De verwachtingen voor de spaarrentes

van 2023 tot 2025, 2030 en daarna

Home › Sparen › Verwachting spaarrente

Sinds de zomer van 2022 zitten de spaarrentes op spaarrekeningen en depositorekeningen eindelijk weer in de lift. Naar verwachting zal de spaarrente in 2023 blijven stijgen. Dit is op basis van recente ECB renteverhogingen en de verwachting dat de ECB verdere renteverhogingen zal aankondigen. Wat betekent dit voor spaarders? Lees de spaarrente prognose van Raisin voor 2023 en daarna.

In het kort
 • De spaarrente in Nederland hangt nauw samen met de depositorente van de ECB
 • In juli 2022 ging de ECB-rente omhoog naar een nulrente. Sindsdien heeft het instituut meerdere renteverhogingen ingevoerd en staat de ECB rente vanaf 22 maart 2023 op 3,00%
 • Als reactie op deze ontwikkeling hebben de Nederlandse (groot)banken een aantal renteverhogingen doorgevoerd.
 • Ten opzichte van 2022 is de spaarrente voor vrij opneembare spaarrekeningen bij de Nederlandse (groot)banken in 2023 in een aantal stappen gestegen van niets naar 0,50%

Kunnen we op korte of middellange termijn weer hoge rentes verwachten? Hier leggen we uit wat de spaarrenteverwachtingen zijn voor 2023 en de jaren daarna.

Bekijk ook de actuele spaarrentes.

1,75%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
2,00%
p.j.
Orange Bank
Frankrijk
3,30%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Maart 2023: na ongekende grote stappen van ECB, what's next?

De depositorente was al sinds 27 juli 2022 niet meer negatief, maar een jaar geleden had iedere expert je voor gek verklaard als je zou voorspellen dat de ECB op 8 september 2022 de rente nogmaals zou verhogen, met 75 basispunten. In november 2022 verhoogde de ECB de rente opnieuw met nogmaals 75 basispunten tot 1,5%; een nieuw record sinds 2008. Na wederom drie verhogingen staat de ECB rente vanaf 22 maart op 3,00%.

De vraag is nu: what’s next? De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), heeft ondertussen de rentes veel verder verhoogd naar ca. 4,5%. De verwachting is niet dat de ECB de Federal Reserve hierin zal volgen uit angst voor een economische recessie, maar een verdere stijging van de rentestanden is niet uitgesloten. De financiële markten pasten hun rente-voorspellingen voor dit jaar alvast naar boven aan. Zij verwachten dat de depositorente van de ECB in september op 3,75% staat.

Stijgende centrale-bankrentes leiden meestal tot hogere spaarrentes, maar de grootbanken, waar nog altijd het merendeel van de Nederlandse spaarders hun geld parkeert, geven hieraan maar mondjesmaat navolging, zelfs niet nu banken weer geld verdienen op het stallen van spaargeld bij de ECB.

Vooral bij stijgende ECB-rentes dienen spaarders zelf in actie te komen om aantrekkelijkere rentes bij de grootbanken af te dwingen.

Spaarrente verwachting 2023

In november 2022 heeft de ECB de rente opnieuw verhoogd en de grootbanken voelden zich gedwongen om hieraan navolging te geven en verhoogden de rente per 1 december 2022 tot een bescheiden +0,25%. De ECB heeft in korte tijd meerdere verhogingen doorgevoerd en vanaf 22 maart 2023 hanteert de ECB een rente van 3,00%. De Rabobank reageerde op de ECB renteverhogingen door in februari de spaarrente te verhoging tot 0,50%. Op 1 maart gaven ING en ABN Amro hier navolging aan en staat de rente bij alle grootbanken momenteel op 0,50%. Verdere verhogingen van de spaarrente op dagelijks opvraagbaar spaargeld bij de grootbanken is niet waarschijnlijk op de korte termijn.

De rente die jij als Nederlandse spaarder ontvangt, hangt grotendeels samen met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Vanaf 22 maart is de rente 3,00%. Dit betekent dat banken verdienen als ze jouw spaargeld laten ‘overnachten’ en als spaarder zou je hiervan moeten profiteren in de vorm van hogere rentes.

Ondanks dat de grootbanken vanaf 1 maart 2023 een verhoogde spaarrente van 0,50% hanteren, vragen veel mensen zich af wanneer deze meer in de pas gaat lopen van het ECB-beleid.

Wat is de verwachting?

 • De spaarrentes kunnen verder stijgen.
 • Verdere verhogingen van de ECB-rente zijn mogelijk; het blijft de vraag of dit invloed zal hebben op de spaarrentes.
 • Nu de ECB-rente positief is, zullen negatieve rentes verleden tijd zijn.
 • De rentes op termijndeposito’s gaan nog verder stijgen. Bij Raisin ontvang je inmiddels al een rente van 3,30% op een looptijd van één jaar en 3,51% p.j. op twee jaar vast
Rentes – ontwikkeling
Rentes – ontwikkeling

Na jaren van historisch lage rentes op de spaar-, hypotheek-, en kapitaalmarkt alsmede een lage Euribor-rente, zitten deze rentes sinds kort stevig in de lift nulpunt gedaald. Hoe zag het verloop van rentes in de afgelopen jaren er uit en wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?

Lees meer
Reële rente op spaargeld
Reële rente op spaargeld

Zolang je geen negatieve rente betaalt, verlies je op z’n minst geen geld. Toch? Helaas is de reële rente niet hetzelfde als de nominale rente. Door inflatie kan je geld zelfs bij een positieve rente ieder jaar minder waard worden. Hoe zit dit precies? Ontdek waarom iedereen (meer) rekening zou moeten houden met de reële rente.

Lees meer
Nominale rente op spaargeld
Nominale rente op spaargeld

Zowel bij spaartegoeden als bij hypotheken spreken economen over nominale rente. Maar wat houdt dit precies in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jouw spaargeld of je hypotheeklasten? We leggen alles uit wat je moet weten over de nominale rente.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

We sturen je (maximaal) eens per week een nieuwsbrief over de volgende thema's:

  Interessante aanbiedingen en promoties

  Exclusieve spaarproducten en (top)rentes op ons spaarplatform

  Het laatste nieuws en relevante artikelen

Spaarrente verwachting 2023 en 2024

Op de middellange termijn is te verwachten dat de rentes weer gaan stijgen. Vooral zodra de centrale banken van Europa en de Verenigde Staten minder geld op gaan kopen. Een stapsgewijze verhoging van de rentes, naar niveaus van tussen een half procent en één procent op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen, is op de korte tot middellange termijn mogelijk.

Hierbij moet wel genoemd worden dat een grote stijging in de komende decennia niet waarschijnlijk is. Vooral gezien demografische en technologische ontwikkelingen. Zo zorgt de vergrijzing voor nog meer aanbod aan spaargeld. Daarnaast zorgt de technologische revolutie voor minder vraag naar investeringsgeld (een fabriek is duurder dan een startup-onderneming).

Verwachting spaarrente in 2025, 2030 en daarna

Jaartal Verwachting laag Verwachting hoog
2025 0,5% - 1,0% 2,5% -3,0%
2030 0,5% 3-4%
2035 0,5% 3-4%
2040 0,5% 3-4%

Waarom is de huidige spaarrente zo laag?

Spaarrekeningen en depositorekeningen zijn financiële dienstverleningen. De bank biedt deze diensten aan, zoals het beschikbaar stellen van een rekening, aanbieden van geldopnames en het veilig houden van jouw geld. Het beschikbaar stellen van jouw spaargeld is dan als tegenprestatie niet voldoende meer om voor deze diensten te compenseren. Vooral niet als de bank nog altijd relatief goedkoop aan geld kan komen

Wanneer kan de spaarrente weer gaan stijgen?

De grootbanken hebben in februari en maar een bescheiden renteverhoging doorgevoerd als antwoord op het ECB-beleid. Normaal gesproken volgt de spaarrente de depositorente van de onderliggende centrale bank vrij nauwgezet. Dit is binnen het eurosysteem de ECB. Het probleem is dat de meeste grotere banken zich niet gedwongen voelen om in de pas te lopen van de ECB.

Nu de ECB de depositorente nog verder heeft verhoogd naar +2,50%, zitten de spaarrentes van veel kleinere en buitenlandse banken al een tijdje in de lift. In september 2022 heeft de ECB voor het eerst sinds januari 2016 de rente in the plus getrokken om de hoge inflatie te beteugelen.

Na de recente renteverhogingen bij de Nederlandse grootbanken in februari en maart, ziet het ernaar uit dat de spaarrentes op de korte termijn waarschijnlijk niet verder zullen stijgen. Vooral de rentes op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen zullen naar verwachting niet hoog genoeg stijgen om een normale inflatie van 2% te compenseren – laat staan de hoge inflatie die we nu nog steeds meemaken. Overweeg daarom ook eens je opties over de grens.

Spaarrekeningen vergelijken
Spaarrekeningen vergelijken

Wil je weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Depositorekeningen vergelijken
Depositorekeningen vergelijken

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer

Alle aanbiedingen van Raisin