Spaarrentes in Oostenrijk vergelijken

 • Raisin biedt op dit moment geen spaarproducten uit Oostenrijk aan

Home › Spaarrente › Oostenrijk

In tijden van negatieve rente kan Oostenrijk interessant zijn voor Nederlandse spaarders. Oostenrijkse banken bieden bescheiden rentes. Echter, het land heeft een stabiele economie en kan een goed alternatief zijn voor sparen in Nederland. Profiteer van veiligheid en een hoog rendement in Oostenrijk.

In het kort
 • In Oostenrijk wordt spaargeld tot € 100.000 per rekeninghouder per bank gegarandeerd door het wettelijke depositogarantiestelsel
 • De Oostenrijkse Euram Bank beloont spaarders met spaarrente
 •  Raisin helpt je bij de vrijstelling van Oostenrijkse bronbelasting van 25%

Ons aanbod uit ander landen

Sparen in Oostenrijk – een slimme optie

Oostenrijk staat hoog aangeschreven op de internationale markten. Daarnaast geniet Oostenrijk onder Nederlanders ook veel vertrouwen. Als een van de meest stabiele landen van Centraal-Europa heeft Oostenrijk een sterk ontwikkelde en diverse economie.

Oostenrijk heeft weinig werkloosheid en een hoog bruto nationaal product per hoofd van de bevolking, ongeveer vergelijkbaar met Nederland. Daarnaast lag de Oostenrijkse overheidsschuld eind 2021 met 82,8% rond het EU-gemiddelde. Oostenrijk overtuigt daarnaast met een sterk toezichtsysteem in de bancaire sector.

Ook de verschillende kredietbeoordelaars zijn overtuigd van de stabiliteit van de Oostenrijkse economie. Bij de toonaangevende beoordelaars Fitch en S&P ontvangt Oostenrijk een uitstekende AA+ beoordeling. Ook bij Moody’s geniet Oostenrijk een uitstekende reputatie, met een Aa1-rating (stand: december 2023).

Het Oostenrijkse depositogarantiestelsel

Oostenrijk heeft net zoals alle EU-landen een depositogarantiestelsel. Op EU-niveau is namelijk vastgelegd dat het stelsel tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank op moet kunnen vangen. Ook Nederlanders kunnen aanspraak maken op het stelsel als een bank omvalt: de woonplaats of het staatsburgerschap van de rekeninghouder is niet van belang.

 • Garandeert minimaal tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank
 • De uitbetalingstermijn bedraagt slechts 7 werkdagen.
 • Oostenrijk hanteert twee verschillende garantiesystemen. De Sparkassen beheren een eigen depositogarantiefonds. De andere banken vallen onder een uniforme regeling (Einlagensicherung AUSTRIA GmbH)

Een Oostenrijkse spaarrekening − belastingen

De Nederlandse Belastingdienst beschouwt alle banktegoeden als vermogen, onafhankelijk van waar je spaart.  Je dient je vermogen in Box 3 van de belastingopgave in te vullen. Als je een spaarrekening bij een Oostenrijkse bank hebt, dan betaal je in Nederland belasting over de totaalbedragen van al je Nederlandse en buitenlandse spaarrekeningen bij elkaar.

Bronbelasting in Oostenrijk

In Oostenrijk is een standaard bronbelasting op spaartegoeden van toepassing. Als belastingplichtige in Nederland kun je deze belasting eenvoudig reduceren tot 0% (vrijstelling). Hoe je dat doet lees je op onze belasting-pagina.

Soort belastingopgave Spaargeld in Oostenrijk Overig vermogen in Nederland Vrijstelling fiscaal jaar 2022 Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 25.000 € 15.000 € 50.650 € 0
Fiscale partners € 55.000 € 35.000 € 101.300 € 0
Alleenstaand € 80.000 € 10.000 € 50.650 € 39.350
Fiscale partners € 80.000 € 25.000 € 101.300 € 3700

Sparen in Oostenrijk – een spaarrekening openen

Zoals in alle landen van de EU, is het voor Nederlanders in principe mogelijk om een bankrekening in Oostenrijk te openen. Er bestaat in beginsel een recht op het openen van een basisrekening. Dit betekent echter niet dat Nederlanders ook in aanmerkingen komen voor alle spaarrekeningen van alle banken.

Bij veel Oostenrijkse banken, moet je een bankrekening persoonlijk openen, in een filiaal. Oostenrijk ligt niet bepaald om de hoek, waardoor dit natuurlijk voor veel spaarders geen optie is. In Oostenrijk zijn echter ook verschillende aanbieders waarbij alle bankzaken geheel online te regelen zijn.

