Spaarrente

hoe zit het met de lage rente op spaarrekeningen?

Tot wel € 100 cadeau (nieuwe klanten)

Sparen was lange tijd de aangewezen methode om veilig een degelijk rendement te halen. Deze tijden zijn voorbij. De spaarrente is momenteel historisch laag en er is geen reden om aan te nemen dat dit op de korte termijn gaat veranderen.

In het kort
  • Dankzij samenwerkingen met partnerbanken in andere EU-landen biedt Raisin hogere rentes dan je in Nederland ontvangt (tot 1,50% per jaar)
  • De rente is in Nederland laag omdat er nauwelijks vraag is naar spaargeld, en veel geld beschikbaar is op de markt
  • De veiligheid van spaargeld in de EU wordt mede gewaarborgd door geharmoniseerde wetgeving over de bescherming van banktegoeden, waaronder deposito’s en spaarrekeningen

 

In andere landen ontvang je wel nog een hogere rente op je spaarrekening. Ook als je via Raisin spaart. Waarom is jouw spaargeld meer waard in andere landen dan in Nederland? En hoe historisch laag is de rente nu eigenlijk op het moment?

De partnerbanken van Raisin

In andere EU-landen ontvang je vaak nog een hogere rente dan bij de (groot)banken in Nederland.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende landen waarin Raisin partnerbanken heeft. Op de pagina’s kun je daarnaast meer lezen over de landen en de banken. Wij leggen alle belangrijke voorwaarden uit en waar je rekening mee moet houden.

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen Duitsland
Spaarrekening openen Duitsland

In ons buurland krijg je nog aantrekkelijke rentes. Zet je spaargeld opzij bij een bank in een van de financieel sterkste landen ter wereld. Lees meer over de voorwaarden en belastingvragen.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer

Spaarrente in Nederland anno 2021

Nederland is een echt spaarland. De Nederlandse spaarmentaliteit heeft het land dan ook geen windeieren gelegd. Momenteel gaan steeds meer spaarders op zoek naar alternatieven. Dit is niet verwonderlijk, vooral als we de actuele spaarrente in historisch perspectief plaatsen.

Ontwikkeling rente op spaarrekeningen

De huidige spaarrente is uitzonderlijk laag. Dit wordt duidelijk uit een vergelijking van het gemiddelde rentepercentage op spaarrekeningen over de afgelopen jaren. Vooral de sterke daling in de laatste tien jaar valt op.

Datum Gemiddelde jaarlijkse rente op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen Gemiddelde jaarlijkse rente op spaarrekeningen met vaste looptijd*
januari 2003 3,03% 3,89%
januari 2006 2,39% 3,54%
januari 2009 3,20% 3,20%
januari 2012 2,39% 2,39%
januari 2015 1,16% 2,92%
januari 2018 0,15% 2,52%
januari 2021 0,02% 1,86%

Bron: De Nederlandsche Bank

*Deze cijfers zijn gemiddelden van alle deposito’s die op dat moment liepen. Hierin worden ook spaarrekeningen opgenomen die jaren eerder afgesloten werden. Omdat de rente hierop vast is zit er een flinke vertraging in de neerwaartse trend. De huidige rentes voor deposito’s liggen bij grootbanken rond het nulpunt. Veel banken rekenen al negatieve rentes, en de drempels worden steeds lager gelegd (mei 2021).

Wat is spaarrente?

Simpel gezegd is spaarrente de beloning die jij van banken ontvangt voor je spaargeld. Deze beloning ontvang je omdat banken het geld kunnen gebruiken om hun andere diensten te leveren. Zo wordt jouw spaargeld gebruikt als een vorm van financiering voor het verstrekken van bijvoorbeeld hypotheken.

Open met Raisin een rekening in het buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin wel eenvoudig en veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer

Waarom is de actuele spaarrente zo laag?

Op het moment is jouw geld voor banken minder waard, omdat het minder oplevert en er meer geld beschikbaar is. Banken moeten overtollig geld laten overnachten bij de ECB. In het begin van deze eeuw ontvingen banken hier nog een rente van 2,00% per jaar voor. In de afgelopen jaren moeten banken betalen voor deze dienst. Jouw ongebruikte spaargeld kost banken geld.

Daarnaast wordt de waarde van goederen mede bepaald door schaarste. Dit is ook van toepassing op geld. Nederlandse (groot)banken kunnen zeer goedkoop geld lenen van de ECB. Dit stimuleert de economie. Maar zorgt er ook voor dat jouw spaargeld praktisch niets meer waard is.

De verwachting is dat de spaarrente in de komende tijd nauwelijks aantrekt.

Hoge rente op spaarrekeningen in het buitenland

In Nederland is er veel geld in omloop en zijn banken minder afhankelijk van ons spaargeld. In de landen om ons heen zijn er wel nog banken die spaargeld goed kunnen gebruiken om hun activiteiten te financieren. Daar is bijvoorbeeld minder (spaar)geld beschikbaar of hanteren banken andere financieringsmodellen. 

Zoals hierboven vermeld, mogen banken als onderdeel van hun financieringsmix geld lenen bij de ECB. Hier zijn wel limieten en voorwaarden aan verbonden. Spaargeld zal daarom altijd nodig blijven. Voor sommige banken meer dan voor anderen.

Raisin werkt uitsluitend samen met partnerbanken in de EU. We leggen kort uit waarom.

Depositogarantiestelsel verplicht in de EU

Ieder land van de EU is verplicht om een wettelijk depositogarantiestelsel in plaats te hebben. Alle banken zijn verplicht hieraan deel te nemen. Onder een dergelijk stelsel worden tegoeden tot € 100.000 per klant per bank gegarandeerd. 

Het stelsel keert geld uit zodra een bank omvalt. Het Icesave-debacle heeft laten zien waarom dit zo belangrijk is.

In tegenstelling tot de landen waar Raisin’s partnerbanken vandaan komen, is IJsland geen lid van de EU. Spaarders lieten zich verleiden tot aantrekkelijke rentes bij een ogenschijnlijk veilige aanbieder. De bank viel vervolgens om, en de Nederlandse staat moest inspringen om de tegoeden te compenseren. 

Dit leverde spaarders veel kopzorgen op. Raisin wil spaarders uitsluitend veilige alternatieven bieden.

Dankzij de depositogarantiestelsels is spaargeld in de EU veilig

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer

Valutarisico’s

Als je een spaarrekening opent in een andere munt dan de euro, loop je een valutarisico. Uiteindelijk moet je het geld opnemen en omzetten in euro om het te kunnen gebruiken in Nederland. Veel valuta’s kennen een onstuimig koersverloop. Flinke waardedalingen zijn absoluut niet ongebruikelijk.

Daarom biedt Raisin uitsluitend rekeningen aan in euro. Zo bieden we spaarders op twee manieren veiligheid. De veiligheid van een depositogarantie en van waardevastheid.

Sparen met een hoge spaarrente – Raisin

De Nederlandse spaarmarkt heeft een sterk nationaal karakter. Het vertrouwen dat Nederlanders hebben in onze nationale financiële instituties is door de eeuwen heen gegroeid. Daarnaast is het lastig om geschikte alternatieven te vinden buiten onze landsgrenzen.

In een tijd waarin de spaarrente richting nul procent gaat, of zelfs negatief kan worden, is er vraag naar betrouwbare alternatieven. Raisin opent de Europese markt voor Nederlandse spaarders. Zo brengen we vraag en aanbod samen. Op een veilige manier, zonder extra risico voor spaarders. En geheel gratis.

De voordelen van Raisin

  • Volledig online platform, gratis
  • Alle partnerbanken gevestigd in de EU
  • Alle spaarrekeningen in euro
  • Veiligheid van een depositogarantiestelsel