Depositoladder

Op zoek naar hogere rente? Maar wil je aan de andere kant je geld niet zomaar voor meerdere jaren vastzetten? Met een slim systeem profiteer je van meer flexibiliteit, rendement vanaf dag één en rente op rente. Lees meer over de depositoladder.

In het kort
  • Met een depositoladder spaar je slim, vooral in tijden waarin de rentes in het algemeen laag zijn
  • Je zet met de depositoladder niet al je geld voor een langere periode vast, maar knipt het spaarbedrag op
  • Zodra een deel van het ingelegde bedrag vrijkomt, kun je direct profiteren als de rente in de tussentijd gestegen is
  • Het platform van Raisin is perfect voor jouw depositoladder. Je hoeft je slechts eenmalig te identificeren, het is geheel gratis voor spaarders en je hebt een ruim aanbod aan rentes en looptijden

Bij depositorekeningen geldt de volgende vuistregel: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Op een depositorekening staat je geld echter voor de gehele looptijd vast. Je kunt tussentijds niet bij je geld. Dit is nadelig als de rente in de tussentijd stijgt. Hoe lost de depositoladder dit probleem op?

Wat is een depositoladder/depositotrap?

In een periode met lage rentes, zoals we momenteel doormaken, willen veel spaarders hun geld niet al te lang vastleggen. Wat als de rentes in de tussentijd weer stijgen en je niet bij je geld kunt om een rekening met een hogere rente te openen?

Aan de andere kant, loop je rente mis als je te lang wacht. Dat is niet nodig. Een slim systeem helpt je om het ‘risico’ dat je loopt – het risico dat rentes tijdens de looptijd weer stijgen – op te vangen. Door je spaarbedrag op te splitsen en over verschillende rekeningen te verdelen.

Zo knip je bijvoorbeeld een spaarbedrag van € 25.000 op in vijf delen. Vervolgens open je vijf verschillende depositorekeningen. Met verschillende looptijden. Één rekening met een looptijd van één jaar, één met een looptijd van twee jaar, etc.

In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe een spaarstrategie met een depositoladder werkt.

depositoladder_chartdepositoladder_chartdepositoladder_chart
1,40%
p.j.
Haitong Bank
Portugal
2,40%
p.j.
Banca Progetto
Italië
2,70%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Wat levert een depositoladder op?

Een depositoladder heeft verschillende voordelen:

Door je depositogeld opnieuw te investeren, profiteer je van rente op rente. Je legt het bedrag uit de vorige rekening samen met de opgebouwde rente opnieuw in. Zo ontvang je ook rente over deze eerder opgebouwde rente.

Daarnaast kun je flexibeler reageren op veranderingen in de rente. Je eerste deposito komt na één jaar vrij, je tweede een jaar later, enzovoort. Zijn de rentes in de tussentijd gestegen? Dan kun je hier sneller op inspelen. En meteen profiteren van de hogere rente, zonder te hoeven wachten op het vrijkomen van de andere deposito’s.

Desalniettemin bouwt al je geld vanaf dag één direct rente op. Dit is het grote voordeel ten opzichte van een afwachtende houding.

2,50%
p.j.
Inbank
Estland
2,60%
p.j.
Inbank
Estland

Raisin – perfect voor jouw depositoladder

Raisin is om meerdere redenen het ideale platform om met jouw depositoladder aan de slag te gaan.

Bij Raisin hoef je je slechts éénmalig te identificeren bij het openen van je Raisin-rekening. Na het identificatieproces kun je geheel online rekeningen openen en beheren. Je kunt meerdere rekeningen openen en verschillende rekeningen bij verschillende banken met elkaar combineren.

Raisin is daarnaast voor spaarders geheel gratis. Je betaalt dus ook geen transactiekosten of kosten voor het openen van een rekening. Zo kun je rekeningen gemakkelijk en kosteloos verlengen of naar believen afsluiten.

Het grootste voordeel van Raisin? Het ruime aanbod aan deposito’s, met verschillende looptijden en in verschillende landen. Je vindt bij Raisin de hoogste rentes uit de hele EU. Altijd met de veiligheid van een depositogarantie, tot € 100.000 per rekeninghouder per bank.

Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekeningen
Depositorekeningen

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer