Hoge spaarrente in Duitsland

Tot wel € 100 cadeau (nieuwe klanten)
 • Spaarrentes tot 0,10% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 5000 / € 10.000

 • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Home › Spaarrente › Duitsland

Vanwege de lage spaarrente in Nederland gaan veel Nederlanders op zoek naar een alternatief. Vooral sparen in ons buurland Duitsland is daarbij interessant. De Duitse economie heeft een uitstekende reputatie. Duitse banken worden als betrouwbaar en robuust ingeschat.

In het kort
 • Een inschrijving is vereist om een spaarrekening te openen bij de meeste Duitse banken
 • In Duitsland kun je een hogere rente ontvangen op je depositorekening dan in Nederland
 • Met Raisin kun je snel en gemakkelijk spaargeld in Duitsland onderbrengen

Ons aanbod uit Duitsland

Het is niet altijd gemakkelijk om een Duitse spaarrekening te openen. Bij de meeste banken kun je zonder adres in Duitsland niet terecht. Ontdek meer over de mogelijkheden die je als Nederlander hebt om te sparen in Duitsland. Raisin biedt je een alternatieve manier om geld te sparen bij de Deutsche Handelsbank en de North Channel Bank, onze Duitse partnerbanken.

Sparen in Duitsland – hoe veilig is dat?

Een van de voornaamste redenen waarom Nederlanders graag een spaarrekening in Duitsland openen is de veiligheid. De Duitse economie is de grootste van de EU. Duitsers staan bekend voor hun verstandig en voorzichtig economisch beleid. Belangrijke eigenschappen als het om het uitkiezen van een partner voor je spaargeld gaat.

De veiligheid van je spaargeld wordt in Duitsland gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Duitsland (“Entschädigungseinrichtung deutscher Banken GmbH”). Hiermee voldoet Duitsland aan de EU-richtlijnen die opgesteld zijn om geld van spaarders te beschermen.

Het Duitse depositogarantiestelsel

 • Beschermingslimiet van € 100.000 per klant per bank
 • Een uitbetalingstermijn van slechts 7 werkdagen
 • Nagestreefd dekkingsvermogen van 0,8% van het gedekte geld

De uitstekende reputatie van de Duitse economie wordt ook bevestigd door Standard & Poor’s. Deze en alle andere grote kredietbeoordelaars geeft Duitsland de hoogste beoordeling van AAA met een stabiel vooruitzicht. Als een van de weinige landen ontvangt Duitsland overal dezelfde uitstekende rating als Nederland.

Sparen in Duitsland – een rekening openen

Om te sparen bij een Duitsland bank met filialen moet je persoonlijk langsgaan bij de bank. Dit is voor Nederlanders nog wel een te nemen horde. Bij alle grote banken in Duitsland is het alsnog niet mogelijk om een rekening te openen zonder inschrijfadres in Duitsland.

Je bent dus al snel aangewezen op een zogenaamde Direktbank, een bank zonder netwerk van filialen. Zelfs bij de Duitse directbanken van Nederlandse bedrijven, zoals ING (in Duitsland: ING DiBa) en Rabobank (RaboDirect) moet je als Nederlander het vaak langdurige onlineproces doorlopen. Je kunt dit dus niet via een vestiging in Nederland regelen.

Een hoge rente of een Duitse spaarrekening

Op het moment bieden ook Duitse banken geen bijzonder hoge rentes aan op betaalrekeningen. Op spaardeposito’s ontvang je bij onze oosterburen wel nog rente op je depositorekening.

Via het onlineplatform van Raisin kun je online een rekening openen bij onze Duitse partnerbanken Deutsche Handelsbank en North Channel Bank. Je hoeft je slechts éénmalig te identificeren. Ook zijn hier verder geen kosten aan verbonden, Raisin ontvangt van de partnerbanken een vergoeding voor het bemiddelen van spaargeld.

