Raisin-kennisbank

Home › Kennisbank

Zie je door de spaarrekeningen de rentes niet meer? Slaat je hoofd op hol van begrippen als kwantitatieve verruiming, ECB-beleid en Euribor? Dan ben je niet de enige. De financiële wereld is al ingewikkeld genoeg zonder complexe afkortingen en begrippen.

Op deze pagina hebben we al onze kennisbankartikelen voor je op een rijtje gezet. Klik op de infocards om alles te weten te komen over het onderwerp dat je interesseert.

Rentes

Wat is rente?
Wat is rente?

Iedereen weet waarschijnlijk wat rente is, maar misschien niet hoe de spaarrente bepaald wordt. En misschien vraag je je af waarom banken verschillende rentes bieden en waarom er zo'n groot verschil is met de spaarrentes in Nederland en die bij banken in het buitenland. Raisin legt het allemaal uit.

Lees meer
Effectieve rente op spaargeld
Effectieve rente op spaargeld

Bij het berekenen van de effectieve rente over je spaargeld, wordt het rente-op-rente effect meegenomen. Als je gaat sparen is het dus ook verstandig om te kijken wanneer en hoe vaak de rente wordt bijgeschreven. In dit artikel vind je een rekenvoorbeeld voor het berekenen van de effectieve rente.

Lees meer
Enkelvoudige rente op spaargeld
Enkelvoudige rente op spaargeld

Bij enkelvoudige rente wordt het rente-op-rente effect niet meegenomen. Dit betekent dus dat de rentevergoeding elk jaar gelijk is en je vermogen minder snel groeit dan bij samengestelde rente. Bereken wat dit voor gevolgen heeft voor jouw spaarsaldo en lees wanneer enkelvoudige rente met name in de praktijk toegepast wordt.

Lees meer
Negatieve rente
Negatieve rente

Geld maakt meer geld. Door je geld opzij te zetten ontvang je later meer. Dit principe gaat bij de meeste Nederlandse banken ondertussen nauwelijks of niet meer op. Over grote vermogens heffen sommige banken ondertussen zelfs negatieve rente. Raisin legt uit hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Lees meer
Nominale rente op spaargeld
Nominale rente op spaargeld

Zowel bij spaartegoeden als bij hypotheken spreken economen over nominale rente. Maar wat houdt dit precies in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jouw spaargeld of je hypotheeklasten? We leggen alles uit wat je moet weten over de nominale rente.

Lees meer
Samengestelde rente op spaargeld
Samengestelde rente op spaargeld

Stel, je hebt een spaarrekening en ontvangt rente. Zodra deze rente uitgekeerd is, begin je ook daarop rente te ontvangen. En weer rente op die rente. Enzovoort. Dat is de gemakkelijkste manier om samengestelde rente – of rente op rente – te omschrijven. Samengestelde rente kan een enorm verschil maken bij het opbouwen van vermogen. Lees waarom.

Lees meer
Rentes – ontwikkeling
Rentes – ontwikkeling

Niet alleen de spaarrente is historisch laag. Ook de Euribor-rente, hypotheekrente en kapitaalmarktrentes zijn nog maar net boven of zelfs al onder het nulpunt gedaald. Hoe ziet het verloop van rentes in de afgelopen jaren er uit en wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?

Lees meer
Reële rente op spaargeld
Reële rente op spaargeld

Zolang je geen negatieve rente betaalt, verlies je op z’n minst geen geld. Toch? Helaas is de reële rente niet hetzelfde als de nominale rente. Door inflatie kan je geld zelfs bij een positieve rente ieder jaar minder waard worden. Hoe zit dit precies? Ontdek waarom iedereen (meer) rekening zou moeten houden met de reële rente.

Lees meer

Rendement

Wat is dividendrendement?
Wat is dividendrendement?

Aandelen met weinig koerswinst kunnen toch interessant zijn vanwege een hoog dividendrendement: het rendement op aandelen op basis van het uitgekeerde dividend. Hoe dit precies zit en hoe je het dividendrendement berekent, lees je in dit artikel.

Lees meer
Netto contante waarde
Netto contante waarde

Door de netto contante waarde te berekenen, kun je uitvinden of een investering genoeg rendement oplevert. Helaas is de NCW niet de meest gemakkelijke financiële indicator. Lees dus vooral ons artikel over de netto contante waarde. Met rekenvoorbeelden om dit ingewikkelde concept te verduidelijken.

Lees meer
Wat is reëel rendement?
Wat is reëel rendement?

Bij het berekenen van het ​​reële rendement op spaargeld of beleggingen, houd je rekening met de inflatie. Als de inflatie hoger is dan het nominale rendement, is er sprake van een negatief reëel rendement. In dit artikel vind je de formule voor het berekenen van het reële rendement.

Lees meer
Wat is rendement?
Wat is rendement?

Het rendement dat je behaalt, is het extra geld dat je verdient met een investering. Of verliest. Klinkt eenvoudig genoeg, maar wat is nu precies een gezond rendement? Hoe zit het met de verhouding tussen rendement en risico. In dit artikel ervaar je alles wat je moet weten over het concept ‘rendement’.

Lees meer
Hoe bereken je rendement?
Hoe bereken je rendement?

Op zich is het berekenen van rendement niet zo ingewikkeld. Maar hoe zit het met de exacte berekening van geannualiseerd rendement? Of de invloed van inflatie en samengestelde rente op de uiteindelijke opbouw van vermogen? Alle formules en rekenvoorbeeld die je nodig hebt om jouw rendement te berekenen, vind je hier.

Lees meer
Return on investment – ROI
Return on investment – ROI

De return on investment is een eenvoudige financiële indicator. Je kunt de ROI gebruiken om gemakkelijk resultaten die je behaalt met verschillende investeringsvormen te vergelijken. In deze eenvoud ligt de kracht van de ROI, maar ook een zwakte. Wat zijn de beperkingen en wanneer kun je de ROI goed inzetten?

Lees meer
Wat is U-rendement?
Wat is U-rendement?

Verzekeraars gebruiken dit percentage onder andere voor het bepalen van de waardegroei van levensverzekeringen, als maatstaf voor de winstdeling bij collectieve pensioencontracten of voor de tariefstelling van direct ingaande lijfrentes. Maar wat zijn de gevolgen van een negatief U-rendement? In dit artikel lees je meer.

Lees meer

Banken en spaargeld

Hoe verdienen banken aan jouw spaargeld?
Hoe verdienen banken aan jouw spaargeld?

Een bankrekening is tegenwoordig een onmisbaar goed om betalingen mee te doen en te ontvangen. Maar hoe verdient een bank aan het geld dat op je rekening staat en wat doen banken nog meer naast het verstrekken van rekeningen? Raisin legt uit.

Lees meer
Wat is deflatie?
Wat is deflatie?

De hoge inflatie is maandenlang het gesprek van de dag geweest, maar over deflatie hoor je minder. Wat houdt deflatie precies in? Wat is het effect van deflatie op de economie en jouw spaargeld en is deflatie nou goed of slecht? Lees hier alles over deflatie.

Lees meer
Hoeveel bankrekeningen mag je hebben?
Hoeveel bankrekeningen mag je hebben?

Het kan handig zijn om meerdere rekeningen te hebben. Bijvoorbeeld als je verschillende spaardoelen hebt of samen met je partner een gezamenlijke rekening wil openen. Maar hoeveel rekeningen mag je in Nederland eigenlijk hebben? Raisin legt uit.

Lees meer
En/of rekening
En/of rekening

Ga je samenwonen? Of is er een andere reden waarom je met iemand anders wel een gezamenlijke rekening wil? Dan kan een en/of-rekening handig zijn. Raisin legt uit wat een en/of-rekening is, voor wie zo’n rekening geschikt is en op welke juridische zaken je moet letten.

Lees meer
De 50/30/20 regel
De 50/30/20 regel

Gaat er elke maand meer geld uit dan er binnenkomt? Zou je dolgraag meer willen sparen, maar boek je maandelijks geld terug van je spaarrekening omdat je niet uitkomt? Misschien is de 50/30/20-regel wel wat voor jou!

Lees meer

Belasting

Wat is vlaktaks?
Wat is vlaktaks?

In Nederland ga je meer inkomstenbelasting betalen zodra je meer verdient. Maar in sommige landen betaalt iedereen hetzelfde percentage inkomstenbelasting, ongeacht wat je verdient. Dit wordt de vlaktaks genoemd.

Lees meer

Beleggen

Wat zijn staatsobligaties?
Wat zijn staatsobligaties?

Misschien wil je graag beginnen met beleggen of beleg je al een tijdje en kom je het beleggingsproduct ‘staatsobligaties’ of ‘government bonds’ tegen. En nu vraag je je af: wat zijn staatsobligaties eigenlijk? Hoe kun je hierin beleggen? En is dit een ‘slimme’ belegging? Raisin legt uit.

Lees meer