Hoge spaarrente in Estland

 • Spaarrentes tot 0,80% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 500

 • Open eenvoudig en geheel online je rekening

 • Geheel gratis – geen (verborgen) kosten

Home › Spaarrente › Estland

Sparen in Nederland loont de moeite niet meer. De rente is lager dan ooit. Heb je al eens overwogen een spaarrekening te openen in Estland? Het is niet de meest voor de hand liggende keuze voor Nederlandse spaarders. Toch biedt de Baltische staat een slim alternatief voor sparen in Nederland!

In het kort
 • Het is ingewikkeld voor Nederlanders om een spaarrekening te openen in Estland. Het Baltische land is alsnog zeer geïnteresseerd in het aantrekken van buitenlands spaargeld
 • Bij onze Estse partnerbanken ontvang je een hogere rente op deposito’s dan bij Nederlandse banken
 • Een van de manieren om gemakkelijk spaargeld opzij te zetten in Estland is met een gratis Raisin-rekening
 • Estland is een van de meest vooruitstrevende en betrouwbare landen in Oost-Europa. Met een zeer moderne en innovatieve economie

Ons aanbod uit Estland

Sparen in Estland – hogere rentes met de veiligheid van een depositogarantiestelsel

De Estse economie staat ijzersterk. Het vooruitstrevende land aan de Oostzee heeft een van de snelstgroeiende economieën van de Eurozone. Estland is sinds 2004 lid van de EU, gevolgd door de invoering van de euro in 2011. Het voormalige Sovjetland heeft in de afgelopen jaren een uitstekende internationale reputatie opgebouwd.

De kracht van de Estse economie wordt door de grote ratingbureaus bevestigd. Standard & Poor’s kent het land (op 25 januari 2022) een kredietstatus van AA- toe. Dit komt overeen met een zeer sterk vertrouwen dat het land zijn financiële verplichtingen na kan komen.

Het Estse depositogarantiestelsel

Het noordelijkste Oostzeeland heeft een depositogarantiestelsel om spaartegoeden te garanderen. Hiermee voldoet Estland aan de geharmoniseerde verplichtingen die gelden voor alle EU-staten. Het Tagatisfonds voldoet daarnaast nu al aan de Europese dekkingseisen. Ruim voordat deze officieel verplicht worden in 2024.

 • Depositogarantie tot € 100.000 per rekeninghouder per bank
 • Uitbetalingstermijn van slechts 7 werkdagen
 • Garantie dekt alle spaarders, ook buitenlandse
 • Sinds de oprichting heeft geen enkele spaarder geld verloren op tegoeden boven de € 100.000

Sparen in Estland – een spaarrekening openen

Een rekening openen in Estland is voor de meeste Nederlanders een flinke horde. Estland biedt buitenlanders de mogelijkheid om e-burger van het land te worden. Dan kun je een spaarrekening openen. Toch is deze optie voornamelijk bedoeld voor ondernemers en voor de meeste spaarders een brug te ver. 

Bij een hoger inlegbedrag moet je daarnaast vaak een persoonlijk identificatieproces doorlopen op een postkantoor in Estland.

Raisin biedt de mogelijkheid om bij twee partnerbanken een depositorekening te openen. Hiervoor hoef je enkel een gratis online Raisin-account te openen.

Hoge spaarrente in Estland

In Estland ontvangen Nederlandse spaarders nog een aantrekkelijke rente op hun depositorekening. Waarom is de rente in Estland hoger dan bij ons?

Dynamische economie met sterke groei

Estland timmert hard aan de weg om een Oost-Europese kennis- en technologiehub te worden. Met een hardwerkende bevolking en de blik naar voren. Ook is er erg weinig werkloosheid. Dit is een gezond klimaat voor investeringen, en daarvoor is uiteindelijk geld nodig.

Lage staatsschuld

Een andere reden waarom Estland sterk kan investeren is de lage staatsschuld. In 2019 bedroeg de staatsschuld slechts 8,4% van het bruto nationaal product. Dit is een stuk lager dan bijvoorbeeld de Nederlandse staatsschuld, die in 2019 nog op 48,6% stond. Dit geeft de Estse staat veel ruimte om te investeren.

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Spaarrekening openen in Duitsland
Spaarrekening openen in Duitsland

De Duitse economie is de motor van de EU. Daarnaast kun je op een Duitse spaarrekening nog een aantrekkelijke rente krijgen. In Duitsland spaar je tegen dezelfde belastingvoorwaarden als in Nederland. Ontdek hoe je met Raisin veilig een spaarrekening kunt openen in Duitsland.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU en de wereld. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer

Belastingen op spaargeld in Estland

Als je geld in Estland gaat sparen moet je dit opgeven bij je Nederlandse belastingen. Vervolgens wordt je vermogen bij elkaar opgeteld en een vrijstelling van het bedrag afgetrokken. De rente die je op je spaargeld ontvangt, wordt overigens niet meegenomen bij de berekening. Hiervoor wordt een fictieve rente gebruikt.

Soort belastingopgaaf Spaargeld in Estland Overig vermogen in Nederland Vrijstelling in 2022 Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 35.000 € 15.000 € 50.650 €0
Fiscale partners € 60.000 € 30.000 € 101.300 €0
Alleenstaand € 40.000 € 15.000 € 50.650 € 4350
Fiscale partners € 80.000 € 40.000 € 101.300 € 18.700

Belasting op spaargeld in Estland

Estland heft over spaartegoeden van buitenlandse spaarders geen bronbelasting. Dit betekent dat je spaargeld niet door de Estse belastingdienst belast wordt.

Belastingen bij sparen in het buitenland
Belastingen bij sparen in het buitenland

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer
Sparen Buitenland
Sparen Buitenland

In veel landen ontvang je een betere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer

Rentevergelijking bij depositosparen in Estland (rente per jaar)

Looptijd Coop Pank Inbank LHV
1 jaar 0,90% 0,52% Nulrente
2 jaar Max. looptijd 1 jaar 1,22% Max. looptijd 1 jaar
3 jaar Max. looptijd 1 jaar 1,60% Max. looptijd 1 jaar
4 jaar Max. looptijd 1 jaar 1,62% Max. looptijd 1 jaar
5 jaar Max. looptijd 1 jaar 1,65% Max. looptijd 1 jaar

Sparen in Estland de voorwaarden van onze partnerbanken

Om te kunnen sparen bij onze Estse partnerbanken zijn er verschillende voorwaarden van toepassing. Hieronder hebben we het op een rijtje gezet.

Voorwaarde Coop Pank Inbank LHV
Minimum inleg € 5000 € 2000 € 500
Maximum inleg € 100.000 € 100.000 € 100.000
Beschikbaarheid Einde looptijd Einde looptijd Einde looptijd
Rente-uitkering Einde van de looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode Einde van de looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode Einde van de looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode
Kosten Geen kosten Geen kosten Geen kosten
Verlenging Verlenging is alleen mogelijk 28 tot 5 dagen voor de vervaldatum Verlenging is alleen mogelijk 28 tot 5 dagen voor de vervaldatum Verlenging is alleen mogelijk 28 tot 5 dagen voor de vervaldatum
Depositogarantie Estse depositogarantie, tot € 100.000 per rekeninghouder per bank Estse depositogarantie, tot € 100.000 per rekeninghouder per bank Estse depositogarantie, tot € 100.000 per rekeninghouder per bank

Onze partnerbanken in Estland

In Estland werkt Raisin samen met de Coop Pank, Inbank en de LHV Bank.

Coop Pank

Coop Pank is een coöperatieve bank, gevestigd in de Estse hoofdstad Tallinn. De bank is voornamelijk actief op de Estse thuismarkt. Daarnaast biedt de bank voor internationale klanten spaarproducten aan. De bank werd eind 2017 opgericht als coöperatieve bank en is in het bezit van consumentencoöperaties en hun klanten.


Inbank

Inbank is een van de jongste en snelstgroeiende financiële instellingen van Estland. Het hoofdkantoor van de bank staat in de hoofdstad Tallinn. De activiteiten richten zich op detailhandelaren, met vestigingen in Estland, Polen en Letland. Spaarproducten zijn onder andere deposito’s en kleine leningen.


LHV Bank

De LHV bank werd opgericht in 2009. De bank is gevestigd in de hoofdstad Tallinn. Ondertussen is het de op drie na grootste bank van Estland. De bank valt onder de beursgenoteerde LHV Groep. LHV investeert sterk in digitale oplossingen voor haar klanten. Zo doet de bank mee in het elektronische burgerschap-programma van Estland, om het voor buitenlandse klanten mogelijk te maken alle bankzaken online te regelen.

Met Raisin een spaarrekening openen in Estland

Je maakt bij Raisin een gratis account aan. Daarna kun je direct een rekening openen bij een van onze partnerbank in Estland. In slechts een paar minuten kun je het volledige proces doorlopen.

Als je spaargeld onderbrengt bij een bank in Estland, wordt je geld gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Estland. Deze garantie dekt tot € 100.000 per rekeninghouder per bank.

De voordelen van Raisin:

 • Een Raisin-account is gratis, zonder verborgen kosten
 • Vanuit een account beheer je al je (Estse) spaarrekeningen