Spaarrente verwachting

voor 2023 tot 2025, 2030 en daarna

Home › Sparen › Verwachting spaarrente

Sinds de zomer van 2022 zitten de spaarrentes op spaarrekeningen en depositorekeningen eindelijk weer in de lift. Op basis van meerdere recente ECB renteverhogingen, is de spaarrente bij de grootbanken in 2023 meer dan vijf keer zo hoog vergeleken met vorig jaar. Hoe ziet de spaarrente prognose eruit voor de aankomende jaren?

In het kort
  • De spaarrente in Nederland hangt nauw samen met de depositorente van de ECB
  • De ECB heeft sinds juli 2022 de rente stapsgewijs verhoogd van een nulrente naar 4,00% per 20 september
  • Als reactie op deze ontwikkeling hebben de Nederlandse (groot)banken een aantal renteverhogingen doorgevoerd.
  • Het is de verwachting dat de spaarrente tarieven zullen blijven stijgen in 2023, vooral bij banken in andere EU-landen

Kunnen we op korte of middellange termijn weer hoge rentes verwachten? Ontdek wat de spaarrenteverwachtingen zijn voor 2023 en de jaren daarna.

Bekijk ook de actuele spaarrentes.

2,76%
p.j.
Nordax Bank
Zweden
4,00%
p.j.
BFF Bank
Italië
4,25%
p.j.
Rietumu Bank
Letland

September 2023: na ongekende grote stappen van ECB, what's next?

De depositorente was al sinds 27 juli 2022 niet meer negatief, maar een jaar geleden had iedere expert je voor gek verklaard als je zou voorspellen dat de ECB op 8 september 2022 de rente nogmaals zou verhogen, met 75 basispunten. In november 2022 verhoogde de ECB de rente opnieuw met nogmaals 75 basispunten tot 1,50%. Dit was een nieuw record sinds 2008. Na meerdere verdere verhogingen in een jaar tijd staat de ECB rente per 20 september op de hoogste stand ooit; namelijk 4,00%.

De vraag is nu: what’s next? De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), heeft ondertussen de rentes veel verder verhoogd naar 5,25% – 5,50%. De verwachting is niet dat de ECB de Federal Reserve hierin zal volgen uit angst voor een economische recessie, maar een verdere stijging van de rentestanden is niet uitgesloten. De financiële markten pasten hun rente-voorspellingen voor dit jaar alvast naar boven aan.

Aan het begin van het jaar, toen de ECB rente nog op 2,00% stond, hadden analisten de verwachting dat de depositorente van de ECB in september op 3,75% zou staan. Niet alleen is deze voorspelling uitgekomen, de depositorente staat per 20 september op een recordstand van 4,00%.

Stijgende centrale-bankrentes leiden meestal tot hogere spaarrentes. Ondanks dat de grootbanken, waar nog altijd het merendeel van de Nederlandse spaarders hun geld parkeert, de spaarrente stapsgewijs hebben verhoogd, bieden deze banken nog steeds bescheiden percentages.

Vooral bij stijgende ECB-rentes dienen spaarders zelf in actie te komen om te profiteren van de meest aantrekkelijke rentes. Deze vind je voornamelijk bij banken in het buitenland.

Spaarrente verwachting 2023

In november 2022 heeft de ECB de rente opnieuw verhoogd en de grootbanken voelden zich gedwongen om hieraan navolging te geven en verhoogden de rente per 1 december 2022 tot een bescheiden +0,25%. De ECB heeft in korte tijd meerdere verhogingen doorgevoerd en per 20 september 2023 hanteert de ECB een rente van 4,00%. De Rabobank reageerde op de ECB renteverhogingen door in februari de spaarrente te verhoging tot 0,50%. Op 1 maart gaven ING en ABN Amro hier navolging aan.

Op 1 mei hebben de grootbanken wederom de spaarrente verhoogd tot 0,75%. Sinds juli hebben de Rabobank, ING en ABN AMRO nog twee keer de spaarrente  verhoogd. Sinds 1 augustus staat de spaarrente bij de Rabobank en de ABN AMRO bank op 1,25% . De ING verhoogde per 15 augustus de spaarrente van 1,00% tot 1,25% (voor tegoeden tot € 10.000). In juli 2023 kondigde de Rabobank aan de spaarrente voor de vijfde keer dit jaar te verhogen tot 1,50% per 15 augustus. Vóór de aankondiging van de Raad van Bestuur van de ECB in september, liet de Rabobank al weten de spaarrente nogmaals te verhogen. De Rabobank biedt per 11 september 1,70% op vrij opneembaar spaargeld (tot € 20.000; 1,60% op tegoeden tot € 100.000). De kans is groot dat de andere grootbanken de Rabobank zullen volgen en ook een verhoging zullen aankondigen.

De rente die jij als Nederlandse spaarder ontvangt, hangt grotendeels samen met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Per 20 september staat de ECBrente op 4,00%. Dit betekent dat banken erop verdienen als ze jouw spaargeld laten ‘overnachten’ bij de ECB en als spaarder zou je hiervan moeten profiteren in de vorm van hogere rentes.

Ondanks dat de grootbanken de spaarrentes meerdere keren hebben verhoogd, vragen veel mensen zich nog steeds af wanneer de spaarrente meer in de pas gaat lopen van het ECB-beleid, vooral nadat de banken recordwinsten hadden gerapporteerd.

Wat is de spaarrente voorspelling?

Rentes – ontwikkeling
Rentes – ontwikkeling

Na jaren van historisch lage rentes op de spaar-, hypotheek-, en kapitaalmarkt alsmede een lage Euribor-rente, zitten deze rentes sinds kort stevig in de lift nulpunt gedaald. Hoe zag het verloop van rentes in de afgelopen jaren er uit en wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?

Lees meer
Reële rente op spaargeld
Reële rente op spaargeld

Zolang je geen negatieve rente betaalt, verlies je op z’n minst geen geld. Toch? Helaas is de reële rente niet hetzelfde als de nominale rente. Door inflatie kan je geld zelfs bij een positieve rente ieder jaar minder waard worden. Hoe zit dit precies? Ontdek waarom iedereen (meer) rekening zou moeten houden met de reële rente.

Lees meer
Nominale rente op spaargeld
Nominale rente op spaargeld

Zowel bij spaartegoeden als bij hypotheken spreken economen over nominale rente. Maar wat houdt dit precies in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jouw spaargeld of je hypotheeklasten? We leggen alles uit wat je moet weten over de nominale rente.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

We sturen je (maximaal) eens per week een nieuwsbrief over de volgende thema's:

    Interessante aanbiedingen en promoties

    Exclusieve spaarproducten en (top)rentes op ons spaarplatform

    Het laatste nieuws en relevante artikelen

Spaarrente verwachting 2023 en 2024

Op de middellange termijn is te verwachten dat de rentes nog verder stijgen. Een verdere verhoging van de spaarrente tot 1,75% op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen is op de korte tot middellange termijn mogelijk.

Gezien de demografische en technologische ontwikkelingen lijkt een grote stijging van de spaarrente niet waarschijnlijk. De vergrijzing van de samenleving zorgt voor (nog) meer aanbod aan spaargeld en door technologische ontwikkelingen is er steeds vraag naar investeringsgeld. Een tech startup-onderneming heeft namelijk minder geld nodig dan een traditionele fabriek.

Verwachting spaarrente in 2025, 2030 en daarna

Jaartal Verwachting laag Verwachting hoog
2025 0,5% - 1,0% 2,5% -3,0%
2030 0,5% 3-4%
2035 0,5% 3-4%
2040 0,5% 3-4%

Zal de spaarrente verder stijgen?

De grootbanken hebben tussen februari en augustus meerdere renteverhogingen doorgevoerd als antwoord op het ECB-beleid. Normaal gesproken volgt de spaarrente vrij nauwgezet de depositorente van de Europese Centrale Bank. Echter, de meeste grotere banken voelen zich niet gedwongen om in de pas te lopen van de ECB.

In september 2022 heeft de ECB voor het eerst sinds januari 2016 de rente in de plus getrokken als wapen tegen de hoge inflatie van 2022. De ECB heeft sindsdien de depositorente stapsgewijs verhoogd en per 20 september staat deze op een recordstand van 4,00%. Hierdoor zitten de spaarrentes bij veel kleinere en buitenlandse banken al een tijdje in de lift. 

Ondank de renteverhogingen bij de Nederlandse grootbanken in 2023, zullen vooral de rentes op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen naar verwachting niet hoog genoeg stijgen om de huidige inflatie van 3% (september 2023) te compenseren. Overweeg daarom ook eens je opties over de grens.

Spaarrekeningen vergelijken
Spaarrekeningen vergelijken

Wil je weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Depositorekeningen vergelijken
Depositorekeningen vergelijken

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer

Alle aanbiedingen van Raisin