Het pensioenoverzicht van Raisin

Home › Pensioen

Pensioenen roepen veel vragen op.  De opbouwfase duurt lang en voor de uitkeerfase heb je verschillende opties die het overzicht onoverzichtelijk kunnen maken. Om je op weg te helpen, vind je hier informatie over allerlei verschillende pensioenonderwerpen. Vanaf deze pagina kun je met behulp van de infocards meer te weten komen over de pensioenleeftijd en pensioenindexering, eerder met pensioen gaan en nog veel meer.

3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Pensioen – betekenis

Het woord pensioen heeft twee betekenissen. Aan de ene kant, noemen we het geld dat je tijdens je leven gespaard hebt voor later, jouw pensioen. Aan de andere kant, kun je ook met pensioen gaan. Pensioen wordt ook gebruikt als synoniem voor rentenieren of stoppen met werken.

Daarnaast wordt de AOW-leeftijd vaak gebruikt als synoniem voor de pensioenleeftijd. Dit is niet geheel correct. De AOW-leeftijd en pensioenleeftijd hebben met elkaar te maken, maar niets verplicht je om ook daadwerkelijk pas met pensioen te gaan zodra je de AOW-leeftijd bereikt.

Het verschil tussen de pensioenleeftijd en AOW-leeftijd beschrijven we in dit artikel. Of misschien ben je ook benieuwd hoeveel pensioen Nederlanders gemiddeld opbouwen?

Pensioen – opbouwen

Om later een pensioen uitgekeerd te krijgen, moet je pensioen opbouwen. Het Nederlandse systeem kent drie pijlers. In de eerste pijler, valt je AOW. Deze bouwt vrijwel elke Nederlander automatisch op. In de tweede pijler, vallen pensioenen die je uit loondienst opbouwt. In de derde pijler, bouw je zelf pensioen op, bijvoorbeeld uit een lijfrente.

De drie pijlers van pensioenopbouw:

  1. De eerste pijler omvat in het Nederlandse systeem het basispensioen van de overheid, vastgelegd in de Algemene Ouderdomswet (AOW)
  2. De tweede pijler van het Nederlandse pensioensysteem is je pensioen uit loondienst. Dit bouw je op via de pensioenverzekeraar waar je onder valt, bijvoorbeeld het pensioenfonds voor overheid en onderwijs
  3. In de derde pijler zorg je zelf voor een aanvullend pensioen
Nieuwe pensioenwet 2023
Nieuwe pensioenwet 2023

Per 1 juli 2023 treedt de nieuwe pensioenwet, officieel ‘Wet toekomst pensioenen’ in werking. De nieuwe wet dient ervoor te zorgen dat het pensioen gezamenlijk wordt opgebouwd en de financiële risico’s gedeeld worden tussen werkgevers en werknemers. Wat verandert er precies met deze nieuwe pensioenwet en wat betekent dit voor jouw pensioenvoorziening? Raisin legt uit.

Lees meer
Gemiddeld Pensioen
Gemiddeld Pensioen

Hoe hoog is het gemiddelde pensioen? Het antwoord hang af van wat je meerekent als pensioen. Telt het opnemen van spaargeld of inkomsten uit een tweede huis ook als pensioen. Hoeveel pensioen is ‘normaal’ en wanneer is iemand officieel met pensioen? Vind hier het antwoord op deze vraag.

Lees meer
Aanvullend pensioen
Aanvullend pensioen

Heb je niet genoeg pensioen uit AOW en loondienst? Dan wordt het tijd om na te denken over de derde pijler. Je aanvullende pensioen kun je zelf regelen. Met een lijfrente of banksparen. Of je regelt het helemaal zelf. Wanneer is het belangrijk om ook zelf in actie te komen? En wat is dan je beste optie? Vind een antwoord op je vragen.

Lees meer
Zelf pensioen opbouwen
Zelf pensioen opbouwen

Veel Nederlanders bouwen niet genoeg pensioen op in de eerste twee pijlers (AOW en loondienst). Hierdoor dreigt er een pensioengat. Je kunt dit gat zelf opvullen door een aanvullend pensioen te regelen. Welke opties heb je om ook zelf pensioen op te bouwen? Raisin helpt je een eindje op weg.

Lees meer
Beleggen voor pensioen
Beleggen voor pensioen

Lijfrenten hebben één groot nadeel: je kunt tussentijds niet bij het geld. Wil je flexibel blijven en toch beginnen met het opbouwen van pensioen? Dan kun je gaan beleggen. Wat zijn de voordelen en risico’s van zelf beleggen voor je pensioen? Hoe zit het met belastingen en waarom blijft spaargeld onmisbaar? Vind een antwoord op je vragen.

Lees meer

Lijfrenten en banksparen (bancaire lijfrente)

Als je zelf aanvullend pensioen op wil bouwen, kun je een lijfrenteverzekering afsluiten of bankspaarrekening openen. Wat is het verschil tussen die twee vormen van aanvullend pensioen? Hoe zit het met het uit laten keren van een lijfrente? En kun je vroegtijdig uitstappen?

Lijfrente
Lijfrente

Zodra je een pensioentekort hebt, kun je geld opzijzetten in een lijfrente. Weinig onderwerpen zijn zo belangrijk als je pensioenverzorging. Helaas zijn ook weinig onderwerpen zo ingewikkeld. Lees op onze overzichtspagina’s wat lijfrenten zijn en vind links naar artikelen waarin we in detail ingaan op de verschillende thema’s.

Lees meer
Lijfrente afkopen
Lijfrente afkopen

Wil je voor de uitbetaalfase van je lijfrente af? En kun je de premies niet voor een overbruggingslijfrente inzetten of de lijfrente omzetten? Dan moet je jouw lijfrente afkopen. Naast inkomstenbelasting in Box 1 ga je waarschijnlijk ook revisierente moeten betalen. Wat zijn de gevolgen van afkopen?

Lees meer
Geld beleggen in een lijfrente
Geld beleggen in een lijfrente

Op de zeer lange termijn levert je geld met beleggen vrijwel altijd meer op. Daarom is beleggen vooral interessant bij een lijfrente. Toch is beleggen nooit zonder risico. Veel Nederlanders hebben moeite met de afweging tussen beleggen en sparen. Lees in dit artikel meer over alle voor- en nadelen en leer de gulden middenweg van Raisin kennen.

Lees meer
Lijfrente komt vrij
Lijfrente komt vrij

De opbouwfase is afgesloten. Je lijfrente komt binnenkort vrij. Je hebt nu meer opties dan je denkt. Zo kun je misschien de uitkering nog uitstellen, of je verzekering om laten zetten in een bankrekening. Raisin legt stap voor stap uit wat je opties zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Lees meer
Banksparen
Banksparen

Ook bij de bank kun je een lijfrente opbouwen. Op een bankspaarrekening staat je geld vast tot je AOW. Daarna wordt het opgespaarde saldo uitgekeerd. Wat zijn de voorwaarden voor banksparen? En hoe zit het met de belastingen? Raisin heeft alles wat je moet weten over banksparen op een rijtje gezet.

Lees meer
Lijfrente of banksparen
Lijfrente of banksparen

Bouw je zelf aanvullend pensioen op? Dan heb je bij lijfrenten de keuze tussen banksparen en een lijfrenteverzekering. Waar bouw je meer pensioen op? Wat is de veiligste optie? En wat zijn je opties bij het uitbetalen? Vergelijk de voor- en nadelen van lijfrente en banksparen met dit artikel.

Lees meer
Pensioen – oud en nieuw regime
Pensioen – oud en nieuw regime

Heb je een lijfrente al tientallen jaren geleden afgesloten? Dan ben je misschien een van de gelukkigen die onder het oude regime valt. Het nieuwe regime hanteert een stuk strengere beleid omtrent schenken en uitbetalen. Bekijk hier alle verschillen en voorwaarden van de twee regimes.

Lees meer
Je pensioen afkopen – verstandig?
Je pensioen afkopen – verstandig?

Heb je bij verschillende werkgevers verschillende (kleine) pensioenen opgebouwd? Of een lijfrente openstaan en geld nodig? Dan kun je er soms voor kiezen om je pensioen af te kopen. Hier gelden strenge voorwaarden voor. Hier vind je informatie over het afkopen van je pensioen, de belastingen en meer.

Lees meer
Pensioengids voor zzp’ers
Pensioengids voor zzp’ers

Zzp’ers bouwen niet automatisch pensioen op uit loondienst. Dit is een van de redenen waarom zzp’ers vaker met een pensioengat te maken krijgen. Gelukkig kun je jouw pensioen voor een deel ook zelf regelen. Door vroegtijdig slim te plannen. In onze pensioengids voor zzp’ers laten we je stap voor stap zien hoe.

Lees meer

Pensioen en belastingen

Als je jaarruimte of reserveringsruimte hebt, kun je pensioen opbouwen met belastingvoordeel. In dit geval, wordt de ‘belastingplicht uitgesteld’. De bedragen die je inlegt of voor je ingelegd worden, worden van je belasting afgetrokken. Later betaal je over de uitkering van je pensioen deze uitgestelde belasting.

Zodra je de AOW-leeftijd bereikt, gaat de belastingdruk omlaag. Daarnaast kan je zo met een hoger brutobedrag rendement behalen om jouw pensioenvermogen te laten groeien. Hoe zit het precies met belasting en je pensioen? Lees in de onderstaande artikelen meer.

Pensioen opbouwen Box 3
Pensioen opbouwen Box 3

Pensioenen zijn ingewikkeld. Toch is het belangrijk om precies te begrijpen hoe het zit met het zelf opbouwen van pensioen. Kleine jaarlijkse belastingverschillen kunnen later een enorm verschil maken. Wanneer is het slim om zelf pensioen op te bouwen in Box 1 of Box 3? Vind een antwoord op deze vraag, met rekenvoorbeelden.

Lees meer
Jaarruimte berekenen
Jaarruimte berekenen

Zodra er nog ruimte is om extra pensioen op te bouwen, heet dit je jaarruimte. Je kunt het bedrag aan jaarruimte gebruiken om met belastingvoordeel geld in een lijfrente in te leggen. Naast je jaarruimte heb je misschien ook nog reserveringsruimte uit voorgaande jaren. Wil je precies weten hoe dit zit? Lees dan verder!

Lees meer

Wanneer kan ik met pensioen?

Je kunt altijd besluiten om te stoppen met werken. Dit is niet helemaal hetzelfde als met pensioen gaan. Met pensioen gaan, betekent dat je alvast pensioenuitkeringen gaat ontvangen. Dit kan uit een lijfrente zijn, maar ook uit loondienst.

Ben je benieuwd hoe jij ervoor kunt zorgen dat je vóór de AOW-leeftijd kunt stoppen met werken? En mogelijk al een pensioen in kunt laten gaan? We hebben twee uitgebreide artikelen geschreven over dit onderwerp. Klik op een van de onderstaande infocards.

Pensioen- en AOW-leeftijd
Pensioen- en AOW-leeftijd

De AOW een van de pijlers is van het Nederlandse pensioensysteem. Omdat de Nederlandse bevolking steeds ouder wordt, de overheid besloten om de AOW-leeftijd te verhogen. Is de AOW-leeftijd het zelfde als de pensioenleeftijd? En wanneer kun jij met pensioen? Raisin legt uit.

Lees meer
Eerder stoppen met werken
Eerder stoppen met werken

De AOW-leeftijd schuift steeds verder op. Meer en meer Nederlanders kijken naar mogelijkheden om eerder te stoppen met werken. Wat komt er financieel allemaal op je af? Hoeveel geld ga je nodig hebben – en hoe bereken je dat? Hoe zit het met de belastingen, toeslagen en de spaartaks? Lees alles wat je moet weten in ons grote artikel over eerder stoppen met werken!

Lees meer
Eerder met pensioen
Eerder met pensioen

De pensioenleeftijd is niet hetzelfde als de AOW-leeftijd. Vaak kun je ook voor je AOW al met pensioen gaan. Je hebt verschillende mogelijkheden om vervroegd pensioenuitkeringen in te laten gaan. Hoe regel je dat en wat zijn de voorwaarden? Hoeveel impact heeft dit op je pensioen? Vind een antwoord op deze en meer vragen in dit uitgebreide artikel.

Lees meer
RVU-regeling: voor- en nadelen
RVU-regeling: voor- en nadelen

De RVU-regeling maakt vroegpensioen mogelijk. Echter, tot 2021 moest je extra belasting betalen bij vervroegde uittreding. Sinds de RVU-vrijstelling is dit niet meer het geval. Wat zijn de voor- en nadelen van de RVU-regeling en daarbij behorende vrijstelling? Lees het hier?

Lees meer

Indexering en inflatie

Om ervoor te zorgen dat de koopkracht in je pensioen gelijk blijft, proberen pensioenfondsen en de overheid je pensioen aan te passen aan de inflatie. Dit heet indexering. Zonder indexering, verliest je pensioen ieder jaar 1,5% – 2% van de eigenlijke waarde. In tijden van hoge inflatie ligt dat percentage (veel) hoger.

Lees hieronder alles over het indexeren van pensioenen. In ons artikel over hoeveel pensioen je nodig hebt, laten we onder andere zien hoe groot de invloed van inflatie is op je pensioen.

Hoeveel pensioen nodig?
Hoeveel pensioen nodig?

Heb je een pensioengat? Om deze vraag te beantwoorden, moet je eerst weten hoeveel pensioen je op moet bouwen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Inflatie, rendement op rendement en rente op rente spelen een belangrijke rol in het berekenen van je pensioenbedrag. Volg ons stappenplan om te berekenen hoeveel jij nodig hebt.

Lees meer
Indexering
Indexering

Door pensioen te indexeren wordt de koopkracht van pensioengerechtigden gewaarborgd. Het leven wordt gemiddeld ieder jaar duurder door inflatie. Pensioenen en de AOW stijgen mee om dit op te vangen. Helaas worden pensioenen niet altijd geïndexeerd. Wat betekent dit voor jou, en wat kun je hieraan doen?

Lees meer

Spaar met Raisin voor je pensioen

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer

Spaar voor hogere rentes