Sparen voor een huis:

Waar moet je rekening mee houden?

Home › Sparen › Sparen voor huis

Sparen voor een huis is voor veel Nederlanders een groot doel. Dat is niet verwonderlijk aangezien bijna 70% van onze landgenoten een eigen huis bezit. Daar staat tegenover dat Nederlanders een hoge hypotheekschuld hebben. De overgrote meerderheid leent om een huis te kopen. Een hypotheek kun je aangaan voor 100% van de waarde van het huis dat je wilt kopen. Natuurlijk wil niet iedereen het volledige aankoopbedrag lenen. Veel mensen sparen om later een huis te kopen. Hoe meer geld je zelf kan bijdragen, hoe lager je lening is en hoe minder lang je deze moet afbetalen.

Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat vrij veel bijkomende kosten niet onder het maximumbedrag van je hypotheek mogen vallen. Enkel voor de waarde van je huis kun je lenen, voor de andere kosten kun je geen extra hypotheek aanvragen. M.a.w je moet sowieso een bepaald bedrag sparen vooraleer je een huis kunt kopen. Ontdek hier met welke uitgaven je te maken krijgt en hoeveel je het best zelf spaart.

Welke extra kosten zijn er bij de aankoop van een huis?

Wanneer je wilt sparen voor een huis moet je rekening houden met eenmalige extra uitgaven die altijd bij de aankoop komen kijken. Dit extra bedrag moet je sowieso zelf betalen, snel sparen voor een huis kan dus moeilijker zijn dan je verwacht. Je weet best precies waar je aan toe bent, daarom doorlopen we hier de meest voorkomende aankoopkosten voor jou:

  • Kosten koper: Deze worden ook wel “k.k”. genoemd. Dit is de algemene naam voor de kosten die een koper maakt om huiseigenaar te worden. Meer specifiek omhelst dit begrip de overdrachtsbelasting, de taxatiekosten en de notariskosten.
  • Overdrachtsbelasting: Deze belasting bedraagt 2% van de waarde van het huis dat je wilt kopen.
  • Notariskosten: Je hebt een notaris nodig voor de opmaak van de eigendomsakte en de hypotheekakte. Notariskosten kunnen sterk verschillen, maar voor beide aktes samen reken je best rond de € 1.100.
  • Taxatiekosten: Een onafhankelijke partij moet nagaan of het huis voldoende waard is om een onderpand voor je hypotheek te zijn. De kosten voor het opstellen van dit taxatierapport kunnen oplopen tot honderden euro’s.
  • Bemiddelingskosten: Je moet een hypotheekverstrekker betalen voor de gesprekken die je hebt over de lening. Dit heet de adviesnota, hiervoor betaal je soms per uur maar soms kan het ook om een vast bedrag gaan.  
  • Makelaarscourtage: Een makelaar heeft er natuurlijk baat bij dat jij het huis koopt, daarom zijn de kosten voor de koper lager dan voor de verkoper. Toch rekent de makelaar ook aan de aankoper een makelaarscourtage. Over de hoogte van het bedrag kun je vaak onderhandelen.
  • NHG aanvragen: De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaalt in bepaalde gevallen jouw schuld aan je geldverstrekker. Dit is het geval als je door een echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner de hypotheek niet meer kunt aflossen. De aanvraag van de NHG kost 0,7% van de waarde van het koophuis.
  • Bouwtechnische keuring: Het is aan te raden om een keuring van het huis dat je wilt kopen uit te laten voeren. Dat kost een paar honderd euro. Het rapport kun je gebruiken als je met de verkoper onderhandelt over het aankoopbedrag.
  • Verhuiskosten en kleinere klussen: Verhuizen is vaak niet goedkoop, ook een huis opnieuw inrichten kan vrij duur zijn. Hou er rekening mee dat de kosten voor grondige verbouwingen nog een stuk hoger liggen.

Hoeveel moet je zelf sparen voor een huis?

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) schat dat je moet rekenen op een eigen inbreng van tussen de € 10.000 en de € 50.000. Het richtbedrag van de totale kosten is ongeveer 5 tot 10% van het aankoopbedrag voor een bestaande woning. Dit staat dus los van de hypotheek die je eventueel wilt aangaan. Koop je bijvoorbeeld een huis met een waarde van € 350.000, dan moet je minstens tussen de € 17.500 en de € 35.000 zelf sparen. De Vereniging Eigen Huis heeft een handige calculator waar je de kosten voor een specifiek huis zelf kunt berekenen.

Hoe kun je snel sparen voor een huis?

Als je wilt sparen voor een huis moet je dus ten eerste weten hoeveel je nodig hebt. Hier moet je dus uitgaan van een richtbedrag van vaak meerdere tienduizenden euro’s. Het gaat dus om een substantieel bedrag. Bovendien wil je hoogstwaarschijnlijk niet enkel sparen voor een huis. Veel mensen die zich een eerste koophuis willen aanschaffen, sparen ook voor hun kinderen. Snel sparen voor een huis kan dus best moeilijk worden. Toch is het niet onmogelijk.

Je moet er goed over nadenken binnen hoeveel jaar je een huis wilt kopen en welk bedrag je daar voor nodig hebt. Op basis daarvan kun je een plan maken. Sparen is altijd makkelijker als je ongeveer weet wat je spaardoel is. Daarnaast is het belangrijk om een duidelijk zicht te hebben op je uitgaven en te weten welke je makkelijk kunt reduceren. Als je een wekelijks overzicht maakt, zie je vlug waar je op kunt besparen. Het is sowieso een goed idee om maandelijks een bedrag aan de kant te zetten, om zo vlugger de aankoopkosten voor een huis te kunnen betalen. Lukt dit op het moment niet, kun je misschien een extra weekendbaantje nemen. Als je je droomhuis voor ogen hebt, is het gelukkig een stuk makkelijker om je er voor in te zetten. Veel twintigers zijn dan ook bereid om veel te werken en te sparen om een huis te kunnen kopen.

Spaar via Raisin en krijg tot 1,40% rente per jaar om in je droomhuis te investeren!

Alle extra inkomsten, zoals bonussen of vakantiegeld, zet je best opzij voor de aankoop van je huis. Een goede optie is om je spaargeld vast te zetten op een deposito tegen een hoge vaste rente. Door de vaste rente zie je meteen hoeveel je op het einde van de termijn extra zult hebben. Zo kun je al plannen welk bedrag je voor de aankoopkosten zult gebruiken. In Nederland brengt sparen niet veel meer op. Gelukkig kun je dit tegoed via Raisin op een deposito plaatsen in een Europees land waar sparen wel nog interessant is. Zo reserveer je het extra geld voor jouw droom en rendeert het tegelijk. Het wordt immers een rendabel onderdeel van jouw meerjarenplan om een huis te kopen. Een deposito openen via Raisin is de eerste stap naar jouw droomhuis! Wij bieden je immers toegang tot lucratieve rentes uit heel Europa.

Start met sparen