Spaarrentes in Portugal vergelijken

 • Depositorentes tot 3,60% p.j.

   

 • Spaar vanaf een inleg van € 10.000

   

 • Open gratis en geheel online je rekening

   

Home › Spaarrente › Portugal

Ons aanbod uit Portugal

Portugal maakt al jaren zowel als vakantie- als emigratieland een opmars mee. Nu loont het zich ook om je spaargeld naar het Iberische schiereiland te sturen. Raisins partnerbanken Banco Bai Europa en Haitong Bank bieden aantrekkelijk rentes op deposito’s met verschillende looptijden.

In het kort
 • Portugese banken hebben behoefte aan (buitenlands) spaargeld en bieden daardoor veel hogere rentes dan Nederlandse grootbanken
 • Open eenvoudig en volledig online verschillende deposito’s
 • Ook in Portugal is een depositogarantiestelsel van toepassing en is je spaargeld tot € 100.000 per rekeninghouder per bank beschermd

Sparen in Portugal – een goed idee?

S&P: ‘BBB+’ / Moody’s: ‘A3’ / DRBS: ‘A’ (mei 2024)

Portugal heeft een open economie die in de afgelopen jaren een sterke groei heeft meegemaakt (4,9% in 2021, 6,7% in 2022 en 2,3% in 2023). Er wordt nog steeds hevig geïnvesteerd in de modernisering van verschillende industrieën en sectoren zoals toerisme, energie, en de gezondheidszorg. Hierdoor is er behoefte aan buitenlands spaargeld.

Het Portugese depositogarantiestelsel; Fundo de Garantia de Depositos

Zoals wettelijk verplicht in elk EU-land, heeft ook Portugal een depositogarantiestelsel; Fundo de Garantia de Depositos. Dit garantiestelsel dekt banktegoeden tot € 100.000 per bank per klant in het geval een bank failliet gaat. Dit geldt ook voor buitenlandse spaarders.

 • Garantie van tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank
 • De uitbetalingstermijn bedraagt 7 werkdagen
 • Garantie dekt alle spaarders, ook buitenlandse klanten
 • De reserves van het fonds bedroegen eind 2022 € 1,68 miljard

Onze partnerbanken in Portugal  
Banco Bai Europa en Haitong Bank

Banco BAI Europa S.A. werd in 1998 in Portugal opgericht als een Europees bijkantoor van de Angolese bank BAI, Banco Angolano de Investimentos. In 2002 werd Banco Bai Europa een onafhankelijke dochteronderneming met een hoofdkantoor in Lissabon en een Portugese bankvergunning. Dit betekent dat de bank onder toezicht staat van de Portugese centrale bank Banco de Portugal. Banco BAI biedt bankproducten en -diensten voor zowel particuliere als zakelijke klanten en richt zich op het ondersteunen van het midden- en kleinbedrijf door middel van innovatieve oplossingen.

Via Raisin biedt de bank spaardeposito’s met looptijden van 6 maanden tot en met 5 jaar tegen rentes  variërend van 3,00% tot en met 4,20% p.j.

Haitong Bank is onderdeel van Haitong Securities, een toonaangevende Chinese investeringsbank met eind juni 2021 een balansgrootte van ongeveer € 100 miljard (ruim RMB 700 miljard). De bank is actief in Azië, Amerika en Europa en biedt een breed scala aan financiële producten en diensten voor particuliere en institutionele klanten.

De bank biedt spaardeposito’s aan met looptijden van 3 maanden tot en met 3 jaar tegen rentes variërend van 3,02% tot 4,20% p.j.

Haitong Bank heeft een Portugese bankvergunning en de termijndeposito’s bij Raisin worden aangeboden via het Spaanse bijkantoor (Sucursal en España) in Madrid. Dit houdt in dat spaartegoeden bij de bank onder het Portugese depositogarantiestelsel vallen (tot € 100.000 per rekeninghouder per bank), maar dat Spaanse bronbelasting van toepassing is. Het is eenvoudig om je hiervan vrij te stellen door de belasting terug te brengen tot  0%.

De rentes bij Raisins Portugese partnerbanken

Looptijd Banco Bai Europa Haitong Bank
Vrij opneembare spaarrekening wordt niet aangeboden wordt niet aangeboden
3 maanden wordt niet aangeboden 3,51%
6 maanden 3,25% 3,50%
1 jaar 3,50% 3,60%
2 jaar 0,50% 3,60%
3 jaar 0,50% wordt niet aangeboden
5 jaar 0,50% wordt niet aangeboden

Begin met sparen in Portugal in 3 eenvoudige stappen

1. Open je gratis Raisin-rekening

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten – je gratis Raisin-rekening wordt geopend bij Raisin Bank (Duitsland). Meer details >

2. Kies een spaarproduct

Log in op je account en kies één (of meer) Portugese spaarproducten van Banco Bai Europa en/of Haitong Bank. Je kunt je gewenste deposito of spaarrekening al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

3. Begin met sparen in Portugal

Maak je spaargeld over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de opening van je spaarproduct. Bij opening van verdere producten hoef je je niet nogmaals te registreren of identificeren.

Sparen in Portugal – rente en rekening openen

Wil je een spaarrekening openen in Portugal? Dan dien je in de meeste gevallen in het land te wonen om dit te kunnen doen.

Banco Bai Europa en Haitong Bank maken het mogelijk om via Raisin volledige online en helemaal gratis een spaardeposito te openen en te profiteren van aantrekkelijke rentes.

Een Portugese spaarrekening – belastingen

De Nederlandse Belastingdienst beschouwt alle banktegoeden als vermogen, onafhankelijk van waar je spaart.  Je dient je vermogen in Box 3 van de belastingopgave in te vullen. Als je een spaarrekening bij een Portugese bank hebt, dan betaal je in Nederland belasting over de totaalbedragen van al je Nederlandse en buitenlandse spaarrekeningen bij elkaar.

Bronbelasting in Portugal

In Portugal is een standaard bronbelasting op spaartegoeden van toepassing. Als belastingplichtige in Nederland kun je deze belasting eenvoudig verminderen. Hoe je dat doet lees je op onze belasting-pagina.

Resterende bronbelasting kun je in beginsel verrekenen met je in Nederland verschuldigde belasting, waardoor je per saldo geen (dubbele) belasting betaalt over de spaarrente. N.B.: om de buitenlandse bronbelasting te kunnen verrekenen, dien je in eerste instantie voldoende belasting te betalen in box 3. Lees meer op onze belasting-pagina.

Bronbelasting via buitenlands bijkantoor van een Portugese bank

Haitong Bank heeft een bankvergunning in Portugal, maar biedt deposito’s op Raisin aan via haar Spaanse bijkantoor in Madrid. Dit houdt in dat spaartegoeden bij de bank onder het Portugese depositogarantiestelsel vallen (tot € 100.000 per rekeninghouder per bank), maar dat Spaanse bronbelasting van toepassing is. Als belastingplichtige in Nederland kun je eenvoudig vrijstelling krijgen van deze belasting. Hoe je dat doet lees je op onze belasting-pagina.

Soort belastingopgave Spaargeld in Portugal Overig vermogen in Nederland Vrijstelling (fiscaal jaar 2023 & 2024) Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 40.000 € 5000 € 57.000 € 0
Fiscale partners € 50.000 € 25.000 € 114.000 € 0
Alleenstaand € 75.000 € 5000 € 57.000 € 23.000
Fiscale partners € 95.000 € 25.000 € 114.000 € 6000

Sparen in andere EU landen

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Onze zuiderburen hanteren zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren. Stuur je spaargeld de grens over en profiteer van meer bij de Belgische CKV Spaarbank. Ontdek hoe dit in zijn werk gaat.

Lees meer
Sparen in Frankrijk
Sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan in eigen land. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk tegen aantrekkelijke rentes.

Lees meer
Sparen in Letland
Sparen in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt veel kansen voor spaarders uit Nederland. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in de EU.

Lees meer
Sparen in Zweden
Sparen in Zweden

Zweden is een land met een ijzersterke economie en een zeer solide AAA credit rating. Tevens bieden Raisins partnerbanken in dit Scandinavische land scherpe rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en hoog rendement.

Lees meer
Sparen in Italië
Sparen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU en biedt Nederlandse spaarders via verschillende partnerbanken een van de hoogste rentes in de EU. Profiteer van meer in Italië.

Lees meer
Sparen in Portugal
Sparen in Portugal

Portugal is al sinds jaren populair als vakantie- en emigratieland. Ook loont het zich je spaargeld naar het uiterste Zuidwesten van continentaal Europa te sturen. Bij Raisins Portugese partnerbanken kun je profiteren van hoge rentes op spaardeposito’s met verschillende looptijden.

Lees meer
Sparen in Duitsland
Sparen in Duitsland

Duitsland heeft een sterke economie en een topwaardering van AAA van alle grote kredietbeoordelaars. Als Nederlandse spaarder kun je bij de oosterburen profiteren van aantrekkelijke spaarrentes. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig meer ontvangt voor je spaargeld in Duitsland.

Lees meer
Sparen in Estland
Sparen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en kun je profiteren van hoge rentes. Ontdek hoe je meer uit je spaargeld haalt in Estland.

Lees meer
Sparen in Tsjechië
Sparen in Tsjechië

Tsjechië is een van de economische motors van Centraal-Europa. Het land kan interessant zijn voor Nederlandse spaarders door de combinatie van aantrekkelijke spaarrentes en een stabiele economie. Ontdek hoe je veilig spaart tegen hogere rentes bij onze Tsjechische partnerbanken.

Lees meer
Sparen in Polen
Sparen in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer