Sparen voor de studie van je kind

 • Spaarrentes tot wel 4,05% p.j.

 • Gratis en geheel online sparen

 • Open meerdere spaarrekeningen met één centraal account

HomeSparen › Sparen voor studie kind

Alle ouders willen het beste voor hun kind. Maar om later op eigen benen te kunnen staan, zijn een goede opvoeding en een overdaad aan liefde niet genoeg. Voor een goede start in het beroepsleven heeft je kroost een diploma nodig.

In het kort
 • Vier jaar studeren kan tot wel € 50.000 kosten − per kind
 • Hoe vroeger je begint met sparen, hoe minder je maandelijks opzij hoeft te zetten om jouw kinderen een goede start te geven
 • Depositorekeningen zijn de beste optie om te sparen voor je kind
 • Bij Raisin ontvang je nog rentes tot 4,05% per jaar op depositorekeningen voor je kind

Ontdek in dit artikel hoeveel je moet sparen voor je kind per maand. Hoeveel studeren nu eigenlijk kost. En waarom een depositorekening de beste optie is voor jouw studiepotje.

2,15%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
3,24%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
3,85%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Studeren? Dat loopt in de kosten!

De studiekosten in Nederland zijn flink in de lucht geschoten sinds de relatief onbezorgde tijden waarin een studieduur van tien jaar nog heel gewoon was. Hoge schulden zijn later in het leven weer nadelig, en worden bijvoorbeeld door de bank meegenomen bij het berekenen van een hypotheek.

Het is dan ook alleen maar goed dat de basisbeurs voor alle studenten weer ingevoerd gaat worden in september 2023. Maar de basisbeurs is zeker niet genoeg om alle studiekosten en levenskosten te dekken. Als je jouw studerende (klein)kind wilt helpen, zul je ook zelf een bedrag bij elkaar moeten verzamelen.

Hoeveel sparen voor de studie van je kind?

Studiekosten bestaan niet alleen maar uit collegegeld en boeken. Veel mensen denken dat studenten relatief bescheiden uitgaven hebben – ze hebben immers meestal nog geen kinderen, auto of een duur huis – maar houden er geen rekening mee dat de meeste studenten niet veel kunnen werken naast hun studie.

Zonder fatsoenlijk vast inkomen, moet je al snel ieder dubbeltje omdraaien. Of lenen.

Het geld dat een student uitgeeft kun je ruwweg onderverdelen in woonkosten, directe studiekosten, levensonderhoud en zorgkosten/verzekeringen/enz.

 • Woonkosten zijn natuurlijk alleen voor uitwonende studenten een flinke kostenpost. Vooral in geliefde studentensteden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen betaal je al snel 400 euro of (nog veel) meer per maand voor een kamer. Studenten komen daarnaast meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag, omdat een studentenkamer niet als eigen woning aangemerkt wordt.
 • Directe studiekosten zijn collegegeld, studieboeken, extra kosten voor excursies, materiaal enzovoort. Verreweg de meeste studenten betalen het wettelijk collegegeld, dat op het moment jaarlijks 2143 euro bedraagt. Privé-universiteiten zijn een heel stuk duurder, hier kun je al snel op bedragen van 10.000 euro of meer uitkomen. Ook voor een tweede studie na het afronden van een eerste studie geldt een veel hoger tarief.
 • Onder levensonderhoud vallen uitgaven zoals een telefoon, kleding en boodschappen, maar ook extra kosten die het leven van een student leuk maken, zoals uitgaan en vakantie. Hoeveel je toekomstige student hieraan uitgeeft, hangt natuurlijk heel veel van de levensstijl af. Maar reken op minstens 300 euro per maand.
 • Aan zorgkosten en verzekeringen kunnen studenten ook een flink bedrag per maand uitgeven. Als een student een laag inkomen heeft, kan hij of zij in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Het wettelijk minimum eigen risico moeten ook studenten betalen.
Studiekosten Student uitwonend Student inwonend
Woonkosten € 450 € 0
Directe studiekosten € 200 € 200
Levensonderhoud € 300 € 150
Zorgkosten/verzekeringen € 100 € 100
Totaalbedrag per maand € 1.050 € 450
Totaalbedrag voor vier jaar € 50.400 € 21.600

Depositorekening voor de studie van je (klein)kind

Of sparen de moeite waard is, hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af. Toch is sparen voor de lange termijn, zoals met een depositorekening, bij uitstek geschikt als je geld voor je kind opzij wilt zetten. Waarom?

Een depositorekening is een spaarrekening met een vaste looptijd. Je kunt tussentijds niet of alleen onder bepaalde voorwaarden bij het geld. Vanwege de vaste looptijd en het feit dat je het geld niet tussentijds op kunt nemen, geven banken een hogere rente.

Dit is een slechte keus als je veel bij wilt schrijven en af wilt boeken, maar uitstekend als je een bepaald spaardoel − zoals sparen van de studie van je (klein)kind − wilt bereiken. Je weet van tevoren wanneer je kind ongeveer klaar zal zijn met de middelbare school, en bent niet van plan om het geld voor iets anders te gaan gebruiken.

Stel dat je een spaarrekening of termijndeposito wilt openen zodat je kind kan studeren, en je legt tienduizend of dertigduizend euro in. Hoeveel verschil maakt dat beetje rente dan eigenlijk, bij een looptijd van 5, 10 of zelfs 15 jaar?

Inleg van € 10.000 Looptijd 5 jaar Looptijd 10 jaar Looptijd 15 jaar
Zonder deposito € 10.000 € 10.000 € 10.000
Deposito met een rente van 0,5% € 10.252 € 10.511 € 10.777
Deposito met een rente van 1,5% € 10.750 € 11.500 € 12.250
Inleg van € 30.000 Looptijd 5 jaar Looptijd 10 jaar Looptijd 15 jaar
Zonder deposito € 30.000 € 30.000 € 30.000
Deposito met een rente van 0,5% € 30.757 € 31.530 € 10.777
Deposito met een rente van 1,5% € 32.250 € 34.500 € 36.750

Na vijf jaar sparen op een depositorekening met een hogere rente, heeft je geld dus al meer collegegeld, huur en vakantie bij elkaar verzameld voor je toekomstig afgestudeerde kind dan na tien jaar sparen op een rekening met een lagere rente.

Bij een wat hogere inleg van € 30.000 loopt het verschil na vijftien jaar op tot twee rijbewijzen of een jaar huur van een studentenkamer. En dat zonder het risico van beleggen.

Spaarrekening voor studenten
Spaarrekening voor studenten

Zoals alle andere volwassenen hebben studenten een betaalrekening nodig. Daarnaast bieden verschillende banken ook een studenten spaarrekening aan. Raisin heeft uitgezocht of deze echt aantrekkelijker zijn dan andere spaaropties.

Lees meer
Sparen of beleggen?
Sparen of beleggen?

Twijfel je nog tussen beleggen en sparen? Beleggen is een aantrekkelijke mogelijkheid om veel rendement te behalen. Dit is niet zonder risico. Wanneer kun je beter beleggen, en welk bedrag is verstandig? Wij hebben de voor- en nadelen voor jouw situatie op een rijtje gezet.

Lees meer

Hoeveel per maand sparen voor de studie van je kind?

Begin vroeg met sparen voor de studie van je kind of kleinkind. Grote bedragen worden een stuk gemakkelijker te bereiken als je iedere maand een bedrag opzij zet. Hieronder hebben we op een rijtje gezet hoeveel je iedere maand opzij moet zetten om een bepaald bedrag bij elkaar te sparen.

Aantal jaar sparen Bedrag per maand om € 10.000 te sparen Bedrag per maand om € 30.000 te sparen Bedrag per maand om € 50.000 te sparen
5 jaar € 167 € 500 € 833
10 jaar € 83 € 250 € 417
15 jaar € 56 € 167 € 278
20 jaar € 42 € 125 € 208

Belastingvrij sparen voor de studie van je kind?

Sparen is eigenlijk nooit belastingvrij. Ook niet als je spaart voor je kind. Wel kun je gebruikmaken van het heffingsvrije vermogen in Box 3. Dit betekent dat je in 2022 tot € 50.650 (fiscale partners: € 101.300) belastingvrij kunt sparen. Dit bedrag is voor fiscaal jaar 2023 verhoogd tot ongeveer € 57.000 (per fiscale partner).

Een rekening die je voor de studie van je kind of kleinkind opent, wordt tot het 18e levensjaar van je kind bij je eigen vermogen opgeteld. Zolang al je vermogen samengeteld niet boven het bovenstaande bedrag uitkomt, is dit spaargeld dus belastingvrij.

Meer weten over de spaartaks? Hieronder vind je meer handige informatie!

Box 3 – vermogensbelasting/spaartaks
Box 3 – vermogensbelasting/spaartaks

Vind je de spaartaks verwarrend? Vraag je je af welk vermogen je mee moet nemen en welke schulden je af kunt trekken? Wil je weten hoe het zit met belasting op beleggingsrendement. Vind een antwoord op al je vragen op onze Box 3-overzichtspagina, met links naar alle artikelen.

Lees meer
Vrijstellingen in Box 3
Vrijstellingen in Box 3

Je betaalt ieder jaar spaartaks. Maar profiteert ook ieder jaar van verschillende vrijstellingen. De algemene vrijstelling geldt voor alle Nederlanders, en is in fiscaal jaar 2022 flink hoger. Daarnaast hoef je verschillende bezittingen niet op te geven. Lees alles over de vrijstellingen in Box 3.

Lees meer
De spaarvariant en het oude stelsel
De spaarvariant en het oude stelsel

Afgelopen Prinsjesdag werd het overbruggingsstelsel in Box 3 officieel vastgelegd. De zogenaamde 'spaarvariant' wordt volgend jaar nog samen met het oude stelsel toegepast; vanaf 2023 tot minstens 2026 is deze spaarvariant het enige geldige stelsel. Goed nieuws voor spaarders! Waarom? Dat lees je in dit artikel – met rekenvoorbeelden!

Lees meer

Start met sparen