Wanneer krijg je belasting terug in 2024?

Home › Wanneer belasting terug?

Belastingaangifte: weinig mensen die er écht dol op zijn, maar belastingaangifte kan toch ineens een stuk leuker zijn als blijkt dat je geld terugkrijgt. Stel dat je tijdens je aangifte in 2024 ontdekt dat je geld terug krijgt over het fiscale jaar 2023: wanneer krijg je dat geld dan terug? En hoe kun je deze financiële meevaller het beste besteden?

In het kort
  • Je krijgt belasting terug als je in het afgelopen jaar te veel belasting hebt betaald
  • De inkomstenbelastingaangifte 2023, waarmee je het eventueel teveel betaalde belasting kunt terugvragen, dient vóór 1 mei 2024 te zijn ingediend
  • Afhankelijk van je situatie wordt belastingteruggave doorgaans als één bedrag uitbetaald
  • Belastingteruggave kan onderdeel uitmaken van je spaarplan
3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië
3,00%
p.j.
Privatbanka
Slowakije

Waarom ontvang je belastingteruggave?

Als je in loondienst werkt, kun je op je loonstrookje zien hoeveel belasting – officieel loonheffing genaamd – je elke maand afdraagt. De loonheffing is een voorschot op de inkomstenbelasting die je uiteindelijk moet betalen. Je werkgever draagt zorg voor de loonheffing voor en jij hoeft daar als werknemer verder niets voor te doen. Door middel van je belastingaangifte kan de Belastingdienst nagaan of je te veel of te weinig van je salaris hebt afgedragen. Als je te veel hebt betaald dan moet de Belastingdienst jou dit bedrag terug te betalen.

Je kunt belasting terugkrijgen als blijkt dat je:

  • te veel loonheffing betaald hebt. Dit kan zijn omdat je niet het gehele jaar hetzelfde salaris hebt ontvangen of bijvoorbeeld pas na een aantal maanden begonnen bent met een nieuwe functie.
  • recht hebt op verschillende aftrekposten die niet aangegeven werden
  • recht hebt op een heffingskorting die niet meegenomen werd bij het vaststellen van de maandelijkse loonheffing.
  • giften hebt gegeven aan een ANBI. Giften boven een bepaald bedrag mogen afgetrokken worden van de inkomstenbelasting die je moet betalen.
  • het afgelopen jaar een woning hebt gekocht. Bepaalde kosten, bijvoorbeeld voor hypotheekadvies, de notaris en taxatie, mag je fiscaal aftrekken.
  • recht hebt op hypotheekrenteaftrek, omdat je een koopwoning hebt. Dit wordt ook verrekend tijdens de inkomstenbelastingaangifte.

Hoe werkt je belastingteruggave?

Zodra je je belastingopgave volledig hebt ingevuld weet je of je inkomstenbelasting moet betalen of te veel hebt betaald en een bedrag terugkrijgt. Dit is een voorlopige aanslag. Later ontvang je een definitieve aanslag die in veel gevallen een bevestiging is van de voorlopige aanslag. Wanneer je je teruggave ontvangt, hangt af van je situatie en wanneer je je aangifte hebt gedaan. Afhankelijk van je situatie, ontvang je volgens de Belastingdienst binnen een week na ontvangst van je belastingaanslag je teruggave op je bankrekening.

Bij aanvraag van een voorlopige aanslag over het huidige jaar ontvang je het vermelde bedrag in maandelijkse termijnen. Je ontvangt de eerste termijn ongeveer 6 weken na ontvangst van de voorlopige aanslag.

Wanneer betaalt de Belastingdienst een teruggave uit?

Hoe lang het duurt voor je belasting terugkrijgt, is afhankelijk van hoe snel je je aangifte indient. Hieronder zie je een overzicht van wanneer je belastinggeld kan terugverwachten, op basis van de datum waarop je je aangifte inkomstenbelasting indient:

Datum belastingaangifte Datum definitieve aanslag Datum belastingteruggaaf
op of voor 31 maart 2024 vóór 1 juli 2024 vóór 8 juli 2024
op of voor 30 april 2024 vóór 1 augustus 2024 vóór 8 augustus 2024
op of na 1 mei 2024 binnen 13 weken één week na de definitieve aanslag

Let op: dit zijn de periodes die de Belastingdienst probeert aan te houden. Een definitieve aanslag kan in sommige gevallen een stuk langer duren en de uitbetaling van de eventueel te veel betaalde belasting dus ook. Hiervoor geldt een termijn van uiterlijk 3 jaar, gerekend vanaf 1 januari na het jaar waarover je de aangifte indient.

Je kunt vanaf 1 maart 2024 aangifte doen. Voor fiscaal jaar 2023 kun je uiterlijk tot 1 mei 2024 aangifte doen. Haal je deze deadline voor de belastingaangifte niet? Dan kun je tot 1 mei 2024 eenvoudig een verzoek tot uitstel in bij de Belastingdienst. In dit geval kan de Belastingdienst wel rente over enige verschuldigde belasting rekenen.

 

Kan ik nog belasting terugvragen over de afgelopen jaren?

Heb je over de afgelopen jaren mogelijk te veel belasting betaald? Dan kun je tot 5 jaar terug alsnog een belastingaangifte invullen en eventueel verzenden. Tot 31 december 2024 kun je dus nog een belastingaangifte indienen over fiscaal jaar 2019.

Alleen belastingteruggaven van € 16 of meer worden ook daadwerkelijk uitbetaald. Of je wel of niet belasting terug kunt krijgen hangt overigens niet direct af van of je wel of niet een aangiftebrief ontvangt. Hier kom je automatisch achter door de aangifte in te vullen. Hoef je geen aangifte te doen en krijg je niets of minder dan € 16 terug? Dan kun je ervoor kiezen de aangifte niet in te dienen.

Haal de hoogste rente uit je belastingteruggave

Lees meer over onze producten

Spaarrekeningen vergelijken
Spaarrekeningen vergelijken

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekeningen vergelijken
Depositorekeningen vergelijken

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantie
Depositogarantie

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer