Deposito sparen via Raisin

 • Zekerheid van een vaste rente tot 1,50% p.j.

 • Keuze uit looptijden van 6 maanden t/m 10 jaar

 • Al vanaf € 500 inleg

 • Regel alles eenvoudig online

 • Geheel gratis - geen verborgen kosten

Vragen en antwoorden rondom Raisin

Raisin’s doel is om spaarders de beste rente te bieden! We geven je toegang tot exclusieve spaarproducten van banken uit heel Europa – en dat alles via één platform en volledig online! Onze diensten zijn geheel kosteloos voor jou: Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken.

Er sparen in Europa al meer dan 470.000 klanten voor meer dan € 49,5 miljard bij onze 119 partnerbanken.

Raisin is Europa’s leidende online bemiddelaar in spaarproducten van banken uit de Europese Unie. Raisin heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (vergunningnummer: 12045380) en biedt zijn website, klantenservice en documentatie in het Nederlands aan, zodat je met maximale eenvoud en gemak kan sparen in het buitenland tegen een (veel) hogere rente dan bij je huisbank. Omdat we alleen banken uit de EU aanbieden kun je er zeker van zijn dat je spaargeld gedekt wordt door een depositogarantiestelsel tot € 100.000 per bank.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

De klantenservice van Raisin reageert graag op al je vragen en opmerkingen en is bereikbaar via e-mail op klantenservice@raisin.nl of telefonisch op 020 715 9296 op werkdagen 8.30 – 16.30. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier dat beschikbaar is in het Online Banking systeem. Verdere informatie van vind je op onze Contact-pagina.

Wij beantwoorden graag alle vragen over ons bedrijf en kunnen je informatie geven over de spaarproducten van onze partnerbanken. Wij wijzen je erop dat we geen financieel, fiscaal of andere vorm van advies geven.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Ja. Houd er rekening mee dat wij geen informatie/documenten per post versturen. Alle informatie is beschikbaar op www.raisin.nl. Je productselecties moeten online gemaakt worden. Je ontvangt dan – indien nodig – de contractuele documenten om af te drukken en te ondertekenen.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Bij Raisin kun je kiezen uit aantrekkelijke spaarproducten van banken uit de EU – online en comfortabel vanuit huis. Zo werkt het:

 1. Open een Raisin-rekening bij Raisin Bank via www.raisin.nl. Om de rekening te openen, vul je de online registratie in. Daarna vragen wij je jezelf per online video-identificatie te identificeren bij een expert van onze partner IDnow en een adresbewijs te uploaden/e-mailen naar Raisin.
 2. Zodra je Raisin-rekening geopend is, kun je in je persoonlijke Raisin Online Banking omgeving een spaarproduct kiezen bij een van onze partnerbanken en eventueel aanvullende documenten aanleveren. Maak ten slotte het gewenste inlegbedrag over.
 3. Het openen van het spaarproduct en het doorsturen van het inlegbedrag naar de gewenste partnerbank gebeurt vervolgens volledig automatisch. Alle relevante documenten betreffende je spaarproduct worden in je elektronische postvak in je Online Banking omgeving geplaatst. N.B.: het duurt circa 3 werkdagen om het spaarproduct te openen nadat we aanvraag + de inleg hebben ontvangen.

Aan het einde van de overeengekomen looptijd (in geval van een deposito) of bij beëindiging/sluiting (in geval van een spaarrekening) zal de partnerbank het geld, incl. opgebouwde rente (na inhouding van eventuele bronbelasting), terugstorten op je Raisin-rekening. In geval van een deposito kun je er ook voor kiezen het product te laten verlengen, wat tevens eenvoudig te regelen is in je Online Banking omgeving.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Nee. We benadrukken dat Raisin op geen enkel moment adviezen zal geven met betrekking tot specifieke producten of partnerbanken. Wij kennen jouw persoonlijke vermogenspositie en individuele beleggingsdoelstellingen die je nastreeft niet en zijn daarom niet in staat om dergelijk advies te geven.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken. Een deel van deze commissie wordt betaald aan Raisin Bank. Deze inkomsten stellen Raisin en Raisin Bank in staat hun diensten gratis aan jou aan te bieden en tegelijkertijd de kwaliteit van de aangeboden diensten voortdurend te verbeteren. Wij kunnen helaas geen verdere details over deze commissies openbaar te maken.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

De tegenrekening is een betaalrekening op jouw naam bij een Nederlandse/EU bank. Deze tegenrekening is de enige rekening die je kunt gebruiken in combinatie met je Raisin-rekening voor uitgaande betalingen (d.w.z. als je je geld vanuit je Raisin-rekening wilt opnemen).

De Raisin-rekening is een betaalrekening bij Raisin Bank die geen rente opbrengt en die dient als je centrale transactierekening tussen je tegenrekening en spaarproducten bij Raisin’s partnerbanken. Wanneer je een spaarproduct selecteert, zullen wij je Raisin-rekening debiteren en het betreffende bedrag op het gekozen spaarproduct bijschrijven.

De spaarproducten, deposito’s en spaarrekeningen, zijn rekeningen die rente opbouwen bij een (of meer) van onze partnerbanken. Voor elk gekozen spaarproduct wordt een nieuwe rekening geopend bij de betreffende partnerbank in jouw naam. Na het openen van het spaarproduct wordt het bedrag dat je wilt storten automatisch overgeboekt vanaf je Raisin-rekening. Op de vervaldag wordt de inleg vermeerderd met rente (eventueel na aftrek van bronbelasting) automatisch teruggeboekt naar je Raisin-rekening, waar je dan weer vrij over de gelden kunt beschikken en bijvoorbeeld een nieuw spaarproduct kunt selecteren. Bij deposito’s heb je tevens de optie het product te verlengen. Onder speciale omstandigheden is automatische verlenging mogelijk van toepassing, bv. bij een deposito dat te allen tijde beëindigd kan worden zonder een straf te betalen op de originele inleg, of als een deposito een looptijd van 3 maanden of korter heeft.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Spaardeposito's

Hieronder beantwoorden we niet alleen de vraag wat een spaardeposito is, maar ook hoe je de beste depositorekening vindt. Dit is niet altijd het spaardeposito met de hoogste rente. Daarnaast lichten we de voordelen en nadelen van deposito sparen in detail toe.

In het kort
 • Een depositorekening heeft altijd beperkende voorwaarden en is minder flexibel dan een spaarrekening
 • In ruil hiervoor ontvang je doorgaans een hogere, vaste rente
 • De looptijd van een termijndeposito staat vast bij het afsluiten van de rekening
 • Depositorekeningen zijn vooral bedoeld voor spaardoelen op de korte en lange termijn, met geld dat je ook echt kunt missen

Wat is een spaardeposito?

Een depositorekening is een spaarvorm. Het grootste verschil met andere vormen van sparen, zoals internetsparen, is de vaste looptijd en de vaste rente. Je geeft je geld bij de bank in bewaring en kunt niet flexibel bij je geld. Depositorekeningen hebben vaak een minimuminleg. 

In ruil voor deze beperkingen, ontvang je een hogere rente dan op een flexibele spaarrekening.

Spaardeposito’s zijn voor banken aantrekkelijk, omdat ze beter met je geld kunnen plannen. Jouw spaargeld gebruiken ze voor het financieren van verschillende activiteiten. Als spaarder ontvang je als beloning een hogere rente. Momenteel zijn de rentetarieven op depositorekeningen in Nederland helaas laag. Als je überhaupt nog rente ontvangt.

In het buitenland ontvang je nog hogere rentes. Overweeg je een spaardeposito te openen? Bij Raisin (tot 1,50% rente per jaar) of een andere aanbieder? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je depositorekeningen met elkaar vergelijkt. En wat de voordelen en nadelen van spaardeposito’s zijn.

Vergelijking depositorekeningen
mei 2022

Na het faillissement van de Amsterdam Trade Bank afgelopen jaar valt een aanbieder van depositorekeningen weg. Hieronder een vergelijking van de opties die je hebt om in Nederland en andere EU-landen een depositorekening te openen:

Grootbanken:

 • Rabobank: Vanaf 6 jaar (rente 0,01%) tot 20 jaar (rente 0,30%)
 • Volksbank (ASN/RegioBank/SNS): looptijd van 10 jaar (rente 0,15%)
 • ABN AMRO: Alleen met een looptijd van 10 jaar (rente 0,05%)
 • ING: Biedt geen deposito’s meer aan

Beste aanbiedingen Nederland

 • 1 jaar: YapiKredi (0,30%)
 • 3 jaar: YapiKredi, NIBC Direct (0,75%)
 • 5 jaar: Anadolubank (0,90%)
 • 10 jaar: YapiKredi (1,15%)

Beste aanbiedingen EU & Nederland

Verschil spaardeposito en spaarrekening

De verschillen tussen een depositorekening en een spaarrekening hebben we hieronder voor je samengevat.

Verschil depositorekening en spaarrekening Spaardeposito Spaarrekening
Rente Vast, gemiddeld hoger Variabel, gemiddeld lager
Minimuminleg Vrijwel altijd Meestal niet
(Tussentijds) geld opnemen Niet mogelijk, of alleen mogelijk met verlies van rente/boete Mogelijk, vaak alleen naar vaste tegenrekening
(Tussentijds) geld bijstorten Niet mogelijk Altijd mogelijk
Depositogarantiestelsel Ja, tot € 100.000 per rekeninghouder per bank Ja, tot € 100.000 per rekeninghouder per bank
Vaste looptijd Ja, van een paar maanden tot 10 jaar of langer Nee
Uitkering van rente Afhankelijk van het spaardeposito, soms pas aan het einde van de looptijd Afhankelijk van de spaarrekening – maandelijks, per kwartaal, of ieder jaar
Spaartaks? Ja, in Box 3, zodra je boven de vrijstellingsgrens uitkomt (ook bij buitenlandse deposito’s) Ja, in Box 3, zodra je boven de vrijstellingsgrens uitkomt (ook bij buitenlandse spaarrekeningen)

Spaardeposito's vergelijken

Depositorekeningen hebben altijd beperkende voorwaarden. Over het algemeen geldt: hoe strenger de voorwaarden, hoe hoger je rente. Wil je spaardeposito’s vergelijken en de beste depositorekening vinden? Dan moet je eerst begrijpen wat de mogelijke beperkende voorwaarden zijn. En welke beperkende voorwaarden voor jou te accepteren zijn.

Deposito’s – wat zijn de voorwaarden?

Spaardeposito’s hebben verschillende voorwaarden en eigenschappen. De vier belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

 • Minimum- en maximuminleg
 • Tussentijds geld opnemen of bijstorten
 • Rente op rente en rente uitkering
 • Depositogarantiestelsel en valuta

 

Minimuminleg en maximuminleg spaardeposito

De meeste depositorekeningen hanteren een minimuminleg. De achterliggende reden is eenvoudig. Het openen en beheren van een spaarrekening kost de bank geld. Een minimuminleg zorgt ervoor dat het voor de bank de moeite waard is om een rekening aan te bieden.

De minimuminleg van een termijndeposito varieert van enkele honderden tot tienduizend euro, of meer. Ook hebben depositorekeningen vaak een maximuminleg. Bijvoorbeeld bij Raisin. Waarom? Dit heeft te maken met de depositogarantiestelsels in de EU. Deze dekken banktegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder en bank (of het equivalent in de lokale valuta).

Zodra je meer dan € 100.000 op een rekening (of in totaal bij een bank hebt staan), is je geld boven dat bedrag niet meer gegarandeerd mocht er iets met de bank gebeuren. Om problemen te vermijden, kan de maximuminleg dus beperkt zijn voor je eigen veiligheid.

Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

We sturen je (maximaal) eens per week een nieuwsbrief over de volgende thema's:

  Interessante aanbiedingen en promoties

  Exclusieve spaarproducten en (top)rentes op ons spaarplatform

  Het laatste nieuws en relevante artikelen

Geld tussentijds opnemen of bijstorten

Een spaardeposito is een rekening met een vaste looptijd en een vaste rente. Daarom is het meestal niet mogelijk om geld bij te storten of op te nemen. Geld dat op de rekening staat, blijft op de rekening staan tot het einde van de looptijd.

Wil je toch tussentijds geld opnemen? Als dit al mogelijk is, en de betreffende bank dit toestaat, dan kun je meestal alleen het gehele bedrag terug laten boeken. Je betaalt dan altijd een boete of je verliest (een deel van) de opgebouwde rente. Breng dus alleen geld in een deposito onder dat je echt kunt missen.

Internetsparen
Internetsparen

Modern en volledig online sparen met een mooie rente Meer en meer Nederlanders kiezen voor een internetspaarrekening. Online al je bankzaken kunnen regelen is handig. Je ontvangt echter niet altijd een goede rente. Wat zijn de voor- en nadelen van internetsparen en waar ontvang je wel nog een aantrekkelijke rente? Raisin geeft tekst en uitleg.

Lees meer
Spaartaks
Spaartaks

Wat verandert er voor spaarders in 2021? Kun je nog steeds een Spaar BV oprichten om belasting te vermijden? Wat zijn de vooruitzichten voor de komende jaren? De spaartaks (‘vermogensrendementsheffing’) roept ieder jaar veel vragen op. Vind hier de antwoorden voor 2021.

Lees meer

Rente – rente op rente en uitkering

Je bouwt met je spaardeposito rente op. Wordt je rente ieder jaar of zelfs iedere maand uitgekeerd op je rekening? Dan kan dit geld vervolgens ook rente opleveren. Rente op rente kan je geld sneller laten groeien, maar met rentes onder een aantal procent is het effect van rente op rente (zeer) klein.

Depositorekeningen verschillen ook in hoe de rente uitgekeerd wordt. Bij sommige rekeningen wordt de rente op de rekening bijgeschreven en kun je dus profiteren van rente op rente. Bij andere rekeningen wordt de rente naar je tegenrekening overgemaakt.

Depositogarantiestelsel en valuta

Het is belangrijk om goed te letten op het land van herkomst van de bank die de rekening aanbiedt, en de valuta van de rekening. Het Icesave-debacle heeft aangetoond hoe belangrijk het is dat een bank onder een depositogarantiestelsel valt.

Alle EU-landen hanteren een depositogarantiestelsel met geharmoniseerde regels. Zo zijn tegoeden tot € 100.000 per klant en bank gegarandeerd. Als een bank omvalt, keert het stelsel de banktegoeden tot de garantielimiet uit aan spaarders.

Ook de valuta van de depositorekening is belangrijk. Bijzonder hoge rentes vind je vaak in landen met exotische/zwakke valuta’s. De waarde van je geld (in euro) schommelt dan mee met de valutakoers. Zodra je het geld opneemt en weer in euro moet wisselen, kun je zo flinke verliezen lijden.

De depositoladder
De depositoladder

Heb je geen zin om al je spaargeld langdurig vast te zetten nu de rente zo laag staat? Dat begrijpen wij maar al te goed. Met een slimme depositoladder splits je het spaarbedrag op, en komt je geld op verschillende momenten vrij. Zo kun jij inspelen op renteveranderingen. Lees alles over de depositoladder en waarom dit zo gemakkelijk is met Raisin.

Lees meer
Sparen in het buitenland
Sparen in het buitenland

In veel landen ontvang je een betere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer

Voordelen depositorekening

 • Vaste, gemiddeld hogere rente
 • Lagere kosten dan beleggen
 • Flexibeler dan vaak gedacht
 • Rendement zonder het risico van beleggen

 

Met een depositorekening weet je vanaf het begin waar je aan toe bent. Je ziet bij het openen van de rekening direct hoeveel geld je ontvangt aan het einde van de rit. Deze zekerheid helpt bij het bereiken van spaardoelen. Vooral op de middellange termijn, zoals bijvoorbeeld een spaarpotje voor de studie van een (klein)kind.

Een ander voordeel van depositorekeningen ligt in de lage kosten. Bij beleggen ontkom je niet aan transactiekosten. Ook fondsen berekenen ieder jaar een percentage aan kosten. Dit kan oplopen tot 1,5% van het geïnvesteerde bedrag. Depositorekeningen via bijvoorbeeld Raisin zijn geheel gratis voor spaarders, zonder verborgen kosten.

Daarnaast zijn depositorekeningen flexibeler dan veel spaarders denken. Door korte looptijden te kiezen, kun je meerdere rekeningen na elkaar openen met het voordeel van rente op rente. Je krijgt de rente aan het einde van de looptijd uitgekeerd met je inleg, en kunt dan het volledige bedrag op een nieuwe rekening zetten.

Een slimme spaarstrategie in tijden van lage rentes is een depositoladder. Klik op de onderstaande infocard om hier meer over te weten te komen, en ontdek waarom Raisin de perfecte aanbieder is voor jouw slimme spaarmethode.

Via Raisin open je alle rekeningen vanaf één platform. Je hoeft je slechts eenmalig te identificeren bij het openen van je account.

Ook de veiligheid van depositorekeningen is een pluspunt. Bij sommige beleggingsproducten ben je aangewezen op de mogelijkheid van de tegenpartij om te betalen. Als de tegenpartij (bank) failliet gaat, vallen bij een depositorekening in de EU alle bedragen tot € 100.000 onder een depositogarantiestelsel, met geharmoniseerde regels in de hele EU.

Deposito 1 Jaar
Deposito 1 Jaar

Zelfs als je geld voor slechts één jaar vastzet, ontvang je bij Raisin een hoge rente. Verschillende partnerbanken bieden een deposito met een korte looptijd aan. Vergelijk nu de meest aantrekkelijke aanbiedingen.

Lees meer
Deposito 5 Jaar
Deposito 5 Jaar

Ben je van plan om geld voor een wat langere periode vast te zetten? Dan kun je ervoor kiezen om je geld voor vijf jaar vast te zetten. Tegen een vaste hoge rente. Vergelijk nu onze aanbiedingen met een hoge vaste rente.

Lees meer
Deposito 10 Jaar
Deposito 10 Jaar

Spaar je voor later? De studie van je (klein)kind? Weet je zeker dat je geld tien jaar kunt missen? Open dan een depositorekening met een lange looptijd van 10 jaar en een vaste rente. Vergelijk onze aanbiedingen.

Lees meer

Nadelen depositorekening

 • Minder vrijheid dan bij internetsparen
 • Rentes kunnen gedurende de looptijd stijgen
 • Gemiddeld een lager rendement dan beleggen

 

Depositorekeningen hebben ook nadelen. We behandelen hieronder kort de nadelen ten opzichte van meer flexibele spaarvormen en beleggen.

Het grootste nadeel ten opzichte van bijvoorbeeld internetsparen is natuurlijk de beperkte vrijheid. Geld op een depositorekening staat gedurende de looptijd vast. Daarom kun je alleen geld opzijzetten dat je niet direct nodig hebt, en bijvoorbeeld niet je financiële buffer inleggen.

Als je een deposito met een lange looptijd afsluit, kan het zijn dat de rente in de tussentijd stijgt. Hier kun je dan niet meer van profiteren. Dit kun je vermijden door een kortere looptijd te kiezen.

Depositorekeningen leveren gemiddeld een lager rendement op dan beleggen. Op de zeer lange termijn, bijvoorbeeld 15 jaar, is het voor sommigen eerder aan te bevelen om te beleggen. Mits je meer risico en de koersschommelingen op de koop toe wil nemen, natuurlijk.

Deposito sparen – veelgestelde vragen

Wat is een spaardeposito?

Een spaardeposito is een spaarrekening met een vaste looptijd en rente. Je kunt tussendoor niet bij het geld en vaak je geld niet opnemen of geld bijstorten. De rente is doorgaans hoger dan bij spaarrekeningen zonder vaste looptijd.

Hoe vergelijk ik termijndeposito’s?

Houd bij het vergelijken van deposito’s rekening met de looptijd en de rente. Daarnaast bekijk je de beperkende voorwaarden, zoals de mogelijkheid om geld toch vroegtijdig op te nemen, de uitkering van rente, de valuta van de rekening en of de bank in de EU gevestigd is (depositogarantie) – Raisin werkt uitsluitend samen met banken in de EU.

Is deposito sparen verstandig?

Dit hangt af van je persoonlijke situatie. Kun je geld een tijdje missen, maar wil je niet de risico’s van beleggen? Dan is deposito sparen een uitstekend alternatief. Via Raisin vind je zo nog hoge rentes tot 1,50% per jaar.