Spaarrente verwachting

voor 2024 tot 2026, 2030 en daarna

Home › Sparen › Verwachting spaarrente

Sinds anderhalf jaar zitten de spaarrentes op spaarrekeningen en depositorekeningen eindelijk weer in de lift. Toch lopen de spaarrentes bij de Nederlandse grootbanken (nog steeds) achter op de ECB rente en veel andere banken in de EU. Blijft dit zo in 2024? Ontdek wat de spaarrenteverwachtingen zijn voor 2024 en de jaren daarna.

In het kort
 • De spaarrente in Nederland hangt nauw samen met de depositorente van de ECB.
 • De ECB heeft sinds juli 2022 de rente stapsgewijs verhoogd van een nulrente naar 4,00% per 20 september 2023. Deze rente geldt in mei 2024 nog steeds.
 • Als reactie op deze renteontwikkeling hebben de Nederlandse (groot)banken een aantal renteverhogingen doorgevoerd.
 • De verwachting is dat de ECB de rente in juni 2024 mogelijk gaat verlagen.
3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,10%
p.j.
A&G Banco
Spanje
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Mei 2024: ECB rente nog steeds op recordstand; what's next?

De depositorente was al sinds 27 juli 2022 niet meer negatief, maar aan het begin van 2022 jaar had iedere expert je voor gek verklaard als je zou voorspellen dat de ECB op 8 september 2022 de rente nogmaals zou verhogen, met 75 basispunten. In november 2022 was er weer sprake van een ECB rentestijging van nogmaals 75 basispunten tot 1,50%. Dit was een nieuw record sinds 2008. Na meerdere verdere verhogingen in een jaar tijd, staat de ECB rente per 20 september 2023 op de hoogste stand ooit; namelijk op 4,00%.

Aan het begin van 2023, toen de ECB rente nog op 2,00% stond, hadden analisten de verwachting dat de depositorente van de ECB in september op 3,75% zou staan. Niet alleen is deze voorspelling uitgekomen, de depositorente staat per 20 september op een recordstand van 4,00%.

De ECB rente staat ook in mei 2024 nog steeds op 4,00%. De vraag is nu: what’s next? De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), heeft de rentes het afgelopen jaar veel verder verhoogd en deze staan op 5,25% – 5,50%. Op 1 mei 2024 maakte de FED bekend de rentes niet te veranderen.

Op 6 juni 2024 maakt de ECB haar nieuwe rentebesluit bekend. Nu de inflatie flink is afgezwakt, verwachten analisten dat de ECB rente mogelijk gaat dalen.

Dalende centrale-bankrentes leiden meestal ook tot lagere spaarrentes. Spaarders dienen zelf in actie te komen om te blijven profiteren van de meest aantrekkelijke rentes. Deze vind je voornamelijk bij banken in het buitenland, waar de spaarrentes vaak hoger liggen dan in Nederland.

Spaarrente ontwikkeling & verwachting 2024

In juli 2022 verhoogde de ECB voor het eerst de rente. Toen de ECB in november 2022 heeft de rente opnieuw verhoogde, voelden grootbanken zich gedwongen om navolging te geven aan deze rentestijging en verhoogden zij de spaarrente met ingang van 1 december 2022 tot een bescheiden +0,25%. De ECB voerde in korte tijd meerdere verhogingen door en per 20 september 2023 hanteert de ECB een rente van 4,00%. Die rente geldt nog steeds in mei 2024. De Rabobank reageerde op de ECB renteverhogingen door in februari 2023 de spaarrente te verhoging tot 0,50%. Op 1 maart 2023 gaven ING en ABN Amro hier navolging aan waardoor de weg omhoog was ingezet.

Op 1 mei 2023 ging de spaarrente bij de grootbanken opnieuw omhoog tot 0,75%. Sinds juli vorig jaar hebben de Rabobank, ING en ABN AMRO nog een aantal keer de spaarrente verhoogd. Sinds 1 augustus vorig jaar staat de spaarrente bij de Rabobank en de ABN AMRO bank op 1,25% . Op 15 augustus 2023 ging de spaarrente bij de ING opnieuw omhoog van 1,00% naar 1,25% (voor tegoeden tot € 10.000). In juli 2023 kondigde de Rabobank aan de spaarrente voor de vijfde keer dit jaar te verhogen tot 1,50% per 15 augustus 2023. Vóór de aankondiging van de Raad van Bestuur van de ECB in september, liet de Rabobank al weten de spaarrente nogmaals te verhogen. De Rabobank biedt per 11 september 2023 1,70% op vrij opneembaar spaargeld (tot € 20.000; 1,60% op tegoeden tot € 100.000). In navolging hiervan hanteren ABN Amro en de ING per 15 oktober 2023 een spaarrente van 1,50% (bij ING op tegoeden tot € 10.000; bij ABN Amro op tegoeden tot € 500.000). Deze rentes gelden ook nog steeds in mei 2024.

De rente die jij als Nederlandse spaarder ontvangt, hangt grotendeels samen met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Per 20 september 2023 staat de ECBrente op 4,00%. Dit betekent dat banken erop verdienen als ze jouw spaargeld laten ‘overnachten’ bij de ECB en als spaarder zou je hiervan moeten profiteren in de vorm van hogere rentes.

Bekijk ook onze pagina’s met de huidige spaarrentes en de rentebesluiten van de ECB voor een actueel overzicht

Ondanks meerdere rentestijgingen bij de grootbanken, vragen veel mensen zich nog steeds af wanneer de spaarrente meer in de pas gaat lopen van het ECB-beleid, vooral nadat de banken recordwinsten hadden gerapporteerd. Maar hoe realistisch is het dat de grootbanken hun rente nog gaan aanpassen?

Wat is de spaarrente voorspelling?

 • De spaarrentes kunnen in de toekomst nog verder stijgen door meer competitie op de markt.
 • Toch lijken ECB renteverhogingen in 2024 minder waarschijnlijk, omdat de inflatie inmiddels flink is gedaald.
 • De verwachting is dat de ECB de rente gaat verlagen in juni 2024. De kans is groot dat banken snel volgen met lagere spaarrentes, iets wat we in het verleden in soortgelijke situaties ook zagen gebeuren.
 • De rentes op termijndeposito’s zijn momenteel stabiel. Als je je geld nu nog voor langere tijd vastzet, profiteer je van een rente van 3,60% op een spaardeposito van één jaar en 3,60% p.j. op een deposito van twee jaar.
Rentes – ontwikkeling
Rentes – ontwikkeling

Na jaren van historisch lage rentes op de spaar-, hypotheek-, en kapitaalmarkt alsmede een lage Euribor-rente, zitten deze rentes sinds kort stevig in de lift nulpunt gedaald. Hoe zag het verloop van rentes in de afgelopen jaren er uit en wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?

Lees meer
Reële rente op spaargeld
Reële rente op spaargeld

Zolang je geen negatieve rente betaalt, verlies je op z’n minst geen geld. Toch? Helaas is de reële rente niet hetzelfde als de nominale rente. Door inflatie kan je geld zelfs bij een positieve rente ieder jaar minder waard worden. Hoe zit dit precies? Ontdek waarom iedereen (meer) rekening zou moeten houden met de reële rente.

Lees meer
Nominale rente op spaargeld
Nominale rente op spaargeld

Zowel bij spaartegoeden als bij hypotheken spreken economen over nominale rente. Maar wat houdt dit precies in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jouw spaargeld of je hypotheeklasten? We leggen alles uit wat je moet weten over de nominale rente.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

We sturen je (maximaal) eens per week een nieuwsbrief over de volgende thema's:

  Interessante aanbiedingen en promoties

  Exclusieve spaarproducten en (top)rentes op ons spaarplatform

  Het laatste nieuws en relevante artikelen

Spaarrente verwachting 2024

Nu de inflatie in Nederland en de rest van Europa mondjesmaat daalt richting het streefniveau van 2%, verwachten de meeste analisten dat de ECB de rente in juni 2024 gaat verlagen. In het verleden hebben we gezien dat Nederlandse banken hier snel op reageren en spaarrentes op vrij opneembare spaarrekeningen en depositorekening ook naar beneden bijstellen. Toen de ECB in 2008 de rente verlaagde, kelderden gemiddelde rentes op nieuwe spaardeposito’s met een looptijd van een jaar binnen twaalf maanden van 4,86% naar 1,92%.

De prognose is dan ook dat zodra de ECB de rente besluit te verlagen in 2024, de spaarrente bij Nederlandse (groot)banken ook zal dalen.

Verwachting spaarrente in 2024, 2025, 2030 en daarna

Jaartal Verwachte rente (laag) Verwachte rente (hoog)
2024 1,5 2%
2025 0,5% - 1,0% 2,5% -3,0%
2030 0,5% 3-4%
2035 0,5% 3-4%
2040 0,5% 3-4%

Zal de spaarrente verder stijgen?

De grootbanken hebben tussen februari en september 2023 meerdere renteverhogingen doorgevoerd als antwoord op het ECB-beleid. Normaal gesproken volgt de spaarrente vrij nauwgezet de depositorente van de Europese Centrale Bank. Echter, de meeste grotere banken voelen zich niet gedwongen om in de pas te lopen van de ECB.

In september 2022 heeft de ECB voor het eerst sinds januari 2016 de rente in de plus getrokken als wapen tegen de hoge inflatie van 2022. De ECB heeft sindsdien de depositorente stapsgewijs verhoogd en sinds 20 september 2023 staat deze op een recordstand van 4,00%. Hierdoor zitten de spaarrentes bij veel kleinere en buitenlandse banken al een tijdje in de lift. 

Na een flinke daling van de inflatie is er eindelijk weer sprake van positieve reële rentes. De rentes op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen, vooral bij banken in het buitenland, zijn momenteel hoog genoeg om de huidige inflatie van 3,1% (maart 2024) te compenseren. De vooruitzichten op de korte termijn suggereren dat deze rentetarieven waarschijnlijk niet zo explosief zullen stijgen zoals afgelopen jaar, maar op de middellange termijn zeer aantrekkelijk zullen blijven.

Spaarrekeningen vergelijken
Spaarrekeningen vergelijken

Wil je weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Depositorekeningen vergelijken
Depositorekeningen vergelijken

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer

Alle aanbiedingen van Raisin