Hoge spaarrente in Duitsland

Tot wel € 100 cadeau (nieuwe klanten)
 • Spaarrentes tot 1,00% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 5.000

 • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Vanwege de lage spaarrente in Nederland gaan veel Nederlanders op zoek naar een alternatief. Vooral sparen in ons buurland Duitsland is daarbij interessant. De Duitse economie heeft een uitstekende reputatie. Duitse banken worden als betrouwbaar en robuust ingeschat.

Het is echter niet altijd gemakkelijk om een Duitse spaarrekening te openen. Bij de meeste banken kun je zonder adres in Duitsland niet terecht. Ontdek meer over de mogelijkheden die je als Nederlander hebt om te sparen in Duitsland. Raisin biedt je een alternatieve manier om geld te sparen bij North Channel Bank, onze Duitse partnerbank.

In het kort
 • Een inschrijving is vereist om een spaarrekening te openen bij de meeste Duitse banken
 • In Duitsland kun je een hogere rente ontvangen op je depositorekening dan in Nederland
 • Met Raisin kun je veilig en gemakkelijk spaargeld in Duitsland onderbrengen

Ons aanbod uit Duitsland

Sparen in Duitsland – hoe veilig is dat?

Een van de voornaamste redenen waarom Nederlanders graag een spaarrekening in Duitsland openen is de veiligheid. De Duitse economie is de grootste van de EU. Duitsers staan bekend voor hun verstandig en voorzichtig economisch beleid. Belangrijke eigenschappen als het om het uitkiezen van een partner voor je spaargeld gaat.

De veiligheid van je spaargeld wordt in Duitsland gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Duitsland (“Entschädigungseinrichtung deutscher Banken GmbH”). Hiermee voldoet Duitsland aan de EU-richtlijnen die opgesteld zijn om geld van spaarders te beschermen.

Het Duitse depositogarantiestelsel

 • Beschermingslimiet van €100,000 per klant per bank
 • Een uitbetalingstermijn van slechts 7 werkdagen
 • Nagestreefd dekkingsvermogen van 0,8% van het gedekte geld

De uitstekende reputatie van de Duitse economie wordt ook bevestigd door Standard & Poor’s. Deze en alle andere grote kredietbeoordelaars geeft Duitsland de hoogste beoordeling van AAA met een stabiel vooruitzicht. Als een van de weinige landen ontvangt Duitsland overal dezelfde uitstekende rating als Nederland.

Sparen in Duitsland – een rekening openen

Om te sparen bij een Duitsland bank met filialen moet je persoonlijk langsgaan bij de bank. Dit is voor Nederlanders nog wel een te nemen horde. Bij alle grote banken in Duitsland is het alsnog niet mogelijk om een rekening te openen zonder inschrijfadres in Duitsland.

Je bent dus al snel aangewezen op een zogenaamde Direktbank, een bank zonder netwerk van filialen. Zelfs bij de Duitse directbanken van Nederlandse bedrijven, zoals ING (in Duitsland: ING DiBa) en Rabobank (RaboDirect) moet je als Nederlander het vaak langdurige onlineproces doorlopen. Je kunt dit dus niet via een vestiging in Nederland regelen.

Een hoge rente of een Duitse spaarrekening

Op het moment bieden ook Duitse banken geen bijzonder hoge rentes aan op betaalrekeningen. Op spaardeposito’s ontvang je bij onze oosterburen wel nog een aantrekkelijke rente op je spaarrekening. Vooral bij de North Channel Bank, die zelfs één van de hoogste spaarrentes aanbiedt van heel Duitsland.

Via het onlineplatform van Raisin kun je online een rekening openen bij onze Duitse partnerbank North Channel Bank. Je hoeft je slechts éénmalig te identificeren. Ook zijn hier verder geen kosten aan verbonden, Raisin ontvangt van de North Channel Bank een vergoeding voor het bemiddelen van spaargeld.

Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer

Een spaarrekening in Duitsland − belastingen

Als je besluit om je geld in Duitsland op een spaarrekening te zetten, moet je dit opgeven bij de belasting. De Nederlandse belastingdienst werkt nauw samen met de Duitse autoriteiten om gegevens over spaarders uit te wisselen. Hoe zit het precies met de belasting in Nederland, en betaal je ook belasting in Duitsland over je spaargeld?

Belastingen in Nederland

Spaargeld in Duitsland wordt op dezelfde manier belast als spaargeld in Nederland. Dit betekent dat je het spaargeld dus aan moet geven in Box 3 van je opgaaf. Hierbij geldt een vrijstelling voor het totale gespaarde bedrag.

Rekenvoorbeeld

Soort belastingopgaaf Spaargeld in Duitsland Overig vermogen in Nederland Vrijstelling Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand €20.000 €8000 €30.845 €0
Fiscale partners €50.000 €5000 €61.692 €0
Alleenstaand €20.000 €15.000 €30.845 €4155
Fiscale partners €50.000 €20.000 €61.692 €8308

Overigens hoef je niet meer geld te betalen zodra je in Duitsland een hogere rente ontvangt. Alleen het totale gespaarde bedrag wordt meegenomen door de belastingdienst. De effectieve rente speelt geen rol.

Belasting op spaargeld in Duitsland

Als je gaat sparen in het buitenland kun je soms te maken krijgen met bronbelasting. Dan betaal je in het land waar de bank gevestigd is belasting over de rente die je spaargeld oplevert.

Duitsland heft geen bronbelasting voor niet-ingezetenen. Dit betekent dus dat Nederlandse spaarders geen bronbelasting betalen over rente in Duitsland. Hier hoef je verder niets voor te doen. Als je in Duitsland spaart, spaar je dus met dezelfde voorwaarden als in Nederland.

Belastingen

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer
Sparen Buitenland

In veel landen ontvang je een betere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer

Onze partnerbank – North Channel Bank

Raisin werkt samen met de Duitse partnerbank North Channel Bank, gevestigd in Mainz. De bank is ontstaan na de overname van Oswald Kruber GmbH & Co KG door Amerikaanse investeerders in 2009. Hierna werd de bank omgedoopt in de North Channel Bank.

Je kunt via Raisin een depositorekening openen bij de North Channel Bank. Je ontvangt een hogere jaarlijkse rente bij een langere spaarperiode. De rentes die door North Channel Bank aangeboden worden zijn bij een looptijd van vijf jaar vele malen hoger dan je momenteel in Nederland ontvangt.

Looptijd Rente per jaar
1 jaar 0,20%
2 jaar 0,30%
3 jaar 0,40%
4 jaar 0,50%
5 jaar 0,55%
6 jaar 0,60%

Sparen bij de Duitse North Channel Bank – voorwaarden

Hieronder hebben we de voorwaarden om te sparen bij de North Channel Bank op een rijtje gezet.

 • Minimum looptijd 1 jaar, maximum looptijd 6 jaar
 • Minimum inleg 5.000 euro, maximum inleg 100.000 euro
 • Spaargeld gegarandeerd onder het Duitse depositogarantiestelsel
 • Rente kan uitgekeerd worden
 • Verlenging mogelijk, tussen 28 en 5 dagen voor het einde van de looptijd

Een Duitse spaarrekening bij Raisin

Om een spaarrekening in Duitsland te kunnen openen, bij de North Channel Bank, maak je eerst een Raisin-account aan. Je loopt het eenmalige registratie- en identificatieproces in slechts een paar minuten door. Hierna kun je gemakkelijk vanuit één centraal account je spaargeld beheren. En direct een rekening openen bij onze Duitse partnerbank.

 

De voordelen van Raisin:

 • Je spaargeld wordt gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Duitsland
 • Verzekering van tot €100.000 per klant per bank
 • Je Raisin-account is gratis, zonder verborgen kosten
 • Vanuit één centraal account beheer je al je spaarproducten en (Duitse) spaarrekeningen