Spaarrekening in Polen

spaarrente, voorwaarden en meer

Tot wel € 100 cadeau (nieuwe klanten)
 • Spaarrentes tot 1,00% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 5.000

 • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Polen is waarschijnlijk niet het eerste land waar Nederlandse spaarders aan denken voor hun spaargeld. Toch is het Centraal-Europese land niet te onderschatten. Polen is een sterke economie binnen de EU en een belangrijke import- en exportpartner van Nederland. In de afgelopen dertig jaar is de Poolse economie (bnp) verzevenvoudigd.

In het kort
 • Polen heeft een sterke, betrouwbare en moderne economie 
 • Sommige banken in Polen vereisen een PESEL-nummer van klanten, dat alleen (tijdelijke) inwoners ontvangen
 • Bij spaarrekeningen in Poolse złoty krijg je met valutarisico’s te maken
 • Via Raisin spaar je volledig online in Polen, in euro

 

In Polen wordt nog altijd flink geïnvesteerd en de economie groeit. Dit betekent ook dat er een gezonde vraag naar spaargeld is. Zo ontvangen Nederlandse spaarders in Polen een hogere spaarrente dan in Nederland. Lees meer over hoe je als Nederlander kunt profiteren van aantrekkelijke rentes.

Ons aanbod uit Polen

Sparen in Polen – spaarrente en veiligheidin

De Poolse economie

De economische kracht van Polen wordt in Nederland vaak onderschat. In de afgelopen jaren heeft Polen zich ontwikkeld tot een modern land met een gezonde en diverse economie. In de hoofdstad Warschau en andere steden is de economische voorspoed duidelijk te zien.

Polen heeft zelfs de sterkste economie van alle voormalige Oostbloklanden. De Poolse economie groeit in de afgelopen decennia flink harder dan het EU-gemiddelde. Zowel de werkloosheid als de relatieve nationale schuld liggen lager dan in Duitsland en zelfs Nederland.

Ook kredietbeoordelaars schatten de economische situatie van Polen rooskleurig in. Toonaangevende beoordelaar Standard & Poor’s geeft het land een rating van A-. Ook Moody’s is optimistisch, met een beoordeling van A2.

 

Een spaarrekening openen in Polen

Om een spaarrekening te kunnen openen in Polen, heb je bij veel banken een PESEL-nummer nodig. Dit nummer ontvang je alleen als je een (tijdelijke) inwoner van Polen bent. Daarnaast vormt de Poolse taal een barrière om een rekening te openen. Ook moet je soms persoonlijk een bankkantoor opzoeken.

Verschillende banken in Polen bieden ook de mogelijkheid aan om geheel online een rekening te openen. Hieronder valt bijvoorbeeld de Millennium Bank. Spaarders krijgen dan wel te maken met valutarisico’s.

Sparen bij de zuiderburen
Sparen bij de zuiderburen

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat de Belgen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer

Valutarisico’s

Polen is geen lid van de eurozone. Er zijn op het moment ook geen plannen om spoedig de euro in te voeren. De nationale munt, de Poolse złoty, is weliswaar relatief stabiel, maar de wisselkoers ten opzichte van de euro kan alsnog nadelig uitvallen. Dit is voor veel spaarders onprettig.

Raisin werkt in Polen samen met de Alior Bank. Deze bank biedt Nederlandse spaarders de mogelijkheid om geheel online een rekening in euro te openen. Zonder valutarisico’s en geheel in het Nederlands. 

 

Depositogarantiestelsel

Net zoals alle andere EU-landen heeft ook Polen een depositogarantiestelsel, de “Bankowy Fundusz Gwarancyjny”. Met de huidige dekkingsgraad voldoet het land nu al aan de eisen die in de EU vanaf 2024 in werking treden

Het Poolse depositogarantiestelsel

 • Tegoeden tot €100.000 per klant en bank gegarandeerd
 • De uitbetalingstermijn is slechts 7 werkdagen
 • Tegoeden worden uitbetaald in Poolse złoty
Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer depositosparen slim is voor jou.

Lees meer
Flexibel sparen
Flexibel sparen

Als je flexibel spaart heb je de vrijheid om je geld op te nemen wanneer je wilt. Daarnaast ontvang je bij Raisin ook nog eens een hogere rente dan bij Nederlandse aanbieders. Hoe werkt dit precies en wat zijn de voorwaarden?

Lees meer

Spaarrekening in Polen – belastingen

Belastingen in Nederland

Als Nederlandse spaarder ben je verplicht om je tegoeden bij Poolse banken op te geven in Box 3 van de belastingaangifte. Pools spaargeld wordt door de Belastingdienst op dezelfde manier behandeld als Nederland spaargeld. De effectieve spaarrente op de Poolse spaarrekening is niet van belang.

Soort belastingopgave Spaargeld in Polen Overig vermogen in Nederland Vrijstelling (2020) Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand €10.000 €10.000 €30.845 €0
Fiscale partners €40.000 €20.000 €61.692 €0
Alleenstaand €65.000 €20.000 €30.845 €54.155
Fiscale partners €95.000 €25.000 €61.692 €58.308

Belastingen in Polen


Polen is een van de EU-landen waarin bronbelasting geheven wordt. Deze belasting over rente bedraagt standaard 19%. Door eenmalig een woonplaatsverklaring van de Nederlandse Belastingdienst te overleggen, kun je de bronbelasting verlagen tot 5%. Deze bronbelasting kun je vervolgens verrekenen met je belastingopgave in Nederland.

Als je via Raisin spaart, zetten wij alle documenten die je nodig hebt alvast voor je klaar in je Raisin-account.

Onze partnerbank in Polen – Alior Bank

Raisin werkt samen met een van de grootste en meest betrouwbare banken in Polen, de Alior Bank (“Alior Bank S.A.”). De bank werd opgericht in 2008 en is inmiddels een grote speler in Polen, met ongeveer 4,2 miljoen klanten. De bank werd in 2018 door Global Finance Magazine uitgeroepen tot de “Beste bank in Polen”.

Hieronder zie je de verschillende looptijden en spaarrentes bij de Poolse Alior Bank.

Looptijd Rente per jaar
6 maanden 0,10%
1 jaar 0,10%
2 jaar 0,20%
3 jaar 0,20%

Alior Bank – voorwaarden

De Alior Bank hanteert de volgende voorwaarden om een spaarrekening te kunnen openen. Bijzonder is dat vroegtijdige beëindiging bij de bank te allen tijde mogelijk is. In dit geval vervalt de opgebouwde rente.

 • Minimum looptijd 6 maanden, maximum looptijd 3 jaar
 • Minimum inleg 10.000 euro, maximum inleg 100.000 euro
 • Spaargeld gegarandeerd onder het Poolse depositogarantiestelsel (tot €100.000 per klant)
 • Vroegtijdige beëindiging mogelijk, na afloop van een ontbindingstermijn van 14 dagen. In dit geval vervalt de rente
 • Verlenging niet mogelijk. Na afloop van de termijn kun je een nieuwe spaarrekening openen
Spaarrekening openen in Duitsland
Spaarrekening openen in Duitsland

De Duitse economie is de motor van de EU. Daarnaast kun je op een Duitse spaarrekening nog een aantrekkelijke rente krijgen. In Duitsland spaar je tegen dezelfde belastingvoorwaarden als in Nederland. Ontdek hoe met Raisin veilig een spaarrekening kunt openen in Duitsland.

Lees meer
Spaarrekening openen in Estland
Spaarrekening openen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer

Spaarrekening in Polen – via Raisin

Via Raisin kun je geheel online sparen in een stabiel en opkomend land. Profiteer van een hogere spaarrente in Polen bij onze partnerbank Alior Bank. Zonder kosten, valutarisico of onprettige verrassingen.

De voordelen van Raisin:

 • Je spaargeld valt onder het depositogarantiestelsel van Polen
 • Garantie tot €100.000 per klant per bank
 • Gratis account, zonder verborgen kosten
 • Een centraal account om al je spaarrekeningen te beheren
 • Raisin helpt je bij het verlagen van de bronbelasting