Internetsparen

modern sparen met een hoge rente

Home › Sparen › Internetsparen

Ben je op zoek naar een spaarrekening die je volledig online kunt beheren? En wil je aanbiedingen voor internetsparen vergelijken? Vrijwel alle banken bieden een internetspaarrekening aan. Ook zijn er verschillende online aanbieders van internetspaarrekeningen.

In het kort
  • Internetsparen levert vaak een hogere rente op
  • In Nederland is de rente nagenoeg nul, zelfs op internetspaarekeningen
  • Via Raisin ontvang je een hoge variabele rente op je dagelijks opvraagbare spaarrekenig van 0,25% per jaar
  • Raisin biedt dagelijks opvraagbare spaarrekeningen aan (internetsparen) en spaarrekeningen met voorwaarden
0,25%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
0,17%
p.j.
Nordax Bank
Zweden
0,16%
p.j.
Klarna Bank
Zweden

In beginsel ontvang je bij de meeste banken op een internetspaarrekening een hogere rente dan bij andere rekeningen. De bank bespaart namelijk geld op vestigingen en persoonlijke klantenservice. Bij welke aanbieder ontvang je op het moment de hoogste spaarrente voor internetsparen? En hoe zit het met de rente op een online spaarrekening in het buitenland?

Internetsparen – wat houdt dan in?

Met internetsparen worden volledig online spaarrekeningen bedoeld. Omdat vrijwel iedereen tegenwoordig de meeste bankzaken online afhandelt, is er minder vraag naar sommige offline bankdiensten.

Bij een internetspaarrekening heb je meestal geen pinpas. Je ontvangt je afschriften uitsluitend online. Daarnaast schrijf je geld volledig online over. Soms kun je hierbij enkel afboeken naar een vaste tegenrekening.

Voordelen van internetsparen

Internetsparen heeft een aantal aantrekkelijke voordelen.

  • Hogere rente

Bij internetsparen ontvang je vaak een hogere rente dan op een betaalrekening. De kosten om rekeningen die volledig online zijn te beheren, zijn voor de bank lager. De rente op je internetspaarrekening is altijd variabel. Dit betekent dat de bank de rente aan kan passen aan marktomstandigheden.

  • Modern

Veel mensen maken geen gebruik van verschillende klassieke bankdiensten. Vooral voor hun tweede bankrekening. Zo hoef je niet voor iedere rekening een pinpas te hebben. We regelen ondertussen alles online, en internetsparen voldoet aan deze behoefte.

Nadelen van internetsparen

Een internetspaarrekening heeft daarnaast ook nadelen.

  • Geen filialen

Open je een internetspaarrekening zonder betaalrekening? Dan kun je bij online aanbieders niet langs een filiaal kan gaan voor ondersteuning. Als je problemen ervaart, kan het langer duren voordat je geholpen bent.

  • Lagere en variable rente

Je ontvangt voor een internetspaarrekening toch juist een hogere rente? Vergeleken met je betaalrekening normaal gesproken wel. Een depositorekening, waarbij je het geld voor een bepaalde periode vastzet, kan je echter meer opleveren. Bij Raisin tot 1,50% per jaar.

Zelfs met de hogere rentes op internetspaarrekeningen, levert internetsparen bij Nederlandse banken momenteel nauwelijks iets op. Bij grotere spaarbedragen, betaal je zelfs negatieve rente. Daarnaast is de rente bij internetsparen variabel. Van tevoren kun je niet precies inschatten hoeveel je geld oplevert gedurende een bepaalde periode. 

De hoogste rente bij internetsparen vergelijken

Ben je op zoek naar een internetspaarrekening met een aantrekkelijke rente? Dan ben je bij Raisin aan het juiste adres. Vergelijk hieronder de rentes op internetspaarrekeningen.

Let wel, deze rentes gelden uitsluitend voor spaarbedragen tot een bepaalde hoogte. Boven een bepaald spaarbedrag krijg je zelfs vaak met een negatieve rente te maken.

 

Hoogste rente op internetspaarrekeningen in 2021

Hoogste spaarrente particuliere internetrekeningen Rente per jaar (op 11/11/2021)
Renault Bank (via Raisin)
KNAB 0,00%
ING 0,01%
Rabobank 0,01%
ABN AMRO 0,00%

Internetsparen in het buitenland – via Raisin

Raisin biedt interspaarrekeningen aan, onder andere bij de Renault Bank. Momenteel (november 2021) met een in Nederland onovertroffen rente van 0,25% per jaar.

De voorwaarden:

Vergelijking internetsparen Internetsparen Nederlandse banken Vrij opneembare spaarrekening bij Raisin
Rente Soms hoger dan bij andere spaarrekeningen. Bij Nederlandse banken alsnog nagenoeg nul procent Variabel, 0,25% per jaar
Looptijd Flexibel Flexibel
Bijstorten Meestal mogelijk Altijd mogelijk
Geld opnemen Mogelijk, soms alleen naar een vaste tegenrekening Altijd mogelijk
Type rekening Volledig online Volledig online
Kosten Verschilt per bank, soms geen kosten voor de spaarrekening zelf, maar kosten voor de verplichte gekoppelde betaalrekening Geen kosten voor spaarders
Veiligheid Gedekt door het Nederlandse depositogarantiestelsel (tot € 100.000 per klant per bank) Gedekt door het Franse depositogarantiestelsel (tot € 100.000 per rekeninghouder per bank)

Internetsparen of een deposito?

Bij Raisin kiezen spaarders tussen twee spaaropties. Naast een vrij opneembare spaarrekening, kun je via ons ook een depositorekening openen. Bij een depositorekening staat je geld vast en kun je het tussentijds niet opnemen, of alleen tegen bepaalde voorwaarden. Ook staat de rente voor de gehele looptijd vast.

Depositorekening – hogere rente en andere voorwaarden
Depositorekening – hogere rente en andere voorwaarden

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer depositosparen slim is voor jou.

Lees meer

Internetsparen – de voordelen van Raisin

Sommige banken bieden een online spaaroptie aan. Raisin is een online platform dat de mogelijkheden van het internet gebruikt om spaarders te helpen de beste rentes te vinden. We werken samen met partnerbanken uit de EU. Ook de administratie nemen we voor onze rekening (behalve natuurlijk je belastingaangifte).

Raisin heeft een volledig online proces. Registreer een Raisin-account en doorloop eenmalig het identificatieproces. Vervolgens kun je vanuit je online-banking-omgeving internetspaarrekeningen openen en beheren. Dat is pas écht online sparen.

Start met sparen