Hoge spaarrente in Letland

spaarrente, voorwaarden en meer

 • Spaarrentes tot 2,31% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 10.000

 • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Home › Spaarrente › Letland

Letland is waarschijnlijk niet het eerste land waar Nederlanders aan denken voor hun spaargeld. Dankzij de hoge spaarrente in Letland is de Baltische republiek voor Nederlandse spaarders bijzonder interessant.

In het kort
 • Letland is sinds 2004 lid van de EU en heeft sinds 2014 ook de euro
 • De parlementaire democratie heeft een van de snelstgroeiende economieën van de EU
 • Raisin werkt in Letland samen met de BlueOrange Bank, die zeer aantrekkelijke rentes biedt op Nederlands spaargeld
 • In Letland betaal je als Nederlandse spaarder bronbelasting. Via Raisin kun je deze bronbelasting omlaag brengen naar 10%

Ons aanbod uit Letland

Sparen in Letland – een goed idee?

Veiligheid is het allerbelangrijkste als het om je spaargeld gaat. Als spaarder wil je zeker weten dat je geld veilig is en je met een serieuze partij te doen hebt. Letland is voor veel Nederlanders nog een vrij onbekend land, maar de Baltische staat timmert hard aan de weg en is een van de sterkhouders in de regio.

Een van de indicatoren voor een veilige economie is de nationale schuld. De nationale schuld van Letland was in 2018 slechts 36,4%. Ter vergelijking: de gemiddelde schuld van de EU lag in hetzelfde jaar bij 80,4%. Zelfs Nederland en Duitsland hebben relatief hogere schulden dan het kleine land aan de Oostzee.

Letland is lid van de EU. Dit brengt niet alleen fiscale stabiliteit, maar betekent ook dat je spaargeld in Letland gegarandeerd wordt door het nationale depositogarantiestelsel van Letland (“Noguldījumu garantiju fonds”). Letland is hiertoe verplicht om te voldoen aan de geharmoniseerde regelingen binnen de EU.

Het Letse depositogarantiestelsel

 • Uitbetalingstermijn: binnen 10 werkdagen (tot eind 2023); binnen 7 werkdagen (vanaf 2024)
 • Gegarandeerd bedrag tot € 100.000 aan tegoeden per klant per bank
 • Succesvol ingegrepen bij het omvallen van de PNB Banka, geen enkele spaarder heeft geld verloren boven het limietbedrag

De stabiele situatie van de Letse economie wordt ook erkend door kredietbeoordelaars. Standard and Poor’s geven Letland in maart 2021 een sterke rating van A+ (stabiel). Ook Moody’s (A3) en Fitch (A-) onderstrepen de solide economische situatie in het land.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer depositosparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer

Sparen in Letland – een rekening openen

Wil je een spaarrekening openen in Letland? Dan moet je persoonlijk langsgaan bij de bank. Daarnaast moet je bij veel banken een woonadres in Letland aangeven. Dit is natuurlijk voor de meeste Nederlandse spaarders niet realistisch. Dat verklaart ook direct waarom dit voor slechts weinig Nederlanders in aanmerking komt.

Bij de Letse BlueOrange Bank kun je een spaarrekening openen zonder in het land zelf ingeschreven te staan. Het identificatieproces kun je daarnaast online doorlopen. Raisin maakt van deze mogelijkheid gebruik om spaarders toegang te geven tot de aantrekkelijke rentes die de BlueOrange Bank spaarders te bieden heeft.

Een hoge rente op een Letse spaarrekening

In Letland ontvangen Nederlandse spaarders bij de BlueOrange Bank een rente die vele malen hoger is dan de Nederlandse (groot)banken bieden. Dit heeft voornamelijk te maken met een hogere vraag naar spaargeld. Ook is er minder aanbod vanuit de Letse markt.

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen in Duitsland
Spaarrekening openen in Duitsland

De Duitse economie is de motor van de EU. Daarnaast kun je op een Duitse spaarrekening nog een aantrekkelijke rente krijgen. In Duitsland spaar je tegen dezelfde belastingvoorwaarden als in Nederland. Ontdek hoe met Raisin veilig een spaarrekening kunt openen in Duitsland.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer

Spaarrekening in Letland − belastingen

Zodra je spaargeld opzijzet in Letland, moet je dit aangeven bij de Nederlandse belastingdienst. Ook krijg je in Letland te maken met bronbelasting. Dit is de belasting die de Letse overheid heft over spaartegoeden, ook die van buitenlanders. Hoe zit dit precies?

Belasting op spaargeld in Letland

Veel landen heffen bronbelasting over spaargeld. Zo ook Letland. Bronbelasting wordt ingehouden bij uitbetaling van het spaarbedrag en bij spaargeld geheven over de rente die je opgebouwd hebt.

De standaard bronbelasting voor spaargeld in Letland is 20%. Over een rente van € 1000 betaal je dus € 200 aan de Letse Belastingdienst. Als je in Nederland belastingplichtig bent, kun je met de hulp van Raisin de bronbelasting halveren. Zo betaal je een bescheiden 10% over het rentebedrag.

De bronbelasting die je in Letland betaalt kun je verrekenen met de belasting die in Nederland geheven wordt. Zo ben je per saldo vaak niet meer kwijt. Dit geldt natuurlijk alleen voor het jaar waarin de rente uitgekeerd wordt.

Om de bronbelasting te verlagen overleg je eenmalig een woonplaatsverklaring. Deze is vijf jaar geldig. Zodra je via Raisin een rekening opent, zetten wij alle documenten die je hiervoor nodig hebt voor je klaar in je online postvak. Deze hebben we alvast ingevuld met je gegevensVervolgens stuur je de documenten naar de Belastingdienst in Nederland en het origineel naar ons. Het hele proces hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Belastingen in Nederland

Al het spaargeld dat je in Letland op een rekening hebt staan wordt belast alsof het spaargeld in Nederland staat. Je moet je tegoeden dus opgeven in Box 3 van de belastingopgave. Hierbij reken je het samen met tegoeden die je in Nederland hebt staan. Het maakt dus niet uit of je het geld op een Letse of Nederlandse bankrekening hebt staan.

 

Rekenvoorbeeld voor 2021

Soort belastingopgave Spaargeld in Letland Overig vermogen in Nederland Vrijstelling in 2021 Belastbaar bedrag (Box 3) (zonder aftrek van bronbelasting)
Alleenstaand € 48.000 € 1000 € 50.000 € 0
Fiscale partners € 90.000 € 10.000 € 100.000 € 0
Alleenstaand € 60.000 € 15.000 € 50.000 € 25.000
Fiscale partners € 90.000 € 20.000 € 100.000 € 10.000

De rente die je uiteindelijk op je Letse bankrekening ontvangt heeft geen invloed over de belastingvoet in Nederland. De Belastingdienst gaat uit van een fictief rendement over spaargeld. Of je nu 0% rente ontvangt in Nederland of 0,99% in Letland, de Nederlandse belastingen blijven in beginsel hetzelfde.

Sparen Buitenland

In veel landen ontvang je een betere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Belastingen
Belastingen

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer

Onze partnerbank – BlueOrange Bank

In Letland werkt Raisin werkt samen met de BlueOrange Bank. De bank heeft zijn hoofdkantoor in de Letse hoofdstad Riga. Gemeten naar de balansgrootte is het de vijfde bank van Letland. De bank werkt veel samen met internationaal opererende bedrijven en richt zich op modern en gebruiksvriendelijk bankieren.

De BlueOrange Bank heeft een solide financiële positie, met een totale kapitaalratio van 15,37% (31 december 2019). Hiermee voldoet de bank ruimschoots aan de verzwaarde eisen waaraan Europese banken moeten voldoen van 8%.

Via Raisin kun je een depositorekening openen bij de BlueOrange Bank. De rente die je per jaar ontvangt is afhankelijk van de looptijd. Langere looptijden worden door de BlueOrange Bank beloond met hogere rentepercentages. Je kunt zelfs al een deposito openen met een looptijd van slechts 6 maanden.

Looptijd Rente per jaar (op 05/03/2021)
6 maanden 0,01%
1 jaar 0,30%
2 jaar 0,55%
3 jaar 0,60%

Sparen bij de BlueOrange Bank voorwaarden

Wil je profiteren van de aantrekkelijke rente die de stabiele BlueOrange Bank biedt? Lees hieronder de belangrijkste voorwaarden:

 • Minimum looptijd 6 maanden, maximum looptijd 2 jaar
 • Minimum inleg 20.000 euro, maximum inleg 100.000 euro
 • Spaargeld gegarandeerd onder het Letse depositogarantiestelsel
 • Rente kan uitgekeerd worden
 • Je kunt de looptijd onder bepaalde voorwaarden wijzigen

Spaarrekening in Letland via Raisin

Wil je via Raisin een spaarrekening openen bij de BlueOrange Bank? Dan maak je een account aan en doorloop je eenmalig ons identificatieproces. Hierna kun je geld op je account overmaken en direct spaarrekeningen openen.

Alle documenten die je voor de Belastingdienst nodig hebt, zetten wij voor je klaar. Vanuit één centraal account kun je dus je Letse spaarrekening beheren en alle bankzaken regelen.

De voordelen van Raisin:

 • Je spaargeld valt onder het nationale depositogarantiestelsel van Letland
 • Garantie: tot €100.000 per klant per bank
 • Raisin is voor spaarders volledig gratis. We hebben geen verborgen kosten
 • Volledig online, één centraal account