Raisin-economie

Home › Economie

Zowel de nationale als de Europese en de wereldeconomie zijn van invloed op de spaarrentes en dus op wat jij uiteindelijk op je spaar- en/of depositorekening ontvangt. Sommige begrippen en aspecten komen vaak voorbij in het nieuws en de (financiële) media. Misschien weet je niet precies wat deze betekenen en waarom ze van invloed zijn op jouw spaargeld. Hier doen we verschillende economische aspecten uitvoerig uit de doeken.

Recessie

Recessie opkomst?
Recessie opkomst?

In de afgelopen 12 maanden is er sprake geweest van een hoge inflatie en een krimpende economie. Momenteel is er nog steeds sprake van een milde recessie. Zet deze zich door in 2024 en wat betekent dit voor spaarrentes?

Lees meer

Besluiten centrale banken

ECB rentebesluiten 2024
ECB rentebesluiten 2024

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft sinds de tweede helft van 2022 een aantal rentebesluiten genomen. Door deze besluiten is de ECB rente in relatief korte tijd stapsgewijs verhoogd van 0% tot 3,25%. Stijgt de spaarrente mee en kunnen we verdere renteverhogingen verwachten in 2024?

Lees meer
FED rentebesluit recent overzicht
FED rentebesluit recent overzicht

De Federal Reserve (FED), de centrale bank van de Verenigde Staten, speelt een belangrijke rol in het bepalen van het monetaire beleid in Amerika. Dit beleid heeft grote invloed op zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie. Wat is het effect van het beleid van de FED op de Europese en Nederlandse economie en wat betekent dit voor de spaarrente? Raisin legt uit.

Lees meer