(Klein) pensioen afkopen

Pensioen bouw je op voor later. Soms kun je jouw opgebouwde geld alsnog dringend gebruiken. Je kunt dan nalopen of je jouw pensioen (voor een deel) af kunt kopen. Hierbij gelden andere regels voor het pensioen dat je opgebouwd hebt in pijler 2 (uit loondienst) en pijler 3 (lijfrente/banksparen).

In het kort
  • Je kunt kleine/mini pensioenen in principe afkopen (uitkering van minder dan € 503,24 per jaar)
  • Voor lijfrenten gelden andere regels dan voor pensioenen uit loondienst. Afkopen is altijd mogelijk, maar zelden voordelig.
  • Als je een lijfrente afkoopt, valt de gehele uitkering eenmalig in Box 1 van je belastingopgave
  • Spaar met Raisin voor of tijdens je pensioen, en ontvang een hogere rente (tot 1,5% per jaar) dan bij de Nederlandse (groot)banken

 

Hieronder beantwoorden we je vragen over het afkopen van je pensioen. Als je meer wilt weten over de exacte voorwaarden, kun je – afhankelijk van het pensioenproduct – altijd contact opnemen met je pensioenfonds, pensioenverzekeraar of de bank.

We beginnen met het werkgeverspensioen dat je opgebouwd hebt uit loondienst, in pijler 2.

Kan ik mijn opgebouwde pensioen uit loondienst afkopen?

In principe is het afkopen van een zogenaamd klein of mini pensioen mogelijk. De uitkering van een klein pensioen is, zodra je de AOW-leeftijd bereikt, minder dan € 503,24 per jaar. Daarnaast mag een klein pensioen alleen afgekocht worden, als je niet meer deelneemt aan een andere pensioenregeling en er niet voor hebt gekozen om het pensioen over te laten dragen.

De uitkering die je ontvangt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je leeftijd. Het afkoopbedrag van je pensioen is doorgaans hoger dan het jaarlijkse uitkeringsbedrag, omdat je het pensioen anders over meerdere jaren zou ontvangen.

De exacte regels die gelden voor het afkopen van werknemerspensioenen kun je nalezen op deze website van de AFM.

Hoe zit het met de pensioenswijzigingen van 2019?

In 2019 heeft het kabinet ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Meer mensen werken op verschillende plekken, en bouwen dus bij verschillende pensioenfondsen een pensioen op. Om ervoor te zorgen, dat mensen niet allerlei kleine pensioenen opbouwen en deze af kunnen kopen, voegen pensioenfondsen opgebouwde kleine pensioenen automatisch samen.

Zodra je begint met een nieuwe baan, neem je automatisch je opgebouwde pensioen mee. Bedragen van kleine pensioenen worden dus bij elkaar opgeteld. In de praktijk, zorgt dit ervoor dat het afkopen van een klein pensioen een stuk ingewikkelder is geworden. 

Alleen als je ophoudt met automatisch pensioen opbouwen, en je nog ergens een klein pensioen hebt staan, is afkopen in de praktijk mogelijk. Dit is bijvoorbeeld ook voor mensen die zelfstandig worden na loondienst relevant. Of het een slim idee is om je pensioen af te kopen, bespreken we later.

Hoeveel pensioen nodig?
Hoeveel pensioen nodig?

Heb je een pensioengat? Om deze vraag te beantwoorden, moet je eerst weten hoeveel pensioen je op moet bouwen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Inflatie, rendement op rendement en rente op rente spelen een belangrijke rol in het berekenen van je pensioenbedrag. Volg ons stappenplan om te berekenen hoeveel jij nodig hebt.

Lees meer
Lijfrente of banksparen?
Lijfrente of banksparen?

Bouw je zelf aanvullend pensioen op? Dan heb je bij lijfrenten de keuze tussen banksparen en een lijfrenteverzekering. Waar bouw je meer pensioen op? Wat is de veiligste optie? En wat zijn je opties bij het uitbetalen? Vergelijk de voor- en nadelen van lijfrente en banksparen met dit artikel.

Lees meer

Lijfrente of pensioen uit
eigen beheer afkopen (pijler 3)

Aanvullend pensioenen zijn lijfrentes en bankspaarrekeningen. Dit zijn speciale financiële producten, die je met belastingvoordelen af kunt sluiten. Als je gebruik hebt gemaakt van belastingverschuiving bij het inleggen van premies/storten van geld, krijg je met voorwaarden te maken bij het afkopen.

Kan ik een aanvullend pensioen afkopen?

Bij een aanvullend pensioen, heb je meer speelruimte in afkopen. Het afkopen van je lijfrente of bankspaarrekening is in principe altijd mogelijk, maar zelden fiscaal aantrekkelijk. Over de bedragen die je afgetrokken hebt van de belasting, ga je doorgaans een boete betalen van 20%. Dit komt nog eens bovenop de belasting die je in Box 1 af moet dragen bij de uitkering.

Wil je hier meer over weten? Klik dan op een van de onderstaande infocards.

Lijfrente afkopen
Lijfrente afkopen

Wil je voor de uitbetaalfase van je lijfrente af? En kun je de premies niet voor een overbruggingslijfrente inzetten of de lijfrente omzetten? Dan moet je jouw lijfrente afkopen. Naast inkomstenbelasting in Box 1 ga je waarschijnlijk ook revisierente moeten betalen. Wat zijn de gevolgen van afkopen?

Lees meer
Aanvullend pensioen
Aanvullend pensioen

Heb je niet genoeg pensioen uit AOW en loondienst? Dan wordt het tijd om na te denken over de derde pijler. Je aanvullende pensioen kun je zelf regelen. Met een lijfrente of banksparen. Of je regelt het helemaal zelf. Wanneer is het belangrijk om ook zelf in actie te komen? En wat is dan je beste optie? Vind een antwoord op je vragen.

Lees meer

Pensioen afkopen – gevolgen nabestaanden

Koop je een mini pensioen af? Of laat je een lijfrente in één keer uitkeren? Dan hebben je nabestaanden natuurlijk later geen recht meer op dit pensioen. Andersom kunnen ook nabestaanden een klein pensioen dat ze op basis van bijdragen van een ander persoon ontvangen, afkopen. Bijvoorbeeld pensioen opgebouwd door een ex-partner die nog in leven is.

Of dit in jouw geval mogelijk is, hangt af van de voorwaarden van de pensioenaanbieder.

Pensioen afkopen – belastingen

Het afkopen van je pensioen kan de volgende belastingnadelen hebben:

  • Je moet direct belasting betalen over de uitkering
  • Mogelijk val je in een hogere belastingschijf in Box 1
  • Je betaalt in principe een hoger belastingtarief, omdat de belastingdruk in Box 1 omlaaggaat zodra je de AOW-leeftijd bereikt
  • Het kan zijn, dat je na de uitkering spaartaks in Box 3 moet gaan betalen

Bij het afkopen van een klein pensioen, is direct belasting verschuldigd in Box 1. Het volledige opgebouwde bedrag wordt in één keer uitgekeerd. Dit wordt als inkomen gezien, en inkomen uit een lijfrente wordt op dezelfde manier belast als inkomen uit bijvoorbeeld loondienst.

Als je naast je kleine pensioen ook nog andere inkomsten hebt, kan het dus ook nog eens zijn dat je een schijf opschuift. Hierdoor ga je meer belasting betalen over (een deel van) de pensioenuitkering.

Bij het afkopen van een lijfrente, krijg je naast de bovengenoemde gevolgen, ook nog eens te maken met een revisierente (boete) van 20%. Deze betaal je in beginsel over iedere euro die je oorspronkelijk afgetrokken hebt van de belasting bij het inleggen.

Dan kleeft er nog een nadeel aan het afkopen van je pensioen. Zodra je de AOW-leeftijd bereikt, ga je meestal minder verdienen. Daardoor is de kans groter dat je uitkering in een lagere schijf valt. De belastingtarieven gaan bovendien sterk omlaag zodra je de AOW-leeftijd bereikt.

Een laatste mogelijk nadeel, kan de vermogensbelasting in Box 3 zijn. Als je een groter bedrag uitgekeerd krijgt, is het mogelijk dat je hierdoor boven de vrijstellingsgrens van de ‘spaartaks’ uitkomt. Vanaf € 50.000 (fiscale partners: € 100.000) aan netto-vermogen ga je belasting betalen. Ieder jaar weer.

Meer weten over de belasting op spaargeld? In de onderstaande artikelen hebben we alles voor je samengevat.

Spaartaks
Spaartaks

Wat verandert er voor spaarders in 2021? Kun je nog steeds een Spaar BV oprichten om belasting te vermijden? Wat zijn de vooruitzichten voor de komende jaren? De spaartaks (‘vermogensrendementsheffing’) roept ieder jaar veel vragen op. Vind hier de antwoorden voor 2021.

Lees meer
Financieel onafhankelijk in 5 stappen
Financieel onafhankelijk in 5 stappen

Klinkt Financial Independence Retire Early (FIRE) voor jou te mooi om waar te zijn? FIRE is voor iedereen haalbaar. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt berekenen wanneer je financieel onafhankelijk bent en hoe je dit in 5 stappen kunt bereiken.

Lees meer

Pensioen afkopen – verstandig of niet?

Is het afkopen van een klein pensioen uit loondienst, of een aanvullende pensioen (banksparen, lijfrente) een goed idee? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Je krijgt bij afkopen te maken met nadeligere belastingvoorwaarden

Onder andere daarom is afkopen niet aan te raden, behalve als je bijvoorbeeld je pensioen op een andere manier wilt verzorgen. Weet je zeker dat je geen gat slaat in je pensioen en is de belastingdruk niet exorbitant hoog? Dan kun je een klein pensioen afkopen, mits je een goed aanbod ontvangt.

Zelf voor je pensioen zorgen? Raisin!

Heb je een pensioengat? Of heb je al een pensioen uit laten keren, maar krijg je nu met inflatie te maken? In welke levensfase je ook bent, rente op je spaargeld helpt om inflatie en de spaartaks op te vangen. Helaas ben je bij Nederlandse banken hiervoor aan het verkeerde adres.

Raisin wil Nederlandse spaarders helpen bij het vinden van faire rentes. Daarom werken we samen met banken uit andere EU-landen. Dankzij de depositogarantiestelsels geniet je dezelfde bescherming op je spaargeld als in Nederland. En profiteer je van rentes tot 1,50% per jaar.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer