• Spaarrentes tot wel 1,50% p.j.

  • Spaar al vanaf een inleg van € 2.000

  • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Home > Deposito > De tegenrekening

Een tegenrekening is een bankrekening die opgegeven wordt als ‘partnerrekening’ van een andere bankrekening. Vooral spaarrekeningen hebben vaak een vaste tegenrekening. Hoe zit dit precies?

In het kort
  • Een tegenrekening is altijd een betaalrekening
  • Met een tegenrekening wordt aanvullende veiligheid gewaarborgd
  • Veel banken vereisen als tegenrekening een betaalrekening bij dezelfde bank
  • Bij Raisin heb je een vrije keuze van tegenrekening

Wat zijn de voorwaarden van (vaste) tegenrekeningen? Hoe gaat dit te werk bij de meeste banken? En hoe werkt een tegenrekening bij Raisin precies?

Start met sparen

Tegenrekening – betekenis, voordelen en nadelen

Het begrip tegenrekening wordt doorgaans gebruikt voor een betaalrekening die aan je spaarrekening of deposito is gekoppeld. Banken stellen de volgende voorwaarden aan een tegenrekening.

Betaalrekening

Een tegenrekening van een spaarrekening is altijd een betaalrekening. De reden hiervoor is simpel: om je identiteit te controleren, maak je eenmalig een bedrag over van de tegenrekening naar je spaarrekening. Je kunt doorgaans alleen flexibel een bedrag overschrijven vanaf een betaalrekening.

Op eigen naam

Een tegenrekening staat op dezelfde naam als de hoofdrekening. Zo kun je alleen geld naar jezelf overboeken. Dit zorgt voor extra veiligheid. Het nadeel is dat je voor een gedeelde spaarrekening dan vaak ook een gedeelde tegenrekening moet hebben. Bij Raisin kun je een gedeelde tegenrekening opgeven, terwijl de spaarrekening bij Raisin altijd op één naam staat.

Soms verplicht bij dezelfde bank

Bij sommige banken kun je alleen een spaarrekening openen als je ook een betaalrekening bij dezelfde bank hebt. Dit heeft voor- en nadelen voor spaarders.

Aan de ene kant is het overzichtelijk om alle bankrekeningen vanaf één account te kunnen beheren. Vaak worden beide rekeningen in dezelfde online bankomgeving weergegeven. Zo weet je precies hoe je financiën eruit zien.

Een groot nadeel is dat veel banken kosten berekenen voor een betaalrekening. Zo is je spaarrekening alleen gratis als je al voor een andere rekening betaalt.

Veel mensen schrikken daarnaast terug voor het veranderen van hun betaalrekening. Dit brengt veel administratieve rompslomp met zich mee. Denk aan het storten van je loon, het betalen van de huur, het automatisch overschrijven van een lidmaatschap bij de sportschool. Overal moet het gewijzigde nummer opgegeven worden.

Dit beperkt natuurlijk sterk je vrijheid als spaarder om een spaarrekening naar keuze te kunnen openen. Deze beperkte concurrentie drukt de toch al bijzonder lage rente nog verder

Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer

Een tegenrekening bij Raisin

Wil je via Raisin een spaarrekening openen? Dan zijn de voorwaarden een stuk flexibeler dan bij veel andere banken.

Nadat je je hebt geregistreerd bij Raisin, geef je als tegenrekening een bankrekening op. Deze rekening is de enige die je in combinatie met je Raisin-rekening kunt gebruiken voor uitgaande betalingen (geld opnemen). 

Je kunt vanaf iedere andere rekening geld overboeken naar je Raisin-rekening. De enige voorwaarde is dat deze bankrekening op jouw naam staat. Dit kan dus een andere bankrekening zijn dan de vaste tegenrekening die je bij Raisin opgegeven hebt.

Raisin geeft je, in tegenstelling tot veel grootbanken, een vrije keuze van betaalrekening en legt geen restricties op. Je tegenrekening hoeft enkel bij een Nederlandse bank of bank in een ander EU-land te zijn.

Raisin hanteert geen extra, verborgen kosten bij het openen van een deposito of spaarrekening. Daarnaast hoef je enkel een gratis Raisin-rekening bij Raisin Bank (100% eigendom van Raisin) te openen. De Raisin-rekening vormt de centrale transactierekening voor al je spaarproducten bij Raisin.

0,70%
p.j.
Rietumu Bank
Letland
0,35%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
0,90%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Een spaarrekening bij Raisin

Raisin biedt niet alleen maar voordelen als het gaat om je tegenrekening. Via Raisin ontvang je ook nog een veel hogere rente, tot 1,50% per jaar. Daarnaast spaar je met Raisin volledig online en zonder kosten.

Alle partnerbanken van Raisin zijn gevestigd in de EU. Daarom vallen alle spaarrekeningen en termijndeposito’s bij Raisin onder een garantiestelsel. Dankzij geharmoniseerde regelgeving is de dekkingsgraad van alle stelsels tot € 100.000 per rekeninghouder en klant (of het equivalent in de lokale valuta).

Voordelen van Raisin

  • Vrije keuze van tegenrekening
  • Geen kosten voor spaarders
  • Online overzicht van alle spaarrekeningen
  • Stuk hogere rentes dan bij Nederlandse (groot)banken