Sparen in België

spaarrente, voordelen en voorwaarden

 • Depositorentes tot 3,30% p.j.

 • Toprente van 3,00% p.j. op vrij opneembaar spaargeld

 • Open eenvoudig en geheel online je rekening

 • Geheel gratis – geen (verborgen) kosten

Home › Spaarrente › België

Net over de grens in België kun je profiteren van hogere spaarrentes dan in Nederland en de nabijheid van dit buurland maakt sparen in België een aantrekkelijk alternatief. Hier leggen wij uit hoe je met Raisin als Nederlandse spaarder eenvoudig en veilig een rekening kunt openen in België en kunt sparen tegen hogere rentes. 

In het kort
 • In België is de spaarrente hoger dan bij ons, dit is zelfs wettelijk vastgelegd
 • België heft bronbelasting, waarvan je vrijgesteld kunt worden
 • Via Raisin kun je als Nederlander heel eenvoudig een online rekening openen bij de Belgische CKV Spaarbank

 

Ons aanbod uit België

Sparen in België – een veilig alternatief?

België heeft een stabiele economie en Nederlanders hebben op financieel vlak een stevig vertrouwen in onze zuiderburen. Daarnaast delen we met Vlaanderen een taal en bestaat er al eeuwen een sterke economische band tussen de twee landen. Voor veel Nederlanders is er gevoelsmatig weinig verschil tussen sparen in België en Nederland.

Betrouwbare economie

De kredietbeoordelaars twijfelen niet over België. Standard & Poor’s geeft de Belgische economie al jaren een AA rating. Deze op een na hoogste rating geeft aan dat er een zeer sterk vertrouwen is dat de Belgische staat zijn financiële verplichtingen na kan komen. Ook DRBS (AA) en Fitch (AA-) hebben veel vertrouwen in de Belgische economie (stand december 2023).

België heeft een solide economie en er is geen reden om aan te nemen dat de staat niet in kan grijpen zodra een bank in zwaar weer terechtkomt.

Het Garantiefonds

België hanteert net zoals Nederland een depositogarantiestelsel. Dit is in België het Garantiefonds. De dekkingshoogte ligt, net als in alle andere EU-landen, bij € 100.000 per rekeninghouder per bank. Ook Nederlands spaargeld komt in aanmerking voor deze garantie, enkel het land waarin de bank gevestigd is, is hier van belang.

 • Tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder en bank worden gegarandeerd
 • De uitbetalingstermijn bedraagt 7 werkdagen
 • De garanties van het fonds bedragen meer dan 5 miljard euro
 • Het fonds wordt in geval van nood aanvullend ondersteund door de deposito- en consignatiekas

Sparen in België – een spaarrekening openen

Nederlanders kunnen bij de meeste banken in België een spaarrekening openen. Vaak moet dat op kantoor gebeuren. Natuurlijk is dat voor veel inwoners bij de grens niet meteen een probleem. In dit geval zijn een officieel identiteitsdocument en een document waarmee je jouw woonadres aan kunt tonen nodig. Sommige banken vragen daarnaast ook om een salarisstrookje.

Verschillende Nederlandse banken zijn ook in België actief. Het gaat hier echter om afzonderlijke banken. Je kunt dus bij de Nederlandse Rabobank of ING geen rekening openen voor de Belgische zusterbank.

Een bijkomend nadeel is dat veel banken geen kantoor in de grensstreek hebben. Of alleen online rekeningen aanbieden. Zo kun je niet altijd profiteren van de hoogste spaarrente in België. Ook is het omslachtiger om een rekening op kantoor te openen.

Raisin werkt in België samen met de CKV Spaarbank. Deze bank biedt Nederlandse spaarders een rente die vele malen hoger is dan de rente bij grote Nederlandse banken. Nederlanders kunnen via Raisin volledig online een spaarrekening in België openen.

De spaarrente in België – wettelijk vastgelegd en hoger dan in Nederland

Op een Belgische depositorekening ontvang je vrijwel altijd een hogere rente dan je in Nederland ontvangt. Een van de redenen hiervoor is dat de minimumrente in België wettelijk vastgelegd is. Zo hoef je je dus ook geen zorgen te maken over negatieve rente.

Wettelijke minimumrente

De Belgische wet schrijft voor dat banken altijd minimaal 0,01% rente over spaargeld moeten bieden. Daarnaast geldt er een getrouwheidspremie van minstens 0,10%. Deze premie staat iedereen toe die het geld minimaal één jaar op een rekening laat staan.

Voor termijndeposito’s met een minimum looptijd van 1 jaar is de wettelijke minimumrente dus altijd 0,11%. Ondanks deze spaarvriendelijke wet van onze zuiderburen, kunnen Nederlandse spaarders van veel hogere rentes profiteren.

CKV Spaarbank, Raisins Belgische partnerbank, biedt op het moment zelfs een jaarlijkse rente van bij een looptijd van 1 jaar. Dit loopt zelfs op tot per jaar bij een langere looptijd.

Een Belgische spaarrekening – belastingen

De Nederlandse Belastingdienst beschouwt alle banktegoeden als vermogen, onafhankelijk van waar je spaart.  Je dient je vermogen in Box 3 van de belastingopgave in te vullen. Als je een spaarrekening bij een Belgische bank hebt, dan betaal je in Nederland belasting over de totaalbedragen van al je Nederlandse en buitenlandse spaarrekeningen bij elkaar.

Bronbelasting in België

In België is een standaard bronbelasting op spaartegoeden van toepassing. Als belastingplichtige in Nederland kun je deze belasting eenvoudig reduceren tot 0% (vrijstelling). Hoe je dat doet lees je op onze belasting-pagina.

 

Soort belastingopgave Spaargeld in Belgie Overig vermogen in Nederland Vrijstelling fiscaal jaar 2023 en 2024 Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 30.000 € 10.000 € 57.000 € 0
Fiscale partners € 50.000 € 35.000 € 114.000 € 0
Alleenstaand € 40.000 € 20.000 € 57.000 € 3000
Fiscale partners € 50.000 € 75.000 € 114.000 € 11.000
Belastingen bij sparen in het buitenland
Belastingen bij sparen in het buitenland

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer
Sparen in het buitenland
Sparen in het buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Box 3 vermogen – aangifte doen
Box 3 vermogen – aangifte doen

Niemand houdt van belastingaangifte doen. Box 3 zorgt daarnaast voor veel verwarring. Betaal je ook belasting als je spaargeld helemaal niets opgeleverd heeft? Welke bezittingen moet ik opgeven en mag ik hier schulden vanaf trekken? Hoe zit het met mijn hypotheek? We helpen je stap voor stap door het proces.

Lees meer

Onze partnerbank – CKV Spaarbank

De partnerbank van Raisin in België is de CKV Spaarbank (Centrale Kredietverlening N.V.). De bank werd opgericht in 1956 en is gevestigd in het Vlaamse Waregem. Het onafhankelijke familiebedrijf is gespecialiseerd in op maat gemaakte leningen en herfinancieringen, voor zowel particulieren als zakelijke klanten.

Een van de belangrijkste kenmerken van een gezonde bank is de CET1-ratio, ook wel kernkapitaalratio genoemd. Dit geeft aan hoe groot de buffer van een bank is om eventuele verliezen op te vangen. Per december 2022 voldeed de bank met een CET1-ratio van 14,27% ruim aan de wettelijke vereisten.

Via Raisin kun je bij de CKV Spaarbank een vrij opneembare spaarrekening en depositorekeningen openen. Bekijk hieronder een overzicht van de looptijden en de spaarrentes die je daarbij ontvangt.

Looptijd Rente per jaar
Vrij opneembaar 3,50%
1 jaar 3,95%
2 jaar 3,95%
3 jaar 3,66%
4 jaar 3,60%
5 jaar 3,60%
10 jaar 3,75%
3,30%
p.j.
CKV Spaarbank
België
2,90%
p.j.
CKV Spaarbank
België
3,00%
p.j.
CKV Spaarbank
België
3,00%
p.j.
CKV Spaarbank
België

Sparen bij de CKV Spaarbank in België – voorwaarden

Overweeg je te sparen tegen een hoge rente bij de CKV Spaarbank? Hieronder hebben we de voorwaarden voor je op een rijtje gezet.

 • Minimum looptijd  3 maanden, maximum looptijd 10 jaar
 • Minimum inleg 5000 euro, maximum inleg 100.000
 • Spaargeld gegarandeerd onder het Belgische Garantiefonds
 • Rente-op-rente (jaarlijkse uitkering)
 • Verlenging niet mogelijk

Een Belgische spaarrekening via Raisin

Als je een spaarrekening bij de CKV Spaarbank wilt openen, maak je eerst een Raisin-rekening aan. Het kost slechts een paar minuten om het eenmalige proces met identificatie door te lopen. Daarna kun je geld naar je Raisin-rekening overmaken en direct een spaarproduct openen bij onze partnerbank in België.

Spaargeld dat je onderbrengt bij de CKV Spaarbank valt onder het Garantiefonds van België. Dit fonds gegarandeerd tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank.

De voordelen van Raisin:

 • Er zijn geen kosten voor een Raisin-account, ook geen verborgen kosten
 • Één centraal account om al je spaarrekeningen te beheren
 • Raisin zorgt voor de documenten voor vrijstelling van bronbelasting

Sparen in andere landen

Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Spaar voor meer in Portugal
Spaar voor meer in Portugal

Portugal is niet alleen een geliefd vakantie- en emigratieland; het is ook een uitstekende bestemming voor je spaargeld. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig spaart in Portugal en van hoge rentes profiteer. Tevens betaal je nauwelijks tot geen bronbelasting.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer
Spaar in Duitsland
Spaar in Duitsland

Duitsland heeft een sterke economie en een topwaardering van AAA van alle grote kredietbeoordelaars. Als Nederlandse spaarder kun je bij de oosterburen profiteren van aantrekkelijke spaarrentes. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig meer ontvangt voor je spaargeld in Duitsland.

Lees meer
Sparen in Tsjechië
Sparen in Tsjechië

Tsjechië is een van de economische motors van Centraal-Europa. Het land kan interessant zijn voor Nederlandse spaarders door de combinatie van aantrekkelijke spaarrentes en een stabiele economie. Ontdek hoe je veilig spaart tegen hogere rentes bij onze Tsjechische partnerbanken.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod van en meer vraag naar spaargeld biedt veel kansen voor spaarders uit Nederland. Wat zijn de voordelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek hoe je eenvoudig en veilig in Letland spaart tegen hoge rentes.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer