Termijndeposito’s:
betekenis, rente en meer

 • Spaarrentes tot wel 2,70% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 500

 • Regel alles eenvoudig online

 • Geheel gratis – geen (verborgen) kosten

Home > Deposito > Termijndepostio

Een termijndeposito is een spaarvorm. Anders dan bij spaarrekeningen, zet je jouw spaargeld op een termijndeposito gedurende een bepaalde termijn opzij (de looptijd). Hiervoor ontvang je een vaste rente die voor deze looptijd vaststaat.

In het kort
 • Een termijndeposito biedt minder flexibiliteit, maar een vaste rente die vaak hoger is dan op een spaarrekening
 • Doorgaans stijgt de rente op een termijndeposito bij een langere looptijd; in Nederland is dit helaas nauwelijks nog het geval
 • Termijndeposito’s zijn bedoeld voor geld dat je een tijdje kunt missen en als aanvulling op een betaal- en spaarrekening
 • Vooral in het buitenland leveren termijndeposito’s nog een goede rente op

Lees in dit artikel meer over de betekenis van termijndeposito, wat de hoogste rentes op termijndeposito’s zijn en hoe je termijndeposito’s met elkaar vergelijkt.

September 2022: vergelijking verschillende termijndeposito's

Een jaar geleden ontving je zelfs in andere EU-landen gemiddeld nog geen procent rente op termijndeposito’s. Ondertussen zijn we een stuk verder en bereikt de rente op één jaar vast zelfs 2,00%!

Van de grootbanken hoef je nog altijd niet veel te verwachten. Maar ook (kleinere) Nederlandse banken beginnen weer wat rente te bieden. Hieronder vind je ons overzicht voor september 2022.

Beste Raisin-aanbiedingen:

1 jaar: Banca Progetto, 2,00% per jaar
2 jaar: Banca Progetto, 2,30% per jaar
3 jaar: Banca Progetto, 2,50% per jaar

Wat voor rentes ontvang je in augustus 2022 bij Nederlandse banken?

1 jaar: Yapi Kredi Bank, 1,00% per jaar
2 jaar: Yapi Kredi Bank, 1,35% per jaar
3 jaar: Anadolubank, 1,50% per jaar

En bij de grootbanken?

SNS/Volksbank: Alleen een looptijd van 10 jaar (rente 0,15%)
ING: Biedt nog altijd geen termijndeposito’s aan
ABN AMRO: Alleen een looptijd van 3, 5 of 10 jaar (rente 0,30%/0,60%/0,75%)
Rabobank (Doelsparen): Vanaf 5 jaar (rentes van 1,00% tot 1,75%)

Termijndeposito – betekenis

Een termijndeposito is een spaarvorm met een vaste inleg, vaste looptijd en een vaste rente waarbij tussentijds geld opnemen of bijstorten in de meeste gevallen niet toegestaan is. Wanneer de looptijd ten einde is, wordt de (resterende) rente, samen met het startbedrag, op de tegenrekening uitbetaald.

De begrippen termijndeposito, spaardeposito en deposito sparen worden vaak onderling uitwisselbaar gebruikt. Er is niet echt een verschil tussen een spaardeposito en een termijndeposito.

Soms wordt spaardeposito enkel gebruikt voor rekeningen met een langere looptijd, en termijndeposito voor rekeningen met een looptijd tot een jaar. Maar een bank die hetzelfde product met verschillende looptijden aanbiedt, zal slechts één van deze woorden gebruiken

Termijndeposito’s –
vier belangrijkste eigenschappen

 • Vaste rente

Anders dan bij een spaarrekening, staat de rente op een depositorekening vast. Je weet op dag één precies hoeveel rente je ontvangt tot aan het einde van de looptijd.

 • Vaste looptijd

Een spaarrekening kun je opzeggen wanneer je wilt, mogelijk met een opzegtermijn. Een termijndeposito niet. Als je een termijndeposito al vroegtijdig op kunt zeggen, verlies je op z’n minst de opgebouwde rente.

 • Minimum inlegbedrag

Je ontvangt op een termijndeposito een hogere rente. Vooral omdat de bank beter met je geld kan plannen. Dit is alsnog pas de moeite waard bij hogere inlegbedragen. Daarom hebben termijndeposito’s een minimum inlegbedrag. Bij Raisin vanaf € 500 tot € 20.000, afhankelijk van de bank.

 • Niet tussentijds opnemen/bijstorten

Een termijndeposito sluit je af voor een vast bedrag. Dit bedrag fluctueert dan ook niet meer tot het einde van de looptijd, behalve als er rente bijgestort wordt. Wat betekent dit? Dat je geen geld op kunt nemen en ook geen geld bij kunt storten.

Termijndeposito – een goede optie?
Twee belangrijke vragen

Zijn termijndeposito’s een goede spaarvorm voor jou? De volgende twee vragen helpen je bij het maken van een beslissing.

Vraag 1: Kun en wil je jouw spaargeld missen?

Het geld op een termijndeposito staat vast. Dit betekent dus ook, dat een termijndeposito geen geschikte spaarvorm is voor je financiële buffer. Op een termijndeposito zet je alleen geld opzij dat je kunt missen.

Vraag 2: Denk je dat de rente gaat stijgen of dalen?

Verwacht je dat de rentepercentages binnenkort gaan stijgen? Dan is een termijndeposito mogelijk geen goed idee, omdat de vaste rente dan niet aan de hogere algemene rentes aangepast wordt. Daalt de rente? Dan ben jij spekkoper. De vaste hoge rente daalt dan niet. Over het algemeen is het niet te verwachten dat de rentes op de middellange termijn stijgen.

Termijndeposito – een rekening kiezen

Ben je overtuigd van de voordelen van een termijndeposito? Dan moet je nog een rekening kiezen. Hieronder hebben we enkele belangrijke voorwaarden voor je samengevat, waar je over na moet denken bij het vergelijken van termijndeposito’s.

 • Looptijd

Bedenk eerst hoe lang je jouw geld kunt missen. Kun je jouw geld vijf jaar missen? Dan kun je ervoor kiezen om een rekening met een lange looptijd te nemen. Maar als je een goede rente op een kortere looptijd ontvangt, is ook een kortere looptijd een idee. Dan kun je bijvoorbeeld sparen met de depositoladder.

 • Rente

Natuurlijk kies je graag de rekening met de hoogste rente. Maar ook andere voorwaarden kunnen belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld de uitkering van de rente. Wordt de rente uitgekeerd tijdens de looptijd? Dan ontvang je rente op rente. Bij rentes tot een paar procent, is dit verschil meestal heel klein.

 • Opnemen in geval van nood mogelijk?

Bij sommige termijndeposito’s kun je tussentijds niet bij je geld. Bij andere termijndeposito’s kun je alleen je geld opnemen tegen een boete of met verlies van de opgebouwde rente. Weet je heel zeker dat je het geld kunt missen, of vind je het toch prettig om een stok achter de deur te houden?

Nominale rente op spaargeld
Nominale rente op spaargeld

Zowel bij spaartegoeden als bij hypotheken spreken economen over nominale rente. Maar wat houdt dit precies in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jouw spaargeld of je hypotheeklasten? We leggen alles uit wat je moet weten over de nominale rente.

Lees meer
Effectieve rente op spaargeld
Effectieve rente op spaargeld

Bij het berekenen van de effectieve rente over je spaargeld, wordt het rente-op-rente effect meegenomen. Als je gaat sparen is het dus ook verstandig om te kijken wanneer en hoe vaak de rente wordt bijgeschreven. In dit artikel vind je een rekenvoorbeeld voor het berekenen van de effectieve rente.

Lees meer
De depositoladder
De depositoladder

Heb je geen zin om al je spaargeld langdurig vast te zetten nu de rente zo laag staat? Dat begrijpen wij maar al te goed. Met een slimme depositoladder splits je het spaarbedrag op, en komt je geld op verschillende momenten vrij. Zo kun jij inspelen op renteveranderingen. Lees alles over de depositoladder en waarom dit zo gemakkelijk is met Raisin.

Lees meer

Overzicht – voordelen en nadelen termijndeposito’s

Voordelen van termijndeposito’s Nadelen van termijndeposito’s
Hogere en vaste rente Niet geschikt voor een financiële buffer en vaak een (hoge) minimuminleg
Zekerheid van een vast bedrag aan het einde van de looptijd Rente past zich niet aan als de gemiddelde rentes stijgen
Ideaal voor spaardoelen in de toekomst Minder flexibiliteit dan bij een spaarrekening

Het grootste voordeel van termijndeposito’s ligt dus in de vaste rente, die doorgaans hoger ligt dan op spaarrekeningen.

Het grootste nadeel van termijndeposito’s? Je geld staat vast en je kunt er niet flexibel bij. Termijndeposito’s zijn dus niet geschikt voor spaargeld dat je misschien nodig gaat hebben. Ook de vaste rente kan een nadeel zijn als de rentes tussendoor stijgen.

Sparen voor je pensioen
Sparen voor je pensioen

Een pensioengat overkomt veel mensen. Op jongere leeftijd denk je niet graag over je pensioen na. Toch is het niet altijd makkelijk om een gezond pensioen op te bouwen tijdens je werkende leven. Is het handig om zelf pensioen op te bouwen en geld opzij te zetten?

Lees meer
Belastingvrij sparen
Belastingvrij sparen

Zodra je meer geld op je spaarrekening hebt staan, komt de Belastingdienst om de hoek kijken. Er zijn verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken. Ook kan het helpen om slim met spaargeld te schuiven. Ben je benieuwd hoe je hier (natuurlijk volledig legaal) slim gebruik van kunt maken?

Lees meer

De hoogste rentes op termijndeposito’s

Helaas is sparen in Nederland momenteel niet bijzonder aantrekkelijk. Soms krijg je zelfs met negatieve rentes te maken. Veel banken bieden geen termijndeposito’s meer aan of alleen termijndeposito’s met een lange looptijd.

In het buitenland ontvang je wel nog een hogere rente. Vooral rekeningen binnen de EU die in euro aangeboden worden zijn een interessant alternatief. Bij Raisin vind je deze termijndeposito’s.

Omdat alle rekeningen bij Raisin binnen de EU aangeboden worden, geniet je de bescherming van een depositogarantiestelsel. Dankzij de geharmoniseerde regels die gelden in de EU, wordt je spaargeld tot een bedrag van € 100.000 per bank per rekeninghouder gedekt!

Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer