kunt als Nederlander in België een spaarrekening openen – op kantoor of volledig online
 • In België is de spaarrente hoger dan bij ons, dit is zelfs wettelijk vastgelegd
 • België heft bronbelasting, waarvan je vrijgesteld kunt worden
 • Via Raisin kun je heel eenvoudig een online rekening openen bij de CKV Spaarbank

 

Als ook jij twijfelt over sparen in België, helpt Raisin je op weg. In dit artikel leggen wij uit hoe je als Nederlandse spaarder een rekening kunt openen in België. Daarnaast gaan we in op de voor- en nadelen van sparen in België. Ook komen de spaarrente in België, belastingen en hoe je met Raisin heel eenvoudig online een spaarrekening in België kunt openen, aan bod.

Ons aanbod uit België

Sparen in België – een veilig alternatief?

België heeft een stabiele economie en Nederlanders hebben op financieel vlak een stevig vertrouwen in onze zuiderburen. Daarnaast delen we met Vlaanderen een taal en bestaat er al eeuwen een sterke economische band tussen de twee landen. Voor veel Nederlanders is er gevoelsmatig weinig verschil tussen sparen in België en Nederland.

Het Garantiefonds

België hanteert net zoals Nederland een depositogarantiestelsel. Dit is in België het Garantiefonds. De dekkingshoogte ligt, net als in alle andere EU-landen, bij € 100.000 per klant per bank. Ook Nederlands spaargeld komt in aanmerking voor deze garantie, enkel het land waarin de bank gevestigd is, is hier van belang.

Het Belgische Garantiefonds

 • Tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder en bank worden gegarandeerd
 • De uitbetalingstermijn is momenteel 15 werkdagen. Vanaf 2024 wordt dit verkort tot 7 werkdagen
 • De garanties van het fonds bedragen meer dan 5 miljard euro
 • Het fonds wordt in geval van nood aanvullend ondersteund door de deposito- en consignatiekas

Betrouwbare economie

De kredietbeoordelaars twijfelen niet over België. Standard & Poor’s geeft de Belgische economie al jaren een AA-rating. Deze op een na hoogste rating geeft aan dat er een zeer sterk vertrouwen is dat de Belgische staat zijn financiële verplichtingen na kan komen. Ook DRBS (AA hoog) en Fitch (AA-) hebben veel vertrouwen in de Belgische economie (stand juli 2021).

België heeft een solide economie en er is geen reden om aan te nemen dat de staat niet in kan grijpen zodra een bank in zwaar weer terechtkomt.

Sparen in België – een spaarrekening openen

Nederlanders kunnen bij de meeste banken in België een spaarrekening openen. Vaak moet dat op kantoor gebeuren. Natuurlijk is dat voor veel inwoners bij de grens niet meteen een probleem. In dit geval zijn een officieel identiteitsdocument en een document waarmee je jouw woonadres aan kunt tonen nodig. Sommige banken vragen daarnaast ook om een salarisstrookje.

Verschillende Nederlandse banken zijn ook in België actief. Het gaat hier echter om afzonderlijke banken. Je kunt dus bij de Nederlandse Rabobank of ING geen rekening openen voor de Belgische zusterbank.

Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer

De beste spaarrente in België vinden

Het nadeel is dat veel banken geen kantoor in de grensstreek hebben. Of alleen online rekeningen aanbieden. Zo kun je niet altijd profiteren van de hoogste spaarrente in België. Ook is het omslachtiger om een rekening op kantoor te openen. Online spaarrekeningen zijn ook in België in opmars.

Raisin werkt in België samen met de CKV Spaarbank. Deze bank biedt Nederlandse spaarders een rente die vele malen hoger is dan de rente bij grote Nederlandse banken. Nederlanders kunnen via Raisin volledig online een spaarrekening in België openen.

De spaarrente in België – wettelijk vastgelegd en hoger dan in Nederland

Op een Belgische depositorekening ontvang je vrijwel altijd een hogere rente dan je in Nederland ontvangt. Een van de redenen hiervoor is dat de minimumrente in België wettelijk vastgelegd is. Zo hoef je je dus ook geen zorgen te maken over negatieve rente.

Wettelijke minimumrente

De Belgische wet schrijft voor dat banken altijd minimaal 0,01% rente over spaargeld moeten bieden. Daarnaast geldt er een getrouwheidspremie van minstens 0,10%. Deze premie staat iedereen toe die het geld minimaal één jaar op een rekening laat staan.

Voor termijndeposito’s met een minimum looptijd van 1 jaar is de wettelijke minimumrente dus altijd 0,11%. Een bijzonder spaarvriendelijke wet van onze zuiderburen. Toch kunnen Nederlandse spaarders nog vele malen meer rente ontvangen.

De Belgische partnerbank van Raisin, CKV Spaarbank, biedt op het moment zelfs een rente van 0,35% bij een looptijd van 1 jaar. Dit loopt zelfs op tot 0,80% per jaar bij een langere looptijd.

0,35%
p.j.
CKV Spaarbank
België
0,80%
p.j.
CKV Spaarbank
België
0,80%
p.j.
CKV Spaarbank
België

Een Belgische spaarrekening – belastingen

Spaarders in België krijgen met zowel Nederlandse als Belgische belastingen te maken. Hoe zit dit precies?

Belasting in Nederland

Vroeger zetten veel Nederlanders nog geld opzij in België om de Nederlandse belastingdienst te ontlopen. Dit werkt intussen niet meer. De Belgische en Nederlandse autoriteiten wisselen gegevens uit over spaarders. Iedere Nederlandse spaarder is natuurlijk sowieso verplicht om deze tegoeden mee te nemen in Box 3 van de belastingopgave.

Belgisch spaargeld wordt in Nederland op dezelfde manier belast als Nederlands spaargeld. Het maakt voor de Belastingdienst dus niet uit of je het geld op een Nederlandse spaarrekening of een Belgische spaarrekening hebt staan. Ook de hoogte van de rente is niet belangrijk, voor de belasting hanteert de Belastingdienst een fictief rentepercentage.

Soort belastingopgave Spaargeld in Belgie Overig vermogen in Nederland Vrijstelling in 2021 Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 30.000 € 10.000 € 50.000 € 0
Fiscale partners € 50.000 € 35.000 € 100.000 € 0
Alleenstaand € 40.000 € 20.000 € 50.000 € 10.000
Fiscale partners € 50.000 € 75.000 € 100.000 € 25.000

Belastingen in België 

Spaarders kunnen in het buitenland te maken krijgen met bronbelasting. Bronbelasting wordt geheven door het land waarin de bank van de rekeninghouder gevestigd is. België is een van de landen die deze bronbelasting heft.

De standaard bronbelasting over rente is in België 30%. De bronbelasting kun je reduceren tot 0% (vrijstelling) door een Attest Roerende Voorheffing Niet-inwoners in te vullen, te ondertekenen en op te sturen. Raisin zet dit document voor je klaar in je account na het openen van de rekening, met je gegevens al ingevuld.

Door de stappen te volgen die Raisin je geeft in je online account kun je dus volledig vrijgesteld worden van de Belgische bronbelasting.

Belastingen
Belastingen

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer
Sparen in het buitenland
Sparen in het buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer

Onze partnerbank – CKV Spaarbank

De partnerbank van Raisin in België is de CKV Spaarbank (Centrale Kredietverlening N.V.). De bank werd opgericht in 1956 en is gevestigd in het Vlaamse Waregem. Het onafhankelijke familiebedrijf is gespecialiseerd in op maat gemaakte leningen en herfinancieringen, voor zowel particulieren als zakelijke klanten.

Een van de belangrijkste kenmerken van een gezonde bank is de CET1-ratio, ook wel kernkapitaalratio genoemd. Dit geeft aan hoe groot de buffer van een bank is om eventuele verliezen op te vangen. Eind 2019 voldeed de bank met een CET1-ratio van 15,27% ruim aan de wettelijke vereisten.

Via Raisin kun je bij de CKV Spaarbank een depositorekening openen. Bekijk hieronder een overzicht van de looptijden en de spaarrentes die je daarbij ontvangt.

Looptijd Rente per jaar
1 jaar 0,35%
2 jaar 0,55%
3 jaar 0,65%
4 jaar 0,75%
5 jaar 0,80%
10 jaar 0,80%

Sparen bij de CKV Spaarbank in België – voorwaarden

Overweeg je te sparen tegen een hoge rente bij de CKV Spaarbank? Hieronder hebben we de voorwaarden voor je op een rijtje gezet.

 • Minimum looptijd 1 jaar, maximum looptijd 10 jaar
 • Minimum inleg 5000 euro, maximum inleg € 100.000
 • Spaargeld gegarandeerd onder het Belgische Garantiefonds
 • Rente-op-rente (jaarlijkse uitkering)
 • Verlenging niet mogelijk
Spaarrekening openen in Duitsland
Spaarrekening openen in Duitsland

De Duitse economie is de motor van de EU. Daarnaast kun je op een Duitse spaarrekening nog een aantrekkelijke rente krijgen. In Duitsland spaar je tegen dezelfde belastingvoorwaarden als in Nederland. Ontdek hoe met Raisin veilig een spaarrekening kunt openen in Duitsland.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer

Een Belgische spaarrekening via Raisin

Als je een spaarrekening bij de CKV Spaarbank wilt openen, maak je eerst een Raisin-rekening aan. Het kost slechts een paar minuten om het eenmalige proces met identificatie door te lopen. Daarna kun je geld naar je Raisin-rekening overmaken en direct een spaarproduct openen bij onze partnerbank in België.

Spaargeld dat je onderbrengt bij de CKV Spaarbank valt onder het Garantiefonds van België. Dit fonds gegarandeerd tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder en bank.

De voordelen van Raisin:

 • Er zijn geen kosten voor een Raisin-rekening, ook geen verborgen kosten
 • Een centraal account om al je spaarrekeningen te beheren
 • De documenten voor vrijstelling bronbelasting leveren wij aan