Termijndepostio: uitleg en overwegingen

Tijdelijk tot wel € 200 cadeau (nieuwe klanten)
  • Spaarrentes tot wel 1,50% p.j.

  • Spaar al vanaf een inleg van € 2.000

  • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Home > Deposito > Termijndepostio

Een termijndeposito is voor veel landgenoten de perfecte spaarvorm. Als je een termijndeposito opent, dan is de rente die je krijgt doorgaans hoger dan voor een normale spaarrekening. Zo brengt je spaargeld nog wat op. Sparen zit bij de Nederlanders in het bloed. Volgens het NIBUD stond er begin 2020 maar liefst € 368 miljard op de Nederlandse spaarboekjes, een stijging van 13,5 % op één jaar tijd. Toch is het in de praktijk niet voor iedereen eenvoudig om te sparen. Vaak komen er onverwachte uitgaven in de weg te staan. Bovendien reageren mensen nu eenmaal op impulsen.

Of het nu om kleding, technologie of een concert gaat, we komen allemaal in de verleiding om extra uitgaven te doen. Wanneer je een doel voor ogen hebt, zoals een huis bouwen of kopen, een zaak starten of een wereldreis maken, gaat sparen altijd makkelijker. Om er voor te zorgen dat je je spaargeld niet zomaar gaat aansnijden, kan je geld vastzetten op een termijndeposito interessant zijn.

Beste spaarrentes

Termijndeposito: de betekenis uitgelegd

Een termijndeposito is een spaarvorm met een vaste inleg, vaste looptijd en een vaste rente waarbij tussentijds geld opnemen of bijstorten in de meeste gevallen niet toegestaan is. Wanneer de looptijd ten einde is, wordt de (resterende) rente, samen met het startbedrag, op de tegenrekening uitbetaald. De looptijd kan variëren van enkele maanden tot tien jaar of langer. Een korte termijndeposito is een deposito met een looptijd tot twee jaar. Veel voorkomend zijn korte termijndeposito’s waarbij de deposito 1 jaar loopt. Dat wil zeggen dat je na een jaar vrij over je geld kan beschikken.

Wil je een betere rente op lange termijn? Er zijn ook langere termijn spaarvormen waarbij de deposito 5 jaar, 10 jaar of zelfs 20 jaar loopt. Op een termijndeposito krijg je een vaste rente, waarbij doorgaans geldt hoe langer de looptijd, des te hoger de geboden rente. Met andere woorden, hoe langer banken je geld kunnen inzetten, hoe meer ze je (kunnen) belonen. 

Vooraleer je een termijndeposito opent, is het altijd verstandig om goed na te gaan wat de voorwaarden zijn rondom de termijn, de inleg, de rente en eventuele boetes bij stopzetting of opname.

Deposito 1 Jaar

Zelfs als je geld voor slechts één jaar vastzet, ontvang je bij Raisin een hoge rente. Verschillende partnerbanken bieden een deposito met een korte looptijd aan. Vergelijk nu de meest aantrekkelijke aanbiedingen.

Lees meer
Deposito 5 Jaar

Ben je van plan om geld voor een wat langere periode vast te zetten? Dan kun je ervoor kiezen om je geld voor vijf jaar vast te zetten. Tegen een vaste hoge rente. Vergelijk nu onze aanbiedingen met een hoge vaste rente.

Lees meer
Deposito 10 Jaar

Spaar je voor later? De studie van je (klein)kind? Weet je zeker dat je geld tien jaar kunt missen? Open dan een depositorekening met een lange looptijd van 10 jaar en een vaste rente. Vergelijk onze aanbiedingen.

Lees meer

Is een termijndeposito een goede optie voor jou?

Blijft het echter de vraag of deze spaarvorm dé optie is voor jou. Wanneer je een deel van je geld voor een langere termijn kunt missen, is het interessant om dat geld op een termijndeposito te zetten.

Financieel gezien is dat voordeliger, omdat je voor de termijndeposito dan meestal een hogere vaste rente ontvangt, wat zekerheid betekent over de opbrengst. Zo is het makkelijker om op lange termijn te plannen terwijl je je geld consistent laat groeien. Het is dus een verbintenis die je aangaat voor de toekomst, bijvoorbeeld wanneer je wilt sparen voor je pensioen. Of sparen op lange termijn voor jou verstandig is, hangt van verschillende factoren af:

 

  • De belangrijkste variabele is het stadium waarin je zit in je leven, je moet er namelijk zeker van zijn dat je het geld niet gaat missen. Dit is bijvoorbeeld wat moeilijker in te schatten wanneer je jonge kinderen hebt of net afgestudeerd bent. Heb je dan echter een bedrag dat je voor een langere periode niet nodig hebt, dan is het goed om het te laten renderen op een deposito en te sparen voor de toekomst van je kind.

 

  • Je moet zeker zijn dat je het geld niet vroegtijdig nodig zult hebben. Bij de meeste vormen van lange termijnsparen is het niet toegestaan om je geld op te nemen voor het einde van de looptijd. Wanneer de mogelijkheid bestaat dat je een deel van het geld tussentijds nodig hebt, dan kies je beter voor een alternatief zoals een flexibel deposito of flexibel sparen. Bij de eerste vorm van sparen kun je je deposito te allen tijde vroegtijdig beëindigen, verlies je de rente maar krijg je je originele inleg volledig terug. Bij de tweede vorm van sparen, staan doorgaans geen renteboetes of andere financiële straffen op geldopnames of het stopzetten van de spaarrekening, maar voor die flexibiliteit lever je wel in op (de hoogte van) de rente.

 

  •  Daarnaast is ook de bredere economische situatie belangrijk. De spaarrente is al enige tijd erg laag in Nederland. Wanneer je verwacht dat de rente zal dalen is het interessanter om een termijndeposito te openen. Dan kan de rente op wat je spaart op lange termijn niet dalen of zelfs negatief worden. Dit biedt je financiële zekerheid. Wanneer de rentevooruitzichten echter positief zijn, is het interessanter om te sparen aan een flexibele rentevoet die kan stijgen. Zo kan je rendement stijgen als de algemene marktrente stijgt.  

Termijndeposito vergelijken: Raisin is dé optie voor jou!

In Nederland renderen deposito’s amper. Gelukkig kun je bij Raisin makkelijk verschillende vormen van termijndeposito vanuit heel Europa vergelijken. Zo vind je vaak de hoogste rente bij Raisin, momenteel tot wel 1,50% p.j. . Uit ons overzicht kun je de beste vorm van sparen voor jou kiezen. Vergelijk welke voorwaarden onze buitenlandse partnerbanken je bieden, ontdek welk rendement je krijgt en bekom tot wel € 200 startbonus.

Registreer en identificeer je nu gratis eenmalig en krijg toegang tot de voordeligste manieren om te sparen voor later!