Wat is een klimspaarrekening?

HomeSparen › Klimspaarrekening

Met klimspaarrekeningen belonen banken klanten voor hun loyaliteit. De rente over spaargeld stijgt ieder jaar (klimrente). Klimsparen is een meer flexibele spaarvorm dan depositosparen. Een ander alternatief voor een spaardeposito met een lange, bindende looptijd is bijvoorbeeld de depositoladder.

In het kort
  • De maximale rente bij klimsparen is aantrekkelijk, de effectieve jaarlijkse rente een stuk lager
  • Klimsparen is een mengvorm van vrij opneembaar sparen en depositosparen
  • Op het moment (augustus 2022) biedt alleen de SNS Bank nog klimsparen aan

Wat zijn de voordelen en nadelen van klimsparen? Kun je nog wel een klimspaarrekening openen in Nederland? En is de effectieve rente die je op een spaarrekening met klimrente ontvangt uiteindelijk wel de moeite waard?

1,70%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
0,65%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
2,40%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Klimrente in 2022 – is een klimspaarrekening de moeite waard?

Bij klimsparen ‘klimt’ de rente ieder jaar een treetje omhoog. Het verloop van de rente staat bij het afsluiten van de rekening vast. Zo ontvangt een spaarder na vijf jaar bijvoorbeeld een hogere rente per jaar dan gedurende het eerste jaar.

Bij een klimspaarrekening is het geld vrij opneembaar. Dit is de overeenkomst met een (dagelijks opvraagbare) spaarrekening. Aan de andere kant staat de rente per jaar bij het afsluiten van de rekening vast. Bij vrij opneembare spaarrekeningen is de rente variabel.

Voordelen van klimsparen

Een van de voordelen van klimsparen is een hogere rente vergeleken met vrij opneembare spaarrekeningen. Voor de bank is het voordelig om te weten dat spaartegoeden vaststaan. Op deze manier kunnen ze beter plannen met spaargeld. Hiervoor ontvang je als spaarder een beloning.

Het voordeel van klimsparen ten opzichte van een depositorekening is de flexibiliteit. Het geld op een klimspaarrekening is vrij opzegbaar. Bij depositorekeningen kun je niet bij het geld, of vervalt bijvoorbeeld de rente. 

Een ander voordeel van klimsparen is de voorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld bij de SNS Bank ook een deel van het geld opnemen. Het bijstorten van geld is niet mogelijk.

Nadelen van klimsparen

Klimsparen heeft nadelen voor spaarders. De effectieve rente per jaar van een klimspaarrekening bij de SNS is medio 2022 ook aan het einde van de rit niet bijzonder hoog. De rente die je ontvangt op een depositorekening is bij verschillende aanbieders hoger.

Bij een klimspaarrekening is vooral het vooruitzicht van een hogere rente op de lange termijn aantrekkelijk. Dit is voornamelijk een psychologisch effect.

Voorwaarden
Alle gegevens in de tabel van 27 augustus 2022
Vrij opneembaar sparen via Raisin Beste aanbod klimsparen (SNS) Depositosparen via Raisin
Minimum inlegbedrag? € 1 € 1000 Ja, variabel
Maximumrente (voor klimsparen en deposito bij looptijd van 5 jaar) 0,65% per jaar 0,30% per jaar 2,65% per jaar
Gemiddelde rente per jaar na 5 jaar 0,65% per jaar 0,13% per jaar 2,65% per jaar
Geld vrij opneembaar? Ja Ja, ook gedeeltelijk Nee, of alleen tegen voorwaarden (boete of verval van rente)
Geld bijstorten mogelijk? Ja Nee Nee
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer

Klimsparen anno 2022

Vrijwel alle banken zijn opgehouden met het aanbieden van klimspaarrekeningen. Klimsparen is geen aantrekkelijk verdienmodel meer voor banken. Alleen de SNS biedt nog een klimspaarrekening aan. In het eerste jaar bedraagt de rente 0,01%, dit loopt op tot 0,30% na vijf jaar. 

Bij een dagelijks opvraagbare spaarrekening via Raisin ontvang je vanaf het begin van de looptijd al een hogere rente. Bij een depositorekening via Raisin ontvang je zelfs tot 2,70% rente per jaar bij een langere looptijd. Bij een looptijd van slechts één jaar is de rente al zeer aantrekkelijk.

Omdat Raisin uitsluitend samenwerkt met partnerbanken uit de EU valt je spaargeld tot € 100.000 per rekeninghouder en bank (of het equivalent in de lokale valuta) onder een depositogarantiestelsel. De voorwaarden van de stelsels zijn op EU-niveau geharmoniseerd.

Maak direct een account aan en begin met sparen tegen een hoge rente!