ETF’s

Alle informatie over ETF’s voor 2022

Home › Investeren › ETF

Wat is een ETF? ETF’s (exchange traded funds) zijn fondsen die aan de beurs verhandeld worden. In algemeen spraakgebruik wordt het begrip ETF gebruikt als synoniem voor indexfondsen. Deze fondsen volgen met een representatief pakket aan aandelen een onderliggende index. Zoals de AEX.

1,40%
p.j.
Haitong Bank
Portugal
0,65%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
2,40%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Wat is een ETF?

Een indexfonds – vaak wordt ETF als synoniem gebruikt – is een beleggingsproduct. Met behulp van één product kun je een selectie van aandelen kopen. Bijvoorbeeld dezelfde selectie als gebruikt wordt bij het berekenen van een beursindex. 

De aandelen worden in dezelfde verhouding beheerd als de weging van de index. In dit geval spreken we van een indextracker of indexfonds.

Wat betekent ETF?

ETF staat voor exchange traded fund. De eerste twee woorden geven aan dat het fonds aan de beurs verhandeld wordt. Een ETF is in brede zin dus ieder fonds dat aan de beurs verhandeld wordt.

Dit is ook direct het verschil met andere fondsen. Veel fondsen worden actief beheerd, door een uitgevende partij (emittent). Een ETF is vrij verhandelbaar aan de beurs. Er is niet één instantie die de ETF uitgeeft. De prijs van de ETF is afhankelijk van de vraag en het aanbod, net zoals bij andere aandelen.

Wat zijn ETF-aandelen?

Als je een aandeel in een ETF koopt, koop je een klein stukje van het totale beleggingsproduct. Het beleggingsproduct bestaat in dit geval uit een pakket aan aandelen (of andere effecten). Zo wordt je dus aandeelhouder van een groot pakket, dat beheerd wordt door een bepaalde instantie.

De meeste ETF’s zijn indextrackers. Een indexfonds volgt een onderliggende beurskoers. Als de Duitse DAX-index met 10% stijgt, stijgt de waarde van een perfect index-ETF-product ook met 10%.

Wil je meer te weten komen over wat nu precies een ETF is? Vraag je jezelf af wat het verschil is tussen een ETF en een indextracker/indexfonds? En wat een passief fonds precies inhoudt? Lees dan hier verder:

Passieve fondsen
Passieve fondsen

Beleggers in passieve fondsen hebben niet de illusie dat ze het beter weten dan de markt. Passieve indextrackers zijn zo populair dat het woord ondertussen als synoniem gebruikt wordt voor ETF’s. Raisin laat zien wat het geheim is van passieve trackers. En bekijkt of het rendement echt hoger is en het risico echt lager.

Lees meer

ETF – beleggen

Beleggen in ETF’s is populair. Vooral omdat het voor beginnende beleggers een ideale optie is. Met behulp van een ETF kun je risico’s gemakkelijk spreiden over een brede selectie aan aandelen.

Ben je benieuwd hoe je precies een ETF kunt kopen? Of hoe het zit met uitkering van dividend? Raisin stelt verschillende aanbieders voor. En legt het verschil uit tussen een herbeleggend en een uitkerend ETF.

ETF kopen
ETF kopen

ETF’s zijn geliefd onder beginnende beleggers. Op een eenvoudige en overzichtelijke manier kun je een gespreide belegging doen. Er zijn ETF’s in alle vormen en maten. Hoe kies je een ETF dat bij je past? Lees meer over de bonte wereld van ETF’s, de risico’s en de mogelijkheden.

Lees meer
ETF dividend
ETF dividend

Dividend spreekt beleggers aan. Periodieke winstuitkeringen zonder transactiekosten. Ook bij ETF’s kun je dividend uitbetaald krijgen. Er zijn verschillende producten op de markt die gericht zijn op het maximaliseren van dividend. Heb je hier ook echt wat aan als belegger?

Lees meer

ETF – een pakket samenstellen

Bij iedere verstandige beleggingsstrategie hoort een verstandige ETF-portfolio. Door een portefeuille slim samen te stellen, zorg je ervoor dat het risico aansluit bij je situatie.

Ledere belegging komt met risico’s. En die kunnen ook bij ETF’s hoger zijn dan je denkt. Lees meer over wat je hiertegen kunt doen en hoe je een gezonde balans vindt tussen risico en rendement.

ETF-portefeuille
ETF-portefeuille

Beleggen kan riskant zijn. Met een verstandige en gezonde strategie kun je de risico’s goed aanpassen aan je eigen situatie. Bij het samenstellen van je ETF-portfolio is de juiste balans tussen rentedragende beleggingen en volatiele fondsen cruciaal. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Lees meer
ETF risico's
ETF risico's

Als speculatieve belegger moet je risico’s aan kunnen gaan. En niet in zweet uitbreken als je binnen een paar weken de helft van je investering ziet verdampen. Dat is voor weinig mensen weggelegd. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen wat de risico’s van ETF’s zijn.

Lees meer

ETF – welke index wil je volgen?

Er zijn duizenden ETF’s op de markt beschikbaar. Iedere onderliggende index heeft zijn eigen voor- en nadelen. Andere ETF’s zijn daarnaast gericht op opkomende landen. Deze volgen vaak geen index maar hebben een pakket aan effecten die de economische situatie van het land weergeeft.

Weer andere ETF’s volgen slechts één sector, zoals de IT. Of proberen om de gehele wereldmarkt af te beelden. Ontdek waar je uit kunt kiezen, en hoe riskant zulke beleggingen zijn.

Indextracker
Indextracker

Vaak worden de begrippen indextracker en ETF als synoniemen gebruikt. Maar niet iedere indextracker is een ETF, en niet iedere ETF is een indextracker. Goede indextrackers passen in verstandige ETF-portefeuilles. Dus wat is een goede tracker? Alle ins en outs over indextrackers vind je hier.

Lees meer
ETF AEX
ETF AEX

Een ETF die de Nederlandse AEX trackt. Een veilige en logische keuze voor Nederlanders? Wist je bijvoorbeeld dat dividendbelasting een stuk eenvoudiger te regelen kan zijn bij een AEX-ETF? Raisin laat zien welke voordelen onze thuismarkt heeft voor beleggers. En wat de risico’s zijn.

Lees meer
ETF DAX
ETF DAX

Een marktkapitalisering van bijna 1000 miljard euro. Een van de tien grootste indexen ter wereld. De DAX is een belangrijke index, en veel beleggers zien mogelijkheden. Ook vanwege de oerstevige Duitse economie. Hoe profiteer je hier als Nederlandse belegger van? En hoe stabiel is de index eigenlijk?

Lees meer
MSCI World Index
MSCI World Index

Vrijwel iedere belegger kent de MSCI World Index. De tracker probeert vrijwel de gehele wereldmarkt af te dekken. Lees meer over hoe de tracker in elkaar steekt. En hoe zit het met de volatiliteit en performance over de afgelopen jaren?

Lees meer
ETF wereldwijd
ETF wereldwijd

Kansen benutten in opkomende markten? Of risico’s spreiden door in verschillende landen te investeren? ETF’s in exotische markten lijken veelbelovend. Maar onderschat de risico’s niet. De wereldeconomie is sterk vervlochten en een stevige globale crisis dreunt in alle markten door.

Lees meer

Prestaties van enkele grote ETF's in de afgelopen jaren

ETF (peildatum 08/04/2022) 1 jaar 3 jaar 5 jaar
MSCI World Index +4,1% +40% +63,2%
VanEck AEX +3,3% +37,1% +57,8%
Lyxor Core DAX -7,6% +15,7% +12,7%
Vanguard FTSE All-World +11,9% +45,5% +65,6%
iShares Global Clean Energy +1,33% +124% +163,4%