Open een spaarrekening via Raisin

 • Tot 0,25% p.j. variabele rente vanaf de eerste euro

 • Onbeperkt storten en opnemen wanneer je wilt

 • Automatisch sparen mogelijk - bereik zonder omkijken je spaardoel

 • Regel alles eenvoudig online

 • Geheel gratis - geen verborgen kosten

Home › Spaarrekening

Van kleins af aan leren we het belang van sparen. Door te sparen maak je dromen waar of zorg je ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Banken spelen op deze wens in met spaarrekeningen. Vaak gelden voor deze rekeningen andere voorwaarden dan voor betaalrekeningen.

In het kort
 • De meeste Nederlanders verstaan onder ‘spaarrekening’ een internetspaarrekening of een andere spaarrekening met variabele rente
 • Bij de meeste banken in Nederland ontvang je helemaal geen rente meer
 • Met Raisin kun je vrij opneembare spaarrekeningen, spaarrekeningen met voorwaarden en termijndeposito’s openen
 • Raisin werkt samen met partnerbanken in andere EU-landen, met spaarrentes tot 1,50% per jaar

Spaarrekeningen hebben andere voorwaarden dan betaalrekeningen. Daarnaast zijn er twee soorten spaarrekeningen:

 1. Internetsparen, met gemakkelijke toegang tot je geld en een variabele rente
 2. Termijndeposito’s, waarop je een bepaald bedrag voor een bepaalde periode vastzet, tegen een vaste rente

Ontdek wat de verschillen zijn, op welke voorwaarden je moet letten, wat voor spaarrente je kunt verwachten en meer.

Mei 2022: Inflatie onverminderd hoog; spaarrentes trekken langzaam aan

Het maakt niet uit op welke krant je geabonneerd bent – in de afgelopen maand zul je vast ergens de volgende vraag gelezen hebben: ‘Waarom stijgt de hypotheekrente wel, maar de spaarrente (nog) niet?’

Vooral nu de inflatie onverminderd hoog blijft, ook voor mei kunnen we uitgaan van dubbele cijfers, beginnen spaarders het geduld te verliezen. Zolang de ECB de hand op de rem houdt en de depositorentes niet verhoogt, zullen de spaarrentes op z’n meest marginaal stijgen.

Toch zijn de eerste voorzichtige tekenen van een herstel zichtbaar. Zo stegen afgelopen maand de rentes op termijndeposito’s met verschillende looptijden, zowel in Nederland als in andere EU-landen. De rentes op vrij opneembaar sparen blijven in Nederland voorlopig onverminderd laag tot negatief.

De verschillende spaarrekeningen – een overzicht

Zowel depositorekeningen als spaarrekeningen hebben duidelijke voordelen en nadelen. Welke spaarrekening het beste bij jou past, hangt natuurlijk af van je wensen, eisen en doelen.

Je hebt als spaarder de keuze tussen dagelijks opvraagbare spaarrekeningen, spaarrekeningen met voorwaarden en depositorekeningen. Spaarrekeningen verschillen van betaalrekeningen. De bank stelt vrijwel altijd voorwaarden voor het afboeken van geld. Het idee is immers dat je het geld op je spaarrekening laat staan en hiervan niet je dagelijkse uitgaves bekostigt.

Momenteel (mei 2022) is er dan ook geen enkele bank in Nederland die een spaarrekening met een betaalpas aanbiedt. Bij veel banken kun je daarnaast geen spaarrekening hebben zonder betaalrekening, omdat je het geld alleen naar je betaalrekening terug mag storten. Ook zo beperken banken de fluctuatie van het geld.

Over het algemeen maak je bij sparen een afweging tussen flexibiliteit en rente. Hoe meer flexibiliteit, hoe lager de rente. En andersom.

Spaarrekeningen bij Raisin

Raisin biedt spaarrekeningen aan met en zonder voorwaarden. Daarnaast kun je via ons ook depositorekening openen. Hieronder beschrijven we de drie spaarvormen van Raisin.

