Investeren in ETF’s

Alle informatie over ETF’s voor 2024

Home › Investeren › ETF

Wat is een ETF? ETF’s (exchange traded funds) zijn fondsen die aan de beurs verhandeld worden. In algemeen spraakgebruik is een ETF een synoniem voor indexfonds. Deze fondsen volgen met een representatief pakket aan aandelen een onderliggende index, zoals de AEX.

Wat is een ETF?

Een indexfonds – vaak wordt ETF als synoniem gebruikt – is een beleggingsproduct. Met behulp van één product kun je een selectie van aandelen kopen. Bijvoorbeeld dezelfde selectie als gebruikt wordt bij het berekenen van een beursindex. 

De aandelen worden in dezelfde verhouding beheerd als de weging van de index. In dit geval spreken we van een indextracker of indexfonds.

De afkorting ETF staat voor exchange traded fund. De eerste twee woorden geven aan dat het fonds aan de beurs verhandeld wordt. Een ETF is in brede zin dus ieder fonds dat aan de beurs verhandeld wordt.

Dit is ook direct het verschil met andere fondsen. Veel fondsen worden actief beheerd, door een uitgevende partij (emittent). Een ETF is vrij verhandelbaar aan de beurs. Er is niet één instantie die de ETF uitgeeft. De prijs van de ETF is afhankelijk van de vraag en het aanbod, net zoals bij andere aandelen.

3,26%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

ETF – een pakket samenstellen

Beleggen in ETF’s is populair. Vooral omdat het voor beginnende beleggers een ideale optie is. Met behulp van een ETF kun je risico’s gemakkelijk spreiden over een brede selectie aan aandelen.

Bij iedere verstandige beleggingsstrategie hoort dan ook een verstandige ETF-portfolio. Door een portefeuille slim samen te stellen, zorg je ervoor dat het risico aansluit bij je situatie.

ETF-portefeuille
ETF-portefeuille

Beleggen kan riskant zijn. Met een verstandige en gezonde strategie kun je de risico’s goed aanpassen aan je eigen situatie. Bij het samenstellen van je ETF-portfolio is de juiste balans tussen rentedragende beleggingen en volatiele fondsen cruciaal. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Lees meer
ETF’s – risico’s
ETF’s – risico’s

Als speculatieve belegger moet je risico’s aan kunnen gaan. En niet in zweet uitbreken als je binnen een paar weken de helft van je investering ziet verdampen. Dat is voor weinig mensen weggelegd. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen wat de risico’s van ETF’s zijn.

Lees meer
Dividend-ETF’s
Dividend-ETF’s

Dividend spreekt beleggers aan. Periodieke winstuitkeringen zonder transactiekosten. Ook bij ETF’s kun je dividend uitbetaald krijgen. Er zijn verschillende producten op de markt die gericht zijn op het maximaliseren van dividend. Heb je hier ook echt wat aan als belegger?

Lees meer
Fysieke ETF's
Fysieke ETF's

ETF’s zijn een populair beleggingsproduct en er zijn verschillende soorten ETF's. Lees hier wat een fysieke ETF is, wat het verschil is met een synthetische ETF en wat de voor- en nadelen zijn van fysieke ETF's.

Lees meer

ETF – welke index wil je volgen?

Er zijn duizenden ETF’s op de markt beschikbaar. Iedere onderliggende index heeft zijn eigen voor- en nadelen. Andere ETF’s zijn daarnaast gericht op opkomende landen. Deze volgen vaak geen index maar hebben een pakket aan effecten die de economische situatie van het land weergeeft.

Weer andere ETF’s volgen slechts één sector, zoals de IT. Of proberen om de gehele wereldmarkt af te beelden. Ontdek waar je uit kunt kiezen, en hoe riskant zulke beleggingen zijn.

Prestaties van enkele grote ETF's in de afgelopen jaren

ETF (peildatum 28 december 2023) 1 jaar 3 jaar 5 jaar
MSCI World Index 13,56% 7,56% 10,53%
VanEck AEX 14,72% 8,62% 12,03%
Lyxor Core DAX -7,60% +1,80% -3,70%
Vanguard FTSE All-World -7,68% +17,67% +45,43%
iShares Global Clean Energy -5,29% +20,23% +18,01%
Passieve fondsen
Passieve fondsen

Beleggers in passieve fondsen hebben niet de illusie dat ze het beter weten dan de markt. Passieve indextrackers zijn zo populair dat het woord ondertussen als synoniem gebruikt wordt voor ETF’s. Raisin laat zien wat het geheim is van passieve trackers. En bekijkt of het rendement echt hoger is en het risico echt lager.

Lees meer
Een ETF kopen
Een ETF kopen

ETF’s zijn geliefd onder beginnende beleggers. Op een eenvoudige en overzichtelijke manier kun je een gespreide belegging doen. Er zijn ETF’s in alle vormen en maten. Hoe kies je een ETF dat bij je past? Lees meer over de bonte wereld van ETF’s, de risico’s en de mogelijkheden.

Lees meer
Indextrackers
Indextrackers

Vaak worden de begrippen indextracker en ETF als synoniemen gebruikt. Maar niet iedere indextracker is een ETF, en niet iedere ETF is een indextracker. Goede indextrackers passen in verstandige ETF-portefeuilles. Dus wat is een goede tracker? Alle ins en outs over indextrackers vind je hier.

Lees meer