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer

Een spaarrekening in Duitsland − belastingen

Als je besluit om je geld in Duitsland op een spaarrekening te zetten, moet je dit opgeven bij de belasting. De Nederlandse belastingdienst werkt nauw samen met de Duitse autoriteiten om gegevens over spaarders uit te wisselen. Hoe zit het precies met de belasting in Nederland, en betaal je ook belasting in Duitsland over je spaargeld?

Belastingen in Nederland

Spaargeld in Duitsland wordt op dezelfde manier belast als spaargeld in Nederland. Dit betekent dat je het spaargeld dus aan moet geven in Box 3 van je opgaaf. Hierbij geldt een vrijstelling voor het totale gespaarde bedrag. Deze vrijstelling is in 2021 € 50.000 (fiscale partners: € 100.000).

Rekenvoorbeeld

Soort belastingopgaaf Spaargeld in Duitsland Overig vermogen in Nederland Vrijstelling 2021 Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 40.000 € 8000 € 50.000 €0
Fiscale partners € 50.000 € 15.000 € 100.000 €0
Alleenstaand € 50.000 € 15.000 € 50.000 € 15.000
Fiscale partners € 80.000 € 30.000 € 100.000 € 10.000

Overigens hoef je niet meer geld te betalen zodra je in Duitsland een hogere rente ontvangt. Alleen het totale gespaarde bedrag wordt meegenomen door de belastingdienst. De effectieve rente speelt geen rol.

Belasting op spaargeld in Duitsland

Als je gaat sparen in het buitenland kun je soms te maken krijgen met bronbelasting. Dan betaal je in het land waar de bank gevestigd is belasting over de rente die je spaargeld oplevert.

Duitsland heft geen bronbelasting voor niet-ingezetenen. Dit betekent dus dat Nederlandse spaarders geen bronbelasting betalen over rente in Duitsland. Hier hoef je verder niets voor te doen. Als je in Duitsland spaart, spaar je dus met dezelfde voorwaarden als in Nederland.

Open met Raisin een rekening in het buitenland
Open met Raisin een rekening in het buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin wel eenvoudig en veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Belastingen bij sparen in het buitenland
Belastingen bij sparen in het buitenland

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer

Onze partnerbanken – North Channel Bank & Deutsche Handelsbank

Raisin werkt samen met twee Duitse partnerbanken – North Channel Bank en Deutsche Handelsbank.

Je kunt via Raisin een depositorekening openen bij beide banken. Bij de Deutsche Handelsbank ontvang je momenteel een rente van 0,10% bij een looptijd van 1 of 2 jaar. De North Channel Bank biedt op het moment een nulrente aan.

Rente bij de Deutsche Handelsbank

Looptijd Rente per jaar
1 jaar 0,10%
2 jaar 0,10%

Sparen bij de Deutsche Handelsbank – voorwaarden

Hieronder hebben we de voorwaarden om te sparen bij de Deutsche Handelsbank op een rijtje gezet.

 • Minimum looptijd 1 jaar, maximum looptijd 2 jaar
 • Minimum inleg 10.000 euro, maximum inleg 100.000 euro
 • Spaargeld gegarandeerd onder het Duitse depositogarantiestelsel

Een Duitse spaarrekening bij Raisin

Om een spaarrekening in Duitsland te kunnen openen, bij de Deutsche Handelsbank of de North Channel Bank, maak je eerst een Raisin-rekening aan. Je loopt het eenmalige registratie- en identificatieproces in slechts een paar minuten door. Hierna kun je gemakkelijk vanuit één centraal account je spaargeld beheren. En direct een rekening openen bij onze Duitse partnerbank.

Je spaargeld wordt bij deze banken gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Duitsland. Het dekkingslimiet bedraagt net als in Nederland € 100.000 per rekeninghouder en bank

 

De voordelen van Raisin:

 • Je Raisin-account is gratis, zonder verborgen kosten
 • Vanuit één centraal account beheer je al je spaarproducten en (Duitse) spaarrekeningen