Spaarrentes in Polen vergelijken

 • Spaarrentes tot 0,20% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 5000

 • Open en beheer je rekening gratis en geheel online

Home › Spaarrente › Polen

Polen is waarschijnlijk niet het eerste land waar Nederlandse spaarders aan denken. Toch kan dit Centraal-Europese land interessant zijn voor je spaargeld. Polen is een sterke economie binnen de EU die zich in afgelopen 30 jaar verzevenvoudigd heeft. De Poolse economie is nog steeds groeiende en er wordt nog altijd flink geïnvesteerd. Dit betekent dat er een relatief grote vraag is naar (buitenlands) spaargeld is. Ontdek hoe ook jij kunt profiteren van spaarrentes in Polen. 

In het kort
 • Polen heeft een robuuste, betrouwbare en moderne economie 
 • Sommige banken in Polen vereisen een PESEL-nummer van klanten, dat alleen (tijdelijke) inwoners ontvangen
 • Bij spaarrekeningen in Poolse złoty krijg je met valutarisico’s te maken
 • Via Raisin spaar je bij Poolse partnerbanken in euro en volledig online

Ons aanbod uit Polen

Sparen in Polen – spaarrente en veiligheid

De economische kracht van Polen wordt in Nederland vaak onderschat. In de afgelopen jaren heeft Polen zich ontwikkeld tot een modern land met een gezonde en diverse economie. In de hoofdstad Warschau en andere steden is de economische voorspoed duidelijk te zien.

Polen heeft zelfs de sterkste economie van alle voormalige Oostbloklanden. De Poolse economie groeide in de afgelopen decennia flink harder dan het EU-gemiddelde. Zowel de werkloosheid als de relatieve nationale schuld liggen lager dan in Duitsland en zelfs Nederland.

Ook kredietbeoordelaars schatten de economische situatie van Polen rooskleurig in. Toonaangevende beoordelaar Standard & Poor’s geeft het land een rating van A-. Ook Moody’s is optimistisch, die Polen al een aantal jaar beoordeeld met A2 (stand 27 maart 2024).

Een spaarrekening openen in Polen

Om een spaarrekening te kunnen openen in Polen, heb je bij veel banken een PESEL-nummer nodig. Dit nummer ontvang je alleen als je een (tijdelijke) inwoner van Polen bent. Daarnaast vormt de Poolse taal een barrière om een rekening te openen. Ook moet je soms persoonlijk op een bankkantoor bezoeken.

Verschillende banken in Polen bieden ook de mogelijkheid aan om geheel online een spaarrekening te openen. Omdat Polen niet de euro als munteenheid heeft, hebben spaarders wel te maken met valutarisico’s.

Valutarisico’s

Polen is geen lid van de eurozone en er zijn op het moment geen plannen om de euro op de korte termijn in te voeren. De nationale munt, de Poolse złoty, is weliswaar relatief stabiel, maar de wisselkoers ten opzichte van de euro kan alsnog nadelig uitvallen.

Raisin werkt in Polen samen met de Alior Bank. Deze bank biedt Nederlandse spaarders de mogelijkheid om via Raisin online een rekening in euro te openen. Geheel in het Nederlands en zonder valutarisico’s.

Depositogarantiestelsel

Net zoals alle andere EU-landen heeft ook Polen een depositogarantiestelsel; de “Bankowy Fundusz Gwarancyjny”. Met de huidige dekkingsgraad voldoet het land nu al aan de eisen die in de EU vanaf 2024 in werking treden.

 • Tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank zijn gegarandeerd
 • De uitbetalingstermijn is slechts 7 werkdagen
 • Tegoeden worden uitbetaald in Poolse złoty

Onze partnerbank in Polen – Alior Bank

Raisin werkt samen met een van de grootste en meest betrouwbare banken in Polen, de Alior Bank (“Alior Bank S.A.”). De bank werd opgericht in 2008 en is inmiddels een grote speler in Polen, met ongeveer 4,2 miljoen klanten. De bank werd in 2018 door Global Finance Magazine uitgeroepen tot de “Beste bank in Polen”.

Alior Bank – voorwaarden

De Alior Bank hanteert de volgende voorwaarden om een deposito spaarrekening te kunnen openen. Bijzonder is dat vroegtijdige beëindiging bij de bank te allen tijde mogelijk is. In dit geval vervalt de opgebouwde rente.

 • Minimum looptijd 6 maanden, maximum looptijd 3 jaar
 • Minimum inleg 10.000, maximum inleg 100.000
 • Spaargeld gegarandeerd onder het Poolse depositogarantiestelsel (tot € 100.000 per rekeninghouder)
 • Vroegtijdige beëindiging mogelijk, na afloop van een ontbindingstermijn van 14 dagen. In dit geval vervalt de rente
 • Verlenging niet mogelijk. Na afloop van de termijn kun je een nieuwe spaarrekening openen

Hieronder zie je de verschillende looptijden en spaarrentes bij de Poolse Alior Bank.

Spaarrentes bij Alior bank

Looptijd Rente per jaar
6 maanden 0,10%
1 jaar 0,10%
2 jaar 0,20%
3 jaar 0,20%

Een Poolse spaarrekening – belastingen

De Nederlandse Belastingdienst beschouwt alle banktegoeden als vermogen, onafhankelijk van waar je spaart. Je dient je vermogen in Box 3 van de belastingopgave in te vullen. Als je een spaarrekening bij een Poolse bank hebt, dan betaal je in Nederland belasting over de totaalbedragen van al je Nederlandse en buitenlandse spaarrekeningen bij elkaar.

Bronbelasting in Polen

In Polen is een standaard bronbelasting op spaartegoeden van toepassing. Als belastingplichtige in Nederland kun je deze belasting eenvoudig verminderen. Hoe je dat doet lees je op onze belastingpagina.

Resterende bronbelasting kun je in beginsel verrekenen met je in Nederland verschuldigde belasting, waardoor je per saldo geen (dubbele) belasting betaalt over de spaarrente. Om de buitenlandse bronbelasting te kunnen verrekenen, dien je in eerste instantie voldoende belasting te betalen in box 3. Lees meer op onze belastingpagina.

Soort belastingopgave Spaargeld in Polen Overig vermogen in Nederland Vrijstelling fiscaal jaar 2024 Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 40.000 € 10.000 € 57.000 € 0
Fiscale partners € 40.000 € 40.000 € 114.000 € 0
Alleenstaand € 65.000 € 5000 € 57.000 € 13.000
Fiscale partners € 95.000 € 25.000 € 114.000 € 6000

Sparen in andere EU landen

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Sparen in Frankrijk
Sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Sparen in Italië
Sparen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen in Portugal
Sparen in Portugal

Portugal is niet alleen een geliefd vakantie- en emigratieland; het is ook een uitstekende bestemming voor je spaargeld. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig spaart in Portugal en van hoge rentes profiteer. Tevens betaal je nauwelijks tot geen bronbelasting.

Lees meer
Sparen in Zweden
Sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer
Sparen in Duitsland
Sparen in Duitsland

Duitsland heeft een sterke economie en een topwaardering van AAA van alle grote kredietbeoordelaars. Als Nederlandse spaarder kun je bij de oosterburen profiteren van aantrekkelijke spaarrentes. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig meer ontvangt voor je spaargeld in Duitsland.

Lees meer
Sparen in Tsjechië
Sparen in Tsjechië

Tsjechië staat bekend om zijn mooie natuur en pittoreske Boheemse steden. Daarnaast wordt Tsjechië – terecht – gezien als een relatief modern en vooruitstrevend land en een bruggenbouwer tussen het voormalig oosten en westen van ons continent. Niet alleen perfect voor je volgende vakantie, maar ook voor je spaargeld.

Lees meer
Sparen in Estland
Sparen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Sparen in Letland
Sparen in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer

Lees meer over Raisins spaar- en depositorekeningen

Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer