• Spaarrentes tot 1,20% p.j.

 • Spaar al vanaf een inleg van € 500

 • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Sparen in Nederland loont de moeite niet meer. De rente is lager dan ooit. Heb je al eens overwegen een spaarrekening te openen in Estland? Het is niet de meest voor de hand liggende keuze voor Nederlandse spaarders. Toch biedt de Baltische staat een veilig en slim alternatief!

In het kort
 • Het is ingewikkeld voor Nederlanders om een spaarrekening te openen in Estland. Het Baltische land is alsnog zeer geïnteresseerd in het aantrekken van buitenlands spaargeld
 • Bij onze Estse partnerbanken ontvang je een hogere rente op deposito’s dan bij Nederlandse banken
 • Een van de manieren om gemakkelijk en veilig spaargeld opzij te zetten in Estland is met een gratis Raisin-rekening
 • Estland is een van de meest vooruitstrevende en betrouwbare landen in Oost-Europa. Met een zeer moderne en innovatieve economie.

Ons aanbod uit Estland

Sparen in Estland – veilig en gunstig

De Estse economie staat ijzersterk. Het vooruitstrevende land aan de Oostzee heeft een van de snelstgroeiende economieën van de Eurozone. Estland is sinds 2004 lid van de EU, gevolgd door de invoering van de Euro in 2011. Het voormalige Sovjetland heeft in de afgelopen jaren een uitstekende internationale reputatie opgebouwd.

 

De kracht van de Estse economie wordt door de grote ratingbureaus bevestigd. Standard & Poor’s kent het land een kredietstatus van AA- toe. Dit komt overeen met een zeer sterk vertrouwen dat het land zijn financiële verplichtingen na kan komen.

Het Estse depositogarantiestelsel

Het noordelijkste Oostzeeland heeft een depositogarantiestelsel om spaartegoeden te garanderen. Hiermee voldoet Estland aan de geharmoniseerde verplichtingen die gelden voor alle EU-staten. Het Tagatisfonds voldoet daarnaast nu al aan de Europese dekkingseisen. Ruim voordat deze officieel verplicht gaan worden in 2024.

 • Depositogarantie tot €100,000 per klant per bank
 • Uitbetalingstermijn van slechts 7 werkdagen
 • Garantie dekt alle spaarders, ook buitenlandse
 • Sinds de oprichting heeft geen enkel spaarder geld verloren op tegoeden boven de €100.000

Sparen in Estland – een spaarrekening openen

Een rekening openen in Estland is voor de meeste Nederlanders een flinke horde. Estland biedt buitenlanders de mogelijkheid aan om e-burger van het land te worden. Hiermee kan een spaarrekening geopend worden. Toch is deze optie voornamelijk bedoeld voor ondernemers en voor de meeste spaarders een brug te ver. 

Bij een hoger inlegbedrag moet daarnaast vaak een persoonlijk identificatieproces doorlopen worden op een postkantoor in Estland.

Raisin biedt de mogelijkheid om bij twee partnerbanken een depositorekening te openen. Hiervoor hoef je enkel een gratis online Raisin-account te openen.

Hoge spaarrente in Estland

In Estland ontvangen Nederlandse spaarders nog een aantrekkelijke rente op hun depositorekening. Waarom is de rente in Estland hoger dan bij ons?

Dynamische economie met sterke groei

Estland timmert hard aan de weg om een Oost-Europese kennis- en technologiehub te worden. Met een hardwerkende bevolking en de blik naar voren. Ook is er erg weinig werkloosheid. Dit is een gezond klimaat voor investeringen, en daarvoor is uiteindelijk geld nodig.

Lage staatsschuld

Een andere reden waarom Estland sterk kan investeren is de lage staatsschuld. In 2018 bedroeg de staatsschuld slechts 8,8% van het bruto nationaal product. Dit is een stuk lager dan bijvoorbeeld de Nederlandse staatsschuld, die in 2018 nog op meer dan 50% stond. Dit geeft de Estse staat veel ruimte om te investeren.

Spaarrekening openen in Duitsland

De Duitse economie is de motor van de EU. Daarnaast kun je op een Duitse spaarrekening nog een aantrekkelijke rente krijgen. In Duitsland spaar je tegen dezelfde belastingvoorwaarden als in Nederland. Ontdek hoe met Raisin veilig een spaarrekening kunt openen in Duitsland.

Lees meer

Belastingen − hoe zit het met spaargeld in Estland?

Als je geld in Estland gaat sparen moet je dit opgeven bij je Nederlandse belastingen. Vervolgens wordt je vermogen bij elkaar opgeteld en een vrijstelling van het bedrag afgetrokken. De rente die je op je spaargeld ontvangt wordt overigens niet meegenomen bij de berekening. Hiervoor wordt een fictieve rente gebruikt.

Rekenvoorbeeld

Soort belastingopgaaf Spaargeld in Estland Overig vermogen in Nederland Vrijstelling Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand €15.000 €15.000 €30.845 €0
Fiscale partners €30.000 €30.000 €61.692 €0
Alleenstaand €40.000 €15.000 €30.845 €24.155
Fiscale partners €80.000 €0 €61.692 €18.308

Belasting op spaargeld in Estland

Estland heft over spaartegoeden van buitenlandse spaarders geen bronbelasting. Dit betekent dat je spaargeld niet door de Estse belastingdienst belast wordt.

Sparen Buitenland

In veel landen ontvang je een betere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Belastingen

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer

Rentevergelijking bij depositosparen in Estland (rente per jaar)

Looptijd Coop Pank Inbank
1 jaar 0,55% 0,50%
2 jaar 0,80% 0,85%
3 jaar 0,95% 1,10%
4 jaar Max. looptijd 3 jaar 1,15%
5 jaar Max. looptijd 3 jaar 1,20%

Sparen in Estland de voorwaarden van onze partnerbanken

Om te kunnen sparen bij onze Estse partnerbanken zijn er verschillende voorwaarden van toepassing. Hieronder hebben we het op een rijtje gezet.

Voorwaarde Coop Pank Inbank
Minimum inleg €5000 €2000
Maximum inleg €100.000 €100.000
Beschikbaarheid Einde looptijd Einde looptijd
Rente-uitkering Einde van de looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode Einde van de looptijd, vaste rente voor de gehele spaarperiode
Kosten Geen kosten Geen kosten
Verlenging Verlenging is alleen mogelijk 28 tot 5 dagen voor de vervaldatum Verlenging is alleen mogelijk 28 tot 5 dagen voor de vervaldatum
Depositogarantie Estse depositogarantie, tot €100.000 per klant per bank Estse depositogarantie, tot €100.000 per klant per bank

Onze partnerbanken in Estland

In Estland werkt Raisin samen met de Coop Pank, Inbank en de LHV Bank. Op het moment (augustus 2020) vinden er werkzaamheden plaats om de IT-infrastructuren van Raisin en LHV Bank te integreren. Daarom bieden we op het moment alleen deposito’s aan bij Coop Pank en Inbank.

 

Coop Pank

Coop Pank is een coöperatieve bank, gevestigd in de Estse hoofdstad Tallinn. De bank is voornamelijk actief op de Estse thuismarkt. Daarnaast biedt de bank voor internationale klanten spaarproducten aan. De bank werd in het einde van 2017 opgericht als coöperatieve bank en is in het bezit van consumentencoöperaties en hun klanten.


Inbank

Inbank is een van de jongste en snelstgroeiende financiële instellingen van Estland. Het hoofdkantoor van de bank staat in de hoofdstad Tallinn. De activiteiten richten zich op detailhandelaren, met vestigingen in Estland, Polen en Letland. Spaarproducten zijn onder andere deposito’s en kleine leningen.


LHV Bank

De LHV bank werd opgericht in 2009. De bank is gevestigd in de hoofdstad Tallinn. Ondertussen is het de op drie na grootste bank van Estland. De bank valt onder de beursgenoteerde LHV Groep. LHV investeert sterk in digitale oplossingen voor haar klanten. Zo doet de bank mee in het elektronische burgerschap-programma van Estland, om het voor buitenlandse klanten mogelijk te maken alle bankzaken online te regelen.

Met Raisin een spaarrekening openen in Estland

Je maakt bij Raisin een gratis account aan. Daarna kun je direct een rekening openen bij een van onze partnerbank in Estland. In slechts een paar minuten kun je het volledige proces doorlopen.

De voordelen van Raisin:

 • Het geld van spaarders wordt gegarandeerd door het nationale depositogarantiestelsel van Estland
 • Garantie dekt tot €100.000 per klant per bank
 • Een Raisin-account is gratis, zonder verborgen kosten
 • Vanuit een account beheer je al je (Estse) spaarrekeningen