Deposito rentes vergelijken

Vergelijk en spaar met vaste, hoge rentes tot 3,66% p.j.

Zekerheid van een vaste rente

Looptijden van 3 maanden t/m 10 jaar

Geen kosten en al vanaf € 500 inleg

Open een deposito rekening in drie eenvoudige stappen

fa-laptop-phone.svg

1. Open je gratis Raisin-rekening

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten – je gratis Raisin-rekening wordt geopend bij Raisin Bank (Duitsland).

Maus.svg

2. Kies een deposito met hoge rente

Log in op je account en kies een (of meer) spaarproducten. Je kunt je gewenste deposito of spaarrekening al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

fa-piggybank.svg

3. Begin met sparen

Maak je spaargeld over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de opening van je spaarproduct. Bij opening van verdere producten hoef je je niet nogmaals te registreren of identificeren!

Spaardeposito’s vergelijken

Depositorekeningen, ook wel spaardeposito's of termijndeposito’s genoemd, hebben altijd beperkende voorwaarden. Als je deposito’s wilt vergelijken, dan is het goed om te weten wat precies de voorwaarden zijn en of het spaarproduct past bij jou en je spaardoelen.

Stel jezelf de volgende vijf vragen bij het vergelijken van deposito’s:

  • Wat is de minimum- en maximuminleg?
  • Kun je tussentijds geld opnemen of bijstorten?
  • Ontvang je rente op rente en hoe wordt de rente uitgekeerd?
  • In welke valuta is je rekening?
  • Valt je spaargeld onder een depositogarantiegarantiestelsel?

De hoogste spaarrentes op spaardeposito’s

Via Raisin kun je deposito rekeningen openen bij banken uit heel de EU – via één online platform. Onze rentes lopen op tot wel 3,66% per jaar. Sparen via Raisin is volledig gratis voor jou als spaarder: wij ontvangen een commissie van de banken waarmee we samenwerken.

Waarom zijn de spaarrentes in het buitenland zoveel hoger? In andere EU-landen is spaargeld om verschillende redenen nog ‘meer waard’ voor de bank. Dit betekent dat jij een hogere rente op je spaardeposito ontvangt.

Je spaargeld is in elk EU-land beschermd door het nationale depositogarantiestelsel van dat land. In de eurozone worden je banktegoeden altijd beschermd tot € 100.000 per rekeninghouder per bank. Zweden en Noorwegen bijvoorbeeld, betalen ook in euro uit.

Deposito rente Nederlandse banken vs. Europese banken

Zoals te zien is in de onderstaande tabel zijn de actuele deposito rentes bij de Nederlandse grootbanken een stuk lager dan de rentes die je bij banken in andere Europese landen kunt ontvangen. De grootbanken hebben in navolging van het monetaire beleid van de ECB hun spaarrentes wel verhoogd, maar deze lopen (nog steeds) achter bij andere banken.

Deposito looptijd
Hoogste rente Nederlandse grootbanken*
Hoogste rente bij Raisin

1 jaar

2,35%

3,66%

2 jaar

2,35%

3,60%

3 jaar

2,40%

3,60%

4 jaar

3,00%

3,45%

5 jaar

3,00%

3,45%

* We tonen hier de hoogste depositorente die je op dit moment (16 juli 2024) krijgt bij de drie grootste banken in Nederland: ING, ABN AMRO en Rabobank.

Deposito sparen – veelgestelde vragen

Waar vind ik de hoogste depositorentes?

De hoogste depositorentes vind je doorgaans bij banken in het buitenland. Vaak hebben banken in andere EU-landen meer behoefte aan spaargeld en zijn ze bereid om spaarders meer rente te bieden om zo hun spaargeld aan te trekken. De Nederlandse grootbanken hebben veel minder behoefte aan spaargeld (omdat er veel aanbod is van Nederlands spaargeld) en dit vertaalt zich naar lagere spaarrentes en depositorentes.

Is deposito sparen in het buitenland wel veilig?

Sparen bij een andere bank in Europa is net zo veilig als in Nederland. Alle partnerbanken van Raisin vallen onder het nationale depositogarantiestelsel van het land waarin de partnerbank gevestigd is. Binnen de EU is afgesproken dat al deze depositogarantiestelsels een gelijkwaardige bescherming bieden. Dat betekent dat je spaargeld tot het afgesproken grensbedrag veilig is in geval van faillissement van de bank, of je nu inwoner bent van dat land of niet.

Banktegoeden bij Raisin Bank (je Raisin-rekening) en bij Raisin’s partnerbanken worden dus gegarandeerd tot € 100.000 per rekeninghouder per bank. Als een bank failliet gaat, is de bank verplicht om spaartegoeden tot € 100.000 binnen 7 werkdagen terug te geven aan spaarders.

Wat is de verwachting voor de deposito rente?

De spaarrentes zijn in het afgelopen jaar sterk gestegen. Na jaren van nul- en negatieve rentes verhoogde de ECB de depositorente stapsgewijs om de hoge inflatie af te remmen. De ECB depositorente stond sinds 20 september met 4,00% lange tijd op de hoogste stand ooit. Nu de inflatie sterk is afgezwakt, besloot de ECB de depositorente in juni 2024 te verlagen naar 3,75%. Analisten verwachten dat de ECB nog zeker twee verlagingen doorvoert in 2024.

In het verleden zagen we dat verlagingen van de ECB-rente ook leidde tot lagere spaarrentes. De verwachting is dan ook dat de depositorentes voor spaarders in 2024 snel zullen dalen. Dit is dus hét moment om je geld voor langere tijd vast te zetten en te blijven profiteren van de hoge depositorente die nu nog geldt.

Is deposito sparen verstandig?

Dit hangt af van je persoonlijke situatie. Kun je geld een tijdje missen, maar wil je niet de risico’s van beleggen? Dan is een termijndeposito een uitstekend alternatief. Via Raisin profiteer je van hoge deposito rentes tot 3,66% per jaar.

Hoe kan Raisin de hoogste rentes op een deposito bieden?

Raisin heeft een unieke aanpak. Je spaart niet direct bij de Raisin Bank, maar bij onze partnerbanken. Je kunt vanaf je centrale account meerdere rekeningen openen. Zo kunnen banken uit andere EU-landen – waar je wel nog een hoge spaarrente ontvangt – goed concurreren om jouw spaargeld. En dit merk jij in de spaarrentes!

Uit welke deposito looptijden kan ik kiezen?

Bij Raisin heb je de keuze uit verschillende depositorekeningen waar je je geld gedurende verschillende looptijden kunt vastzetten. Je kunt al een deposito voor 3 maanden, 6 maanden of 9 maanden openen, maar ook een deposito voor 1 jaar of 2 jaar afsluiten of kiezen voor een langetermijn deposito van 3 jaar, 4 jaar, 5 jaar of zelfs 10 jaar.