Hoe word je financieel onafhankelijk?

Home › Financieel onafhankelijk (FIRE)

Ervoor kiezen om niet meer werken (ver voor je pensioen) en toch genoeg geld hebben om van te kunnen leven? Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar als je nu slim met je geld omgaat, kan dit ook voor jou werkelijkheid worden. Raisin legt je uit hoe je in 5 stappen financieel onafhankelijk kunt worden. 

In het kort
 • FIRE staat voor Financial Independence Retire Early
 • Het bereiken van financiële onafhankelijkheid is voor iedereen haalbaar
 • Je uitgaven verlagen en inkomen vergroten zijn essentieel voor FIRE
 • Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter

Het bereiken van financiële onafhankelijkheid is voor veel mensen een droom. Eerst lichten we de motivatie en beweegredenen van de aanhangers van de FIRE-beweging toe en waarom deze beweging steeds populairder wordt.

2,75%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
4,30%
p.j.
Banca Progetto
Italië
4,10%
p.j.
Rietumu Bank
Letland

September 2023: FIRE met hoge inflatie?

Je kunt op een aantal manieren FIRE bereiken en je financiële toekomst volledig zelf vorm geven:

 1. Zoveel geld hebben gespaard dat dit genoeg is voor de rest van je leven
 2. Heel weinig geld uitgeven
 3. Een rendement behalen op je geld waarmee je jezelf je hele leven lang kunt laten uitkeren
 4. Een passief inkomen genereren

Of natuurlijk een combinatie van al deze vier. Hoe je ook van plan bent volledig financieel onafhankelijk te worden, dit is een stuk moeilijker in tijden van hoge de inflatie, ook al stijgen de rentes op depositorekeningen.

In oktober 2022 bedroeg de inflatie volgens de Europese rekenmethode maar liefst bijna 17,0%: de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is de inflatie flink gezakt en bedroeg in augustus 2023 3%. Dit is een stuk lager dan vorig jaar, maar nog steeds hoger dan doelstelling van 2%. Extra vervelend is natuurlijk dat beleggingen in het afgelopen jaar vrijwel niets opleverden en in sommige gevallen moesten investeerders een middelgroot verlies incasseren.

Het is goed nieuws dat de rentes op depositorekeningen flink in de lift zitten. Per 20 september 2023 verhoogt de ECB opnieuw de depositorente naar 4,00%. Door de dalende inflatie kunnen gewone Nederlanders weer aan FIRE denken.

Wat is FIRE?

De term FIRE staat voor: Financial Independence, Retire Early. De term is misschien wat misleidend. Bij de FIRE-beweging gaat het niet alleen maar over de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan. Het gaat er veel meer om of je de vrijheid hebt om met je leven te doen wat je wilt. En dus de keuze hebt om te werken of niet.

FIRE draait dus niet om zo snel mogelijk rijk worden. Kiezen voor een goedbetaalde baan waar je elke dag met tegenzin naartoe gaat, is heel moeilijk vol te houden en gaat waarschijnlijk niet werken. 

Veel aanhangers van de FIRE-beweging zeggen bijvoorbeeld dat ze streven naar een levensstijl die ze de ruimte geeft om de dingen te doen die ze graag doen. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of meer tijd aan hun gezin en hobby’s besteden.

De FIRE-aanhangers menen dat het bereiken van financiële onafhankelijkheid voor iedereen haalbaar is, al geven ze toe dat dit een stuk makkelijker en sneller te bereiken is als je een goed salaris hebt. Omdat FIRE gaat over (veel) minder uitgeven dan je verdient, besparen op onnodige uitgaven en rendement behalen op het geld dat je overhoudt, is FIRE voor iedereen bereikbaar.

Eerder stoppen met werken
Eerder stoppen met werken

De AOW-leeftijd schuift steeds verder op. Meer en meer Nederlanders kijken naar mogelijkheden om eerder te stoppen met werken. Wat komt er financieel allemaal op je af? Hoeveel geld ga je nodig hebben – en hoe bereken je dat? Hoe zit het met de belastingen, toeslagen en de spaartaks? Lees alles wat je moet weten in ons grote artikel over eerder stoppen met werken!

Lees meer
Eerder met pensioen
Eerder met pensioen

De pensioenleeftijd is niet hetzelfde als de AOW-leeftijd. Vaak kun je ook voor je AOW al met pensioen gaan. Je hebt verschillende mogelijkheden om vervroegd pensioenuitkeringen in te laten gaan. Hoe regel je dat en wat zijn de voorwaarden? Hoeveel impact heeft dit op je pensioen? Vind een antwoord op deze en meer vragen in dit uitgebreide artikel.

Lees meer
Pensioengids voor zzp’ers
Pensioengids voor zzp’ers

Zzp’ers bouwen niet automatisch pensioen op uit loondienst. Dit is een van de redenen waarom zzp’ers vaker met een pensioengat te maken krijgen. Gelukkig kun je jouw pensioen voor een deel ook zelf regelen. Door vroegtijdig slim te plannen. In onze pensioengids voor zzp’ers laten we je stap voor stap zien hoe.

Lees meer

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Dit is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hoe minder geld je nodig hebt om te leven, hoe minder geld je moet sparen om de rest van je leven te financieren. Sommige mensen gaan graag elke week uit eten, anderen rijden liever in een luxe auto. Je bepaalt zelf bij welke levensstijl jij je goed voelt. 

De FIRE-beweging maakt gebruik van de 4% regel om te bepalen wanneer je financieel onafhankelijk bent. Volgens deze regel ben je financieel onafhankelijk als jouw jaarlijkse uitgaven niet meer dan 4% bedragen van je geïnvesteerd vermogen. Dit houdt dus in dat je vermogen stabiel blijft, terwijl je elk jaar 4% van je vermogen gebruikt om te leven. 

FIRE-aanhangers proberen dus vijfentwintig keer hun jaaruitgaven bij elkaar te sparen, zodat ze daarna van het 4% rendement dat dit vermogen jaarlijks genereert kunnen leven.

Berekenen wanneer je FIRE bereikt

Maar hoeveel moet je dan sparen? Dit is afhankelijk van een aantal elementen. Je moet bijvoorbeeld ook bepalen hoe snel je financieel onafhankelijk wilt worden. Dan kun je berekenen hoeveel je moet sparen om FIRE te worden. Let wel: dit is een vereenvoudigde berekening en hierbij wordt geen rekening gehouden met inflatie.

Een voorbeeld:

 • Je geeft € 30.000 per jaar uit.
 • Dan heb je een vermogen van (€ 30.000/0,04) = € 750.000 nodig om financieel onafhankelijk te worden.
 • Als je binnen 30 jaar financieel onafhankelijk wilt zijn, zul je dus (€ 750.000/30) = € 25.000 per jaar moeten sparen.

Elk jaar € 25.000 sparen klinkt behoorlijk ingrijpend. Maar als je slim investeert, groeit je vermogen sneller door het rente-op-rente-effect. Wanneer je bij Raisin spaart, levert je spaargeld ook meer op dan sparen bij grote Nederlandse banken. Je hoeft dan minder lang te sparen.

Als je je uitgaven vermindert door bijvoorbeeld kleiner te gaan wonen of je auto weg te doen, heb je ook minder vermogen nodig om financieel onafhankelijk te worden. We leggen je hieronder uit hoe je dit in 5 stappen voor elkaar krijgt.

In 5 stappen financieel onafhankelijk

Droom je van volledige financiële onafhankelijkheid? Dan zijn er geen afsnijwegen. Voor de allermeesten van ons vereist FIRE geduld, discipline en een blik op de lange termijn.

De volgende vijf stappen helpen je bij het structureren van je plan om financieel onafhankelijk te worden.

1. Bepaal waarom en wanneer je financieel onafhankelijk wilt zijn

Voor sommigen betekent financieel onafhankelijk dat ze nooit meer hoeven werken. Voor anderen betekent het dat hun schulden zijn afgelost of dat ze de mogelijkheid hebben om een jaar op wereldreis te gaan. Als je je persoonlijke financiële doelen duidelijk voor ogen hebt, en weet wanneer je deze wilt bereiken, is het eenvoudiger je strategie te bepalen en je doelen te halen.

2. Bereken je huidige netto vermogen

Tel je bezittingen – huis, spaargeld en beleggingen – bij elkaar op en trek eventuele schulden daarvan af. Bereken vervolgens met de bovengenoemde 4% regel wat je streefbedrag is om financieel onafhankelijk te worden. Vervolgens vergelijk je het streefbedrag met je huidige netto vermogen. Dan zie je hoe ver je van je doel bent verwijderd en wat je bij elkaar moet sparen.

3. Verlaag je uitgaven

Als je je uitgaven verlaagt, kun je je streefbedrag sneller bij elkaar sparen. Bovendien hoef je dan minder bij elkaar te sparen om na FIRE dezelfde levensstandaard te houden. Bekijk of je kunt besparen op je woonlasten, vervoer, verzekeringen en dagelijkse boodschappen. Dat kan je al veel opleveren. Bedenk wel dat je bezuinigingen realistisch moeten zijn, anders zijn ze niet vol te houden.

4. Vergroot je inkomen

Het is gemakkelijker om je inkomen te vergroten dan om je uitgaven te blijven verlagen. Je kunt bijvoorbeeld extra uren gaan werken of een eigen bedrijf opzetten maar een effectievere manier is het genereren van passief inkomen

Hierbij zorg je ervoor dat je geld meer rendement oplevert. Dit kan bijvoorbeeld op een depositorekening of door te beleggen. Het spreiden van je vermogen en het vergelijken van bijvoorbeeld de verschillende looptijden zijn belangrijk. Raisin kan je helpen.

5. Wees geduldig en creatief

Neem geen overhaaste beslissingen en vooral rustig de tijd om te bedenken wat echt belangrijk voor je is. Je kunt je levensstijl wel compleet veranderen om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden maar dan blijft de vraag of je daar wel echt gelukkig van wordt

Denk bijvoorbeeld ook na over creatieve mogelijkheden om je inkomen te vergroten. Blijf bijvoorbeeld investeren in jezelf en volg een cursus zodat je kunt onderhandelen over een hoger salaris. Of schrijf als ervaringsexpert een boek over FIRE worden en verdien extra met de royalties.

FIRE – extra geld verdienen
FIRE – extra geld verdienen

Wil je extra geld verdienen om sneller financieel onafhankelijk te worden? Dat hoeft niet altijd heel veel extra tijd te kosten. In dit artikel vind je 10 voorbeelden om snel extra inkomen te genereren zodat je bijvoorbeeld straks eerder met pensioen kunt of extra kunt sparen voor jezelf of je (klein)kinderen.

Lees meer
FIRE – passief inkomen genereren
FIRE – passief inkomen genereren

Met een passief inkomen ervoor zorgen dat je niet meer hoeft te werken? Dat wordt lastig. Toch kun je een leuk extraatje verdienen met onze tien tips en een stapje zetten in de richting van financiële onafhankelijkheid. Van het verhuren van je bezit tot slim sparen en het uitbesteden van werk.

Lees meer
ETF-portefeuille
ETF-portefeuille

Beleggen kan riskant zijn. Met een verstandige en gezonde strategie kun je de risico’s goed aanpassen aan je eigen situatie. Bij het samenstellen van je ETF-portfolio is de juiste balans tussen rentedragende beleggingen en volatiele fondsen cruciaal. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Lees meer

Zo snel mogelijk financieel onafhankelijk

Als je de smaak te pakken hebt en merkt dat je bijvoorbeeld je uitgaven nog verder kunt verlagen om je vermogen sneller te laten groeien, is het verstandig om je financiële doelen en situatie steeds opnieuw onder de loep te nemen. Je kunt overwegen om een onafhankelijk financieel adviseur in de arm te nemen en bijvoorbeeld advies te verzamelen over slimmere beleggingsmogelijkheden.

Zoals gezegd is de basisberekening om financieel onafhankelijk te worden relatief simpel: geef minder uit dan dat je verdient en spaar of beleg het verschil. Om extra snel FIRE te worden, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met sparen of beleggen. Hoe eerder, hoe beter.

Blijf je er wel van bewust dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Doe dit dus alleen met geld dat je echt kunt missen. Als je spaart bij Raisin, vangt het stabiele rendement de volatiliteit van je beleggingen op. En vergeet niet: bij FIRE gaat het erom dat jij zelf de controle over je leven houdt en kunt kiezen voor wat jij belangrijk vindt.

Sparen voor FIRE – met Raisin

Lees meer over onze producten

Spaarrekeningen vergelijken
Spaarrekeningen vergelijken

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekeningen vergelijken
Depositorekeningen vergelijken

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantie
Depositogarantie

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer