Spaardoelen

ideeën voor jouw spaarplan

Home › Sparen › Spaardoelen

Spaardoelen werken motiverend. Met een concreet spaardoel voor ogen is het gemakkelijker om geld opzij te zetten. Uiteindelijk zou geld altijd een middel moeten zijn om een droom waar te maken, je financiële zekerheid veilig te stellen of een ander een eindje op weg te helpen in het leven. Lees hier alles over spaardoelen en hoe deze te bereiken.

In het kort
  • Bepaal eerst je spaardoel en hoeveel je ervoor dient te sparen
  • Vervolgens bedenk je hoe lang je wilt sparen voor jouw doel
  • Bereken daarna hoeveel je per maand kunt en wilt sparen

Raisin leidt je door de 5 stappen om een spaardoel te maken. Daarnaast geven we je een overzicht van verschillende spaardoelen die veel Nederlanders motiveren om geld opzij te zetten.

3,00%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
3,62%
p.j.
SME Bank
Litouwen
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

De zes meest voorkomende spaardoelen in Nederland

Er zijn verschillende redenen om te sparen. Nederlanders sparen het vaakst voor hun financiële buffer, vakantie, woning, voor later, de (klein)kinderen of auto.

1: Financiële zekerheid

De belangrijkste reden om wat geld opzij te zetten is financiële zekerheid. Met een voldoende grote spaarbuffer vermijd je onprettige verassingen en hoef je niet te lenen om een onverwachte uitgave te bekostigen. Van alle Nederlanders spaart 76% (Nibud). Volgens schattingen heeft ongeveer een kwart van de Nederlanders geen voldoende grote buffer.

2: Vakantie

Verreweg de meeste Nederlanders gaan ieder jaar op vakantie. Vaak zijn de kosten van een vakantie vooraf redelijk goed in te schatten. Met een concreet bedrag voor ogen wordt het ook makkelijker om stapsgewijs het gewenste bedrag bij elkaar te sparen.

3: Een woning

Een eigen woning kan een flinke kostenpost zijn. Geliefde spaardoelen zijn een nieuwe keuken of vervanging van het parket. Ook een professionele schilderbeurt loopt flink in de kosten. Naast een financiële buffer voor onverwachte uitgaven, sparen veel Nederlanders daarom ook voor grotere uitgaven.

4: Sparen voor later

De AOW-leeftijd schuift steeds verder op naarmate we gemiddeld ouder worden. Ook werken meer Nederlanders voor zichzelf, waardoor ze geen pensioen opbouwen uit loondienst. Dit verklaart waarom Nederlanders in toenemende mate ook zelf sparen voor hun pensioen.

5: Sparen voor de (klein)kinderen

Studeren – en dan vooral op kamers gaan – wordt steeds duurder. Ook al is de basisbeurs weer ingevoerd,  jongvolwassenen hebben meer geld nodig om hun studietijd te financieren. Met stijgende huizenprijzen is het daarnaast moeilijker om zonder schenking van (groot)ouders een woning te kopen. Met gunstige belastingregels reikt de Belastingdienst schenkers een helpende hand.

6: Sparen voor een auto

Het Nibud becijfert dat een eigen auto tussen de € 277 en € 700 per maand kost. Afschrijvingen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 30% tot 45% van deze maandelijkse kosten. Om een eerste auto aan te kunnen schaffen, zonder financiering, heb je een groot spaarbedrag nodig. Later worden deze kosten lager omdat je jouw tweedehandsauto weer kunt verkopen. Toch zorgen de hoge vaste en variabele lasten ervoor dat vele Nederlanders besluiten om te sparen voor hun vierwieler.

Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer
Spaarcalculator van Raisin
Spaarcalculator van Raisin

Met de handige spaarcalculators van Raisin zie je direct hoeveel je spaargeld oplevert aan het einde van de termijn. Je hoeft alleen het product te selecteren en de looptijd en het inlegbedrag in te vullen. Ontdek ook hoeveel je geld oplevert bij Raisin vergeleken met andere aanbieders!

Lees meer
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer

Maak een spaarplan maken in vijf stappen

Om een spaardoel te bereiken, moet je een spaarplan maken. Over een bepaalde periode wil je een bepaald bedrag bij elkaar sparen, o je wilt op een bepaald moment een bepaald bedrag ter beschikking hebben. Allereerst is het belangrijk, om te weten hoeveel dat bedrag precies is.


 

1: Stel het bedrag van je spaardoel vast

Soms lijkt het relatief eenvoudig om vast te stellen hoeveel geld je bij elkaar moet sparen om een doel te verwezenlijken. Als je van plan bent een auto te kopen, kun je alvast online uitzoeken wat voor soort model bij je past en hoeveel dit model kost.

Dan komen hier misschien nog vaste lasten zoals de maandelijkse verzekering, benzinekosten enzovoort bij kijken. Hier moet je natuurlijk ook rekening mee houden.

Denk aan alle kosten

Als je op wereldreis wilt gaan, moet je ook rekening houden met de vaste kosten die thuis doorlopen terwijl je op reis bent. Als je een huis wilt kopen, betaal je niet alleen de hypotheek. Probeer je spaardoel zo op te stellen dat je ook alle bijkomende kosten en eventuele risico’s op kunt vangen. 

Bij het berekenen van je spaardoel moet je dus zorgvuldig te werk gaan. Denk ook goed aan alle risico’s. Het is belangrijk om jezelf goed in te dekken als niet alles loopt zoals gepland. En vergeet natuurlijk ook je buffer niet. Probeer altijd een spaarbuffer van ten minste 3 maanden vaste lasten aan te houden.

Hieronder vind je een overzicht van typische kosten waar je misschien niet direct rekening mee houdt:

Spaardoel Hoofdkosten Bijkomende kosten Aanvullende lopende kosten
Een eigen huis Hypotheek Makelaarskosten, notariskosten, overdrachtsbelasting, kosten koper, taxatiekosten, klussen, enz. Renovaties, schade aan je woning, onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalkostenheffing
Een eigen auto Aanschaf auto, rijbewijs Automakelaar Verzekering, motorrijtuigenbelasting, brandstof
Studie van een (klein)kind Studiekosten, aanschaf studiemateriaal Gebrek aan inkomen van de student voor een lange periode (fulltime werken vaak niet mogelijk) Woonkosten, zorgverzekering, overige verzekeringen, levensonderhoud
Wereldreis Tickets, hotels, eten & drinken in het buitenland Reisverzekeringen, inentingen, visums, telefoonkosten Verzekeringen in Nederland, (risico) huur- of koophuis in Nederland, waardeverlies van goederen (afschrijving auto), (mogelijk) financieel onzekere periode na terugkeer
Uitzet Huur, inrichting Zorgverzekering, levensonderhoud

2: Termijn vaststellen

Wanneer wil je jouw spaardoel verwerkelijken? Ben je flexibel? Het helpt om na te denken over een bepaalde tijdspanne waarin je jouw doel bereiken wil. Dan kun je in de volgende stap je spaargedrag daarop instellen. Bij de meeste grote spaardoelen hoef je niet over één nacht ijs te gaan.

3: Spaarbedrag per maand berekenen

In de volgende stap maak je een eenvoudige berekening. Van het volledige spaarbedrag (doel + 3 maanden buffer) trek je het bedrag dat je al gespaard hebt af. Vervolgens deel je dit bedrag door het aantal maanden dat je kunt sparen tot je het doel wilt verwezenlijken. 

Hieronder zie je twee rekenvoorbeelden voor een fictief spaardoel dat je in twee à drie jaar wilt bereiken.

Totaalbedrag spaardoel + buffer Gespaard Spaarbedrag per maand (24 maanden) Spaarbedrag per maand (36 maanden)
€ 5000 + € 3600 € 3000 € 233 € 156
€ 15.000 + € 6000 € 0 € 875 € 583

Deze berekening helpt je ook om alvast na te denken over het bedrag dat je jouw (klein)kinderen kunt geven tijdens hun studie. Dat kun je dan ook op tijd en helder communiceren. Dit voorkomt onrealistische verwachtingen en teleurstellingen.

4: Inkomen en uitgaven naast elkaar leggen

De volgende stap bij het opstellen van je spaarplan is het naast elkaar leggen van je inkomsten en uitgaven. Dit helpt je om een realistisch spaarbedrag te bepalen. Op basis hiervan kun je vervolgens vastleggen hoe snel je het bedrag bij elkaar wilt sparen. En of het spaardoel realistisch is, of dat je misschien je verwachtingen bij moet stellen.

De voorgaande stappen helpen je ook bij het maken van moeilijke afwegingen. Wil je wel op een houtje bijten om al over een jaar op wereldreis te kunnen, of kun je ook nog een jaartje wachten?

5: Kies een spaarrekening die de moeite waard is

Het vervelende aan sparen op het moment is, dat je in Nederland nauwelijks een aantrekkelijke rente krijgt. Per saldo wordt je geld door inflatie zelfs minder waard. Vooral als je spaart voor een langere periode, kan dit een flink verschil maken. 

Raisin werkt samen met partnerbanken uit de EU om de beste rentes bij elkaar te brengen. Zo helpt je geld je ook nog om je dromen waar te maken. De rentes op vrij opneembare spaarrekeningen lopen bij Raisin op tot 3,50%. Op een spaardeposito ontvang je een rente tot 3,62%.


 

Verschillende spaardoelen

Raisin wil Nederlandse spaarders helpen om het meeste uit hun spaargeld te halen. Sparen is meer dan alleen maar het vinden van de hoogste rente. Ben je benieuwd hoe je het beste spaart voor een huis of een baby? Klik op de boxen hieronder om meer te weten te komen over de afzonderlijke spaardoelen.

Sparen voor je uitzet
Sparen voor je uitzet

Ben je van plan om de sprong te wagen en op je eigen benen te gaan staan? Door slim te sparen maak je het een beetje makkelijker voor jezelf. Hoe kun je sparen voor je uitzet en welke rekeningen via Raisin komen hiervoor in aanmerking? Lees meer over je opties.

Lees meer
Sparen voor later
Sparen voor later

Het is niet altijd makkelijk om geld opzij te zetten. Het helpt om concrete doelen voor ogen te hebben en je situatie goed in beeld te hebben. Met deze vijf vragen helpt Raisin je op weg bij het sparen voor de toekomst.

Lees meer
Sparen voor de studie van je kind
Sparen voor de studie van je kind

Wist je dat een uitwonende student tot wel € 50.000 aan kosten kan maken in 4 jaar? Raisin legt uit waarom studeren zo duur is. Daarnaast geven we je tips over hoe jij als ouder slim kunt sparen. Om je kind te helpen naar een financieel gezonde en succesvolle studententijd.

Lees meer
Sparen voor je pensioen
Sparen voor je pensioen

Een pensioengat overkomt veel mensen. Op jongere leeftijd denk je niet graag over je pensioen na. Toch is het niet altijd makkelijk om een gezond pensioen op te bouwen tijdens je werkende leven. Is het handig om zelf pensioen op te bouwen en geld opzij te zetten?

Lees meer
Sparen voor een wereldreis
Sparen voor een wereldreis

Een wereldreis staat op het droomlijstje van veel Nederlanders. Voordat je het vliegtuig (of de trein) kunt pakken, moet het financiële plaatje kloppen. Hoeveel moet je sparen om op reis te kunnen? En hoe snel spaar je het bedrag bij elkaar. Alle informatie overzichtelijk op een rijtje.

Lees meer
Wat te doen met spaargeld in 2024?
Wat te doen met spaargeld in 2024?

Van beleggen tot een huis kopen, van spaarrekening tot kleinkind. Raisin heeft 11 tips voor je spaargeld. Kun je beter schulden aflossen of je hypotheek? Hoe zorg je ervoor dat je geld meer waard wordt? Wij beantwoorden je vragen en vertellen je ook wat je vooral niet moet doen.

Lees meer