Maak je droomreis waar

zo spaar je voor je wereldreis

Op je blote voeten slenteren over een stralend wit strand in de Caraïben. Met een helikopter door de kloven van de Grand Canyon vliegen. Bij zonsopgang de Machu Picchu beklimmen – we koesteren bijna allemaal wel de droom om één keer in ons leven ons dagelijks leven gedag te zeggen en de meest indrukwekkende plekken op aarde te bezoeken. Bij het plannen van een sabbatical hoort een spaarstrategie. Als je tenminste niet kunt rekenen op een onverwachte smak geld die je reis voor je betaalt.

Raisin laat zien hoeveel een wereldreis ongeveer kan kosten. En we geven tips over hoe je genoeg geld kunt sparen voor je jaar ertussenuit.

3,95%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
2,75%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
4,25%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Stap 1: Leg je doel vast. Hoeveel moet ik sparen voor mijn wereldreis?

Steeds meer werkgevers bieden de mogelijkheid om onbetaalde vakantie op te nemen om er langer tussenuit te gaan. Of je nu besluit om op wereldreis te gaan terwijl je tussen twee banen zit of ervoor kiest om je werk weer op te pakken zodra je terugkomt. Geen sabbatical wordt een succes zonder het budget bij elkaar te sparen. Hoeveel je uiteindelijk moet sparen, hangt sterk samen met hoe je reist. En waarheen. Neem je genoegen met een basic rugzakreis van hostel naar hostel of ga je toch liever voor een tweepersoonskamer met uitzicht op zee? Voor een wereldreis met backpack moet je gemiddeld rekenen met ongeveer € 1000 per maand voor je accommodaties, transport, eten en visums. Daarnaast is het waarschijnlijk een goed idee om nog een extra € 1000 te sparen voor nooduitgaven. Als je een wat luxere wereldreis van plan bent, kun je dit bedrag zowat verdubbelen. Natuurlijk kan je wereldreis uiteindelijk zo duur worden als je zelf wilt.

Kosten van een wereldreis

Reisduur Route Kosten backpacken Kosten luxereis
3 maanden Vietnam, Laos, Cambodja € 4000 € 8000
6 maanden Vietnam, Laos, Cambodja, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Bolivia € 7000 € 14.000
9 maanden Vietnam, Laos, Cambodja, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Bolivia, Peru, Colombia € 10.000 € 20.000
12 maanden Vietnam, Laos, Cambodja, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Bolivia, Peru, Colombia, Mexico, Guatemala, VS € 13.000 € 26.000

Stap 2: Geld sparen! Met deze 7 tips bekostig je jouw wereldreis

Je doel staat vast. Nu moet je gaan sparen! Met een gezonde drive kan sparen zelfs leuk zijn, je gaat tenslotte op wereldreis.

  1. Maak je spaargeld over op een spaarrekening. Kon je dit jaar niet op vakantie vanwege corona? Maak dan direct je gespaarde geld over naar een spaarrekening. Zo kun je het geld niet meer opnemen met je pinpas of creditcard. Daarmee heb je misschien zelfs al genoeg bij elkaar gespaard om je noodreserve aan te leggen.
  2. Maak een spaarplan. Maak direct aan het begin van de maand een vast bedrag over op je spaarrekening. Of stort een bedrag dat je al gespaard hebt op een deposito met een korte looptijd. Jan Modaal verdient in Nederland een netto inkomen van € 2245 per maand* (zonder vakantiegeld). Om zo snel mogelijk op reis te kunnen, kun je dus proberen om ongeveer 20% van je netto inkomsten te sparen. Dan kom je op een bedrag van zo’n € 450 per maand uit. Hoe krijg je dat voor elkaar?
  3. Lagere vaste lasten. Van stroomaanbieder tot je mobiele telefoon: vaak is het de moeite waard om je contracten na te lopen en indien nodig een andere aanbieder te kiezen.
  4. Minder uitgeven. Natuurlijk is het geen goed idee om alles wat leuk is te laten liggen. Vaak hoef je alleen maar bepaalde uitgaven te verminderen om inzicht te krijgen in waar je op kunt sparen. Neem deze voorbeelden: ga hardlopen in plaats van een abonnement op een fitnessstudio. Samen koken in plaats van naar het restaurant te gaan. Plan een filmavondje thuis op de bank, in plaats van in de bioscoop. Neem de fiets in plaats van de auto. En neem vooral je eigen lunch mee naar werk. Als je bijvoorbeeld iedere dag één koffie to-go minder koopt, bespaar je al snel tussen de € 50 en € 95 per maand.
  5. Doe je belastingaangifte. Ondertussen kun je online veel tools vinden die het papierwerk een stuk eenvoudiger maken. Binnen 20 minuten kun je jouw belastingaangifte doen. Exacte cijfers zijn moeilijk te geven, maar gemiddeld kun je rekenen met een teruggaaf van enkele honderden euro’s. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, natuurlijk.
  6. Houd een huishoudboekje bij. Een huishoudboekje helpt je om de kosten in blik te behouden. Hoeveel geef ik nu eigenlijk echt iedere maand uit aan gadgets of nieuwe kleren?
  7. Zet je geld slim opzij. In Nederland kun je een hoge rente wel vergeten. Vaak ontvang je zelfs helemaal geen rente meer. Je kunt er daarom voor kiezen om je geld opzij te zetten op een flexibele spaarrekening of depositorekening in een ander EU-land. Dan ontvang je een rente die vele malen hoger is dan bij ons.

Laat je niet kisten. Klinkt het bijna onmogelijk om € 450 per maand te sparen? Laat je niet ontmoedigen. Vele wegen leiden naar Rome. Of Thailand. Anders gezegd: ook kleine bedragen helpen jou op weg naar je wereldreis. Ook als het sparen dan een beetje langer duurt.

Zo lang moet je sparen voor je wereldreis

Hoe lang je moet sparen voor je jaartje ertussenuit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel startkapitaal je al tot je beschikking hebt en hoeveel je per maand kunt sparen. Laten we aannemen dat je al € 1000 in je noodpotje hebt zitten en iedere maand ongeveer € 450 kan sparen. Dit geld zet je dan opzij op een termijndeposito of flexibele spaarrekening. Je kunt al na een half jaar beginnen met je avontuur en drie maanden maanden lang op reis gaan. Na iets meer dan een jaar sparen kun je zelfs nog drie maanden langer op stap. Als je erin slaagt om maar liefst 27 maanden te sparen, wacht op het einde van de rit een heel jaar reizen op je. Voor de luxe variant moet je in dit geval dubbel zo lang sparen. Als je pas over een langere periode op reis wilt, kun je overwegen een deposito af te sluiten. Dan pak je meteen rente mee gedurende de looptijd en weet je precies wanneer het geld vrijkomt. Nu kun je eindelijk beginnen met te dagdromen van zonnebaden aan een caribisch strand, de Grand Canyon van boven bewonderen of de avontuurlijke beklimming van de ruïnestad in Peru.

Reisduur Zo lang spaar je voor je backpackreis Zo lang spaar je voor je luxereis
3 maanden 6 maanden 12 maanden
6 maanden 13 maanden 26 maanden
9 maanden 20 maanden 40 maanden
12 maanden 27 maanden 54 maanden

Bronnen:

*Gemiddelde inkomen van Nederlanders: https://www.cbs.nl/nl-nl/arbeid-en-inkomen/inkomen-en-bestedingen

Commentaar: Bij het berekenen van het aantal maanden die je moet sparen voor je wereldreis, nemen we aan dat je iedere maand € 450 kunt sparen.