Wat is een klimspaarrekening?

HomeSparen › Klimspaarrekening

Met klimspaarrekeningen belonen banken klanten voor hun loyaliteit. De rente over spaargeld stijgt ieder jaar (klimrente). Klimrekeningen zijn een meer flexibele spaarvorm dan depositorekeningen.

In het kort
  • De maximale rente bij klimsparen is aantrekkelijk, de effectieve rente een stuk lager
  • Klimsparen is een mengvorm van vrij opneembaar en depositosparen
  • Op het moment biedt alleen de SNS Bank nog klimsparen aan

 

Wat zijn de voor- en nadelen van klimsparen? En kun je nog wel een klimspaarrekening openen in Nederland?

Klimrente in 2021 – is een klimspaarrekening de moeite waard?

Bij klimsparen ‘klimt’ de rente ieder jaar een treetje omhoog. Het verloop van de rente staat bij het afsluiten van de rekening vast. Zo ontvangt een spaarder na 5 jaar bijvoorbeeld een hogere rente per jaar dan gedurende het eerste jaar.

Bij een klimspaarrekening is het geld vrij opneembaar. Dit is de overeenkomst met een vrij opneembare spaarrekening of flexibel sparen. Aan de andere kant staat de rente per jaar bij het afsluiten van de rekening vast. Bij vrij opneembare spaarrekeningen is de rente variabel.

 

Voordelen

Een van de voordelen van klimsparen is een hogere rente vergeleken met vrij opneembare spaarrekeningen. Voor de bank is het voordelig om te weten dat spaartegoeden vaststaan. Op deze manier kunnen ze beter plannen met spaargeld. Hiervoor ontvang je als spaarder een beloning.

Het voordeel van klimsparen ten opzichte van een depositorekening is de flexibiliteit. Het geld op een klimspaarrekening is vrij opzegbaar. Bij depositorekeningen kun je niet bij het geld, of vervalt bijvoorbeeld de rente. 

Een ander voordeel van klimsparen is de voorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld bij de SNS Bank ook een deel van het geld opnemen. Het bijstorten van geld is niet mogelijk.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Flexibel sparen
Flexibel sparen

Als je flexibel spaart heb je de vrijheid om je geld op te nemen wanneer je wilt. Daarnaast ontvang je bij Raisin ook nog eens een hogere rente dan bij Nederlandse aanbieders. Hoe werkt dit precies en wat zijn de voorwaarden?

Lees meer

Nadelen

Klimsparen heeft nadelen voor spaarders. De effectieve rente per jaar van een klimspaarrekening bij de SNS is anno 2020 een stuk lager dan bij een flexibele rekening van Raisin. Daarnaast is de rente ook veel lager dan bij depositorekeningen, onder andere bij die van Raisin.

Bij een klimspaarrekening is vooral het vooruitzicht van een hogere rente op de lange termijn aantrekkelijk. Dit is voornamelijk een psychologisch effect en betekent niet direct dat je ook een aantrekkelijke rente ontvangt.

Voorwaarden Vrij opneembaar sparen via Raisin Beste aanbod klimsparen (SNS) Depositosparen via Raisin
Minimum inlegbedrag? € 1 € 1000 Ja, variabel
Maximumrente (voor klimsparen en deposito bij looptijd van 5 jaar) 0,35% per jaar 0,30% per jaar 1,20% per jaar
Gemiddelde rente per jaar na 5 jaar 0,35% per jaar 0,13% per jaar 1,20% per jaar
Geld vrij opneembaar? Ja Ja, ook gedeeltelijk Nee, of alleen tegen voorwaarden (boete of verval van rente)
Geld bijstorten mogelijk? Ja Nee Nee

Alle gegevens van 7 juli 2021

Klimsparen anno 2021

Vrijwel alle banken zijn opgehouden met het aanbieden van klimspaarrekeningen. Klimsparen is geen aantrekkelijk verdienmodel meer voor banken. Alleen de SNS biedt nog een klimspaarrekening aan. In het eerste jaar bedraagt de rente 0,01%, dit loopt op tot 0,30% na vijf jaar. 

Bij een flexibele spaarrekening via Raisin ontvangen je vanaf het begin van de looptijd al een hogere rente. Bij een depositorekening via Raisin ontvang je zelfs tot 1,50% rente per jaar bij een langere looptijd. Bij een looptijd van slechts één jaar is de rente al zeer aantrekkelijk.

Maak direct een account aan en begin met sparen tegen een hoge rente!

De voordelen van Raisin

  • Overzichtelijk platform, je hoeft je slechts eenmalig te registreren en identificeren
  • Volledig gratis voor spaarders
  • Tegoeden tot € 100.000 per klant en bank gegarandeerd onder een depositogarantiestelsel
  • De beste spaarrentes uit de hele EU