De verwachtingen voor de spaarrentes in 2022 en daarna

Home › Sparen › Verwachting spaarrente

De rentes op spaarrekeningen en depositorekeningen kunnen eigenlijk niet meer verder dalen. Toch? Geloof het of niet, maar het is niet ondenkbaar dat in de toekomst steeds meer mensen moeten gaan betalen om hun spaargeld te stallen bij de bank.

In het kort
 • De spaarrente in Nederland hangt nauw samen met de depositorente van de ECB
 • In 2022 zou de ECB-rente omhoog kunnen gaan (naar bijvoorbeeld -0,40% of zelfs -0,30%), dit zou slechts een geringe uitwerking op de spaarrentes in Nederland hebben
 • Op de middellange termijn zou de ECB-rente mogelijk de nulgrens weer kunnen bereiken
 • Rentes die opwegen tegen de inflatie zijn zelfs op de middellange termijn erg onwaarschijnlijk

Gaan de rentes echt nog verder dalen? Of gaan de rentes weer omhoog in 2022? Kunnen we op korte of middellange termijn weer hoge rentes verwachten? In dit artikel leggen we uit wat de verwachtingen zijn in 2022 en de jaren daarna.

Mei 2022: spaarrentes trekken voorzichtig aan

Vorige maand besloot de Europese Centrale Bank (ECB) om binnenkort geen geld meer in de markt te gaan pompen. Het zogenaamde beleid van kwantitatieve verruiming wordt binnenkort afgebouwd. Dit is een eerste teken aan de wand dat het monetaire beleid een keerpunt bereikt.

Naast deze kwantitatieve verruiming heeft de ECB nog een ander instrument om de stabiliteit van de euro te garanderen – de welbekende depositorente. En alhoewel deze rente momenteel nog altijd op –0,50% staat, al sinds 18 september 2019, is de verwachting dat deze rente binnen een aantal maanden gaat stijgen. Mogelijk zelfs tot –0,25% of nog hoger.

De eerste voorzichtige tekenen van herstel van de spaarrentes zijn ook al zichtbaar. Zo stijgen de rentes die aangeboden worden op termijndeposito’s met verschillende looptijden langzaam, zowel in Nederland als ook bij andere banken uit de EU. Bij Raisin gaat de rente op termijndeposito’s één jaar vast richting de 1% (0,85%).

Spaarrente verwachting 2022

In de tweede helft van 2022 is een stijging van de spaarrentes te verwachten. Deze zal vooralsnog relatief bescheiden uitpakken en het is niet onwaarschijnlijk dat veel banken in het begin nog altijd een nulrente zullen blijven hanteren. Er is geen reden om aan te nemen dat rentes van meer dan een half procent aangeboden gaan worden door de (groot)banken.

De rente die jij als Nederlandse spaarder ontvangt, hangt grotendeels samen met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Zodra de rentes van de ECB weer stijgen, zullen vroeg of laat ook de rentes op spaarrekeningen stijgen. Nu blijft het altijd de vraag wanneer de ECB overgaat tot actie.

De hoge inflatie die de eurozone op het moment (mei 2022) doormaakt motiveren de ECB voorlopig nog niet om de rentes aan te passenMomenteel gaan de meeste financiële experts er wel vanuit dat binnen een aantal maanden de eerste prijsstijging van de ECB-rentes te verwachten is.

Hier moet wel bij gezegd worden, dat de markt een eerste stijging al in september 2021 had verwacht. Toen besloot de ECB echter om de rentes niet te veranderen.

Waar kun jij op rekenen?

 • De spaarrentes blijven de komende maanden laag
 • Als het ECB-beleid zo blijft zoals het nu is, zijn zelfs verder oprukkende negatieve rentes niet uitgesloten
 • Een kleine wijziging in het ECB-beleid zal niet direct leiden tot flink stijgende rentes
 • Ook in de tweede helft van 2022 hoef je nog niet te rekenen op een rente die (ver) boven de nul ligt
Rentes – ontwikkeling
Rentes – ontwikkeling

Niet alleen de spaarrente is historisch laag. Ook de Euribor-rente, hypotheekrente en kapitaalmarktrentes zijn nog maar net boven of zelfs al onder het nulpunt gedaald. Hoe ziet het verloop van rentes in de afgelopen jaren er uit en wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?

Lees meer
Reële rente op spaargeld
Reële rente op spaargeld

Zolang je geen negatieve rente betaalt, verlies je op z’n minst geen geld. Toch? Helaas is de reële rente niet hetzelfde als de nominale rente. Door inflatie kan je geld zelfs bij een positieve rente ieder jaar minder waard worden. Hoe zit dit precies? Ontdek waarom iedereen (meer) rekening zou moeten houden met de reële rente.

Lees meer
Nominale rente op spaargeld
Nominale rente op spaargeld

Zowel bij spaartegoeden als bij hypotheken spreken economen over nominale rente. Maar wat houdt dit precies in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jouw spaargeld of je hypotheeklasten? We leggen alles uit wat je moet weten over de nominale rente.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

We sturen je (maximaal) eens per week een nieuwsbrief over de volgende thema's:

  Interessante aanbiedingen en promoties

  Exclusieve spaarproducten en (top)rentes op ons spaarplatform

  Het laatste nieuws en relevante artikelen

Spaarrente verwachting 2023 en 2024

Op de middellange termijn is te verwachten dat de rentes weer gaan stijgen. Vooral zodra de centrale banken van Europa en de Verenigde Staten minder geld op gaan kopen. Een stapsgewijze verhoging van de rentes, naar niveaus tussen een half procent en één procent op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen, is op de middellange termijn mogelijk.

Hierbij moet wel genoemd worden dat een grote stijging in de komende decennia niet waarschijnlijk is. Vooral gezien demografische en technologische ontwikkelingen. Zo zorgt de vergrijzing voor nog meer aanbod aan spaargeld. Daarnaast zorgt de technologische revolutie voor een lagere vraag aan investeringsgeld (een fabriek is duurder dan een startup-onderneming).

Verwachting spaarrente in 2025, 2030 en daarna

Jaartal Verwachting laag Verwachting hoog
2025 0% 1%
2030 0,5% 2%
2035 0,5% 2-4%
2040 0,5% 2-4%

Waarom is de huidige spaarrente zo laag?

Spaarrekeningen en depositorekeningen zijn financiële dienstverleningen. De bank biedt deze diensten aan, zoals het beschikbaar stellen van een rekening, aanbieden van geldopnames en het veilig houden van jouw geld. Het beschikbaar stellen van jouw spaargeld is dan als tegenprestatie niet voldoende meer om voor deze diensten te compenseren. Vooral niet als de bank goedkoop aan geld kan komen (onder andere vanwege kwantitatieve verruiming) en zelfs moet betalen om jouw geld te bewaren (vanwege de depositorenten van de ECB).

Wanneer kan de spaarrente weer gaan stijgen?

Niemand weet precies wanneer de spaarrente weer gaat stijgen. Uiteindelijk volgt de spaarrente de depositorente van de onderliggende centrale bank vrij nauwgezet. Dit is binnen het eurosysteem de ECB.

Zodra de depositorentes van de ECB weer aantrekken, zullen ook de spaarrentes weer gaan stijgen. Wanneer dat is, blijft lastig te voorspellen. Sinds 11 juni 2014 is de rente negatief. Daarna is de rente steeds met stapjes van een tiende van een procent verlaagd. Een positieve depositorente is zelfs op de middellange termijn onwaarschijnlijk.

In Nederland zullen op de korte termijn of zelfs op de middellange termijn zeer waarschijnlijk geen spaarrentes aangeboden gaan worden die een normale inflatie van 2% opvangen. Bekijk daarom ook eens je opties over de grens!

Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer