De verwachtingen voor de spaarrentes

van 2022 tot 2025, 2030 en daarna

Home › Sparen › Verwachting spaarrente

De rente stijgt! Sinds de zomer van 2022 zitten de spaarrentes op spaarrekeningen en depositorekeningen eindelijk weer in de lift. We kunnen met redelijk wat zekerheid stellen dat de rentes op de korte tot middellange termijn zullen blijven stijgen. Maar hoe lang blijft deze positieve trend doorgaan en wat gaat de rente verder nog doen? Lees de spaarrente prognose van Raisin, voor 2022 en daarna!

In het kort
 • De spaarrente in Nederland hangt nauw samen met de depositorente van de ECB
 • In juli 2022 ging de ECB-rente omhoog naar een nulrente. Het is de eerste keer dat banken geen geld hoeven te betalen aan de ECB sinds 11 juni 2014
 • Nadat de ECB in september 2022 de rente met maar liefst 75 basispunten heeft verhoogd, staat de rente in november 2022 na een nieuwe verhoging op +1,5%
 • Ondertussen zien we een reactie van de Nederlandse (groot)banken, die op z’n minst negatieve rentes afschaffen
 • Rentes op spaarrekeningen die de inflatie compenseren, zijn ook op de middellange termijn nog onwaarschijnlijk

Kunnen we op korte of middellange termijn weer hoge rentes verwachten? In dit artikel leggen we uit wat de spaarrenteverwachtingen zijn voor de tweede helft van 2022 en de jaren daarna.

Bekijk ook de actuele spaarrentes.

2,68%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
1,00%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
2,70%
p.j.
Banca Progetto
Italië

November 2022: na ongekende grote stappen van ECB, what's next?

De depositorente was al sinds 27 juli 2022 niet meer negatief, maar aan het begin van het jaar had iedere expert je voor gek verklaard als je zou voorspellen dat de ECB op 8 september 2022 de rente nogmaals zou verhogen, met 75 basispunten. In november 2022 verhoogde de ECB de rente opnieuw met nogmaals 75 basispunten en deze staat nu op 1,5%, een nieuw record sinds 2008.

De vraag is nu: what’s next? De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), heeft ondertussen de rentes al een stuk hoger opgetrokken, naar +3% – 3,25%. De verwachting is niet dat de ECB de Federal Reserve hierin zal volgen uit angst voor een economische recessie, maar een verdere stijging van de rentestanden is niet uitgesloten.

Stijgende centralebankrentes leiden meestal tot hogere spaarrentes, maar de grootbanken, waar nog altijd het merendeel van de Nederlandse spaarders hun geld parkeert, geven hieraan maar mondjesmaat navolging, zelfs niet nu banken weer geld verdienen op het stallen van spaargeld bij de ECB.

Vooral bij stijgende ECB-rentes dienden spaarders zelf in actie te komen om aantrekkelijkere rentes bij de grootbanken af te dwingen.

Spaarrente verwachting 2023

In november 2022 heeft de ECB de rente opnieuw verhoogd en de grootbanken voelde zich gedwongen om hieraan navolging te geven en verhogen de rente per 1 december 2022 tot een bescheiden +0,25%. Al hoewel een verdere ECB-rentestijging niet valt uit te sluiten, is het niet waarschijnlijk dat de grootbanken rentes van meer dan een half procent op dagelijks opvraagbaar spaargeld zullen aanbieden.

De rente die jij als Nederlandse spaarder ontvangt, hangt grotendeels samen met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Momenteel is de rente +1,5 procent. Dit betekent dat banken verdienen als ze jouw spaargeld laten ‘overnachten’ en als spaarder zou je hiervan moeten profiteren in de vorm van hogere rentes.

Ondanks dat de grootbanken de rente op spaargelden op 1 december 2022 verhogen tot +0,25%, vragen veel mensen zich af wanneer deze meer in de pas gaat lopen van het ECB-beleid.

Wat is de verwachting?

 • De spaarrentes kunnen verder stijgen.
 • Verdere verhogingen van de ECB-rente zijn mogelijk; het blijft de vraag of dit invloed zal hebben op de spaarrentes.
 • Nu de ECB-rente positief is, zullen negatieve rentes verleden tijd zijn
 • De rentes op termijndeposito’s gaan nog verder stijgen! Bij Raisin ontvang je inmiddels al een rente van 2,68% op een looptijd van één jaar en 3,07% p.j. op twee jaar vast
Rentes – ontwikkeling
Rentes – ontwikkeling

Niet alleen de spaarrente is historisch laag. Ook de Euribor-rente, hypotheekrente en kapitaalmarktrentes zijn nog maar net boven of zelfs al onder het nulpunt gedaald. Hoe ziet het verloop van rentes in de afgelopen jaren er uit en wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?

Lees meer
Reële rente op spaargeld
Reële rente op spaargeld

Zolang je geen negatieve rente betaalt, verlies je op z’n minst geen geld. Toch? Helaas is de reële rente niet hetzelfde als de nominale rente. Door inflatie kan je geld zelfs bij een positieve rente ieder jaar minder waard worden. Hoe zit dit precies? Ontdek waarom iedereen (meer) rekening zou moeten houden met de reële rente.

Lees meer
Nominale rente op spaargeld
Nominale rente op spaargeld

Zowel bij spaartegoeden als bij hypotheken spreken economen over nominale rente. Maar wat houdt dit precies in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jouw spaargeld of je hypotheeklasten? We leggen alles uit wat je moet weten over de nominale rente.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

We sturen je (maximaal) eens per week een nieuwsbrief over de volgende thema's:

  Interessante aanbiedingen en promoties

  Exclusieve spaarproducten en (top)rentes op ons spaarplatform

  Het laatste nieuws en relevante artikelen

Spaarrente verwachting 2023 en 2024

Op de middellange termijn is te verwachten dat de rentes weer gaan stijgen. Vooral zodra de centrale banken van Europa en de Verenigde Staten minder geld op gaan kopen. Een stapsgewijze verhoging van de rentes, naar niveaus van tussen een half procent en één procent op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen, is op de korte tot middellange termijn mogelijk.

Hierbij moet wel genoemd worden dat een grote stijging in de komende decennia niet waarschijnlijk is. Vooral gezien demografische en technologische ontwikkelingen. Zo zorgt de vergrijzing voor nog meer aanbod aan spaargeld. Daarnaast zorgt de technologische revolutie voor minder vraag naar investeringsgeld (een fabriek is duurder dan een startup-onderneming).

Verwachting spaarrente in 2025, 2030 en daarna

Jaartal Verwachting laag Verwachting hoog
2025 0,5%-1,0% 2,5%-3,0%
2030 0,5% 3-4%
2035 0,5% 3-4%
2040 0,5% 3-4%

Waarom is de huidige spaarrente zo laag?

Spaarrekeningen en depositorekeningen zijn financiële dienstverleningen. De bank biedt deze diensten aan, zoals het beschikbaar stellen van een rekening, aanbieden van geldopnames en het veilig houden van jouw geld. Het beschikbaar stellen van jouw spaargeld is dan als tegenprestatie niet voldoende meer om voor deze diensten te compenseren. Vooral niet als de bank nog altijd relatief goedkoop aan geld kan komen

Wanneer kan de spaarrente weer gaan stijgen?

Niemand weet precies wanneer de spaarrentes van de grootbanken ook weer gaan stijgen. Normaal gesproken volgt de spaarrente de depositorente van de onderliggende centrale bank vrij nauwgezet. Dit is binnen het eurosysteem de ECB. Het probleem is dat de meeste grotere banken zich nog helemaal niet gedwongen zien hun rentes aan te passen.

Nu de ECB de depositorente nog verder heeft verhoogd heeft naar +1,5%, zijn de spaarrentes van veel kleinere en buitenlandse banken al gaan stijgen. Sinds 11 juli 2012 stond deze depositorente  op nul of was negatief. In september 2022 heef de ECB voor het eerst sinds januari 2016 de rente in the plus getrokken om de gierende inflatie te beteugelen.

In Nederland zullen de rentes op de korte termijn zeer waarschijnlijk verder stijgen. Maar de rentes op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen zullen naar verwachting niet hoog genoeg stijgen om een normale inflatie van 2% te compenseren – laat staan de bijna apocalyptische inflatie die we nu meemaken. Bekijk daarom ook eens je opties over de grens!

Spaarrekeningen vergelijken
Spaarrekeningen vergelijken

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Depositorekeningen vergelijken
Depositorekeningen vergelijken

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer

Alle aanbiedingen van Raisin