Spaarrentes in Portugal vergelijken

 • Depositorentes tot 4,05% p.j.

   

 • Spaar vanaf een inleg van € 10.000

   

 • Open gratis en geheel online je rekening

   

Home › Spaarrente › Portugal

Ons aanbod uit Portugal

Portugal maakt al jaren zowel als vakantie- als emigratieland een opmars mee. Nu loont het zich ook om je spaargeld naar het Iberische schiereiland te sturen. Raisins partnerbanken Banco Bai Europa en Haitong Bank bieden aantrekkelijk rentes op deposito’s met verschillende looptijden.

In het kort
 • Portugese banken hebben behoefte aan buitenlands spaargeld en bieden daardoor (veel) hogere rentes dan Nederlandse grootbanken
 • Open eenvoudig en volledig online verschillende deposito’s
 • Ook in Portugal is een depositogarantiestelsel van toepassing en is je spaargeld gedekt tot € 100.000 per bank

Begin met sparen in Portugal in drie eenvoudige stappen

1. Open je gratis Raisin-rekening

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten – je gratis Raisin-rekening wordt geopend bij Raisin Bank (Duitsland). Meer details >

2. Kies een spaarproduct

Log in op je account en kies een (of meer) spaarproducten van Banco Bai Europa en/of Haitong Bank. Je kunt je gewenste deposito of spaarrekening al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

3. Begin met sparen in Portugal

Maak je spaargeld over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de opening van je spaarproduct. Bij opening van verdere producten hoef je je niet nogmaals te registreren of identificeren.

Onze partnerbanken in Portugal  
Banco Bai Europa en Haitong Bank

Banco BAI Europa S.A. werd in 1998 in Portugal opgericht als een Europees bijkantoor van de Angolese bank BAI, Banco Angolano de Investimentos. In 2002 werd Banco Bai Europa een onafhankelijke dochteronderneming met een hoofdkantoor in Lissabon en een Portugese bankvergunning. Dit betekent dat de bank onder toezicht staat van de Portugese centrale bank Banco de Portugal. Banco BAI biedt bankproducten en -diensten voor zowel particuliere als zakelijke klanten en richt zich op het ondersteunen van het midden- en kleinbedrijf door middel van innovatieve oplossingen.

Via Raisin biedt de bank spaardeposito’s met looptijden van 6 maanden tot en met 5 jaar tegen rentes  variërend van 3,00% tot en met 3,60% p.j.

Haitong Bank is onderdeel van Haitong Securities, een toonaangevende Chinese investeringsbank met eind juni 2021 een balansgrootte van ongeveer € 100 miljard (ruim RMB 700 miljard). De bank is actief in Azië, Amerika en Europa en biedt een breed scala aan financiële producten en diensten voor particuliere en institutionele klanten.

De bank biedt spaardeposito’s aan met looptijden van 3 maanden tot en met 3 jaar tegen rentes variërend van 2,25% tot 3,80% p.j.

Haitong Bank heeft een Portugese bankvergunning en de termijndeposito’s op Raisin worden aangeboden via het Spaanse bijkantoor (Sucursal en España) in Madrid. Dit houdt in dat spaartegoeden bij de bank onder het Portugese depositogarantiestelsel vallen (tot € 100.000 per rekeninghouder per bank), maar dat Spaanse bronbelasting van toepassing is. Het is eenvoudig om je hiervan vrij te stellen door de belasting terug te brengen tot  0%.

De rentes bij Raisins Portugese partnerbanken

Looptijd Banco Bai Europa Haitong Bank
3 maanden wordt niet aangeboden 2,90%
6 maanden 3,55% 3,55%
1 jaar 3,75% 3,65%
2 jaar 3,50% 4,00%
3 jaar 3,25% 4,05%
5 jaar 3,00% wordt niet aangeboden

Sparen in Portugal – een goed idee?

S&P: ‘BBB+’ / Moody’s: ‘Baa2’ / DRBS: ‘A laag’ (mei 2023)

Portugal heeft een kleine, open economie die in de afgelopen jaren een sterke groei heeft meegemaakt (4,9% in 2021 en 6,7% in 2022). Er wordt nog steeds hevig geïnvesteerd in de modernisering van verschillende industrieën en sectoren zoals toerisme, energie, en de gezondheidszorg. Hierdoor is er behoefte aan buitenlands spaargeld. Op het moment (mei 2023) geniet het land een S&P beoordeling van BBB+ wat neerkomt op een redelijk sterk vertrouwen.

Tevens is de veiligheid van je spaargeld in Portugal gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Portugal Fundo de Garantia de Depositos. Als EU-lidstaat voldoet Portugal hiermee aan de geharmoniseerde EU-richtlijnen om spaargeld te beschermen.

Het Portugese depositogarantiestelsel; Fundo de Garantia de Depositos

Zoals wettelijk verplicht in elk EU-land, heeft ook Portugal een depositogarantiestelsel; de Fundo de Garantia de Depositos. Dit stelsel garandeert de dekking van banktegoeden tot € 100.000 per bank per klant in het geval een bank failliet gaat. Dit geldt ook voor buitenlandse spaarders.

 • Garantie van tegoeden tot €100.000 per rekeninghouder per bank
 • De uitbetalingstermijn bedraagt 10 werkdagen. Vanaf 1 januari 2024 dient deze termijn te zijn teruggebracht tot 7 werkdagen 
 • Garantie dekt alle spaarders, ook buitenlandse klanten
 • De reserves van het fonds bedroegen begin 2021 € 1,67 miljard

Sparen in Portugal – rente en rekening openen

Wil je een spaarrekening openen in Portugal? Dan dien je in de meeste gevallen in het land te wonen om dit te kunnen doen.

Banco Bai Europa en Haitong Bank maken het mogelijk om via Raisin eenvoudig en volledige online een spaardeposito te openen en te profiteren van aantrekkelijke rentes.

In Portugal is meer behoefte aan spaargeld en minder aanbod dan in Nederland. Om spaarders te trekken, bieden banken aantrekkelijke rentes waar ook buitenlandse spaarders van kunnen profiteren.

Een spaarrekening in Portugal – belastingen

De Nederlandse Belastingdienst beschouwt alle banktegoeden als vermogen, onafhankelijk van waar je spaart.  Je dient je vermogen in Box 3 van de belastingopgave in te vullen. Als je een spaarrekening in Portugal hebt, dan betaal je belasting over de totaalbedragen van al je Nederlandse en buitenlandse spaarrekeningen bij elkaar.

Bronbelasting in Portugal

In Portugal is een standaard bronbelasting van 28% op spaartegoeden van toepassing. Als belastingplichtige in Nederland kun je deze belasting eenvoudig verminderen tot 10%. Je dient hiervoor een woonplaatsverklaring van de Nederlandse belastingdienst en een Portugese zelf-verklaring ter vermindering van bronbelasting te overhandigen.

Portugese bronbelasting en box 3

De resterende 10% bronbelasting kun je in principe verrekenen met je in Nederland verschuldigde belasting die je opgeeft in box 3. Hiermee voorkom je dat je dubbele belasting betaalt (zowel in Portugal als in Nederland).

Haitong Bank en Spaanse bronbelasting

Spaar je bij Haitong Bank, dan is Spaanse bronbelasting van toepassing, aangezien de spaardeposito’s van deze bank via Raisin worden aangeboden door een Spaans bijkantoor.

De Spaanse staat heft een standaard bronbelasting op spaartegoeden van 19%. Als belastingplichtige in Nederland kun je dit percentage terugbrengen tot 0%. Je dient hiervoor een woonplaatsverklaring van de Nederlandse Belastingdienst te overhandigen.

 

Soort belastingopgave Spaargeld in Portugal Overig vermogen in Nederland Vrijstelling (fiscaal jaar 2022) Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 40.000 € 5000 € 50.650 € 0
Fiscale partners € 50.000 € 25.000 € 101.300 € 0
Alleenstaand € 75.000 € 5000 € 50.650 € 29.350
Fiscale partners € 95.000 € 25.000 € 101.300 € 18.700

Toch in een ander land sparen?

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen Duitsland
Spaarrekening openen Duitsland

In ons buurland krijg je nog aantrekkelijke rentes. Zet je spaargeld opzij bij een bank in een van de financieel sterkste landen ter wereld. Lees meer over de voorwaarden en belastingvragen.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Spaarrekening openen in Frankrijk
Spaarrekening openen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Sparen in Tsjechië
Sparen in Tsjechië

Tsjechië staat bekend om zijn mooie natuur en pittoreske Boheemse steden. Daarnaast wordt Tsjechië – terecht – gezien als een relatief modern en vooruitstrevend land en een bruggenbouwer tussen het voormalig oosten en westen van ons continent. Niet alleen perfect voor je volgende vakantie, maar ook voor je spaargeld.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer