Open een spaarrekening via Raisin

Tot wel € 100 cadeau (nieuwe klanten)
 • Tot 0,25% p.j. variabele rente vanaf de eerste euro

 • Onbeperkt storten en opnemen wanneer je wilt

 • Automatisch sparen mogelijk - bereik zonder omkijken je spaardoel

 • Regel alles eenvoudig online

 • Geheel gratis - geen verborgen kosten

Van kleins af aan leren we het belang van sparen. Door te sparen maak je dromen waar of zorg je ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Banken spelen op deze wens in met spaarrekeningen. Vaak gelden voor deze rekeningen andere voorwaarden dan voor betaalrekeningen.

In het kort
 • De meeste Nederlanders verstaan onder ‘spaarrekening’ een internetspaarrekening of een andere spaarrekening met variabele rente
 • Bij een depositorekening krijg je meer rente, maar minder flexibiliteit
 • De rentepercentages voor spaarrekeningen zijn bij Nederlandse banken momenteel zeer laag
 • Raisin biedt vrij opneembare spaarrekeningen aan, spaarrekeningen met voorwaarden en termijndeposito’s
 • Raisin werkt samen met partnerbanken in andere EU-landen, met spaarrentes tot 1,50% per jaar

Spaarrekeningen hebben andere voorwaarden dan betaalrekeningen. Daarnaast zijn er twee soorten spaarrekeningen. Internetsparen, met gemakkelijke toegang tot je geld en een variabele rente, en termijndeposito’s, waarop je een bepaald bedrag voor een bepaalde periode vastzet, tegen een vaste rente. Ontdek wat de verschillen zijn, op welke voorwaarden je moet letten, wat voor spaarrente je kunt verwachten en meer.

Waarom sparen bij Raisin?

Met gemak naar toprentes

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten. Spaar vervolgens bij bank(en) naar keuze tegen toprentes tot 1,50% per jaar.

Zekerheid

Met Raisin Online Banking heb je veilig toegang tot aantrekkelijke spaarrekeningen uit de EU met depositogarantie tot € 100.000 per bankMeer >

Gratis

Onze partnerbanken betalen ons, niet jij. Al onze diensten zijn gratis voor jou. Inclusief het openen en beheren van rekeningen en onze klantenservice.

De verschillende spaarrekeningen – een overzicht

Zowel depositorekeningen als spaarrekeningen hebben duidelijke voordelen en nadelen. Welke spaarrekening het beste bij jou past, hangt natuurlijk af van je wensen, eisen en doelen.

Over het algemeen maak je bij sparen een afweging tussen flexibiliteit en rente. Hoe meer flexibiliteit, hoe lager de rente. En andersom.

Spaarrekeningen met variabele rente

Veel banken − en ook Raisin − bieden spaarrekeningen aan met een variabele rente. De bank kan de rentevoet altijd naar boven of beneden bijstellen. Dit is de spaarrekening zoals de meeste Nederlanders die kennen. Zulke rekeningen worden ook wel internetspaarrekeningen genoemd.

Anders dan bij een betaalrekening, stelt de bank vrijwel altijd voorwaarden voor het afboeken van geld. Je kunt het geld op de spaarrekening vrij opnemen, maar de details verschillen van bank tot bank. Het idee is immers dat je het geld op je spaarrekening laat staan en hiervan niet je dagelijkse uitgaves bekostigt. Momenteel (november 2021) is er dan ook geen enkele bank in Nederland die een spaarrekening met een betaalpas aanbiedt.

Bij veel banken kun je geen spaarrekening hebben zonder betaalrekening, omdat je het geld alleen naar je betaalrekening terug mag storten. Ook zo beperken banken de fluctuatie van het geld.

Spaarrekeningen bij Raisin

Raisin biedt spaarrekeningen aan met en zonder voorwaarden. Daarnaast kun je via ons ook depositorekening openen. Hieronder beschrijven we de drie spaarvormen van Raisin.

Spaarvorm 1: vrij opneembare spaarrekening

Deze spaarrekeningen hebben precies dezelfde eigenschappen als de internetspaarrekeningen van Nederlandse (groot)banken. Je kunt de rekening volledig online openen en beheren. Jouw spaargeld is altijd direct beschikbaar wanneer jij het nodig hebt.

Wij werken samen met de Renault Bank uit Frankrijk en de  Nordax Bank uit Zweden om Nederlanders een hoge rente te bieden op hun vrij opneembare spaarrekeningen.

Spaarvorm 2: spaarrekening met voorwaarden 

Weet je niet zeker of je jouw geld lang kunt missen? Maar hoef je ook niet van de een op de andere dag bij je geld te kunnen? Dan kun je ook een spaarrekening met voorwaarden openen bij Raisin. De volgende beperkende voorwaarden zijn van toepassing, maar in ruil daarvoor krijg je een hogere rente!

 • Geld opnemen en bijstorten

Als je een spaarrekening met voorwaarden opent bij Raisin, is het niet mogelijk om tussentijds extra geld opzij te zetten of een gedeelte van het spaarbedrag op te nemen. Er is een vast inlegbedrag, met een minimuminleg, en alleen het gehele bedrag kan opgenomen worden, met een korte opzegtermijn.

 • Kosten

Net zoals bij onze vrij opneembare spaarrekeningen, betaal je bij Raisin geen boete voor het opnemen van je spaargeld. Daarnaast zijn alle spaarrekeningen en depositorekeningen van Raisin volledig gratis voor spaarders. Raisin verdient een commissie van de bank, en de bank verdient aan het spaargeld door het te kunnen beleggen.

Spaarvorm 3: termijndeposito’s

Een termijndeposito of depositorekening is een spaarrekening met een vaste looptijd. Je zet een bepaald bedrag opzij en bij verreweg de meeste rekeningen kun je tussentijds geen geld bijstorten of opnemen. Dit heeft voornamelijk te maken met de vaste rente.

Aan het begin van de looptijd staat de rente vast en de bank kan deze rente niet aanpassen. Omdat de bank zeker weet dat het geld vaststaat, kan de bank beter plannen met het geld. Als beloning hiervoor ontvang je vrijwel altijd een hogere rente dan bij een spaarrekening waarbij je tussentijds wel geld kan bijstorten of opnemen.

 

Start met sparen in drie eenvoudige stappen

1. Open je gratis Raisin-rekening

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten – je gratis Raisin-rekening wordt geopend bij Raisin Bank (Duitsland).

2. Kies een spaarproduct

Log in op je account en kies een (of meer) spaarproducten. Je kunt je gewenste deposito of spaarrekening al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

3. Start met sparen!

Maak je spaargeld over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de opening van je spaarproduct. Bij opening van verdere producten hoef je je niet nogmaals te registreren of identificeren!

Vergelijking – depositorekening en spaarrekeningen (met voorwaarden)

Vergelijking spaarrekeningen Dagelijk opvraagbare spaarrekening bij Raisin Spaarrekening met voorwaarden bij Raisin Deposito
Rente Momenteel laag. 0% rente bij de meeste banken. Bij Raisin tot 0,25% per jaar Bij Raisin tot 0,15% per jaar. Laag, geen rente bij veel banken, bij Raisin tot 1,50% p.j.
Looptijd Flexibel Flexibel Vast, wordt bepaald bij het openen van de rekening
Bijstorten Bij Raisin altijd mogelijk, soms beperkende voorwaarden Niet mogelijk Niet mogelijk
Geld (tussentijds) opnemen Bij Raisin altijd mogelijk, met beperkende voorwaarden zoals een vaste tegenrekening Gehele inleg Over het algemeen niet mogelijk en/of gepaard met straf(boete)
Voornamelijk bedoeld voor: Het flexibel vastzetten van een bepaald bedrag, wanneer je niet zeker weet of je het bedrag voor een bepaalde periode kunt missen Het opzijzetten van een vast bedrag waar je gedurende de looptijd waarschijnlijk niet bij hoeft, maar met de zekerheid dat je het geld alsnog op kunt nemen Het opzijzetten van een vast bedrag waar je gedurende de looptijd niet bij hoeft

Spaarrekeningen voor je kind

Kun je ook een spaarrekening voor je kind of kleinkind openen? Jazeker! Je kind ervoor kiezen om spaarrekeningen te openen op naam van je kind, of op je eigen naam te gaan sparen voor je (klein)kind. Bij Raisin kun je de rekening alleen op eigen naam openen.

Of de spaarrekening voor je kind nu op je eigen naam staat of op naam van je (klein)kind: het vermogen op de rekening moet je meenemen in je belastingopgave in Box 3. Meer informatie kun je vinden in ons artikel over sparen voor je kind.

Spaarrekening zonder betaalrekening?

Bij veel banken kun je alleen een spaarrekening openen als je ook een betaalrekening bij de bank hebt. Bijvoorbeeld bij de Nederlandse grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO.

Andere banken bieden wel de optie om een spaarrekening te openen zonder een betaalrekening. In dit geval geef je een vaste tegenrekening op. Je kunt dan alleen geld overboeken naar en bijstorten van deze tegenrekening. Zulke spaarrekeningen worden vaak ook internetspaarrekeningen genoemd. Ook bij Raisin hoef je enkel een vaste tegenrekening op te geven. Je kunt bij Raisin dus een spaarrekening openen zonder een betaalrekening.

Wat is een goede spaarrekening?

Een goede spaarrekening is een spaarrekening die bij jouw persoonlijke situatie past. Veel mensen kiezen er uit gemak voor om een spaarrekening te openen bij hun huisbank. Dit is zelden ook de beste spaarrekening.

Veel Nederlandse banken bieden zeer lage rentes, maar omdat je op je betaalrekening vaak helemaal geen rente ontvangt, valt dit minder snel op.

De beste spaarrekeningen in Nederland bieden een combinatie van veiligheid, goede voorwaarden en een aantrekkelijke rente. Bij een spaarbedrag van € 20.000 maakt iedere halve procent rente al een verschil van € 100 per jaar. Ieder jaar weer. En daar hoef je verder niets voor te doen.

Spaarrente in Nederland en de EU
Spaarrente in Nederland en de EU

Sparen is nauwelijks nog de moeite waard. Ondertussen lijkt het wel de normaalste zaak van de wereld dat je geld niets meer oplevert. Toch moet dit niet zo zijn. Ontdek waar je nog een aantrekkelijke rente krijgt en hoe je hier als Nederlandse spaarder gebruik van kunt maken.

Lees meer
Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer

Spaarrekeningen in Nederland

Als je spaarrekeningen gaat vergelijken, ben je waarschijnlijk vooral op zoek naar de spaarrekening met de hoogste rente. De beste rente ontving je vroeger op een depositorekening.

Bij de meeste spaarrekeningen met een hoge rente moet je wel rekening houden met aanvullende voorwaarden. Spaarbanken met de hoogste rente, kunnen dit alleen aanbieden door restricties op te leggen.

De grootbanken (ING, ABN, Rabobank) bieden bij flexibel sparen vrijwel geen rente, en zelfs bij depositosparen een verwaarloosbare rentevoet. Rabo biedt bovendien geen deposito’s meer aan met een looptijd onder de 6 jaar. ING biedt überhaupt geen deposito’s meer aan, en bij de ABN moet je jouw geld direct minstens 10 jaar vastzetten.

Rentes per bank, hoogste aangeboden rente (stand: 26/11/2021) Spaarrekening Deposito (looptijd van 5 jaar)
ING 0,00% p.j. Momenteel niet mogelijk
ABN AMRO 0,00% p.j. Momenteel niet mogelijk (alleen vaste looptijd van 10 jaar)
Rabobank 0,01% p.j. Momenteel niet mogelijk (pas vanaf 6 jaar)
LeasePlan Bank 0,05% p.j. 0,50% p.j.
Beste Raisin-aanbod Dagelijks opvraagbare spaarrekening: 0,25% per jaar 1,20% p.j.

Bij het vergelijken van de rente valt dus op dat sparen in Nederland tegenwoordig nauwelijks meer de moeite waard is. Bij buitenlandse banken levert je geld (veel) meer op. De hoogste rentes met betrouwbare spaarproducten krijg je in andere EU-landen. De achterliggende reden is vrij eenvoudig. In veel landen bestaat op dit moment meer vraag naar investeringsgeld.

Hoeveel moet je sparen?
Hoeveel moet je sparen?

We kunnen je natuurlijk niet vertellen welk spaarbedrag precies juist is voor jouw situatie. Wel helpt Raisin je met een handig overzicht verder bij het berekenen van je spaarbedrag. En we leggen uit hoe je met Raisin tot honderden euro meer spaart per jaar.

Lees meer
Belastingvrij sparen
Belastingvrij sparen

Zodra je meer geld op je spaarrekening hebt staan, komt de Belastingdienst om de hoek kijken. Er zijn verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken. Ook kan het helpen om slim met spaargeld te schuiven. Ben je benieuwd hoe je hier (natuurlijk volledig legaal) slim gebruik van kunt maken?

Lees meer

Hoe werkt een spaarrekening bij Raisin?

Omdat Raisin samenwerkt met betrouwbare partnerbanken in de EU die je spaargeld goed kunnen gebruiken, kunnen wij jou een gratis spaarrekening aanbieden. Wij hoeven immers geen kosten door te berekenen en ontvangen van de bank een commissie. Je kunt bij Raisin direct een account openen en vervolgens een spaarproduct kiezen dat bij jou past. Vergelijk nu onze banken en begin te sparen op een manier die werkt voor jou.

Je kunt bij Raisin direct een account openen en vervolgens een spaarproduct kiezen dat bij jou past. Vergelijk nu onze banken en begin te sparen op een manier die werkt voor jou. Of je nu een spaarrekening met of zonder voorwaarden opent, of een termijndeposito.

Wat is Raisin?

Raisin geeft je toegang tot exclusieve deposito’s en spaarrekeningen van banken uit heel de Europese Unie – en dat alles via één platform en volledig online! Onze diensten zijn gratis voor jou: Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken. Er sparen al meer dan 420.000 Europese klanten voor meer dan € 42,0 miljard bij onze 116 partnerbanken.

Raisin heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (vergunningnummer: 12045380) en biedt zijn website, klantenservice en documentatie in het Nederlands aan, zodat je met maximale eenvoud en gemak kan sparen in het buitenland tegen een (veel) hogere rente dan bij je huisbank. Omdat we alleen banken uit de EU aanbieden kun je er zeker van zijn dat je spaargeld gedekt wordt door wettelijke depositogarantiestelsels tot € 100.000 per bank. Lees meer over depositogarantie >>

Om gebruik te maken van het aanbod van onze partnerbanken open je je gratis Raisin-rekening. Dit is de centrale transactierekening voor al je deposito’s en spaarrekeningen via Raisin. Vervolgens kun je zoveel spaarproducten als je wil openen bij onze diverse partnerbanken – ideaal om je spaargeld te spreiden over verschillende banken en landen, zeker als je meer dan € 100.000 aan spaargeld hebt!

Raisin staat garant voor een soepel registratieproces en eenvoudig beheer van je spaarproducten bij al onze partnerbanken. Bij vragen of twijfel kun je altijd contact opnemen met onze uitstekende klantenservice.

Spaarrekeningen – veelgestelde vragen

Wat is een spaarrekening?

Een spaarrekening is een bankrekening waarop geld minder sterk flucteert. Er zijn verschillende vormen van spaarrekening. Depositorekeningen hebben een vaste rente en vaste looptijd. Bij vrij opneembare spaarrekeningen kun je altijd bij je geld, en kan de rente flexibel aangepast worden.

Welke spaarrekeningen zijn er?

Raisin biedt vrij opneembare internetspaarrekeningen aan en spaarrekeningen met voorwaarden. Naast deze spaarrekeningen zijn er ook termijndeposito’s. Deze hebben een vaste looptijd en vaste rente.

Op welke spaarrekening krijg ik de meeste rente?

De hoogste spaarrente ontvang je doorgaans op termijndeposito’s. Omdat het geld voor een bepaalde periode vaststaat, kan de bank beter met het geld plannen. Als beloning, ontvang je van de bank een hogere rente. Omdat in andere EU-landen meer vraag bestaat naar (Nederlands) spaargeld, zijn de rentes daar hoger dan bij ons.