Termijndeposito’s:
betekenis, rente en meer

 • Spaarrentes tot wel 3,70% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 500

 • Regel alles eenvoudig online

 • Geheel gratis – geen (verborgen) kosten

Home > Deposito > Termijndepostio

Een termijndeposito is een spaarvorm. Anders dan bij spaarrekeningen, zet je je spaargeld met een termijndeposito voor een bepaalde termijn opzij. Nadat deze termijn, de looptijd, is verstreken ontvang je een rentepercentage dat vaststaat en specifiek verbonden is met de looptijd. In de meeste gevallen geldt hoe langer de looptijd, des te hoger de rente. 

In het kort
 • Een termijndeposito biedt minder flexibiliteit, maar daar staat tegenover dat je een vaste rente ontvangt die vaak hoger is dan op een spaarrekening
 • Doorgaans stijgt de rente op een termijndeposito bij een langere looptijd
 • Termijndeposito’s dienen als aanvulling op een betaal- en/of spaarrekening waarop je geld zet dat je een tijdje kunt missen 
 • Vooral in het buitenland bieden termijndeposito’s aantrekkelijke rentes

Lees hier meer over de betekenis van termijndeposito, wat de hoogste rentes op termijndeposito’s zijn en hoe je termijndeposito’s met elkaar vergelijkt.

April 2024: vergelijking termijndeposito's

Nog niet zo lang geleden ontving je bij de meeste banken in de EU nauwelijks rente op termijndeposito’s. Ondertussen is er aardig wat veranderd en staat de hoogste rente voor 1 jaar vast op 3,70%%

De grootbanken zijn nog steeds minder vrijgevig met hun rentes, maar vooral kleinere Nederlandse banken bieden weer meer aantrekkelijke tarieven. Hieronder vind je ons overzicht voor april 2024.

Beste Raisin-aanbiedingen:

1 jaar: Rietumu Bank; 3,70% per jaar
2 jaar: Banca Progetto; 3,60% per jaar
5 jaar: CA Auto Bank;  3,50% per jaar

Nederlandse toprentes in april 2024:

1 jaar: Yapi Kredi Bank, 3,60% per jaar
2 jaar: Yapi Kredi Bank, 3,45% per jaar
5 jaar: Yapi Kredi Bank, 3,00% per jaar

Rentes bij de Nederlandse grootbanken:

ING: looptijden van 3 en 5 jaar: rente respectievelijk 2,35% en 2,35%
ABN AMRO: looptijden van 1, 2, 3, 5 en 10 jaar; rente respectievelijk 2,35%, 2,35%, 2,35%, 2,35%, 2,85%
Rabobank (Doelsparen): Vanaf 1 en tot 20 jaar; rentes vanaf 2,35% tot en met 3,00%

Wat is een termijndeposito?

Een termijndeposito is een spaarvorm met een vaste inleg, vaste looptijd en een vaste rente waarbij tussentijds geld opnemen of bijstorten meestal niet toegestaan is. Wanneer de looptijd ten einde is, wordt de (resterende) rente, samen met het startbedrag, op de tegenrekening uitbetaald.

De begrippen termijndeposito, spaardeposito en deposito sparen worden vaak onderling uitwisselbaar gebruikt. Een spaardeposito is dan ook min of meer hetzelfde als een termijndeposito 

Soms wordt spaardeposito alleen gebruikt voor rekeningen met een langere looptijd, en termijndeposito voor rekeningen met een looptijd tot een jaar. Echter, een bank die hetzelfde product met verschillende looptijden aanbiedt, zal slechts één van deze begrippen gebruiken

Termijndeposito’s –
belangrijkste eigenschappen

 • Vaste rente

Anders dan bij een spaarrekening, staat de rente op een depositorekening vast. Je weet op dag één precies hoeveel rente je ontvangt tot aan het einde van de looptijd.

 • Vaste looptijd

Een spaarrekening kun je opzeggen wanneer je wilt, mogelijk met een opzegtermijn. Bij een termijndeposito is dit niet mogelijk. In het geval dat je een termijndeposito wel vroegtijdig op kunt zeggen, dan betaal je een boete en/ of verlies je de opgebouwde rente.

 • Minimum inlegbedrag

Je ontvangt op een termijndeposito een hogere rente, omdat een bank door de vaste looptijd een betere planning kan maken. Voor een bank is dit pas de moeite waard bij hogere inlegbedragen en daarom hebben termijndeposito’s een minimum inlegbedrag. Bij Raisin kun je afhankelijk van de bank vanaf  € 500 en tot € 20.000 inleggen.

 • Niet tussentijds opnemen of bijstorten

Een termijndeposito sluit je af voor een vast bedrag en een vaste looptijd. Dit betekent dat je niet tussentijds geld kunt opnemen of bijstorten.

Termijndeposito – een goede optie?
Twee belangrijke vragen

Zijn termijndeposito’s een goede spaarvorm voor jou? De volgende twee vragen helpen je bij het maken van een beslissing.

Vraag 1: Kun en wil je jouw spaargeld voor langere tijd missen?

Het geld op een termijndeposito staat vast. Dit betekent dus ook, dat een termijndeposito geen geschikte spaarvorm is voor je financiële buffer. Op een termijndeposito zet je alleen geld opzij dat je kunt missen.

Vraag 2: Denk je dat de rente gaat stijgen of dalen?

Verwacht je dat de rentepercentages binnenkort gaan stijgen? Dan is een termijndeposito met een lange looptijd geen goed idee. De vaste rentes van een deposito stijgen immers niet mee. Daalt de rente? Dan ben jij spekkoper, want de vaste hoge rente daalt dan niet.

In plaats van een deposito met een lange looptijd, kun je bij stijgende rentes een deposito met een korte looptijd overwegen. Je kunt er ook voor kiezen om het spaarbedrag te verdelen en te sparen met de depositoladder of dakpanmethode.

Nominale rente op spaargeld
Nominale rente op spaargeld

Zowel bij spaartegoeden als bij hypotheken spreken economen over nominale rente. Maar wat houdt dit precies in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jouw spaargeld of je hypotheeklasten? We leggen alles uit wat je moet weten over de nominale rente.

Lees meer
Effectieve rente op spaargeld
Effectieve rente op spaargeld

Bij het berekenen van de effectieve rente over je spaargeld, wordt het rente-op-rente effect meegenomen. Als je gaat sparen is het dus ook verstandig om te kijken wanneer en hoe vaak de rente wordt bijgeschreven. In dit artikel vind je een rekenvoorbeeld voor het berekenen van de effectieve rente.

Lees meer
De depositoladder
De depositoladder

Heb je geen zin om al je spaargeld langdurig vast te zetten nu de rente zo laag staat? Dat begrijpen wij maar al te goed. Met een slimme depositoladder splits je het spaarbedrag op, en komt je geld op verschillende momenten vrij. Zo kun jij inspelen op renteveranderingen. Lees alles over de depositoladder en waarom dit zo gemakkelijk is met Raisin.

Lees meer

Termijndeposito – een rekening kiezen

Ben je overtuigd van de voordelen van een termijndeposito? Dan moet je nog een rekening kiezen. Hieronder hebben we enkele belangrijke voorwaarden voor je samengevat die je helpen bij het vergelijken van termijndeposito’s.

 • Looptijd

Bedenk eerst hoe lang je jouw geld kunt missen. Kun je jouw geld vijf jaar missen? Dan kun je ervoor kiezen om een rekening met een lange looptijd te nemen. Maar als je een goede rente op een kortere looptijd ontvangt, is ook een kortere looptijd een idee. Dan kun je bijvoorbeeld sparen met de depositoladder.

 • Rente

Natuurlijk kies je graag de rekening met de hoogste rente. Maar ook andere voorwaarden kunnen belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld de uitkering van de rente. Wordt de rente uitgekeerd tijdens de looptijd? Dan ontvang je rente op rente. Bij rentes tot een paar procent, is dit verschil meestal heel klein.

 • Opnemen in geval van nood mogelijk?

Bij sommige termijndeposito’s kun je tussentijds niet bij je geld. Bij andere termijndeposito’s kun je alleen je geld opnemen tegen een boete of met verlies van de opgebouwde rente. Weet je heel zeker dat je het geld kunt missen, of vind je het toch prettig om een stok achter de deur te houden?

Overzicht – voordelen en nadelen termijndeposito’s

Voordelen van termijndeposito’s Nadelen van termijndeposito’s
Hogere en vaste rente Niet geschikt voor een financiële buffer en vaak een (hoge) minimuminleg
Zekerheid van een vast bedrag aan het einde van de looptijd Rente past zich niet aan als de gemiddelde rentes stijgen
Ideaal voor spaardoelen in de toekomst Minder flexibiliteit dan bij een spaarrekening

Het grootste voordeel van termijndeposito’s ligt dus in de vaste rente, die doorgaans hoger ligt dan op spaarrekeningen.

Het grootste nadeel van termijndeposito’s? Je geld staat vast en je kunt er niet flexibel bij. Termijndeposito’s zijn dus niet geschikt voor spaargeld dat je misschien nodig gaat hebben. Ook de vaste rente kan een nadeel zijn als de rentes tussendoor stijgen.

Sparen voor je pensioen
Sparen voor je pensioen

Een pensioengat overkomt veel mensen. Op jongere leeftijd denk je niet graag over je pensioen na. Toch is het niet altijd makkelijk om een gezond pensioen op te bouwen tijdens je werkende leven. Is het handig om zelf pensioen op te bouwen en geld opzij te zetten?

Lees meer
Belastingvrij sparen
Belastingvrij sparen

Zodra je meer geld op je spaarrekening hebt staan, komt de Belastingdienst om de hoek kijken. Er zijn verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken. Ook kan het helpen om slim met spaargeld te schuiven. Ben je benieuwd hoe je hier (natuurlijk volledig legaal) slim gebruik van kunt maken?

Lees meer
Sparen of beleggen?
Sparen of beleggen?

Twijfel je nog tussen beleggen en sparen? Beleggen is een aantrekkelijke mogelijkheid om veel rendement te behalen. Dit is niet zonder risico. Wanneer kun je beter beleggen, en welk bedrag is verstandig? Wij hebben de voor- en nadelen voor jouw situatie op een rijtje gezet.

Lees meer

De hoogste rentes op termijndeposito’s

Ondanks meerdere renteverhogingen in een relatief korte tijd, zijn de Nederlandse grootbanken nog altijd zuinig wat betreft het bieden van aantrekkelijke rentes. 

In het buitenland ontvang je hogere rentes. Vooral rekeningen binnen de EU die in euro aangeboden worden zijn een interessant alternatief. Bij Raisin vind je deze termijndeposito’s.

Omdat alle rekeningen bij Raisin binnen de EU aangeboden worden, geniet je de bescherming van een depositogarantiestelsel. Dankzij de geharmoniseerde regels die gelden in de EU, wordt je spaargeld tot een bedrag van € 100.000 per bank per rekeninghouder gedekt!

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer