Sparen voor de studie van je kind

Tijdelijk tot wel € 200 cadeau (nieuwe klanten)
 • Spaarrentes tot wel 1,50% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 2.000

 • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

HomeSparen › Sparen voor studie kind

In het kort
 • Vier jaar studeren kan tot wel 50.000 euro kosten − per kind
 • Om te sparen voor de studie van je kind is een deposito de beste optie
 • Bij banken in andere EU-landen krijg je hogere rentes dan in Nederland
 • Met Raisin krijg je een rente tot 1,50% p.j.

Studeren? Dat loopt in de kosten! Open op tijd een spaarrekening voor de studie van je kind

Iedere ouder wil het beste voor hun kind. Maar om later op eigen benen te kunnen staan, zijn een goede opvoeding en een overdaad aan liefde niet genoeg. Voor een goede start in het beroepsleven heb je een diploma nodig. En de studiekosten in Nederland zijn flink in de lucht geschoten, sinds de relatief onbezorgde tijden waarin een studieduur van tien jaar nog heel gewoon was. Daarnaast is de basisbeurs voor studenten afgeschaft, waardoor veel studenten moeten lenen. Hoge schulden zijn later in het leven weer nadelig, en worden bijvoorbeeld meegenomen bij het berekenen van een hypotheek.

Als ouder wil je een financiële bijdrage leveren, zodat je kind of kinderen zich naast het studentenleven en een mogelijke bijbaan ook nog een beetje op studeren (en het studentenleven) kunnen richten. Dus kun je maar beter vroeg beginnen te sparen voor de studie van je kind. Het Nibud heeft onlangs becijferd dat een gemiddelde student op kamers ongeveer 1000 euro per maand kwijt is aan leefkosten. Dit is een flink bedrag, en maar weinige studenten zullen naast hun fulltime studie de tijd vinden om zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Met Raisin kun je met veel zekerheid geld opzijzetten en krijg je een hogere rente. Maar hoeveel moet je nu sparen voor de studie van je kind? En loont sparen zich nog wel in deze tijden?

De kosten van studeren

Studiekosten bestaan niet alleen maar uit collegegeld en boeken. Veel mensen denken dat studenten relatief bescheiden uitgaven hebben – ze hebben immers meestal nog geen kinderen, auto of een duur huis – maar houden er geen rekening mee dat de meeste studenten niet veel kunnen werken naast hun studie. En zonder fatsoenlijk vast inkomen, moet je al snel ieder dubbeltje omdraaien. Of lenen.

 

Het geld dat een student uitgeeft kun je ruwweg onderverdelen in woonkosten, directe studiekosten, levensonderhoud en zorgkosten/verzekeringen/enz.

 

 • Woonkosten zijn natuurlijk alleen voor uitwonende studenten een flinke kostenpost. Vooral in geliefde studentensteden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen betaal je al snel 400 euro of (nog veel) meer per maand voor een kamer. Studenten komen daarnaast meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag, omdat een studentenkamer niet als eigen woning aangemerkt wordt.

 

 • Directe studiekosten zijn collegegeld, studieboeken, extra kosten voor excursies, materiaal enzovoort. Verreweg de meeste studenten betalen het wettelijk collegegeld, dat op het moment jaarlijks 2143 euro bedraagt. Privé-universiteiten zijn een heel stuk duurder, hier kun je al snel op bedragen van 10.000 euro of meer uitkomen. Ook voor een tweede studie na het afronden van een eerste studie geldt een veel hoger tarief.

 

 • Onder levensonderhoud vallen uitgaven zoals een telefoon, kleding en boodschappen, maar ook extra kosten die het leven van een student leuk maken, zoals uitgaan en vakantie. Hoeveel je toekomstige student hieraan uitgeeft, hangt natuurlijk heel veel van de levensstijl af. Maar reken op minstens 300 euro per maand.

 

 • Aan zorgkosten en verzekeringen kunnen studenten ook een flink bedrag per maand uitgeven. Als een student een laag inkomen heeft, kan hij of zij in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Het wettelijk minimum eigen risico moeten ook studenten betalen.
Student inwonend Student uitwonend Student inwonend
Woonkosten € 450 € 0
Directe studiekosten € 200 € 200
Levensonderhoud € 300 € 150
Zorgkosten/verzekeringen € 100 € 100
Totaalbedrag per maand € 1.050 € 450
Totaalbedrag voor vier jaar € 50.400 € 21.600

Ons geld gaat op het moment niet meer voor ons aan de slag als we het op een spaarrekening zetten. Toch? Veel Nederlandse banken bieden geen rente meer. Veel grootbanken bieden zelfs een nulrente. Vanaf een hoog spaarbedrag betaal je vaak negatieve rente! Loont het zich de moeite nog wel om te sparen voor de studie van je kinderen? En hoe spaar je het slimste?

Sparen zodat je kind kan studeren? Deposito!

Of sparen zich loont, hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af. Toch is sparen voor de lange termijn, zoals met een depositorekening, bij uitstek geschikt als je geld voor je kind opzij wilt zetten. Een depositorekening is slim, veilig, en bij uitstek geschikt voor het sparen van de studie van kinderen. Waarom?

Een depositorekening is een spaarrekening met een vaste looptijd. Je kunt tussentijds niet of alleen onder bepaalde voorwaarden bij het geld. Vanwege de vaste looptijd en het feit dat je het geld niet tussentijds op kunt nemen, geven banken een hogere rente.

Dit is een slechte optie als je veel bij wilt schrijven en af wilt boeken, maar een uitstekende optie als je een bepaald spaardoel − zoals het financieren van de studie van je kind − wilt bereiken. Je weet van tevoren wanneer je kind ongeveer klaar zal zijn met de middelbare school, en bent niet van plan om het geld voor iets anders te gaan gebruiken.

Bij Raisin hebben wij banken uit de EU in ons portfolio die, in tegenstelling tot Nederlandse banken, wel nog een mooie rente bieden. Het huidige rentepercentage bedraagt maar liefst 1,50% p.j.

Als je een depositorekening bij Raisin afsluit om de studie van je kind te bekostigen, bent je daarnaast verzekerd van de veiligheid van een garantiestelsel zoals deze in de EU verplicht is. Zo is je geld tot een bedrag van € 100.000 gedekt. Een flink bedrag, waarmee je meteen twee uitwonende kinderen vier jaar lang een volledig onbezorgde tijd zou kunnen geven.

Stel dat je een spaarrekening of termijndeposito wilt openen zodat je kind kan studeren, en je legt tienduizend of dertigduizend euro in. Hoeveel verschil maakt dat beetje rente dan eigenlijk, bij een looptijd van 5, 10 of zelfs 15 jaar?

€ 10.000 Looptijd 5 jaar Looptijd 10 jaar Looptijd 15 jaar
Zonder deposito € 10.000 € 10.000 € 10.000
Nederlands deposito (0,5%) € 10.252 € 10.511 € 10.777
Raisin deposito (1,5%) € 10.750 € 11.500 € 12.250
€ 30.000 Looptijd 5 jaar Looptijd 10 jaar Looptijd 15 jaar
Zonder deposito € 30.000 € 30.000 € 30.000
Nederlands deposito (0,5%) € 30.757 € 31.530 € 10.777
Raisin deposito (1,5%) € 32.250 € 34.500 € 36.750

Na vijf jaar sparen op een depositorekening met een hogere rente, heeft je geld dus al meer collegegeld, huur en vakantie bij elkaar verzameld voor je toekomstig afgestudeerde kind dan na tien jaar sparen op een rekening met een lagere rente. Bij een wat hogere inleg van 30.000 euro loopt het verschil na vijftien jaar op tot twee rijbewijzen of een jaar huur van een studentenkamer. En dat zonder het risico van beleggen.

Start met sparen