Spaarrente verwachting

voor 2024 tot 2026, 2030 en daarna

Home › Sparen › Verwachting spaarrente

Sinds anderhalf jaar zitten de spaarrentes op spaarrekeningen en depositorekeningen eindelijk weer in de lift. Toch lopen de spaarrentes bij de Nederlandse grootbanken (nog steeds) achter op de ECB rente. Blijft dit zo in 2024? Ontdek wat de spaarrenteverwachtingen zijn voor 2024 en de jaren daarna.

In het kort
 • De spaarrente in Nederland hangt nauw samen met de depositorente van de ECB
 • De ECB heeft sinds juli 2022 de rente stapsgewijs verhoogd van een nulrente naar 4,00% per 20 september 2023
 • Als reactie op deze renteontwikkeling hebben de Nederlandse (groot)banken een aantal renteverhogingen doorgevoerd.
 • Verdere rentestijgingen in 2024, vooral bij banken in andere EU-landen, zijn niet uitgesloten 
3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,20%
p.j.
BluOr Bank AS
Letland
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Februari 2024: ECB rente nog steeds op recordstand; what's next?

De depositorente was al sinds 27 juli 2022 niet meer negatief, maar aan het begin van 2022 jaar had iedere expert je voor gek verklaard als je zou voorspellen dat de ECB op 8 september 2022 de rente nogmaals zou verhogen, met 75 basispunten. In november 2022 was er weer sprake van een ECB rentestijging van nogmaals 75 basispunten tot 1,50%. Dit was een nieuw record sinds 2008. Na meerdere verdere verhogingen in een jaar tijd, staat de ECB rente per 20 september 2023 op de hoogste stand ooit; namelijk op 4,00%.

De vraag is nu: what’s next? De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), heeft ondertussen de rentes veel verder verhoogd en deze staan al een aantal maanden op 5,25% – 5,50%. De verwachting is niet dat de ECB de Federal Reserve hierin zal volgen uit angst voor een economische recessie. Ook nu de inflatie flink is afgezwakt lijken verdere renteverhogingen minder aannemelijk.

Aan het begin van 2023, toen de ECB rente nog op 2,00% stond, hadden analisten de verwachting dat de depositorente van de ECB in september op 3,75% zou staan. Niet alleen is deze voorspelling uitgekomen, de depositorente staat per 20 september op een recordstand van 4,00%.

Stijgende centrale-bankrentes leiden meestal tot hogere spaarrentes. Ondanks dat de grootbanken, waar nog altijd het merendeel van de Nederlandse spaarders hun geld parkeert, de spaarrente stapsgewijs hebben verhoogd, bieden deze banken nog steeds bescheiden percentages.

Vooral bij stijgende en stabiele ECB-rentes dienen spaarders zelf in actie te komen om te profiteren van de meest aantrekkelijke rentes. Deze vind je voornamelijk bij bankrekeningen in het buitenland.

Spaarrente verwachting 2024

In november 2022 heeft de ECB de rente opnieuw verhoogd. De grootbanken voelden zich gedwongen om navolging te geven aan deze rentestijging en verhoogden de spaarrente per 1 december 2022 tot een bescheiden +0,25%. De ECB heeft in korte tijd meerdere verhogingen doorgevoerd en per 20 september 2023 hanteert de ECB een rente van 4,00%. De Rabobank reageerde op de ECB renteverhogingen door in februari 2023 de spaarrente te verhoging tot 0,50%. Op 1 maart 2023 gaven ING en ABN Amro hier navolging aan waardoor de weg omhoog was ingezet.

Op 1 mei 2023 ging de spaarrente bij de grootbanken opnieuw omhoog tot 0,75%. Sinds juli vorig jaar hebben de Rabobank, ING en ABN AMRO nog twee keer de spaarrente  verhoogd. Sinds 1 augustus vorig jaar staat de spaarrente bij de Rabobank en de ABN AMRO bank op 1,25% . Op 15 augustus 2023 ging de spaarrente bij de ING opnieuw omhoog van 1,00% naar 1,25% (voor tegoeden tot € 10.000). In juli 2023 kondigde de Rabobank aan de spaarrente voor de vijfde keer dit jaar te verhogen tot 1,50% per 15 augustus 2023. Vóór de aankondiging van de Raad van Bestuur van de ECB in september, liet de Rabobank al weten de spaarrente nogmaals te verhogen. De Rabobank biedt per 11 september 2023 1,70% op vrij opneembaar spaargeld (tot € 20.000; 1,60% op tegoeden tot € 100.000). In navolging hiervan hanteren ABN Amro en de ING per 15 oktober 2023 een spaarrente van 1,50% (bij ING op tegoeden tot € 10.000; bij ABN Amro op tegoeden tot € 500.000).

De rente die jij als Nederlandse spaarder ontvangt, hangt grotendeels samen met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Per 20 september 2023 staat de ECBrente op 4,00%. Dit betekent dat banken erop verdienen als ze jouw spaargeld laten ‘overnachten’ bij de ECB en als spaarder zou je hiervan moeten profiteren in de vorm van hogere rentes.

Bekijk ook onze pagina’s met de huidige spaarrentes en de rentebesluiten van de ECB voor een actueel overzicht

Ondanks meerdere rentestijgingen bij de grootbanken , vragen veel mensen zich nog steeds af wanneer de spaarrente meer in de pas gaat lopen van het ECB-beleid, vooral nadat de banken recordwinsten hadden gerapporteerd.

Wat is de spaarrente voorspelling?

 • De spaarrentes kunnen in de toekomst nog verder stijgen door meer competitie op de markt.
 • De ECB rente staat op de hoogste stand ooit en de inflatie is, na een recordhoogte in 2022, inmiddels flink gedaald. Hierdoor lijken verdere ECB renteverhogingen minder waarschijnlijk.
 • De rentes op termijndeposito’s zijn momenteel stabiel. Bij Raisin ontvang je de hoogste spaarrentes in Europa. Profiteer van een rente van 3,75% op een spaardeposito van één jaar vast en 3,60% p.j. op twee jaar vast.
Rentes – ontwikkeling
Rentes – ontwikkeling

Na jaren van historisch lage rentes op de spaar-, hypotheek-, en kapitaalmarkt alsmede een lage Euribor-rente, zitten deze rentes sinds kort stevig in de lift nulpunt gedaald. Hoe zag het verloop van rentes in de afgelopen jaren er uit en wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?

Lees meer
Reële rente op spaargeld
Reële rente op spaargeld

Zolang je geen negatieve rente betaalt, verlies je op z’n minst geen geld. Toch? Helaas is de reële rente niet hetzelfde als de nominale rente. Door inflatie kan je geld zelfs bij een positieve rente ieder jaar minder waard worden. Hoe zit dit precies? Ontdek waarom iedereen (meer) rekening zou moeten houden met de reële rente.

Lees meer
Nominale rente op spaargeld
Nominale rente op spaargeld

Zowel bij spaartegoeden als bij hypotheken spreken economen over nominale rente. Maar wat houdt dit precies in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jouw spaargeld of je hypotheeklasten? We leggen alles uit wat je moet weten over de nominale rente.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

We sturen je (maximaal) eens per week een nieuwsbrief over de volgende thema's:

  Interessante aanbiedingen en promoties

  Exclusieve spaarproducten en (top)rentes op ons spaarplatform

  Het laatste nieuws en relevante artikelen

Spaarrente verwachting 2024

Afhankelijk van de ontwikkeling van de ECB rente, is een verhoging van de spaarrente bij de Nederlandse grootbanken op de korte en middellange termijn niet waarschijnlijk

Gezien de demografische en technologische ontwikkelingen lijkt een grote stijging van de spaarrente niet waarschijnlijk. De vergrijzing van de samenleving zorgt voor (nog) meer aanbod aan spaargeld en door technologische ontwikkelingen is er steeds vraag naar investeringsgeld. Een tech startup-onderneming heeft namelijk minder geld nodig dan een traditionele fabriek.

Echter, in andere EU landen is de vraag nog steeds groter en banken in deze landen bieden dan ook aantrekkelijkere spaarrentes.

Verwachting spaarrente in 2024, 2025, 2030 en daarna

Jaartal Verwachting laag Verwachting hoog
2024 1,5 2%
2025 0,5% - 1,0% 2,5% -3,0%
2030 0,5% 3-4%
2035 0,5% 3-4%
2040 0,5% 3-4%

Zal de spaarrente verder stijgen?

De grootbanken hebben tussen februari en september 2023 meerdere renteverhogingen doorgevoerd als antwoord op het ECB-beleid. Normaal gesproken volgt de spaarrente vrij nauwgezet de depositorente van de Europese Centrale Bank. Echter, de meeste grotere banken voelen zich niet gedwongen om in de pas te lopen van de ECB.

In september 2022 heeft de ECB voor het eerst sinds januari 2016 de rente in de plus getrokken als wapen tegen de hoge inflatie van 2022. De ECB heeft sindsdien de depositorente stapsgewijs verhoogd en sinds 20 september 2023 staat deze op een recordstand van 4,00%. Hierdoor zitten de spaarrentes bij veel kleinere en buitenlandse banken al een tijdje in de lift. 

Na een flinke daling van de inflatie is er eindelijk weer sprake van positieve reële rentes. De rentes op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen, vooral bij banken in het buitenland, zijn momenteel hoog genoeg om de huidige inflatie van 1,3% –  3,4% exclusief energie – (december 2023) te compenseren. De vooruitzichten op de korte termijn suggereren dat deze rentetarieven waarschijnlijk niet zo explosief zullen stijgen zoals afgelopen jaar, maar op de middellange termijn zeer aantrekkelijk zullen blijven.

Spaarrekeningen vergelijken
Spaarrekeningen vergelijken

Wil je weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Depositorekeningen vergelijken
Depositorekeningen vergelijken

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer

Alle aanbiedingen van Raisin