Open een spaarrekening via Raisin.

Tot wel € 100 cadeau (nieuwe klanten)
  • Deposito sparen tot 1,50% p.j.

  • Flexibel sparen tot 0,26% p.j.

  • Spaar al vanaf een inleg van € 500

  • Kosteloos online spaarrekeningen aanvragen en beheren via één account

Vanaf een jonge leeftijd leren we het belang van sparen. Door te sparen maak je dromen waar of zorg je ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Banken spelen op deze wens in met spaarrekeningen. Vaak gelden voor deze rekeningen andere voorwaarden dan voor betaalrekeningen.

In het kort
  • De meeste Nederlanders verstaan onder “spaarrekening” een rekening met variabele rente
  • Bij een depositorekening krijg je meer rente, maar minder flexibiliteit
  • Nederlandse banken bieden nauwelijks spaarrente op het moment
  • Er zijn veilige alternatieven om wel nog een hoge rente te krijgen

Er zijn grofweg twee verschillende soorten spaarrekening. Rekeningen waarop je gemakkelijker bij je geld kan, met een variabele rente, en spaarrekeningen waarop je een bepaald bedrag voor een bepaalde periode vastzet, tegen een vaste rente. Ontdek wat de verschillen zijn, op welke voorwaarden je moet letten, wat voor rente je kunt verwachten en meer.

Waarom sparen bij Raisin?

Hoger rendement

Samen met onze partnerbanken streven we ernaar jou de beste rentes uit Europa te bieden. En dat geheel kosteloos.

Zekerheid

Wij bieden je veilig online toegang tot aantrekkelijke spaarproducten, met depositogarantie tot € 100.000. Lees meer >

Eenvoud

Registreer binnen enkele minuten en identificeer je eenmaligSpaar vervolgens 100% online bij onze diverse partnerbanken.

Verschil tussen een depositorekening en een spaarrekening met variabele rente

Voordat we dieper in het onderwerp duiken, is het belangrijk om eerst het verschil tussen een (termijn)deposito en een variabele spaarrekening te schetsen. Wat is een variabele spaarrekening? Is het geld op de spaarrekening vrij opneembaar? En moet je een spaarrekening altijd koppelen aan een betaalrekening?

 

Deze twee spaarvormen hebben beide duidelijke voor- en nadelen en welke spaarrekening het beste bij jou past, hangt natuurlijk af van je wensen, eisen en doelen.

Flexibel sparen: spaarrekeningen met variabele rente

Veel banken en ook Raisin − bieden spaarrekeningen aan met een variabele rente, zogenaamd flexibel sparen. De bank kan de rentevoet altijd naar boven of beneden bijstellen. Dit is de spaarrekening zoals de meeste Nederlanders die kennen. Op het moment (maart 2021) levert zo’n spaarrekening helaas nauwelijks iets op, maar vanwege de variabele rente wordt je geld weer meer waard zodra de rente omhooggaat. De lage rente gaat volgens de meeste experts nog wel even zo blijven.

 

Anders dan bij een betaalrekening stelt de bank vrijwel altijd voorwaarden voor het afboeken van geld. Je kunt het geld op de spaarrekening vrij opnemen, maar de details verschillen van bank tot bank. Het idee is immers dat je het geld op je spaarrekening in principe op de rekening laat staan en hiervan niet je dagelijkse uitgaves bekostigt.

 

Momenteel (december 2020) is er dan ook geen enkele bank in Nederland die een spaarrekening met een betaalpas aanbiedt. Bij veel banken kun je geen spaarrekening hebben zonder betaalrekening, omdat je het geld alleen naar je betaalrekening terug mag storten. Zo beperken banken de fluctuatie van het geld.

 

Raisin biedt een alternatieve vorm van flexibel sparen aan. Als je een spaarrekening bij Raisin opent, kun je rekenen op een hogere rente dan bij de Nederlandse banken. Ook kun je altijd besluiten om het geld op te nemen, waarbij je wel alleen het gehele bedrag op kunt nemen. Bij de partnerbanken van Raisin leg je een vast en hoger spaarbedrag in.

Een depositorekening

Een depositorekening is een spaarrekening met een vaste looptijd. Je zet een bepaald bedrag opzij en bij verreweg de meeste rekeningen kun je tussentijds geen geld bijstorten of opnemen. Dit heeft voornamelijk te maken met de vaste rente. Aan het begin van de looptijd staat de rente vast en de bank kan deze rente niet aanpassen.

 

Omdat de bank zeker weet dat het geld vaststaat, kan de bank beter plannen met het geld. Als beloning hiervoor ontvang je vrijwel altijd een hogere rente dan bij een spaarrekening waarbij je tussentijds wel geld kan bijstorten of opnemen.

Vergelijking depositorekening en flexibel sparen

Spaarrekeningen met een variabele rente en deposito’s hebben andere voorwaarden. Ze verschillen in de rente, looptijd, in het beoogd doel van de spaarder en in de overige voorwaarden. In de onderstaande tabel hebben we de belangrijkste eigenschappen overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

 

Vergelijking spaarrekeningen Variabele rente Variabele rente bij Raisin Deposito
Rente Momenteel laag. 0% rente bij de meeste banken. Bij Raisin tot 0,26% p.j. Laag, geen rente bij veel banken, bij Raisin tot 1,50% p.j.
Looptijd Flexibel Flexibel Vast, wordt bepaald bij het openen van de rekening
Bijstorten Soms mogelijk Niet mogelijk Niet mogelijk
Geld (tussentijds) opnemen Over het algemeen mogelijk, vaak tegen voorwaarden Gehele inleg Over het algemeen niet mogelijk en/of gepaard met straf(boete)
Voornamelijk bedoeld voor: Het flexibel vastzetten van een bepaald bedrag, wanneer je niet zeker weet of je het bedrag voor een bepaalde periode kunt missen Het opzijzetten van een vast bedrag waar je gedurende de looptijd waarschijnlijk niet bij hoeft, maar met de zekerheid dat je het geld alsnog op kunt nemen Het opzijzetten van een vast bedrag waar je gedurende de looptijd niet bij hoeft

Start met sparen in drie eenvoudige stappen

1. Open je Raisin-rekening

Registreer en identificeer je eenmalig binnen enkele minuten – je Raisin-rekening wordt geopend.

2. Kies een spaarproduct

Log in op je account en kies een (of meer) spaarproduct(en). Je kunt dit al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

3. Begin met sparen!

Maak de spaarinleg over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de opening van je spaarproduct(en). Het mooiste is: je hoeft je maar één keer te identificeren!

Wat is een goede spaarrekening?

Een goede spaarrekening is een spaarrekening die bij jouw persoonlijke situatie past. Veel mensen kiezen er uit gemak voor om een spaarrekening te openen bij hun huisbank. Dit is zelden ook direct de beste spaarrekening. Veel Nederlandse banken bieden lage rentes, maar omdat je op je betaalrekening vaak helemaal geen rente ontvangt, valt dit minder snel op.

 

De beste spaarrekeningen in Nederland bieden een combinatie van veiligheid, goede voorwaarden en een aantrekkelijke rente. Daarom is het een goed idee om vooral de rentes van banken te vergelijken. Bij een spaarbedrag van € 20.000 maakt iedere halve procent rente al een verschil van € 100 per jaar. Ieder jaar weer. En daar hoef je verder niets voor te doen.

Vergelijking van spaarrekeningen

Als je spaarrekeningen gaat vergelijken, ben je waarschijnlijk vooral op zoek naar de spaarrekening met de hoogste rente. De beste rente ontvang je op een depositorekening.

 

Bij de meeste spaarrekeningen met een hoge rente moet je wel rekening houden met aanvullende voorwaarden. De rentes van LeasePlan behoren op het moment tot de hoogste onder Nederlandse banken. De grootbanken (ING, ABN, Rabobank) bieden bij flexibel sparen vrijwel geen rente, en zelfs bij depositosparen een verwaarloosbare rentevoet. Rabo biedt geen deposito’s onder 6 jaar looptijd meer aan, ABN AMRO alleen met een vaste looptijd van 10 jaar en ING biedt überhaupt geen deposito’s meer aan (stand: maart 2021).

 

Raisin werkt samen met banken uit andere EU-landen. In sommige andere landen ontvang je meer rente op je spaarrekening. Dankzij EU-wetgeving kun je je spaargeld overal in Europa op de bank zetten, maar voor de meeste banken heb je een inschrijfadres in het desbetreffende land nodig. Het Raisin-platform maakt het mogelijk om alsnog een rekening te hopen bij een bank met hogere rentes. Met de veiligheid van op EU-niveau geharmoniseerde depositogarantiestelsels.

Rentes per bank, hoogste aangeboden rente (stand: 15/03/2021) Flexibel sparen Deposito (looptijd van 5 jaar)
ING 0,01% p.j. Momenteel niet mogelijk
ABN AMRO 0,00% p.j. Momenteel niet mogelijk (alleen vaste looptijd van 10 jaar)
Rabobank 0,01% p.j. Momenteel niet mogelijk (pas vanaf 6 jaar)
LeasePlan 0,10% p.j. 0,75% p.j.
Beste Raisin-aanbod 0,26% p.j. 1,40% p.j.

Bij het vergelijken van de rente valt dus op dat sparen in Nederland tegenwoordig nauwelijks meer de moeite waard is. Bij buitenlandse banken levert je geld (veel) meer op. De hoogste rentes met betrouwbare spaarproducten krijg je in andere EU-landen. De achterliggende reden is vrij eenvoudig. In veel landen bestaat op dit moment meer vraag naar investeringsgeld.

 

Daarom kan de bank het geld beter besteden en jou een hogere rente bieden voor je spaarrekening. De spaargelden bij alle banken die wij hierboven vergelijken vallen onder het depositogarantiestelsel van het EU-land waarin de bank gevestigd is, tot € 100.000 per rekeninghouder per bank.

Wat is Raisin?

Raisin’s doel is om spaarders de beste rente te bieden! We geven je toegang tot exclusieve spaarproducten van banken uit heel Europa – en dat alles via één platform en volledig online! Onze diensten zijn geheel kosteloos voor jou: Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken.

Met meer dan 340.000 klanten en meer dan € 33,0 miljard bemiddeld spaargeld bij onze 104 partnerbanken, is Raisin Europa’s leidende online bemiddelaar in spaarproducten van banken uit de Europese Unie.

Raisin heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (vergunningnummer: 12045380) en biedt zijn website, klantenservice en documentatie in het Nederlands aan, zodat je met maximale eenvoud en gemak kan sparen in het buitenland tegen een (veel) hogere rente dan bij je huisbank. Omdat we alleen banken uit de EU aanbieden kun je er zeker van zijn dat je spaargeld gedekt wordt door wettelijke depositogarantiestelsels tot € 100.000 per bank.

Om gebruik te maken van het aanbod van onze partnerbanken open je éénmalig de gratis Raisin-rekening, de centrale transactierekening voor al je spaarproducten via Raisin. Vervolgens kun je zoveel spaarproducten als je wilt openen bij onze diverse partnerbanken – ideaal om je spaargeld te spreiden over verschillende banken en landen, zeker als je meer dan € 100.000 aan spaargeld hebt!

Wij hebben het vertrouwen van onze klanten verdiend en hebben niet alleen talrijke onderscheidingen ontvangen, maar ook een aanbevelingsscore van 95% op het onafhankelijke Duitse recensieportaal Bankingcheck. Hierdoor konden we in heel Europa de grootste en verreweg de succesvolste marktplaats voor spaarproducten opbouwen.

Verhoog je rendement met Europa’s #1 marktplaats voor spaarproducten.

Hoe werkt een spaarrekening bij Raisin?

Omdat Raisin samenwerkt met betrouwbare partnerbanken in de EU die je spaargeld goed kunnen gebruiken, kunnen wij jou een gratis spaarrekening aanbieden. Wij hoeven immers geen kosten door te berekenen en ontvangen van de bank een commissie. Je kunt bij Raisin direct een account openen en vervolgens een spaarproduct kiezen dat bij jou past. Vergelijk nu onze banken en begin te sparen op een manier die werkt voor jou.