Lijfrente komt vrij

Home › Pensioen › LijfrenteLijfrente komt vrij

Na jaren geld in te leggen en rendement of rente op te bouwen, is de tijd gekomen dat je lijfrente vrijkomt. Wat nu? Aan jou de keuze. Wil je jouw lijfrente uitstellen? Laat je het bedrag in één keer uitkeren? Of kies je voor een periodieke uitkering?

In het kort
  • Je kunt je lijfrente uit laten keren, verlengen, omzetten of afkopen
  • Alle opties hebben voordelen en nadelen, vooral met betrekking tot de belasting
  • Afkopen is altijd de fiscaal minst aantrekkelijke optie, vanwege de revisierente (boete)

 

Lijfrenten zijn ingewikkeld. Veel Nederlanders weten bijvoorbeeld niet dat ze een vrije keuze hebben bij het selecteren van een aanbieder. Met andere woorden: Je hoeft de vrijkomende lijfrente niet uit te laten keren door de verzekeraar of bank waar je het bedrag opgebouwd hebt.

In dit artikel schetsen we vijf opties en bekijken we de belastingvraagstukken. Allereerst leggen we kort uit hoe het Nederlandse systeem opgebouwd is, zodat je jouw opties beter begrijpt.

Lijfrente – opbouw en uitkering

Een lijfrente bouw je op voor je pensioen. Dit doe je bij een verzekeraar, die het geld voor je belegt, of bij een bank, die het geld voor je op een spaarrekening beheert. Gedurende deze opbouwfase staat je geld vast. Dit betekent dat je niet zonder meer bij het geld kan. Je kunt echter alsnog altijd je lijfrente afkopen. Hierover later meer.

Aan het einde van je looptijd, komt je lijfrente vrij. Anders dan veel Nederlanders denken, betekent dit niet dat je nu automatisch verplicht bent om je lijfrente-uitkering in te laten gaan. Je hoeft ook niet bij dezelfde aanbieder te blijven. Je kunt er zelfs voor kiezen om je lijfrente uit een lijfrenteverzekering om te laten zetten in een bankspaarrekening, en andersom.

Lijfrenten hebben dus twee verschillende fases. Een lijfrente komt vrij op het moment dat de eerste fase, de opbouwfase, afgelopen is. Nu blijft de vraag. Ga je direct de uitkeerfase in? Met wat voor soort product doe je dit?

Lijfrente komt vrij – vijf opties

Je kunt de lijfrente in één keer uit laten keren. Dan spreken we van het afkopen van je lijfrente. Dit is je eerste optie. De tweede optie is het verlengen van je lijfrente. Dit is soms mogelijk. De derde optie die je hebt, is het laten uitkeren van je lijfrente bij een andere aanbieder, dit heet omzetten. Heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan is de vierde optie een overbruggingslijfrente. Je vijfde optie is uitkering van de lijfrente bij dezelfde aanbieder.

In de onderstaande tabel kun je alvast snel zien welke opties voor jou in aanmerking komen.

Welke opties komen voor jou in aanmerking?* AOW-leeftijd nog niet bereikt op het moment van vrijkomen AOW-leeftijd bereikt op het moment van vrijkomen Hiervoor kun je premies gebruiken die je hebt opgebouwd tot ...
Afkopen Altijd mogelijk Altijd mogelijk Alle premies kun je hiervoor inzetten
Verlengen Je mag verder sparen of beleggen, in ieder geval tot aan de AOW-leeftijd Mogelijk mag je verder sparen of beleggen, niet altijd met nieuwe inleg Alle premies kun je hiervoor inzetten
Omzetten Mogelijk Mogelijk Alle premies kun je hiervoor inzetten
Overbruggingslijfrente Kun je gebruiken om de periode tot je AOW te overbruggen Niet van toepassing 2006
Uitkeren Mogelijk, als overbruggingslijfrente of bovenop de uitkeringstermijn na de AOW-leeftijd Altijd mogelijk Alle premies, bij overbruggingen premies ingelegd tot 2006

*We kunnen niet garanderen dat deze informatie ook voor jou correct is. De informatie in dit artikel is bedoeld ter oriëntatie. Bespreek je situatie altijd met een ervaren adviseur voordat je een beslissing maakt.

Banksparen
Banksparen

Ook bij de bank kun je een lijfrente opbouwen. Op een bankspaarrekening staat je geld vast tot je AOW. Daarna wordt het opgespaarde saldo uitgekeerd. Wat zijn de voorwaarden voor banksparen? En hoe zit het met de belastingen? Raisin heeft alles wat je moet weten over banksparen op een rijtje gezet.

Lees meer
Lijfrente beleggen
Lijfrente beleggen

Op de zeer lange termijn levert je geld met beleggen vrijwel altijd meer op. Daarom is beleggen vooral interessant bij een lijfrente. Toch is beleggen nooit zonder risico. Veel Nederlanders hebben moeite met de afweging tussen beleggen en sparen. Lees in dit artikel meer over alle voor- en nadelen en leer de gulden middenweg van Raisin kennen.

Lees meer

Optie 1 – afkopen

De eerste optie die je hebt is het afkopen van je lijfrente. Afkopen betekent dat je het bedrag in één keer uit laat keren. Dit heeft flinke gevolgen.

Wat gebeurt er?

Je verzoekt je verzekeraar of bank om het gehele bedrag uit te laten keren. In dit geval moet je over het gehele bedrag vermogensbelasting betalen

De uitkering die je hebt opgebouwd met premies die je eerder afgetrokken hebt van de belasting, wordt daarnaast extra belast. De zogenaamde revisierente (boete) bedraagt maximaal 20% van het bruto bedrag. Oud regime lijfrenten zijn hiervan vrijgesteld.

Na het ontvangen van een hoge afkoopsom, betaal je hierna ook ieder jaar spaartaks in Box 3 zodra het bedrag na aftrek van schulden boven de vrijstellingsgrens komt. 

Wanneer is dit mogelijk?

Je kunt je lijfrenteverzekering of bankspaarrekening altijd afkopen.

Afkopen
Afkopen

Wil je voor de uitbetaalfase van je lijfrente af? En kun je de premies niet voor een overbruggingslijfrente inzetten of de lijfrente omzetten? Dan moet je jouw lijfrente afkopen. Naast inkomstenbelasting in Box 1 ga je waarschijnlijk ook revisierente moeten betalen. Wat zijn de gevolgen van afkopen?

Lees meer
Spaartaks
Spaartaks

Wat verandert er voor spaarders in 2021? Kun je nog steeds een Spaar BV oprichten om belasting te vermijden? Wat zijn de vooruitzichten voor de komende jaren? De spaartaks (‘vermogensrendementsheffing’) roept ieder jaar veel vragen op. Vind hier de antwoorden voor 2021.

Lees meer

Optie 2 – lijfrente uitstellen/verlengen

Wil je jouw lijfrenteverzekering of bankspaarrekening laten verlengen? Of deze optie mogelijk is en wat de voorwaarden zijn, hangt af van het fiscaal regime waaronder je valt.

Wat gebeurt er?

Je bereikt de AOW-leeftijd en wilt je lijfrente nog niet uit laten keren. Je verzoekt de verzekeraar of bank om het product voor je te verlengen. Indien dit mogelijk is, kan dit tot maximaal 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd. Hierna moet uitgekeerd worden.

Wanneer is dit mogelijk?

Naast het fiscaal regime waaronder je lijfrente valt, zijn ook de voorwaarden van de verzekeraar/bank van belang. Als je door kunt sparen/beleggen, is dit vaak tot 31 december van het vijfde jaar nadat je de AOW-leeftijd bereikt. In veel gevallen mag je dan geen nieuwe premies inleggen.

Meer informatie over de fiscale regimes vind je in het onderstaande artikel.

Oud en nieuw regime
Oud en nieuw regime

Heb je een lijfrente al tientallen jaren geleden afgesloten? Dan ben je misschien een van de gelukkigen die onder het oude regime valt. Het nieuwe regime hanteert een stuk strengere beleid omtrent schenken en uitbetalen. Bekijk hier alle verschillen en voorwaarden van de twee regimes.

Lees meer

Hoe zit het met de belasting?

Als je doorgaat met sparen of beleggen zal dit doorgaans geen invloed hebben op je belastingaangifte. Het vermogen blijft vrijgesteld van Box 1- en Box 3-heffingen.

Optie 3 – omzetten

Ben je niet tevreden met je lijfrente? Bijvoorbeeld omdat je een woekerpolis afgesloten hebt, of liever een andere vorm van uitkering ontvangt? Dan kun je jouw lijfrente omzetten naar een ander product.

Wat gebeurt er?

Aan het einde van de opbouwfase kun je de waarde van je pensioen om laten zetten naar een ander pensioenproduct.

Wanneer is dit mogelijk?

Dit is in beginsel altijd mogelijk. Of het ook in jouw specifieke geval een aantrekkelijke optie is, bespreek je het beste met een onafhankelijke pensioenadviseur.

Hoe zit het met de belasting?

Zolang je ervoor zorgt dat het bedrag direct overgemaakt wordt van de financiële instelling waarbij je jouw pensioenproduct hebt naar het nieuwe product, is er geen sprake van een verboden handeling. Het belastingregime en de voorwaarden die daarmee samengaan kunnen wel wijzigen. 

Zo is de uitbetalingstermijn voor banksparen anders dan bij een tijdelijke of levenslange lijfrente. Dit heeft ook invloed op de belasting die je uiteindelijk betaalt, gezien het feit dat de belastingdruk mede afhankelijk is van de hoogte van je inkomsten.

Optie 4 – overbruggingslijfrente

Komt je lijfrente vrij, maar heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan kun je ervoor kiezen om (een deel van) je lijfrente uit te laten keren totdat je de AOW-leeftijd bereikt. Dit heet een overbruggingslijfrente.

Wat gebeurt er?

Je hebt een lijfrente afgesloten en de opbouwfase is afgelopen. Je hebt de AOW-leeftijd echter nog niet bereikt. Nu wil je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je vervroegd met pensioen kunt en je rente alvast in laten gaan.

Wanneer is dit mogelijk?

Je kunt alleen lijfrente die je opgebouwd hebt voor 2006 hiervoor inzetten. Als je geen inleg meer gedaan hebt na 1 januari 2006, kun je het volledige bedrag inzetten. Als je slechts een deel van de premies voor deze datum ingelegd hebt, kun je slechts dat deel van de lijfrente hiervoor inzetten.

Hoe zit het met de belasting?

Overbruggingslijfrenten zijn flexibel. Er is geen minimum looptijd vastgelegd en je mag tot € 63.288 uit laten keren per jaar. Nadelig is echter, dat je vaak nog in de hogere belastingschijven van vóór de AOW-leeftijd valt. Het kan dus zijn dat je veel inkomstenbelasting moet betalen. 

Met een revisierente krijg je tot de bovengenoemde grens niet te maken.

Optie 5 – lijfrente uit laten keren

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je lijfrente uit te laten keren. Je hebt de keuze tussen een tijdelijke uitkering of een uitkering tot overlijden. Afhankelijk van de datum waarop je de lijfrente afgesloten hebt en premies ingelegd hebt, mag de lijfrente ingaan vanaf het jaar waarin je 65 wordt of vanaf de AOW-leeftijd.

De jaarlijkse uitkering van alle lijfrenten mag bij tijdelijke uitkering per kalenderjaar niet hoger zijn dan € 22.089. De minimumlooptijd bedraagt 5 jaar. Deze bovengrens geldt niet voor oudedagslijfrenten die uitkeren tot je overlijden.

Bij banksparen (bancaire lijfrente) gelden dezelfde voorwaarden voor tijdelijke uitkeringen. Als het jaarlijkse bedrag hoger is, moet je kiezen voor een oudedagslijfrente. Deze moet minstens 20 jaar (vanaf de AOW-leeftijd) uitgekeerd worden.

Zelf pensioen opbouwen? Spaar bij Raisin

Zelf pensioen opbouwen is belangrijk. De belastingvoordelen maken een lijfrente een aantrekkelijke optie. Maar uiteindelijk kun je niet bij het geld totdat je de AOW-leeftijd bereikt. Als je jouw geld eerder nodig hebt, betaal je een flinke boete.

Wil je naast je lijfrente ook zelf sparen voor je pensioen, en daarnaast meer flexibiliteit bij het sparen? Dan is het ook goed om een aantrekkelijke rente te ontvangen. Bij Raisin leg je zelf de looptijd vast en profiteer je daarnaast van aantrekkelijke rentes tot 3,70% per jaar.

Daarnaast is je geld op een spaarrekening via Raisin verzekerd tot een bedrag van € 100.000. Onder een depositogarantiestelsel, met geharmoniseerde regels in de hele EU. Anders dan bij lijfrenten bij een verzekeraar, is je geld dus veilig als de aanbieder omvalt.

Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer