Groen sparen

Iets goeds doen met een groene spaarrekening

Home › Sparen › Groen sparen

Je wil dat je geld een bijdrage levert aan een betere samenleving. Naast het steunen van goede doelen kun je door bewust te beleggen of sparen iets goeds doen voor mens en milieu. Groen sparen is booming in Nederland.

In het kort
  • Groen sparen en beleggen kan aantrekkelijke fiscale voordelen hebben
  • Om fiscaal voordeel te kunnen behalen, moet de belastingdienst de groene status van een spaarproduct erkennen
  • Veel groene deposito’s bij Nederlandse banken staan op dit moment niet open voor nieuwe klanten
  • Raisin biedt (nog) geen groene spaarproducten aan. Wel werken we hard aan het versterken van de positie van Nederlandse spaarders

Bij het uitkiezen van een groen spaar- of beleggingsproduct moet je met een aantal factoren rekening houden. Bij banken is het natuurlijk belangrijk om na te lopen of de investeringen wel echt groen zijn. Ook bij beleggen is het niet altijd makkelijk hierachter te komen. 

Ook is het goed om te bekijken hoe je groene spaar- of beleggingsproducten in je algehele spaar- en belegstrategie past. Let daarnaast op de aantrekkelijke belastingvoordelen, waar voorwaarden aan verbonden zijn.

Wat is groen sparen?

Een cynische blik op de wereld leert ons dat alles om geld draait. Ook minder cynische mensen zullen snel toegeven dat de financiële sector een flinke invloed heeft op onze samenleving – en de natuur. Door groen te sparen of beleggen maak je dan ook een echt verschil.

Fondsen en banken die geld ‘groen’ besteden gebruiken dit bijvoorbeeld voor duurzame projecten. Daarnaast hanteren sommige groene fondsen en banken criteria om bepaalde investeringen uit te sluiten. Op basis van sociale aspecten, zoals kinderarbeid of de wapenindustrie, of op basis van ecologische aspecten, zoals fossiele brandstoffen of intensieve veeteelt.

De overheid wil jouw goede voornemens ondersteunen, onder andere in de vorm van belastingvoordeel. Natuurlijk is dit niet dé reden om groen te gaan sparen, maar wel extra motivatie.

0,70%
p.j.
Rietumu Bank
Letland
0,35%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
1,65%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Groen sparen – belastingvoordeel in 2021 en 2022

De Nederlandse overheid heeft verschillende programma’s die bedoeld zijn om de samenleving duurzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor elektrische auto’s of zonnepanelen. Daarnaast kun je op twee manieren belastingvoordeel halen als je groen spaart.

Fiscaal voordeel Box 3

Heb je spaargeld in een erkend ‘groen deposito’ of beleggingen in een erkend ‘groen spaarfonds’? Dan is dit bedrag vrijgesteld van de vermogensrendementheffing. De hoogte van de vrijstelling is afhankelijk van of je de aangifte zonder of met fiscaal partner opgeeft. In de tabel hieronder vind je de bedragen van de afgelopen jaren en het komende fiscale jaar 2022.

Vrijstelling Box 3 Zonder fiscale partner Met fiscale partner
2018 € 57.845 € 115.690
2019 € 58.540 € 117.080
2020 € 59.477 € 118.954
2021 € 60.429 € 120.858
2022 € 61.215 € 122.430

Heffingskorting groen vermogen

Naast deze aantrekkelijke vrijstelling ontvang je een heffingskorting over het gespaarde of belegde bedrag. De heffingskorting bedraagt 0,7% (in 2021 en 2022) van het vrijgestelde bedrag. Vervolgens mag je de korting aftrekken van je inkomstenbelasting. Dit bedrag kan dus voor een aangifte niet hoger zijn dan 0,7% van € 60.429 in 2021 en € 61.215 in 2022 (per fiscale partner).

Fiscaal voordeel groen sparen/beleggen – voorwaarden

Voor het fiscale voordeel moet ten minste 70% van het bedrag ook echt duurzaam besteed worden. Dit geldt alleen voor een spaarrekening met groencertificaat. Bij groene deposito’s moet de bank zelf aangeven of er erkende belastingvoordelen zijn. 

Wil je nalopen of jouw fonds of belegging hieronder valt? Raadpleeg dan altijd de lijst met erkende fondsen en beleggingen van de belastingdienst.

Groene spaaropties in Nederland

Groen sparen heeft vele voordelen voor zowel onze samenleving als spaarders. Dit is natuurlijk goed nieuws. Het resultaat is echter dat er veel meer interesse is in groen sparen dan er vraag is vanuit de markt.

Verschillende grote banken in Nederland hebben hun groene spaardeposito’s alweer gesloten en wachten met het aantrekken van nieuw geld. Er is op de markt flink veel investeringskapitaal beschikbaar, ook voor groene projecten. Daarnaast is spaargeld voor banken op het moment bijzonder weinig waard. Dit geldt dus ook voor groen spaargeld.

Veel groene deposito’s sluiten binnen de kortste keren weer voor nieuwe spaarders. Daarom raden wij je aan om online uit te zoeken of er groene deposito’s beschikbaar zijn. De kans dat je hierop een aantrekkelijke rente krijgt, is echter niet hoog. Zelfs normale deposito’s leveren bij Nederlandse banken op het moment nauwelijks iets op.

Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer

Groen sparen zonder fiscaal voordeel

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om groen te sparen zonder hierbij een fiscaal voordeel voor terug te krijgen. Ook kun je bijvoorbeeld een klein deel van je spaargeld beleggen in een aandeel van een bedrijf dat je graag ondersteunt. Ook zo lever je een groene bijdrage.

In Nederland zijn er verschillende banken die een ethische bedrijfswijze ten grondslag hebben, zoals de ASN Bank en Triodos. De rente die deze banken spaarders kunnen bieden is op het moment zeer laag.

Belastingen – sparen in het buitenland
Belastingen – sparen in het buitenland

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer
Sparen in het buitenland
Sparen in het buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin wel eenvoudig en veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer

Groen sparen en Raisin

Via Raisin kun je (nog) geen groene spaarproducten openen. We willen je ook niet overtuigen om af te zien van je groene plannen. Wel willen we de spaarmarkt democratiseren en de machtspositie van Nederlandse spaarders versterken, wat uiteindelijk ook een positieve bijdrage levert aan de samenleving.

Overweeg je alsnog een deel van je spaargeld bij een van onze partnerbanken in de EU onder te brengen? Dan belonen wij je vertrouwen met een hogere rente dan je bij Nederlandse banken ontvangt. Zo is sparen voor jou en de bank de moeite waard.