Hoge spaarrentes in Duitsland

 • Depositorentes tot 3,40% p.j

   

 • Keuze uit looptijden van 2 t/m 5 jaar

   

 • Open eenvoudig en geheel online je rekening

   

Home › Spaarrente › Duitsland

Alhoewel Duitsland een buurland is en de Duitse economie sterk verbonden is met de Nederlandse, is het nog niet zo eenvoudig om een spaarrekening te openen in Duitsland. Bij de meeste Duitse banken kun je zonder een Duits adres geen rekening openen. Ontdek hier hoe jij als Nederlandse spaarder eenvoudig en veilig in Duitsland kunt sparen tegen aantrekkelijke rentes.

In het kort
 • Een inschrijving is vereist om een spaarrekening te openen bij de meeste Duitse banken
 • In Duitsland kun je een hogere rente ontvangen op je depositorekening dan in Nederland
 • Bij Raisin kun je eenvoudig en veilig een deposito openen in Duitsland bij Aareal Bank

Ons aanbod uit Duitsland

 

 

Sparen in Duitsland – hoe veilig is dat?

Een van de voornaamste redenen waarom Nederlanders graag een spaarrekening in Duitsland openen is de veiligheid. De Duitse economie is de grootste van de EU. Duitsers staan bekend voor hun verstandig en voorzichtig economisch beleid. Belangrijke eigenschappen als het om het uitkiezen van een partner voor je spaargeld gaat.

De uitstekende reputatie van de Duitse economie wordt ook bevestigd door Standard & Poor’s. Deze en alle andere grote kredietbeoordelaars geeft Duitsland de hoogste beoordeling van AAA met een stabiel vooruitzicht. Als een van de weinige landen ontvangt Duitsland overal dezelfde uitstekende rating als Nederland.

De veiligheid van je spaargeld wordt in Duitsland gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Duitsland (“Entschädigungseinrichtung deutscher Banken GmbH”). Hiermee voldoet Duitsland aan de EU-richtlijnen die opgesteld zijn om geld van spaarders te beschermen.

Het Duitse depositogarantiestelsel

 • Beschermingslimiet van € 100.000 per klant per bank
 • Een uitbetalingstermijn van slechts 7 werkdagen
 • Nagestreefd dekkingsvermogen van 0,8% van het gedekte geld

Sparen in Duitsland – een rekening openen

Om te sparen bij een Duitsland bank met filialen moet je persoonlijk langsgaan bij de bank. Dit is voor Nederlanders nog wel een te nemen horde. Bij alle grote banken in Duitsland is het doorgaans niet mogelijk om een spaarrekening te openen zonder inschrijfadres in Duitsland.

Je bent dus al snel aangewezen op een zogenaamde Direktbank, een bank zonder netwerk van filialen. Zelfs bij de Duitse directbanken van Nederlandse bedrijven, zoals ING (in Duitsland: ING DiBa) en Rabobank (RaboDirect) moet je als Nederlander, indien toegestaan, vaak een langdurige proces doorlopen. Het openen van een spaarrekening bij deze banken kun je dus niet eenvoudig via een vestiging in Nederland regelen.

Spaar bij Aareal Bank

Raisins partnerbank in Duitsland is Aareal Bank. Aareal Bank AG, opgericht in 1923, heeft haar hoofdkantoor in Wiesbaden en is de moedermaatschappij van de Aareal Bank Group die wereldwijd actief is. De groep focust zich voornamelijk op vastgoedfinanciering. Aareal bank biedt spaarproducten met aantrekkelijke rentes waar Nederlandse spaarders – via Raisin – van kunnen profiteren.

Via Raisin biedt Aareal Bank deposito’s aan met looptijden van 2, 3, 4 en 5 jaar. Je kunt inleggen vanaf € 1000, de rente wordt jaarlijks uitgekeerd en aan het einde van de looptijd bijgeschreven.

3,10%
p.j.
Aareal Bank
Duitsland
3,20%
p.j.
Aareal Bank
Duitsland
3,30%
p.j.
Aareal Bank
Duitsland
3,40%
p.j.
Aareal Bank
Duitsland

Een spaarrekening in Duitsland − belastingen

Als je besluit om je geld in Duitsland op een spaarrekening te zetten, moet je dit opgeven bij de belasting. De Nederlandse belastingdienst werkt nauw samen met de Duitse autoriteiten om gegevens over spaarders uit te wisselen. Hoe zit het precies met de belasting in Nederland, en betaal je ook belasting in Duitsland over je spaargeld?

Belastingen in Nederland

Spaargeld in Duitsland wordt op dezelfde manier belast als spaargeld in Nederland. Dit betekent dat je het spaargeld dus aan moet geven in Box 3 van je opgaaf. Hierbij geldt een vrijstelling voor het totale gespaarde bedrag. Deze vrijstelling is voor fiscaal jaar 2023 € 57.000 (fiscale partners: € 114.000).

Overigens hoef je niet meer geld te betalen zodra je in Duitsland een hogere rente ontvangt. Alleen het totale gespaarde bedrag wordt meegenomen door de Belastingdienst. De effectieve rente speelt in ieder geval tot 2026 geen rol. Lees hier alles over de nieuwe spaarvariant in Box 3.

Belasting op spaargeld in Duitsland

Als je gaat sparen in het buitenland kun je soms te maken krijgen met bronbelasting. Dan betaal je in het land waar de bank gevestigd is belasting over de rente die je spaargeld oplevert.

Duitsland heft geen bronbelasting voor niet-ingezetenen. Dit betekent dus dat Nederlandse spaarders geen bronbelasting betalen over rente in Duitsland. Hier hoef je verder niets voor te doen. Als je in Duitsland spaart, spaar je dus met dezelfde voorwaarden als in Nederland.

Voorbeeld Box 3-opgave met buitenlands spaargeld

Soort belastingopgaaf Spaargeld in Duitsland Overig vermogen in Nederland Vrijstelling fiscaal jaar 2023 Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 40.000 € 8000 € 57.000 €0
Fiscale partners € 50.000 € 15.000 € 114.000 €0
Alleenstaand € 50.000 € 15.000 € 57.000 € 8000
Fiscale partners € 80.000 € 50.000 € 114.000 € 16000

Waarom een Duitse spaarrekening via Raisin

Bij onze Duitse partnerbank Aareal Bank profiteer je van aantrekkelijke rentes. Je spaargeld bij onze Duitse partnerbank is gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Duitsland. De dekkingslimiet bedraagt net als in Nederland € 100.000 per rekeninghouder per bank.

De voordelen van Raisin:

 • Je Raisin-account is gratis, zonder verborgen kosten
 • Vanuit één centraal account beheer je al je spaarproducten en (Duitse) spaarrekeningen

Sparen in andere landen

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Sparen in Estland
Sparen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Sparen in Frankrijk
Sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Sparen in Italië
Sparen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen in Letland
Sparen in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Sparen in Polen
Sparen in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Sparen in Tsjechië
Sparen in Tsjechië

Tsjechië staat bekend om zijn mooie natuur en pittoreske Boheemse steden. Daarnaast wordt Tsjechië – terecht – gezien als een relatief modern en vooruitstrevend land en een bruggenbouwer tussen het voormalig oosten en westen van ons continent. Niet alleen perfect voor je volgende vakantie, maar ook voor je spaargeld.

Lees meer
Sparen in Zweden
Sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer
Open met Raisin een rekening in het buitenland
Open met Raisin een rekening in het buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin wel eenvoudig en veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Belastingen bij sparen in het buitenland
Belastingen bij sparen in het buitenland

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer