Spaarrentes in Estland vergelijken

 • Depositorentes tot 3,50% p.j.

 • Toprente van 3,20% p.j. op vrij opneembaar spaargeld

 • Open gratis en geheel online je rekening

Home › Spaarrente › Estland

Ons aanbod uit Estland

Sparen in Nederland loont de moeite niet meer. De rente is lager dan ooit. Heb je al eens overwogen een spaarrekening te openen in Estland? Het is niet de meest voor de hand liggende keuze voor Nederlandse spaarders. Toch biedt de Baltische staat een slim alternatief voor sparen in Nederland!

In het kort
 • Het is ingewikkeld voor Nederlanders om een spaarrekening te openen in Estland. Het Baltische land is alsnog zeer geïnteresseerd in het aantrekken van buitenlands spaargeld
 • Bij onze Estse partnerbanken ontvang je een hogere rente op deposito’s dan bij Nederlandse banken
 • Een van de manieren om gemakkelijk spaargeld opzij te zetten in Estland is met een gratis Raisin-rekening
 • Estland is een van de meest vooruitstrevende en betrouwbare landen in Oost-Europa. Met een zeer moderne en innovatieve economie

Begin met sparen in Estland in drie eenvoudige stappen

1. Open je gratis Raisin-rekening

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten – je gratis Raisin-rekening wordt geopend bij Raisin Bank (Duitsland). Meer details >

2. Kies een spaarproduct

Log in op je account en kies een (of meer) spaarproducten van Renault Bank en/of Orange Bank. Je kunt je gewenste deposito of spaarrekening al aanvragen voordat je Raisin-rekening is geopend.

3. Begin met sparen in Estland

Maak je spaargeld over op je Raisin-rekening en wij zorgen voor de opening van je spaarproduct. Bij opening van verdere producten hoef je je niet nogmaals te registreren of identificeren.

Onze actieve partnerbanken in Estland:
Coop Pank, Inbank, LHV

Coop Pank

Coop Pank is een coöperatieve bank, gevestigd in de Estse hoofdstad Tallinn. De bank is voornamelijk actief op de Estse thuismarkt. Daarnaast biedt de bank voor internationale klanten spaarproducten aan. De bank werd eind 2017 opgericht als coöperatieve bank en is in het bezit van consumentencoöperaties en hun klanten.

Inbank

Inbank is een van de jongste en snelstgroeiende financiële instellingen van Estland. Het hoofdkantoor van de bank staat in de hoofdstad Tallinn. De activiteiten richten zich op detailhandelaren, met vestigingen in Estland, Polen en Letland. Spaarproducten zijn onder andere deposito’s en kleine leningen.

LHV

LHV is met een marktaandeel van 16% de vierde grootste bank van Estland. Opgericht in 2009, legt de bank nadruk op innovatieve financiële producten, diensten en e-channels. LHV is onderdeel van de LHV Groep dat een van de grootste en snelstgroeiende binnenlandse financiële groepen in Estland is.

Coop Pank, Inbank en LHV
de voorwaarden

Coop Pank

 • Coop Pank biedt alleen spaardeposito’s aan via Raisin
 • Je spaargeld valt onder het Estse depositogarantiestelsel, tot een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder
 • De minimuminleg is € 5000, je kunt sparen tot de dekkingslimiet van het garantiestelsel van € 100.000
 • Je krijgt niet te maken met bronbelasting; de volledige opgebouwde rente wordt dus bijgeschreven
 • Rente wordt aan het einde van de looptijd uitgekeerd (geen rente op rente)

Inbank

 • Inbank biedt spaarrekeningen en  spaardeposito’s aan via Raisin
 • Je spaargeld valt onder het Estse depositogarantiestelsel, tot een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder
 • De minimuminleg voor een spaardeposito is € 500. Je kunt sparen tot de dekkingslimiet van het garantiestelsel van € 100.000
 • Je krijgt niet te maken met bronbelasting; de volledige opgebouwde rente wordt dus bijgeschreven
 • Rente wordt aan het einde van de looptijd uitgekeerd (geen rente op rente)

LHV

 • LHV biedt alleen spaardeposito’s aan via Raisin
 • Je spaargeld valt onder het Estse depositogarantiestelsel, tot een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder
 • De minimuminleg is € 500, je kunt sparen tot de dekkingslimiet van het garantiestelsel van € 100.000
 • Je krijgt niet te maken met bronbelasting; de volledige opgebouwde rente wordt dus bijgeschreven
 • Rente wordt aan het einde van de looptijd uitgekeerd en je profiteert van rente op rente 

Sparen in Estland – de veiligheid van je spaargeld

S&P: ‘AA-‘ / Moody’s: ‘A1’ / DRBS: ‘AA laag’ (december 2023)

De Estse economie staat ijzersterk. Het vooruitstrevende land aan de Oostzee heeft een van de snelstgroeiende economieën van de Eurozone. Estland is sinds 2004 lid van de EU, gevolgd door de invoering van de euro in 2011. Het voormalige Sovjetland heeft in de afgelopen jaren een uitstekende internationale reputatie opgebouwd.

De kracht van de Estse economie wordt door de grote ratingbureaus bevestigd. Standard & Poor’s kent het land (in december 2023) een kredietstatus van AA- toe. Dit komt overeen met een zeer sterk vertrouwen dat het land zijn financiële verplichtingen na kan komen.

Het Estse depositogarantiestelsel (Tagatisfond)

Het noordelijkste Oostzeeland heeft een depositogarantiestelsel om spaartegoeden te garanderen. Hiermee voldoet Estland aan de geharmoniseerde verplichtingen die gelden voor alle EU-staten. Het Tagatisfonds voldoet daarnaast nu al aan de Europese dekkingseisen. Ruim voordat deze officieel verplicht worden in 2024.

 • Depositogarantie tot € 100.000 per rekeninghouder per bank
 • Uitbetalingstermijn van slechts 7 werkdagen. Daarmee voldoet het Estse fonds nu al aan de eisen die in 2024 ingaan
 • Garantie dekt alle spaarders, ook buitenlandse
 • De reserves van het fonds bedroegen eind 2021 rond een kwart miljard euro

Sparen in Estland–
rente en een spaarrekening openen

In Estland ontvangen Nederlandse spaarders nog een aantrekkelijke rente op hun depositorekening. Waarom is de rente in Estland hoger dan bij ons?

 • Dynamische economie met sterke groei

Estland timmert hard aan de weg om een Oost-Europese kennis- en technologiehub te worden. Met een hardwerkende bevolking en de blik naar voren. Ook is er erg weinig werkloosheid. Dit is een gezond klimaat voor investeringen, en daarvoor is uiteindelijk geld nodig.

 • Lage staatsschuld

Een andere reden waarom Estland sterk kan investeren is de lage staatsschuld. In 2022 bedroeg de staatsschuld 18.4% van het bruto nationaal product. Dit is een stuk lager dan bijvoorbeeld de Nederlandse staatsschuld, die in 2022 op 50.1% stond. Dit geeft de Estse staat veel ruimte om te investeren.


Een rekening openen in Estland is voor de meeste Nederlanders een flinke horde. Estland biedt buitenlanders de mogelijkheid om e-burger van het land te worden. Dan kun je een spaarrekening openen. Toch is deze optie voornamelijk bedoeld voor ondernemers en voor de meeste spaarders een brug te ver. 

Bij een hoger inlegbedrag moet je daarnaast vaak een persoonlijk identificatieproces doorlopen op een postkantoor in Estland.

Raisin biedt de mogelijkheid om bij drie partnerbanken in Estland een depositorekening te openen. Hiervoor hoef je enkel een gratis online Raisin-account te openen.

Een Estse spaarrekening – belastingen

De Nederlandse Belastingdienst beschouwt alle banktegoeden als vermogen, onafhankelijk van waar je spaart. Je dient je vermogen in Box 3 van de belastingopgave in te vullen. Als je een spaarrekening bij een Estse bank hebt, dan betaal je in Nederland belasting over de totaalbedragen van al je Nederlandse en buitenlandse spaarrekeningen bij elkaar.

Estland heft over spaartegoeden van buitenlandse spaarders geen bronbelasting. Dit betekent dat je spaargeld niet door de Estse belastingdienst belast wordt. Je hoeft als Nederlandse spaarder dus geen bronbelasting te betalen en er wordt ook geen belasting ingehouden. Hier hoef je verder niets voor te doen.

Soort belastingopgaaf Spaargeld in Estland Overig vermogen in Nederland Vrijstelling fiscaal jaar 2022 Belastbaar bedrag (Box 3)
Alleenstaand € 35.000 € 15.000 € 50.650 €0
Fiscale partners € 60.000 € 30.000 € 101.300 €0
Alleenstaand € 40.000 € 15.000 € 50.650 € 4350
Fiscale partners € 80.000 € 40.000 € 101.300 € 18.700

Ontdek ook de andere spaarlanden van Raisin

Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Begin met sparen in Frankrijk
Begin met sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan thuis. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk.

Lees meer
Spaarrekening openen in Italië
Spaarrekening openen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU en de wereld. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Spaar voor meer in Portugal
Spaar voor meer in Portugal

Portugal is niet alleen een geliefd vakantie- en emigratieland; het is ook een uitstekende bestemming voor je spaargeld. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig spaart in Portugal en van hoge rentes profiteer. Tevens betaal je nauwelijks tot geen bronbelasting.

Lees meer
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden
Rente, stabiliteit – sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer
Spaar in Duitsland
Spaar in Duitsland

Duitsland heeft een sterke economie en een topwaardering van AAA van alle grote kredietbeoordelaars. Als Nederlandse spaarder kun je bij de oosterburen profiteren van aantrekkelijke spaarrentes. Ontdek hoe je eenvoudig en veilig meer ontvangt voor je spaargeld in Duitsland.

Lees meer
Sparen in Tsjechië
Sparen in Tsjechië

Tsjechië is een van de economische motors van Centraal-Europa. Het land kan interessant zijn voor Nederlandse spaarders door de combinatie van aantrekkelijke spaarrentes en een stabiele economie. Ontdek hoe je veilig spaart tegen hogere rentes bij onze Tsjechische partnerbanken.

Lees meer
Sparen met een hoge rente in Letland
Sparen met een hoge rente in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Open een spaarrekening in Polen
Open een spaarrekening in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de aantrekkelijke optie om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie. Daarnaast vinden spaarders via Raisin nog een hogere rente in de Alpenrepubliek. Lees meer over de achtergronden en voorwaarden, bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer