Sparen voor later: een termijndeposito bij Raisin

Lange termijn sparen zit bij veel Nederlanders in het bloed. Toch is het in de praktijk niet altijd zo eenvoudig. Vaak komen er onverwachte uitgaven in de weg te staan. Bovendien reageren mensen nu eenmaal op impulsen. Of het nu om kleding, technologie of een concert gaat, we komen allemaal in de verleiding om extra uitgaven te doen. Wanneer je een doel voor ogen hebt, zoals een huis bouwen, een zaak starten of een wereldreis maken, gaat sparen altijd makkelijker. Om er voor te zorgen dat je spaargeld niet zo maar gaat aansnijden kan een termijndeposito interessant zijn.

Geld vastzetten of niet?

Blijft het echter de vraag of je geld vastzetten op de lange termijn dé optie is voor jou. Wanneer je een deel van je geld voor een langere termijn kunt missen, is het interessant om het vast te zetten. Financieel gezien is dat voordeliger, omdat je dan meestal een hogere vaste rente bekomt en zekerheid hebt over de opbrengst. Zo is het makkelijker om op lange termijn te plannen terwijl je je geld consistent laat groeien. Maar of je geld vastzetten voor jou verstandig is, hangt van verschillende factoren af. Dé belangrijkste variabele is het moment waarop je zit in je leven, je moet er zeker van zijn dat je het geld niet gaat missen. Wat bijvoorbeeld wat moeilijker in te schatten is wanneer je jonge kinderen hebt of net afgestudeerd bent. De meeste vormen van lange termijn sparen staan het immers niet toe om je geld vroegtijdig op te nemen. Wanneer de mogelijkheid bestaat dat je een deel van het geld tussentijds nodig hebt, dan kies je beter voor een alternatief zoals flexibel sparen. Bij deze vorm van sparen, staan doorgaans geen renteboetes of andere financiële straffen op geldopnames of het stopzetten van de spaarrekening. Een andere factor is de bredere economische toestand. Wanneer je verwacht dat de depositorente zal dalen is het interessanter om een termijndeposito te openen. Dan kan de rente op wat je spaart op lange termijn niet dalen of negatief worden. Wanneer de rentevooruitzichten echter positief zijn, is het interessanter om te sparen aan een flexibele rentevoet die kan stijgen. Zo blijft je rendement immers over de hele periode hetzelfde. Vooraleer je een termijndeposito opent, is het dus verstandig om goed na te gaan wat de voorwaarden zijn rondom de termijn, de inleg, de rente en eventuele boetes bij stopzetting of opname.

Het termijndeposito verder uitgelegd

Een termijndeposito is een spaarvorm met een vaste looptijd en een vaste rente waarbij tussentijds geld opnemen of bijstorten in de meeste gevallen niet toegestaan is. Wanneer de looptijd ten einde is, wordt de (resterende) rente, samen met het startbedrag, op de tegenrekening uitbetaald. De looptijd gaat van enkele maanden tot meer dan tien jaar. Een korte termijndeposito is een deposito met een looptijd tot twee jaar. Veel voorkomend zijn korte termijndeposito’s waarbij de deposito 1 jaar loopt. Dat wil zeggen dat je na een jaar vrij over je geld kan beschikken. Er zijn ook langere termijn spaarvormen waarbij de deposito 5 jaar of 10 jaar loopt. Op een termijndeposito krijg je een vaste rente, deze stijgt doorgaans met de lengte van looptijd. Hoe langer banken je geld kunnen inzetten, hoe meer ze je belonen. Let er – vooral – bij kortlopende deposito’s op of de vaste rente die je krijgt per jaar is of per termijn, dat kan op het einde van de rit immers een groot verschil maken. Een termijndeposito houdt echter altijd een engagement in, deze start al met het feit dat er doorgaans een vast inlegbedrag is. Er zijn echter ook vormen van doel sparen op erg korte termijn. Voor mensen die een bijvoorbeeld willen sparen voor een reis op het einde van het jaar, of een verbouwing in de nabije toekomst zijn er meer flexibele oplossingen. Zo is er kwartaal sparen waarbij je vaak een bonusrente per kwartaal krijgt als je je geld niet eerder opneemt. Daarnaast kun je ook periode sparen, wat een optie kan zijn wanneer je je geld wel voor een langere termijn kunt missen, maar het flexibel wilt kunnen opnemen of niet gebonden wilt zijn aan een vaste inleg.

Raisin is de beste optie

Bij Raisin kun je makkelijk verschillende vormen van termijndeposito vanuit heel Europa vergelijken. Zo kies je uit ons overzicht de beste vorm van sparen voor jou. Vergelijk welke voorwaarden onze buitenlandse partnerbanken je bieden, ontdek welk rendement je krijgt en bekom een startbonus. Registreer je nu gratis eenmalig, upload een ID- en adresbewijs en maak € 0,10 over om toegang te hebben tot de voordeligste manieren om te sparen voor later! Hier leggen we je exact uit hoe het werkt.