Sparen in Oostenrijk – hogere spaarrente dan in Nederland

spaarrente, voorwaarden en meer

 • Spaarrentes tot 0,10% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 5.000

 • Open eenvoudig en geheel online je rekening

 • Geheel gratis – geen (verborgen) kosten

Home › Spaarrente › Oostenrijk

Oostenrijk wordt steeds interessanter voor Nederlandse spaarders. De combinatie van stabiele economie en hogere spaarrente maken van Oostenrijk een uitstekend alternatief. Profiteer van veiligheid en een hoog rendement.

In het kort
 • In Oostenrijk wordt spaargeld tot € 100.000 per rekeninghouder per bank gegarandeerd door het wettelijke depositogarantiestelsel
 • De Oostenrijkse Euram Bank beloont spaarders met een hoge spaarrente
 • Oostenrijk heft een bronbelasting van 25%. Raisin helpt je bij de vrijstelling hiervan

Natuurlijk is het niet eenvoudig om in Oostenrijk een bankkantoor op te zoeken. Raisin legt uit wat de mogelijkheden zijn voor Nederlandse spaarders om een spaarrekening in Oostenrijk te openen. Daarnaast zetten we de voor- en nadelen op een rijtje, en helpen we je bij het vinden van de hoogste spaarrente in het land van Franz en Sisi.

Ons aanbod uit Oostenrijk

Sparen in Oostenrijk – een slimme optie

Oostenrijk staat hoog aangeschreven op de internationale markten. Daarnaast geniet Oostenrijk onder Nederlanders ook veel vertrouwen. Als een van de meest stabiele landen van Centraal-Europa heeft Oostenrijk een sterk ontwikkelde en diverse economie.

Oostenrijk heeft weinig werkloosheid en een hoog bruto nationaal product, per hoofd van de bevolking ongeveer vergelijkbaar met Nederland. Daarnaast lag de Oostenrijkse overheidsschuld eind 2020 met 83,2% rond het EU gemiddelde. Oostenrijk overtuigt daarnaast met een sterk toezichtsysteem in de bancaire sector.

Ook de verschillende kredietbeoordelaars zijn overtuigd van de stabiliteit van de Oostenrijkse economie. Bij de toonaangevende beoordelaars Fitch en S&P ontvangt Oostenrijk een uitstekende AA+-beoordeling. Ook bij Moody’s geniet Oostenrijk een uitstekende reputatie, met een Aa1-rating (stand: januari 2022).

Het Oostenrijkse depositogarantiestelsel

Oostenrijk heeft een depositogarantiestelsel. Op EU-niveau is vastgelegd dat het stelsel tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank op moet kunnen vangen. Ook Nederlanders kunnen aanspraak maken op het stelsel als een bank omvalt: de woonplaats of het staatsburgerschap van de rekeninghouder is niet van belang.

 • Garandeert minimaal tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank
 • De uitbetalingstermijn is momenteel slechts 10 werkdagen. Vanaf 1 januari 2024 treedt binnen de EU een uniforme regeling in werking, en bedraagt de termijn nog 7 werkdagen
 • Oostenrijk hanteert twee verschillende garantiesystemen. De Sparkassen beheren een eigen depositogarantiefonds. De andere banken vallen onder een uniforme regeling (Einlagensicherung AUSTRIA GmbH)
0,01%
p.j.
Euram Bank
Oostenrijk
0,01%
p.j.
Euram Bank
Oostenrijk
0,10%
p.j.
Euram Bank
Oostenrijk

Sparen in Oostenrijk – een spaarrekening openen

Zoals in alle landen van de EU, is het voor Nederlanders in principe mogelijk om een bankrekening in Oostenrijk te openen. Er bestaat in beginsel een recht op het openen van een basisrekening. Dit betekent echter niet dat Nederlanders ook in aanmerkingen komen voor alle spaarrekeningen van alle banken.

Bij veel Oostenrijkse banken, moet je een bankrekening persoonlijk openen, in een filiaal. Oostenrijk ligt niet bepaald om de hoek, waardoor dit natuurlijk voor veel spaarders geen optie is. In Oostenrijk zijn echter ook verschillende aanbieders waarbij alle bankzaken geheel online te regelen zijn.

Raisin werkt in Oostenrijk samen met de Euram Bank. Bij deze bank is het ook voor Nederlanders mogelijk om volledig online een depositorekening te openen en te profiteren van een hogere spaarrente in Oostenrijk.

Belastingen in Nederland

Tegoeden die Nederlandse spaarders in Oostenrijk hebben moeten opgegeven worden in Box 3 van de belastingopgave. Oostenrijks spaargeld wordt dus hetzelfde behandeld als Nederlands spaargeld. Enkele voorbeelden:

Soort belastingopgave Spaargeld in Oostenrijk Overig vermogen in Nederland Vrijstelling in 2022 Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 25.000 € 15.000 € 50.650 € 0
Fiscale partners € 55.000 € 35.000 € 101.300 € 0
Alleenstaand € 80.000 € 10.000 € 50.650 € 39.350
Fiscale partners € 80.000 € 25.000 € 101.300 € 3700

Belastingen in Oostenrijk

Verschillende landen heffen een zogenaamde bronbelasting. Deze bronbelasting wordt ingehouden ‘bij de bron’ door de desbetreffende bank bij het uitbetalen van de rente. 

De Oostenrijkse staat heft een bronbelasting van 25% voor niet-ingezetenen. Voor Nederlanders is het mogelijk om de bronbelasting tot 0% te verlagen. Hiertoe dient een woonplaatsverklaring van de Nederlandse belastingdienst overlegd te worden.

Voor meer informatie over bronbelasting en vermindering/vrijstelling ervan, klik je op de onderstaande infocard.

Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer depositosparen slim is voor jou.

Lees meer
Belastingen bij sparen in het buitenland
Belastingen bij sparen in het buitenland

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer

Onze partnerbank – Euram Bank

In Oostenrijk werkt Raisin samen met de European American Investment Bank AG (“Euram Bank”). De Euram Bank werd in Wenen opgericht in 1999. Bijzonder is dat de bank volledig in handen is van het senior management en de investeerders.

De Euram Bank is gespecialiseerd in op maat gemaakte financiële oplossingen voor vermogende klanten. Hieronder vallen financiële instellingen, private bedrijven en particulieren, met private en investment banking als speerpunten.

Raisin biedt samen met de Euram Bank depositorekeningen aan. Deze veilige spaarbank in een stabiele economie biedt de volgende spaarrentes bij verschillende looptijden.

Looptijd Rente per jaar
6 maanden 0,01%
1 jaar 0,01%
2 jaar 0,10%

Euram Bank – de voorwaarden

Als je een spaarrekening wilt openen bij de Euram Bank, moet je rekening houden met de volgende voorwaarden

 • Minimum looptijd 6 maanden, maximum looptijd 2 jaar
 • Minimum inleg 5.000 euro, maximum inleg 100.000 euro
 • Spaargeld volledig gegarandeerd onder het Oostenrijkse depositogarantiestelsel (tot € 100.000 aan tegoeden per persoon)
 • Rente kan uitgekeerd worden
 • Verlenging mogelijk, tussen 28 en 5 dagen voor het einde van de looptijd

Met Raisin profiteren van een hoge rente in Oostenrijk

Ben je op zoek naar een veilig en stabiel land om je spaargeld in opzij te zetten? En dan nog een stuk hogere rente te ontvangen op je spaargeld? Spaar dan met Raisin in Oostenrijk. Meer rendement zonder het risico van beleggen!

Sparen met Raisin:

 • Hogere spaarrentes dan bij je huisbank
 • Open en beheer je spaarrekeningen online, vanuit een centraal account
 • Sparen via Raisin is gratis – geen verborgen kosten
 • Raisin levert alle documenten die je nodig hebt voor de vrijstelling van de bronbelasting

Spaar met Raisin ook in andere landen

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen in Duitsland
Spaarrekening openen in Duitsland

De Duitse economie is de motor van de EU. Daarnaast kun je op een Duitse spaarrekening nog een aantrekkelijke rente krijgen. In Duitsland spaar je tegen dezelfde belastingvoorwaarden als in Nederland. Ontdek hoe met Raisin veilig een spaarrekening kunt openen in Duitsland.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer