Wanneer krijg je belasting terug in 2023?
Home › Wanneer belasting terug?
Niemand doet graag belastingaangifte, maar een aangifte kan zich lonen als je geld terug krijgt. Maar wanneer kun je dit geld op je rekening verwachten en hoe kun je deze financiële meevaller het beste besteden?
- Je krijgt belasting terug als je in het afgelopen jaar te veel belasting hebt betaald
- Belastingaangifte voor 2022 dient vóór 1 mei 2023 te zijn ingediend
- Afhankelijk van je situatie wordt belastingteruggave doorgaans als één bedrag uitgekeerd
- Belastingteruggave kan onderdeel uitmaken van je spaarplan
Inhoudsopgave
Waarom belastingteruggave?
Als je in loondienst werkt, kun je op je loonstrookje zien hoeveel belasting- officieel loonheffing genaamd- je elke maand afdraagt. Je werkgever draagt hier zorg voor en jij hoeft daar als werknemer verder niets voor te doen. Door middel van je belastingaangifte kan de Belastingdienst nagaan of je te veel of te weinig van je salaris hebt afgedragen aan belasting. Als je teveel hebt betaald dan dient de Belastingdienst jou dit bedrag terug te betalen.
Wanneer ontvang je belastingteruggave?
Je dient je belastingaangifte voor het vorige jaar (2022) uiterlijk vóór 1 mei in te dienen. Je kunt eventueel uitstel aanvragen. Dit dien je vóór 1 mei in te hebben gedaan. Je ontvangt dan binnen drie weken een bevestiging en je hebt dan tot 1 september de tijd om je belastingaangifte te doen.
Zodra je je belastingopgave volledig hebt ingevuld weet je of je belasting moet betalen of te veel hebt betaald en een bedrag terugkrijgt. Dit is een voorlopige aanslag. Later ontvang je een definitieve aanslag die in de meeste gevallen een bevestiging is van de voorlopige aanslag. Wanneer je je teruggave ontvangt, hangt af van je situatie en wanneer je je aangifte hebt gedaan. Afhankelijk van je situatie, ontvang je volgens de Belastingdienst binnen een week na ontvangst van je belastingaanslag je teruggave op je bankrekening.
Bij aanvraag van een voorlopige aanslag over het huidige jaar ontvang je het vermelde bedrag in maandelijkse termijnen. Je ontvangt de eerste termijn na ongeveer 6 weken na ontvangst van de voorlopige aanslag.
Wanneer betaalt de Belastingdienst?
Wanneer precies de Belastingdienst je teruggave uitkeert, hangt af van het individu, zelfs als je samen met je partner je belastingaangifte indient. Echter, de Belastingdienst houdt de volgende richtlijnen aan:
Vóór 1 april belastingaangifte gedaan
Heb je je belastingaangifte vóór 1 april ingediend, dan dien je uiterlijk 31 mei bericht te ontvangen. Na ontvangst van dit bericht duurt het maximaal 1 week voordat je teruggave op je rekening wordt gestort. Dit gebeurt dus uiterlijk in de eerste week van juni, maar je kunt je teruggave ook al eerder ontvangen.
Na 1 april en vóór 1 mei belastingaangifte gedaan
Doe je je belastingaangifte in april, dan ontvang je doorgaans uiterlijk eind juni een bevestiging van je aangifte. Dit is echter niet gegarandeerd. Bij teruggave staat je geld binnen een week na ontvangst van de bevestiging op je rekening.
Op of na 1 mei belastingaangifte gedaan
Als je je belastingaangifte op of na 1 mei indient en je hebt recht op teruggave, dan neemt de Belastingdienst langer de tijd om je teruggave op je rekening te storten. Dit kan 13 weken duren. Bij een aangifte op of net na 1 mei streeft de Belastingdienst ernaar uiterlijk in de eerste week van juli de teruggave op je rekening te storten, maar dit is niet gegarandeerd. Let er op dat, tenzij je vóór 1 mei uitstel hebt aangevraagd, je een boete riskeert als je je aangifte ver na 1 mei indient.
Besteding belastingteruggave
Geld terugkrijgen van de belasting is altijd mooi meegenomen en dit bedrag kun je op verschillende manieren besteden. Afhankelijk van hoeveel je terug krijgt, kun je je belastingteruggave gebruiken om schulden mee af te lossen als dit van toepassing is, of besteden aan een vakantie. Ook kun je het geld opzij zetten zodat je het direct beschikbaar hebt als je volgend jaar extra belasting dient te betalen.
Kies een spaarrekening of -deposito met hoge rente
Of je nu je teruggave opzij wilt zetten voor eventuele belasting die je volgend jaar dient te betalen of je hebt een ander doel voor ogen, als je het bedrag niet direct besteedt is het altijd verstandig om het op een spaarrekening te zetten.
Ondanks recente verhogingen bieden de Nederlandse grootbanken nog steeds bescheiden rentepercentages vergeleken met banken in andere EU landen. Bij Raisin kun je depositosparen tegen rentes tot wel 4,05% per jaar.
Lees meer over onze producten

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.
Lees meer
Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.
Lees meer
Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.
Lees meer