Sparen in Oostenrijk – hogere spaarrente dan in Nederland

spaarrente, voorwaarden en meer

Tijdelijk tot wel € 200 cadeau (nieuwe klanten)
 • Spaarrentes tot 1,00% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 5.000

 • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Home › Spaarrente › Oostenrijk

Oostenrijk wordt steeds interessanter voor Nederlandse spaarders. De combinatie van stabiele economie en hogere spaarrente maken van Oostenrijk een uitstekend alternatief. Profiteer van veiligheid en een hoog rendement.

In het kort
 • In Oostenrijk wordt spaargeld tot € 100.000 per klant per bank gegarandeerd door het wettelijke depositogarantiestelsel
 • De Oostenrijkse Euram Bank geeft een hogere spaarrente dan de Nederlandse banken
 • Oostenrijk heft een bronbelasting. Raisin helpt je bij de vrijstelling van bronbelasting

Natuurlijk is het niet eenvoudig om in Oostenrijk een bankkantoor op te zoeken. Raisin legt uit wat de mogelijkheden zijn voor Nederlandse spaarders om een spaarrekening in Oostenrijk te openen. Daarnaast zetten we de voor- en nadelen op een rijtje, en helpen we je bij het vinden van de hoogste spaarrente in het land van Franz en Sisi.

Ons aanbod uit Oostenrijk

Sparen in Oostenrijk – een slimme optie

Oostenrijk staat hoog aangeschreven op de internationale markten. Daarnaast geniet Oostenrijk onder Nederlanders ook veel vertrouwen. Als een van de meest stabiele landen van Centraal-Europa heeft Oostenrijk een sterk ontwikkelde en diverse economie.

Oostenrijk heeft weinig werkloosheid en een hoog bruto nationaal product, ongeveer vergelijkbaar met Nederland. Daarnaast lag de Oostenrijkse overheidsschuld in 2018 met 75% onder het EU gemiddelde. Oostenrijk overtuigt daarnaast met een sterk toezichtsysteem in de bancaire sector. Dit komt ook tot uiting in het depositogarantiestelsel.

Op EU-niveau is vastgelegd dat het stelsel tegoeden tot € 100.000 per bank per klant op moet kunnen vangen. Ook Nederlanders kunnen aanspraak maken op het stelsel als een bank omvalt. De woonplaats of het staatsburgerschap van de rekeninghouder is niet van belang. 

Het Oostenrijkse depositogarantiestelsel

 • Garandeert tegoeden van max. € 100.000 per klant en bank
 • De uitbetalingstermijn is momenteel 15 werkdagen. Vanaf 1 januari 2021 wordt dit verkort tot 10 werkdagen. Vanaf 1 januari 2024 treedt binnen de EU een uniforme regeling in werking, en bedraagt de termijn nog 7 werkdagen
 • Oostenrijk hanteert twee verschillende systemen. De Sparkassen beheren een eigen depositogarantiefonds. De andere banken vallen onder een uniforme regeling (Einlagensicherung AUSTRIA GmbH)

Ook de verschillende kredietbeoordelaars zijn overtuigd van de stabiliteit van de Oostenrijkse economie. Bij de toonaangevende beoordelaars Fitch en S&P ontvangt Oostenrijk een uitstekende AA+-beoordeling. Ook bij Moody’s geniet Oostenrijk een uitstekende reputatie, met een Aa1-rating (stand: december 2020)

Sparen in Oostenrijk – een spaarrekening openen

Zoals in alle landen van de EU, is het voor Nederlanders in principe mogelijk om een bankrekening in Oostenrijk te openen. Er bestaat in beginsel een recht op het openen van een basisrekening. Dit betekent niet dat Nederlanders ook in aanmerkingen komen voor alle spaarrekeningen van alle banken.

Bij veel Oostenrijkse banken, moet je een bankrekening persoonlijk openen, in een filiaal. Oostenrijk ligt niet bepaald om de hoek, waardoor dit natuurlijk voor veel spaarders geen optie is. In Oostenrijk zijn echter ook verschillende aanbieders waarbij alle bankzaken geheel online te regelen zijn.

Raisin werkt in Oostenrijk samen met de Euram Bank. Bij deze bank is het ook voor Nederlanders mogelijk om volledig online een depositorekening te openen. En te profiteren van een hogere spaarrente in Oostenrijk.

Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer depositosparen slim is voor jou.

Lees meer

Belastingen in Nederland

Tegoeden die Nederlandse spaarders in Oostenrijk hebben moeten opgegeven worden in Box 3 van de belastingopgave. Oostenrijks spaargeld wordt precies hetzelfde behandeld als Nederlands spaargeld. Het rendement op de spaarrekening wordt door de Belastingdienst niet meegenomen in het berekenen van de vermogensbelasting.

Soort belastingopgave Spaargeld in Oostenrijk Overig vermogen in Nederland Vrijstelling in 2021 Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 25.000 € 15.000 € 50.000 € 0
Fiscale partners € 55.000 € 35.000 € 100.000 € 0
Alleenstaand € 80.000 € 10.000 € 50.000 € 40.000
Fiscale partners € 80.000 € 25.000 € 100.000 € 5000

Belastingen in Oostenrijk

Verschillende landen heffen een zogenaamde bronbelasting. Zo ook Oostenrijk. Deze bronbelasting wordt ingehouden door de belastingdienst van het desbetreffende land. Oostenrijk heft over buitenlandse spaartegoeden bronbelasting. 

De Oostenrijkse staat heft een bronbelasting van 25% voor niet-ingezetenen. Voor Nederlanders is het mogelijk om de bronbelasting tot 0% te verlagen. Hiertoe dient een woonplaatsverklaring van de Nederlandse belastingdienst overlegd te worden. Dit geldt voor ieder jaar waarin het deposito loopt.

Raisin helpt je bij het verlagen van de bronbelasting. Volg de stappen in je online Raisin account om volledig vrijgesteld te worden van de Oostenrijkse bronbelasting.

Sparen Buitenland

In veel landen ontvang je een betere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Belastingen
Belastingen

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer

Onze partnerbank – Euram Bank

In Oostenrijk werkt Raisin samen met de European American Investment Bank AG (“Euram Bank”). De Euram Bank werd in Wenen opgericht in 1999. Bijzonder is dat de bank volledig in handen is van het senior management en de investeerders.

De Euram Bank is gespecialiseerd in op maat gemaakte financiële oplossingen voor vermogende klanten. Hieronder vallen financiële instellingen, private bedrijven en particulieren, met private en investment banking als speerpunten.

Raisin biedt samen met de Euram Bank depositorekeningen aan. Deze veilige spaarbank in een stabiele economie biedt de volgende spaarrentes bij verschillende looptijden.

Looptijd Rente per jaar
6 maanden 0,30%
1 jaar 0,40%
2 jaar 0,50%

Euram Bank – de voorwaarden

Als je een spaarrekening wilt openen bij de Euram Bank, moet je rekening houden met de volgende voorwaarden

 • Minimum looptijd 6 maanden, maximum looptijd 2 jaar
 • Minimum inleg 5.000 euro, maximum inleg 100.000 euro
 • Spaargeld volledig gegarandeerd onder het Oostenrijkse depositogarantiestelsel (tot €100.000 aan tegoeden per persoon)
 • Rente kan uitgekeerd worden
 • Verlenging mogelijk, tussen 28 en 5 dagen voor het einde van de looptijd
Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen in Duitsland
Spaarrekening openen in Duitsland

De Duitse economie is de motor van de EU. Daarnaast kun je op een Duitse spaarrekening nog een aantrekkelijke rente krijgen. In Duitsland spaar je tegen dezelfde belastingvoorwaarden als in Nederland. Ontdek hoe met Raisin veilig een spaarrekening kunt openen in Duitsland.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer

Met Raisin profiteren van een hoge rente in Oostenrijk

Ben je op zoek naar een veilig en stabiel land om je spaargeld in opzij te zetten? En dan nog een stuk hogere rente te ontvangen op je spaargeld? Spaar dan met Raisin in Oostenrijk. Meer rendement zonder een hoger risico!

De voordelen van Raisin:

 • Je spaargeld is gegarandeerd onder het depositogarantiestelsel van Oostenrijk
 • Tegoeden tot €100.000 per klant per bank gedekt
 • Een Raisin-account is gratis en er zijn ook geen verborgen kosten
 • Beheer al je spaarrekeningen vanuit een centraal account
 • Raisin levert alle documenten die je nodig hebt voor de vrijstelling van de bronbelasting