Wat is een tegenrekening?

Tegenrekeningen in het algemeen en de tegenrekening bij Raisin

  • Spaarrentes tot wel 3,65% p.j.

  • Spaar al vanaf een inleg van € 1

  • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren met één account

Home > Deposito > De tegenrekening

Een tegenrekening is een bankrekening die opgegeven wordt als ‘partnerrekening’ van een andere bankrekening. Zo voorkomen banken fraude met bankoverschrijvingen en kunnen ze hun klanten identificeren. Vooral spaarrekeningen hebben vaak een vaste tegenrekening. Hoe zit dit precies?

In het kort
  • Een tegenrekening is altijd een betaalrekening
  • Met een tegenrekening wordt aanvullende veiligheid gewaarborgd
  • Veel banken vereisen als tegenrekening een betaalrekening bij dezelfde bank
  • Bij Raisin heb je een vrije keuze van tegenrekening

Wat zijn de voorwaarden van (vaste) tegenrekeningen? Hoe gaat dit te werk bij de meeste banken? En welke voorwaarden stelt Raisin aan de tegenrekening die je opgeeft voor je Raisin-rekening?

1,75%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
2,84%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
3,50%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Tegenrekening – betekenis, voordelen en nadelen

Het begrip tegenrekening wordt doorgaans gebruikt voor een betaalrekening die aan je spaarrekening of deposito is gekoppeld. Banken stellen doorgaans de volgende voorwaarden aan een tegenrekening. Een tegenrekening moet een betaalrekening zijn en op je eigen naam staan (of een en/of-rekening zijn). Soms moet de tegenrekening van een spaarrekening daarnaast bij dezelfde bank zijn.

Betaalrekening

Een tegenrekening van een spaarrekening is altijd een betaalrekening. De reden hiervoor is simpel: om je identiteit te controleren, maak je eenmalig een bedrag over van de tegenrekening naar je spaarrekening. Je kunt doorgaans alleen flexibel een bedrag overschrijven vanaf een betaalrekening.

Op eigen naam

Een tegenrekening staat op dezelfde naam als de hoofdrekening. Zo kun je alleen geld naar jezelf overboeken. Dit zorgt voor extra veiligheid. Het nadeel is dat je voor een gedeelde spaarrekening dan vaak ook een gedeelde tegenrekening moet hebben. Bij Raisin kun je een gedeelde tegenrekening opgeven, terwijl de spaarrekening bij Raisin altijd op één naam staat.

Soms verplicht bij dezelfde bank

Bij sommige banken kun je alleen een spaarrekening openen als je ook een betaalrekening bij dezelfde bank hebt. Dit heeft voor- en nadelen voor spaarders.

Aan de ene kant is het overzichtelijk om alle bankrekeningen vanaf één account te kunnen beheren. Vaak worden beide rekeningen in dezelfde online bankomgeving weergegeven. Zo weet je precies hoe je financiën eruit zien.

Een groot nadeel is dat veel banken kosten berekenen voor een betaalrekening. Zo is je spaarrekening alleen gratis als je al voor een andere rekening betaalt.

Veel mensen schrikken daarnaast terug voor het veranderen van hun betaalrekening. Dit brengt veel administratieve rompslomp met zich mee. Denk aan het storten van je loon, het betalen van de huur, het automatisch overschrijven van een lidmaatschap bij de sportschool. Overal moet het gewijzigde nummer opgegeven worden.

Dit beperkt natuurlijk sterk je vrijheid als spaarder om een spaarrekening naar keuze te kunnen openen. Deze beperkte concurrentie drukt de toch al bijzonder lage rente nog verder

Tegenrekening – bij Raisin

Wil je via Raisin een spaarrekening openen? Dan zijn de voorwaarden een stuk flexibeler dan bij veel andere banken. Nadat je je hebt geregistreerd bij Raisin, geef je als tegenrekening een bankrekening op. Deze rekening is de enige die je in combinatie met je Raisin-rekening kunt gebruiken voor uitgaande betalingen (geld opnemen).

Je kunt vanaf iedere andere rekening geld overboeken naar je Raisin-rekening. De enige voorwaarde is dat deze bankrekening op jouw naam staat. Dit kan dus een andere bankrekening zijn dan de vaste tegenrekening die je bij Raisin opgegeven hebt.

Raisin geeft je, in tegenstelling tot veel grootbanken, een vrije keuze van betaalrekening en legt geen restricties op. Je tegenrekening hoeft enkel bij een Nederlandse bank te zijn.

Raisin hanteert geen extra, verborgen kosten bij het openen van een deposito of spaarrekening. Daarnaast hoef je enkel een gratis Raisin-rekening bij Raisin Bank (100% eigendom van Raisin) te openen. De Raisin-rekening vormt de centrale transactierekening voor al je spaarproducten bij Raisin.


 

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer

Begin met sparen

Een spaarrekening bij Raisin

Raisin biedt niet alleen maar voordelen als het gaat om je tegenrekening. Via Raisin ontvang je ook nog een veel hogere rente, tot 3,65% per jaar. Daarnaast spaar je met Raisin volledig online en zonder kosten.

Alle partnerbanken van Raisin zijn gevestigd in de EU. Daarom vallen alle spaarrekeningen en termijndeposito’s bij Raisin onder een garantiestelsel. Dankzij geharmoniseerde regelgeving is de dekkingsgraad van alle stelsels tot € 100.000 per rekeninghouder en klant (of het equivalent in de lokale valuta).