Spaardoelen

ideeën voor jouw spaarplan

Home › Sparen › Spaardoelen

Spaardoelen werken motiverend. Met een concreet spaardoel voor ogen is het gemakkelijker om geld opzij te zetten. Uiteindelijk zou geld immers altijd een middel moeten zijn om een droom waar te maken, je financiële zekerheid veilig te stellen of een ander een eindje op weg te helpen in het leven.

In het kort
 • Bepaal eerst hoeveel je moet sparen
 • Bedenk hoe lang je wilt sparen voor jouw doel
 • Bereken hoeveel je per maand kan en wil sparen
 • Vind met Raisin de hoogste rentes (tot 1,50% per jaar)

Raisin leidt je door de 5 stappen om een spaardoel te maken. Daarnaast geven we je een overzicht van verschillende spaardoelen die veel Nederlanders motiveren om geld opzij te zetten.

Een spaarplan maken

Om een spaardoel te bereiken, moet je een spaarplan maken. Over een bepaalde periode wil je een bepaald bedrag bij elkaar sparen. Of je wilt op een bepaald moment een bepaald bedrag ter beschikking hebben. Allereerst is het belangrijk, om te weten hoeveel dat bedrag eigenlijk is.

Stap 1: Stel het bedrag van je spaardoel vast

Soms lijkt het relatief eenvoudig om vast te stellen hoeveel geld je bij elkaar moet sparen om een doel te verwezenlijken. Als je van plan bent een auto te kopen, kun je alvast online uitzoeken wat voor soort model bij je past en hoeveel dit model kost.

Dan komen hier misschien nog vaste lasten zoals de maandelijkse verzekering, benzinekosten enzovoort bij kijken. Hier moet je natuurlijk ook rekening mee houden.

 

Denk aan alle kosten

Als je op wereldreis wilt gaan, moet je ook rekening houden met de vaste kosten die thuis doorlopen terwijl je op reis bent. Als je een huis wilt kopen, betaal je niet alleen de hypotheek. Probeer je spaardoel zo op te stellen dat je ook alle bijkomende kosten en eventuele risico’s op kunt vangen. 

Hieronder vind je een overzicht van typische kosten waar je misschien niet direct rekening mee houdt:

Spaardoel Hoofdkosten Bijkomende kosten Aanvullende lopende kosten
Een eigen huis Hypotheek Makelaarskosten, notariskosten, overdrachtsbelasting, kosten koper, taxatiekosten, klussen, enz. Renovaties, schade aan je woning, onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalkostenheffing
Een eigen auto Aanschaf auto, rijbewijs Automakelaar Verzekering, motorrijtuigenbelasting, brandstof
Studie van een (klein)kind Studiekosten, aanschaf studiemateriaal Gebrek aan inkomen van de student voor een lange periode (fulltime werken vaak niet mogelijk) Woonkosten, zorgverzekering, overige verzekeringen, levensonderhoud
Wereldreis Tickets, hotels, eten & drinken in het buitenland Reisverzekeringen, inentingen, visums, telefoonkosten Verzekeringen in Nederland, (risico) huur- of koophuis in Nederland, waardeverlies van goederen (afschrijving auto), (mogelijk) financieel onzekere periode na terugkeer
Uitzet Huur, inrichting Zorgverzekering, levensonderhoud

Bij het berekenen van je spaardoel moet je dus zorgvuldig te werk gaan. Denk ook goed aan alle risico’s. Het is belangrijk om jezelf goed in te dekken als niet alles loopt zoals gepland.

Denk aan je buffer

Ook kun je beter niet al je spaargeld uitgeven voor je spaardoel. Probeer altijd een spaarbuffer van ten minste 3 maanden vaste lasten aan te houden. Dit komt dan nog bovenop je beoogde spaarbedrag.

Stap 2: Termijn vaststellen

Wanneer wil je jouw spaardoel verwerkelijken? Ben je flexibel? Het helpt om na te denken over een bepaalde tijdspanne waarin je jouw doel bereiken wil. Dan kun je in de volgende stap je spaargedrag daarop instellen. Bij de meeste grote spaardoelen hoef je niet over één nacht ijs te gaan.

Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer depositosparen slim is voor jou.

Lees meer

Stap 3: Spaarbedrag per maand berekenen

In de volgende stap maak je een eenvoudige berekening. Van het volledige spaarbedrag (doel + 3 maanden buffer) trek je het bedrag dat je al gespaard hebt af. Vervolgens deel je dit bedrag door het aantal maanden dat je kunt sparen tot je het doel wilt verwezenlijken. 

Hieronder zie je twee rekenvoorbeelden voor een fictief spaardoel dat je in twee à drie jaar wilt bereiken.

Totaalbedrag spaardoel + buffer Gespaard Spaarbedrag per maand (24 maanden) Spaarbedrag per maand (36 maanden)
€ 5000 + € 3600 € 3000 € 233 € 156
€ 15.000 + € 6000 € 0 € 875 € 583

Deze berekening helpt je ook om alvast na te denken over het bedrag dat je jouw (klein)kinderen kunt geven tijdens hun studie. Dat kun je dan ook op tijd en helder communiceren. Dit voorkomt onrealistische verwachtingen en teleurstellingen.

Stap 4: Inkomen en uitgaven naast elkaar leggen

De volgende stap bij het opstellen van je spaarplan is het naast elkaar leggen van je inkomsten en uitgaven. Dit helpt je om een realistisch spaarbedrag te bepalen. Op basis hiervan kun je vervolgens vastleggen hoe snel je het bedrag bij elkaar wilt sparen. En of het spaardoel realistisch is, of dat je misschien je verwachtingen bij moet stellen.

De voorgaande stappen helpen je ook bij het maken van moeilijke afwegingen. Wil je wel op een houtje bijten om al over een jaar op wereldreis te kunnen, of kun je ook nog een jaartje wachten?

Stap 5: Kies een spaarrekening die de moeite waard is

Het vervelende aan sparen op het moment is, dat je in Nederland nauwelijks een aantrekkelijke rente krijgt. Per saldo wordt je geld door inflatie zelfs minder waard. Vooral als je spaart voor een langere periode, kan dit een flink verschil maken. 

Raisin werkt samen met partnerbanken uit de EU om de beste rentes bij elkaar te brengen. Zo helpt je geld je ook nog om je dromen waar te maken.

Spaarcalculator van Raisin
Spaarcalculator van Raisin

Met de handige spaarcalculators van Raisin zie je direct hoeveel je spaargeld oplevert aan het einde van de termijn. Je hoeft alleen het product te selecteren en de looptijd en het inlegbedrag in te vullen. Ontdek ook hoeveel je geld oplevert bij Raisin vergeleken met andere aanbieders!

Lees meer

Verschillende spaardoelen

Raisin wil Nederlandse spaarders helpen om het meeste uit hun spaargeld te halen. Sparen is meer dan alleen maar het vinden van de hoogste rente. Ben je benieuwd hoe je het beste spaart voor een huis of een baby? Klik op de boxen hieronder om meer te weten te komen over de afzonderlijke spaardoelen.

Sparen voor een kleinkind
Sparen voor een kleinkind

Een spaarrekening voor een kleinzoon of kleindochter is een prachtig geschenk. Zodra je kleinkind gaat studeren of een huis wil kopen komt het geld goed van pas. Kun je beter een rekening op eigen naam of op naam van je kleinkind openen? Raisin laat zien hoe je veilig en slim spaart.

Lees meer
Sparen voor je uitzet
Sparen voor je uitzet

Ben je van plan om de sprong te wagen en op je eigen benen te gaan staan? Door slim te sparen maak je het een beetje makkelijker voor jezelf. Hoe kun je sparen voor je uitzet en welke rekeningen via Raisin komen hiervoor in aanmerking? Lees meer over je opties.

Lees meer
Sparen voor later
Sparen voor later

Het is niet altijd makkelijk om geld opzij te zetten. Het helpt om concrete doelen voor ogen te hebben en je situatie goed in beeld te hebben. Met deze vijf vragen helpt Raisin je op weg bij het sparen voor de toekomst.

Lees meer
Sparen voor de studie van je kind
Sparen voor de studie van je kind

Wist je dat een uitwonende student tot wel € 50.000 aan kosten kan maken in 4 jaar? Raisin legt uit waarom studeren zo duur is. Daarnaast geven we je tips over hoe jij als ouder slim kunt sparen. Om je kind te helpen naar een financieel gezonde en succesvolle studententijd.

Lees meer
Sparen voor je pensioen
Sparen voor je pensioen

Een pensioengat overkomt veel mensen. Op jongere leeftijd denk je niet graag over je pensioen na. Toch is het niet altijd makkelijk om een gezond pensioen op te bouwen tijdens je werkende leven. Is het handig om zelf pensioen op te bouwen en geld opzij te zetten?

Lees meer
Sparen voor een wereldreis
Sparen voor een wereldreis

Een wereldreis staat op het droomlijstje van veel Nederlanders. Voordat je het vliegtuig (of de trein) kunt pakken, moet het financiële plaatje kloppen. Hoeveel moet je sparen om op reis te kunnen? En hoe snel spaar je het bedrag bij elkaar. Alle informatie overzichtelijk op een rijtje.

Lees meer

Hoe spaar je slim?

Op verschillende pagina’s gaan we dieper in op het thema sparen. We leggen uit hoe je slim spaart, of sparen een betere optie is dan je hypotheek aflossen en meer.

Sparen of aflossen
Sparen of aflossen

Zodra de rente die je ontvangt op spaargeld lager is dan je hypotheekrente, moet je aflossen. Toch? Aflossen is vaak, maar zeker niet altijd de beste optie. Raisin legt uit wanneer je beter af kunt lossen en waarom je toch altijd spaargeld moet blijven houden.

Lees meer
Hoeveel sparen
Hoeveel sparen

We kunnen je natuurlijk niet vertellen welk spaarbedrag precies juist is voor jouw situatie. Wel helpt Raisin je met een handig overzicht verder bij het berekenen van je spaarbedrag. En we leggen uit hoe je met Raisin tot honderden euro meer spaart per jaar.

Lees meer
7 tips voor sparen
7 tips voor sparen

Om spaarders op weg te helpen heeft Raisin 7 spaartips samengesteld. Ontdek meer over het belang van spaardoelen en waarom besparen de makkelijkste vorm is van sparen – en bij welke spaarrekeningen je spaargeld het meest oplevert.

Lees meer

Wat zijn de zes vaakst voorkomende spaardoelen van Nederlanders?

Er zijn verschillende redenen om te sparen. Nederlanders sparen het vaakst voor hun financiële buffer, vakantie, woning, voor later of hun (klein)kinderen en voor hun auto.

 • Financiële buffer

De belangrijkste reden om wat geld opzij te zetten is financiële zekerheid. Met een voldoende grote spaarbuffer vermijd je onprettige verassingen en hoef je niet te lenen om een onverwachte uitgave te bekostigen. Van alle Nederlanders spaart 76% (Nibud). Volgens schattingen heeft ongeveer een kwart van de Nederlanders geen voldoende grote buffer.

 • Vakantie

Verreweg de meeste Nederlanders gaan ieder jaar op vakantie. Vaak zijn de kosten van een vakantie vooraf redelijk goed in te schatten. Met een concreet bedrag voor ogen wordt het ook makkelijker om stapsgewijs het gewenste bedrag bij elkaar te sparen.

 • Woning

Een eigen woning kan een flinke kostenpost zijn. Geliefde spaardoelen zijn een nieuwe keuken of vervanging van het parket. Ook een professionele schilderbeurt loopt flink in de kosten. Naast een financiële buffer voor onverwachte uitgaven, sparen veel Nederlanders daarom ook voor grotere uitgaven.

 • Sparen voor later

De AOW-leeftijd schuift steeds verder op naarmate we gemiddeld ouder worden. Ook werken meer Nederlanders voor zichzelf, waardoor ze geen pensioen opbouwen uit loondienst. Dit verklaart waarom Nederlanders in toenemende mate ook zelf sparen voor hun pensioen.

 • Sparen voor de (klein)kinderen

Studeren – en dan vooral op kamers gaan – wordt steeds duurder. Ook is de basisbeurs afgeschaft en vervangen door een lening. Mede hierdoor hebben jongvolwassenen meer geld nodig om hun studietijd te financieren. Met stijgende huizenprijzen is het daarnaast moeilijker om zonder schenking van (groot)ouders een woning te kopen. Met gunstige belastingregels reikt de Belastingdienst schenkers een helpende hand.

 • Sparen voor een auto

Het Nibud becijfert dat een eigen auto tussen de € 277 en € 700 per maand kost. Afschrijvingen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 30% tot 45% van deze maandelijkse kosten. Om een eerste auto aan te kunnen schaffen, zonder financiering, heb je een groot spaarbedrag nodig. Later worden deze kosten lager omdat je jouw tweedehandsauto weer kunt verkopen. Toch zorgen de hoge vaste en variabele lasten ervoor dat vele Nederlanders besluiten om te sparen voor hun vierwieler.

Spaardoel? Raisin!

Waar je ook voor spaart, hoe lang je ook de tijd hebt, een hogere rente is altijd mooi meegenomen. Bij Raisin bereik je meer met je geld.

Alle partnerbanken zijn gevestigd in de EU. Daardoor is spaargeld tot € 100.000 (of het equivalent in de lokale valuta) per rekeninghouder en bank gegarandeerd onder het depositogarantiestelsel van het land waarin de bank gevestigd is. Omdat alle spaarrekeningen en termijndeposito’s in euro aangeboden worden, krijg je niet te maken met valutarisico’s.

De voordelen van Raisin

 • Modern en volledig online platform
 • Geen kosten voor de spaarder – ook geen verborgen kosten
 • Volledig geïnformeerd over alle voorwaarden via je Raisin-account