Deze spaarrekeningen hebben precies dezelfde eigenschappen als de internetspaarrekeningen van Nederlandse (groot)banken. Je kunt de rekening volledig online openen en beheren. Jouw spaargeld is altijd direct beschikbaar wanneer jij het nodig hebt.

Wij werken samen met de Renault Bank uit Frankrijk en de Klarna Bank en Nordax Bank uit Zweden. Zo kunnen wij je spaarrentes bieden die je bij geen enkele Nederlandse bank zult vinden.

Weet je niet zeker of je jouw geld lang kunt missen? Maar hoef je ook niet van de een op de andere dag bij je geld te kunnen? Dan kun je ook een spaarrekening met voorwaarden openen bij Raisin. De volgende beperkende voorwaarden zijn van toepassing, maar in ruil daarvoor krijg je een hogere rente!

Geld opnemen en bijstorten

Als je een spaarrekening met voorwaarden opent bij Raisin, is het niet mogelijk om tussentijds extra geld opzij te zetten of een gedeelte van het spaarbedrag op te nemen. Er is een vast inlegbedrag, met een minimuminleg, en alleen het gehele bedrag kan opgenomen worden, met een korte opzegtermijn.

Kosten

Net zoals bij onze vrij opneembare spaarrekeningen, betaal je bij Raisin geen boete voor het opnemen van je spaargeld. Daarnaast zijn alle spaarrekeningen en depositorekeningen van Raisin volledig gratis voor spaarders. Raisin verdient een commissie van de bank, en de bank verdient aan het spaargeld door het te kunnen beleggen.

Een termijndeposito, spaardeposito of depositorekening is een spaarrekening met een vaste looptijd. Je zet een bepaald bedrag opzij en bij verreweg de meeste rekeningen kun je tussentijds geen geld bijstorten of opnemen. Dit heeft voornamelijk te maken met de vaste rente.

Aan het begin van de looptijd staat de rente vast en de bank kan deze rente niet aanpassen. Omdat de bank zeker weet dat het geld vaststaat, kan de bank beter plannen met het geld. Als beloning hiervoor ontvang je vrijwel altijd een hogere rente dan bij een spaarrekening waarbij je tussentijds wel geld kan bijstorten of opnemen.

Start met sparen in drie eenvoudige stappen

1. Open je gratis Raisin-rekening

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten – je gratis Raisin-rekening wordt geopend bij Raisin Bank (Duitsland).

2. Kies een spaarproduct

Log in op je account en kies een (of meer) spaarproducten. Je kunt je gewenste deposito of spaarrekening al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

3. Start met sparen!

Maak je spaargeld over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de opening van je spaarproduct. Bij opening van verdere producten hoef je je niet nogmaals te registreren of identificeren!

Vergelijking – depositorekening en spaarrekeningen (met voorwaarden)

Dagelijk opvraagbare spaarrekening bij Raisin Spaarrekening met voorwaarden bij Raisin Spaardeposito
Rente Momenteel laag. 0% rente bij de meeste banken. Bij Raisin tot 0,25% per jaar Bij Raisin tot 0,15% per jaar. Laag, geen rente bij veel banken, bij Raisin tot 1,50% p.j.
Looptijd Flexibel Flexibel Vast, wordt bepaald bij het openen van de rekening
Bijstorten Bij Raisin altijd mogelijk, soms beperkende voorwaarden Niet mogelijk Niet mogelijk
Geld (tussentijds) opnemen Bij Raisin altijd mogelijk, met beperkende voorwaarden zoals een vaste tegenrekening Gehele inleg Over het algemeen niet mogelijk en/of gepaard met straf(boete)
Voornamelijk bedoeld voor: Het flexibel vastzetten van een bepaald bedrag, wanneer je niet zeker weet of je het bedrag voor een bepaalde periode kunt missen Het opzijzetten van een vast bedrag waar je gedurende de looptijd waarschijnlijk niet bij hoeft, maar met de zekerheid dat je het geld alsnog op kunt nemen Het opzijzetten van een vast bedrag waar je gedurende de looptijd niet bij hoeft

Waarom sparen bij Raisin?

Met gemak naar toprentes

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten. Spaar vervolgens bij bank(en) naar keuze tegen toprentes tot 1,50% per jaar.

Zekerheid

Met Raisin Online Banking heb je veilig toegang tot aantrekkelijke spaarrekeningen uit de EU met depositogarantie tot € 100.000 per bankMeer >

Gratis

Onze partnerbanken betalen ons, niet jij. Al onze diensten zijn gratis voor jou. Inclusief het openen en beheren van rekeningen en onze klantenservice.

0,11%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
0,25%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
0,17%
p.j.
Nordax Bank
Zweden

Wat is een goede spaarrekening?

Een goede spaarrekening is een spaarrekening die bij jouw persoonlijke situatie past. Veel mensen kiezen er uit gemak voor om een spaarrekening te openen bij hun huisbank. Dit is zelden ook de beste spaarrekening.

Veel Nederlandse banken bieden zeer lage rentes, maar omdat je op je betaalrekening vaak helemaal geen rente ontvangt, valt dit minder snel op.

De beste spaarrekeningen in Nederland bieden een combinatie van veiligheid, goede voorwaarden en een aantrekkelijke rente. Bij een spaarbedrag van € 20.000 maakt iedere halve procent rente al een verschil van € 100 per jaar. Ieder jaar weer. En daar hoef je verder niets voor te doen.

Blijf op de hoogte!

We sturen je (maximaal) eens per week een nieuwsbrief over de volgende thema's:

  Interessante aanbiedingen en promoties

  Exclusieve spaarproducten en (top)rentes op ons spaarplatform

  Het laatste nieuws en relevante artikelen

Spaarrekeningen in Nederland

Als je spaarrekeningen gaat vergelijken, ben je waarschijnlijk vooral op zoek naar de spaarrekening met de hoogste rente. De beste rente ontving je vroeger op een depositorekening.

Bij de meeste spaarrekeningen met een hoge rente moet je wel rekening houden met aanvullende voorwaarden. Spaarbanken met de hoogste rente, kunnen dit alleen aanbieden door restricties op te leggen.

De grootbanken (ING, ABN, Rabobank) bieden bij flexibel sparen vrijwel geen rente, en zelfs bij depositosparen een verwaarloosbare rentevoet. Rabo biedt bovendien geen deposito’s meer aan met een looptijd onder de 6 jaar. ING biedt überhaupt geen deposito’s meer aan, en bij de ABN moet je jouw geld direct minstens 10 jaar vastzetten.

Rentes per bank, hoogste aangeboden rente (stand: 02/05/2022) Spaarrekening Deposito (looptijd van 5 jaar)
ING 0,00% p.j. Momenteel niet mogelijk
ABN AMRO 0,00% p.j. Momenteel niet mogelijk (alleen vaste looptijd van 10 jaar)
Rabobank 0,01% p.j. Momenteel niet mogelijk (pas vanaf 6 jaar)
LeasePlan Bank 0,05% p.j. 0,50% p.j.
Beste Raisin-aanbod Dagelijks opvraagbare spaarrekening: 0,25% per jaar 1,45% p.j.

Bij het vergelijken van de rente valt dus op dat sparen in Nederland tegenwoordig nauwelijks meer de moeite waard is. Bij buitenlandse banken levert je geld (veel) meer op. De hoogste rentes met betrouwbare spaarproducten krijg je in andere EU-landen. De achterliggende reden is vrij eenvoudig. In veel landen bestaat op dit moment meer vraag naar investeringsgeld.

Hoe werkt een spaarrekening bij Raisin?

Omdat Raisin samenwerkt met betrouwbare partnerbanken in de EU die je spaargeld goed kunnen gebruiken, kunnen wij jou een gratis spaarrekening aanbieden. Wij hoeven immers geen kosten door te berekenen en ontvangen van de bank een commissie. Je kunt bij Raisin direct een account openen en vervolgens een spaarproduct kiezen dat bij jou past. Vergelijk nu onze banken en begin te sparen op een manier die werkt voor jou.

Je kunt bij Raisin direct een account openen en vervolgens een spaarproduct kiezen dat bij jou past. Vergelijk nu onze banken en begin te sparen op een manier die werkt voor jou. Of je nu een spaarrekening met of zonder voorwaarden opent, of een termijndeposito.

Onze populairste artikelen over sparen

De depositoladder
De depositoladder

Heb je geen zin om al je spaargeld langdurig vast te zetten nu de rente zo laag staat? Dat begrijpen wij maar al te goed. Met een slimme depositoladder splits je het spaarbedrag op, en komt je geld op verschillende momenten vrij. Zo kun jij inspelen op renteveranderingen. Lees alles over de depositoladder en waarom dit zo gemakkelijk is met Raisin.

Lees meer
Sparen of beleggen?
Sparen of beleggen?

Twijfel je nog tussen beleggen en sparen? Beleggen is een aantrekkelijke mogelijkheid om veel rendement te behalen. Dit is niet zonder risico. Wanneer kun je beter beleggen, en welk bedrag is verstandig? Wij hebben de voor- en nadelen voor jouw situatie op een rijtje gezet.

Lees meer
Verwachting spaarrente
Verwachting spaarrente

Wat kunnen we gaan verwachten van de spaarrentes in de komende jaren? Gaan we überhaupt ooit nog terug naar de gouden spaartijden van de jaren '80? Niemand kan ik de toekomst kijken, maar we kunnen je wel een paar verwachtingen meegeven. Een tipje van de sluier lichten we alvast op: het ziet er niet bijzonder rooskleurig uit.

Lees meer

Wat is Raisin?

Raisin geeft je toegang tot exclusieve deposito’s en spaarrekeningen van banken uit heel de Europese Unie – en dat alles via één platform en volledig online! Onze diensten zijn gratis voor jou: Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken. Er sparen al meer dan 470.000 Europese klanten voor meer dan € 49,5 miljard bij onze 119 partnerbanken.

Raisin heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (vergunningnummer: 12045380) en biedt zijn website, klantenservice en documentatie in het Nederlands aan, zodat je met maximale eenvoud en gemak kan sparen in het buitenland tegen een (veel) hogere rente dan bij je huisbank. Omdat we alleen banken uit de EU aanbieden kun je er zeker van zijn dat je spaargeld gedekt wordt door wettelijke depositogarantiestelsels tot € 100.000 per bank. Lees meer over depositogarantie >>

Om gebruik te maken van het aanbod van onze partnerbanken open je je gratis Raisin-rekening. Dit is de centrale transactierekening voor al je deposito’s en spaarrekeningen via Raisin. Vervolgens kun je zoveel spaarproducten als je wil openen bij onze diverse partnerbanken – ideaal om je spaargeld te spreiden over verschillende banken en landen, zeker als je meer dan € 100.000 aan spaargeld hebt!

Raisin staat garant voor een soepel registratieproces en eenvoudig beheer van je spaarproducten bij al onze partnerbanken. Bij vragen of twijfel kun je altijd contact opnemen met onze uitstekende klantenservice.

Spaarrekeningen – veelgestelde vragen

Wat is een spaarrekening?

Een spaarrekening is een bankrekening waarop geld minder sterk flucteert. Er zijn verschillende vormen van spaarrekening. Depositorekeningen hebben een vaste rente en vaste looptijd. Bij vrij opneembare spaarrekeningen kun je altijd bij je geld, en kan de rente flexibel aangepast worden.

Welke spaarrekeningen zijn er?

Raisin biedt vrij opneembare internetspaarrekeningen aan en spaarrekeningen met voorwaarden. Naast deze spaarrekeningen zijn er ook termijndeposito’s. Deze hebben een vaste looptijd en vaste rente.

Op welke spaarrekening krijg ik de meeste rente?

De hoogste spaarrente ontvang je doorgaans op termijndeposito’s. Omdat het geld voor een bepaalde periode vaststaat, kan de bank beter met het geld plannen. Als beloning, ontvang je van de bank een hogere rente. Omdat in andere EU-landen meer vraag bestaat naar (Nederlands) spaargeld, zijn de rentes daar hoger dan bij ons.