Internetsparen

modern sparen met een hoge rente

Home › Sparen › Internetsparen

Ben je op zoek naar een spaarrekening die je volledig online kunt beheren? En wil je aanbiedingen voor Internetsparen vergelijken? Vrijwel alle banken bieden een internet spaarrekening aan. Ook zijn er verschillende online aanbieders van internetspaarrekeningen.

In het kort
  • Internetsparen levert vaak een hogere rente op
  • In Nederland is de rente nagenoeg nul, zelfs op internetspaarekeningen
  • Via Raisin ontvang je een hoge variabele rente, tot 0,26% per jaar
  • De voorwaarden van flexibel sparen via Raisin verschillen van klassiek internetsparen

Bij de meeste banken ontvang je voor internetsparen rente die vaak hoger is dan bij andere rekeningen. De bank spaart namelijk geld op vestigingen en persoonlijke klantenservice. Bij welke aanbieder ontvang je op het moment de hoogste spaarrente voor internetsparen? En hoe zit het met de rente op een online spaarrekening in het buitenland?

Internetsparen – wat houdt dan in?

Met internetsparen worden volledig online spaarrekeningen bedoeld. Omdat vrijwel iedereen tegenwoordig de meeste bankzaken online afhandelt, is er minder vraag naar sommige offline bankdiensten.

Bij een internetspaarrekening heb je meestal geen pinpas. Je ontvangt je afschriften uitsluitend online. Daarnaast schrijf je geld volledig online over. Soms kun je hierbij enkel afboeken naar een vaste tegenrekening.

Voordelen van internetsparen

Internetsparen heeft een aantal aantrekkelijke voordelen.

  • Hogere rente

Bij internetsparen ontvang je vaak een hogere rente. De kosten om rekeningen die volledig online zijn te beheren zijn voor de bank lager. De rente op je internetspaarrekening is altijd variabel. Dit betekent dat de bank de rente aan kan passen aan marktomstandigheden.

  • Modern

Veel mensen maken geen gebruik van verschillende klassieke bankdiensten. Vooral voor hun tweede bankrekening. Zo hoef je niet voor iedere rekening een pinpas te hebben. We regelen ondertussen alles online, en internetsparen voldoet aan deze behoefte.

Nadelen van internetsparen

Een internetspaarrekening heeft daarnaast ook nadelen.

  • Geen filialen

Open je een internetspaarrekening zonder betaalrekening? Dan kun je bij online aanbieders niet langs een filiaal kan gaan voor ondersteuning. Als je problemen ervaart, kan het langer duren voordat je geholpen bent.

  • Lagere en variable rente

Je ontvangt voor een internetspaarrekening toch juist een hogere rente? Vergeleken met een klassieke spaarrekening soms wel. Een depositorekening, waarbij je het geld voor een bepaalde periode vastzet, kan je echter meer opleveren

Zelfs met de hogere rentes op internetspaarrekeningen, levert internetsparen bij Nederlandse banken op het moment nauwelijks iets op. Daarnaast is de rente bij internetsparen variabel. Van tevoren kun je niet precies inschatten hoeveel je geld oplevert gedurende een bepaalde periode. 

De hoogste rente bij internetsparen vergelijken

Ben je op zoek naar een internetspaarrekening met een aantrekkelijke rente? Dan ben je bij Raisin aan het juiste adres. Vergelijk hieronder de rentes voor internetsparen:

Hoogste rente internetspaarrekeningen

Hoogste spaarrente particuliere internetrekeningen Rente per jaar (op 04/02/2021)
Coop Pank (via Raisin) 0,26%
KNAB 0,02%
ING 0,01%
Rabobank 0,01%
ABN AMRO 0,00%

Flexibel sparen – het internetsparen via Raisin

Raisin werkt met partnerbanken om een bijzondere spaarvorm aan te bieden. De voorwaarden zijn iets minder flexibel dan bij het internetsparen van veel Nederlandse banken. Hiervoor kunnen we de beste spaarrentes uit de hele EU bij elkaar brengen.

De voorwaarden:

Vergelijking internetsparen Internetsparen Nederlandse banken Internetsparen via Raisin
Rente Soms hoger dan bij andere spaarrekeningen. Bij Nederlandse banken alsnog nagenoeg nul procent Bij Raisin tot 0,26% per jaar
Looptijd Flexibel Flexibel
Bijstorten Meestal mogelijk Niet mogelijk
Geld opnemen Mogelijk, soms alleen naar een vaste tegenrekening Gehele inleg, naar de vaste tegenrekening
Type rekening Volledig online Volledig online
Kosten Verschilt per bank, soms geen kosten voor de spaarrekening zelf, maar kosten voor de verplichte gekoppelde betaalrekening Spaarders hebben bij Raisin geen kosten
Veiligheid Gedekt door het Nederlandse depositogarantiestelsel (tot € 100.000 per klant per bank) Gedekt door het verplichte garantiestelsel van het land waarin de bank gevestigd is (tot € 100.000 per klant per bank)

Internetsparen of een deposito?

Bij Raisin kiezen spaarders tussen twee spaaropties. Naast flexibel sparen, kun je via ons ook een depositorekening openen. Bij een depositorekening staat je geld vast en kun je het tussentijds niet opnemen, of alleen tegen bepaalde voorwaarden. Ook staat de rente voor de gehele looptijd vast.

Flexibel sparen met Raisin

Als je flexibel spaart heb je de vrijheid om je geld op te nemen wanneer je wilt. Daarnaast ontvang je bij Raisin ook nog eens een hogere rente dan bij Nederlandse aanbieders. Hoe werkt dit precies en wat zijn de voorwaarden?

Lees meer
Depositorekening – hogere rente en andere voorwaarden

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer depositosparen slim is voor jou.

Lees meer

Internetsparen – de voordelen van Raisin

Sommige banken bieden een online spaaroptie aan. Raisin is een online platform dat de mogelijkheden van het internet gebruikt om spaarders te helpen de beste rentes te vinden. We werken samen met partnerbanken uit de EU. Ook de administratie nemen we voor onze rekening (behalve natuurlijk je belastingaangifte).

Raisin heeft een volledig online proces. Registreer een Raisin-account en doorloop eenmalig het identificatieproces. Vervolgens kun je vanuit je online-banking-omgeving internetspaarrekeningen openen en beheren. Dat is pas écht online sparen.

Start met sparen