Wat is een klimspaarrekening?

HomeSparen › Klimspaarrekening

Met klimspaarrekeningen belonen banken klanten voor hun loyaliteit. De rente over spaargeld stijgt ieder jaar (klimrente). Klimsparen is flexibelere spaarvorm dan depositosparen. Een ander alternatief voor een spaardeposito met een lange, bindende looptijd is de depositoladder.

In het kort
  • De maximale rente bij klimsparen kan aantrekkelijk zijn. De effectieve jaarlijkse rente is vaak een stuk lager
  • Klimsparen is een mengvorm van vrij opneembaar sparen en depositosparen
  • Op het moment (mei 2023) biedt alleen de SNS Bank klimsparen aan

Wat zijn de voordelen en nadelen van klimsparen? Kun je nog wel een klimspaarrekening openen in Nederland? En is de effectieve rente die je op een spaarrekening met klimrente ontvangt uiteindelijk wel de moeite waard?

2,15%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
3,24%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
3,85%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Klimrente in 2023 – is een klimspaarrekening de moeite waard?

Bij klimsparen ‘klimt’ de rente ieder jaar een stapje omhoog. Het verloop van de rente staat bij het afsluiten van de rekening vast. Zo ontvangt je als spaarder na bijvoorbeeld vijf jaar een hogere rente op jaar basis dan in het eerste jaar.

Bij een klimspaarrekening is het geld vrij opneembaar. Dit is dezelfde overeenkomst als bij een (dagelijks opvraagbare) spaarrekening. Aan de andere kant staat de rente per jaar bij het afsluiten van de rekening vast. Bij vrij opneembare spaarrekeningen is de rente variabel.

Voordelen van klimsparen

Een van de voordelen van klimsparen is een hogere rente vergeleken met vrij opneembare spaarrekeningen. Voor de bank is het voordelig om te weten dat spaartegoeden vaststaan. Op deze manier kunnen ze beter plannen met spaargeld en hiervoor ontvang je als spaarder een beloning in de vorm van een hogere rente.

Het voordeel van klimsparen ten opzichte van een depositorekening is de flexibiliteit. Het geld op een klimspaarrekening is vrij opneenbaar. Bij depositorekeningen kun je niet bij het geld of betaal je een boete als je vroegtijdig wilt opnemen. 

Nadelen van klimsparen

Klimsparen kan nadelen hebben voor spaarders. De effectieve rente per jaar van een klimspaarrekening bij de SNS is in mei 2023 ook aan het einde van de rit niet bijzonder hoog. Het bijstorten van geld is bij klimsparen niet altijd mogelijk en nu de rentes stijgen is deze spaarvorm minder aantrekkelijk. De rente die je ontvangt op een depositorekening is bij verschillende aanbieders aanzienlijk hoger.

 

Voorwaarden
Alle gegevens van mei 2023
Vrij opneembaar sparen via Raisin Beste aanbod klimsparen (SNS) Depositosparen via Raisin
Minimum inlegbedrag € 1 € 1000 Variabel
Maximumrente (voor klimsparen en deposito bij looptijd van 5 jaar) 2,25% per jaar 0,30% per jaar 3,70% per jaar
Gemiddelde rente per jaar na 5 jaar 2,25% per jaar 0,13% per jaar 3,70% per jaar
Geld vrij opneembaar? Ja Ja, gedeeltelijk Nee, of alleen tegen voorwaarden (boete of verval van rente)
Geld bijstorten mogelijk? Ja Nee Nee
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer

Klimsparen in 2023

Er zijn nog maar weinig banken die klimspaarrekeningen aanbieden aangezien het op het moment niet als een aantrekkelijk verdienmodel wordt gezien. Alleen de SNS biedt nog een klimspaarrekening aan. In het eerste jaar bedraagt de rente 0,01%, dit loopt op tot 0,30% na vijf jaar. 

Bij een dagelijks opvraagbare spaarrekening via Raisin ontvang je vanaf het begin van de looptijd al een hogere rente. Bij een depositorekening via Raisin ontvang je zelfs tot 4,05% rente per jaar bij een langere looptijd. Bij een looptijd van slechts één jaar is de rente al zeer aantrekkelijk.

Omdat Raisin uitsluitend samenwerkt met partnerbanken uit de EU valt je spaargeld tot € 100.000 per rekeninghouder en bank (of het equivalent in de lokale valuta) onder een depositogarantiestelsel. De voorwaarden van de stelsels zijn op EU-niveau geharmoniseerd.

Maak direct een account aan en begin met sparen tegen een aantrekkelijke rente.