Raisin werkt in Oostenrijk samen met de Euram Bank. Bij deze bank is het ook voor Nederlanders mogelijk om volledig online een depositorekening te openen en te profiteren van een hogere spaarrente in Oostenrijk.

Onze partnerbank – Euram Bank

In Oostenrijk werkt Raisin samen met de European American Investment Bank AG (“Euram Bank”). De Euram Bank werd in Wenen opgericht in 1999. Bijzonder is dat de bank volledig in handen is van het senior management en de investeerders.

De Euram Bank is gespecialiseerd in op maat gemaakte financiële oplossingen voor vermogende klanten. Hieronder vallen financiële instellingen, private bedrijven en particulieren, met private en investment banking als speerpunten.

Raisin biedt samen met de Euram Bank depositorekeningen aan. Deze veilige spaarbank in een stabiele economie biedt de volgende spaarrentes bij verschillende looptijden.

Euram Bank – de voorwaarden

Als je een spaarrekening wilt openen bij de Euram Bank, moet je rekening houden met de volgende voorwaarden

 • Minimum looptijd 6 maanden, maximum looptijd 2 jaar
 • Minimum inleg 5.000 euro, maximum inleg 100.000 euro
 • Spaargeld volledig gegarandeerd onder het Oostenrijkse depositogarantiestelsel (tot € 100.000 aan tegoeden per persoon)
 • Rente kan uitgekeerd worden
 • Verlenging mogelijk, tussen 28 en 5 dagen voor het einde van de looptijd

Profiteer bij Raisin van stabiele rentes in Oostenrijk

Ben je op zoek naar een veilig en stabiel land om je spaargeld in opzij te zetten? En dan nog een stuk hogere rente te ontvangen op je spaargeld? Spaar dan met Raisin in Oostenrijk. Meer rendement zonder het risico van beleggen!

Sparen met Raisin:

 • Hogere spaarrentes dan bij je huisbank
 • Open en beheer je spaarrekeningen online, vanuit een centraal account
 • Sparen via Raisin is gratis – geen verborgen kosten
 • Raisin levert alle documenten die je nodig hebt voor de vrijstelling van de bronbelasting

Sparen in andere EU landen

Spaar in België
Spaar in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Onze zuiderburen hanteren zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren. Stuur je spaargeld de grens over en profiteer van meer bij de Belgische CKV Spaarbank. Ontdek hoe dit in zijn werk gaat.

Lees meer
Spaar nu in Frankrijk
Spaar nu in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan in eigen land. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk tegen aantrekkelijke rentes.

Lees meer
Spaar in Portugal
Spaar in Portugal

Portugal is al sinds jaren populair als vakantie- en emigratieland. Ook loont het zich je spaargeld naar het uiterste Zuidwesten van continentaal Europa te sturen. Bij Raisins Portugese partnerbanken kun je profiteren van hoge rentes op spaardeposito’s met verschillende looptijden.

Lees meer
Spaar in Italië
Spaar in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU en biedt Nederlandse spaarders via verschillende partnerbanken een van de hoogste rentes in de EU. Profiteer van meer in Italië.

Lees meer
Spaar tegen hoge rentes in Letland
Spaar tegen hoge rentes in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt veel kansen voor spaarders uit Nederland. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in de EU.

Lees meer
Spaar in Zweden
Spaar in Zweden

Zweden is een land met een ijzersterke economie en een zeer solide AAA credit rating. Tevens bieden Raisins partnerbanken in dit Scandinavische land scherpe rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en hoog rendement.

Lees meer
Spaar in Duitsland
Spaar in Duitsland

Duitsland heeft een sterke economie en een topwaardering van AAA van alle grote kredietbeoordelaars. Als Nederlandse spaarder kun je bij de oosterburen profiteren van aantrekkelijke spaarrentes. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig meer ontvangt voor je spaargeld in Duitsland.

Lees meer
Spaar in Estland
Spaar in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en kun je profiteren van hoge rentes. Ontdek hoe je meer uit je spaargeld haalt in Estland.

Lees meer
Spaar in Tsjechië
Spaar in Tsjechië

Tsjechië is een van de economische motors van Centraal-Europa. Het land kan interessant zijn voor Nederlandse spaarders door de combinatie van aantrekkelijke spaarrentes en een stabiele economie. Ontdek hoe je veilig spaart tegen hogere rentes bij onze Tsjechische partnerbanken.

Lees meer
Spaar in Polen
Spaar in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer depositosparen slim is voor jou.

Lees meer
Belastingen bij sparen in het buitenland
Belastingen bij sparen in het buitenland

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer