Wat is een tegenrekening?

  • Spaarrentes tot wel 3,70% p.j.

  • Spaar al vanaf een inleg van € 1

  • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren met één account

Home > Deposito > De tegenrekening

Een tegenrekening is een betaalrekening die opgegeven wordt als ‘partnerrekening’ van een andere bankrekening. Zo kunnen banken hun klanten beter identificeren en kan fraude met bankoverschrijvingen beter worden voorkomen. Vooral spaarrekeningen hebben vaak een vaste tegenrekening. Hoe zit dit precies?

In het kort
  • Een tegenrekening is altijd een betaalrekening
  • Met een tegenrekening wordt aanvullende veiligheid gewaarborgd
  • Veel banken vereisen als tegenrekening een betaalrekening bij dezelfde bank
  • Bij Raisin kun je zelf je tegenrekening kiezen
3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
2,50%
p.j.
BluOr Bank AS
Letland
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Wat zijn de voorwaarden en de voor- en nadelen van (vaste) tegenrekeningen? En welke voorwaarden stelt Raisin aan de tegenrekening die je opgeeft voor je Raisin-rekening? Lees het hier.

Tegenrekening – betekenis, voor- en nadelen

Wat is een tegenrekening?

Een tegenrekening is een betaalrekening die aan je spaarrekening of deposito is gekoppeld. Banken stellen doorgaans de volgende voorwaarden aan een tegenrekening: Een tegenrekening dient:

  1. Een betaalrekening te zijn
  2. Op je eigen naam te staan
  3. Soms moet de tegenrekening van een spaarrekening bij dezelfde bank zijn

Betaalrekening

Een tegenrekening van een spaarrekening is altijd een betaalrekening. De reden hiervoor is simpel: om je identiteit te controleren, maak je eenmalig een bedrag over van de tegenrekening naar je spaarrekening. Je kunt doorgaans alleen flexibel een bedrag overschrijven vanaf een betaalrekening.

Op eigen naam

Een tegenrekening staat op dezelfde naam als de hoofdrekening. Zo kun je alleen geld naar jezelf overboeken. Dit zorgt voor extra veiligheid. Het nadeel is dat je voor een gedeelde spaarrekening dan vaak ook een gedeelde tegenrekening moet hebben. Bij Raisin kun je een gedeelde tegenrekening opgeven, een zogenaamde en/of rekening terwijl de spaarrekening bij Raisin altijd op één naam staat. Zo kun je geld overmaken vanaf een gezamenlijke rekening naar je Raisin rekening.

Soms verplicht bij dezelfde bank

Bij sommige banken kun je alleen een spaarrekening openen als je ook een betaalrekening bij dezelfde bank hebt. Dit heeft voor- en nadelen voor spaarders.

Aan de ene kant is het overzichtelijk om alle bankrekeningen vanaf één account te kunnen beheren. Vaak worden beide rekeningen in dezelfde online bankomgeving weergegeven. Zo weet je precies hoe je financiën eruit zien.

Een groot nadeel is dat veel banken kosten berekenen voor een betaalrekening. Zo is je spaarrekening alleen gratis als je al voor een andere rekening betaalt.

Daarnaast veranderen veel mensen niet graag van bank voor hun betaalrekening. Dit zou een administratieve rompslomp met zich meebrengen wat betreft het ontvangen van salaris, het betalen van vaste laste en automatische overschrijvingen.

Deze voorwaarde beperkt natuurlijk sterk je vrijheid als spaarder om een spaarrekening naar keuze te kunnen openen.

Tegenrekening – bij Raisin

Bij Raisin zijn de voorwaarden voor het openen van een spaarrekening veel flexibeler dan bij veel andere banken. Nadat je je hebt geregistreerd bij Raisin, geef je als tegenrekening een bankrekening op. Deze rekening is de enige die je in combinatie met je Raisin-rekening kunt gebruiken voor uitgaande betalingen (geld opnemen).

Je kunt vanaf iedere andere rekening geld overboeken naar je Raisin-rekening. De enige voorwaarde is dat deze bankrekening op jouw naam staat. Dit kan dus een andere bankrekening zijn dan de vaste tegenrekening die je bij Raisin opgegeven hebt.

Raisin geeft je, in tegenstelling tot de grootbanken, een vrije keuze van betaalrekening en legt geen restricties op

Raisin hanteert geen extra of verborgen kosten bij het openen van een deposito of spaarrekening. Je dient alleen een Raisin-rekening bij Raisin Bank (100% eigendom van Raisin) te openen. Dit is geheel gratis. Je Raisin-rekening fungeert als de centrale transactierekening voor al je spaarproducten bij Raisin.

 

Hoe lang duurt een overboeking naar Raisin?

Overboekingen tussen je Raisin-rekening en je tegenrekening nemen over het algemeen maximaal 1 tot 2 werkdagen in beslag. Vervolgens kan het tot 2 werkdagen duren voordat je spaargeld van je Raisin-rekening naar je buitenlandse spaarrekening is overgemaakt.

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk spaardeposito's met verschillende looptijden en de hoogste spaarrentes in de EU bij Raisins partnerbanken.

Lees meer
Depositogarantiestelsels in de EU
Depositogarantiestelsels in de EU

Om spaarders en banktegoeden te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld. Zo dient ieder land verplicht een depositogarantiestelsel te hebben dat spaartegoeden beschermd in het geval een bank failliet gaat. Wat houdt dit precies in.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen bij Raisins partnerbanken en spaar tegen de hoogste spaarrentes in de EU.

Lees meer

Begin met sparen

Raisin biedt niet alleen maar voordelen als het gaat om de vrije keuze van tegenrekening, via Raisin ontvang je ook nog eens veel hogere rentes, tot wel 3,70% per jaar. Daarnaast spaar je met Raisin volledig online en zonder kosten.

Al Raisins partnerbanken zijn gevestigd in de EU. Daarom vallen alle spaarrekeningen en termijndeposito’s bij Raisin onder een depositogarantiestelsel dat tegoeden dekt tot € 100.000 per rekeninghouder (of het equivalent in de lokale valuta) per bank.